1、专题二 细节理解第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移基础自诊夯基固本-2-.词汇复习14(根据汉语提示填入以h开头的单词的适当形式,然后背诵情景,熟记以h开头的课标高频词汇。)【情景】When I was 1.heading(朝前进)for the hospitalbeside a hill,I happened to meet handsome little“Ham”.He,3 feet in 2.height(高度),was heating a piece of hamburger over the fire,holding a heavy huge h
2、ammer in his hand.How 3.horrible(可怕的)to make a fire here!Without 4.hesitation(犹豫)I went over to help him put out the fire.However,he hid away all his things in a hurry saying he didnt want to be hungry in the 5.harmonious(和谐的)society.I hugged him heatedly and said that he was hopefulto be a hero.But
3、 he should be honest.第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移基础自诊夯基固本-3-译文:我正朝着山边医院走去的时候,正好碰到漂亮的小“汉姆”。他三英尺高,正在火上加热一块汉堡,手里还拿着一把沉重的大锤子。在这里生火是多么可怕呀!我毫不犹豫地走过来,帮他把火扑灭了。但是,他却迅速地藏好了所有的东西,说他不想在这和谐的社会里挨饿。我激动地抱着他说,他有希望成为英雄。但是,他应该诚实。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移基础自诊夯基固本-4-.高考范文必背(2017全国卷)假定你是李华,正在教你的英国朋友Les
4、lie学习汉语。请你写封邮件告知下次上课的计划。内容包括:1.时间和地点;2.内容:学习唐诗;3.课前准备:简要了解唐朝的历史。注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移基础自诊夯基固本-5-范文Hi Leslie,Im glad that you have made great progress in Chinese learning.You know it isnt easy to learn a foreign language.But you are so confident and never
5、 give up whenever you meet with difficulties.Im sure you will succeed through your hard work.I am writing to tell you that our next Chinese class is scheduled for next Saturday.You are supposed to arrive at Room 301 before 2 p.m.You are to learn about Tang Poetry,which is a very important part of Ch
6、inese culture and history.You will read some famous poems and learn about some well-known poets,like Li Bai,Du Fu and so on.第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移基础自诊夯基固本-6-By the way,youd better get a brief idea of the history of the Tang Dynasty beforehand so that you can have a better understanding
7、 of the poems that we will learn.Yours,Li Hua 第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-7-细节理解题考查考生对阅读材料中的某一具体事实和细节的理解。所谓细节题,是指原文提到了某事物、现象或理论,题干针对原文具体叙述进行发问。常见的设题形式有直接理解题(在原文中可直接找到答案,常用who,what,when,where,why,which和how等提问)、语义转化题(需要将题目信息与原文相关信息进行转换,两者存在表达上的差异,有时需要进行加工或整理后方能得出结论)、数字计算题、排列顺序题等。抓住文段中
8、的事实和细节是做好该类题的关键。解题原则:忠实于原文及全篇的逻辑关系,决不能主观臆断。从近几年的试题来看,对细节理解类题目的考查将由简单的信息寻找转向多层次的细节综合推理。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-8-一、事实认定类细节理解题事实认定类细节理解题即我们常说的直接理解题,该类题几乎都可以在文章中直接找到与答案有关的信息。常见的命题方式有:1.特殊疑问句的形式。以when,where,what,which,who,how much/many等疑问词开头引出的问题。2.判断是非的形式。含有true,false或except等的判断是非的
9、问题。此时要注意题干中是否含有否定词,如not,never等。3.以“according to.”开头的提问形式。4.填空的形式。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-9-方法突破如何快速准确找细节做细节理解题时,大多数考生易出现的问题是:1.准确率高,但阅读速度太慢,缺乏一定的快速阅读技巧;2.阅读速度快但准确率低。要想快速准确解答此类试题,考生不必通篇细看,而应采取“带着问题找答案”的方法(注意记忆关键的词语,如人物、时间、事件、地点等,确定每道题目的发问中心,也就是说,某个问题是针对什么提问的。这样带着问题去阅读文章,或略读,或跳读,快
10、速在文章中寻找与此问题相关的段落、语句,仔细品味,比较对照,确定答案。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-10-注:1.细节理解题的正确选项有以下特征:对原文句子中的关键词进行替换。如把lose ones job换成be out of work。词性或者语态有所变化。把原文中的一些词变换一下词性,如把important改成of importance;改变原文中句子的语态,如主动语态与被动语态的转换。语言简化。把原文中的复杂语言现象进行简化,设置为答案。正话反说。把原文中的意思反过来表达而成为正确选项。当然,考生也可以用排除法解细节理解题,将
11、“无此细节”和“与此细节相反”的选项都排除。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-11-2.细节理解题干扰项的特点:是原文信息,但不是题目要求的内容;符合常识,但不是文章的内容;与原文的内容极其相似,只是在某个细节处有些变动;在意思上与原文大相径庭甚至完全相反;部分正确,部分错误。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-12-例(2019全国卷,A)Need a Job This Summer?The provincial government and its partners offer m
12、any programs to help students find summer jobs.The deadlines and what you need to apply depend on the program.Not a student?Go to the government website to learn about programs and online tools available to help people under 30 build skills,find a job or start businesses all year round.Jobs for Yout
13、hIf you are a teenager living in certain parts of the province,you could be eligible(符合条件)for this program,which provides eight weeks of paid employment along with training.Who is eligible:Youth 15-18 years old in select communities(社区).第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-13-Summer CompanyS
14、ummer Company provides students with hands-on business training and awards of up to$3,000 to start and run their own summer businesses.Who is eligible:Students aged 15-29,returning to school in the fall.Stewardship Youth Ranger ProgramYou could apply to be a Stewardship Youth Ranger and work on loca
15、l natural resource management projects for eight weeks this summer.Who is eligible:Students aged 16 or 17 at time of hire,but not turning 18 before December 31 this year.第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-14-Summer Employment Opportunities(机会)Through the Summer Employment Opportunities pro
16、gram,students are hired each year in a variety of summer positions across the Provincial Public Service,its related agencies and community groups.Who is eligible:Students aged 15 or older.Some positions require students to be 15 to 24 or up to 29 for persons with a disability.第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考
17、点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-15-21.What is special about Summer Company?A.It requires no training before employment.B.It provides awards for running new businesses.C.It allows one to work in the natural environment.D.It offers more summer job opportunities.解析:B细节理解题。根据Summer Company部分的第一句“Summer Company pr
18、ovides students with hands-on business trainingand awards of up to$3,000 to start and run their own summerbusinesses.”可知,Summer Company的特别之处在于它为创业者提供奖金。故选B项。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-16-演练1It was a fierce mayoral race.Just a few weeks ago,a cat called Buster,was in the lead by 300
19、 votes.But at the last hour,supporters of Pa Kettle,the search and rescue bloodhound(大警犬),pulled out all the stops and the dog with the sad eyes got first place,thus winning the famous title,Mayor of Divide,Colorado.This wild and strange mayoral race is actually part of a creative activity to collec
20、t money held by the Teller County Regional Animal Shelter.The shelter holds a“special election”every other year to find forever homes for animals in the shelter and raise money.This year,the election brought in$12,000 for the shelter.The Teller County Regional Animal Shelter greatly depends on the m
21、oney collected by this mayoral race to carry out their duty.第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-17-Q:Why did the shelter hold the wild mayoral race?A.To help the police protect animals.B.To raise money for the shelter.C.To elect president of Colorado.D.To entertain the people of Divide.B 解析
22、:事实认定类细节理解题。根据选文中的“This wild andstrange mayoral race is actually part of a creative activity to collectmoney held by the Teller County Regional Animal Shelter”和“Thisyear,the election brought in$12,000 for the shelter”可知举办这次活动的目的是筹钱。故选B项。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-18-演练2However,Pace
23、 had good news,too.He has also been testing the air in the US subways.Apart from iron particles,which grind the track by the wheels of the subway,the air in the subway is fresh.The reason is that the subways movement pumps fresh outdoor air into it.Q:According to the text,leads to the fresh air in t
24、he US subway.A.the subways movement B.iron particlesC.the subway wheelsD.air conditionersA第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-19-解析:事实认定类细节理解题。根据本段中的“The reason is thatthe subways movement pumps fresh outdoor air into it”可知,地铁里的空气很新鲜是因为地铁的运行,所以答案为A项。考生可以首先从问题中找到关键词“leads to the fresh air”,然
25、后以此为线索,运用略读及寻读的方法在文中迅速寻找这一细节,找到后再把这一部分内容仔细阅读一遍,比较所给选项与文中细节的不同,在准确理解细节的前提下,确定答案。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-20-二、数字计算类细节理解题数字计算题会出现在多种体裁的文章中,可能涉及年代、人物年龄、需付钱数等方面的数字计算。数字计算类细节理解题一般要求考生能根据阅读材料中给出的有关数据,找出它们之间的关系,通过计算,得出正确的结论。常见的命题方式有:What is the cost for a couple and a child?How much wil
26、l they pay for.?How old was.when.?How long is the history of.?How many days did they stay.?第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-21-方法突破对于此类题目,应该先阅读题干,然后带着题干中的关键词去读文章,对于数字、时间、年代等应该在读的同时做出标记,以便读完文章后做相应的计算。对于简单的数据,可采用“推算法”,即以有关数据为基准,进行简单的运算。对于数据较多的短文,通常可采用“列表法”,即按一定的规律将数据分门别类地列出,化模糊为清晰,为计算打下基础。
27、第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-22-例(2018全国卷,C)Languages have been coming and going for thousands of years,but in recent times there has been less coming and a lot more going.When the world was still populated by hunter-gatherers,small,tightly knit(联系)groups developed their own patterns
28、 of speech independent of each other.Some language experts believe that 10,000 years ago,when the world had just five to ten million people,they spoke perhaps 12,000 languages between them.第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-23-Soon afterwards,many of those people started settling down to b
29、ecome farmers,and their languages too became more settled and fewer in number.In recent centuries,trade,industrialisation,the development of the nation-state and the spread of universal compulsory education,especially globalisation and better communications in the past few decades,all have caused ma
30、ny languages to disappear,and dominant languages such as English,Spanish and Chinese are increasingly taking over.第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-24-At present,the world has about 6,800 languages.The distribution of these languages is hugely uneven.The general rule is that mild zones ha
31、ve relatively few languages,often spoken by many people,while hot,wet zones have lots,often spoken by small numbers.Europe has only around 200 languages;the Americas about 1,000;Africa 2,400;and Asia and the Pacific perhaps 3,200,of which Papua New Guinea alone accounts for well over 800.The median
32、number(中位数)of speakers is a mere 6,000,which means that half the worlds languages are spoken by fewer people than that.第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-25-30.How many languages are spoken by less than 6,000 people at present?A.About 6,800.B.About 3,400.C.About 2,400.D.About 1,200.解析:B数字计
33、算类细节理解题。根据第三段的第一句“Atpresent,the world has about 6,800 languages.”和最后一句中的“.is amere 6,000,which means that half the worlds languages are spoken byfewer people than that.”可知,B项正确。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-26-演练3 A 22-year-old female student named Li Hong,in Beijing,who is planning t
34、o do her postgraduate studies in Australia,learned about the change of the policy several weeks ago.“According to the previous deposit requirement,my family was required to put down 550,000 yuan.Now we only need to prepare 410,000 yuan.This is a relief for my parents,”Li says.Q:According to the new
35、regulations,Lis parents can save.A.550,000 yuanB.140,000 yuanC.410,000 yuanD.86,850 yuanB解析:数字计算类细节理解题。由本段中的“According to theprevious deposit requirement,my family was required to put down550,000 yuan.Now we only need to prepare 410,000 yuan.”可知,先前需要的押金为550,000元,现在只需410,000元,因此他们可以节省140,000元。故选B项。第二
36、部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-27-三、排列顺序类细节理解题排列顺序类细节理解题的考查形式是在选项中列举一些具体的事实,然后要求考生根据文章内容对选项中的事实进行排序。这要求考生根据动作发生的时间顺序以及句子之间的逻辑关系,找出事件发生、发展的正确顺序。考生可以先找出最早的时间和事件,把它作为事件发生的起点,然后使用排除法将范围一一缩小,从而快速地选出答案。常见的命题方式有:What is the right order of the events?If you want to hire a bike,in which order wil
37、l you do?这种题型难度较小,一般从阅读材料中可以直接找到答案,但是做这种题时考生容易出错,而且这种题比较耗时间。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-28-方法突破1.做这类题时,考生必须先读题目,带着选项去读短文,边读边标出1、2、3、4等,这样读完文章后答案就一目了然了。2.“首尾定位法”,即先找出第一个事件和最后一个事件,迅速缩小选择范围,从而快速选出答案。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-29-例A schoolgirl saved her fathers life by
38、 kicking him in the chest after he suffered a serious allergic(过敏的)reaction which stopped his heart.Izzy,nine,restarted father Colms heart by stamping(踩)on his chest after he fell down at home and stopped breathing.Izzys mother,Debbie,immediately called 999 but Izzy knew doctors would never arrive i
39、n time to save her father,so decided to use CPR.However,she quickly discovered her arms werent strong enough,so she stamped on her fathers chest instead.Debbie then took over with some more conventional chest compressions(按压)until the ambulance arrived.第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-30
40、-Izzy,who has been given a bravery award by her school,said,“I just kicked him really hard.My mum taught me CPR but I knew I wasnt strong enough to use hands.I was quite scared.The doctor said I might as well be a doctor or a nurse.My mum said that Dad was going to hospital with a big footprint on h
41、is chest.”“Shes a little star,”said Debbie.“I was really upset but Izzy just took over.I just cant believe what she did.I really think all children should be taught first aid.Izzy did CPR then the doctor turned up.Colm had to have more treatment on the way to the hospital and weve got to see an expe
42、rt.”第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-31-Truck driver Colm,35,suffered a mystery allergic reaction on Saturday and was taken to hospital,but was sent home only for it to happen again the next day.The second attack was so serious that his airway swelled,preventing him from breathing,his bl
43、ood pressure dropped suddenly,and his heart stopped for a moment.He has now made a full recovery from his suffering.第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-32-Q:Whats the right order of the events?Izzy kicked Colm.Debbie called 999.Izzy learned CPR.Colms heart stopped.A.B.C.D.解析:C排列顺序类细节理解题。根据文
44、章的叙述可知,女孩以前就学会了CPR,所以答案应当在A项和C项之间选择。她用脚踩父亲胸部显然是在父亲的心脏停止跳动后做的,故排除A项。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-33-演练4 I read a magazine the other day and a story caught my attention.Marilyn Irlbacher of Nashua,New Hampshire,wrote about an event that took place when she was only 8 years old.As she t
45、old,she was living in a foster home then and worried about the 50 cents she owed her school for several lost books.Unless the money was paid in full,Marilyn would not get her fourth-grade report card.When she was told that,she fled her school in tears.She didnt have any money.And the thought of aski
46、ng her foster parents for it terrified her.As she ran down the street,she ran into a tall stranger.第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-34-Here is the rest of the story in her own words:“He asked me what was the matter,and I told him about the 50 cents.He reached into his pocket,took out two
47、 quarters,and in a kind voice said,Things will be all right now.Overjoyed to have the money,I paid for the books,and got my report card,and shortly after that,my mother was able to take me back to live with her.”Q:Which is the right order of the events?Marilyn fled her school in tears.Marilyn lost s
48、everal books.Marilyn got her fourth-grade report card.Marilyn met a stranger who helped her in her path.A.B.C.D.D第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移高频考点探究突破-35-解析:排列顺序类细节理解题。从文中的“worried about the 50cents she owed her school for several lost books.”可知,Marilyn弄丢了学校的书;再从文中的“Unless the money was paid
49、in full,Marilynwould not get her fourth-grade report card”和“When she was toldthat,she fled her school in tears”可知,当她被告知如果不全额赔偿的话将拿不到成绩单时,她哭着离开了学校;然后从文中的“As she randown the street,she ran into a tall stranger”以及之后的内容可知,在路上她碰见了一位给予她帮助的陌生人;最后从文中的“got my reportcard”可知,她赔了书钱拿到了成绩单。这是文章中事件发展的顺序。因此答案为D项。第二
50、部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移新题演练能力迁移-36-A B CWhen I began planning to move to Auckland to study,my mother was a little worried about the uncertainty of living in a place that was so different from India,where we lived.She worried particularly about the lack of jobs,the cultural differences and
51、 the chance that I would face racism.Despite these worries,I came to New Zealand in July,2009.I have found the place and people very nice and supportive.Soon after I arrived,I realized the importance of getting a job to supply my living expenses.Determined to do this on my own,I spent a whole day go
52、ing from door to door asking for a job.However,I received little or no response.This became my routine every day after college for a few weeks.第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移新题演练能力迁移-37-A B COne afternoon,I walked into a building to ask if there were any job opportunities.People there were very
53、 surprised,and advised me not to continue my job search in that manner.As I was about to leave,a clerk in the building,who had been listening to what the others had said,approached me and asked if I would wait outside.Fifteen minutes later,he returned.He asked me what my plans were and encouraged me
54、 to stay confident.He then offered to take me to the Royal Oak area to search for a job.第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移新题演练能力迁移-38-A B CI was a little surprised,but had a good feeling about him,so I went along.Along the way,I realized that I had run out of copies of my resume(简历).The man stoppe
55、d at his business partners office to make me 15 extra copies.He also gave me tips on dressing and speaking,and added that I should give him a call if I ever needed anything.I handed out my resumes and went home feeling very satisfied.The following day,I received a call from a store in Royal Oak offe
56、ring me a job.It seems that the world always gives back to you when you need it.And this time,it was a complete stranger who turned out to be a real blessing.【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述的是作者在新西兰留学期间如何在好心人的帮助下找到第一份工作的故事。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移新题演练能力迁移-39-A B C1.What wasnt the authors mother wor
57、ried about?A.People might look down on the author.B.The author couldnt speak the local language.C.The author wasnt familiar with local customs.D.It might be difficult for the author to find a job.B解析:细节理解题。根据第一段最后一句可知,作者的母亲在其去新西兰留学之前担心他找不到工作、不适应当地文化以及可能会受到种族歧视,但文中并没有提到对其语言方面的担心,即B项正确。第二部分专题二 细节理解基础自
58、诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移新题演练能力迁移-40-A B C2.After staying in New Zealand for a short time,the author.A.decided to go back to his own countryB.felt the local people were not very friendlyC.had to find a job to cover his living expensesD.wanted to get a job that needed practical skillsC解析:细节理解题。根据第二段最后一句可
59、知,到新西兰不久,作者就意识到要找份工作来补贴生活费的重要性了,即C项正确。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移新题演练能力迁移-41-A B C3.When the author went into a building to look for a job,.A.a clerk gave him encouragement and adviceB.he was confident that he would find a good oneC.he found many college students like him already thereD.a c
60、lerk recommended him to the company he worked forA解析:细节理解题。根据第四段倒数第二句以及第五段的“He alsogave me tips on dressing and speaking”可知,作者去一栋写字楼里找工作时,一个好心的职员给了他一些鼓励和建议,即A项正确。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移新题演练能力迁移-42-A B C4.What is the story mainly about?A.How a stranger offered the author a job.B.How a st
61、ranger turned out to be a real blessing.C.How the author adapted himself to a new situation.D.How the author was helped to get a job by a stranger.D解析:主旨大意题。根据最后一段的总结以及对全文的整体理解可知,本文主要讲述的是作者在新西兰留学期间如何在好心人的帮助下找到第一份工作的故事,故D项正确。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移新题演练能力迁移-43-A B C(2019全国卷,A)My Favourite
62、 BooksJo Usmar is a writer for Cosmopolitan and co-author of the ThisBook Will series(系列)of lifestyle books.Here she picks her top reads.MatildaRoald DahlI once wrote a paper on the influence of fairy tales on Roald Dahls writing and it gave me a new appreciation for his strange and delightful world
63、s.Matildas battles with her cruel parents and the bossy headmistress,Miss Trunchbull,are equally funny and frightening,but theyre also aspirational.第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移新题演练能力迁移-44-A B CAfter DarkHaruki MurakamiIts about two sistersEri,a model who either wont or cant stop sleeping,and
64、 Mari,a young student.In trying to connect to her sister,Mari starts changing her life and discovers a world of diverse“night people”who are hiding secrets.Gone GirlGillian FlynnThere was a bit of me that didnt want to love this when everyone else on the planet did,but the horror story is brilliant.
65、Theres tension and anxiety from the beginning as Nick and Amy battle for your trust.Its a real whodunit and the frustration when you realise whats going on is horribly enjoyable.第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移新题演练能力迁移-45-A B CThe StandStephen KingThis is an excellent fantasy novel from one of t
66、he best storytellers around.After a serious flu outbreak wipes out 99.4%of the worlds population,a battle unfolds between good and evil among those left.Randall Flagg is one of the scariest characters ever.【语篇导读】本文是一篇应用文。Jo Usmar是位作家,也是ThisBook Will系列图书的作者之一,文章介绍了她最喜欢的四本书。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突
67、破新题演练能力迁移新题演练能力迁移-46-A B C1.Who does“I”refer to in the text?CA.Stephen King.B.Gillian Flynn.C.Jo Usmar.D.Roald Dahl.解析:代词指代题。根据文章标题以及第一段中的“Jo Usmar is awriter for Cosmopolitan and co-author of the This Book Will series oflifestyle books.Here she picks her top reads.”可知,文章中的“I”指的就是Jo Usmar。第二部分专题二 细节
68、理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移新题演练能力迁移-47-A B C2.Which of the following tells about Mari and Eri?CA.Cosmopolitan.B.Matilda.C.After Dark.D.The Stand.解析:细节理解题。根据After Dark中的“Its about two sistersEri,amodel who either wont or cant stop sleeping,and Mari,a youngstudent.”可知,After Dark讲的是Eri和Mari的故事。3.What ki
69、nd of book is Gone Girl?DA.A folk tale.B.A biography.C.A love story.D.A horror story.解析:细节理解题。根据Gone Girl中的“There was a bit of me thatdidnt want to love this when everyone else on the planet did,but thehorror story is brilliant.”可知,Gone Girl讲的是恐怖故事。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移新题演练能力迁移-48-A B
70、 C(2018全国卷,A)Washington,D.C.Bicycle ToursCherry Blossom Bike Tour in Washington,D.C.Duration:3 hoursThis small group bike tour is a fantastic way to see the world-famous cherry trees with beautiful flowers of Washington,D.C.Your guide will provide a history lesson about the trees and the famous monu
71、ments where they blossom.Reserve your spot before availabilityand the cherry blossomsdisappear!第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移新题演练能力迁移-49-A B CWashington Capital Monuments Bicycle TourDuration:3 hours(4 miles)Join a guided bike tour and view some of the most popular monuments in Washington,D.C.
72、Explore the monuments and memorials on the National Mall as your guide shares unique facts and history at each stop.Guided tour includes bike,helmet,cookies and bottled water.第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移新题演练能力迁移-50-A B CCapital City Bike Tour in Washington,D.C.Duration:3 hoursMorning or Afte
73、rnoon,this bike tour is the perfect tour for D.C.newcomers and locals looking to experience Washington,D.C.in a healthy way with minimum effort.Knowledgeable guides will entertain you with the most interesting stories about Presidents,Congress,memorials,and parks.Comfortable bikes and a smooth tour
74、route(路线)make cycling between the sites fun and relaxing.第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移新题演练能力迁移-51-A B CWashington Capital Sites at Night Bicycle TourDuration:3 hours(7 miles)Join a small group bike tour for an evening of exploration in the heart of Washington,D.C.Get up close to the monuments
75、 and memorials as you bike the sites of Capitol Hill and the National Mall.Frequent stops are made for photo taking as your guide offers unique facts and history.Tour includes bike,helmet,and bottled water.All riders are equipped with reflective vests and safety lights.【语篇导读】本文是应用文。文章主要介绍了华盛顿特区的四条自行
76、车骑行的相关信息。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移新题演练能力迁移-52-A B C1.Which tour do you need to book in advance?AA.Cherry Blossom Bike Tour in Washington,D.C.B.Washington Capital Monuments Bicycle Tour.C.Capital City Bike Tour in Washington,D.C.D.Washington Capital Sites at Night Bicycle Tour.解析:细节理解题。根据C
77、herry Blossom Bike Tour inWashington,D.C.中的“Reserve your spot before availabilityand thecherry blossomsdisappear!”可知,华盛顿特区的樱花自行车之旅需要提前预订。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移新题演练能力迁移-53-A B C2.What will you do on the Capital City Bike Tour?DA.Meet famous people.B.Go to a national park.C.Visit well-kn
78、own museums.D.Enjoy interesting stories.解析:细节理解题。根据Capital City Bike Tour in Washington,D.C.中的“Knowledgeable guides will entertain you with the mostinteresting stories about Presidents,Congress,memorials,and parks.”可知,在该旅行中可以听到有趣的故事,所以选D项。第二部分专题二 细节理解基础自诊夯基固本高频考点探究突破新题演练能力迁移新题演练能力迁移-54-A B C3.Which of the following does the bicycle tour at night provide?DA.City maps.B.Cameras.C.Meals.D.Safety lights.解析:细节理解题。根据Washington Capital Sites at Night BicycleTour中的“All riders are equipped with reflective vests and safetylights.”可知,参加该旅行的骑手需要配备反光背心和安全灯。