1、Unit 4Natural DisastersPeriod 1Reading and Thinking()语篇研读课 自主素养储备.新词相知1.词义匹配(1)brick()A.n.金属(2)crack()B.n.电;电能(3)context()C.n.砖;砖块(4)revive()D.n.上下文;语境;背景(5)metal()E.vt.&vi.复活;(使)苏醒(6)electricity()F.n.裂纹;裂缝答案:(1)C(2)F(3)D(4)E(5)A(6)B2.词块摘录(1)_紧张得无法进食(2)_寻找藏身之处(3)_三分之二的人(4)_成千上万头牛(5)_重新站起来(6)_在灾难时刻be
2、 too nervous to eatlook for places to hidetwo thirds of the peopletens of thousands of cowsget back up on its feetin times of disaster3.单词拼写(1)Many students were _(被困)by smoke and fire in the building.(2)Latest reports say that hundreds of people were _(掩埋)under different buildings.(3)With knowledge
3、 and _(智慧),you can do anything on this earth.(4)I learned that he was _(遭受)from cancer.(5)I made every _(努力)to be a good student.trappedburiedwisdomsufferingeffort.短语熟记选择合适的短语并用其适当形式填空in ruins,in shock,as usual,in times of,come to an end,get up on ones feet1.He was always there to help others _dange
4、r.2.Settled in a friendly way,their quarrel _.3.The small beautiful city,after the flood,lay _.4.Im afraid the little woman is too weak to _.5.Im _to hear the news that you are the only survivor of the car accident.6.All students are required to come to school on Sunday afternoon _.in times ofcame t
5、o an endin ruinsget up on her feetin shockas usual课文浅触速览课文,理清文章结构并填空Step 1Pre-reading.The following pictures described an earthquake.Now please fill in the blanks with proper words.探究素养提能Picture A:The city lay _ _.Picture B:The soldiers were _under the ruins.Picture C:Many buildings _ _.Picture D:_
6、_ _ _people lost their homes.Picture E:Many roads were _.Picture F:Many people were _or _.in ruinsrescuingfell downA great number ofdestroyedkilledinjured.Look at the title and guess what the text is about.The text is about _.Step 2While reading.Scan the text and choose the best answer.In what order
7、 is the text written?A.Time.B.Space.C.Feelings.D.Numbers.答案:Aa big earthquake that happened in TangshanRead the text carefully and fill in the form below.The night the earth didnt sleepBefore the earthquakeThe water in the wells 1._;smelly gas came out of at least one well.Chickens and pigs were 2._
8、.Dogs refused to go inside buildings.Mice 3._the fields.Fish jumped out of the water.Bright lights were seen in the sky.rose and felltoo nervous to eatran out ofThe night the earth didnt sleepDuring the earthquakeA huge crack 4._houses,roads,and waterways.5._of the people living there were killed or
9、 injured.6._of the citys factories and buildings were gone.The railway tracks were useless pieces of metal.7._of cows,pigs and chickens were dead.cut acrossTwo thirds75%Tens of thousandsAfter the earthquake150,000 soldiers were sent to dig out 8._people and to bury the dead.More than 10,000 doctors
10、and nurses came to provide 9._.10._ were built for survivors.Water and food were brought into the city.the trappedmedical careShelters.Read the text carefully again and choose the best answers.1.The title“THE NIGHT THE EARTH DIDNT SLEEP”means_.A.the earth was not sleepy at all at nightB.the earth wa
11、s disturbed by the noisy animalsC.people couldnt fall asleep because of the quakeD.people didnt like to sleep at that night2.People in the city were asleep as usual that night because_.A.they were too tired after a days workB.they didnt see the strange things at that nightC.they were afraid of the b
12、right lights and loud noisesD.they couldnt imagine there would be an earthquake3.How was a new Tangshan built upon the earthquake ruins?A.with great improvement in transportation,industry and environment.B.with strong support from the government and the tireless efforts of the citys people.C.with gr
13、eat hope of hundreds of thousands of people.D.with great technology and scientific plan.答案:13.CDB.Sentence explanationEleven kilometres directly below the city,one of the most deadly earthquakes of the 20th century had begun,a quake that even caused damage more than 150 kilometres away in Beijing.分析
14、:本句是一个简单句。句意:_20世纪最致命的地震之一,一个甚至能对150千米之外的北京造成破坏的地震,就在这座城市的正下方11千米处发生了。Step 3Post-readingFill in the blanks according to the text.Strange things happened before a big earthquake hit Tangshan.The well walls had deep cracks.Some smelly gas 1._(从冒出来)at least one well.The water pipes cracked and burst 2.
15、_(在凌晨3:42)of July 28,1976.Everything began to shake.It seemed as if 3._ _(世界到了末日).Hard hills of rock became rivers of dirt.The whole city 4._(成为废墟).Many people died or were injured.Everything in the city 5._(被毁了).People were 6._ _(震惊)at this and wondered how long the disaster would last.The armycame
16、 out ofat 3:42 am on the morningtheworld were coming to an endlay in ruinswas destroyedinshockorganized teams 7._(挖出)those 8._(被埋的)and to bury the dead.Workers built shelters for survivors.Water and food were brought to the city.Slowly,the city 9._(开始了呼吸)again.Tangshan city has proved that people mu
17、st 10._(团结积极)in times of disaster.to dig outwho were trappedbegan to breatheunify and stay positive【主题情境思考】Choose one question to think about or discuss1.Who do you think plays the most important role in the revival of Tangshancity after the earthquake?Why?_ The government.Because its the government
18、 that sent soldiers,doctors,nursesand workers to help rebuild the Tangshan city.2.How should we act in times of big disaster?_We should try our best to protect ourselves and peoples life.Importantly,weought to unify and stay positive to give our hands to the survivors and help themrebuild their home
19、s,just like the saying goes“Many hands make light work”.3.In science and technology,what do you know about the earthquake?_The earthquake is difficult to forecast but scientists are working hard to solvethis problem.A serious earthquake can be a terrible experience,and it is easy to forget safety me
20、asures in chaos(混乱).Fortunately,most earthquake safety measures are common sense,but if you forget everything else,remember the following directions:drop,cover,and hold on.Also,most of the earthquake deaths happen after the earthquake,so remember that the danger does not end when the shaking ends!课时
21、素养达标If you stay indoors during an earthquake,move away from unsupported(没有支撑的)areas and windows.Try to get under a doorway or another area of the building which is held up by strong beams.Shelter under a table or desk only if it is very strong,because otherwise it may fall down on you.Do not rush to
22、 exits or elevators,because it is far safer to stay where you are.Protect your head by wrapping your arms around it and curling into a ball,and wait for the shaking to stop.If you stay outdoors during an earthquake,move to an area which is as open as possible.Avoid buildings,electric poles,and other
23、 objects which may fall during an earthquake and injure you.Protect your head and stay low to the ground until the shaking ends and it is safe to move.After an earthquake,many buildings are less strong,although they appear safe.If you stay indoors,move people from the building quickly and help disab
24、led or injured people.Once outdoors,move away from the building so that if it falls down,you will not be injured.Wait until public safety officials announce that it is safe to stay indoors.By planning ahead and remaining calm during an earthquake,you can greatly increase your chances of survival wit
25、hout injury.【语篇概述】地震是可怕的,但在地震发生时和地震后,保持冷静并采取有效的措施能够使我们免受或减轻伤害,增加逃生的机会。.Skim the passage and find the main idea quickly.This passage mainly tells us _.what to do during and after the earthquake.Read the passage again and choose the best answers.1.We can learn from the passage that earthquake safety m
26、easures _.A.help us to keep safeB.are not easy to rememberC.are difficult to understandD.are intended for children【解析】选A。推理判断题。从第一段和最后一段可知,地震安全措施有助于我们保护自己的安全,减少伤害。2.What should you do if an earthquake happens when you are having a class?A.Cry for help.B.Stay under a desk.C.Rush out of the classroom.
27、D.Jump down from the window.【解析】选B。细节理解题。从第二段第三句Shelter under a table or desk only if it is very strong可知选B。3.What you can do after the earthquake according to the text?A.Leave the building quickly if you stay indoors.B.Help the disabled or injured people as possible as you can.C.Move away from the buildings even in the outdoors.D.All of the above.【解析】选D。细节理解题。根据文章第四段可知,前三项都是正确的,故选D。本课结束