1、译林版 八年级下Unit 4A good readPeriod 3 Reading 答 案 呈 现习题链接1A2against3you can4as early as possible/she can题组专训突破考点5C温馨提示:点击进入讲评6B答 案 呈 现习题链接1lift2fingers3either4stomachs678910tinyeitheraloudagainstuntil课后巩固拓展延伸5over1112131415managedrisescontinuedtiedarmies答 案 呈 现习题链接2627282930EGBDA课后巩固拓展延伸2122232425ADCAC1
2、617181920ADBAA1.Ben was helping his mother when the rain began to beat heavily _ the windows.A.againstB.across C.aboveD.below【点拨】against反对,倚着,碰,撞;across穿过,横穿;above在上面;below在下面。根据短语beat against(拍打)可知选A。A2.【2021苏州吴中、吴江、相城区二模】Its said that they will play _(对抗)the Red Leaves tomorrow afternoon.against3.
3、Please hand in your homework as soon as possible.Please hand in your homework as soon as _ _.youcan4.我妈妈每天总是尽可能早地起床。My mother always gets up _ every day.as early as possible/she can5.A plane flew _ the house just now.A.across B.through C.over D.onC6.【中考乐山改编】Jack,can you swim _ the river?I dont think
4、 I can.Its too wide for me.A.overB.across C.through D.between【点拨】over在上方;across(从表面)横过;through(从内部)穿过;between在(两者)之间。根据语境可知选B。B一、根据句意及所给汉语提示完成句子1.The box with a computer in it is too heavy for me to _(举起).2.In parts of India,people use their _(手指)to pick up the food.liftfingers3.I dont eat meat and
5、my husband doesnt eat it,_(也).4.The children lay on their _(腹部)and tried to find something unusual under the ground.5.I can jump _(从一边到另一边)the big stone easily.eitherstomachsover二、根据句意及首字母提示或英文释义完成句子6.Can you find such a t flower in the garden?7.If he doesnt go,I wont,e .8.Dont read a in the reading
6、 room.inyitherloud9.Dont stand a the wall.The paint on it is still wet.10.Danny didnt go to sleep u twelve oclock last night.11.After trying several times,I m to work out the difficult problem.gainstntilanaged12.The sun r in the east and sets in the west.13.After a short break,we _(to go on)having t
7、he competition.14.The farmer _(to hold things together with ropes)the horse to a tree to prevent it running away.15.There are always _(large groups)of people on the Great Wall on holidays.isescontinuedtiedarmies三、单项选择16.Im _ building a new zoo because I think zoos are terrible places for animals to
8、live in.A.againstB.on C.inD.for【点拨】be against意为“反对”,故选A。A17.【中考铁岭、葫芦岛】Dont use your mobile phone when you go _ the road.Its dangerous.A.throughB.over C.intoD.across【点拨】through表示“从物体内部里面穿过”;over表示“在上方”;into表示“到里”;across“从物体表面穿过”。这里表示穿过马路,要用across。故选D。D18.Jimmy,its time to go to bed.Oh,I wont do that
9、_ I finish my homework.A.ifB.until C.afterD.when【点拨】本句应用not until 结构,意为“直到才”,故选B。B19.The volunteer spoke as _ as she could to make the visitors understand her.A.clearlyB.more clearly C.most clearlyD.the most clearly【点拨】本题用固定搭配法。as as 之间应用形容词或副词的原级,故选A。A20.Though(尽管)it is hard work,he managed _ it on
10、 time.A.to finish B.finishes C.finish D.finishing【点拨】manage to do sth.意为“设法做某事”,动词不定式短语作动词manage的宾语,故选A。A四、【中考淮安】阅读理解21.Tom and Huck were very frightened because _.A.they worried about being found B.they stole Injun Joe and his friends moneyC.Injun Joe and his friend were looking for them D.Injun Jo
11、e and his friend wanted to talk to them请同学们看典中点第58页短文。【点拨】细节理解题。短文第一段第一句话说明汤姆和哈克害怕的原因是他们担心印第安乔伊和他的朋友发现他俩。故选A。A22.Tom and Huck were very excited after they saw _.A.Murrel and Injun Joe B.a box in the groundC.Injun Joe and his friend D.much money in the box【点拨】细节理解题。根据句子“The two boys,Tom and Huck,coul
12、d see there was much money in it.They were very excited.”可知他们看到箱子里面有很多钱,他们很兴奋。故选D。D23.What would Injun Joe do with the money?_A.He would throw it away.B.He would hide it in the ground.C.He would take it to his hideout.D.He would give it to the two boys.【点拨】细节理解题。通过文章对话“What will we do with it?”“Well
13、 take it to my hideout(隐匿处).”可知答案选C。C24.What happened when Injun Joe stood on the stairs?_A.The stairs broke.B.Another box was found.C.He fell off the stairs.D.He saw Tom and Huck.【点拨】细节理解题。短文倒数第二段第二句话提示印第安乔伊站到楼梯上时,楼梯断裂了。故选A。A25.From the story,we can know _.A.Injun Joe and his friend found many work
14、s of art in the boxB.Tom followed the men when Injun Joe and his friend left the houseC.Tom thought“Number two”was the number of the room in the hotelD.Tom opened the door of the room in the hotel with the key that he found【点拨】综合理解题。对比各个选项和短文的描述,可知C项汤姆认为“2号”是宾馆房间号和最后一段的描述相符。故选C。C五、阅读下面短文,从短文后的选项中选出可
15、以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项You know you have to read“between the lines”to get the most out of anything.I want to tell you something important during your reading.You shouldnt mark a book which isnt yours._26 If you think it useful to mark books,you will have to buy them.EA.You cant let your eyes move ac
16、ross the lines.B.But most of them are as clean as the day they were bought.C.Its less important than“between the lines”.D.And thinking can express itself in words,spoken or written.E.People who lend you books expect you to keep them clean.F.A reader will receive the books as presents.G.The best way
17、to make yourself a part of it is by writing in it.There are two ways in which one can own a book.The first is to get the right by paying for it,just as you pay for clothes and furniture.But full ownership comes only when you have made it a part of yourself._27GA.You cant let your eyes move across th
18、e lines.B.But most of them are as clean as the day they were bought.C.Its less important than“between the lines”.D.And thinking can express itself in words,spoken or written.E.People who lend you books expect you to keep them clean.F.A reader will receive the books as presents.G.The best way to make
19、 yourself a part of it is by writing in it.There are three kinds of book owners.The first has all the bestsellersunread and untouched.The second has a great many books._28The third has a few dogeared(翻旧了的)books which are marked from front to back.BA.You cant let your eyes move across the lines.B.But
20、 most of them are as clean as the day they were bought.C.Its less important than“between the lines”.D.And thinking can express itself in words,spoken or written.E.People who lend you books expect you to keep them clean.F.A reader will receive the books as presents.G.The best way to make yourself a p
21、art of it is by writing in it.Why is marking a book necessary?First,it keeps you awake.In the second place,reading is thinking._29The marked book is usually the thoughtthrough book.Finally,writing helps you remember the thoughts you had,or the thoughts the writer expressed.DA.You cant let your eyes
22、move across the lines.B.But most of them are as clean as the day they were bought.C.Its less important than“between the lines”.D.And thinking can express itself in words,spoken or written.E.People who lend you books expect you to keep them clean.F.A reader will receive the books as presents.G.The be
23、st way to make yourself a part of it is by writing in it.If reading is to learn anything more than passing time,it must be active.The book you read for pleasure can be read in a state of relaxation,and nothing is lost.But for a great book,rich in ideas,reading must be active._30You should come up wi
24、th an understanding of what you have read.AA.You cant let your eyes move across the lines.B.But most of them are as clean as the day they were bought.C.Its less important than“between the lines”.D.And thinking can express itself in words,spoken or written.E.People who lend you books expect you to keep them clean.F.A reader will receive the books as presents.G.The best way to make yourself a part of it is by writing in it.