1、2021高考英语高频短语词块梳理及阅读(四)一:短语词块梳理 pick up a good bargain 无意中买到一件便宜货 be based on 建立在基础之上 be on the basis of have a bath 洗个澡 be bathed in tears 泪流满面 bathing suit 游泳衣 on the beach 在海滨 bear a share of responsibility 承担一份责任 heart beating 心脏跳动 beg sb. for sth./ to do sth. 乞求某人做某事 begin with 由开始 behave onesel
2、f 管好自己 fall/lag behind 落后 human being 人类,人 believe in 信任 make believe that 假设 belong to 属于 benefit sb. a lot使某人受益匪浅 benefit from 从当中获益 be beneficial to 对有益21 do ones best 尽全力22 read between the lines理解字里行间的意思23 pay the bill 付帐单24 give birth to 生下25 not a bit= not at all 根本不26 blame sb. for sth. 责备某人
3、某事27 sb. be to blame 某人有责任28 fill in the blank 填空29 blare the horn 按喇叭30 be blind to 没有意识到31 turn a blind eye to 对视而不见32 blow up/ be blown up 爆炸33 notice board 布告栏34 on board 在船上35 boiled water 开水36 booking office 售票处37 never bother to do sth. 不操心做某事38 bottled juice 瓶装的果汁39 at the bottom of在的底部40 br
4、eak out 爆发二:阅读拔高训练Pearl Fryar knew he wanted to do something unique with the farmland he bought in South Carolina.He wanted to win the local garden clubs “Yard of the Month” award.Fryar didnt have the money to purchase new trees,so he began by using bushes and shrubs that a local nursery had thrown
5、awayplants that looked dead to most people.Because he worked days at a factory,Fryar often tended his garden at night.Neighbors got used to seeing him stand on the ladder,cutting up his steadily growing bushes.The shrubs began to take on different shapes.As the years went by,the creations became mor
6、e delicate.Fryar began planting trees and using zip ties,coat hangers,PVC pipe,and even his wifes old stockings to achieve the forms he wanted.“He has a way of handling plants to do things he wants them to by training,bending,wiring and clipping,” said a neighbor.Many professional gardeners are amaz
7、ed by what Fryar has been able to accomplish.Some plants which wouldnt survive in the South thrived under his care.Fryars attention to detail and his willingness to work hard have made him a local hero.He was the first African American to win “Yard of the Month” from the local garden club.Fryars gar
8、den now includes about 400 species of plants and 150 different plant sculptures.A box for donations can be found on the property,but giving is optional.Fryar welcomes people who cant afford to pay.He understands.Hes been there.“You can be somebody,” he tells students who visit the garden.“Show me an
9、yone who works at anything with a passion and has patience,and theyre going to be successful.Be strong enough not to let the barriers in life stop you.”1.How did Fryar make his garden unique?A.He made the plants into different shapes.B.He bought new trees from a local nursery.C.He used his professio
10、nal knowledge.D.He asked his neighbors to cut up his bushes.2.What does the underlined word “thrived” in Paragraph 4 mean?A.Died away.B.Became weak.C.Faded slowly.D.Grew strong.3.What made Fryar win the award?A.Passion and innovation.B.Patience and generosity.C.Ambition and sympathy.D.Willingness an
11、d honesty.4.What is the best title for the text?A.Making a Man into a HeroB.The Hard Life of Pearl FryarC.Transforming a Garden into ArtD.The First Man of “Yard of the Month”参考答案1.A细节理解题。根据第三段中的“The shrubs began to take on different shapes.As the years went by,the creations became more delicate.”可知,
12、为了使他的花园与众不同,他把这些植物做成不同的形状。故选A项。2.D词义猜测题。根据第四段中的“Many professional gardeners are amazed by what Fryar has been able to accomplish.”可知,许多专业园丁对弗莱尔的成就感到惊讶;再根据划线词所在句中的“wouldnt survive in the South”可知,划线词意思应与survive相近,结合四个选项可知,划线词应意为“茁壮成长”。故选D项。3.A推理判断题。根据文中的“As the years went by,the creations became more
13、 delicate.”,“Fryars attention to detail and his willingness to work hard have made him a local hero.He was the first African American to win Yard of the Month from the local garden club.”和“Show me anyone who works at anything with a passion and has patience,and theyre going to be successful.”可知,正是激情
14、与创新让弗莱尔获奖的。故选A项。4.C主旨大意题。根据全文内容,尤其“he began by using bushes and shrubs that a local nursery had thrown away”,“As the years went by,the creations became more delicate.Fryar began planting trees and using zip ties,coat hangers,PVC pipe,and even his wifes old stockings to achieve the forms he wanted.”可知,本文讲述了弗莱尔通过自己的创新和激情把花园变成艺术的故事。故选C项。