1、Unit 3Sea ExplorationUsing Language词汇积淀素养初探. 根据语境写出正确的单词1. the migration (迁移) routes of birds2. a directory (电话号码簿) of hotels3. exploit (开发) ones talents4. a 20-gallon (加仑) fish tank5. a murder (凶杀) case 6. a heart full of mercy (仁慈)7. make public property ones private possession (拥有)8. a political
2、opponent (反对者)9. logged (载入正式记录的) 30, 000 air miles in April10. marine (海的) exploration11. the arrest (逮捕) of a criminal suspect. 根据语境用恰当的介、副词填空1. There was a mass migration of poverty-struck farmers into the cities. 2. She appealed to the judge to have mercy on her husband. 3. The home team was in
3、possession during most of the fourth quarter. 4. She was stopped outside the shop and placed under arrest. . 翻译下列课文原句并观察黑体部分1. Plastic pollution is also bad, killing many birds and fish, and has even been found in our tap water. 塑料污染也很严重, 杀死了许多鸟和鱼, 甚至在我们的自来水中也发现了。2. There are probably vast amounts o
4、f resources under the sea and ice, not just oil and gas but also valuable minerals. 海洋和冰下可能蕴藏着大量的资源, 不仅仅是石油和天然气, 还有宝贵的矿物。3. Hopefully, as technology improves, we may have more options for managing this balance. 希望随着技术的进步, 我们可以有更多的选择来控制这种平衡。阅读精研素养构建. 文本整体理解: 理清文章架构1. Skim the passage and fill in the
5、blanksText 1(1)Sea exploration has caused many problems More exploration means more (2)pollution. (3)Mining for resources is very damaging. (4)Overfishing is another problem. Text 2Sea exploration is important for our (5)future. More research is (6)necessary. We need new (7)resources for future deve
6、lopment. (8)Environmental risks should be balanced with economic needs. 2. What is the text type of the passage? A. Narration. (记叙文)B. Argumentative essay. (议论文)C. Expository writing. (说明文)D. Practical writing (应用文)答案: C3. Whats the main idea of this passage? Text 1 is mainly about the problems caus
7、ed by sea exploration but Text 2 centers on the importance of sea exploration for humans. . 文本细节理解: 探寻语篇细节信息1. Choose the best answer(1)Why does the writer mention the Deepwater Horizon? A. To show it has more gallons of oil. B. To explain its influence on animals. C. To stress the bad effect of pla
8、stic. D. To prove it has caused serious pollution. (2)What is the main idea of the third paragraph? A. The speed of the melting ice in Arctic. B. The discovery of fossil fuels in Arctic. C. The damaging resources in the Arctic. D. The influence of climate on the Arctic. (3)What does the first writer
9、 think of the sea? A. It belongs to humans. B. It is the habitat of life. C. It is less sensitive actually. D. It is the possessions of future generations. (4)What makes it necessary for us to explore seas? A. The development of technology. B. The value of minerals under the sea. C. The rising numbe
10、r of population. D. The occurrence of earthquakes. 答案: (1)(4)DDBC 2. Reread the passage and fill in the blanksThe problems of exploring seaMore exploration means more(1)pollutionGallons of oil is spilled into the seaPlastic pollutionMining for resources is very(2)damagingClimate change makes (3)ice
11、lessLook for more fossil fuels further northThe ice will melt more(4)Overfishing is another problemSea exploration is important for our future.Help address important issues such as (5)climate changeUnderstanding more about the seaHelp us manage its (6)resources betterLogging new (7)speciesImprove ou
12、r understanding of life on the earth. Accessing the deep oceanHelp us to predict (8)events such as earthquakesNew resources for growing (9)populationMore resources under sea and ice Balance the (10)economic needs and environmental risks . 文本素养提升: 阅读技能综合运用1. 根据课文语境与语句知识细致解构语句译文: 由于气候变化, 现在的冰减少了, 这意味着
13、我们可以在更远的北方寻找更多的化石燃料。译文: 我们需要了解我们的星球正在发生什么, 这样我们才能采取行动。 2. 阅读主题活动(1)What is overfishing? Overfishing is closely tied to bycatchthe capture of unwanted sea life while fishing for a different species. This, too, is a serious marine threat that causes the needless loss of billions of fish, along with hu
14、ndreds of thousands of sea turtles and cetaceans. The damage done by overfishing goes beyond the marine environment. Billions of people rely on fish for protein, and fishing is the principal livelihood for millions of people around the world. (2)What did we learn from the Deepwater Horizon disaster?
15、 The Deepwater Horizon blowout caused gas and oil to spill into the Gulf of Mexico for 87 days. Years after this environmental disaster, scientists studying the spill better understand the complex processes that affect how oil transforms and degrades in the water and just how resilient ecosystems ca
16、n be to such a disturbance. The disaster response also did nothing to clear up debates about chemicals called dispersants that are often used in spill cleanups. Researchers hope that the technological advances over the past decadeand the knowledge gainedwill better prepare the world for the next big
17、 spill. (3)How do human activities affect the oceans? Human activities affect nearly all parts of the ocean. Lost and discarded fishing nets continue to lethally snare fish, seabirds, and marine mammals as they drift. Ships spill oil and garbage; they also transport critters to alien habitats unprep
18、ared for their arrival, turning them into invasive species. Mangrove forests are cleared for homes and industry. Climate change currently affecting the planet because of high greenhouse gas emissions from humans is strikingly reflected in the oceans. The greenhouse gas carbon dioxide is also turning
19、 ocean waters acidic, and an influx of freshwater from melting glaciers threatens to alter the weather-driving currents. 要点精研素养奠基1. mercy n. 仁慈; 宽恕; 恩惠*Although this was banned in 1982, some countries are still “murdering” these intelligent creatures without mercy. 尽管这在1982年被禁止, 但一些国家仍然毫不留情地“谋杀”这些聪明
20、的生物。*Having lost the engines power, the boat was now at the mercy of the wind. 发动机坏了, 这艘船现在任由大风摆布。*He was such a cruel man that he showed no mercy to others. 他是一个那么残酷的人以至于他对别人毫无怜悯之情。*They had mercy on their neighbor for he suffered a lot. =They showed mercy to their neighbor for he suffered a lot. 他
21、们对邻居表示同情, 他受的苦难太多了。show mercy to sb. 怜悯某人have mercy on对表示怜悯at the mercy of 任凭的摆布; 在的支配中without mercy残忍地, 毫无同情心地【即学活用】语法填空(1)He will be generous and merciful (mercy) to those who are weaker than himself. (2)So pitifully did she plead that the Baron grew calm and decided to have mercy on her. (3)They
22、showed little mercy to the enemies. (4)The policemen shot the crocodile without mercy. (5)The boat was at the mercy of the rapid river. 2. possession n. 个人财产; 拥有; 控制*The sea is home to life, not human beings possessions. 海洋是生命的家园, 而不是人类的财产。*The company that Tom is in possession of was once in the po
23、ssession of his uncle. 汤姆现在拥有的公司曾经是他叔叔的。*On her fathers death, she came into possession of a vast fortune. 父亲死后, 她继承了一大笔财产。*We didnt take possession of the car until a few days after the auction. 拍卖会过后几天, 我们才真正拿到了那辆车。be in possession of sth. 拥有/占有某物be in the possession of sb. /be in ones possession为
24、某人所有; 归某人所有have possession of拥有 come into possession of占有某物 get/take possession of 占领; 夺取【即学活用】语法填空(1) He is in possession of the house. = The house is in the possession of him. (2)He took possession of a lot of jewels from Mr White. (3)He had come into possession of a large fortune. (4)Does the you
25、ng man standing there have possession of the company? 3. arrest n. 逮捕; 拘留; 中止vt. 逮捕; 拘留; 阻止*A $5 million reward has been announced for information leading to the arrest of those responsible for the murder. 一项500万美元的悬赏已经公布, 以获得逮捕那些对这起谋杀事件负责的人的信息。*He is said to be under arrest for spreading online rum
26、ors. 据说他由于传播网络谣言被捕了。*An unusual painting arrested his attention. 一幅异乎寻常的画引起了他的注意。*After the match three youths got arrested. 比赛过后, 有三个青年被捕。*He was arrested for faking some famous paintings. 他由于伪造一些名画而被逮捕。arrest sb. for sth. 因逮捕某人get arrested (人)被逮捕arrest ones attention引起某人的注意be under arrest被逮捕make a
27、n arrest进行逮捕【即学活用】(1)She was arrested for drug-related offences. 她因涉嫌毒品犯罪而被捕。(2)You shouldnt do things like that. You could get arrested! 你不应该做那样的事。你会被捕的! (3)The bright colours of the flowers arrested the girls attention. 花的艳丽色彩引起了那姑娘的注意。(4)Youre under arrest. Youre here to assist my investigation.
28、你已经被捕了, 你来这里是协助我办案的。读写结合表达升级如何写辩论性文章海洋探测辩论性文章属于议论文。议论文主要针对某一观点或问题(一般为有争议的观点或问题)发表议论和看法, 因此写此类文章时要考虑的论据多为正反两个方面。通过对有争议的观点或问题的不同看法进行比较, 然后进行分析和评论, 最后提出自己的看法, 表达自己支持或反对的态度并加以论证说明, 得出结论。假如你是李华, 学校即将举行以“Is it necessary for humans to explore oceans? ”为题目的英语作文比赛, 请按照下列要求写一篇80词左右的议论文。要点如下: 1. 使海洋可持续发展2. 了解海
29、洋环境3. 更好地了解气候完成句子1. 它可以建立更好地理解环境变化所需的基本信息。It can establish the basic information needed to better understand environmental change. 2. 这有助于科学家解决目前的情况。It helps scientists to address current situations. 3. 这有助于科学家预测未来可能出现的情况。It helps scientists to predict the future situations that may emerge. 4. 它还可以让
30、我们了解海洋中可利用的物质, 生命形式是如何生存的, 以及人类如何在海底生存或充分利用深海资源。It can also give us knowledge about what are available in oceans, how the life forms live, and find out how humans can survive down there or make good use of the depths resources. 5. 海洋是我们赖以满足食物、能源等需求的资源之一。The sea can be one of the resources for us to
31、rely on to fulfill the needs such as food, energy, etc. 6. 它还可以帮助我们跟踪发生在海洋上的气候变化以及可能影响我们生活的因素。It can help us keep track of the climate changes that happen to the ocean and what might affect our life. 7. 海洋探险对人类有很大的好处。Sea exploration will be of great benefit to humans. 句式升级8. 用which非限制性定语从句合并句1, 句2和句
32、3It can establish the basic information needed to better understand environmental change, which helps scientists to address both current situations and to predict the future situations that may emerge. 9. 用because合并句4和句5 It can also give us knowledge about what are available in oceans, how the life
33、forms live, and find out how humans can survive down there or make good use of the depths resources, because the sea can be one of the resources for us to rely on to fulfill the needs such as food, energy, etc. Is it necessary for humans to explore oceans? I agree with the view that it is necessary
34、for humans to explore seas. First, it can establish the basic information needed to better understand environmental change, which helps scientists to address both current situations and to predict the future situations that may emerge. Moreover, it can also give us knowledge about what are available
35、 in oceans, how the life forms live, and find out how humans can survive down there or make good use of the depths resources, because the sea can be one of the resources for us to rely on to fulfill the needs such as food, energy, etc. In addition, it can help us keep track of the climate changes th
36、at happen to the ocean and what might affect our life. In sum, sea exploration will be of great benefit to humans. 1. 话题词汇(1)monster怪物(2)attack袭击(3)creature生物(4)sighting目击(5)hairy多毛的(6)frightening吓人的(7)mysterious神秘的2. 话题句式(1)The Grey Man is a frightening creature that lives in Scotland. 灰人是生活在苏格兰的一种
37、可怕的生物。(2)They say that the low-temperature sea is unlikely to be able to support such large living creatures. 他们说水温这样低的海里不可能有体型如此巨大的生物生存。(3)He claims to have seen a round black creature moving quickly through the water. 他声称看见了一个圆的黑色生物在水中快速移动。(4)The rich marine biological resources, mineral resources
38、, chemical resources and power resources are an indispensable resource treasure house of human. 丰富的海洋生物资源, 矿产资源, 化学资源和电力资源是人类赖以生存的必不可少的资源宝库。(5)The main objective of the current marine conservation is to protect marine biological resources. 当前海洋保护的主要目标是保护海洋生物资源。(6)We should maintain the regeneration
39、ability of marine biological resources and the natural purification capacity of water, preservation of the marine ecological balance in order to ensure the sustainable human development and utilization of ocean. 我们应该保持海洋生物资源的再生能力和水的自然净化能力, 维护海洋生态平衡, 以确保人类的可持续发展和海洋的持续利用。课时检测素养达标. 根据语境及汉语提示写出正确单词1. As
40、 a result of this westward migration (迁移), Americans eventually occupied the whole continentfrom the Atlantic to the Pacific. 2. Look up their number in the telephone directory (目录). 3. Carls starting college in September. Meanwhile (与此同时), hes travelling around Europe. 4. We need to make sure that
41、we exploit (开发) our resources as fully as possible. 5. We drank gallons (加仑) of coffee to keep ourselves awake. 6. Her husband was murdered (谋杀) by gunmen as she watched. 7. After the boats motor failed, they were at the mercy (仁慈)of the weather. 8. The possession (拥有) of large amounts of money does
42、 not ensure happiness. 9. Leading opponents (对手) of the proposed cuts in defence spending will meet later today. 10. Details of the crime are then logged (记录) in the computer. 11. Marine (海洋的) biologists are concerned about the effects of untreated sewage that is flowing into coastal waters. 12. The
43、 police say seven people were arrested (逮捕) for minor offences. . 选词填空without mercy, have possession of, be home to, arrest ones attention, as well as, take action1. The park is home to bears, wolves, and other wild animals. 2. Mark was mainly interested in sport at school, playing rugby as well as
44、soccer. 3. Its high time that we should take action to protect the water resources. 4. At the first sign of movement, they shot without mercy. 5. The bright colors of the flowers arrested his attention. 6. How do human beings have possession of healthy physique and self-contained mentality, when enj
45、oying affluent material life? 课时素养评价九Unit 3Using Language. 单句语法填空1. Change of climate must have had a powerful influence on migration (migrate). 2. I have in my possession (possess) a letter which may be of interest to you. 3. They have no mercy on the poor father and daughter. 4. A man is under arr
46、est following the suspicious death of his wife. 5. Fifteen million trees had been blown down by the high winds, blocking (block) roads, paths and railway lines. 6. What makes his parents worried is not his grades but that he hasnt any interest in learning. 7. Many chemicals have a damaging (damage)
47、effect on the environment. 8. Both of them have been through an awful lot and hopefully (hopeful) now I can help them rebuild their lives. 9. The audience applauded(applause) their favorite singer as she came on the stage. 10. There is nothing but criticism for the untrue coverage(cover) of the foot
48、ball game on the website. . 完成句子1. They were lost at the sea, at the mercy of the wind and weather. 他们在海上迷了路, 任凭风和天气的摆布。2. We cant take possession of the house until all the papers have been signed. 所有的文件都签字以后, 我们才能拥有这房子。3. As I looked through the book, several printing mistakes arrested my sight. 我
49、翻阅这本书时发现了几个印刷错误。4. They may be able to help with childcare so that you can have a break. 他们可以帮忙照料孩子, 这样你就可以歇一歇了。5. Scientists have been exploring space, and meanwhile manned submersibles are being improved underwater. 科学家们一直在探索太空, 同时载人潜艇也在水下改进。. 阅读理解AWe know more about the surface of the planet Mars
50、 than we know about what is at the bottom of Earths oceans. Until recently, scientists had mapped only about 20 percent of the sea floor. But our knowledge of the deep seas is changing because of information from satellites. Scientists have produced a new map that provides a detailed picture of the
51、oceans. The new map is twice as detailed as the map made 20 years ago. David Sandwell is a geophysics professor at the Scripps Institution of Oceanography at the University of California. He and other scientists worked on the mapping project. He says they turned to space to look deeper into the ocea
52、n. “The way were doing that is to use a satellite altimeter(测高仪), a radar to map the topography(地形) of the ocean surface. That is because the ocean surface topography is different because of gravitational(引力的) effects. ”The scientists collected and studied information from two satellites. One was th
53、e European Space Agencys Cryo-2 satellite that was placed in Earths orbit to watch sea ice. The other satellite is the American space agencys Jason-1, studying the surface of the oceans. Scientists combined the satellite data with images gathered by equipment on ships. The equipment works by sending
54、 sound waves through the water. When the sound waves hit an object, its presence is confirmed. The new map shows the sea floor as it has never been seen before. It shows thousands of underwater mountains and places where continents pulled apart. It shows where earthquakes were active many years ago.
55、 In one place, three mountain ridges(山脊) join at the same area. “Its called the Indian Ocean Triple Junction. Its one of my favorite spots in the ocean. You have three platesthe African plate, and the Indo-Australian plate and the Antarctic plateall connected at this one point in the center of the I
56、ndian Ocean, ” says David Sandwell. The map is a powerful tool for those interested in protecting the environment and for oil exploration. It also can help ships travel safely and improve scientific projects worldwide. Of course, scientists will make many more discoveries as they examine the new map
57、 and the information it provides. 【文章大意】本文是说明文。讲述科学家绘制了海底面积百分之二十的地图, 得益于卫星传来的信息, 有助于我们对于深海的了解更加详细。1. We can owe the success of the new mapping project to . A. the details of the old mapB. Europes cooperation with AmericaC. scientists continual measuring work under the seaD. the application of radar
58、and sound wave measuring equipment【解析】选D。推理判断题。根据第三段的The way were doing that is to use a satellite altimeter, a radar to map the topography of the ocean surface和第四段的The equipment works by sending sound waves through the water. When the sound waves hit an object, its presence is confirmed. 可知, 我们可以把新
59、的绘图项目的成功归功于雷达和声波测量设备的应用。故选D。2. What does the underlined sentence in Paragraph 2 mean? A. They hoped to use space technology to map the ocean floor. B. They wanted the satellite to produce the map. C. They had never explored the deeper ocean. D. They decided to search the outer space. 【解析】选A。词句猜测题。根据
60、下文David Sandwell教授说的The way were doing that is to use. . . different because of gravitational effects. 可知, 画线部分说的是他们求助于太空来更深入地探索海洋, 也就是希望利用空间技术绘制海底地图。故选A。3. What is mainly talked about in Paragraph 4? A. The function of sound waves. B. The differences of two satellites. C. The difficulties of mappin
61、g the oceansD. The process of mapping the ocean floor. 【解析】选D。主旨大意题。根据第四段内容可知, 本段讲述科学家们从两颗卫星收集和研究信息。科学家将卫星数据与船上设备收集的图像结合起来。因此推断本段主要讲述绘制海床的过程。故选D。4. The fifth paragraph is used to . A. show the discovery through the new mapB. prove the earthquakes were active under the oceanC. explain how the ocean f
62、loor developedD. introduce what the underwater mountains were like【解析】选A。推理判断题。根据第五段的The new map shows the sea floor . . . many years ago. 可知, 本段被用来展示新地图的发现。故选A。B“Shine in the dark” dolphins may seem like something straight out of a science fiction movie. However, that is precisely what Newport Coas
63、tal Adventures Captain Ryan Lawler and professional videographer Patrick Coyne witnessed, when they set out to explore the spectacular blue tides that have been lighting up the waters off Southern Californias coast since mid-April. The partner scanned the ocean for hours and was returning to shore w
64、hen they spotted the “electric” dolphins swimming through the bloom of shining plankton(浮游生物). The videographer, who had seen the phenomenon only once before in a Netflix show, says catching the scenes proved to be a lot harder than he had expected. “For starters, the shining plankton has sweet spot
65、s to where it shows up and then fades away, so while on the water, its impossible to just find it, ” Coyne says. “Also, conditions have to be absolutely perfect for the shining plankton to show and for animals to swim through it so we can film it. ”Though witnessing shining sea life is rare, the ele
66、ctrifying blue ocean scenery is a fairly common sight around Southern California between February and September. The phenomenon can be attributed to the presence of millions of plankton, which tend to gather and reproduce in large quantities in the warm coastal waters during this time. Though a majo
67、rity of Californias red tides are caused by plankton species that do not produce deadly poison, some algal blooms(藻花)can be dangerous for sea animals, especially when they stay for long periods of time. In 2018, an almost year-long “red tide” along Floridas Gulf coast caused by the excessive growth
68、of microalgae Karenia Brevis, killed hundreds of fish and other sea animals. 【文章大意】这是一篇说明文。文章介绍了发光的浮游生物, 以及说明了浮游生物过度生长会导致海洋生物的死亡。5. What does the underlined phrase “sweet spots” in Paragraph 2 mean? A. A sea plant. B. A lost world. C. A perfect moment. D. A missing camera. 【解析】选C。词义猜测题。由第二段中的“For st
69、arters, the shining plankton . . . its impossible to just find it, ”可知, 发光的浮游生物在它们出现和消失的地方都有自己的闪光点, “sweet spots”指的是浮游生物出现和消失的地方, 是一个完美的时刻。故选C项。6. What is the main reason for the sea life shining? A. They absorb the light in the ocean and then reflect it. B. They are surrounded by millions of shinin
70、g plankton. C. They swim through the ocean with electricity in large quantities. D. They benefit from the warm water to power themselves. 【解析】选B。细节理解题。由第三段中的“Though witnessing shining sea life is rare. . . during this time. ”可知, 海洋生物发光的主要原因是, 它们被数百万闪亮的浮游生物包围着。故选B项。7. What caused the death of some se
71、a animals according to the text? A. Red tides. B. Human exploration. C. Warm water. D. Algal blooms. 【解析】选D。细节理解题。由第四段中的“Though a majority of Californias red tides. . . killed hundreds of fish and other sea animals. ”可知, 造成海洋生物死亡的原因是藻类的繁殖。故选D项。8. In which section of a newspaper may this text appear?
72、 A. Science. B. Health. C. Entertainment. D. Education. 【解析】选A。推理判断题。根据文章内容可知, 文章介绍了发光的浮游生物, 以及说明了浮游生物过度生长会导致海洋生物的死亡。可以推断, 这篇说明文可能出现在报纸的科学版面。故选A项。. 阅读填句Beginning with Chinese efforts to explore and connect with Central Asia, the Silk Road consisted of massive small routes and was named after the sil
73、k cloth the Chinese produced. 1 Through these routes, Chinese silk, porcelain, lacquer work and ironware were shipped to the West, while pepper, flax, spices, grape and pomegranate entered China. 2 They promoted flow of knowledge as well. Arab astronomy, calendar and medicine found their way to Chin
74、a, while Chinas four great inventions and silkworm breeding spread to other parts of the world. 3 For example, Buddhism originated in India, blossomed in China and was enriched in Southeast Asia. Confucianism, which was born in China, gained appreciation by European thinkers such as Leibniz and Volt
75、aire. Herein lies the appeal of mutual (相互的) learning. The ancient silk routes witnessed the busy scenes of visits and trade over land and ships calling at ports. Along these major routes, capital, technology and people flowed freely. 4 The ancient prosperous cities and ports developed, so did the R
76、oman Empire as well as Parthia and Kushan Kingdoms. The Han and Tang Dynasties of China entered the golden age. The ancient silk routes brought prosperity to these regions and contributed to their development. Some regions along the ancient Silk Road used to be a land of milk and honey. Yet today, t
77、hese places are often associated with conflict, crisis and challenge. 5 Now, the Belt and Road Initiative intends to build an open platform of cooperation and a broad community of shared interests. It will not only achieve economic growth and balanced development, but also connect different civiliza
78、tions. Mutual understanding, mutual respect, and mutual trust among different countries will be boosted. A. More importantly, ideas were also exchanged. B. The ancient silk routes were not only for trade. C. Goods, resources and benefits were widely shared. D. Such state of affairs should not be all
79、owed to continue. E. However, silk was just one of many goods traded on these routes. F. Large empires provided stability and protection for the trade routes. G. The Silk Road was never an actual road, or even a single massive trade route. 【文章大意】本文是说明文, 介绍了丝绸之路的发展历史和意义, 不仅有物资贸易, 也有知识传播和观念的交流。现在的“一带一
80、路”提供了一个合作、均衡发展的平台。1. 【解析】选E。此处是词汇复现线索。根据后一句“通过这些路线, 中国丝绸、瓷器、漆器和铁器被运往西方, 而辣椒、亚麻、香料、葡萄和石榴进入中国”可知此段说的是丝绸之路上物资的贸易。silk是词汇复现。选项E意为: 然而, 丝绸只是在这些路线上交易的许多商品之一。故选E项。2. 【解析】选B。此处是逻辑线索和代词指代。后一句as well 表示递进关系, not only与as well 相关联。选项B意为: 古代丝绸之路不仅是为了贸易。They指代the ancient silk routes。故选B项。3. 【解析】选A。空后举例“Buddhism佛教
81、、Confucianism儒家思想”说明丝绸之路上观念的交流。选项A引出下一句的话题, 意为: 更重要的是, 还交流了观点。故选A项。4. 【解析】选C。此处是词汇线索。前一句“资本、技术和人员自由流动(flowed freely)”和选项C中were widely shared 意思相关联。选项C意为: 商品、资源和利益被广泛分享。故选C项。5. 【解析】选D。此处是代词指代线索。 空前一句“然而今天, 这些地方往往与冲突、危机和挑战联系在一起”。选项D中such state of affairs 指代上一句中陈述的状况。选项D意为: 这种状况不应继续下去。故选D项。主题活动迁移应用. 语用
82、功能表达描写海洋的词汇sea海; open sea远海; ocean大洋; inlet小湾; bay海湾, 湾; gulf海湾; cove湾; cape海角; promontory, headland海角, 岬; cliff悬崖峭壁; port, harbour(美作: harbor)港; bay, roadstead碇泊; sandbank沙滩; beach海滩; strait海峡; isthmus地峡; reef礁石; key暗礁; sandbar沙洲; tide潮; wave浪; undertow回头浪; tempest风暴; ground swell 涌浪; seaquake海震, 海
83、啸; lowwater最低水位; territorial waters领海, 领水; ice floe 冰川; ice berg冰山; shore海岸; bank河岸; estuary湖港区; delta三角洲; mouth 河口; current, watercourse水流; stream, brook小溪; torrent湍流山溪; rapids急流; source源头; spring泉; bed河床; flood洪水; flow泛滥; swelling, freshet河水猛涨, 涨水; basin流域; tributary支流; confluent汇合点; meander河曲; ca
84、nal运河; waterfall, falls, cascade瀑布; cataract大瀑布. 话题情景交流Mark: So Sorie, 1. firstly, talking about ocean sports and being on the ocean (首先, 我们来谈谈海上运动以及在海上游玩). Maybe you could talk about your ocean swimming experience in Ogasawara. Sorie: Yeah, I love swimming. Its so peaceful to be there in the ocean.
85、 And the ocean in Ogasawara was very clear and 2. meanwhile you could see so many fishes (并且与此同时, 你可以看到很多鱼类) and Id love to go swimming and immersed in the ocean. It was like another world. It was very beautiful. But later on. Mark: What happened? Sorie: 3. It began when my friends had come to visit
86、 and so, we went fishing (这件事发生在我朋友过来看我, 我们去钓鱼的时候). But before they started fishing, I decided to go for a swim. And I swam, and I could see all the way to the bottom of the ocean. 4. And at that time, I saw this fish but they were actually not fish, they were sharks (在那时候我看到了一种鱼, 其实那并不是鱼, 那是鲨鱼). Th
87、ey were white-tipped sharks. Mark: Wow. Sorie: There were four of them at the bottom of the ocean. And I just remember that one you have to do is to keep calm. So I did that. After that I swam out. 5. I told my friends, “There are four sharks down there, so get me out of here” (我告诉我的朋友们, “海底有四只鲨鱼, 快
88、带我离开这里”). So they got me out of there but my heart was beating so fast. I was so scared. Mark: Were they dangerous? Those sharks? Sorie: Well, theyre not dangerous. They might be able to bite a finger off but I didnt want that to happen either. So as soon as I saw them, I came out of the place. Yeah, but that was so scary. Mark: Wow. Oh, it sounds beautiful and amazing and dangerous all the same time.