1、专题三 阅读理解应用类,议论类专练(90分钟,88分)考点01:01 冠词 3颗星 考点02:代词 3颗星考点03:介词和介词短语 2颗星考点04: 名词 3颗星 考点05:主谓一致 5颗星考点06:形容词和副词 5颗星考点08:非谓语动词 5颗星考点09:动词的时态和语态 5颗星考点10:定语从句 3颗星考点11 名词性从句 3颗星考点12 并列连词 4颗星考点18 阅读理解应用文 5颗星考点19 阅读理解议论文 5颗星第I卷(选择题)(每题2分,共30分)一、阅读理解A(考点18易)Visitor InformationHow to Get to Holker By Car: Follow
2、 brown signs on A590 from J36,M6.Approximate travel times: Windermere-20 minutes,Kendal-25 minutes,Lancaster-45 minutes,Manchester-1 hour 30 minutes. By Rail:The nearest station is Cark-in-Cartmel with trains to Carnforth,Lancaster and Preston for connections to major cities & airports.Opening Times
3、 Sunday-Friday (closed on Saturday)11:00 am-4:00pm,30th March-2nd November.Admission ChargesHall & GardensGardensAdults:12.008.00Groups95.5Special EventsProducers:Market 13th April Join us to taste a variety of fresh local food and drinks.Meet the producers and get some excellent recipe ideas.Holker
4、 Garden Festival 30th May The event celebrates its 22nd anniversary with a great show of the very best of gardening,making it one of the most popular events in gardening.National Garden Day 28th August Holker once again opens its gardens in aid of the disadvantaged.For just a small donation you can
5、take a tour with our garden guide.Winter Market 8th NovemberThis is an event for all the family.Wander among a variety of shops selling gifts while enjoying a live music show and nice street entertainment.1.How long does it probably take a tourist to drive to Holker from Manchester?A.20 minutes. B.2
6、5 minutes. C.45 minutes. D.90 minutes.2.How much should a member of a tour group pay to visit to Hall & Cardens?A.l2.00. B.9.00. C.8.00. D.5.50.3.Which event will you go to if you want to see a live music show?A.Producers Market. B.Holker Garden Festival. C.National Garden Day. D.Winter Market.B(考点中
7、难)Driver WantedDrive for busy restaurant some evening and weekend workAll meals are freeRing 33335678House for Sale¥150,000, built in 1995The house with 3 bedrooms, a bathroom, a living room, a kitchen and a breakfast room. Its on the south side of the cityYingbin Supermarket, the biggest shopping c
8、entre in our city will open on July 8, 2005. Everybody with todays Tianjin Daily will get a small present that day. You are welcome.Tel: 27984321Add: No.6 Huanghe Road, Tianjin DailyJune 1, 2005Roses Special ConcertTime: 2 p.m., July 3, SaturdayPlace: Peoples StadiumTicket Price: RMB: 150 yuan for a
9、dults;70 yuan for studentsJune 25, 20051.If you work as a driver in the restaurant, you may _.A.never pay for mealsB.pay a little for mealsC.work on weekendsD.work in the afternoon2.If you buy the house, you _.A.may pay more than ¥150,000 for itB.must have breakfast in the kitchenC.have to take a ba
10、th in the public bathroomD.may live on the south side of the city3.Any customer with a Tianjin Daily of June 1, 2005 will get a small present from _.A.every supermarketB.Huanghe RoadC.Tianjin DailyD.Yingbin Supermarket4.When will the concert be?A.July 1, 2005B.June 8, 2005C.July 3, 2005D.June 25, 20
11、05C(考点19中难) Online purchases have soared during the Chinese New Year holiday.Its the dead of winter in Shanghai. Delivery man Liu Jia and his colleagues start the day when most of people are still asleep. Working at a distribution point of a shopping website in Shanghai, they promise to deliver prod
12、ucts within three hours of an order being placed. “I buy most of my grocery online, especially the heavy items. Its convenient and cheap compared to the supermarket in my neighborhood,” Customer Chen Hong said. Orders such as these have increased for the New Year, forcing Liu Jia to work around the
13、clock. “The orders are usually rice, laundry detergent(洗涤剂), tissue paper and snacks, mostly food and articles for everyday use,” Liu Jia said.According to an industry report, Chinas B2C (Business to Customer) online sales are growing at an annual rate of 25 percent. Competition between online giant
14、s like Taobao and Jingdong is now fiercer than ever. “The essence of online shopping is that customers can buy products easily. So the competition is about: firstly, the range of products; secondly, the depth under each category of products; third, the price and user experience,” Pan Biao, vice pres
15、ident of YHD said. E-commerce is one of Chinas fastest growing sectors. Its changed peoples buying habits, and even their living habits. And its had a huge impact on the retail industry. To make online shopping more convenient, major sites are investing heavily to build payment systems and logistics
16、(物流)networks.On average, a retailer now can deliver goods to the majority of cities within 3 days, and to towns and more remote areas in the country within a week. “Competition will produce a number of good companies, making better products and services that customers need. In the field of E-commerc
17、e, we are leading the world in terms of products, services and industry development,” Liu Yinbin, associate professor with Dept of Information Management, Shanghai University, said. Experts also say customers are increasingly making their online purchases from mobile devices, opening up vast new opp
18、ortunities and competition for retailers.1.All of the following about Liu Jia are true EXCEPT that _.A.he works as an online store owner in ShanghaiB.he has to work around the clock to deliver so many productsC.he starts working when most of people are still asleepD.he must deliver products within t
19、hree hours of an order being placed2.The possible meaning of the underlined word “essence” in Paragraph 3 is _.A.wayB.advantageC.resultD.influence3.What can we learn from the passage?A.Chen Hong buys most of her electronic products online.B.Pan Biao encourages retailers to open up new chances.C.Chin
20、as B2C online sales are growing at a rate of 25 percent.D.Liu Yinbin thinks competition will help make better products and services.4.Which of the following can be the best topic of the passage?A.Customers like buying mobile devices.B.Online shopping increases rapidly forC.Chinese New Year. C. Most
21、customers buy food and articles for everyday use.D.Taobao and Jingdong are competing fiercely.D(考点19难) Alison Malmon was trapping up (完成) the end of her freshman year at the University of Pennsylvania, US when she got the news: Her older brother Brian, a student at Columbia University, was suffering
22、 from mental illness. Inspired by this, Malmon formed a group at her university to empower (使能够) students to talk openly about mental health. It soon blossomed into a national organization that today has more than 450 campus chapters. Leaders with the organization spend their time talking with colle
23、ge students about the pressure that todays young people face. “What you hear often is just a need to be perfect,” said Malmon, “and a need to present oneself as perfect.” And a new study in the UK proved that this need for perfectionism is simply part of todays society. In the study, two researchers
24、 studied more than 40,000 students from the US, Canada, and the UK. They found that what they called “socially prescribed(社会定向型的) perfectionism” increased by a third between 1989 and 2016. Lead researcher Thomas Curran said that while so many of todays young people try to present a perfect appearanc
25、e online, social media isnt the only reason behind this trend. Instead, he said, it may be driven by competition in modern society, meaning young people cant avoid being sorted and ranked in both education and employment. That comes from new norms(准则) like greater numbers of college students, standa
26、rdized testing and parenting that increasingly emphasizes success in education. For example, in 1976, half of high school seniors expected to get a college degree of some kind. By 2008, more than 80 percent expected the same. The researchers also said changes in parenting styles over the last two de
27、cades might have had an impact. As parents feel increased pressure to raise successful children, they in turn pass their “achievement anxieties onto their kids through “excessive(过多的) involvement in their childs routines, activities or emotions” Those in the mental health community like Malmon say t
28、heyre concerned about the impact the culture of perfectionism has on mental health on campuses. “Mental health has truly become this generations social justice issue,” she said. “Its our job to equip them with the tools and to let people know that its not their fault.”1.What is the article mainly ab
29、out?A.The effects of the culture of perfectionism.B.Research into the trend of perfectionism.C.A group dedicated to helping people stay mentally healthy.D.Various pressures that todays young people are facing.2.What inspired Alison Malmon to start a group related to mental health?A.Her brothers ment
30、al illness.B.Her project during the freshman year.C.The pressure she had experienced.D.Her strong interest in mental health.3.What may be pushing todays young people to struggle to be perfect, according to the article?a. The impact of social media.b. parents high expectations of their children.c. Th
31、e decreasing number of college students.d. The fierce competition in society.e. Their desire to draw their parents attention.A.a, b, cB.a, d, eC.a, b, dD.b, c, e4.What does Malmon think is a way to help young people manage the pressure of perfectionism?A.Enabling them to know what is to blame for th
32、eir pressure.B.Lowering their expectations of themselves.C.Reducing parents involvement in their childrens life.D.Making them aware of what true social justice is.第II卷(非选择题)(每题1.5分,共60分)语法填空 读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。(1)One morning, I was waiting at the bus stop, worried about_考点08 (be) late fo
33、r school.There were many people waiting at the bus stop,_考点12 some of them looked very anxious and _考点06 (disappoint) .When the bus finally came, we all hurried on board. I got a place next_考点03 the window, so I had a good view of the sidewalk. A boy on a bike_考点09 (catch) my attention. He was ridin
34、g beside the bus and waving his arms. I heard a passenger behind me shouting to the driver, but he refused_考点08 (stop) until we reached the next stop. Still, the boy kept _考点08 (ride ) . He was carrying something over his shoulder and shouting. Finally, when we came to the next stop, the boy ran up
35、to the door of the bus. I heard an excited conversation. Then the driver stood up and asked, “_考点09 anyone lose a suitcase at the last stop?” A woman on thebus shouted,“ Oh dear! Its _考点02 (I)”. She pushed her way tothe driver and took the suitcase thankfully. Everyone on the bus began talking about
36、 what the boy had done, and the crowd of strangers_考点06 (sudden) became friendly to one another. (2) In 1940,four teenage boys and their dog were walking through woodland dose to Lascaux,when their dog suddenly disappeared The boys searched all around They came to a cave and looked into the cave _考点
37、12could see nothing. A few days later, the boys returned to the cave. They could hardly believe _考点02 eyes. In the weak lamplight,the boys saw red horses and cows, and black bulls and deer charging across the walls of the cave, which looked so _考点06 (frighten) that the boys jumped back in fear. Litt
38、le did the boys know that they had made one of the most important _考点04 (discover)of that century. The Famous Lascaux Caves consist of a large hole and _考点01 series of connecting caves, with a natural water system. The paintings there were an especially important find because they are so numerous an
39、d so well preserved. After a few years,the caves wereopened _考点03 a tourist attraction, and 1, 200people per day came to the site _考点 08 (admire) the paintings. _考点06 (fortunate), many visitors resulted in changes in the caves atmosphere, and green algae(水藻) began to grow around the walls. Since the
40、n, the caves _考点09 (close) to the public in an effort to conserve the fragile paintings in this precious underground site. Today, the caves have computer-controlled air-conditioning and are inspected daily. Scientists hope that these precautions will prevent any _考点06 (far) damage to the paintings.(
41、3) I can well remember that I was once asked to deliver a speech titled “A Real Test in My Life” before the whole class at the age of 9! You can imagine how _考点06 (terrible) shy I was with so many eyes fixed on me. I had no choice but _考点08 (prepare) for it, though. First of all, I was to draft the
42、speech, _考点10 was just a piece of cake for me, a good writer. But the hardest part _考点09 (lie) in my oral presentation from my memoryfor to read from the paper _考点09 (forbid). The real moment began when I stood on the platform with my legs _考点08 (tremble) and my mind blank. But my listeners were wai
43、ting patiently without any signs of rushing me. Gradually I found _考点02 (I) back, delivering my speech without difficulty. After _考点11 seemed to be a hundred years, I found my audience applaudingI made it! From then on, my fear of talking before the audience disappeared. Actually with my _考点04 (conf
44、ident) built up, I now turn out to be a great speaker. Looking back, I know the _考点06 (great) difficulty on our way to success is our fear. Overcome it and we will be able to achieve our goals.(4)That Beijing, together with Zhangjiakou, succeeded in getting the chance to host the 2022 Winter Olympic
45、 Games, speeds up the development of Zhangjiakou City. Word came _考点11 the Beijing-Zhangjiakou high-speed railway, _考点08 (locate) in North China, is currently under construction, and _考点 09 (expect) to be completed by 2020 in preparation for the cities to host the 2022 Winter Olympics. Starting from
46、 Beijing North Railway Station, heading west through the Great Wall three times in the capitals territory, the project is a big challenge, _考点12 designers say the explosions needed to dig the tunnels will not have an impact on the structure. The line has a_考点04 (long) of 174km as a double tracked pa
47、ssenger dedicated line, with ten stations situated along its route. Having a _考点06 (totally) investment of 31.17 billion yuan ($5 billion), the trip between the two cities will only take 40 minutes, with the train _考点08 (travel) at an average of 250 km/h. According to the plan, the high-speed railwa
48、y will build two branch linesone is to Yanqing Station and the other _考点03 Taizicheng of Chongli, _考点10 the Olympic village lies. The full railway, which includes 70-kilometer section through Beijing, will be completed in four and _考点01 half years. 参考答案一、阅读理解A、答案:1.D; 2.B; 3.D解析:1.细节理解题。根据By Car的内容中
49、提到的Approximate travel times: Windermere20 minutes, Kendal -25 minutes. Lancaster-45 minutes, Manchester 1 hour 30 minute可知.从曼彻斯特开车到霍克庄园大概要一个半小时,也就是90分钟。2.细节理解题。根据Admission Charges的内容可直接看出团队参观霍克庄园和花园每人是9英镑。3.细节理解题。根据Winter Market的Wander among a variety of shops selling gifts while enjoying a live mus
50、ic show and nice street entertainment.可知,在Winter Market活动中游客可以观看现场音乐表演。 B、答案:1.A; 2.D; 3.D; 4.C C、答案:1.A; 2.B; 3.D; 4.B D、答案:1.B; 2.A; 3.C; 4.A二、 语法填空 (1)答案:being ; and; disappointed; to; caught; to stop; riding; Did; me/mine; suddenly 解析:1.being考査非谓语动词。about为介词,后面用动名词形式。2.and考査连词。上文谈到“有许多人在公交车站等待”,
51、下文谈到“其中一些人看上去很焦虑”,可知上下文是承接的并列关系,用and连接3.disappointed考査形容词。本空前and说明本空 与anxious(焦虑的,担心的)词性一致,用形容词disappointed,意为“失望的”。4.to考査介词。next to意为“紧挨着”。5. caught考查时态。本句话中主语是a boy on a hike(自行车上的一个男孩),空白处缺少谓语动词,根据时间状语one morning可知表述的是过去发生的动作,所以本空用catch的过去式caught。6.to stop 考査非谓语动refuse to do sth.意为 “拒绝做某事”。7.ridi
52、ng考査非谓语动词。keep doing sth.意为 “一直做某事”。8.Did考査时态。本句指的是“有人在上一站丢箱子吗?”一般过去时态借助于助动词did。9.me/mine考査代词。本句可以认为“是我丢箱子了”,也可以认为是“它是我的(mine) ”。10. suddenly 考查副词。修饰动词became用副词 suddenly意为“突然地”。 (2)答案:but; their; frightening; discoveries; a; as; to admire; Unfortunately; have been closed; further解析:1.考査连词。此处指男孩们进洞寻找
53、他们的狗,但什么都没找到。前后句是转折关系,故填but。2.考查代词。男孩们不敢相信他们的眼。这里表示“男孩们的”用物主代词their,故填their。3.考查形容词。男孩们看到的洞穴内的图画是如此令人恐惧。 修饰物,表示“令人恐惧的”,故填frightening。4.考査名词。此处运用了 one of+复数名词,表示“之一”。此处指那个世纪最重要的发现之一,故填discoveries。5.考査冠词。此处指著名的Lascaux Caves包括一个大洞和一系列连接洞穴组成,表示“一系列的”是a series of,故填a。6.考査介词。此处指几年后,这些洞穴作为一个旅游景点开放,表示“作为,当作
54、”。故填as。7.考査动词不定式。每天有1200人来到这个景点来欣赏这些画。表示目的用动词不定式,故填to admire。8.考查副词。大量游客导致洞穴内空气的变化和绿藻的生长。 此处指游客造成的不良影响,表示“不幸地”,单独作状语用副词,修饰整个句子。故填Unfortunately。9.考査时态语态。句中时间状语Since then和现在完成时连用,主语the caves和动词close是被动关系,指洞穴已经被关闭,故填现在完成时的被动形式have been closed。10.考查形容词比较级。科学家们希望这些预防措施能阻止对这些画更深层的损害。此处指和现在相比更深层的损害, 有比较的意思
55、。故填further。 (3)答案:terribly; to prepare; which; lay; was forbidden; trembling; myself; what; confidence; greatest解析:本文主要讲述了作者通过一次演讲克服了自己的恐惧心理,增强了自信。1.terribly考査副词。修饰形容词一般用副词,故用副词terribly修饰形容词shy,在句中作状语。2.to prepare 考查非谓语动词。have no choice but to do sth.为固定用法,意为除了,別无选择,符合语境,故此处用不定式形式。3.which考查关系词。分析句子结
56、构可知,空处引导非限制性定语从句,并在从句中作主语,指代“to draft the speech,故用which。4.lay考査动词的时态。根据上文中的was可知,文中描述的事情发生在过去,故此处用一般过去时,故填lay。5.was forbidden考查动词的时态和语态。forbid和句子的形式主语it之间是被动关系,且事情发生在过去,故用一般过去时的被动语态。 6.trembling考査with复合结构。“with +宾语(名词或代词)+宾补为独立主格结构。此处my legs和tremble构成逻辑上的主谓关系,故用现在分词形式。7.myself考査代词。根据语境可知,此处表示我发现我自己
57、恢复了原状,应为found myself back,故应填反身代词myself。8.what考査连词。分析句子结构可知,空处引导宾语从句,在从句中作主语,表示”的东西”,故用what引导该宾语从句。9.confidence考査词性转换。由空前的形容词性物主代词my对知,此处用名词形式,即confidence。10.greatest考査形容词最高级。根据语境和空前的定冠词the以及空后的名词difficulty可知,此处应用形容词的最高级形式,故填greatest。 (4)答案:that; located ; is expected; but; length ; total ; travel(l)ing; to; where ; a