1、第一部分 必修 1 Unit 2 阅读理解(2020 年山东卷)Write a poem about how courage,determination,and strength have helped you face challenges in your life.Prizes 3 Grand Prizes:Trip to Washington,DCfor each of three winners,a parent and one other person of the winners choice.Trip includes roundtrip air tickets,hotel st
2、ay for two nights,and tours of the National Air and Space Museum and the office of National Geographic World.6 First Prizes:The book Sky Pioneer:A Photobiography of Amelia Earhart signed by author Corinne Szabo and pilot Linda Finch.50 Honorable Mentions:Judges will choose up to 50 honorable mention
3、 winners,who will each receive a Tshirt in memory of Earharts final flight.Rules Follow all rules carefully to prevent disqualification.Write a poem using 100 words or fewer.Your poem can be any format,any number of lines.Write by hand or type on a single sheet of paper.You may use both the front an
4、d back of the paper.On the same sheet of paper,write or type your name,address,telephone number,and birth date.Mail your entry to us by October 31 this year.()1How many people can each grand prize winner take on the free trip?ATwo.BThree.CFour.DSix.()2What will each of the honorable mention winners
5、get?AA plane ticket.BA book by Corinne Szabo.CA special Tshirt.DA photo of Amelia Earhart.()3Which of the following will result in disqualification?ATyping your poem out.BWriting a poem of 120 words.CUsing both sides of the paper.DMailing your entry on October 30【语篇解读】本文是一篇应用文,介绍了诗歌挑战赛参赛作品的要求、奖励及规则等
6、。1A 细节理解题。根据第二段中“Trip to Washington,DCfor each of three winners,a parent and one other person of the winners choice.”可知,特等奖获得者可以带两个人。故选 A 项。2C 细节理解题。根据第四段中“will each receive a Tshirt”可知,每一个荣誉奖获得者可以得到一件 T 恤衫。故选 C 项。3B 推理判断题。根据 Rules 部分中第二句“Write a poem using 100 words or fewer(用 100 个或更少的单词写一首诗)”可知,B
7、 项“写一首 120 词的诗”是不合格的。故选B 项。七选五(2021 年八省联考)Apps(short for applications)are becoming increasingly popular nowadays,and for good reason.They can help you out in just about every area of your life,whether its keeping fit,communicating with friends,or even learning a language._1_ Heres what you should th
8、ink about before downloading an app for language learning.Learn from diverse sources(not just apps)Any seasoned language learner will tell you that the beauty of mastering a foreign language is the world which it opens up to you.This is a world of diverse sources(来源)of information,from newspapers an
9、d books to TV,radio,music and even real people.Would you limit yourself to one medium in your native language?_2_ Establish your purpose and plan your habits Do you want to be fluent in weeks or are you in it for the brain training?The good apps are designed to help you fit your studies around your
10、timetable._3_ These apps encourage habit building,because the successful formation of a habit ensures your safe and regular return.Make it social _4_ I mean social for real.I owe the speed of progress I made in Italian to the support from Jim,my partner in study time.Find a friend to accompany you.T
11、ake an evening class.Borrow a book.Buy a book.Book a week away and attend a language school.Just dont forget your phone!If I may speak sincerely,the combination of app,language school,Jim,evenings out,and a choice book or two proved extremely effective._5_ AI recommend it.BRemember that an app is ju
12、st a tool.CNo,I dont mean posting your progress online.DI encourage you to use apps as often as you can.EProbably not,so why do so in your new language?FThe best apps adapt themselves based upon your behavior.GHowever,you need to know how to use them properly to really benefit.【语篇解读】这是一篇说明文,介绍了应用程序在
13、语言学习方面的广泛应用。1G 根据上文“Apps(short for applications)are becoming increasingly popular nowadays,and for good reason.They can help you out in just about every area of your life,whether its keeping fit,communicating with friends,or even learning a language.”以及后文“Heres what you should think about before dow
14、nloading an app for language learning.”可知,G 选项中 them 指代上文 Apps。所以 G 选项“然而,你需要知道如何正确地使用它们才能真正受益”符合语境。故选 G 项。2 E 根据上文“Any seasoned language learner will tell you that the beauty of mastering a foreign language is the world which it opens up to you.This is a world of diverse sources of information,from
15、 newspaper and books to TV,radio,music and even real people.Would you limit yourself to one medium in your native language?”可知 E 项符合语境。故选 E 项。3F 根据上文“Do you want to be fluent in weeks or are you in it for the brain training?The good apps are designed to help you fit your studies around your timetabl
16、e.”以及后文“These apps encourage habit building,because the successful formation of a habit ensures your safe and regular return.”可知 F 选项中“the best apps”对应后文中“These apps”,符合语境。故选 F 项。4C 根据小标题“Make it social”以及后文“I mean social for real.”可知C 选项中“I dont mean”与后文“I mean”相对应。故选 C 项。5A 根据上文“If I may speak sin
17、cerely,the combination of app,language school,Jim,evening out,and a choice book or two proved extremely effective.”可知,A 选项中 it 指代上文“the combination of”。故选 A 项。语法填空(2020 年 7 月浙江卷)Some time after 10,000 BC,people made the first real attempt to control the world they lived 1_,through agriculture.Over t
18、housands of years,they began to depend less on 2_ could be hunted or gathered from the wild,and more on animals they had raised and crops they had sown.Farming produced 3_(much)food per person than hunting and gathering,so people were able to raise more children.And,as more children were born,more f
19、ood 4_(need)Agriculture gave people their first experience of the power of technology 5_(change)lives.By about 6000 BC,people 6_(discover)the best crops to grow and animals to raise.Later,they learned to work with the 7_(season),planting at the right time and,in dry areas,8_(make)use of annual flood
20、s to irrigate(灌溉)their fields.This style of farming lasted for quite a long time.Then,with 9_ rise of science,changes began.New methods 10_(mean)that fewer people worked in farming.In the last century or so,these changes have accelerated.New power machinery and artificial fertilizers(化肥)have now tot
21、ally transformed a way of life that started in the Stone Age.语法填空【语篇解读】本文是一篇说明文,介绍了农业发展的大致过程。本文引导考生培养劳动意识,树立奋斗和探索精神。1in 考查介词。分析句子结构可知,“they lived”是定语从句,修饰先行词“the world”;省略了关系代词,说明关系代词在从句中作宾语。根据语法常识可知,live 常和介词 in 搭配,意为“居住在”。省略了的关系代词作 in 的宾语。故填 in。2what 连接词。分析句子结构可知,“could be hunted or gathered from
22、the wild”作“depend on”的宾语,且从句中又缺少主语。故填 what。3more 考查比较级。后文的 than 是提示词,结合句意可知,此处用比较级表示“更多的”。故填 more。4was needed 考查被动语态。food 和 need 之间是被动关系,因此用被动语态;由上文的“were born”可知,此处用一般过去时;且 food 在此处为不可数名词,作主语时谓语动词用第三人称单数形式。故填 was needed。5to change 考查不定式。此处用不定式作定语,修饰 technology。故填 to change。6had discovered 考查时态。根据时间
23、状语“by about 6000 BC(到大约公元前 6000年为止)”可知,空格处的谓语动词需用过去完成时,表示到过去某个时间为止已经完成或发生的动作。故填 had discovered。7seasons 考查名词复数。结合语境“他们学习随季节的变化而劳作”可知,一年有四个季节,需用复数形式。故填 seasons。8making 考查现在分词。本句的主干是“Later,they learned to work with the seasons”。plant 与 make 是并列的动作且与逻辑主语 they 之间是主动关系,planting 已经给出提示。故填 making。9the 考查冠词
24、。此处特指“随着科学的进步”,需用定冠词 the。with the rise of意为“随着的崛起”,是固定短语。故填 the。10meant 考查时态。结合前一句“changes began”用了一般过去时可知,空格处mean 也需用一般过去时。故填 meant。读后续写 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。(2021 年山东济南教学质量检测)Brownie and Harry were neighbor dogs in Stowe,a beautiful and peaceful town in Lamoille County,Vermont,Unit
25、ed States,who met every day to play together,running after each other joyfully.Like pairs of dogs you can find in most any neighborhood,these two loved each other and played together so often that they had worn a path through the grass of the field between their respective houses.One evening,Brownie
26、s family noticed that Brownie hadnt returned home as usual.They went looking for him with no success.Brownie still didnt show up the next day,and,despite their efforts to find him,by the next week he was still missing.Curiously,the other dog,Harry,showed up at Brownies house alone one day.He barked,
27、jumped and pestered(纠缠)Brownies human family,showing that he was filled with anxiety.Busy with their own lives,the family just ignored the nervous little neighbor dog and decided to let the missing dog go.Harry refused to take“no”for an answer.Ted,Brownies owner,was steadily disturbed by the angry,d
28、etermined little dog.One morning Harry followed Ted about,barking more insistently,then rushing toward a nearby empty lot and back,as if to say,“Follow me,please!Its very urgent!”Eventually,Ted went after the mad Harry across the empty lot as Harry paused to race back and bark encouragingly.The litt
29、le dog led the man under a tree,past some tree jungles,to a lonely spot a half mile from the house.There Ted found his beloved Brownie,and he was alive,with one of his front legs falling into a steel trap.At that moment,Ted understood the strange behavior of Harry.Feeling regretful,Ted now wished he
30、 had taken Harrys earlier appeals seriously.However,Harry had done more than simply led Brownies human owner to his trapped friend.Ted noticed something quite remarkable before him and was shocked that the amount of love that the dog has for his partner could be so outstanding.注意:续写的词数应为 150 左右。In a
31、 circle around the injured dog,there were some remains of meals._ _【答案】In a circle around the injured dog,there were some remains of meals.It turned out that Harry had been visiting Brownie regularly in order to keep his friend alive.Everyday Harry took half of his dog food here to Brownie.Harry tri
32、ed his best to beg the owner to ask for more leftovers and then he came out with the food.Each night Harry stayed with Brownie to protect him from other meateating animals,leaning close to Brownie to keep him warm and encourage him to keep his spirits up.Brownie was saved and taken home by his owner
33、 Ted._ _【答案】Brownie was saved and taken home by his owner Ted.His front leg was treated by an animal surgeon.He was attended so carefully and very soon he recovered.Everyday Harry came to see him and played with him happily.For many years thereafter,the two families still watched the faithful friends having fun and chasing each other down that wellworn path between their houses.The two dogs not only set up their own friendship but also made the two families harmonious and close together.