1、2021-2022学年山东省济宁市邹城市第二中学高二10月月考英语试题第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)1. What will the man buy?A. Bread. B. Meat. C. Vegetables.2. Where will the speakers meet?A. In a park. B. In a gym. C. In a coffee shop.3. What are the speakers talking about?A. How to cook the eggs.B. Who to boil the eggs
2、.C. What to cook for breakfast.4. When were the speakers planning to have dinner together?A. At 8:00 tomorrow. B. At 7:00 tonight. C. At 9:00 tomorrow.5. What is the relationship between the speakers?A. Friends. B. Family members. C. Neighbors.第二节: (共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)听下面一段对话,回答第6至7题。6. When did
3、the man start wearing glasses?A. At seven years old. B.At six years old. C. At ten years old.7. How did the man end up with bad eyesight?A. He got it from his mother. B. He watched too much TV.C He had bad reading habits.听下面一段对话,回答第8至10题。8. What kind of restaurant are the speakers talking about?A. A
4、 restaurant without human staff.B. A restaurant with robot waiters.C. A restaurant with only one human staff member.9. Who opened the restaurant?A. A famous chef. B. Several programmers. C. Some university students.10. What do some customers complain about the restaurant?A.The quality of the ingredi
5、ents. B. The number of dishes available. C. The speed of the service.听下面一段对话,回答第11至13题。11. What are the speakers mainly talking about?A.The womans trip of this summer. B. Chinese culture.C. Some places of interest in Beijing.12. Which city will the woman surely visit besides Beijing?A. Xi an. B.Shan
6、ghai. C. Chengdu.13. Where will the woman be staying in Beijing?A. In a dormitory. B. In a rented apartment. C. In a local familys house.听下面一段对话,回答第14至17题。14. When did the woman begin to feel bad?A. At midnight last night. B.Yesterday afternoon. C. This morning.15. Whats wrong with the woman?A. She
7、has a low fever. B. She has a backache. C. She has caught a bad cold.16. Why does the woman want to go home?A. To eat something. B.To study for a test. C. To get her phone.17. What does the man suggest the woman do?A. Read her books in the hospital.B. Take some medicine as soon as possible.C. Ask he
8、r brother for help.听下面一段独白,回答第18至20题。18. What do we know about Seville?A.Its full of old buildings. B. Its famous for its cafes.C. Its the biggest city in Spain.19. Why is the Cathedral the most amazing?A. You can get lost in it.B. You can sit in it for hours. C. You can see the whole city from it.2
9、0. What are the professional dancers wearing?A. Big dancing shoes.B. Red flowers in their hair.C. Short skirts.第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(15个小题,每题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ABonfire night (篝火之夜) is fast approaching in London. The following are the best spots to watch fireworks shows.Sat
10、urday Morden Park This fireworks show is perfect to take the little ones along to. The show will include new fire and light acts and will be set to accompanying music. When all of the magic is over, attendees can enjoy the entertainment or pick up a refreshment at the on-site bar.Tickets:9 in advanc
11、e 10 at the gates.Tickets can be bought here.Clissold ParkThis 20-minute show is more demure (娴静的) than other show spots due to the animals which live in the park, however, still promises a beautiful show. The show will also be accompanied (伴奏) by music.Tickets: Adults 8.75, children 3.75. Prices re
12、duced by l for people living in Hackney Borough.Tickets can be bought here.Croydon Road Recreation GroundThis family-focused event has been running since 1946 and offers two chances to catch the excitement of the fireworks. A smaller show at 6:00 pm promises reduced noise, perfect for little childre
13、n, meanwhile, the main event promises a bang at 7:45pm.Tickets: Children under 11 free, over 115, adults10Tickets can be bought on the gate.Alexandra PalaceThe biggest fireworks event in London, having run for 150 years, Alexandra Palace is set to excite audiences again this year with a splendid sho
14、w. The grounds will also include a German-Beer festival and delicious food.Tickets: Adults 12.50, kids 11-15 10, and kids under 11 2.50.Tickets can be bought here.1. What do Clissold Park and Saturday Morden Park have in common?A. Neither is open to kids.B. One can enjoy coffee in a bar.C. The backg
15、round music is provided.D. There are caged animals.2. How much would a couple with a child of 10 pay least for a show?A. 15.5.B. 18.25.C. 20.D. 19.25.3. Where is this text most likely from?A. A textbook.B. A magazine.C. A report.D. A website.【答案】1. C 2. C 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个观看伦敦烟花表演的最佳地点。【
16、1题详解】细节理解题。根据Saturday Morden Park部分中“The show will include new fire and light acts and will be set to accompanying music.(演出将包括新的烟火表演,并将设置为有音乐伴奏)”以及Clissold Park部分中“The show will also be accompanied (伴奏) by music.(演出还将配有音乐)”可知,Clissold公园和Saturday Morden公园的共同点是它们都提供背景音乐。故选C。【2题详解】细节理解题。分析四个项目可知,Croyd
17、on Road Recreation Ground项目中一对有10岁孩子的夫妇花费会最少,根据该部分中“Tickets: Children under 11 free, over 115, adults10.(门票:11岁以下儿童免费,超过115,成年人10)”可知,一对有10岁孩子的夫妇最少要为一场演出付:10+10=20。故选C。【3题详解】推理判断题。根据文章中Saturday Morden Park、Clissold Park以及Alexandra Palace三项活动最后出现的“Tickets can be bought here.(在这里可以买到票)”可推知,这篇文章最有可能来自一
18、个网站。故选D。BWhen I teach yoga (瑜伽), I usually announce “Phones off and at the back of the room” at the beginning of class. Recently, I forgot and had to whisper to a student texting during class to turn off her phone. She looked displeased but did so. But two days later, in another class, I was met wit
19、h resistance from a young woman who completely refused.“But Im on call I might have to jump up and run out of class.”“Then maybe this isnt the best place for you to be tonight.”That response got me an angry and unfriendly look. But when she came back the next week, there was no phone and she was muc
20、h more present.Present is what Im asking my students to be. Present to themselves and their yoga experience. You cannot be present to yoga if you are texting or emailing or anxiously awaiting a call. And neither can anyone around you. Definitely, if one phone is out, many pairs of eyes are drawn to
21、it. And then other phones start to appear. Forget the fact that youre missing the class you paid for; youre at risk of losing your balance and hurting yourself or someone else due to inattention, or disturbing someone elses moment of peace and stillness with the clicking of your keys.So please, do y
22、ourself and everyone around you, this teacher included, a favor and turn your phone off and put it away before you unroll your yoga mat. If you truly are on call, think hard before you come to class. Be present for yourself, wherever you need to be.4. How does the author introduce her topic?A. By gi
23、ving examples.B. By making comparison.C. By presenting the process.D. By analyzing cause and effect.5. Why was the young woman angry with the author?A. Because she thought she was reasonable.B. Because she was brave enough to say no.C. Because she didnt like the yoga class at all.D. Because the auth
24、or was rude to her.6. Which is Not the probable result of using phones in yoga class?A. Hurting yourself.B. Missing the class.C. Disturbing others.D. Getting others admiration.7. Whats the authors purpose of writing this passage?A. To describe the situation of her yoga class.B. To explain her relati
25、onship with students.C. To show her opinion about using mobile phones.D. To stress the importance of being attentive in yoga class.【答案】4. A 5. A 6. D 7. D【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议的文章。主要通过一位女性拒绝瑜伽课关闭手机的事情介绍话题present,强调了瑜伽课上专心的重要性,不受手机影响,抓住正在发生的当前。【4题详解】推理判断题。由文中第一段“When I teach yoga (瑜伽), I usually announce “
26、Phones off and at the back of the room” at the beginning of class. Recently, I forgot and had to whisper to a student texting during class to turn off her phone”(当我教瑜伽时,我通常会在上课开始时宣布“在教室后部放下电话”。最近,我忘记了,不得不在上课时向学生发短信以关闭手机。她看上去很不高兴,但确实如此。但是两天后,在另一堂课上,我遭到了一位完全拒绝的年轻女子的抵制。)可知,作者开篇通过一件具体的事件来讲述present话题,即举例
27、子。故选A项。【5题详解】细节理解题。文章第一至四段“I was met with resistanceThat response got me an angry and unfriendly look.”(我遭到了一位完全拒绝的年轻女子的抵制。“我在打电话,而且我必须跳起来跑出教室了。那这可能不是你今晚要呆的地方。那样的反应使我生气又不友好。)可知,作者强调在瑜伽课上关闭手机被这位女性拒绝,她回答自己在打电话。可推知这位女性认为自己的行为没有什么不对的。即她认为自己的做法是合理的。故选A项。【6题详解】细节理解题。文章第五段“Definitely, if one phone is out,
28、many pairs of eyes are drawn to it disturbing someone elses moment of peace and stillness with the clicking of your keys.”(如果一部手机出现,就会吸引很多双眼睛。然后其他电话开始出现。忘记这个事实你错过了付费课程。您可能会因为注意力不集中而失去平衡并伤害自己或其他人,或者通过单击键来打扰其他人的安宁与宁静时刻。)可知,D项“得到别人的赞赏”不是在瑜伽课上使用手机可能出现的结果。故选D项。【7题详解】推理判断题。文章开篇由一个具体的例子讲述瑜伽课不允许使用手机引出话题。第五段
29、“Present is what Im asking my students to be. Present to themselves and their yoga experience.”(现在是我要我的学生做的。展示他们自己和他们的瑜伽体验。)具体阐释了什么是present以及为什么要关闭手机。第六段“do yourself and everyone around you, this teacher included, a favor and turn your phone off and put it away before you unroll your yoga mat.”(请您和您
30、周围的所有人(包括这位老师在内)帮个忙,在您打开瑜伽垫之前,请关闭手机并放好。)可知是在强调瑜伽课关闭手机。所以目的是强调在瑜伽课上专心,不受手机的影响。故选D项。CA new officer with the Huntington Park Police patrols (巡逻) local parks 24 hours a day seven days a week.He doesnt need rest,coffee breaks,a salary or medical insurance,and that is because it is a Robocop.The main func
31、tion of the Robocop is to scan and film the surroundings.Besides cameras with night vision that report 360 degrees,it also has a distress button which is located here,so if somebody is to need assistance or they want to contact the communication center,they can do it by way of that distress button.T
32、here are people that are monitoring on the other end.This newest police employee is self-charging.Its easy to program it and make changes to the software if necessary.Its maintenance (维护) costs are roughly 75 thousand dollars a year.It travels the entire park.It is a programmed path,but the police a
33、re able to change the path and adapt it.The Robocop can record the license plates (车牌) of passing cars and check them against an online database of stolen cars.It can also help locate a lost iPhone because it is able to determine a smartphones MAC address.The police can see from the robot if somethi
34、ng wrong happens and then come and figure it out.The Robocop cant replace its human handlers.The whole goal is to give police more time to do things machines cant do.The police have been having some concerns about safety of the parks and want an extra set of eyes that will help patrol a 24/7.Robocop
35、s creators believe this model known as K5 is best used for providing security at public places like hospitals, parking lots,parks and airports.So far,it seems to be working out just fine.8. What is the distress button used to do?A. Locate the Robocop.B. Serve as an alarm device.C. Communicate with v
36、isitors.D. Monitor the neighbourhood.9. Which of the following can best describe the Robocop?A. Helpful but dangerous.B. Intelligent but inexpensive.C. Tireless and multifunctional.D. Fashionable and good-looking.10. Why does the Robocop record the license plates of passing cars?A. To direct traffic
37、.B. To build a database.C. To prevent accidents.D. To find lost cars.11. What can we infer about the Robocop in the last paragraph?A. It has limitation in use.B. It has been widely used.C. Its creators need more support.D. Its security is still under test.【答案】8. B 9. C 10. D 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。主要介
38、绍了机器警察,能够扫描和拍摄周围环境,可以不需要休息地巡逻当地公园,以及具有记录车辆车牌来寻找遗失车辆,追踪丢失的iPhone等等功能。最适合用于医院、停车场、公园和机场等公共场所的安保工作。【8题详解】细节理解题。根据第二段中Besides cameras with night vision that report 360 degrees, it also has a distress button which is located here, so if somebody is to need assistance or they want to contact the communica
39、tion center, they can do it by way of that distress button.(除了具有夜视功能的摄像头可以360度报告外,它还有一个遇险按钮在这里,所以如果有人需要帮助或者想要联系通信中心,他们可以通过遇险按钮。)可知遇险按钮被用作报警装置。故选B。【9题详解】推理判断题。根据第一段A new officer with the Huntington Park Police patrols local parks 24 hours a day seven days a week. He doesnt need rest, coffee breaks, a
40、 salary or medical insurance, and that is because it is a Robocop.(亨廷顿公园的一名新警察每周七天,每天24小时巡逻当地公园。他不需要休息,不需要喝咖啡,不需要薪水,也不需要医疗保险,因为他是机器警察。)可知Robocop不知疲倦;以及第四段The Robocop can record the license plates of passing cars and check them against an online database of stolen cars. It can also help locate a lost
41、 iPhone because it is able to determine a smartphones MAC address. The police can see from the robot if something wrong happens and then come and figure it out.(机器警察可以记录过往车辆的车牌,并与被盗车辆的在线数据库进行比对。它还可以帮助定位丢失的iPhone,因为它能够确定智能手机的MAC地址。警察可以从机器人身上看到是否发生了什么问题,然后来解决它。)可知Robocop可以记录车辆车牌来寻找遗失车辆,追踪丢失的iPhone,是多功
42、能的。故选C。【10题详解】细节理解题。根据第四段第一句The Robocop can record the license plates of passing cars and check them against an online database of stolen cars.(机器战警可以记录过往车辆的车牌,并与被盗车辆的在线数据库进行比对。)可知机器警察会记录过往车辆的牌照,以寻找遗失的车辆。故选D。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中The police have been having some concerns about safety of the parks and
43、want an extra set of eyes that will help patrol a 24/7.Robocops creators believe this model known as K5 is best used for providing security at public places like hospitals, parking lots, parks and airports.(“机械警察”的设计者认为,这款名为K5的机器人最适合用于医院、停车场、公园和机场等公共场所的安保工作。)可知机器警察在使用上有限制。故选A。DIf youve taken a perso
44、nality test before, you may know it can be boring and frustrating because test takers have to answer countless and repetitive questions. However, as new HR technologies develop, traditional tests seem increasingly out of touch, for they dont include what we humans are best at: visual processing.Actu
45、ally, visual tests are not completely new. Image-based tests have long been used by psychologists to explore personality. The use of images in personality assessments not only makes them more fun and engaging, but also has other benefits.First, using image-based assessments can reduce test takers ti
46、redness. The reduction in test tiredness can lead to more accurate responses and better completion rates. Second, image-based assessments are easier to digest for those who have difficulty reading or understanding text. This should make them more accessible to those with learning disabilities, less
47、education or language barriers. Moreover, compared with text, a stronger reliance on images may be the better approach when trying to understand personality across cultures.Considering the potential benefits of using images in assessment, it isnt surprising that test designers have begun to use pict
48、ures and even videos. Although more work is needed to establish the full validity (有效性) of the new generation of visual assessments, initial research looks promising. One thing is certain: we must find creative and interesting ways to measure personality and keep up with peoples increasing expectati
49、ons of technology.Visual tests like these are becoming more common and critical now than ever before, thanks to the evolution of technology and usage of equipment. Rather than stick to traditional methods, its important that we start to embrace the benefits of mobile technology allowing people to ta
50、ke and use image-based personality tests, wherever they are in the world. Technology will continue to advance steadily. Using advancements like image-based tests will become the norm. Companies ignoring these trends will quickly get left behind.12. Which of the following is the benefit of image-base
51、d personality tests?A. They can simplify text messages.B. They help to understand written messages better.C. They help to overcome the cross-cultural misunderstandings.D. They can collect more information about human personality.13. What can we learn from Paragraph 4?A. Test designers should begin t
52、o use more videos.B. People dont think much of advanced technology.C. The new visual assessments turn out to be totally accurate.D. The new visual assessments have good development prospects.14. Why does the author advise companies to use image-based tests?A. Because they are more commonly used.B. B
53、ecause they are used in mobile devices.C. Because they represent the future trend.D. Because they are liked by job applicants.15. What is the passage mainly about?A. The process of personality assessments.B. The history of the visual processing of humans.C. Exploration into the traditional personali
54、ty tests.D. Application of visual processing in personality tests.【答案】12. C 13. D 14. C 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了视觉处理在人格测试中的应用。【12题详解】推理判断题。根据文章第三段“Moreover, compared with text, a stronger reliance on images may be the better approach when trying to understand personality across cultures.(此外,与文本相
55、比,在试图理解跨文化的个性时,更强烈地依赖图像可能是更好的方法。)”可推知,它们有助于克服跨文化误解。故选C。【13题详解】细节理解题。根据文章第四段“Although more work is needed to establish the full validity (有效性) of the new generation of visual assessments, initial research looks promising.(尽管需要更多的工作来建立新一代视觉评估的完全有效性,初步的研究看起来很有希望。)”可知,新的视觉评估方法具有良好的发展前景。故选D。【14题详解】推理判断题。
56、根据文章最后一段“Using advancements like image-based tests will become the norm. Companies ignoring these trends will quickly get left behind.(使用诸如基于图像的测试等改进将成为常态。忽视这些趋势的公司将很快被甩在后面。)”可推知,作者建议公司使用基于图像的测试是因为它们代表了未来的趋势。故选C。【15题详解】主旨大意题。根据文章第一段“However, as new HR technologies develop, traditional tests seem inc
57、reasingly out of touch, for they dont include what we humans are best at: visual processing.(然而,随着新的人力资源技术的发展,传统的测试似乎越来越脱离现实,因为它们不包括我们人类最擅长的:视觉处理。)”可知,文章主要介绍了视觉处理在人格测试中的应用。故选D。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。It is always said that China is the homeland of tea, which
58、 has a very long history of tea. _16_However, unlike the western custom of using a convenient teabag, Chinese go to a lot of effort and time to prepare good tea for their guests, using tea-leaves, natural spring water and a special kettle etc. to create worldwide famous tea culture. Tea is not just
59、a drinkable beverage (饮料), but also a taste of Chinese traditional culture and inheritance (继承) of spirit. Unsurprisingly, there are various tea-leaves in China._17_Color_18_Good green tea-leaves have jade green with fresh vitality. Twisted pan green tea shows glossy gray green. If some of the tea-l
60、eaves have dry, dark and brown color, it means it is old tea. If the leaves have mixed, large contrast colors, it is believed that the tea is mixed with yellow leaves, old leaves and even old tea, which does not live up to the standard of good tea.FlavorNew tea is extremely clear and transparent wit
61、h strong aroma (芳香), while old tea is characterized by brown color and weak fragrance. Take green tea and black tea for example, new green tea tastes a little bitter first, and then the fresh sweet taste begins to surface gradually, leaving a long and memorable aftertaste in mouth. _19_Place of orig
62、inThere is great gap of quality among various places of origin. _20_For example, it is well-known that Yunnan produces the best quality Puer tea and premium Oolong tea can be found within Fujian Province.A. Every tea-leaf has its own shape.B Some varieties are identified by tightness of the leaves.C
63、. It is always advised to select tea from its main producing areas.D. While youre selecting tea, you should pay attention to following aspects.E. For foreigners in China, drinking tea may seem like a simple refreshment.F. Generally, new tea-leaves look fresh and pleasing, with light green or dark gr
64、een.G. On the contrary, if bitter taste takes the lead and fresh sweet taste subsides, it is bad tea.【答案】16. E 17. D 18. F 19. G 20. C【解析】【分析】本文是说明文。文章告诉我们如何从茶叶的颜色,味道和原产地三个方面来选择茶叶。【16题详解】根据空格后句“However, unlike the western custom of using a convenient teabag, Chinese go to a lot of effort and time to
65、 prepare good tea for their guests, using tea-leaves, natural spring water and a special kettle etc. to create worldwide famous tea culture.(然而,与西方使用方便茶包习俗不同,中国人花了大量的精力和时间为客人准备好茶,用茶叶、天然泉水和特制的水壶等,创造了举世闻名的茶文化。)”可知,这里陈述的是中国茶文化与外国的区别。E意为“对于在中国的外国人来说,喝茶似乎只是一种简单的提神。”,这句话陈述的是外国人对喝茶的看法,选项中的For foreigners in
66、 China和下文的unlike the western custom形成对照关系,将中外茶文化进行对比,引出中国茶文化的特色。故选E。【17题详解】根据空格前句“Unsurprisingly, there are various tea-leaves in China.(毫不奇怪,中国有各种各样的茶叶。)”可知,文章接下来的内容和茶叶有关。D意为“在选茶的时候,要注意以下几个方面。”,选项内容能够承接上文,告诉我们在各种各样的茶叶中,我们要如何进行选择,且后文分别从茶叶的颜色,味道和原产地三个方面向我们介绍了如何选择茶叶。故选D。【18题详解】空格所在段从茶叶的颜色方面告诉我们要如何选择茶叶
67、。根据空格后句“Good green tea-leaves have jade green with fresh vitality. Twisted pan green tea shows glossy gray green.(好的绿茶叶色翠绿,很新鲜。炒青茶呈现出有光泽的灰绿色。)”可知,这里介绍的内容和茶的颜色有关。F意为“一般来说,新的茶叶看起来清新宜人,有淡绿色或深绿色。”,选项内容与茶的颜色有关,告诉我们新茶的颜色是淡绿色或深绿色,能够引起下文,符合段落主旨。故选F。【19题详解】空格所在段从茶叶的味道方面告诉我们要如何选择茶叶。根据空格前句“Take green tea and b
68、lack tea for example, new green tea tastes a little bitter first, and then the fresh sweet taste begins to surface gradually, leaving a long and memorable aftertaste in mouth.(以绿茶和红茶为例,新绿茶先尝起来有点苦,然后新鲜的甜味开始逐渐显现,在口中留下悠长而难忘的余味。)”可知,新绿茶一般是先苦后甜,并留下甘甜的余味。G意为“相反,如果苦味占主导地位,新鲜甜味减弱,那就是坏茶。”,选项内容与上文形成对比,介绍了不好的茶
69、叶主要是苦味,甜味很弱。故选G。【20题详解】空格所在段从茶叶的原产地方面告诉我们要如何选择茶叶。根据空格前句“There is great gap of quality among various places of origin.(不同产地茶叶的质量差距很大。)”可知,这里告诉我们同一种茶叶,不同的产地也会存在质量差异。C意为“人们总是被建议从主要产区选茶。”,选项内容能够承接上文,符合段落关于茶叶原产地的主题,且下文中提到的云南就是普洱茶的主要产区,福建就是乌龙茶的主要产区,都是对茶叶主产区的举例。故选C。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15
70、分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Seventh-grade Carson Kropfl is an inventor, business owner and environmental activist. He created a company called Lockerboard. His story is _21_ that necessity is truly the mother of invention. Carson enjoys the excitement of surfing and skateboarding.
71、For years, he liked to use his skateboard to go to _22_. But he was _23_ that his school locker was too small to store his board. As a student, he could not change the size of his _24_, but he realized he could _25_ the shape of his skateboard. And, from that small _26_, a business was born. Carson
72、first just made a _27_ skateboard in the shape of a square for himself. Then he made his first _28_ at schools dining hall, where he put a few skateboards on a table and his schoolmates started buying them up.In less than two years, Carson has sold about 700 skateboards. But not all the _29_ goes to
73、 Carson. Some money goes to a nonprofit group that _30_ the health and well-being of the ocean. He _31_ one dollar for every Lockerboard sold to Ocean Unite because theyre _32_ on ocean conservation. Carsons hometown sits along a _33_ coastal area of the Pacific Ocean. And Carson, the surfer, wants
74、the ocean to _34_ that way.The young business owner says he is not exactly sure what he will do when he grows up. But he sure will stay _35_, traveling the world and supporting ocean conservation.21. A. newsB. proofC. ideaD. report22. A. schoolB. homeC. companyD. ocean23. A. confidentB. shockedC. to
75、uchedD. discouraged24. A. skateboardB. schoolC. lockerD. car25. A. measureB. changeC. describeD. take26. A. desireB. actC. sizeD. step27. A. beautifulB. largerC. saferD. shorter28. A. friendsB. surveyC. salesD. mistakes29. A. agreementB. operationC. profitD. salary30. A. controlsB. supportsC. develo
76、psD. resolves31. A. earnsB. chargesC. losesD. donates32. A. focusedB. fedC. calledD. impressed33. A. dirtyB. crowdedC. beautifulD. polluted34. A. becomeB. stayC. turnD. play35. A. wealthyB. calmC. coolD. busy【答案】21. B 22. A 23. D 24. C 25. B 26. A 27. D 28. C 29. C 30. B 31. D 32. A 33. C 34. B 35.
77、D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了七年级的男孩Carson,通过改变滑板的形状而创建了公司,成为了一名发明家、商人和环保积极主义者。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:他的故事证明了需求才是发明之母。A. news新闻,消息;B. proof证据;C. idea想法;D. report报告。根据上文“His story ”可知,他的故事表明了发明的来源在于需求,即是一个证据。故选B。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:多年来,他喜欢用滑板上学。A. school学校;B. home家;C. company公司;D. ocean海洋。根据下文“his school locker w
78、as too small to store his board.”可知,他学校的储物柜太小了,放不下滑板,所以此处指他喜欢用滑板去上学。故选A。【23题详解】考查形容词词义辨析。句意:但是他很沮丧,因为他学校的储物柜太小了,放不下滑板。A. confident有信心的;B. shocked震惊的;C. touched感动的;D. discouraged沮丧的。根据下文“his school locker was too small to store his board.”可知,他学校的储物柜太小了,放不下滑板,所以对这种情况他是沮丧的。故选D。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:作为一名学生
79、,他无法改变储物柜的大小,但他意识到他可以改变滑板的形状。A. skateboard滑板;B. school学校;C. locker储物柜;D. car汽车。根据上文“his school locker was too small ”可知,他学校的储物柜太小,所以此处指他无法改变储物柜的大小。故选C。【25题详解】考查动词词义辨析。句意同上。A. measure测量;B. change改变;C. describe描述;D. take拿。根据上文“he could not change the size of his4,”可知,他无法改变储物柜的大小,所以此处指他能改变滑板的形状。故选B。【26
80、题详解】考查名词词义辨析。句意:从这个小小的愿望中,一个生意诞生了。A. desire愿望;B. act行为;C. size尺寸;D. step步骤。根据上文“he realized he could5the shape of his skateboard.”可知,他意识到他可以改变滑板的形状,所以此处指这个想法。故选A。【27题详解】考查形容词词义辨析。句意:卡森首先仅仅为自己做了更短的一个方形的滑板。A. beautiful漂亮的;B. larger更大的;C. safer更安全的;D. shorter更短的。根据上文“his school locker was too small to
81、store his board”可知,他学校的储物柜太小放不下滑板,所以此处指他把滑板改的更短了一点。故选D。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:然后他在学校餐厅做了第一笔生意,在那里他把几块滑板放在桌子上,他的同学们开始买下它们。A. friends朋友;B. survey调查;C. sales销售;D. mistakes错误。根据下文“his schoolmates started buying them up”可知,他的同学们开始买下它们,所以此处指他在学校餐厅做了第一次销售滑板,故选C。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:在不到两年的时间里,卡森已经卖出了700个滑板。但并不是所有
82、的利润都归卡森。A. agreement安排;B. operation管理;C. profit利润;D. salary薪水。根据下文“Some money goes to a nonprofit group”可知,一些钱捐给了一个非营利性组织,所以此处指销售滑板的钱并没有全给了卡森。故选C。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:一些钱捐给一个非盈利组织,用于赞助海洋的健康和福祉。A. controls控制;B. supports帮助,赞助;C. develops开发;D. resolves解决。根据上文“a nonprofit group ”及下文“the health and well-be
83、ing of the ocean.”可知,这个非营利性组织是赞助海洋的健康和福祉。故选B。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:每卖给 Ocean Unite一块储物柜,他就捐一美元,因为他们专注于海洋保护。A. earns挣得;B. charges要价;C. loses失去;D. donates捐赠。根据上文“Some money goes to a nonprofit group that10the health and well-being of the ocean.”可知,有些钱他捐给了一个用于赞助海洋的健康和福祉的非盈利组织,此处指他捐一美元。故选D。【32题详解】考查动词词义辨析。
84、句意同上。A. focused关注;B. fed喂养;C. called打电话;D. impressed使印象深刻。根据上文“that10the health and well-being of the ocean”可知,这个组织赞助海洋的健康和福祉,此处指他们关注海洋的保护。故选A。【33题详解】考查形容词词义辨析。句意:卡森的家乡坐落在美丽的太平洋沿岸。A. dirty脏的;B. crowded拥挤的;C. beautiful美丽的; D. polluted污染的。根据下文“wants the ocean to14that way.”可知,他想让海洋保持那种方式,可以推知,他的家乡坐落在美
85、丽的太平洋沿岸。故选C。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:冲浪手卡森希望海洋保持这样。A. become变成;B. stay保持; C. turn变成;D. play表演。根据上文“sits along a13coastal area of the Pacific Ocean.”可知,他家乡坐落在美丽的太平洋沿岸,所以他想保持海洋这样。故选B。【35题详解】考查形容词词义辨析。句意:但他肯定会一直忙碌,环游世界,支持海洋保护。A. wealthy有钱的;B. calm冷静的;C. cool凉爽的;D. busy忙碌的。根据下文“traveling the world and support
86、ing ocean conservation”可知,他环游世界,支持海洋保护,所以此处指他肯定会忙碌。故选D。第二节 单词拼写。(每小题1分,共10分)36. After analyzing the problem again, they drew a scientific c_ that mosquitoes spread malaria. (根据首字母单词拼写)【答案】conclusion#onclusion【解析】【详解】考查名词。句意:在再次分析问题后,他们得出了一个科学结论,蚊子传播疟疾。根据句意及首字母提示可知,此处使用名词conclusion,由空前a可知,应用名词单数形式。故填
87、conclusion。37. They didnt train hard, and as a consequence, they got d_ in the championship. (根据首字母单词拼写)【答案】defeated【解析】【详解】考查动词。句意:他们并没有努力训练,结果就在锦标赛中落败了。由句中train和championship等词可推知,句意要表达“他们没好好训练所以输了比赛”,由所给首字母和空白前的系动词got可知,这里要用defeat的过去分词got defeated表示“被打败”。故填defeated。38. It took us about two hours t
88、o p_ the stubborn old women to switch off the loudspeaker. (根据首字母单词拼写)【答案】persuade【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:我花了两个小时才说服这位固执的老奶奶关掉扬声器。由句意推知,这里应使用persuade sb. to do sth.表示“说服某人做某事”;而该句使用了it takes/took sb.+一段时间+to do sth.的句型,即persuade要用不定式,填原形即可。故填persuade。39. A large variety of odd items are on d_ in the muse
89、um. (根据首字母单词拼写)【答案】display#isplay【解析】【详解】考查名词。句意:博物馆里陈列着各种各样稀奇古怪的物品。根据句意及首字母提示可知,此处使用名词display,作宾语。故填display。40. Many people are o_to having online classes because it is harmful to students eyesight. (根据首字母单词拼写)【答案】opposed#pposed【解析】【详解】考查形容词。句意:许多人反对上网络课,因为这对学生的视力有害。根据句意及首字母提示可知,此处使用形容词opposed,be o
90、pposed to“反对”。故填opposed。41. The students are _(禁止) from going out without permission. (根据汉语提示单词拼写)【答案】banned#prohibited【解析】【详解】考查动词。句意:学生在没有允许的情况下是被禁止出去的。Ban/prohibit sb. from doing是固定搭配,表示“禁止某人做某事”,根据句意和前面的are可知,此处是一般现在时的被动,students和ban/prohibit是被动关系,故填banned或prohibited。42. The institute was _(建立)
91、in 1997, and has made remarkable achievements since then. (根据汉语提示单词拼写)【答案】founded【解析】【详解】考查语态。句意:该研究所成立于1997年,至今取得了显著的成就。表示“建立”应用found,“这个研究所”和“建立”之间是被动关系,用被动语态,已有be动词was。所以填founded。43. Apparently, the professor has a _(偏爱) for these devices which can work automatically. (根据汉语提示单词拼写)【答案】preference【解
92、析】【详解】考查名词。句意:显然,这位教授偏爱这些能自动工作的设备。根据句意及汉语提示可知,此处使用名词preference作宾语,由空前a可知,应用名词单数形式。故填preference。44. The boy, who was unaware of the_(潜在的) dangers around him, walked into the dark woods boldly. (根据汉语提示单词拼写)【答案】potential【解析】【详解】考查形容词。句意:这个男孩没有意识到他周围潜在的危险,大胆地走进黑暗的丛林中。根据汉语提示和句意可知,“潜在的”应用形容词potential。作定语,
93、修饰dangers,故填potential。45. I am sorry that I cant _(陪伴) you to the amusement part this Saturday. (根据汉语提示单词拼写)【答案】accompany【解析】【详解】考查动词。句意:很抱歉,这个星期六我不能陪你去娱乐了。cant是情态动词,其后跟动词原形,“陪伴”的动词是accompany,故填accompany。第三节 语法填空。(每小题1分,共5分)46. Quan Hongchan is widely acknowledged _ a genius at 10m Platform diving.
94、(用适当的词填空)【答案】as【解析】【详解】考查介词。句意:全红婵被公认为是10米跳台跳水的天才。be acknowledged as是固定搭配,表示“被认为”,故填as。47. The boy insisted on majoring in Electronic Sports, _ made his parents annoyed. (用适当的词填空)【答案】which【解析】【详解】考查定语从句。句意:这个男孩坚持主修电子体育,这让他的父母很恼火。 分析句子结构,_ made his parents annoyed. 是一个非限制性定语从句,修饰整个主句内容,关系词在从句中作主语,用wh
95、ich引导该从句,that不能引导非限制性定语从句,所以填which。48. Tony is not available at 5:20 pm tomorrow, because he _ (practice) football then. (所给词的适当形式填空)【答案】will be practicing【解析】【详解】考查动词时态。句意:明天下午5点20分Tony没有时间,因为那时他正在练习足球。根据时间状语at 5:20 pm tomorrow及then可知,此处使用将来时的进行时,表示将来正在进行的动作。故填will be practicing。49. The government
96、advocates _(cut) down on fossil fuels to prevent pollution. (所给词的适当形式填空)【答案】cutting【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:政府主张减少使用化石燃料以防止污染。advocate doing sth.是固定短语,意为“主张做某事”,因此空格处用动名词cutting作宾语,故填cutting。50. The moment she arrived at home, she set out _(prepare) lunch for the family. (所给词的适当形式填空)【答案】to prepare【解析】【详解】
97、考查固定短语。句意:她一到家就开始为家人准备午餐。set out to do sth. 着手做某事,该句型是固定句型,所以填to prepare。第四部分 写作 (共两节,满分40分)第一节:(满分15分)51. 最近,你班即将举行以“Life in the future”为主题的英语讨论。请根据医学,能源,旅行,日常生活等几个方面,谈谈你心目中未来的生活。_【答案】One posssible version:Life in the futureWith the development of science and technology, our life in the future will
98、 greatly differ from what it is today. It is really interesting to imagine what our life will be like in the future. A new cure for cancer is expected to be discovered and fuels such as coal, gas and petrol will not be used with new energy forms being developed. As new means of transportation are in
99、vented, it is possible for human beings to travel to outer space and go on holiday on other planets. Besides, robots are popular in our homes and do a lot of housework for us.【解析】【分析】本篇书面表达属于记叙文。最近,你班即将举行以“Life in the future”为主题的英语讨论。请根据医学,能源,旅行,日常生活等几个方面,要求考生谈谈你心目中未来的生活。【详解】1.词汇积累发展:developmentprog
100、ress极大地:greatlyhugely有趣的:interestingfunny发现:discoverfind2.句式拓展简单句变复合句原句:Besides, robots are popular in our homes and do a lot of housework for us.拓展句:Besides, robots which are popular in our homes do a lot of housework for us.【点睛】高分句型1 With the development of science and technology, our life in the
101、future will greatly differ from what it is today. (运用了what引导宾语从句)高分句型2 It is really interesting to imagine what our life will be like in the future. (运用了what引导宾语从句)第二节(满分25分)52. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。 续写的词数应为150左右。Alex was very excited because the New Year Eve was approaching. Suddenl
102、y, he saw his grandfather sitting alone looking very unhappy.Alex went to him and asked, “Grandpa, why are you sitting alone? Is there anything wrong with you?”His grandfather replied, “No, I am fine. I just feel like sitting alone.”“Grandpa, you know the New Year is near, so are you preparing for i
103、t?” asked Alex excitedly.“No dear, I am not. With the passage of time, the world has completely changed and I dont see any point in celebrating the world I see today,” answered his grandfather disappointedly.“I know something is wrong with you and you are not telling me. Please tell me what the prob
104、lem is.” Alex said.“I feel I am a stranger in the world I am living in. It is not the same as I have known. Now everyone is busy with their own work. Your father is busy with business, your brother is busy on the computer, your sister is busy studying abroad and your mum is busy with household work.
105、 I dont know how to pass my days,” said his grandfather sadly.“Grandpa, you have me!” said Alex.His grandfather smiled and said, “Yeah, you are here, but what about others? In our days, we had a fixed time each day when the whole family sat together and talked, shared problems and laughed together.”
106、That night Alex thought about what his grandfather had said and an idea flashed through his mind. He decided to have a surprise New Year party at his own home and make everyone come together that day. As New Years Eve got nearer, Alex got busy preparing for the party. He kept it a secret from his gr
107、andfather and asked everyone not to let him know about it in order to surprise him.Paragraph 1:It was December 31 and everyone was busy with their own work._Paragraph 2:Alex saw his grandfather looking very happy while talking with the family members._【答案】Paragraph 1:It was December 31 and everyone
108、was busy with their own work. Alexs grandfather was sitting in his room, reading a book. When the clock struck 8 p. m. everyone started gathering in the living room and Alex went to call his grandfather. He was surprised to find everyone there. “Today, we are not going anywhere but enjoy the party f
109、or you!” Alex said. The whole family apologized for being busy with their lives. Then they had a wonderful dinner talking, sharing problems and laughing together.Paragraph 2:Alex saw his grandfather looking very happy while talking with the family members. They looked back on the old days and planne
110、d for the future. “I hope we wont be separated again. It never changes that home is where all family members are together.” Alex said, looking at his ageing grandfather. Others agreed and fixed a time when the whole family would get together regularly. Grandpa was moved to tears, wishing to enjoy li
111、fe with everyone. Despite the cold outside, the whole family couldnt be warmer.【解析】【分析】本文以新年前夕为线索展开,讲述了Alex和爷爷的沟通交流,爷爷感受不到快乐,因为家人们都在忙自己的事,爷爷感到非常孤独,Alex想办法举办家庭聚会,让爷爷快乐起来的故事。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“那是12月31日,大家都忙着自己的工作。”以及前文线索可知,第一段可描写Alex举办的聚会突然来临,给爷爷惊喜,家人道歉。由第二段首句内容“Alex看到他的祖父在和家人交谈时看起来很开心。”可知,第二段可描写作者爷爷
112、很开心,以及家人计划以后要定期聚会,让老人感到快乐。2.续写线索:聚会惊喜道歉快乐计划暖心3.词汇激活行为类聚会:get together/start meeting/ start gathering道歉:apologize /say sorry计划:fix a time /make a plan 情绪类惊喜:be surprised/pleasantly surprised /amazing暖心:be warmer /heartwarming/ considerate【点睛】高分句型1. Then they had a wonderful dinner talking, sharing problems and laughing together.(现在分词作伴随状语)高分句型2. It never changes that home is where all family members are together.(that引导主语从句,it作形式主语,where引导的表语从句)