1、安徽省淮南市第一中学2019-2020学年高一英语下学期期末考试试题(含解析)一、听力(共两节,每小题1分,满分20分)第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。每段对话仅读一遍。1. What will the woman do first?A. Buy a new computer. B. Surf the websites. C. Walk the dog.2. What is the weather like during the weekend?A. Cold. B. Warm.
2、C. Hot.3. What are the speakers doing?A. Visiting a zoo. B. Making a film. C. Watching TV.4. What does the woman think the man should listen to?A. Study tapes. B. Music. C. News.5. What are the speakers mainly talking about?A. Where to eat. B. When to eat. C. Whom to eat with.第二节(共15小题;每小题5分,满分15分)听
3、下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the woman say about the homeless guy?A. He seems to be in need of help.B. He should find a job to support himself.C. He deserves the pity and the money.7. Wha
4、t kind of person is the man probably?A. Hard-working. B. Careful. C. Kind.听第7段材料,回答第8至10题。8. What does the woman think of the skirt?A. Too short. B. Out of fashion. C. Attractive.9. Why does the man allow the woman to wear the skirt?A. The womans friend is wearing the same skirt.B. The skirt is real
5、ly in fashion.C. Her mum agrees to it.10. What is the probable relationship between the speakers?A. Father and daughter. B. Friends. C. Teacher and student.听第8段材料,回答第11至13题。11. What will the man do? A. Look for a new job. B. Teach English. C. Visit the woman.12. Which country is the man going to?A.
6、China. B. Korea. C. Australia.13. How will the man spend his Christmas this year?A. By practicing singing. B. By putting on a play. C. By holding a party.听第9段材料,回答第14至17题。14. What is the good news to the speakers?A. They will join a film club.B. Theyre allowed to start a club.C. The head teacher wil
7、l run the club.15. What is the name of the club?A. Our Super Film Club. B. Film Club. C. Super Film Club.16. Who are allowed to join the club?A. Students from Grade 4 and Grade 6.B. Students from Grade 5 and Grade 7.C. Students from Grade 1 to Grade 3.17. What activity will be provided for the club
8、members?A. Learning to make films.B. Visiting film studios on weekdays.C. Seeing films after school.听第10段材料,回答第18至20题。18. Which competition was held in the school last year?A. Singing Competition. B. Reading Competition. C. Dancing Competition.19. What is the purpose of the Pets Competition?A. To he
9、lp students select pets.B. To tell students loving animals is important.C. To put a love of animals in students with theory.20. What does the speaker suggest the students do?A. Join other educational and funny events.B. Take their dogs to the Pets Competition.C. Write down what will happen during th
10、e competition.二、阅读理解(共两节,满分30分)第一节(共10题,每小题2分,满分20分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AAs parents, the well-being of your children is very important. It is important to keep them happy and healthy. It is also important to make sure they are active. It is especially important for children under the ag
11、e of five. As parents, it can be hard to find time for all this. At the Shining Light Day Center, we understand this. We have created a lot of activities to help your children.Our activities cover many different areas. We want to help children learn to work with others. We want to help children lear
12、n to read and speak. We also want to help children to be healthy. Our activities include classes and games. These keep the children interested. At the same time, they are learning and growing.Our programs are for children between the ages of 3 and 5. Children will learn basic math and English skills
13、. Our program helps children start grade school.Our classes are held at two different times. On weekdays, classes are held from noon to 3 p.m. On weekends, classes are held from 9 to 11 a.m. This gives you a lot of choice as a parent.All parents should consider the Shining Light Day Center; it will
14、give your children a good beginning in life. Visit our website today to learn more.Learning ActivityDetails (详情)StorytellingChildren listen to stories being told. Then they help write the ending of the story.Telling TimeChildren learn counting skills by using clocks. They count hours and minutes.Hid
15、e and SeekChildren must find toys hidden in our outdoor play areas.Puppet (木偶) ShowChildren use hand puppets to act out stories. They work in pairs.1. When does the Shining Light Day Center have classes?A. 9 to 11 a.m. on Saturdays.B. 9 to 11 a.m. on Mondays.C. 3 to 5 p.m. on Sundays.D. 3 to 5 p.m.
16、on Fridays.2. Which activity from the table would be most likely to help develop math skills?A. Storytelling.B. Telling time.C. Puppet Show.D. Hide and Seek.3. The text is most likely _.A. a news articleB. a teaching planC. a business reportD. an advertisement【答案】1. A 2. B 3. D【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了一个名
17、为Shining Light Day Center的儿童活动中心,介绍了他们提供的活动、上课时间和学习活动等信息。【1题详解】细节理解题。根据第四段Our classes are held at two different times. On weekdays, classes are held from noon to 3 p.m. On weekends, classes are held from 9 to 11 a.m. This gives you a lot of choice as a parent.可知我们在两个不同的时间上课。在工作日,上课时间为中午至下午三点。在周末,上课时
18、间是上午九点到十一点。作为家长,这给了你很多选择。由此可知,Shining Light Day Center上课时间为星期六上午九点到十一点。故选A。【2题详解】细节理解题。根据表格Telling time部分中Children learn counting skills by using clocks. They count hours and minutes.可知孩子们通过使用时钟学习计数技巧。他们数小时和分钟。由此可知,表格中报时活动最有可能帮助发展数学技能。故选B。【3题详解】推理判断题。根据第五段All parents should consider the Shining Ligh
19、t Day Center; it will give your children a good beginning in life. Visit our website today to learn more.可知所有的家长都应该考虑到Shining Light Day Center;这将给你的孩子一个良好的开端。访问我们的网站了解更多。文章主要介绍了一个名为Shining Light Day Center的儿童活动中心,介绍了他们提供的活动、上课时间和学习活动等信息。由此可推知,这篇文章很可能是一则广告。故选D。BGetting good at a sport is difficult en
20、ough. Mastering one and then reinventing yourself after moving halfway across the world is another story, but Abigail Fernandes is doing just that. The 17-year-old student was a good shooter while studying in Britain. But when she moved back to Hong Kong, China, life suddenly felt a little empty wit
21、hout the eight hours a week of shooting training shed become used to.“I decided to go for a sport that might help me get fitter and allow me to protect myself in the future,” she explains. With its high intensity exercise, and chances to build strength, boxing fit the bill perfectly.“Boxing teaches
22、you patience, but best of all, a hunger to learn,” she said. “The values and lessons the sport teaches you can all be used in both your day-to-day life and education.”Now, she has been boxing for just a little more than three years and loves the challenges that this sport offers. She trains 10 hours
23、 a week with her coach Jim, who has helped her to grow as an athlete (运动员) and a person.Though she has made great progress, she thinks being able to deal with hits in the ring is her biggest challenge. “When you get hit in the ring, its so easy to burst into tears and give up, but this gets you nowh
24、ere,” she says. “I want to be able to take hits and accept them. These are skills that can only be learned through countless sessions of sparring (轻拳出击). The first time I sparred I cried, so Im proud of myself for never turning down a sparring session,” she says.Abigail says that though her training
25、 is pretty boring, shell keep practicing as she looks for a competition where she can put her skills to the test. “I have a long way to go,” she says, “but I want to learn everything this sport has to offer!”4. When did Abigail start boxing?A. When she studied in Britain.B. Before she became a shoot
26、er.C. After she came back to China.D. While she traveled half the world.5. Why did Abigail decide to box?A. To protect her family.B. To prove her athletic ability.C. To earn a living in the future.D. To make her healthy and strong.6. What is Abigails opinion on boxing?A. It is too dangerous.B. It is
27、 a waste of time.C. It changes her values.D. It helps her in many ways.【答案】4. C 5. D 6. D【解析】这是一篇记叙文。文章主要记叙了Abigail Fernandes搬到中国香港后开始从事拳击运动,Abigail决定打拳击是为了使她健康和强壮。文章主要叙述了Abigail从事拳击过程中的一些感悟和体会。【4题详解】细节理解题。根据第一段中But when she moved back to Hong Kong, China, life suddenly felt a little empty without t
28、he eight hours a week of shooting training shed become used to.可知但当她搬回中国香港后,没有了她已经习惯了的每周8小时的射击训练,生活突然感到有点空虚。以及第二段“I decided to go for a sport that might help me get fitter and allow me to protect myself in the future,” she explains. With its high intensity exercise, and chances to build strength, bo
29、xing fit the bill perfectly.可知她解释说:“我决定参加一项运动,它可以帮助我变得更健康,让我在未来能够保护自己。”拳击运动具有高强度的运动和增强力量的机会,非常符合这项要求。由此可知,Abigail是回到中国后时候开始拳击的。故选C。【5题详解】细节理解题。第二段“I decided to go for a sport that might help me get fitter and allow me to protect myself in the future,” she explains. With its high intensity exercise,
30、and chances to build strength, boxing fit the bill perfectly.可知她解释说:“我决定参加一项运动,它可以帮助我变得更健康,让我在未来能够保护自己。”拳击运动具有高强度的运动和增强力量的机会,非常符合这项要求。由此可知,Abigail决定打拳击是为了使她健康和强壮。故选D。【6题详解】推理判断题。根据第三段“Boxing teaches you patience, but best of all, a hunger to learn,” she said. “The values and lessons the sport teache
31、s you can all be used in both your day-to-day life and education.”可知“拳击教会你耐心,但最重要的是,一种求知欲,”她说。“这项运动教给你的价值观和经验可以应用到你的日常生活和教育中。”以及倒数第二段Though she has made great progress, she thinks being able to deal with hits in the ring is her biggest challenge. “When you get hit in the ring, its so easy to burst i
32、nto tears and give up, but this gets you nowhere,” she says. “I want to be able to take hits and accept them. These are skills that can only be learned through countless sessions of sparring (轻拳出击). The first time I sparred I cried, so Im proud of myself for never turning down a sparring session,” s
33、he says.可知虽然她已经取得了很大的进步,但她认为在拳击场上应对打击是她最大的挑战。她说:“当你在拳击场上被击中时,很容易就会泪流满面,放弃,但这样做毫无用处。我希望能够承受打击并接受它们。这些技能只能通过无数次的对打才能学到。第一次打拳击时我哭了,所以我为自己从未拒绝过一次拳击而感到自豪。”由此可推知,Abigail认为拳击在许多方面帮助了她。故选D。CMost adults firmly believe that as kids reach their teens, they start to take crazy risks that get them in trouble. Do
34、 teenagers simply love taking all risks much more than adults? A recent study suggests otherwise.Scientists designed a simple experiment involving 33 teenagers and three other age groups. In the experiment, the researchers tried to distinguish between two very different kinds of risk-taking. The fir
35、st they called a willingness to take known risks (when the probability of winning is clear) and the second they called a willingness to take unknown risks (when the possibility of success is uncertain).The study offered participants the opportunity to play two kinds of games. They had the chance to
36、win money, with one game offering a known risk and the other offering an unknown risk. On each round of the game, each participant had to choose between taking a sure $5 and known or unknown risks of winning a lot more. If on one particular round they had picked the $5 for sure choice, then they got
37、 $5. But if on that round they had chosen to take a risk, the rules of the game will determine whether or not they had won. If they did win, they went home with between $8 and $125. And, of course, if they lost, they went home with nothing.What the scientists found was really quite surprising. It tu
38、rned out that the average teenager was very hesitant when risks were knownmore careful than college students or parents-aged adults, and about as careful as grandparent-aged adults. This means that when the risks were known, teenagers were not risky in their behavior at all. Only when the risks were
39、 unclear did teenagers choose them more often than other groups. Under those kinds of conditions, they were much more willing to take a risk than any other group.So, what does all of this mean? The research suggests that adults should probably focus more energy on trying to educate teenagers about r
40、isks than limiting them. Teenagers who understand the risks associated with a decision are more likely to be careful in their behavior.7. This experiment was carried out by A. dividing the teens into three groupsB. comparing the reactions to different risksC. giving equal amount of awards to the par
41、ticipantsD. observing the emotional changes of the teenager8. When facing known risks, teenagers tended to be _.A. ambitiousB. cautiousC. anxiousD. curious9. Which group in the study were more likely to take unknown risks?A. Teenagers.B. College students.C. Parent-aged adults.D. Grandparent-aged adu
42、lts.10. According to the study, parents should focus on _.A. guaranteeing children to be carefulB. setting age limits on dangerous activitiesC. respecting teens to make their own choicesD. guiding teens to learn more about the effect of risks【答案】7. B 8. B 9. A 10. D【解析】这是一篇说明文。本文主要讲了科学家们做了一个实验,比较了在已
43、知风险和未知风险下各个年龄组的反应和选择。研究发现当面对已知的风险时,青少年倾向于谨慎,同时在面对未知风险时,青年少也更有可能冒险。这项研究表明,父母应该集中精力引导青少年更多地了解风险的影响。【7题详解】推理判断题。根据第二段Scientists designed a simple experiment involving 33 teenagers and three other age groups. In the experiment, the researchers tried to distinguish between two very different kinds of ris
44、k-taking. The first they called a willingness to take known risks (when the probability of winning is clear) and the second they called a willingness to take unknown risks (when the possibility of success is uncertain).可知科学家设计了一个简单的实验,涉及33名青少年和其他三个年龄组。在实验中,研究人员试图区分两种截然不同的冒险行为。第一种,他们称之为愿意承担已知风险(获胜概率很
45、明确时);第二种,他们称之为愿意承担未知风险(成功的可能性不确定时)。由此可推知,这个实验是通过比较对不同风险的反应来进行的。故选B。【8题详解】细节理解题。根据第四段中It turned out that the average teenager was very hesitant when risks were knownmore careful than college students or parents-aged adults, and about as careful as grandparent-aged adults.可知结果表明,一般青少年在知道风险时都非常犹豫比大学生或父
46、母上了年纪的成年人更谨慎,差不多和祖父母上了年纪的成年人一样谨慎。由此可知,当面对已知的风险时,青少年倾向于谨慎。故选B。【9题详解】细节理解题。根据第四段中Only when the risks were unclear did teenagers choose them more often than other groups. Under those kinds of conditions, they were much more willing to take a risk than any other group.可知只有在风险不清楚的情况下,青少年才会比其他群体更频繁地选择他们。在
47、这些条件下,他们比其他任何一组都更愿意冒险。由此可知,研究中的青少年组更有可能冒未知的风险。故选A。【10题详解】细节理解题。根据最后一段So, what does all of this mean? The research suggests that adults should probably focus more energy on trying to educate teenagers about risks than limiting them. Teenagers who understand the risks associated with a decision are mo
48、re likely to be careful in their behavior.可知那么,这一切意味着什么呢?研究表明,成年人应该把更多的精力放在对青少年进行风险教育上,而不是限制他们。了解决策风险的青少年更可能在行为上小心谨慎。由此可知,根据这项研究,父母应该集中精力引导青少年更多地了解风险的影响。故选D。第二节(共5题;每小题 2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Smiling is a great way to make yourself stand out while helping your body to func
49、tion better. Smile to improve your health, your stress level, and your attractiveness;_11_We are drawn to people who smile. There is an attraction factor. We want to know a smiling person and figure out what is so good because anxieties can push people away, but a smile draws them in.Smiling changes
50、 our mood.Next time you are feeling down, try putting on a smile. _12_ Smiling can trick the body into helping you change your mood.Smiling is appealing.When someone is smiling they lighten up the room, change the moods of others, and make things happier. A smiling person brings happiness with them.
51、 Smile a lot and you will draw people to you.Smiling relieves stress.Stress can really show up in our faces. Smiling helps to prevent us from looking tired, worn down, and overwhelmed. _13_ The stress should be reduced and youll be better able to take action.Smiling lowers your blood pressure.When y
52、ou smile, there is a measurable reduction in your blood pressure. Give it a try if you have a blood pressure monitor at home. Sit for a few minutes and take a reading. Then smile for a minute and take another reading while still smiling. _14_Smiling lifts the face and makes you look younger.The musc
53、les we use to smile lift the face, making a person appear younger. Dont go for a face lift, just try smiling your way through the dayyoull look younger and feel better._15_Try this test: Smile. Now try to think of something negative without losing the smile. Its hard. When we smile, our body is send
54、ing the rest of us a message that “Life is Good!”A. Smiling helps you stay positive.B. Smiling makes us attractive.C. Do you notice the difference?D. Smiling can bring you luck and sorrow.E. When you are stressed, take time to put on a smile.F. Theres a good chance that your mood will change for the
55、 better.G. As long as you try smiling daily, it can make you look younger.【答案】11. B 12. F 13. E 14. C 15. A【解析】这是一篇说明文。微笑是让自己脱颖而出的好方法,同时也能让你的身体更好地运转。微笑可以改善你的健康、压力水平和你的吸引力。文章主要说明了微笑的一些好处。【11题详解】根据本段内容We are drawn to people who smile. There is an attraction factor. We want to know a smiling person and
56、 figure out what is so good because anxieties can push people away, but a smile draws them in.可知我们被微笑的人吸引。有一个吸引人的因素。我们想了解一个微笑的人,想知道什么是好的,因为焦虑会把人推开,但微笑却会吸引他们。由此可知,本段说明的是微笑可以使人更有吸引力。故B选项“微笑使我们有吸引力”符合上下文语境,适合作该段小标题,故选B。【12题详解】根据后文Smiling can trick the body into helping you change your mood.可知微笑可以“欺骗”你的
57、身体,从而帮助你改变心情。由此可知,微笑可以改变人的心情,让心情变好。故F选项“很有可能你的心情会变好”符合上下文语境,故选F。【13题详解】根据后文The stress should be reduced and youll be better able to take action.可知这样压力就会减少,你就能更好地采取行动。由此可知,本句是在强调感到压力时用微笑来减压。故E选项“当你感到压力的时候,花点时间假装微笑”符合上下文语境,故选E。14题详解】根据上文When you smile, there is a measurable reduction in your blood pre
58、ssure. Give it a try if you have a blood pressure monitor at home. Sit for a few minutes and take a reading. Then smile for a minute and take another reading while still smiling.可知当你微笑时,你的血压会明显降低。如果你家里有血压计,不妨试一试。静坐几分钟,读一读。然后微笑一分钟,继续微笑阅读。由此可知,上文提到了测量微笑前后的血压,那么本句应当是比较结果。故C选项“你注意到区别了吗?”符合上下文语境,故选C。【15题
59、详解】根据本段内容Try this test: Smile. Now try to think of something negative without losing the smile. Its hard. When we smile, our body is sending the rest of us a message that “Life is Good!”可知试试这个测试:微笑。现在试着想一些消极的事情,不要失去微笑。是很困难的。当我们微笑时,我们的身体向我们身体的其他部分传递了一个信息:“生活是美好的!”由此可知,本段是在说明微笑能够让人保持积极。故A选项“微笑让你保持积极”符
60、合上下文语境,故选A。三、完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。My father lived a long life and was deeply loved by his wife, three children, eleven grandchildren and a large number of friends. He was smart and quick- headed. When I asked if hed like to join me on Virgin Airlines, I r
61、emember him _16_ replying: “Why not? Its as close to heaven as Ill ever get”While he could always make us _17_ he was also quiet, considerate and full of wonderful _18_ for us so that we could do better.When I was a child, I _19_ myself to the change in Dads loose drawerI didnt see it as stealing, b
62、ut rather as just borrowing without a _20_ to give backand bought chocolate from our local corner shop.One day, while _21_ the shop with my father, the shopkeeper questioned my _22_ spending habits: “Now I dont want to get him into any _23_, Mr. Branson, but I dont know where young Richard is gettin
63、g all his _24_ from. Hes becoming my best customerI _25_ he isnt stealing it.”Dad _26_ by looking her straight in the eyes and saying loudly, “Madam, how dare you _27_ my son for stealing?”After we left the shop, my father never spoke a word about the _28_ However, his deliberate (故意的) _29_ for the
64、rest of the day expressed everything. The way he _30_ the situation taught me a hugely effective lesson. I learned that the power of the _31_ words can be frighteningly influential.His _32_ my honesty was more _33_ than if he had scolded (责备) me. I also learned the power of _34_ and second chances.
65、And these lessons have _35_ me a lot in both life and work.16. A. nervouslyB. curiouslyC. sensitivelyD. humorously17. A. calmB. laughC. benefitD. reflect18. A. adviceB. patienceC. expectationD. appreciation19. A. ledB. sentC. helpedD. attracted20. A. dreamB. chequeC. wayD. plan21. A. visitingB. disc
66、ussingC. exploringD. progressing22. A. reasonableB. averageC. usualD. common23. A. debtB. troubleC. honorD. change24. A. confidenceB. pleasureC. prideD. money25. A. knowB. hopeC. admitD. remember26 A. respondedB. explodedC. attackedD. comforted27. A. expressB. informC. blameD. warn28. A. incidentB.
67、questionC. tripD. shopkeeper29. A. absenceB. sadnessC. angerD. silence30. A. put up withB. kept away fromC. dealt withD. lived through31. A. unspokenB. properC. meaningfulD. enjoyable32. A. discoveringB. losingC. defendingD. exhibiting33. A. concernedB. powerfulC. annoyingD. frightening34. A. commun
68、icationB. friendshipC. kindnessD. forgiveness35. A. graspedB. benefitedC. expressedD. surprised【答案】16. D 17. B 18. A 19. C 20. D 21. A 22. C 23. B 24. D 25. B 26. A 27. C 28. A 29. D 30. C 31. A 32. C 33. B 34. D 35. B【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了小时候作者偷了父亲的零钱去买东西,结果在店里作者被店主质疑偷钱,但是父亲并没有用言语去批评自己。作者体会到了不说一句话的力量有令人
69、恐惧地影响力,作者也学会了原谅的力量和给别人第二次机会。这些经验教训很好地服务于作者今后的生活和工作。【16题详解】考查副词词义辨析。句意:当我问他是否愿意加入Virgin Airlines时,我记得他幽默地回答:“为什么不呢?这是我离天堂最近的地方了。”A. nervously紧张不安地; B. curiously好奇地;C. sensitively敏感地; D. humorously幽默地。根据后文Why not? Its as close to heaven as Ill ever get可知当作者问他是否愿意和我加入航空公司时,他回答说:“为什么不?这样我就离天堂更近了”,由此可知父亲
70、的回答是非常幽默的。故选 D。【17题详解】考查动词词义辨析。句意:他总是能让我们笑,他也安静,体贴,充满了奇妙的建议,我们可以做得更好。A. calm使冷静;B. laugh大笑;C. benefit有利于;D. reflect反射。上文提到父亲说话非常幽默,所以可推知父亲总是可以令我们大笑。故选B。【18题详解】考查名词词义辨析。句意:他总能让我们笑,他也安静,体贴,充满了奇妙的建议,我们可以做得更好。A. advice建议;B. patience耐心;C. expectation期待;D. appreciation欣赏,感激。根据so that we could do better.可知
71、父亲总是能给我们一些奇妙的建议。故选A。【19题详解】考查动词词义辨析。句意:当我还是个孩子的时候,我自己动手在爸爸那只松脱的抽屉里找零钱我不认为这是偷窃,而认为这只是借来的,没有打算还回去然后从我们当地的街角小店买了巧克力。A. led领导;B. sent寄;C. helped帮助;D. attracted吸引。根据后文myself to the change in Dads loose drawerI didnt see it as stealing可知作者总是自己从父亲的抽屉里拿零钱。help oneself表示“自取”。故选C。【20题详解】考查名词词义辨析。句意:当我还是个孩子的时候
72、,我自己动手在爸爸那只松脱的抽屉里找零钱我不认为这是偷窃,而认为这只是借来的,没有打算还回去然后从我们当地的街角小店买了巧克力。A. dream梦想;B. cheque支票;C. way方法;D. plan计划。结合上文myself to the change in Dads loose drawerI didnt see it as stealing可知作者从父亲抽屉里的拿的零钱,并没有以后打算还回去。故选D。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:一天,当我和父亲起去商店时,店主对我平常的消费习惯提出了质疑:Branson先生,现在我不想给他带来任何麻烦,但我不知道Richard所有的钱是从
73、哪儿来的。A. visiting拜访,访问;B. discussing讨论;C. exploring探索;D. progressing取得进步。根据后文the shop with my father,the shopkeeper questioned my_7_spending habits可知作者某天和父亲一起去拜访了这家商店。故选A。【22题详解】考查形容词词义辨析。句意:一天,当我和父亲起去商店时,店主对我平常的消费习惯提出了质疑:Branson先生,现在我不想给他带来任何麻烦,但我不知道Richard所有的钱是从哪儿来的。A. reasonable合情合理的;B. average平均的
74、;C. usual平常的,通常的;D. common共同的,昔通的。根据后文可知spending habits可推知商店老板是在质疑作者平时的消费习惯。故选C。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:一天,当我和父亲起去商店时,店主对我平常的消费习惯提出了质疑:Branson先生,现在我不想给他带来任何麻烦,但我不知道Richard所有的钱是从哪儿来的。A. debt债务;B. trouble麻烦 ;C. honor荣誉;D. change改变。根据文章内容可知,店主很奇怪作者哪里来的那么多钱花,他只是好心的询问我的父亲,并不想让作者陷入麻烦中。get sb. in trouble“使某人陷入麻
75、烦中”。故选B。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:一天,当我和父亲起去商店时,店主对我平常的消费习惯提出了质疑:Branson先生,现在我不想给他带来任何麻烦,但我不知道Richard所有的钱是从哪儿来的。A. confidence自信;B. pleasure快乐;C. pride自豪;D. money金钱。根据上文bought chocolate from our local corner shop.可知作者总是去买巧克力,因此店主想表达的是不知道作者从哪里来的这么多钱。故选D。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:他正在成为我最好的顾客,我希望他不是偷来的。A. know知道;B. h
76、ope希望;C. admit承认;D. remember记得。此处表达店主的一种希望,因为作者经常关顾商店所以希望作者的钱不是偷来的。故选B。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:爸爸直视着她的眼睛,大声回答说:夫人,你怎么敢指责我儿子偷东西?A. responded回答;B. exploded爆炸;C. attacked攻击;D. comforted使舒适,根据 Madam, how dare you_12_my son of stealing?”可知这是父亲在回答她的问题。故选A。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:爸爸直视着她的眼睛,大声回答说:夫人,你怎么敢指责我儿子偷东西?A. e
77、xpress表达;B. inform告知;C. blame责备;D. warn警告。结合上文he isnt stealing it.可知店主实际是在指责作者可能从家里偷钱出来买东西。故选C。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:我们离开商店后,父亲对这件事只字未提。A. incident事件;B. question问题;C. trip旅行;D. shopkeeper店主。此处指上文在商店,老板质疑作者偷钱事件。故选A。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:然而,他那天余下的时间里故意保持沉默,说明了一切。A. absence缺席;B. sadness伤心;C. anger生气;D. silen
78、ce沉默。根据I learned that the power of the_16_words can be frighteningly influential.可知接下来几天,父亲故意的沉默表达了一切。故选D。【30题详解】考查动词短语辨析。句意:他处理这种情况的方式给我上了非常有效的一课。A. put up with忍受;B. kept away from远离;C. dealt with处理;D. lived through 度过。结合上文可知,父亲通过为作者的诚实辩护处理了(dealt with)店主对作者偷窃行为的质疑。故选C。【31题详解】考查形容词词义辨析。句意:我明白了,无言的力
79、量可能会产生可怕的影响。A. unspoken无言的;B. proper合适的;C. meaningful有意义的;D. enjoyable快乐的。根据after we left the shop, my father never spoke a word about the_13_可知这里意思是我学到了不说一句话的力量有令人恐惧地影响力。故选A。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:他为我的诚实辩护比责骂我更有力。A. discovering发现;B. losing丢失;C. defending辩护;D. exhibiting展览。根据上文“Madam, how dare you _12_
80、my son for stealing?”可知作者的父亲为作者的诚实向店主辩护。故选C。【33题详解】考查形容词词义辨析。句意:他为我的诚实辩护比责骂我更有力。A. concerned关心的;B. powerful有力的,强大的;C. annoying恼人的;D. frightening令人害怕的。根据上文I learned that the power of the可知作者意识到了父亲为自己的诚实辩护比责骂我更有力。故选B。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:我也学会了宽恕和第二次机会的力量。A. communication交际;B. friendship友谊;C. kindness善良;
81、D. forgiveness宽恕。根据后文and second chances可知作者从父亲那里学到了宽恕和被给予第二次机会的力量。故选D。35题详解】考查动词词义辨析。句意:这些经验对我的生活和工作都有很大的帮助。A. grasped抓住;B. benefited有利于;C. expressed表达;D. surprised使惊讶。宽恕和第二次机会是好的事物,因此有益于作者的生活和工作。故选B。四、语法填空(共10小题,每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。There is some good news for the environme
82、nt. The British government has banned the use of plastic particles (微粒)in cosmetics (化妆品)and other personal care products. Plastic microbeads or tiny solid plastic particles _36_ (use)mostly in cosmetics production, face washes, toothpastes and other products. When we use these things, the plastic m
83、icrobeads get into our pipes that carry water, and _37_ (eventual)end up in the ocean. Plastic in the ocean puts fish and plants _38_ danger, and even causes them to die. _39_ (official)say that the ban will prevent water pollution and in the meantime help with the _40_(protect)of ocean life. The ba
84、n will stop billions of pieces of plastic entering our ecosystem, thus _41_ (help) to conserve our precious seas and oceans, Former Prime Minister Theresa May ever wrote on Twitter. Therese Coffey, then the Environment Minister of the UK, said, The worlds seas and oceans are some of our most _42_(va
85、lue)natural things. And _43_we do now is to deal with the plastic that causes great damage to our sea life. He also added, Actually, _44_ amount of natural green things that we can take advantage of _45_(make)personal care products is huge, and therefore the use of plastic microbeads should be aband
86、oned. ”【答案】36. are used 37. eventually 38. in 39. Officials 40. protection 41. helping 42. valuable 43. what 44. the 45. to make【解析】这是一篇说明文。文章针对英国政府颁布的禁止在化妆品等产品中使用塑料微粒这一禁令,解释了其可以给环境带来的益处。【36题详解】考查动词的时态和语态。句意:塑料微珠或细小的固体塑料微粒在化妆品、洗面奶、牙膏和其他产品中被广泛使用。该段的主时态是一般现在时,Plastic microbeads or tiny solid plastic p
87、articles和use之间是被动关系,故用一般现在时的被动语态。故填are used。【37题详解】考查副词。句意:并最终流入海洋。此处用所给词的副词修饰动词短语end up。故填eventually。【38题详解】考查介词。句意:海洋里的塑料会危害鱼类和植物,甚至导致它们死亡。“putin danger”意为“将置于危险的境地”,为固定搭配。故填in。【39题详解】考查主谓一致。句意:官方表明禁令将阻止水污染并同时帮助保护海洋生物。根据空后的谓语动词say可知,该空用所给名词的复数以符合主谓一致。故填Officials。【40题详解】考查名词。句意:官方表明禁令将阻止水污染并同时帮助保护海
88、洋生物。根据空前的the和空后的of可知,此处用所给词的名词。故填protection。【41题详解】考查非谓语动词。句意:因此帮助保护我们珍贵的海洋。help与前面整个句子存在逻辑上的主谓关系,故用所给词的现在分词,作状语。故填helping。【42题详解】考查形容词。句意:世界上的海洋是我们最有价值的自然资源。此处用所给词的形容词修饰natural things。故填valuable。【43题详解】考查名词性从句。句意:而我们现在要做的就是处理掉那些对海洋生物造成严重损害的塑料。分析句子结构可知,该空引导的是一个主语从句,从句缺少宾语,故此处用连接代词what。故填what。【44题详解】
89、考查冠词。句意:事实上,自然中那些能加以利用来制造个人护理用品的绿色资源是很多的。此处“the amount of”意为“的数量”。故填the。【45题详解】考查非谓语动词。句意:事实上,自然中那些能加以利用来制造个人护理用品的绿色资源是很多的。此处用动词不定式作目的状语。故填to make。五、改错(共10小题,每小题1分,满分10分)46.假如英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中有10处语文错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。Our school is planning to offer us a cooking course
90、, to whom students have different attitudes. In my opinions, the cooking course is beneficial but enjoyable. There are a few advantages of attending them. For example, we can learn from a very useful skill to help ourselves not only live independent but also take care of our parents. Besides, taking
91、 this course was a way to make us feel relaxing and enrich our school life. To make this course great success, our school should tell us how to cook safely to avoid get hurt while we are practicing cooking.【答案】1. whomwhich2. opinionsopinion3. butand4. themit5. 删除from6. independentindependently7. was
92、is8. relaxingrelaxed9. great前加a10. getgetting【解析】【分析】这是一篇议论文。文章主要讲了学校计划开设一门烹饪课,学生们对这门课的态度各不相同。作者认为烹饪课非常有益,令人愉快,并且列举了烹饪课的几个好处。【详解】1.考查定语从句。句意:我们学校计划为我们开设一门烹饪课,学生们对这门课态度各不相同。本句为“介词+关系代词”引导的定语从句,修饰先行词a cooking course,且先行词在从句中作to的宾语,指物只能用which。故whom改为which。2.考查固定短语。句意:在我看来,烹饪课程是有益的,而且令人愉快。结合句意,表示“在某人看来”
93、,短语为in ones opinion。故opinions改为opinion。3.考查连词。句意:在我看来,烹饪课程是有益的,而且令人愉快。结合上下文语境,可知为并列关系,应用连词and。故but改为and。4.考查代词。句意:参加它有一些好处。此处指代a cooking course,应用代词it。故 them改为it。5.考查动词。句意:例如,我们可以学习一门非常有用的技能,帮助我们自己不仅生活独立,而且可以照顾我们的父母。learn为及物动词,后面直接接宾语,后跟a very useful skill作宾语,不需要介词。故删除from。6.考查副词。此处修饰动词live,应用副词inde
94、pendently,表示“独立地”。故independent改为independently。7.考查时态。结合全文,可知此处为陈述客观事实,应用一般现在时。故was改为is。8.考查形容词。句意:此外,上这门课可以让我们放松,丰富我们的学校生活。此处修饰人,应用-ed结尾形容词relaxed,作宾语补足语,表示“放松的”。故relaxing改为relaxed。9.考查冠词。句意:为了使这门课程成功,我们的学校应该告诉我们,当我们练习烹饪时,如何做,才能安全烹饪,避免受伤。结合句意,表示“使某事取得巨大成功”短语为make sth. a great success。故great前加a。10.考查
95、非谓语动词。句意同上。结合句意表示“避免做某事”,短语为avoid doing sth.。故get改为getting。六、书面表达(满分15分)47.今天是母亲节。假定你是李华,请给你的美国笔友John写一封电子邮件,谈谈你将如何与母亲一起度过这个特别的日子。要点如下:1.表述你与母亲间的情感;2. 通过自己的表现及行动表达对母亲的爱;3. 自己的感想。 注意: 1.词数100左右;2.请不要逐句翻译,可适当发挥;3.邮件的开头已为你写好,不计入总词数。 Dear John, Its Mothers Day today. Its a special day, isnt it?_【答案】Dear
96、 Tom,Its Mothers Day today. Its a special day, isnt it? I think we should do something to show our love to our mothers on this special day. My mother and I are good friends. Whenever I meet with difficulties, she is always there, ready to help me.Today I will make a beautiful card for her, with my t
97、hanks and best wishes on it. Then I will help her wash the car this afternoon and cook her favourite food in the evening. Besides, Ill take a walk with her after dinner and then play chess with her, for she likes it very much. Im sure shell be very happy.Whats your plan for Mothers Day? Im looking f
98、orward to hearing from you.Yours,Li Hua【解析】【分析】这是一篇提纲类写作。【详解】第1步:根据提示可知,今天是母亲节。假定你是李华,请给你的美国笔友John写一封电子邮件,谈谈你将如何与母亲一起度过这个特别的日子。要点如下:1.表述你与母亲间的情感;2. 通过自己的表现及行动表达对母亲的爱;3. 自己的感想。第2步:根据写作要求,确定关键词(组):Mothers Day (母亲节);meet with (遇到);ready to (准备好的);take a walk (散步);play chess (下象棋)等。第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句
99、,注意主谓一致和时态问题。此处文章主要应用一般现在时和一般将来时。第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】范文内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。作者在范文中使用了较多高级表达方式,如Whenever I meet with difficulties, she is always there, ready to help me.运用了让步状语从句;Besides, Ill take a walk with her after dinner and then play chess with her, for she likes it very much.运用了原因状语从句。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。- 23 -