收藏 分享(赏)

2020年高考英语大二轮复习专题突破讲练文档:大题提分练3 阅读理解之推理判断题(一) WORD版含答案.docx

上传人:a**** 文档编号:400719 上传时间:2025-11-30 格式:DOCX 页数:11 大小:30.66KB
下载 相关 举报
2020年高考英语大二轮复习专题突破讲练文档:大题提分练3 阅读理解之推理判断题(一) WORD版含答案.docx_第1页
第1页 / 共11页
2020年高考英语大二轮复习专题突破讲练文档:大题提分练3 阅读理解之推理判断题(一) WORD版含答案.docx_第2页
第2页 / 共11页
2020年高考英语大二轮复习专题突破讲练文档:大题提分练3 阅读理解之推理判断题(一) WORD版含答案.docx_第3页
第3页 / 共11页
2020年高考英语大二轮复习专题突破讲练文档:大题提分练3 阅读理解之推理判断题(一) WORD版含答案.docx_第4页
第4页 / 共11页
2020年高考英语大二轮复习专题突破讲练文档:大题提分练3 阅读理解之推理判断题(一) WORD版含答案.docx_第5页
第5页 / 共11页
2020年高考英语大二轮复习专题突破讲练文档:大题提分练3 阅读理解之推理判断题(一) WORD版含答案.docx_第6页
第6页 / 共11页
2020年高考英语大二轮复习专题突破讲练文档:大题提分练3 阅读理解之推理判断题(一) WORD版含答案.docx_第7页
第7页 / 共11页
2020年高考英语大二轮复习专题突破讲练文档:大题提分练3 阅读理解之推理判断题(一) WORD版含答案.docx_第8页
第8页 / 共11页
2020年高考英语大二轮复习专题突破讲练文档:大题提分练3 阅读理解之推理判断题(一) WORD版含答案.docx_第9页
第9页 / 共11页
2020年高考英语大二轮复习专题突破讲练文档:大题提分练3 阅读理解之推理判断题(一) WORD版含答案.docx_第10页
第10页 / 共11页
2020年高考英语大二轮复习专题突破讲练文档:大题提分练3 阅读理解之推理判断题(一) WORD版含答案.docx_第11页
第11页 / 共11页
亲,该文档总共11页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、大题提分练3阅读理解之推理判断题(一)限时30分钟(提示:请利用阅读理解解题技巧59巧解本练习中的加黑的小题)A(2019珠海二模)体裁:记叙文主题语境:社会服务难度:Our heros origin story started this past February in the Perine family living room in Birmingham, Alabama. Austin, a 4yearold boy, and his father, Tad Perine, were watching a program on Animal Planet about a mother p

2、anda leaving her cubs. “I told him that the cubs would be homeless for a while,” Tad says. “Austin didnt know what homelessness meant, but he was sad and wanted to know more.”Seeing this as a teachable moment, Tad took Austin to the Firehouse Ministries, a local shelter that provides housing, food,

3、and other services for homeless men. As they drove by the redbrick building, they saw a group of 25 homeless men standing on the street corner. “Dad, they look sad.” Austin said. “Can we take them some food and make them smile?” That day, Austin used his allowance to buy each man a Burger King sandw

4、ich and handed the food out himself. Seeing what their presence meant to the men at the ministry, Austin and Tad returned the next week.After he returned every week for five weeks, word of Austins acts of kindness spread through social media and national news outlets. Burger King jumped aboard, agre

5、eing to donate $1,000 a month for an entire year toward the cause. Soon, churches and shelters across the country began inviting Austin to come to distribute food in other areas. Whereas before Austin and Tad could feed 25 to 50 people at a time; now, thanks to corporate and community support, they

6、can feed 800 to 2,000 people at once.As for Austin, he continues to give out food, smiles, and his inspirational message of love. “It makes me feel like Im saving the day.”【语篇解读】这是一篇记叙文。文章主要讲了奥斯汀和父亲一起看了一个电视节目后,奥斯汀不知道无家可归意味着什么,但他很难过,想知道更多。于是,他的父亲带奥斯汀去了Firehouse Ministries,这是一家为无家可归的人提供住房、食物和其他服务的收容所。

7、从此,奥斯汀走上了为无家可归的人分发食物的道路。1How does Austin feel when seeing the TV program?A. Surprised.B. Joyful.C. Grateful.D. Unhappy.答案与解析D观点态度题。由第一段中的 “I told him that the cubs would be homeless for a while,” Tad says. “Austin didnt know what homelessness meant, but he was sad and wanted to know more.”( 泰德说:“我告诉

8、他,小熊猫们会在一段时间内无家可归。”“奥斯汀不知道无家可归意味着什么,但他很难过,想知道更多。”)可知,奥斯汀看电视节目时,感觉很不快乐。故选D。2Why did Tad drive Austin to the local shelter?A. To donate some money for the homeless.B. To ask for some help from the homeless.C. To teach him the meaning of homelessness.D. To introduce Austin to the staff there.答案与解析C细节理解

9、题。由第二段中的“Seeing this as a teachable moment, Tad took Austin to the Firehouse Ministries, a local shelter that provides housing, food, and other services for homeless men.”(泰德认为这是一个值得教导的时刻,他带奥斯汀去了Firehouse Ministries,这是一家为无家可归的人提供住房、食物和其他服务的收容所)可知,泰德开车送奥斯汀去当地的收容所,是想要教他无家可归的意义,故选C。3What does the autho

10、r intend to do in Paragraph 3?A. To confirm Austins influence.B. To praise Burger Kings donation.C. To thank the communitys supportD. To convey appreciation of the homeless.答案与解析A写作意图题。由第三段中的“Burger King jumped aboard, agreeing to donate $1,000 a month for an entire year toward the cause. Soon, chur

11、ches and shelters across the country began inviting Austin to come to distribute food in other areas. Whereas before Austin and Tad could feed 25 to 50 people at a time; now, thanks to corporate and community support, they can feed 800 to people at once.”(汉堡王也加入了这一行列,同意为这项事业每月捐款1 000美元,为期一年。很快,全国各地的

12、教堂和庇护所开始邀请奥斯汀到其他地区分发食物。尽管在以前奥斯汀和泰德一次可以提供25到50人的食物。现在,由于企业和社区的支持,他们可以同时提供800到人的食物)可知,作者在第三段中,确认了奥斯汀的影响力,故选A。4What can be a suitable title for the text?A. A Teachable MomentB. A Boy Fighting Against HungerC. A Kind Family Helping the PoorD. Tads Inspirational Message of Love答案与解析B主旨大意题。文章主要讲了奥斯汀和父亲一起看

13、了一个电视节目后,奥斯汀不知道无家可归意味着什么,但他很难过,想知道更多。于是,他的父亲带奥斯汀去了Firehouse Ministries,这是一家为无家可归的人提供住房、食物和其他服务的收容所。从此,奥斯汀走上了为无家可归的人分发食物的道路。这篇文章最好的题目是“一个与饥饿作斗争的男孩”,故选B。B(2019雅安三模)体裁:记叙文主题语境:社会生活难度:When I was small, my mother and I would walk to our local library in Franklin Square. As we didnt always have access to

14、a reliable car, walking hand in hand was the most convenient way to get anywhere. It was at story time for children that both my mother and I made lasting friendships.Today, I am fortunate to live around the corner from the Gold Coast Public Library in Glen Head and a short walk to the Sea Cliff Chi

15、ldrens Library. My 18monthold son, Colin, and I find ourselves in Sea Cliff several times a week, meeting and making friends. Well, that is what many people dont understanda library is more than books; its a community.Sure, the library in Franklin Square was the place where I was introduced to Judy

16、Blume novels. But it was also the place where I got my first email address in 1997. At the library, friends and I learned how to research colleges and search for scholarships on the Internet. The library was the place where we sometimes giggled (咯咯笑) too loudly, and where the librarians knew us by n

17、ame. Their knowing our names wasnt a bad thing. When I came home from my first term at Binghamton University, Mary LaRosa, the librarian at the Franklin Square library, offered me my first teaching job.I now teach reading at Nassan Community College. My students are often amazed that they can check

18、out books via their smartphones and virtually (虚拟地) visit a variety of Long Island libraries. The app used by Nassau and Suffolk country public libraries, as well as the college library, makes their homework easier by helping them find resources. Even though they cant always easily visit their local

19、 libraries, the library is always with them.【语篇解读】本文为一篇记叙文,讲述了作者儿时、学生时代及长大后与图书馆的渊源,对于作者而言图书馆不仅仅是读书的好去处也是人们交流沟通的场所,在那里作者收获了友谊和第一份工作。好词积累lasting adj. 持久的; resource n. 资源5Why does the author consider herself lucky today?A. She has become her mothers best friend.B. She has access to a reliable car now.C

20、. She can meet friends at the library.D. She lives close to libraries.答案与解析D细节理解题。根据第二段中的“Today, I am fortunate to live around the corner from the Gold Coast Public Library in Glen Head and a short walk to the Sea Cliff Childrens Library.”可知,作者认为自己住的地方离the Gold Coast Public Library和the Sea Cliff Chi

21、ldrens Library 很近是很幸运的。故D项正确。6What does the underlined word “that” in Paragraph 2 refer to?A. Socializing in a library.B. Reading books in a library.C. Visiting a library with a family member.D. Building parentchild friendship in a library.答案与解析A代词指代题。根据画线词前一句“My 18monthold son, Colin, and I find ou

22、rselves in Sea Cliff several times a week, meeting and making friends.”可知,Sea Cliff图书馆成为了作者与朋友见面及交新朋友的地方。由此推知,that指代上一句中的“meeting and making friends”即A项中的socializing (参与社交)。故A项正确。7What is the authors attitude to her students way of visiting libraries?A. Cautious. B. Favorable.C. Doubtful. D. Disappr

23、oving.答案与解析B观点态度题。根据最后一段中的“The app used by Nassau and Suffolk country public libraries, as well as the college library, makes their homework easier by helping them find resources. Even though they cant always easily visit their local libraries, the library is always with them.”可知,作者认为学生们上图书馆网站,利用图书馆

24、app的方式使他们能够很容易地找到学习资源,虽然学生们不能经常去图书馆看书,但是通过上网图书馆一直在他们身边。由此推知,作者对学生们访问图书馆的方式是支持的态度。故B项正确。cautious “小心的”; favorable “赞同的”; doubtful “怀疑的”; disapproving “反对的”。8Why does the author write the text?A. To discuss why libraries are important.B. To express her deep love for libraries.C. To explain how librari

25、es change.D. To introduce her favorite libraries.答案与解析B写作意图题。通读全文可知,文章讲述了作者从孩提时代起就与图书馆结下的不解之缘,作者在图书馆收获了知识、友谊和第一份工作,文中饱含了作者对图书馆深深的眷恋。故作者写本文的目的是抒发自己对图书馆的挚爱之情。故B项正确。C(2019大庆三模)体裁:说明文主题语境:现代技术难度:For those who dream about someday living in a city powered by the sun, the future has arrived! Get a glimpse

26、of the future by taking a closer look at “Americas first solar powered town”!Babcock Ranch, a small town in southwest Florida, proudly bears the title, “Americas first solar powered town”. The founder, Syd Kitson, hoped to prove that new construction and environmental protection can go hand in hand.

27、 With that goal in mind, his company made a 91,000acre purchase. They then sold 73,000 acres to the state of Florida with the understanding that the land would become a protected nature preserve. The remaining acres would border the preserve and become Kitsons innovative new town, Babcock Ranch. The

28、 town was designed to include 19,500 homes in 6 million square feet of commercial space.In order to guarantee the electricity supply needed by the town without using coal, a 448acre solar farm with over 300,000 solar panels was built. Today the farm generates enough electricity to power the town and

29、 its surrounding area.In a ceremony on Earth Day in April 2016, Kitson unveiled his vision and his plans for a Babcock Ranch to the world for the first time. In January 2018, the first people moved into the little town.Inside their new homes, residents have the most advanced technology right at thei

30、r fingertips. Just outside their front doors, they can go to school or work and enjoy a variety of community events, all while connecting with nature.Kitsons hope is that many people will leave their cars at home and walk, bike or hail (招喊) one of the towns autonomous vehicles. Residents can walk be

31、side scenic lakes or bike on trails that will eventually span (横跨) around 18 kilometers. As one of the new homeowners stated, “Its a very small planet, and we want to do our part to protect it.”【语篇解读】美国佛罗里达州巴布考克小镇成为美国第一个全太阳能小镇,人们在448英亩的土地上放置了30万块太阳能板,在这里,所有的一切,汽车、家庭、学校、公共设施都是利用太阳能运转的。好词积累guarantee v

32、. 保障; adj. 创新的;革新的; get a glimpse of 瞥见,窥见熟词生义bear vt. 拥有;具有9Paragraph 2 is developed in the pattern of _.A. figures and findingsB. aims and actionsC. objectives and opinionsD. causes and consequences答案与解析B写作手法题。根据第二段第二、三句中的“The founder, Syd Kitson, hoped to prove”和“With that goal in mind”可知,第二段先是介绍

33、创办人的目标;根据第四至五句中的“They then sold” “The remaining acres would border the preserve and become”及“The town was designed to include”可知,第二段接着介绍开发太阳能小镇的具体行动。故B项正确。10What is used to provide Babcock Ranch with enough electricity?A. A big commercial space.B. A generator using coal.C. A farm with solar panels.D

34、. An innovative nature preserve.答案与解析C细节理解题。根据第三段中的“a 448acre solar farm with over 300,000 solar panels was built. Today the farm generates enough electricity to power the town and its surrounding area.”可知,人们在448英亩的土地上放置了30万块太阳能板以保障小镇的电力供应。故一座装有太阳能板的发电站将为小镇提供电。故C项正确。11What does the underlined word “

35、unveiled” in Paragraph 4 probably mean?A. Expected. B. Supplied.C. Supported. D. Exhibited.答案与解析D词义猜测题。根据画线词所在句句意可知,在2016年“地球日”的一个庆祝仪式上Kitson第一次向世人展示了自己的梦想和计划。由此推知,画线词unveiled “揭露;使公之于众”与D项exhibited意思相近。故D项正确。12It can be inferred from the passage that _.A. the building of trails in the new town is n

36、ot yet finishedB. the residents in Babcock Ranch hesitate to protect the environmentC. the small town doesnt provide vehicles in order to protect the environmentD. transportations such as cars are free of charge in the new town答案与解析A推理判断题。根据倒数第二段中的“Residents can walk beside scenic lakes or bike on t

37、rails that will eventually span (横跨) around 18 kilometers.”可知,在太阳能小镇人们将会骑自行车出行,而自行车道将会达到18公里长。由此推知,新镇的自行车道还在修建过程中。故A项正确。加练阅读七选五(2019蚌埠三模)体裁:说明文主题语境:人际沟通难度:If you just moved, you might be wondering who lives in your neighborhood. Its always a nice surprise to learn that there are families similar to

38、your family close by. Here are some tips on how to make a good first and lasting impression.Do a Drop and Hi. Within the first few weeks of getting settled, consider dropping a small baked cake or local treat with a card that includes your phone number and name. Host Something. Once you are on a fir

39、stname basis with a few of your neighbors, consider hosting a small meet and greet event. Do something outside like a BBQ to keep things simple and relaxed. Its always such a nice gesture if you help your neighbor with bringing in their garbage can or ask if you can help carry groceries, etc. Ask if

40、 you can help or suggest they borrow one of your tools. Being considerate goes a long way.Exchange Numbers. Its important to exchange numbers, especially if you or your neighbor may be traveling. Good neighbors become friends and always watch out for each other. A. Help When You Can.B. Hold a Positi

41、ve Attitude.C. Its no good having a facetoface talk.D. You can then tell them if you see anything wrong happening.E. A “looking forward to meeting you” type note is always nice.F. But how do you make sure youre the kind of neighbor people want to spend time with?G. With these tips, youll find yourse

42、lf with a good community of close friends in no time.答案与解析【语篇解读】本文为一篇说明文,告诉读者如何在新的小区成为受欢迎的邻居。好词积累considerate adj. 考虑周到的; watch out 小心;留意1F根据空前一句可知,发现新邻居与自己家情况相似会给初来乍到的你惊喜;根据空后一句可知,下文会介绍如何给邻居们留下好印象的建议。设空处承上启下,故F项“可是你如何能保证邻居们会喜欢与你相处呢?”符合语境。故F项正确。2E根据空前一句可知,安顿下来之后的几周内最好送给邻居一些烘焙的点心或当地的美食并附上一张写有电话号码和名字的卡

43、片。设空处承接上文涉及可以放下的东西,故E项“留下纸条表示期待见面总是不错的”符合语境。故E项正确。3A设空处为段落小标题,采用短小的祈使句,答案锁定在A、B两项。根据本段中的“if you help your neighbor”及“Ask if you help”可知,本段建议要帮助自己的邻居。故A项适合作小标题,其中的Help是关键词。故A项正确。4D根据小标题“互换号码”和空前一句“交换电话号码很重要,尤其是你或邻居出门旅行时”可知,设空处讲述邻居不在家时有对方电话号码的好处。故D项“如有任何异常可以告知他们”符合语境。故D项正确。5G设空处是文章的总结句,根据上文给出的四条建议及空前一句“好邻居会成为好朋友并且会为彼此守护”,可知G项“采纳以上这些建议会让你很快拥有一个好友密集的社区”符合语境。故G项正确。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1