1、昆山市(江苏)2016高考英语阅读理解二轮演练(6)及答案阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。The seventh game of any play-off is always special, win or lose, it always has an edge-of-your-seat, heart-in-your-throat intensity unlike any other. One play, one shot, one save may make all the difference.But there are other thin
2、gs that make our games and sports so special.For example, where we play our sports is often one of the best things about the games.Thinks of it:What is as pergect as a fresh sheet of ice after the Zamboni machine (赞博尼磨冰机) has made its final pass and left the surface as smooth as glass? Or a swimming
3、 pool on a summer morning, clear and calm, before the ferst swimmer has broken the water?To me a freshly mowed and lined soccer field is as beautiful as any painting. SO is a golf course in the early morning, or in the evening when the sun is setting. The stuff we paly with is wonderfull, too. Is th
4、ere anything that feels as good in your hand as a brand-new baseball? Or a nice leather football? Grab hold of either, and you just habe to play a game of catch.The clothes are good too. Sports uniforms are much more colorful and comfortable than regular clothes . Maybe thats why so many kids stay i
5、n their soorts uniforms long after their games are over.No shoes feel better on my feet than my golf shoes. Maybe thats because I know I am going to have fun whenever I put then on.We talk so much about winning in sports. But if you are the kind of kid who is happy only when their team wins , then s
6、ports will let you down. After all, no team or player wins all the time.But if you can learn to enjoy the parts of sports that have nothing to do with winning or losing-the feel of a favorite bat or stick in your hand, or how your heartbeats when you put on your uniform and run onto the field -then
7、sports will always be fun. Whether you win or lose. 1.Which of the following words is close in meaning to the phrases “edge-of-your-seat,heart-in-your-throat”in para 1?A. Uncertain B. Scared C. Nervous D. Enthusiastic.答案解析:答案为C。本题为词义推断题。结合第一段内容,不论输赢的比赛,进球,救球都会有着不一样的感觉,这样的感觉必然是令人紧张的,故答案为C。A选项意为 “不确定的
8、”,B选项意为 “害怕的”,D选项意为“热情的”,均不符合题意。2. According to the writer, people are advised .A. not to play a game of catch B. to wear sports uniform longC. not to talk about winning in spors D. to have fun in spors 答案解析:答案为D。本题为文章的主旨大意题。 由文章最后一段 “But if you can learn to enjoy the parts of sports that have nothi
9、ng to do with winning or losing. then sports will always be fun. Whether you win or lose.” 可知,作者建议人们要学会在运动中不论输赢都要享受运动,从运动中获得快乐。故答案为D。3. Sports uniforms, as well as spors shoes, are mentioned in the text A. as an example of the special feeling of sports B. as comforbable wearingfor sports C. as parti
10、cular desire of children D. as most favorite of sportsmen答案解析:答案为A。本题为推理题。由倒数第三、四段可知, 运动时穿的运动衫和运动鞋都会让我们的感觉良好,能让我们在运动中获得快乐,文章用两件实物是为了将其作为运动时特别感觉的例子。故答案为A。4. Which would be the best title for the passage?A. Whether You Win or lose B. Many Joys of Sports C. Winning in Sports D. Games and Sports答案解析:答案为
11、B。本题考查文章的标题。全文都是在围绕 “运动中的快乐”这一主题而展开,故答案为B。阅读理解 Batteries can power anything from small sensors to large systems. While scientists are finding ways to make them smaller but even more powerful, problems can arise when these batteries are much larger and heavier than the devices themselves. University
12、of Missouri(MU) researchers are developing a nuclear energy source that is smaller, lighter and more efficient.“To provide enough power, we need certain methods with high energy density”,said Jae Kwon, assistant professor of electrical and computer engineering at MU. “The radioisotope(放射性同位素) batter
13、y can provide power density that is much higher than chemical batteries.”Kwon and his research team have been working on building a small nuclear battery, presently the size and thickness of a penny, intended to power various micro / nanoelectromechanical systems (M/NEMS). Although nuclear batteries
14、 can cause concerns, Kwon said they are safe.“People hear the word nuclear and think of something very dangerous,” he said, “However, nuclear power sources have already been safely powering a variety of devices, such as pace-makers, space satellites and underwater systems.”His new idea is not only i
15、n the batterys size, but also in its semiconductor(半导体). Kwons battery uses a liquid semiconductor rather than a solid semiconductor.“The key part of using a radioactive battery is that when you harvest the energy, part of the radiation energy can damage the lattice structure of the solid semiconduc
16、tor,” Kwon said, “By using a liquid semiconductor, we believe we can minimize that problem.”Together with J. David Robertson, chemistry professor and associate director of the MU Research Reactor, Kwon is working to build and test the battery. In the future, they hope to increase the batterys power,
17、 shrink its size and try with various other materials. Kwon said that battery could be thinner than the thickness of human hair.16. Which of the following is true of Jae Kwon?A. He teaches chemistry at MU. B. He developed a chemical battery.C. He is working on a nuclear energy source. D. He made a b
18、reakthrough in computer engineering.17. Jae Kwon gave examples in Paragraph 4_.A. to show chemical batteries are widely applied. B. to introduce nuclear batteries can be safely used.C. to describe a nuclear-powered system. D. to introduce various energy sources.18. Liquid semiconductor is used to _.
19、A. get rid of the radioactive waste B. test the power of nuclear batteries.C. decrease the size of nuclear batteries D. reduce the damage to lattice structure.19. According to Jae Kwon, his nuclear battery _.A. uses a solid semiconductor B. will soon replace the present ones.C. could be extremely th
20、in D. has passed the final test.20. The text is most probably a _.A. science news report B. book review C. newspaper ad D. science fiction story【参考答案】1620、CBDCA阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。Every year in America, high-school students who want to go on to college take a national examination
21、 called the Scholastic Aptitude Test, or SAT in a shortened way. Their score is an important factor in determining which colleges will admit them or whether any will be admitted at all. The Scholastic Aptitude Test muasures ones mathematical ability and use of the English language. Traditionally, th
22、e English portion involved grammatical questions and paragraphs that test reading comprehension. But the SAT folks have added a single question , to be answered in an essay, hand-written on the spot. Thats an interesting way to test writing ability, but content aside, have you ever seen young people
23、s handwriting lately? Or anyones for that matter, in this age of computer keyboards? Students write numbers and sign their names on bank checks. They scribble class notes in what can generously be described as the written word. And they hand-write, or more often print, a word or two of identificatio
24、n on luggage and lunch bags. Otherwise, penmanship(书法)-once taught so morally and carefully by second-grade teachers, has gone the way of the dodo bird which has died out.Yet todays kids are asked to write, thoughtfully and legibly, for several minutes on this SAT Test. Good luck to the test scorers
25、 who must work out difficultly the scrawl of young people whove been typing on computers since the age of three! Teachers insist that good handwriting can not only help ones score on the SAT, but also, later on in life, impress potential employers and earn bigger tax refunds because the tax inspecto
26、rs can actually read the computations. And dont forget, we all have to resort to handwriting from rime to time, as computers go down when the power goes out. 1. The subjects to be tested in the SAT include . A. math,English,reading and handwriting B. math, grammar,reading and writing C. math,foreign
27、 language and writing D. math,English and handwriting答案解析:答案为B。本题为细节题。由第一段最后两句话 “The Scholastic Aptitude Test muasures ones mathematical ability and use of the English language. Traditionally, the English portion involved grammatical questions and paragraphs that test reading comprehension.”和第二段第一句话
28、 “But the SAT folks have added a single question , to be answered in an essay, hand-written on the spot.”可知,答案为B。 2.The author write this passage to introduce the fact that . A. writing seems to be very important in the SAT B. those who will go to colleges have to take the SAT C. students should pra
29、ctice handwriting more often D. at the computer age kids dont know how to write. 答案解析:答案为C。本题为文章的主旨大意题。全文由SAT考试增加书面表达部分的改革引入话题-当前学生不重视书写,因此此项改革就是为了使学生书写工整,改掉书写潦草的坏习惯。故答案为C。3. What does the underlined word “scribble”probably mean? A. write quickly and roughly B. take notes difficultly C. print penman
30、ship carefully D. describe written word generously 答案解析:答案为A。本题为词义推断题。结合划线部分的上下文,在这个计算机时代,学生手写的内容已经非常罕见,只有一两个单词写在行李箱或者午餐包上,用来辨认物主,书法在其他场合就像嘟嘟鸟一样灭绝了。故可以推断,学生在课堂上记笔记非常潦草。故答案为A,迅速而粗糙地书写。4. According to the passage good handwriting can . A. help students get high scores in tests B. make a student more p
31、opular C. measure studentss ability D. assist one to get a job答案解析:答案为D。本题为细节题。由文章最后一段 “Teachers insist that good handwriting can not only help ones score on the SAT, but also, later on in life, impress potential employers and earn bigger tax refunds because the tax inspectors can actually read the
32、computations.”可知,漂亮的书法不仅对SAT考试得分起到帮助作用,而且能给今后找工作时的雇主留下良好的印象,获得更多的退税。故答案为D,帮助一个人找工作。干扰项最强的A选项“帮助学生获得高分”拔高了文章的意思。故答案为D。阅读理解 When most people think of tropical islands, lined with white sandy beaches and bright blue seas, it is often the Caribbean or South Pacific that comes to mind. But for Chinese to
33、urists who want a taste of paradise on Earth there is a new place to consider.Mauritius, an island lying off the southeast of Africa in the Indian Ocean, has just been added to Chinas list of tourist destinations. Rich in history, natural beauty and culture, the island has been a popular destination
34、 for the worlds tourists for many years.On December 15 a total of eight African countries were added to the list. The others are Tunisia, Tanzania, Ethiopia, Kenya, Zimbabwe, Zambia and the Seychelles.The island has passed through the controlling hands of a number of European powers, including Dutch
35、, French and British. In 1968, Mauritius won its independence.At present, over half the population of Mauritius is Hindu and another fifth is Muslim. Both groups are descendants(后裔) from workers brought to the island from India by the British. Some Chinese were also brought over to work. There are a
36、lso descendants of African slaves and Franco-Mauritians, the original settlers of the island.One of the best things about the island is the food. There is a mouth-watering mix of European, Chinese and Indian flavours and seafood is very popular. A typical Mauritian dinner might have Indian chicken c
37、urry, Chinese pork, British roast beef and French-style vegetables. Boiled rice is served with just about everything. All that is washed down with a plentiful supply of local beer and rum(朗姆酒).The pleasant tropical climate and scenery provide the perfect setting to enjoy everything. The sea is full
38、of colorful life that lives around the coral reef. This makes Mauritius a wonderful place for swimming and diving. The large number of interesting fish means it is also an exciting place for those who like to go fishing. (from )5. Which of the following cant be used to describe Mauritius?A. Tropical
39、 island, white sandy beach and bright blue sea.B. Beautiful scenery, rich history and culture.C. Most of the people in Mauritius are black.D. Delicious food mixed with eastern and western flavours.6. Which group of the following topics is not discussed in the text?A. Food and history. B. Scenery and
40、 population. C. Location and sports. D. Natural resources and agriculture.7. Which of the following is true?A. Mauritius has something similar to the Caribbean or South Pacific.B. Mauritius has a history of less than 40 years. C. Mauritius has been a popular destination for Chinese tourists for many
41、 years.D. The main food in Mauritius is local beer and rum.8. The underlined word “This” in the last paragraph refers to _.A. Pleasant tropical climate B. Beautiful scenery C. The sea with colorful life D. The coral reef 5. C 事实细节题。第五段“over half the population of Mauritius is Hindu”的意义:毛里求斯现在一半的人口为印
42、度人。根据我们中学生应该具备的常识,印度人不属于黑色人种,由此推断可知6. D 事实归纳题。通读全文,短文中没有涉及“自然资源和农业”。其他几项都能找到。7. A 推测题。短文第一段的意义是:一提起以白色的沙滩和迷人的大海而著称的热带群岛,人们大多会想起加勒比海或是南太平洋上的岛屿。而现在,中国游客又多了另外一个天堂般的好去处毛里求斯。由此衬托出毛里求斯与加勒比海或南太平洋上的岛屿有相类似的风光。毛里求斯1968年赢得独立,独立不到40年,但不能说她有不到40 年的历史,可排除B项。第二段提到毛里求斯日前对中国公民开放旅游,可排除C项。倒数第二段“Boiled rice is served with just about everything. All that is washed down with a plentiful supply of local beer and rum”的意思是:主食为米饭。用餐的时候少不了喝一些当地的啤酒和朗姆酒,可排除D项8. C 指代题。根据这两句的意义:五颜六色的小生物在珊瑚礁周围生存和繁衍,把大海点缀得分外美丽。(这样的大海)使毛里求斯成为游客畅游、潜水的好地方。因此,This指代The sea with colorful life。