1、五 Unit 2Learning About Language【语用训练】.根据语境用恰当的名词性从句的引导词填空1.The question remains _they will be able to help us.2.It is by no means clear _the local government will do with the buildings of poor quality.3.40 grams of meat per day is _people should consume in order to stay fit.4._there is life on the m
2、oon is an interesting question.5._the earth moves around the sun is known to all.whetherwhatwhatWhetherThat6.Taking a year off from school to travel abroad is _is generally called a gap year.7.The most pleasant thing of the rainy season is _one can be entirely free from dust.9.Every year,_makes the
3、most beautiful kite will win a prize in the Kite Festival.10.The setting of the film Zootopia may be limited in the city full of kinds of animals,but _it exposes about human nature is quite broad.whatthathowwhatwhoever.完成句子1._are the incidents that happened when he was a child.(recall)他经常回忆起的是小时候发生的
4、事。2.It is not known _the competition.(qualify)他是否有资格参加比赛还不知道。3.What I admire most about him is _.(ambition)我最欣赏他的地方就在于他是一个有抱负的人。4.Its up to you _.(comfort zone)何时能走出自己的舒适区取决于你自己。What he often recallswhether he will qualify forthat he is an ambitious manwhen you can step out of your comfort zone5.It
5、was strange _without acknowledging it.(cite)他引用别人的观点而不承认是很奇怪的。6.It is desired _the fight against pollution.(get involved in)人们希望更多的人能参与到对抗污染的斗争中来。7.What makes me proud is _the society.(insight)让我感到自豪的是,我对社会有了更深刻的认识。that he cited other peoples ideasthat more people can get involved inthat I have gain
6、ed a deeper insight into8.What the teacher stressed is _.(perspective)老师强调的是我们应该从一个新的角度来分析数据。9.The reason why you should take advisors advice _.(reasonable)你应该听顾问的建议的原因是它很合理。10._was _.(depressed)让他忧愁的是,他的病花了一大笔钱。that we should analyze the data from a newperspectiveis that it is very reasonableWhat m
7、ade him so depressedthat his disease cost an arm and a leg【主题阅读】.阅读理解(2021天津高二检测)After 400 years,William Shakespeare(15641616)is still widely celebrated as a great crafter of language and playwright(剧作家).But he was not the only great master of dramatic writing to die in 1616,and he is certainly not
8、the only writer to have left a lasting impact on theatre.While less known worldwide,Tang Xianzu is rightly considered Chinas greatest playwright and is highly admired in that country of ancient literary and dramatic traditions.Tang was born in 1550 in Linchuan,Jiangxi province,and worked as a govern
9、ment official until,in 1598 and aged 49,he retired to focus on writing.Unlike Shakespeares large body of plays and poems,Tang wrote only four major plays:The Purple Hairpin,A Dream under a Southern Bough,Dream of Handan and ThePeony Pavilionwidely considered to be his masterpiece.In the latter three
10、,much of the story is told through dream sequences.Tang used these scenes to explore human emotions in ways that challenged the feudal system of his time.It is a similar dream structure that we find in Shakespeares A Midsummer Nights Dream.Tang lived towards the end of the Ming Dynasty(13681644)and,
11、similarly toShakespeare,his lasting success was partly due to the growth of theatre as an artistic practice during his lifetime.As in Shakespeares England,it became hugely popular in China,with public theatres opening in different cities and travelling performance groups becoming common.Theatrical a
12、udiences started to populate open public spaces,and theatre as a popular form of entertainment found its place outside palaces.However,unlike in Shakespeares England,there was hardly any mixing of the rich with commoners at theatrical events.During this time,the way in which play-texts were enjoyed,
13、spread and performed also changed.Initially,Chinese dramas had an emphasis on poeticlanguage and were distributed in book form,to be read like novels.They were seldom,if ever,performed.However,from the mid-16th century,kunqu opera,a form of musical drama,spread from southern China to become a symbol
14、 of Chinese culture.While Tang and Shakespeare lived a world away from each other,they share in common the humanity of their drama,their heroic figures,their love for language,a lasting popularityand the anniversary during which we still celebrate them.【文章大意】本文是一篇说明文。文章介绍了汤显祖的作品特点和时代意义。1.Why does th
15、e writer refer to Shakespeare throughout this article about Tang?A.To compare the writing styles of the writers.B.To emphasize Tangs importance in literature.C.To assess the achievements of these two great writers.D.To examine the different influences of Tang and Shakespeare.【解析】选 B。推理判断题。第一句提到:威廉莎士
16、比亚是世界语言大师和剧作家。第二句一转折,提到:他并不是唯一一个在1616年去世的戏剧大师,他也肯定不是唯一一个对戏剧产生深远影响的作家。接着文章就提出汤显祖。下文中,不断地将莎士比亚和汤显祖对照,以此凸显汤显祖的艺术成就和重要性。故选B。2.What distinguishes The Purple Hairpin from Tangs other plays?A.It does not rely heavily on dream scenes.B.It is widely considered to be his best work.C.It was the only play to be
17、 publicly performed.D.It challenged the feudal system of ancient China.【解析】选A。细节理解题。根据第二段中的“Tang wrote only four major plays:The Purple Hairpin,A Dream under a Southern Bough,Dream of Handanand The Peony Pavilionwidely considered to be his masterpiece.In the latter three,much of the story is told th
18、rough dream sequences”可知,除去the PurpleHairpin,其余三部戏剧均是通过梦境来讲述的。只有the Purple Hairpin不是这样。故选A。3.What characteristic was shared by both English and Chinese theatre during Tangs lifetime?A.Music and poetry were present in most performances.B.The popularity of public theatrical performances grew rapidly.C
19、.Different social classes often attended the same performances.D.Most plays were written to be read as novels rather than performed.【解析】选B。细节理解题。根据第三段第二、三句可知,就像在莎士比亚的英国一样,它在中国也非常受欢迎,在不同的城市开设了公共剧院,巡回演出团体也变得普遍起来。戏剧观众开始聚集在开放的公共场所,剧院作为一种流行的娱乐场所在宫殿之外找到了自己的位置。B选项(公众戏剧表演迅速普及)表达此意。故选B。4.Which of the followi
20、ng would the author probably agree with?A.Tangs plays were superior to his poems.B.Tang is more widely read than Shakespeare.C.Tang is the best playwright in Chinese history.D.Tang and Shakespeare knew of each others works.【解析】选C。细节理解题。根据第一段最后一句可知,汤显祖被认为是中国最伟大的剧作家,在这个有着悠久的文学和戏剧传统的国家里备受推崇。故选C。.完形填空(2
21、021葫芦岛高二检测)Sometimes people and things around you can remind you of yourself.I was1to my writing group with a book to read on the journey.Because it was an old book I didnt want to“dog-ear”the pages,I 2in my pockets for something to use as a bookmark.I placed a ten-pound note between the 3.Sitting o
22、n the bus I took the book out and was about to read but a young woman behind me who was speaking on her cellphone drew my4.She was talking to her brother.She wanted to know where he was and why he wasnt where he was5to be,why he had lied to their mother again and whether he knew that their mum had 6
23、in tears that morning because of him.She kept it quiet but she didnt pull any punches(手下留情)with him.She let him know exactly what she7him but I could feel there was love under all the disappointment.She tried so hard to8this young man to come and see his mother,but I got the sign she was fighting a
24、9battle.When she left the bus,I10behind her and drew out the note in the book.“Excuse me,”I said.“Do me a favor,would you?Take this money and buy your11a box of chocolates or a bunch of flowers.And tell her a12man said that being a mother is the 13but most important job in the world.”Then I turned a
25、round and walked on,14if in some way I was saying a thank-you to my own mum.But I hoped I had raised a 15on the face of a mother suffering for her child.【文章大意】本文是一篇记叙文。作者在公交车上偶遇了正在给自己哥哥打电话的陌生女子,从她的电话内容中作者听到了她哥哥的撒谎行为让他们的母亲很伤心。作者自己出钱请陌生女子买巧克力或者花送给她的母亲,希望能给那位母亲带去一丝快乐和安慰。1.A.waitingB.walkingC.drivingD.h
26、eading【解析】选D。由下文可知,作者乘公车前往写作小组。waiting等待;walking走路;driving开车;heading朝(某方向)行进。故选D项。2.A.lookedB.searchedC.broughtD.found【解析】选B。作者是在自己的各个口袋里搜寻能当书签的东西。固定短语search for意为“搜寻”。looked看;searched搜寻;brought带来;found发现。故选B项。3.A.overcoatsB.booksC.pagesD.parcels【解析】选C。根据前文的“use as a bookmark(用作书签)”可知,是把用作书签的东西夹在书的两
27、个页面之间。overcoats大衣;books书;pages页面;parcels包裹。故选C项。4.A.attentionB.movementC.delightD.concerns【解析】选A。坐在公交车上,我把书拿出来正要读,但身后一个正在打电话的年轻女子引起了我的注意。固定短语draw ones attention意为“吸引某人的注意力”。故选A项。5.A.shockedB.supposedC.predictedD.unexpected【解析】选B。根据后文的“he had lied to their mother again(他又对他们的妈妈撒了谎)”可知,她的哥哥并没有在自己应该在的地
28、方。shocked使震惊;supposed认为,设想;predicted预测;unexpected出乎意料。固定短语be supposed to意为“应该”。故选B项。6.A.slept overB.passed awayC.broken down D.crashed out【解析】选C。根据空格后的“in tears that morning because of him”可知,她哥哥撒谎使得他们的母亲很伤心,以至于崩溃大哭。slept over借宿;passed away去世;broken down崩溃;crashed out坠毁。故选C项。7.A.beat onB.hurt onC.wa
29、ited forD.thought of【解析】选D。此处她表达的是自己对哥哥的想法和看法。beat on殴打;hurt on伤害;waited for等待;thought of想,认为。故选D项。8.A.getB.turnC.trickD.pretend【解析】选A。此处指她想让她哥哥回家去看望母亲。固定短语get sb.to do sth.意为“让某人做某事”。get使,让;turn转动;trick哄骗;pretend假装。故选A项。9.A.winningB.badC.losingD.stubborn【解析】选C。根据前文哥哥的各种行为,作者推测,最终她的哥哥并不会跟她回家看望母亲,所以她
30、劝哥哥回家的斗争注定会失败。winning获胜的;bad坏的,糟糕的;losing输的;stubborn固执的。故选C项。10.A.got offB.pulled overC.parked overD.jumped off【解析】选A。前面说“When she left the bus(当她离开公交车时)”,后面说“behind her(在她后面)”,很显然此句指的是作者跟着女孩一块儿下了公交车。got off下车;pulled over靠边停车;parked over停靠;jumped off跳下去。故选A项。11.A.brotherB.parentsC.mumD.family【解析】选C。
31、作者想让女孩给她的妈妈买一盒巧克力或者一束花。故选C项。12.A.shockedB.strangeC.goodD.helpful【解析】选B。作者想让女孩带话给她母亲,而作者对于女孩和她母亲来说就是一位偶遇的陌生人。strange陌生的。故选B项。13.A.hardestB.interestingC.happiestD.favorite【解析】选A。根据文章末尾的“a mother suffering for her child(一位为孩子受苦的母亲)”可知,此处作者想表达做母亲是世界上最艰难但最重要的工作。hardest最困难的;interesting有趣的;happiest最幸福的;favorite最喜爱的。故选A项。14.A.pretendingB.imaginingC.wonderingD.guessing【解析】选C。作者通过安慰女孩的母亲也间接地向自己的母亲表达谢意,但是作者对自己的做法不确定。pretending假装;imagining想象;wondering不知道,想知道;guessing猜测。故选C项。15.A.lighteningB.viewC.tearD.smile【解析】选D。根据前文,作者出钱让女孩给她母亲买礼物,显然是希望能让那位为孩子而受苦的母亲的脸上绽放笑容。故选D项。