1、高考资源网() 您身边的高考专家阅读七选五专练(二)Test 12019洛阳许昌第一次检测 Filial piety (孝心) is Chinas most important morality and involves strong deference (顺从) to ones parents. Thus, filial piety is an important value when it comes to treating ones immediate family, elders and superiors in general.Origins Filial piety was ori
2、ginally mentioned in the Western Zhou Dynasty, _1_. Meaning Filial piety is a general attitude of offering love, respect, support, and deference to ones parents and other elders in the family, such as grandparents or older siblings. _2_. Besides, it involves working hard in order to provide material
3、 comforts for parents. The idea stems from the fact that parents give life to their children, and subsequently support them throughout their developing years in terms of providing food, education, and material needs. _3_. Chinese character By looking at the Chinese character for filial piety, you wi
4、ll learn a lot about the terms definition. _4_. The character is a combination of the character lao, which means “old” and zi, which means son. The top half of the character lao forms the top half of the character xiao, whereas the character that represents son forms the bottom half of the character
5、. _5_. The character xiao shows that the older person or generation is being supported by the son, or children in general.Alet me tell you the definition of filial pietyBFilial piety is clarified by the Chinese character xiaoCFilial piety is one of the most important Chinese traditionsDThis placemen
6、t is symbolic and tells of what filial piety meansEwhich includes carrying on the family line and respecting the eldersFActs of filial piety include obeying parents wishes, taking care of them when they are oldGExtending beyond ones family, filial piety also applies to all elders like teachers, prof
7、essional superiors, or anyone who is older in age体裁:说明文题材:传统文化主题:孝心【语篇解读】本文是一篇说明文,对中华传统美德孝心的起源和含义进行了简要的介绍和分析。1答案与解析:E结合本段的标题Origins可推知,此处介绍了孝心的起源及其基本内容,与选项E呼应,所以选E项。2答案与解析:F根据空后“Besides, it involves working hard in order to provide material comforts for parents.”此外,孝心也包括努力工作来为父母提供物质上的舒适条件,可推知,空处应是表述
8、孝心的具体行为,故F项符合语境,衔接上下文。3答案与解析:G空处上文主要阐述了孝心在家庭中的具体实践和体现,由此可推知空处应是表述孝心对除个人家庭外的长者也适用,故G项符合语境。4答案与解析:B空处是本段的主题句。通读全段可知,本段主要是对“孝”字的字形进行分析,并联系本部分的标题Chinese character可知,选项B符合语境。5答案与解析:D承接上段对“孝”字的字形分析,此处对孝进行了总结和意义分析,所以选D项。Test 22019济南高三模拟 About one hundred years ago many educated people learned and spoke Fre
9、nch when they met people from other countries. Today most people speak English when they meet foreigners. _1_ There are more people who speak English as a second language than people who speak English as a first language. Why is this? _2_ One of them is that English has become the language of busine
10、ss. Another important reason is that popular American culture (like movies and music ) has quickly spread throughout the world. _3_ Is it good that English has spread to all parts of the world so quickly? _4_ Its important to have a language that the people of the earth have in common. Our world has
11、 become very global and we need to communicate with one another. On the other hand, English is a fairly complicated language to learn and it brings its culture with it. Do we really need that? Scientists have already tried to create an artificial language that isnt too difficult and doesnt include a
12、ny groups culture. It is called Esperanto. _5_ Maybe the popularity of English wont last that long either. There are more people in the world who speak Chinese than any other language. Maybe someday Chinese will be the new international language.APeople like English.BBut it hasnt become popular.CIt
13、has brought its language with it.DThere is no doubt about the question.EThis is why English was widely spoken.FIt has become the new international language.GThere are many reasons why English has become so popular.体裁:说明文题材:文化主题:语言【语篇解读】本文是一篇说明文,分析了英语作为国际语言流行的原因及对未来可能流行的语言的预测。1答案与解析:F根据空前两句可知,大约一百年前很
14、多有学问的人学习法语,并且在见到来自其他国家人时说法语,现在大部分人见到外国人时说英语。由此可推知,英语已经成了新的国际性语言,故选F项。2答案与解析:G承接上文“Why is this?”,并结合本段中的“One of them is”和“Another important reason is”可推知,此空表述英语流行有诸多原因,故选G项。3答案与解析:C承接上文美国文化在全球的流行可知,它的语言也随之而来,故选C项。4答案与解析:D承接上文的疑问句,并结合下文的肯定陈述“Its important to have a language that the people of the eart
15、h have in common”可知,此处是表示英语在全世界的传播是一件好事,故选D项。5答案与解析:B根据空后“Maybe the popularity of English wont last that long either”可知,B项:但是它并没有流行起来,符合语境,衔接上下文。Test 32019新疆第二次适应性测试 Youve no doubt heard“less is more” over and over again. Less is better because it is good for your bank account and your waistline (腰围
16、). But in some areas of our lives, we can benefit from “more” instead of “less”. _1_ Give more. If you see something beautiful in someone, say it. Why are you holding back a compliment, a kind word of encouragement or support or some welldeserved praise? Giving is a gift to the giver and receiver. _
17、2_ Once you start doing this, people will only want you around more. Support others more. Speaking of encouragement, who could use your support right now? _3_ Someone who is struggling? Reach out! Youll be glad you did. _4_ When we push back against things we dont want (“I cant believe Catherine cop
18、ied my clothes again!”), our resistance still holds us close to the thing that hurts us. When we are more accepting of lifes ups and downs, we find peace. Find more role models. Who do you want to be like? Find role models who inspire you. Read about them. Buy their books. Dive into online interview
19、s. _5_ A life of richness can be defined in a million ways. And guess what? Its waiting for you to live it as soon as you open yourself up.AAccept more.BGet mental peace.CDo it every single day.DA friend going through a loss or a big change?EHere is how “more” can be a good thing in your life.FLet t
20、heir success be an example of whats possible for you, too.GMaybe someone who is always the support of you when you are in trouble?体裁:说明文题材:人生主题:“更多”在生活中是一件好事【语篇解读】本文是一篇说明文。在生活中,我们能从“更多”中而不是从“更少”中受益匪浅。1答案与解析:E空处承上启下,根据空前“But in some areas of our lives, we can benefit from more instead of less”在我们生活中的
21、一些方面,我们能从“更多”而不是“更少”中受益,并结合下文列举的例子可知,E项衔接上下文,符合语境,故选E项。2答案与解析:C根据空后“Once you start doing this, people will only want you around more.”一旦你开始这样做,人们就会想让你更多地陪伴在身边,故C项:每天都这样做,符合语境。3答案与解析:D根据空前“Speaking of encouragement, who could use your support right now?”谈到鼓励,谁可能现在需要你的支持?并结合空后一句可知,D项:一个正经历损失或重大改变的朋友?符
22、合语境,故选D项。4答案与解析:A根据空处所在位置和文章结构可知,空处为段落小标题,该段主要讲的是在生活中我们要接受更多,故选A项。5答案与解析:F本段主要讲找到更多的榜样,空前几句是说读有关他们的故事,买关于他们的书,看网上的采访,F项“让他们的成功成为你也可能成功的榜样”符合语境,故选F项。Test 42019山西八校第一次联考 Behind every great product is a great team. Teamwork in the workplace offers the staff the opportunity to become more familiar with
23、each other and learn how to work together. _1_ There are several ways in which teamwork is important to the success of the company and to the development of each employee. Efficiency (效率) Work teams develop systems that allow them to complete tasks efficiently. _2_, the teams work pace makes sure th
24、at the task is completed quickly and accurately. This allows the company to take on more work and also lets the company increase more income without having to add more staff. This becomes helpful when efficient teams from different departments work together. Support _3_. And a strong team environmen
25、t can act as a support system for staff members. Work group members can help each other improve performance and work together toward improving professional development. Team members come to rely on each other and trust each other. _4_, these bonds can be important. Ideas Teams in the workplace often
26、 meet to discuss how to deal with company problems. When a team works well together, it allows staff members to feel more comfortable in offering suggestions. Team members become accustomed to processing brainstorming information. _5_.AThere are challenges each day in any workplaceBWhen the team fac
27、es a particularly hard challengeCWe all know teamwork helps companies earn more moneyDWhen a task is handed to a welltrained and efficient teamEIt is also the fuel that allows employees and companies to have successFThe company surely benefits from various suggestions given by efficient teamsGOne of
28、 the main benefits of a strong team environment is to share ideas with each other体裁:说明文题材:社会生活主题:团队合作的好处【语篇解读】本文是一篇说明文,主要从三个方面介绍了团队合作的好处:提高效率,相互支持,提出建议。1答案与解析:E空前提到团队合作对员工的作用,空后提到团队合作在哪些方面对公司和员工起作用,故本空应该跟团队合作对公司和员工的作用有关,E项:它也有助于让员工和公司获得成功,符合语境。2答案与解析:D空后谈到了“这个团队的工作节奏能够确保迅速无误地完成该工作”,再结合本段小标题“Efficien
29、cy”(效率)可知,本空应与高效率有关,故D项:当把一份工作交给一支训练有素且有效率的团队时,符合语境。3答案与解析:A本段小标题是“Support”,后面一句谈到一个强大的团队环境可以为员工提供支持,因此A项:在任何一个工作场所,每天都会有挑战,能很好地与下文衔接。4答案与解析:B本段的小标题是“Support”,谈的是团队成员的相互支持。本空前面谈到了团队成员相互帮助改善在公司的表现和共同努力改善专业发展,同时,团队成员也会逐渐相互依靠和信任。所以B项:当这个团队遇到很困难的挑战时,与后半句“这种相互关系(支持与信任)就会尤其重要”衔接。5答案与解析:F空前谈到团队成员能更自如地提出建议,以及变得习惯于加工头脑风暴信息,为公司出谋划策,故F项“公司一定能够从高效的团队提供的建议中受益”符合上下文逻辑。同时,F项中的suggestions与小标题Ideas和最后一段中的suggestions有关联,也暗示了答案,故选F项。- 7 - 版权所有高考资源网