收藏 分享(赏)

2020版高考英语大二轮专题复习新方略专练:专题一 阅读理解 细节理解专练(二)——间接信息类 WORD版含解析.doc

上传人:a**** 文档编号:390797 上传时间:2025-11-29 格式:DOC 页数:8 大小:131.50KB
下载 相关 举报
2020版高考英语大二轮专题复习新方略专练:专题一 阅读理解 细节理解专练(二)——间接信息类 WORD版含解析.doc_第1页
第1页 / 共8页
2020版高考英语大二轮专题复习新方略专练:专题一 阅读理解 细节理解专练(二)——间接信息类 WORD版含解析.doc_第2页
第2页 / 共8页
2020版高考英语大二轮专题复习新方略专练:专题一 阅读理解 细节理解专练(二)——间接信息类 WORD版含解析.doc_第3页
第3页 / 共8页
2020版高考英语大二轮专题复习新方略专练:专题一 阅读理解 细节理解专练(二)——间接信息类 WORD版含解析.doc_第4页
第4页 / 共8页
2020版高考英语大二轮专题复习新方略专练:专题一 阅读理解 细节理解专练(二)——间接信息类 WORD版含解析.doc_第5页
第5页 / 共8页
2020版高考英语大二轮专题复习新方略专练:专题一 阅读理解 细节理解专练(二)——间接信息类 WORD版含解析.doc_第6页
第6页 / 共8页
2020版高考英语大二轮专题复习新方略专练:专题一 阅读理解 细节理解专练(二)——间接信息类 WORD版含解析.doc_第7页
第7页 / 共8页
2020版高考英语大二轮专题复习新方略专练:专题一 阅读理解 细节理解专练(二)——间接信息类 WORD版含解析.doc_第8页
第8页 / 共8页
亲,该文档总共8页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、高考资源网() 您身边的高考专家细节理解专练(二)间接信息类A2019成都第二次诊断 Author Walter Dean Myers died at the age of 76 after a brief illness. Walter Dean Myers was the author of more than 100 books for children and young adults and received many top awards. The prolific author was loved for his vivid description of the lives of

2、 African American children, and for writing books for young people that covered different subjects. “Myers has written about all those subjects with deep understanding and a hardwon, qualified sense of hope,” said Leonard S. Marcus in 2008. He was born in 1937 and was adopted by Florence Dean and He

3、rbert after his mother died while giving birth to his younger sister. They loved him very much and his mother read to him from a very young age. Reading pushed him to discover worlds beyond his landscape. He began writing at an early age. He wrote well in high school and an English teacher recognize

4、d this and advised him to keep on writing no matter what happened to him. “Its what you do,” she said.He dropped out of high school at 17 and joined the army. After finishing his service, he entered a dark period in his life. Myers began writing at night to pull himself through that miserable time.I

5、n an essay published in The New York Times earlier this year, Myers described how a short story by James Arthur Baldwin helped change the course of his life. “I didnt love the story, but I was lifted by it,” he wrote, “for it took place in Harlem, and it was a story concerned with black people like

6、those I knew. By humanizing the people who were like me, Baldwins story also humanized me. The story gave me a permission that I didnt know I needed, the permission to write about my own landscape, my own map.” “I write books for the troubled boy I once was,” he wrote, “and for the boy who lives wit

7、hin me still.”体裁:记叙文题材:人物传记主题:著名作家Walter Dean Myers【语篇解读】本文是一篇记叙文,主要介绍了美国著名作家Walter Dean Myers的生平。【熟词生义】cover常用义:v.遮盖例句:Cover the chicken loosely with foil. 用锡箔把鸡肉松松地盖起来。本句义:v. 涉及例句:The survey covers all aspects of the business.调查涉及这家公司的各个方面。【难句分析】He wrote well in high school and an English teacher

8、recognized this and advised him to keep on writing no matter what happened to him.分析:该句为复合句。句中“no matter what happened to him”为让步状语从句;advise sb. to do sth. 意为“建议某人做某事”;keep on doing sth.意为“继续做某事”。译文:他在高中时写作就很好,一位英语老师意识到这一点并建议他无论发生什么事都要坚持写下去。1What does the second paragraph mainly talk about?AHow popu

9、lar Myers was.BHow Myers became successful.CWhat makes Myers works popular.DWhat people think of Myers works.答案与解析:C考查段落大意。通读该段可知,该段首句“The prolific author. covered different subjects”为该段主题句,结合该段其他内容可知,这位多产的作家因其对非裔美国儿童生活的生动描述,以及为年轻人写的涉及不同话题的书籍而深受喜爱。由此可知,该段主要介绍了他的作品受欢迎的原因,故C项正确。2Who discovered Myers w

10、riting talent?AJames Arthur Baldwin. BHis mother.CLeonard S. Marcus. DOne of his teachers.答案与解析:D考查细节理解。根据第四段第二句“He wrote well in high school and an English teacher recognized this and advised him to keep on writing no matter what happened to him”可知,他在高中时写作就很好,一位英语老师意识到这一点并建议他无论发生什么事都要坚持写下去。据此可知,他的写

11、作天赋是他的一位英语老师发现的,故D项正确。3What does the underlined word “prolific” in Paragraph 2 probably mean?AProductive. BUnfortunate.CConservative. DHumorous.答案与解析:A考查词义猜测。根据第一段第二句“Walter Dean Myers was the author of more than 100 books for children and young adults and received many top awards”可知,Walter Dean Mye

12、rs写了100多本儿童和年轻人读物,并获得了许多最高奖项。由此可推知,他是一位多产的作家。productive意为“多产的”,故A项正确。B项意为“不幸的”;C项意为“守旧的”;D项意为“幽默的”,都与语境不符。4Why was the short story by James Arthur Baldwin so important for Myers?AIt helped him survive the dark period.BIt inspired him to pursue his writing career.CHe learned many writing techniques f

13、rom it.DThe author of the story permitted him to write.答案与解析:B考查细节理解。根据倒数第二段第一句中的“how a short story. the course of his life”以及最后一句“The story gave me a permission that I didnt know I needed, the permission to write about my own landscape, my own map”可知,Baldwin写的故事鼓励了Myers追求他自己的写作事业,故B项正确。B2019湖南六校联考K

14、eeping fit often means sharing a busy pathway with cyclists, runners and walkers, but imagine facing the task of doing it all without being able to see or hear. It is a challenge many disabled athletes face, unless someone agrees to be their eyes and ears.Newly formed group Achilles Brisbane pairs v

15、isionand hearingimpaired (视觉和听觉受损的) athletes with people who would like to guide them. Jane Britt, president of Achilles Brisbane, who is visionand hearingimpaired, said, “When we go out, its much less frightening to have someone beside us that has full hearing to listen for us and tell us whats the

16、re.”Ms. Cullen and Ms. Britt meet up most Saturday mornings to take part in the free fivekilometer park run. Their partnership is built on trust, but Ms. Britt said that it took time to develop.Ms. Britt said it took an unexpected storm for her to trust Ms. Cullen completely. “There was violent rain

17、, my glasses were broken and we were walking together. I suddenly had to tell her I couldnt see anything, and I was going to have to completely trust her. From that time I knew it was going to work because she was so good about dealing with the special situation we both found ourselves in,” she said

18、. Isabella Allen and her seeing eye dog Tatum are two new additions to the Achilles Brisbane. Ms. Allen kept active by rowing, running and cycling but found it difficult to keep going as her vision became worse. After nearly giving up completely, she worked up the courage to ask Achilles Brisbane to

19、 find someone to share a boat with her. Ms. Allen said the fear of not finding anyone to row with almost stopped her from reaching out to Achilles Brisbane. “But, they found people and matched me to them,” she said. “Its the best thing Ive ever done.”体裁:记叙文题材:社会生活主题:残疾人帮扶锻炼组织【语篇解读】本文是一篇记叙文。残疾人参加体育锻炼

20、与正常人是不同的,他们常常面临各种挑战,为此专门成立了一个锻炼帮扶组织。文章讲述了该组织帮扶的两个具体事例。【难句分析】Jane Britt, president of Achilles Brisbane, who is visionand hearingimpaired, said, “When we go out, its much less frightening to have someone beside us that has full hearing to listen for us and tell us whats there.”分析:该句为较复杂的主从复合句。句中的“Whe

21、n we go out”为when引导的时间状语从句;it为形式主语,动词不定式为真正的主语;其中“that has full hearing to listen for you and tell you whats there”为that引导的定语从句,修饰先行词“someone”,that在从句中作主语。译文:Achilles Brisbane的主席Jane Britt说:“我们出去的时候,如果我们身旁有听力正常的人为我们去听并告诉我们那里有什么,那就没有那么可怕了”。5What does Paragraph 1 try to show?AThe danger of walking on

22、a busy road.BThe difficulty the disabled athletes face.CThe exercise people do to keep fit.DThe necessity of building roads for the blind.答案与解析:B考查推理判断。根据第一段中的“but imagine facing the task of doing it all without being able to see or hear. It is a challenge many disabled athletes face, unless someone

23、 agrees to be their eyes and ears”可知,对于视觉和听觉受损的运动员来说,参加锻炼是一项挑战,除非有人做他们的耳朵和眼睛;由此可推知,第一段旨在说明残疾人运动员所面临的困难,故B项正确。6How does Jane Britt feel about going out alone?ARelaxed. BExcited. CWorried. DBored.答案与解析:C考查推理判断。根据第三段中的“When we go out, its much less frightening to have someone beside us that has full he

24、aring to listen for us and tell us whats there”可知,Jane Britt认为,我们出去的时候,如果我们身旁有听力正常的人为我们去听并告诉我们那里有什么,那就没有那么可怕了。由此可推知,Jane Britt对独自外出感到担忧,故C项正确。7What happened in the heavy rain according to Ms. Britt?AShe developed a strong sense of teamwork.BShe led Ms. Cullen forward on the road.CShe began to rely o

25、n Ms. Cullen as her guide.DShe fell down on the ground.答案与解析:C考查细节理解。根据第五段的内容,尤其是“I suddenly had to tell her I couldnt see anything, and I was going to have to completely trust her”可知,Britt的眼镜在大雨中碎了,她看不到东西,完全依靠Cullen女士帮她引路,故C项正确。8What was the best thing Ms. Allen has done?AAsking Achilles Brisbane f

26、or help.BWorking in Achilles Brisbane.CExercising nonstop.DMeeting Tatum.答案与解析:A考查细节理解。根据最后一段的内容尤其是“But, they found people and matched me to them,she said.Its the best thing Ive ever done.”可知,Allen女士认为她做的最好的事情是向Achilles Brisbane求助,故A项正确。C2019兰州高三诊断考试 For those of us who attempt to keep up with the f

27、ashion world to ensure our cupboards stay fresh, the real skeletons in our cupboards are those pieces we bought and only wore once or twice mostly from following each seasons new trends. With fast fashion brands like Forever 21, H&M and Zaras constant output of new trendy clothing at low prices, its

28、 easy to fall into the trap of buying clothes regardless of whether you really need them. But unnecessary purchasing, and the mass production of clothing, arent just hard on our wallets they are hard on the environment. One of the first steps in getting unwanted clothes out of your cupboard is to se

29、ll or consign (寄送) them. But because popular resale shops like Buffalo Exchange and Crossroads dont accept fast fashion brands because they dont profit enough from them, people often turn to throwing their old clothing in the dustbins. Many consumers dont realize that clothing and textiles (纺织品) are

30、 recyclable or how to recycle them. According to the Environmental Protection Agency, the United States generated 16.22 million tons of waste textiles in 2017 and recycled only 2.62 million tons. Ten and a half million tons of textiles were finally buried under the ground that year. Vetements, a Par

31、isian fashion brand worn by celebrities like Kanye West and Rihanna, aimed to bring awareness to the problem of fast fashion brands and clothing waste with a recent window display at Saks Fifth Avenue in New York. The window contained a giant pile of clothes. The pile, which grew daily, was made up

32、of old clothes donated by Saks employees and outofseason items from the store. On Aug. 10, the clothing from the display was donated to RewearAble, a Long Island recycling program that collects old clothes and textiles, and prepares them for resale or repurposes the textiles.体裁:说明文题材:社会生活主题:废旧衣物【语篇解

33、读】本文是一篇说明文,讲述了快时尚品牌加剧了衣物的废旧,而大量的废旧衣物对环境造成了很大影响,然而一些废旧衣物可以重新被利用或出售。【难句分析】For those of us who attempt to keep up with the fashion world to ensure our cupboards stay fresh, the real skeletons in our cupboards are those pieces we bought and only wore once or twice mostly from following each seasons new

34、trends.分析:该句为主从复合句。句中“who attempt to. stay fresh”为who引导的定语从句,修饰先行词“those of us”,who在从句中作主语;“we bought and only wore once or twice”为省略了that的定语从句。译文:对于我们中那些试图跟上时尚潮流,以确保我们的衣柜保持亮丽的人来说,衣柜里真正的框架是那些我们买来只穿过一两次的衣服大多是追随每一季的新潮流。9What keeps customers coming back to fast fashion brands like Forever 21, H&M and Z

35、ara?AGood shopping environment.BDiscounts and promotional activities.CWarm and thoughtful service of the salesmen.DLow prices and a continuous supply of new looks.答案与解析:D考查细节理解。根据第二段中的“With fast fashion brands like Forever 21, H&M and Zaras constant output of new trendy clothing at low prices”可知,这些品

36、牌持续吸引顾客的是不断翻新的花样,以及低廉的价格,故选D项。10Where can you find the data that best supports “fast fashion is hard on the environment” ?AIn Paragraph 2. BIn Paragraph 3.CIn Paragraph 4. DIn Paragraph 5.答案与解析:C考查细节理解。根据第四段第二句中的“the United States generated 16.22 million tons of waste textiles in 2017 and recycled o

37、nly 2.62 million tons”可知,该段用数据证明了废旧的衣物给环境造成的影响,而正是快时尚品牌加剧了衣物的废旧,故选C项。11What can be learned about the window display created by Vetements?AIt can help the environment.BIt does good to peoples health.CIt can help change peoples lives.DIt will take the lead in the latest fashion.答案与解析:A考查推理判断。根据第六段中的“t

38、he clothing from the display was donated to RewearAble, a Long Island recycling program that collects old clothes and textiles”可知,Vetements将展示的旧衣物捐赠了出去,从而可以让衣物重新出售,或者将纺织品重新利用。由此可推知,这样做可以保护环境,故选A项。12What is the best title for the text?AHow to Stop Buying Unnecessary ClothesBFast Fashion Brands Spread Around the WorldCThe Advantages and Disadvantages of Fast FashionDFast Fashion Can Kill Your Wallet and the Environment答案与解析:D考查标题判断。文章第一至四段讲述了追随潮流而购买的衣物,变成旧衣物之后,不但浪费钱,而且还会给环境带来危害;文章第五、六段列举了Vetements的例子,表明旧衣物可以重新被利用起来,从而减少对环境的危害。由此可推知,D项符合题意。- 8 - 版权所有高考资源网

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1