1、Unit 5 Canada“The True North”李仕才(必修3Unit 5)【短文语法填空】Felicity Miller,a 32yearold British woman,1. has a Chinese husband,still remembers the 2. (excite) when she first learned to use the “red packet” function on WeChat in 2015.She sent and grabbed some red packets in her Chinese familys group.The rule
2、in her family was that the person who grabbed the 3. (high) amount sent the next.Attracted by the unique way of communicating, many foreigners 4. (join) in sending and grabbing red packets so far.Usually,the money in each packet is random.Thus the amount of money one can grab 5. (large) depends on h
3、is or her luck,from 0.01 yuan to less than 200 yuan. Many foreigners get more familiar 6. Chinese culture through “red packets”Two years ago,when Felicity Miller was sent 5.20 or 8.88 yuan red packets,she had no clue about the 7. (hide) meanings.Now,she has not only known about them,but also has sen
4、t a few.However,the popularity of virtual red packets doesnt stop people sending paper red packets 8. (contain) real cash during the Spring Festival.It 9. (call) lucky money.In Chinese tradition,people take giving children lucky money as 10. blessing.【语篇解读】许多外国人通过“微信红包”更加熟悉中国文化。但是真正的纸质红包并未被替代,在春节时人们
5、给孩子压岁钱以表示对孩子的祝福。 1who考查定语从句。分析本句结构可知,空处引导非限制性定语从句,在从句中作主语,先行词为a 32yearold British woman,故用who引导该定语从句。2excitement考查名词。根据空前的定冠词the可知,空处用名词形式。3highest考查形容词最高级。根据语境并结合常识可知,抢到红包金额最高的人要发下一个红包,故用形容词最高级。4have joined考查动词的时态。根据该句中的“so far”,可知,到目前为止,已经有许多外国人被“微信红包”这一特殊的交流方式吸引,并参与了抢红包和发红包。据此可知,本句用现在完成时。5largely
6、考查副词。空处修饰动词短语“depends on”,故用副词形式。6with考查固定搭配。许多外国人通过“微信红包”更加熟悉中国文化。get familiar with为固定搭配,意为“熟悉”。7hidden考查形容词。Felicity Miller不知道这两个数字后的隐藏意义。根据空前的冠词the和空后的名词meanings可知,此处应用形容词作定语,故填hidden。8containing考查现在分词。paper red packets和动词contain之间是主谓关系且contain与句子谓语之间无连词,故用现在分词短语作名词paper red packets的后置定语。9is call
7、ed考查动词的时态和语态。这种纸质的红包被称为“压岁钱”。根据句意可知,主语It和动词call之间为动宾关系,故用被动语态;本句陈述的是一般现象,故用一般现在时。10a考查不定冠词。人们将给孩子压岁钱作为一种祝福。此处泛指“一种祝福”,故用不定冠词。.阅读理解A(2016合肥第一次质检)When youre looking forward to taking a holiday in Egypt,youre certainly not short of choices.The country has so many to see that youll probably not want to
8、limit yourself to just one city.HurghadaA Water Sports ParadiseWith 250 hotels ranking from comfortable 3-star hotels to 5-star accommodation,the main attraction of staying here is the activities in and on the warm waters.It has become an international centre for water sports,allowing visitors to ta
9、ke part in surfing,sailing and deep-sea fishing.The waters are also home to a huge variety of coral and fish,making it a dream spot for diving.If all that isnt enough,Hurghada is home to some of the worlds finest underwater gardens.LuxorAn Open-air Museum of Ancient HistoryFor those with an interest
10、 in Egyptian history,Luxor is an excellent place to stay and is built upon the site of the ancient Egyptian city of Thebes.If you make this the base for your Egypt holiday,youre basically staying in an open-air museum!The modern city of Luxor has the ruins of Karnak.Across the Nile lie many more mon
11、uments,temples and tombs including the Valley of the Kings and the Queens.The Nile sailing is necessary for those with an interest in the countrys ancient history.CairoThe Capital CityFinally,of course,theres Cairo.Its definitely a starting point for most of Egypt holidaymakers.Cairo offers an excel
12、lent mix of culture,art,cooking and sightseeing chances.With the famous pyramids,various temples and some fascinating museums,Cairo is a fantastic choice if you can come to the city.1.Visitors flood to Hurghada mainly because it can offer them .A.the funniest botanic gardensB.choices of water activi
13、tiesC.a brief history of EgyptD. the mix of culture and art2.Which of the following cities do most tourists visit first in Egypt?A.Cairo.B.Luxor.C.Thebes.D.Hurghada.3.The passage is most probably taken from .A.a historical documentB.a science magazineC.a travel guideD.a book reviewBSome pigs tend to
14、 be optimistic while others are pessimistic,according to a new research that is meaningful to animal welfare.The study,published in the journal Biology Letters,is the first to show that mood and personality interact in an animal,influencing judgment.Asher,a researcher at the University of Newcastles
15、 Institute of Neuroscience,and her team housed groups of pigs in two types of environment.One reflected standard commercial conditions and the other was cushier with more space and plenty of soft,deep straw.After the pigs got accustomed to these new homes over a few weeks,the researchers picked 18 p
16、igs from each type to train and test their judgment.“To do this,we trained each pig.In one corner of a training room there would be a bowl with chocolate sweetspigs love themand at the opposite side of the room there would be a bowl containing coffee beans,which pigs find bittertasting,”a researcher
17、 said.Over a number of training trials,pigs learned to go to the bowl reliably when it was in the corner where they had figured out to expect chocolate sweets.On the contrary,they quickly learned to avoid the bowl when it was in the corner where they would expect to find the coffee beans.The researc
18、hers next placed an unfamiliar bowl in different locations,to see how the pigs would react.Some gaily dashed to the bowl no matter what was inside,showing optimism that it would contain their favorite sweets.Others,however,behaved as though they expected it to contain coffee beans,displaying pessimi
19、sm.The findings suggest that a onesizefitsall answer to animal welfare issues does not exist.Even if pigs are just equal to bacon or other meat for some people,there is still cause for concern.Studies have suggested that how an animal is treated during its lifetime can directly affect meat quality a
20、nd taste.1What was the study trying to figure out?AHow to make pigs happier.BThe similarities between humans and pigs.CHow living environment affected pigs mood.DHow pigs mood and personality affected their judgment.2What does the underlined word “cushier”in Paragraph 2 mean?ASimple. BMore comfortab
21、le.CUnpractical. DLess free.3Which bowl can test whether a pig is optimistic or pessimistic?AThe bowl with chocolate sweets.BThe bowl containing coffee beans.CThe bowl full of both sweets and beans.DThe bowl unfamiliar to two types of pigs.4What do the findings of the new research imply?APeople shou
22、ld treat pigs equally.BPeoples health relies on meat quality.CPeople should meet pigs various needs.DPeoples attitude toward pigs is totally wrong.【解题导语】本文是一篇研究报告,讲述情绪和性格在动物中的相互作用。【段意梳理】第一段:概述情绪和性格在动物中的相互作用,这些相互作用会影响它们的判断。第二至五段:研究者Asher和她的研究团队把猪分成两组进行实验的过程。第六段:根据实验结果,研究人员进行分析和总结。1D考查细节理解。根据文章第一段第二句“
23、The study,published in the journal Biology Letters,is the first to show that mood and personality interact in an animal, influencing judgment”可知,选项D的概括符合题意。所以选项D正确。2B考查词义猜测。根据画线词后的“more space and plenty of soft, deep straw”可知,另一个环境很舒适。所以选项B正确。3D考查细节理解。根据第五段第一句“The researchers next placed an unfamili
24、ar bowl in different locations, to see how the pigs would react”以及该段后两句的对比描述可知,D选项与第五段内容一致。所以选项D正确。4C考查推理判断。根据最后一段尤其是最后一句可推知,要想获得高质量和口感好的猪肉,人们应当满足猪的多种需要。所以选项C正确。.完形填空For all of the people who keep waiting for things to get betterstop.Stop waiting.Youre 1 time,whether you are enjoying this moment or
25、not.This is it.It is all you have,so 2 and live.I know people who have spent the past two years overwhelmed (不知所措) by stress and 3,and at the end of it,what do they have?Two lost years.Lets 4 it:Things arent looking good sometimes.But,5 you dont find fulfillment in this day,it means nothing to you.Y
26、oull be a day older,then a year older,then ten years older,and you will have 6 precious time.No matter how 7 your circumstances are,life is happening.Do you take time to see how much you 8 even as you deal with some unpleasant changes and what you may have lost?I love the quote by Frances Rodman tha
27、t says,“Just think how 9 you would be if you lost everything you have right now and then got it 10 again.”The things that have changed have hit your feelings.But there is much more to this moment of chaos than crisis (危机).This is a time to 11 your health,family,and friendships.Those things matter mo
28、st of all.Seriously,if you lose any of them,you will 12 know despair (绝望).You may be experiencing real pain 13 you have lost a job,or a home.But,when all is lost,you 14 have the present moment.You can fill it with sorrow or anger or fear or any other 15 emotion.Or,you can fill it with life.Put on yo
29、ur shoes.Go for a walk.Hug your 16 ones and know how 17 you are to have them.Count on your friends and be 18 they are there.See the 19 in nature.But 20,not exist,no matter what.1.A.tellingB.losingC.makingD.gaining2.A.get upB.give upC.sit upD.wake up3.A.fearB.diseaseC.careD.faith4.A.faceB.ignoreC.cre
30、ateD.forget5.A.asB.unlessC.ifD.until6.A.spentB.foundC.wastedD.owned7.A.personalB.normalC.strangeD.difficult8.A.earnB.haveC.needD.want9.A.happyB.sadC.proudD.guilty10.A.downB.inC.outD.back11.A.discoverB.examineC.appreciateD.remember12.A.slowlyB.graduallyC.generallyD.truly13.A.beforeB.becauseC.thoughD.
31、while14.A.stillB.evenC.onlyD.also15.A.deepB.darkC.complexD.special16.A.honestB.braveC.smartD.loved17.A.afraidB.seriousC.lonelyD.lucky18.A.patientB.tiredC.gladD.worried19.A.beautyB.lightC.powerD.wisdom20.A.bearB.liveC.waitD.stop.短文改错(2016合肥第二次质检)My school holds a sports meeting in every October.We al
32、l looked forward to it,for it is a time for us to reduce stress and it always brings us lots of unforgettable memories.It usually last for three days,during which time we have no classes.All the student go to the playground to watch or joining in games.The part I like most is the relay race.With rac
33、e going on,our excitement grows.All of them yell out “come on” to the athletes,watching them competing aggressive.The most breathtaking moment is that the athletes are getting to the finishing line.Somebody can tell who is the winner until the last minute.考点规范练(必修3Unit 5)【短文语法填空】.A【解题导语】本文是一篇应用文。讲述了
34、几个埃及好玩的城市及它们的特色。1.B细节理解题。根据HurghadaA Water Sports Paradise中的“.the main attraction of staying here is the activities in and on the warm waters.”可知,这儿主要吸引人的是其水里或水上的活动。故选B项。2.A细节理解题。根据CairoThe Capital City中的“Its definitely a starting point for most of Egypt holidaymakers.”可知,卡里奥一定是去埃及度假的游客最先游览的地方。故选A项。
35、3.C推理判断题。根据第一段可知,本文介绍了几个埃及好玩的城市,所以应该出现在旅游指南上。故选C项。B.【解题导语】本文是议论文。作者认为生活有时会不尽如人意,但我们应该珍惜自己拥有的,过好当下的生活。1.B由上文的“.keep waiting for things to get betterstop.Stop waiting.”可推断,被动地等待情况好转就是在“浪费(losing)”时间。2.D作者奉劝那些盲目等待的人“认清真相(wake up)”,充分享受生活的乐趣。3.A作者认识一些人在过去的两年中因为压力和“恐惧(fear)”而不知所措。4.A由下文的“Things arent loo
36、king good sometimes.”可推断,此处是说让我们“面对(face)”现实吧:事情有时会不尽如人意。5.C“如果(if)”你今天没有收获,那么今天对你而言就没有任何意义。6.C虚度光阴的结果就是“浪费了(wasted)”宝贵的时间。7.D由下文的you deal with some unpleasant changes可推断,不论环境有多么“困难(difficult)”,生活还得继续。8.B由下文的引语可推断,此处是说:你是否看得到自己“拥有(have)”多少(即便当你应对生活中的变故时)以及你可能已经失去什么?9.A由下文的“.if you lost everything yo
37、u have right now and then got it.again.”可推断,现在拥有的东西失而复得,你会感到很“高兴(happy)”。10.D由上文的“.if you lost everything you have right now and then.”可推断,此处是说把失去的东西找“回来(back)”。11.C由上文的“.there is much more to this moment of chaos than crisis.”可推断,当生活中有变故时,你应该“感激(appreciate)”你的健康、家庭、友谊等最重要的东西。12.D如果你失去了健康等最重要的东西,你就会
38、“真正(truly)”懂得什么叫绝望。13.B“.you have lost a job,or a home.”与be experiencing real pain之间是因果关系,故选because。14.A当一切都失去了,你“仍然(still)”拥有当下。15.B由上文的sorrow or anger or fear可知,此处指任何其他“悲观的(dark)”情绪。16.D参照第17题解析。17.D拥抱你的“亲(loved)”人并懂得拥有他们,你是多么“幸运(lucky)”。18.C由上文的Count on your friends可知,你应该为朋友们的陪伴而感到“高兴(glad)”。19.A
39、上文讲要珍惜自己拥有的,享受生活。故此处应该是说要欣赏大自然中的“美(beauty)”。20.B由下文的not exist可推断,无论如何要“充分享受生活的乐趣(live)”。.短文改错My school holds a sports meeting in every October.We all looked forward to it,for it is a time for us to reduce stress and it always brings us lots of unforgettable memories.It usually last for three days,du
40、ring which time we have no classes.All the student go to the playground to watch or joining in games.The part I like most is the relay race.With race going on,our excitement grows.All of them yell out “come on” to the athletes,watching them competing .The most breathtaking moment is that the athletes are getting to the finishing line.Somebody can tell who is the winner until the last minute.