收藏 分享(赏)

2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc

上传人:a**** 文档编号:362054 上传时间:2025-11-28 格式:DOC 页数:21 大小:349.50KB
下载 相关 举报
2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc_第1页
第1页 / 共21页
2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc_第2页
第2页 / 共21页
2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc_第3页
第3页 / 共21页
2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc_第4页
第4页 / 共21页
2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc_第5页
第5页 / 共21页
2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc_第6页
第6页 / 共21页
2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc_第7页
第7页 / 共21页
2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc_第8页
第8页 / 共21页
2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc_第9页
第9页 / 共21页
2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc_第10页
第10页 / 共21页
2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc_第11页
第11页 / 共21页
2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc_第12页
第12页 / 共21页
2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc_第13页
第13页 / 共21页
2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc_第14页
第14页 / 共21页
2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc_第15页
第15页 / 共21页
2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc_第16页
第16页 / 共21页
2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc_第17页
第17页 / 共21页
2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc_第18页
第18页 / 共21页
2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc_第19页
第19页 / 共21页
2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc_第20页
第20页 / 共21页
2021届高考英语二轮复习 备考专项冲刺 专题21 阅读七选五二(含解析).doc_第21页
第21页 / 共21页
亲,该文档总共21页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、专题21 【阅读七选五】解题指导触类旁通寻方法,求策略,掌握“套路” 阅 读 七 选 五 技 巧 点 拨 增 分 攻 略一、读全文:速读全文,了解主旨大意理清文章结构。二、析选项:分析选项的特征,圈定关键词,预测其在文中的位置。三、看位置段首题主旨句:A. 段落标题句 B. 段落主题句:承上启下句: 此处的答案亦是段落过渡句,能将上段和本段的内容连贯起来。段尾题总结句: 用于总结本段内容,常含有总结性的词语。承上启下句: 此空处的答案能够将本段和下段的内容连贯起来。段中题并列或递进关系:空格前后两句话中有:either.or.; neither.nor.; whatsmore; not onl

2、y.but also.; first; second; third; finally; and; also; further; similarly等标志词转折或让步关系:空格前后两句话中有:however; nevertheless; still;though;yet;on the contrary等标志词因果关系: 空格前后两句话中有:so, therefore; as a result; thus; so /such . that 等标志词解释例证关系:前后句的某句是为了证明或解释另一句而举的例子,句中有:for example; for instance in fact/as a mat

3、ter of fact; actually; in other words ; thats ( to say)等标志词四、依线索代词线索1. 代词线索指代前面提到的人或物。指代前面提到的名词或概念。2. 圈定高频代词,巧妙利用这样的指代关系,准确做出选择。词汇复现1. 同义词和近义词的复现;2. 同一范畴词的复现。3. 线性思维:第一句话的宾语,往往是第二句的主语,或者前后句有相同或重叠的词语。4. 前后句语义的衔接:常以句中关键词(名词、动词、形容词)的同义词、近义词(组)或反义词(组)复现方式来实现。五、思逻辑1. 边读边做题,重点阅读设空附附近句,圈定线索词,从选项中寻找相关的特征词,以

4、确定答案。2. 采用代入排除法。如果一题做不出或拿不准,可先跳过,继续往下读,先做容易题,逐渐缩小范围,直到读完整篇文章。把握文章的要点和主旨、清楚各个句组之间、段落之间的逻辑关。六、定答案代入答案,重新阅读相关词句,确保文章内容上语义完整连贯,合乎逻辑,写作思路清晰明了。考点突破针对提能明考点,攻重难,有效提升熟记“一词多义” 突破阅读理解词汇障碍高考英语135个“一词多义”&“熟词生义”集锦第 五 组第 六 组33. enjoy (熟义)喜欢 v.Doyouenjoyworkingwith children?你喜欢做儿童工作吗?(生义) 享有vMen and women should en

5、joy equal rights.男女应当享有平等权利。34. expect (熟义)期望;盼望 vWeunreasonablyexpectnearperfectbehaviourfrom ourchildren.我们很不理智地期望孩子们有近乎完美的行为。(生义) 预计;估计 vThe weather turns out far better than we expected天气比我们预料的要好。35. fall (熟义)v. 掉落His father passed away in the fall of 1970.他父亲在1970年的秋季过世。(生义) n. 秋天;瀑布The falls u

6、pstream are full of salmons.该瀑布上游有许多大马哈鱼。36. fan (熟义)n. 扇子Hecoolshimselfinfront ofanelectric fan.他在一个电扇前面吹凉。(生义) n. 迷 ;狂热者The Chinese football fans are in great excitement. 中国足球粉丝很激动。37. fine (熟义)adj好的,晴朗的Shewrotethatthey wereallfine.她信上说他们一切安好。(生义) v.n罚款He was fined 200他被罚了200美元。38. fair(熟义)公平的 adj

7、.It is fair to do the bargain. (生义) 展览会;集市 n.a world fair 世界博览会39. firm (熟义)n. 公司(生义) adj. 坚定的,牢固的You must be firm where you think you are right.你认为对的地方立场一定要坚定。40. fire (熟义)火 n. (生义) v. 开除He was fired for stealing from the counter.他因从柜台偷钱而遭解雇。41. flat (熟义)n. 公寓,套房It was well after midnightbythetime

8、Anne returned toherflat.安妮回到公寓时早已过了午夜。(生义) adj. 平躺的,平伸的,扁平的The earthquake laid the city flat.地震把这座城市夷为平地。42. free (熟义)adj. 自由的,有空的The researchersset thebirdsfree.研究人员把鸟放了。(生义) adj & v. 没有,免交;远离Most of the roads are free of snow道路上的雪大部分都已化了。43. find (熟义) 找到;发现 v.I can find my key everywhere.我到处都能找到我的

9、钥匙。(生义) 感觉;觉得 v.I find it easy to learn English.我觉得学英语很容易。44. fix (熟义)固定;安装 vt.Fix a shelf to the wall.把架子固定在墙上。(生义) 修理 vt.My watch has stoppedit needs fixing.我的表停了它需要修理。 确定 vt.The time for our meeting has been fixed already.我们开会的时间已经定下来了。 凝视 vt.Her eyes were fixed on the nice dress.她的眼睛盯着那件漂亮的衣服。45

10、. fit (熟义)合适的adj.The food is not fit for babies.(生义) 健康的adj.Do some sports to keep fit.做些运动来保持健康。合适;合身 vt.The shoes fit me well.这双鞋我穿很合适。第 七 组第 八 组46. figure (熟义)数字 n.By2004,thisfigurehad risento 14 million.到2004 年为止,这个数字已增长到 1 400 万。(生义) 外型;体型n.Shes always hada good figure.她一向体态秀美。人物 n.Hesa familia

11、rfigurein the neighbourhood.他在这个地区是大家熟悉的人物。 figure out 弄明白;计算出.I cant figure out why he quit his job.我琢磨不透他为什么要辞掉工作。47. form (熟义)表格 n.Please fill in the form.请填写这张表格。(生义) 形式 n.Water,withoutwhichwecannotlive,existsin theformofliquid,gasorsolid.没有水,我们就不能生存,水以液体、气体或固体的形式存在。 形成 vt.Thereforeweneed tomake

12、 fulluse of each drop of waterandform a habitof savingwater.因此,我们要充分利用每一滴水,养成节约用水的习惯。48. gift (熟义)礼物 n.I will buy a gift for my mother on Mothers Day.我要在母亲节给我妈妈买一份礼物。(生义) 天赋 n.The girl has a gift for music.这女孩有音乐天赋。49. grade (熟义)n. 年级Mr.Whiteteachesfirst gradeinsouth Georgia.怀特先生在佐治亚州南部教一年级。(生义)n. &

13、 v. 成绩,评分等级;给评分She got excellent grades in her exams.她考试成绩优异。The term papers have been graded.期末试卷已评完分数了。50. grow (熟义)v. 生长,成长,种植(生义) v.(体积或数量)增加;变大You must invest if you want your business to grow.要想使生意扩大,必须投资。51. head(熟义)头 n.Heshookhis headregretfully.他遗憾地摇了摇头。(生义) v. 动身去The ship was heading for S

14、hanghai这艘船开往上海。52. home ( 熟义)家 n. /在家,回家adv.Weturned andheaded forhome.我们转身朝家走去。(生义)adj. 本国的The Great Wallisa world famousancient building,whichhas attracteda great number of touristsform home and abroad.长城是举世闻名的古建筑,它吸引了国内外大批的游客。53. hold( 熟义)抓住 vt.The girl was holding her fathers hand. 女孩握着她父亲的手。( 生

15、义) 举行(vt.)A meeting was held last week.上周举行了一次会议。 容纳(vt.)I dont think the car will hold you all.我想这辆车坐不下你们这些人。 占据 vt.She holds the post of manager.她担任经理的职务。54. iron (熟义)铁n.( 生义)熨斗;用熨斗烫 n.vMother is ironing my shirt with an electric iron妈妈用电熨斗在给我熨衬衣。55. interest(熟义)使感兴趣 vt.What he said doesnt interes

16、t me at all.他说的话我一点也不感兴趣。(生义)兴趣 n.The little girl shows an interest in singing.这个小女孩对唱歌很感兴趣。利益 利息 n.Youneedpeopleworkingforthebenefitofthe community.你需要一些为公众利益服务的人。56. jam (熟义)果酱 n.Thefruitcan bemade intojam.这种水果可以制成果酱。vt/n(使)塞满;(使)堵塞,困境The accident jammed the main road for three hours这次事故使交通堵塞达三小时之

17、久。There are many traffic jams in Chongqing重庆经常塞车。57. just (熟义)adv. 正好;恰好(生义)adj. 公道的;公正的That is a just decision.那是公正的判决。58. key(熟义)钥匙 n.I cant find the key to the door.我找不到门上的钥匙。(生义)答案 n.a test with key 附答案的测试题 (打字机、钢琴等的) 键 n.Pianohastwotypesofkeys, the white keys,andtheblackkeys.钢琴有两种类型的键,白键和黑键。 关键

18、、要害(n.)Diet and exercise are the key to good health.饮食和运动是健康的关键。59. kill (熟义) 杀vtSomedrugskill offusefulbacteriain the usersbody.某些药物会杀死服用者体内的有益细菌。(生义)消磨 vtThey played cards to kill time.他们打牌以消磨时间。60. land (熟义)土地;陆地 n. Theelephantisthelargestlivinglandanimal.象是现今陆地上最大的动物。(生义)着陆 viThe plane at last l

19、anded safely because of the pilots bravery and intelligence由于飞行员的勇敢和智慧飞机安全着陆。61. last(熟义) adj. 最后的;最近的,She is the last one to come to the classroom.她是最后一个来到教室的人。adv. 最近,上次;最后He came last in the race.他在比赛中得了最后一名。vi 持续;持久How long do you think this fine weather will last?你认为这样的好天气会持续多久?62. learn (熟义) 学

20、习v.Shes very keen tolearn aboutChinese culture.她渴望学习中国文化。( 生义)听到,获悉 vI learned of that yesterday我昨天才得知此事。63. lesson (熟义)课程;功课 n.( 生义)教训(不悦的经历)nPear Harbor was a painful lesson for the US珍珠港事件对美国来说是一次痛苦的教训。2021年高考英语【阅读七选五】题型强化训练二解析版跟踪检测迁移应用练模拟,练规范,夯基提能 Test 1Can creativity be taught? Thats a question

21、 without a simple yes or no answer. Creativity may not be able to be taught directly, but what you can get better at is frequently targeting at the circumstances of life which bring the greatest chances for true creative expression. 1._, but more like something which manifests(显现) itself inside thos

22、e who learn to develop it and create the right conditions for it.Limit your selection of tools to only the most vital. 2._. Youll be sharper than someone who merely fights with a larger set of tools.Learn how to be resourceful. 3._. Creativity is not just about creating something new but making old

23、things work better as well. Think of crazy possibilities as well as practical ones. You might find inspiration for a workable solution in one of your ideas.Dont listen to feedback (反馈) and keep following your own path. The problem of asking for feedback is that the feedback will be given according t

24、o the persons past experience. Others will unconsciously push you in a direction that they see as the best. 4._. Just dont let criticism destroy your creativity during the creative process.5._. Routines are positive if they strengthen a healthy creative consciousness and negative if they destroy tha

25、t. The key is to discover a creative routine that puts you in a more creative mindset.ACreativity is not like a lightning strikeBHaving a routine is actually not a bad ideaCYou can literally do anything you like with themDResourcefulness is about making the most of what you have to work withEThe mor

26、e limited your set of tools is, the more creative the output will beFThis is done with good intentions, but it actually hurts your natural creativityGWhile breaking your routine once in a while to force new ways of thinking is good【解题导语】本文是一篇说明文,主要介绍了培养创造力的一些方法。1A解析:根据空后的“but more like something whi

27、ch.conditions for it”可知,空处和后面的句子构成一个“not.but.”句型。故选A项。2E解析:由空前一句“Limit your selection of tools to only the most vital.”可知,E项符合语境,承接上文。故选 E项。3D解析:空前一句“Learn how to be resourceful.”中的“resourceful”和D项中的“Resourcefulness”相呼应。故选 D项。4F解析:根据该段的主题句“Dont listen to feedback(反馈) and keep following your own path

28、.”并结合空前一句“Others will unconsciously push you in a direction that they see as the best.”可知,其他人的反馈意图是好的,但会伤害你的创造力。故选F项。5B解析:根据文章的结构和空处所在的位置可知,空处为该段的主题句。本段主要讲的是有一个固定的程序实际上不是一个坏主意。故选B项。Test 2Learning to set goals plays an important role as your child starts to gain independence. However, setting goals d

29、oesnt come naturally to your child, so helping him to learn the process should probably be one of your goals.Explain the word “goal”. Your child may know what a goal is when it comes to soccer, but he may not understand what it means in everyday life. 1._Listen to your child. Ideally, you want your

30、child to be able to decide for himself what his goals are. 2._ Let him talk about what he thinks he does well and what he thinks he needs to improve. If hes stuck, you can provide some examples of your own personal goals.Help keep goals achievable. Dont throw cold water on your child. 3._ For exampl

31、e, if your child wants to be a champion swimmer, but cant swim an entire lap of the pool yet, you can suggest he start by making that his first goal.4._ Help your child write down his goals in an easytofollow form. Being able to see and check off the steps on the way to his goal is key in keeping hi

32、m motivated. A really simple way is to have your child draw a ladder on a piece of paper, writing his goal at the top and each step to that goal on the rungs(梯级). 5._AChange goals every so often.BMake a visual goal reminder.CDont always tell him what you think.DHes climbing to the top as he gets clo

33、ser to his goal.EYou can take sports as an example to help explain it to him.FOnce he has set up a goal, he may find it very difficult to achieve it.GWhen a goal is beyond his reach, help him break it down into smaller pieces.【解题导语】学会制定目标在孩子获得独立上起着重要的作用,本文给出了一些帮助孩子设定目标的建议。1E解析:根据本段标题和空前的“Your child

34、may know what a goal is when it comes to soccer”可知,在孩子不知道目标在日常生活中意味着什么时,可以通过运动的例子来解释什么是目标。故选E。2C解析:根据本段标题和空前一句“Ideally, you want your child to be able to decide for himself what his goals are.”可知,要倾听孩子,让孩子决定他自己的目标是什么。故C项“不要总是告诉他你的想法”符合语境。3G解析:根据下文的例子“if your child wants to be a champion swimmer, but

35、 cant swim an entire lap of the pool yet, you can suggest he start by making that his first goal”可知,当孩子的目标实现不了的时候,可以帮助他把目标分解成一些更小的目标来完成。故选G。4B解析:根据空处所在位置及文章结构可知,空处为段落小标题,再结合本段的内容可知,本段主要讲建立一个能够看得到的目标提醒物。故B项符合语境。5D解析:根据空前一句“A really simple way is to have your child draw a ladder on a piece of paper, w

36、riting his goal at the top and each step to that goal on the rungs(梯级)”可知,当孩子爬到了顶点,也就接近了目标,故选D。Test 3Many people struggle with saying “No”. 1._ Remember, just because you can do something that does not mean it is required. Understand you always have a right to turn down an invitation or refuse a fav

37、or and figure out the best ways to say “No”. Here are some specific tips.Give yourself permission to say no. Many people have an immediate reaction to say “Yes” when theyre asked to do someone a favor. Keep in mind, you are never required to say “Yes”. Its actually okay to say “No” sometimes. Accept

38、 this as you prepare to say “No” to someone. 2._Set up your personal boundaries. 3._ However, that reason does not have to be concrete. Many people think if they can do something, they should. Your reason for saying “No” can be a simple matter of your own personal boundaries. Think about what bounda

39、ries you have, and accept the fact youre allowed to stay true to them.4_ People often wont take “No” for an answer. If you say “No” to people, they may give you various reasons to try and change your mind. Stay determined for your decision and do not give in easily.Practice saying “No”. It may sound

40、 silly, but you can actually practice saying “No” alone. 5._ Practice giving a firm “No” to someone so you get comfortable with the words. Many people are nervous about saying “No” and may say “Yes” due to anxiety. Practicing can help get rid of some of this anxiety.AThis will help you say “No” with

41、 ease.BBe aware of potential persuasion techniques.CFind a good chance to stand in front of a crowd.DIts always easier to say “No” if you have a reason.ETry standing before a mirror and looking at yourself.FIts rather easy for you to set up your personal boundaries.GIf someone asks you a favor, you

42、may feel you have to say “Yes” .【解题导语】我们可以通过设定边界、不断训练等方式,勇敢地向他人说“不”。1G解析:根据前一句的内容可知,很多人总是苦苦挣扎,不敢说“不”。由此可推知,如果总是这样的话,当别人要请你帮忙的时候,你可能会感到你不得不说“可以”。故选G。2A解析:本段讲述的是要允许自己拒绝别人。很多人会不自觉地接受他人的请求,但是你并不是一定要对他人说“可以”,这是你的权利。记住这一点,将帮助你轻而易举地拒绝别人。故选A。3D解析:根据空后一句“However, that reason does not have to be concrete.”可知,

43、D项“如果你有一个理由的话,说不总是比较容易的”符合语境,故选D。4B解析:空后三句讲述的是,人们通常不会接受“不”的,他们会找种种理由劝你改变主意,因此我们要坚持自己的决定,不要轻易屈服。由此可推知,我们要知道他人的劝说技巧。故选B。5E解析:本段讲述的是要训练自己说“不”。该空前一句提到训练说“不”可能听起来很愚蠢,但实际上你可以独自去训练自己说“不”。由此可知E项“试着站在镜子前,看着自己”符合语境,衔接上下文。Test 4Whoever wrote the song “Its the Most Wonderful Time of the Year” must have never ex

44、perienced the holiday blues. Fortunately, psychological research suggests some effective ways you can use to beat the holiday blues. The key point is that sadness and other tough emotions are not what we should try to avoid. 1._. Here are four strategies to help you make your own happiness recipe th

45、is holiday season.Dont force cheerAt family gatherings with cousins you secretly cant stand, you tend to put on a happy face. Indeed, that might even seem like the most mature responseno drama, no conflict. But a 2011 study followed dozens of bus drivers, looking to see when they gave forced or hone

46、st smiles at their passengers. The results showed when the drivers pretended to have a good mood, their actual moods got worse. 2._Let out sadnessThe results of the busdriver study can be explained by researchers, who find that negative feelings like sadness or anger only increase when we try to con

47、trol them. 3._. We dont like contradictory behavior.Respond cautiouslyRecently, scientists have been paying special attention to the benefits of caution. When you respond cautiously to an emotional trigger, you pause rather than react at once. 4._. Besides, it is associated with less anxiety, and ma

48、y even carry physiological benefits.5_ Of course, the holidays will bring a mix of highs and lows, but the most important lesson to keep in mind is that this variety of emotions might be the best thing possible for your overall wellbeing. In other words, sadness, anger, and other difficult emotions

49、are nothing to fear. Just make sure youre balancing them with lighter experiences. And dont forget to give yourself a break.ARelax your mindBEnjoy a mix of emotionsCWe tend to deny the important function emotions serveDInstead, they can help contribute to a healthy and happy lifeESo trying to force

50、happiness seems to have the opposite effectsFA cautious response to a negative event reduces sadness we experienceGWe feel bad when our appearance contradicts how we truly feel inside【解题导语】本文是一篇说明文,主要介绍了缓解假期忧郁的四种策略。1D解析:承接上文“The key point is that sadness and other tough emotions are not what we shou

51、ld try to avoid.”可知,负面情绪不是我们应该试图避免的,且与下文中的“Here are four strategies to help you make your own happiness recipe this holiday season.”衔接,并结合下文介绍的策略可推知,此处表示负面情绪反而有助于健康、快乐地生活,故选D。2E解析:结合本段小标题Dont force cheer和对本段的整体理解可推知,强颜欢笑会适得其反,故选E。3G解析:根据上文中的“negative feelings like sadness or anger only increase when

52、 we try to control them”和下文中的“We dont like contradictory behavior.”可推知,此处表示当我们的外表和内心的情感不一致时我们会感觉很糟糕,故选G。4F解析:根据本段小标题Respond cautiously以及空前一句中的“When you respond cautiously”和空后一句“Besides, it is associated with less anxiety, and may even carry physiological benefits.”可推知,F项符合语境,其中的“cautious response”也是

53、提示。5B解析:根据空处所在位置可知,空处是段落小标题;根据对本段的整体理解可推知,本段主要讲的是享受混合情绪,故选B。Test 5One of the areas of our body which conveys most about how we feel is how we move our hands and arms. 1._,but most often they occur unconsciously and naturally.2_. Open hands and arms, especially extended, and with hands up in front of

54、 the body at chest height, indicates that what youre saying is important and, especially when people are speaking in public, a pointing finger or a hand waving above the shoulders stresses a personal point. However, research shows that people often find speakers who point their fingers a lot rather

55、annoying.Openness or honesty. 3._,they will often hold one or both of their hands out to the other person. Footballers who have just committed a foul (犯规) often use this gesture to try to convince the referee that they didnt do it.Nervousness. If a person puts his hand to his mouth, this either indi

56、cates that he is hiding something, or that he is nervous. 4._,and so does holding a bag or briefcase very tightly in front of the body.Feeling defensive. Arms folded tightly over the chest is a classic gesture of defensiveness and indicates that you are protecting yourself. It is often seen among st

57、rangers in queues or in lifts or anywhere where people feel a bit insecure. People also sometimes use this gesture when they are listening to someone, to show that they disagree with what is being said. 5._!ASaying something importantBWhen people want to be open or honestCHand and arm gestures are s

58、ometimes intentionalDBut this gesture can simply mean that the person is coldEPlaying with your fingers, like tapping the table, also shows anxietyFThis gesture is typical of lawyers, accountants, and other professionalsGWhen someone puts up his both hands, he probably gives in to his enemies【解题导语】本

59、文是一篇说明文。主要介绍了肢体语言的各种含义,如说明你在讲重要的事;表示开放和诚实的心态;表示紧张和防御心理等。1C解析:根据该句中的“but”可知,空处与下文“手和手臂大部分时候会自然、无意识地移动”形成转折关系,C项中的“intentional”与该句中的“unconsciously and naturally”相对,故C项正确。2A解析:根据文章结构以及空处所在的位置可知,空处为该段的主题;结合本段内容尤其是下文中的“indicates that what youre saying is important” “stresses a personal point”可知,该段主要陈述“肢体

60、语言有时表示某事物的重要性”,故A项正确。3B解析:根据空前的“Openness or honesty.”可知,该段主要陈述肢体语言表明的第二种含义:表示开放或诚实(的心态),结合选项中对应的“to be open or honest”可知, B项正确。4E解析:根据该段主题句“Nervousness.”可知,该段主要陈述肢体语言表明的第三种含义:紧张。结合本段内容和下文中的“and so does holding a bag or briefcase very tightly in front of the body”可知,空处应是陈述另一种表示紧张的肢体语言形式,故E项正确。5D解析:根据

61、该段第二句“Arms folded tightly over the chest is a classic gesture of defensiveness and indicates that you are protecting yourself.”可知,双臂紧紧地交叉在胸前是一种典型的防御姿势,表明你在保护自己。再结合常识可知,双臂紧紧地交叉在胸前仅仅说明你很寒冷,故D项正确。Test 6In a study recently published in the journal Neuron, researchers found that super memorizers dont hav

62、e unusually large brain regions that allow them to remember a lot of information. 1._ Here are a few of their favorite tricks that can help you to remember things in your everyday life.To Remember: New wordsTechnique: Change routineIn a study, a group of students studied a list of words in two separ

63、ate sessions. Some studied in a messy room and some in a neat space. One group of students spent both sessions in the same room, while the other split the sessions between the two environments. During a test, the students who studied in multiple places remembered much more. 2._ That includes the tim

64、e of day, the music in the background, whether you sit or stand, etc.To Remember: Your PINTechnique: Count it outYou could use your birthday, or your phone number, but identity thieves have a way of figuring those numbers out. 3._ Write a fourword sentence, then count the number of letters in each w

65、ord. For instance, “This is my PIN”4223.To Remember: FacesTechnique: Focus on nosesWhile some super memorizers specialize in associating names with faces, the memory palace technique doesnt work as well if the image of the face is changed in any way. Rather than focusing on eyes, as most people do,

66、focus on the centre or to the left of a persons nose. 4._To Remember: Facts & figuresTechnique: 5._To learn and remember statistics, reviewing the material repeatedly over a longer time is far more effective than repeating it in a shorter one. If your exam is in a week, study today and then again in

67、 a day or two. If its a month away, study today and then wait a week before your second session.AValue examsBGive yourself timeCThis allows you to take in their whole face.DTheir brain structures are in fact the same as ours.EInstead, try this tip from Dominic OBrien, an eighttime World Memory Champ

68、ion.FThe theory is that your brain links the words to the environment around you.GStudies showed that varying other aspects of your environment can also help.【解题导语】本文是一篇说明文,主要介绍了四个有助于记忆的技巧。1D解析:根据上文中的“super memorizers dont have unusually large brain regions”可知,那些记忆达人并没有非常大的脑区域,他们的大脑结构实际上和我们的一样,故选D项。

69、2G解析:承接上文“During a test, the students who studied in multiple places remembered much more.”,并与空后一句“That includes the time of day, the music in the background, whether you sit or stand, etc.”呼应可知,其他方面的环境变化对记忆也是有帮助的,这与本段介绍的技巧Change routine相吻合,故选G项。3E解析:根据空前一句“You could use.figuring those numbers out.”

70、和空处下文的内容可知,空处推荐了一种不同的方法,这与第一段中效仿记忆达人的有效记忆策略相呼应,故选E项。4C解析:根据本段的记忆主题Faces和空前一句“Rather than focusing on eyes.a persons nose.”可知,通过集中注意力于一个人的鼻子可以让你记住一个人的整个面孔,故选C项。5B解析:根据该段第一句“To learn and remember statistics, reviewing the material repeatedly over a longer time is far more effective than repeating it i

71、n a shorter one.”并结合对本段的整体理解可推知,本段推荐的记忆技巧是给自己时间,故选B项。Test 7Youre no doubt heard “less is more” over and over again. Less is better because it is good for your bank account and your waistline (腰围). But in some areas of our lives, we can benefit from “more” instead of “less”. 1._Give more.If you see s

72、omething beautiful in someone, say it. Why are you holding back a compliment, a kind word of encouragement or support or some welldeserved praise? Giving is a gift to the giver and receiver. 2._ Once you start doing this, people will only want you around more.Support others more.Speaking of encourag

73、ement, who could use your support right now? 3._ Someone who is struggling? Reach out! Youll be glad you did.4_When we push back against things we dont want(“I cant believe Catherine copied my clothes again!”), our resistance still holds us close to the thing that hurts us. When we are more acceptin

74、g of lifes ups and downs, we find peace.Find more role models.Who do you want to be like? Find role models who inspire you. Read about them. Buy their books. Dive into online interviews. 5._A life of richness can be defined in a million ways. And guess what? Its waiting for you to live itas soon as

75、you open yourself up.AAccept more.BGet mental peace.CDo it every single day.DA friend who is going through a loss or a big change?EHere is how “more” can be a good thing in your life.FLet their success be an example of whats possible for you, too.GMaybe someone who is always the support of you when

76、you are in trouble?【解题导语】本文是一篇说明文。在我们生活中的一些方面,我们能从“更多”而不是“更少”中受益。1E解析:空处承上启下,空前一句是说在我们生活中的一些方面,我们能从“更多”而不是“更少”中受益,并结合下文列举的例子可知,E项衔接上下文,符合语境,故选E。2C解析:空后一句是说一旦你开始这样做,人们就会想让你更多地陪伴在身边,C项“每天都这样做”符合语境,故选C。3D解析:空前一句是说谈到鼓励,谁可能现在需要你的支持?并结合空后一句可知,D项“一个正经历损失或重大改变的朋友?”符合语境,故选D。4A解析:根据空处所在位置和文章结构可知,空处为段落小标题,该段主要

77、讲的是在生活中我们要接受更多,故选A。5F解析:本段主要讲找到更多的榜样,空前几句是说读有关他们的故事,买关于他们的书,看网上的采访,F项“让他们的成功成为你也可能成功的榜样”符合语境,故选F。Test 8We all have to make decisions all the time, and we have an abundance of choices, ranging from tiny issues to vital ones. Unfortunately, people often find it hard to make decisions. 1._If you would

78、like to improve your skill of decision making, here are four suggestions for you.Dont expect to have it all.2._ You cant order every delicious dish on the menu. And there will be paths not taken, careers not chosen, to name but a few. You can imagine some “what if” situations if you must, but do not

79、 let them take up too much space in your brain.3._Its often good to think through your decisions. But dont overdo it. Research can reach a point where returns begin to reduce, which makes it confusing more than clarifying. Many good decisions can be made based as much on intuition(直觉) as on careful

80、assessment of endless data.Dont delay making decisions.Yes, there is a time to put off making a decision. Perhaps you need more information. 4._ Or its likely that you wait for a less stressful time. Just dont wait so long that the decision is made by your own indecisiveness.Dont be hard on yourself

81、.You decide to go on a voyage. You choose an expensive liner. Everything should work out just right. Only you didnt expect a bug that ran around on the ship, making you and your family sick for five days. 5._ But please remember it is unavoidable sometimes.ADont spend too much time thinking.BIt is a

82、n important source of information.CYou may regret making such a stupid decision.DDont count on emotion to make decisions.EMaybe you wish to consult with your adviser.FDecisions force us to close the door on other possibilities.GThat means the skill of good decision making counts a lot.【解题导语】本文是一篇说明文

83、,主要介绍了提高决策技能的四条建议,包括不要求全责备,不要费时思虑太多,不要延误做决定和不要苛求自己。1G解析:根据空处所在位置可知,该句承上启下;根据空前一句“Unfortunately, people often find it hard to make decisions.”可知,不幸的是,人们经常发现很难做决定。据此可以推断,做好决定的技能很重要,故G项正确。空处下文中的“your skill of decision making”也是提示。2F解析:根据该段小标题Dont expect to have it all.可知,该段主要论述“不要求全责备”;结合空后的“You cant o

84、rder every delicious dish on the menu. And there will be paths not taken, careers not chosen, to name but a few.”可知,做决定迫使我们关上了其他可能性的大门,故F项正确。3A解析:根据空处所在的位置可知,空处为该段的小标题;结合本段第一、二句“Its often good to think through your decisions. But dont overdo it.”可知,该段主要论述“不要费时思虑太多”这一观点,故A项正确。4E解析:根据空前的“there is a time to put off making a decision”可知,空处与空前一句和空后一句都为延迟做决定的可能原因,故E项“你可能希望咨询你的顾问”符合语境。5C解析:根据该段小标题Dont be hard on yourself.可知,该段主要论述“不要苛求自己”;结合空后一句“But please remember it is unavoidable sometimes.”可知,请你要记住这有时是不可避免的事情。据此可以推断,空处表示“你可能会后悔做这个愚蠢的决定”,故C项正确。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1