收藏 分享(赏)

广东省广州市协和中学2016-2017学年高一第二学期英语科期中考试.doc

上传人:a**** 文档编号:389133 上传时间:2025-11-29 格式:DOC 页数:15 大小:72KB
下载 相关 举报
广东省广州市协和中学2016-2017学年高一第二学期英语科期中考试.doc_第1页
第1页 / 共15页
广东省广州市协和中学2016-2017学年高一第二学期英语科期中考试.doc_第2页
第2页 / 共15页
广东省广州市协和中学2016-2017学年高一第二学期英语科期中考试.doc_第3页
第3页 / 共15页
广东省广州市协和中学2016-2017学年高一第二学期英语科期中考试.doc_第4页
第4页 / 共15页
广东省广州市协和中学2016-2017学年高一第二学期英语科期中考试.doc_第5页
第5页 / 共15页
广东省广州市协和中学2016-2017学年高一第二学期英语科期中考试.doc_第6页
第6页 / 共15页
广东省广州市协和中学2016-2017学年高一第二学期英语科期中考试.doc_第7页
第7页 / 共15页
广东省广州市协和中学2016-2017学年高一第二学期英语科期中考试.doc_第8页
第8页 / 共15页
广东省广州市协和中学2016-2017学年高一第二学期英语科期中考试.doc_第9页
第9页 / 共15页
广东省广州市协和中学2016-2017学年高一第二学期英语科期中考试.doc_第10页
第10页 / 共15页
广东省广州市协和中学2016-2017学年高一第二学期英语科期中考试.doc_第11页
第11页 / 共15页
广东省广州市协和中学2016-2017学年高一第二学期英语科期中考试.doc_第12页
第12页 / 共15页
广东省广州市协和中学2016-2017学年高一第二学期英语科期中考试.doc_第13页
第13页 / 共15页
广东省广州市协和中学2016-2017学年高一第二学期英语科期中考试.doc_第14页
第14页 / 共15页
广东省广州市协和中学2016-2017学年高一第二学期英语科期中考试.doc_第15页
第15页 / 共15页
亲,该文档总共15页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、广州市协和中学2019-2019学年高一第二学期期中考试 第二部分:阅读理解(共两节,满分34分)第一节 (共12小题;每小题2分,满分24分) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 A Taylor Swift was born on December 13, 1989, in Wyomissing, Pennsylvania. Swifts family ran a farm. “I had her sitting on a small horse when she was nine months old,” said Swifts mother.

2、“If my dream had gone well, shed be in a horse show right now.” The only obvious forerunner (先驱) of Swifts musical talent was her grandmother, an opera singer. That talent showed itself early: when the family went to see a Disney musical film, Swift would come out of the theater singing all the song

3、s correctly. At the age of 11, she sang “The Star-Spangled Banner” at a Philadelphia 76ers game. The experiences during her pre-teen years encouraged the creativity to go with Swifts talent. As a child, she attended the academically competitive Wyndcroft School in Pottstown, but then switched to pub

4、lic schools in Wyomissing. Although it was her hometown, she didnt know any of her classmates, and she was terrified. Swift began to understand the storytelling feature of country songs, and put her feelings into songs of her own. One of her future hits, “The Outside”, was written when she was only

5、12. “I wrote that about the scariest feeling Ive ever felt: going to school, looking at those faces, and not knowing who youre gonna talk to that day,” she said. “In the music, I could never feel the kind of rejection (拒绝) that I felt in middle school.” Swifts parents quickly realized that they had

6、someone special on their hands. They sold their farm when she was 13 and moved the family to Hendersonville, Tennessee. Swift had the ability, above all, to put feelings into words with accuracy (准确) far beyond her years. In “Our Song” she wrote, “Our song is the slamming screen door, going out late

7、, tapping on your window.” In the summer of 2019, “Tim McGraw” came out, and almost from the beginning the 16-year-old Taylor Swift was a star.1When she was in her childhood, Taylor Swift _.A.dreamed of being a horse riderB.showed her talent for music earlyC.was expected to help on the farmD.learned

8、 singing from her grandmother2Which of the following can best describe Swifts school days in Wyomissing?A.Competitive.B.Helpful.C.Difficult.D.Joyful3Taylor Swifts parents moved the family to Hendersonville _.A.after they realized her musical talentB.after “The Outside” became a hitC.because she was

9、rejected in schoolD.when she was twelve years old4Which of the following can be the best title for the passage?A.“The Outside” came out when Swift was only 11.B. Taylor Swifts Early Life and Some of Her Song.C. Taylor Swift, a Talented SongwriterD.Taylor Swifts Unhappy School Life. B If you have a c

10、hance to go to Finland, you will probably be surprised to find how “foolish” the Finnish people are. Take the taxi drivers for example. Taxis in Finland are mostly high-class Benz with a fare of two US dollars a kilometer. You can go anywhere in one, tell the driver to drop you at any place, say tha

11、t you have some business to attend to, and then walk off without paying your fare. The driver would not show the least sign of anxiety. The dining rooms in all big hotels not only serve their guests, but also serve outside diners. Hotel guests have their meals free, so they naturally go to the free

12、dining rooms to have their meals. The most they would do to show their good faith is to wave their registration card to the waiter. With such a loose check, you can easily use any old registration card to take a couple of friends to dine free of charge. The Finnish workers are paid by the hour. They

13、 are very much on their own as soon as they have agreed with the boss on the rate(价钱). From then on, they just say how many hours they have worked and they will be paid accordingly(相应地). With so many loopholes(漏洞) in everyday life, surely Finland must be a heaven to those who love to take “petty adv

14、antages”. But the strange thing is, all the taxi passengers would always come back to pay their fare after they have attended to their business; not a single outsider has ever been found in the free hotel dining rooms. And workers always give an honest account of the exact hours they put in. As the

15、Finns always act on good faith in everything they do, living in such a society has turned everyone into a real “gentleman”. In a society of such high moral practice, what need is there for people to be on guard against others?25.While taking a taxi in Finland, _.Aa passenger can go anywhere without

16、having to pay the driverBa passenger pays two US dollars for a taxi rideCa passenger can never be turned down by the taxi driver wherever he wants to goDa passenger needs to provide good faith demonstration (证明) before leaving without paying26.We know from the passage that big hotels in Finland _.Aa

17、re mostly poorly managedBprovide meals for any dinersCprovide free wine and charge for foodDprovide meal for only those who live in the hotels27.Which of the following is NOT true according to the passage?AThe workers in Finland are paid by the hour.BThe workers are always honest with their working

18、hours.CThe workers and their bosses will make an agreement in advance about the pay.DThe bosses in Finland are too busy to check the working hours of their employees.28.The word “those” in the last but one paragraph probably refers to _.Apeople who are dishonestBpeople who often have meals in big ho

19、telsCpeople who often take taxisDpeople who are worthy of trust3. C Grown-ups are often surprised by how well they remember something they learned as children but have never practiced ever since. A man who has not had a chance to go swimming for years can still swim as well as ever when he gets back

20、 in the water. He can get on a bicycle after many years and still ride away. He can play catch and hit a ball as well as his son. A mother who has not thought about the words for years can teach her daughter the poem that begins Twinkle, twinkle, little star or remember the story of Cinderella or Go

21、ldilocks and the Three Bears. One explanation is the law of overlearning, which can be stated as follows: Once we have learned something, additional learning trials (尝试) increase the length of time we will remember it. In childhood we usually continue to practice such skills as swimming, bicycle rid

22、ing, and playing baseball long after we have learned them. We continue to listen to and remind ourselves of words such as Twinkle, twinkle, little star and childhood tales such as Cinderella and Goldilocks. We not only learn but overlearn. The multiplication tables (乘法口诀表) are an exception to the ge

23、neral rule that we forget rather quickly the things that we learn in school, because they are another of the things we overlearn in childhood. The law of overlearning explains why cramming (突击学习) for an examination, though it may result in a passing grade, is not a satisfactory way to learn a colleg

24、e course. By cramming, a student may learn the subject well enough to get by on the examination, but he is likely soon to forget almost everything he learned. A little overlearning, on the other hand, is really necessary for ones future development.29. Who is the main idea of paragraph I?A. People r

25、emember well what they learned in childhood.B. Children have a better memory than grown-ups.C. Poem reading is a good way to learn words.D. Stories for children are easy to remember.30. The author explains the law of overlearning by_.A. presenting research findingsB. selling down general rulesC. mak

26、ing a comparisonD. using examples31.What does the underline word“they”in Paragraph 4 refer to?Commonly accepted rulesB. Thing easily forgottenC. The multiplication tablesD. School subjects32. What is the authors opinion on cramming?A. It leads to failure in college exams.B. Its helpful only in a lim

27、ited way.C. Its possible to result in poor memory.D. It increases students learning interest.第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。How to Survive High SchoolHigh school can be a terrible phase if you get it all wrong. Find out how to survive high school with a few easy tips.

28、1. Be Yourself. High school is a fun time to make new friends, meet new people, date and socialize. Make friends with all kinds of people and not just a group which you are comfortable with. Most peer pressure cases are because of the weak image created by freshmen. 33 Dont give in to anyones wants.

29、2. 34 Choose your friends carefully and make sure you wont get influenced by anyone. Socialize, but by judging who you can connect to. You will find friends, but stay away from the ones who dont want to be your friends as a bad company is tempting, but the good one is true.3. Be Optimistic.There is

30、nothing better than having a smile on your face whenever you can. 35 Dont be afraid to make friends, dont get aggressive or personal with anyone and treat others the way you want to be treated. Respect your teachers and classmates and try to be helpful if you want the same in return.4. Be Confident.

31、When you believe in yourself, others believe in you. Talk, walk and address people confidently and this will create a strong image about you. 36 Be creative and unique and learn to set trends. Confidence is one quality you grow with, and people respect you for that.5. Love High School. 37 Make the m

32、ost out of it, and you will never get those moments back. Come up with frank ideas, get a detention, top your class, make the best friends, drink, go to prom, party, but just make as many memories as you can!With these tips to survive high school, you will surely be proud of graduating as an all-rou

33、nd approaching adult carrying the best roots. So, when you throw those hats in the air, feel the freedom and remember every moment you spent in “High School”.A. And always wear your smile.B. Keep good friend.C. Just be yourself and create a strong self-image.D. Practice positive thinking.E. Do your

34、thing, and dont imitate others.F. Fall in love with it.G. Study as hard as you can in your spare time.第三部分 英语知识运用 (共两节,满分55分)第一节完形填空 (共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。I consider myself something of an expert apologies. A quick temper has 38 me with plenty of oppor

35、tunities (机会)to make them. In one of my earliest 39 , my mother was telling me, “Dont watch the 40 when you say, I m sorry. Hold your head up and look the person in the 41 so hell know you 42 it . ”My mother thus made the key point of a 43 apology : It must be direct. You must never 44 to be doing s

36、omething else. You do not 45 a pile of letters while apologizing to a person 46 in position after blaming him or her for a mistake that turned out to be your 47 . You do not apologize to a hostess (主人), whose guest of honor you treat 48 ,by sending flowers the next day without mentioning your bad 49

37、 .One of the important things you should do for an 50 apology is a readiness to 51 the responsibility (责任)for our careless mistakes. We are used to making excuses, which leaves no 52 for the other person to 53 us. Since most people are open-hearted, the no-excuse apology leaves both parties feeling

38、54 about themselves. That, after all, is the 55 of every apology. It 56 little whether the apologizer is wholly or only partly at fault: Answering for ones 57 encourages others to take their share of the blame.38. A. providedB. mixedC. comparedD. treated39. A. dreamsB. coursesC. memoriesD. ideas40.

39、A. sideB. groundC. wallD. bottom41. A. mindB. soulC. faceD. eye42. A. imagineB. enjoyC. meanD. admit43. A. uselessB. successfulC. equalD. basic44.A. pretendB. forgetC. refuseD. consider45. A. hold onB. put awayC. look throughD. pick up46. A. poorerB. weakerC. worseD. lower47. A. faultB. reasonC. res

40、ultD. duty48. A. cruellyB. freelyC. roughlyD. foolishly49.A. mannersB. excusesC. effortsD. roles50. A. activeB. effectiveC. extraD. easy51. A. raiseB. performC. riseD. bear52. A. situationB. needC. signD. room53. A. adviseB. forgiveC. warmD. blame54. A. wiserB. warmerC. betterD. cleverer55.A. purpos

41、eB. methodC. endD. advantage56. A. caresB. mattersC. dependsD. remains57. A. factsB. statesC. rightsD. actions第二节: 语法填空 (共10小题;每小题1.5分,满分15分) 阅读下列材料,在空白处填入适当的内容或括号内单词的正确形式。将答案填写在答题卡上的相应位置。 There was once a small boy who would never get 58 (dress) when his parents told him to,51would he wear what the

42、y wanted him to. He preferred unusual clothes, but above all, he liked taking his time. His parents were always in a rush, and wanted him to be much quicker, 59 the boy didnt like this,and he would slow down even more. One day, his parents got so angry when he refused to dress, that they told him to

43、 go out without any clothes at all.60 (surprise), the boy followed his parents out of the door. He held a belief61 nobody could do anything to him. As the boy stood outside his house with nothing on, 62 (wait) for his parents car, along came the local pig farmer. The farmer,63 was almost deaf, had v

44、ery poor eyesight. Not only that, but also he64 (forget) his glasses that day. When he saw the boys pink skin, he thought it was one of his pigs. Shouting and pushing, the farmer forced 58 (he)into a pig cage.The boy begged him to stop but the deaf farmer couldnt hear. When found by his parents, the

45、 terrified boy never again wanted to be treated66 anything other than a human being. Now hes the first67 (get) dressed, and always looks neat.第四部分:书面表达第一节 :单词拼写 (共10小题,每小题1分,满分10分)根据括号里中文提示写出相应单词,并根据句意用该词的适当形式填空。68. Mobile phone conversations are not_(允许)anywhere in the library.69. Easter is an impo

46、rtant_(宗教的)and social festival for Christians around the world.70. It is really good news that Tu Youyou was_(授予)the Noble Prize for medicine in 2019.71. Our teacher always tells us that_(长处)should be kept and weaknesses should be avoided.72. _(明显地),he was very nervous and for some minutes stood the

47、re saying nothing.73. I checked the essay severral times and _(发现)some mistakes in it.74. There is no doubt that global warming has a _(有害的)effect on our lives.75. The teacher were deeply_(留下印象)by your performance in the mid-term exam.76. The school has a_(制度)of rewards and punnishments to encourage

48、 good behavior.77. I felt it terrifying to be_(围绕)by a large number of people who dressed up as ghosts.78. I opened a bank(账户)after I made $1,000 by doing a part-time job during the summer vacation.79. Anyone who knows him_(钦佩)him for his work in such difficult conditions.80. According to the_(理论)of

49、 relativity,nothing can travel faster than light.81. You will _(受益)from it if you read English for half an hour every day.82. Unfair boss and _(粗鲁的)customers make us unhappy on the job.83. There shirts are sold at a_(折扣)because some sizes are not available.第二节:句子翻译 (共3句)84. 孩子们盼望着万圣节,在那时候他们可以盛装打扮并互相

50、捉弄。(look ,trick; 3分)85.他谋求良好生活的能力受到了他缺乏教育的限制。(earn , limit, lack; 3分) 86.我经常感到疑惑,为什么有些家长允许自己的孩子观看暴力影片。(wonder; allow; 4分)第三节 :作文 (满分25分) 现在越来越多的中学生熬夜,造成了很多不良的影响。因为睡眠不足,课堂上他们难以集中精力,学习成绩也越来越差。长期缺乏睡眠更使他们的抵抗力下降,身体健康状况也令人担忧。1. 越来也多的中学生熬夜的现象。2. 造成此现象的原因3. 你认为可以怎么解决这一问题。要求:(1)涵盖全部信息,并可适当增加细节;(2)字数:100词左右_参

51、考答案及解析阅读理解【答案】A 篇21.B 22.C 23. A 24. BB 篇25.C 26.B 27.D 28. AC篇 29. A 30. D 31. A 32 .BB篇【解析】考点:考查风土人情类阅读试题分析:文章描述了芬兰社会中一些在我们看来的奇怪的现象,从反面解释了芬兰社会很高的道德标准。25.细节题:根据第二段You can go anywhere in one,tell the driver to drop you at any place可知C项正确。A项错在不付钱是当时有重要业务要参加的时候,而不是任何时候都不付钱。况且第四段提到所有的乘客都会在办理了紧急业务后回来付车费

52、。文章中with a fare of two US dollars a kilometer意思是每公里2美元,而不是B项说的每次乘车都是2美元。D项未提到要先提供诚信的范例。故选C。26.细节题:根据第三段第一句“The dining rooms in all big hotels not only serve their guests, but also serve outside diners”各大酒店餐厅不仅为住客服务,而且也服务外来食客。故选B。27.细节题:根据第四段第一句“The Finnish workers are paid by the hour.”芬兰工人是按小时付费,可知

53、A正确;根据第五段中“And workers always give an honest account of the exact hours they put in”工人总是给一个诚实的确切时间账单,可知B正确;根据第四段中“ They are very much on their own as soon as they have agreed with the boss on the rate(价钱)”他们一和老板就工资达成协议后,在很大程度上就靠他们自己了,可知C正确;根据第四段最后一句“From then on, they just say how many hours they ha

54、ve worked and they will be paid accordingly”从那时起,他们只要说他们工作了多少小时他们就会被相应地支付报酬,可知老板们并不细查具体工作多长时间,因此D错误。故选D。28.推理题:根据本句“who love to take “petty advantages”.”喜欢占便宜的人,可知是不诚实的人。故选A。C篇【解析】【文章大意】本文是一篇议论文。成年人常常惊叹他们能很好地记着儿时学过的东西。作者认为这是儿时过度学习的结果,是因为当我们儿时学会一样东西的时候,我们不是就此停止,而是继续练习,才使我们记忆深刻。文章用例证法说明了“过度学习”的概念。最后作者

55、谈到了“过度学习”的好处和突击学习的弊端。29.A【解析】根据文章的第一段的“Grown-ups are often surprised by how well they remember something they learned as children but have never practiced ever since.”可知:文章讲得是成年人常常惊叹他们非常好的记着儿时学过的东西。C、D断章取义,讲得太具体,B项错误,因为那是过度学习的结果,不是儿时记忆力好。所以A正确。【考点定位】考查主旨要义。30.D【解析】根据文章的内容可知:作者采用了举例子的说明方法。比如:practice

56、 such skills as swimming, bicycle riding, and playing baseball long after we have learned them. 和The multiplication tables(乘法口诀表) are another of the things we overlearn in childhood.【考点定位】考查判断推理。31.A【解析】根据文章的第4段“because they are another of the things we overlearn in childhood.”可知:乘法口诀仍然是儿时过度学习的结果。所以

57、选A。【考点定位】考查推理判断。32.B【解析】根据文章的最后一段中的“By cramming, a student may learn the subject well enough to get by on the examination, but he is likely soon to forget almost everything he learned.”可知:突击学习只在有限的方面有帮助。所以B正确。【考点定位】考查作者的观点和态度。阅读填空 考点:考查科教类议论文阅读。【答案】33-37 CBDEF试题分析:这是一篇议论文。关于如何度过高中阶段,作者给出了几条可行的建议。34.

58、 your friends carefully and make sure you wont get influenced by anyone.仔细挑选你的朋友,确保你不被任何人影响。故Keep good friends为最佳答案。37. the most out of it, and you will never get those moments back.好好度过高中阶段,以后再也不会找回那些时光。可知这里表达的意思是“喜欢上它”。完型填空38-42 A C B D C43-47 B A C D A48-52 C A B D D53-57 B C A B D【解析】本文阐述了一个观点,

59、道歉要真诚, 要敢于承担责任, 同时也批评了一些“假”道歉的行为。38选A。考查背景常识。作者是急脾气当然会提供给作者很多道歉的机会。provide提供; mix混合; compare比较; treat治疗。39选C。考查对上下文语境的理解。母亲过去告诉我道歉时不应该看地面, 这当然应该是记忆中的事。memory记忆; dream梦想; course课程; idea主意。40选B。考查词语复现。根据后面的hold your head up可知用ground。41选D。考查背景常识。道歉时看着对方的眼睛, 以示真诚, 在这一点上中西方是一样的。42选C。考查词义辨析。mean it意为“这样对方

60、就会明白你有道歉的意思”, it在这里指道歉的行为; imagine想象; enjoy喜欢; regret后悔。43选B。考查前后照应。冒号后的内容即为“成功的”道歉的一些基本特征。successful成功的; useful有用的; equal平等的; basic基本的。44选A。考查背景常识。道歉要直接, 你绝不要假装在做其他的事。pretend假装; forget忘记; refuse拒绝; expect期盼。45选C。考查前后照应。上句提到“你绝不要假装在做其他的事”, 所以此处是表达在道歉时不要浏览信件。look through浏览; hold on坚持住, 抓住; put away把收

61、起来; pick up捡起。46选D。考查背景常识。职务论的是高、低。47选A。考查词语复现。根据前面的mistake可知。fault错误; reason理由; result结果; duty责任。48选C。考查词义辨析。roughly此处表示对待客人不礼貌, 服务不到位。从前面的要不要道歉的讨论可以猜出这一答案; cruelly残忍地; freely自由地; foolishly愚蠢地。49选A。考查固定搭配。bad manners没礼貌, 从treat roughly不难判断答案。50选B。考查词义辨析。effective有效的; active积极的; extra额外的; easy容易的。51

62、选D。考查固定搭配。bear the responsibility承担责任, 为固定搭配; raise举起; perform表演; admit承认。52选D。考查固定搭配。leave no room不留余地。situation形势; need需要; sign迹象。53选B。考查对上下文语境的理解。道歉是为了获得原谅。forgive原谅; advise建议; warn警告; blame责备。54选C。考查词义辨析。better表示“心情更舒畅”。未找借口的道歉, 即真诚的道歉, 对方的感觉一定很好。wise明智的; warm暖和的; clever聪明的。55选A。考查词义辨析。道歉的最终“目的”

63、是化干戈为玉帛, 大家和好如初, 所以用purpose。method方法; end末端; advantage优势。56选B。考查对上下文语境的理解。道歉者是全部还是部分承担责任这些都不太重要, 关键是为自己的所作所为主动负责, 这也能促使别人共同承担责任。57选D。考查背景常识。根据常识可知应该是对自己的“行动”负责。answer for在此意为“对负责”。语法填空 【参考答案】58. dressed59. but60. Surprisingly61. that62. waiting63. who64. forgot65. him66. as67. to get单词拼写 【参考答案】68. p

64、ermitted69. religious70. awarded71. strengths72. Obviously73. spotted74. harmful75. impressed76. system77. surrounded78. account79. admires80. theory81. benefit82. rude83. discount 句子翻译 【参考答案】84. Children always look forward to Halloween when they can dress up and play tricks on each other.85.His ab

65、ility to earn a good living is limited by his lack of education.86.I often wonder why some parents allow their children to watch violent movies.作文 Every school has regular rest hours for students. However, we can often see many students do their lessons or other things after the bed time. They usual

66、ly stay up until midnight.It has brought something really bad to the suadents.Teenagers need enough sleep daily. Staying up late may do harm to their health. It can also make students feel sleepy in class and miss something they should have learned.Thus,They do worse and worse in their study. The st

67、udents have their own reasons for stay up late into night. Firstly, some of them are addicted to playing online games. Besides, some of them believe that the quietness in the night will result in better effectiveness. Whats more, seeing others studying so hard, they will feel anxious if they dont take action. Its blameless to stay up once in a while if we do have to take up our rest time for some urgent deeds, but dont make it a habit. Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy and wise. We really need to make a change to the unhealthy lifestyle so as to ensure our rest time.

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1