1、完形填空阅读下面短文,掌握其大意, 然后从21-40各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。Im sitting in a quiet room at the Millcroft Hotel,a peaceful place hidden back among pine trees about an hour out of Toronto. Its just past noon,late July,and Im_1_the desperate sounds of a lifeordeath_2_going on a few feet away.Theres a small_3_b
2、urning out the last of its short lifes energies in a(an)_4_to fly through the glass of the window._5_,its not working. The great effort offers no hope for survival. Ironically (讽刺地),the struggle is part of the trap. It is_6_for the fly to try hard enough to succeed in_7_through the glass. This fly i
3、s doomed (注定失败)It will_8_there on the windowsill.Across the room,ten steps_9_,the door is open. Ten seconds of flying time and this small creature could reach the outside world it_10_.With only a small effort now being_11_,it could be free of this selfset_12_.The breakthrough possibility is there. I
4、t would be so_13_.Why doesnt the fly try another approach,_14_dramatically different?How did it get so locked in on the idea_15_this particular route and determined effort offer the most promise for success?No doubt this way makes_16_to the fly.Regrettably,its an idea that will kill it.Trying harder
5、 isnt necessarily the solution_17_achieving more. It may not offer any real_18_for getting what you want out of life. Sometimes,in fact,its a big part of the problem.If you_19_your hopes for a breakthrough on trying harder than ever,you may_20_your chances for success.【语篇解读】本文是一篇夹叙夹议文。文章讲述了“我”在旅馆里看到
6、一只苍蝇不停地试图穿过玻璃飞出去,这无疑是在自杀。它完全可以从旁边开着的门飞走。“我”从这件事得到启发:人们在遇到困难的时候,不应冒昧地尝试,应该有所突破,才有机会获得成功。1.A.seeingBcrying outCwatchingDlistening to解析句意为:我听到了绝望的声音。listen to“听到”。A、B、C三项均没有“听到”的意思。答案D2A. struggleBcryCyellDtest解析struggle意为“挣扎,斗争”;cry意为“哭,喊叫”;yell意为“叫喊”;test意为“测试”。由第二段第四句中“the struggle is part of trap”的
7、提示可知,此处应选用struggle。答案A3A. birdBflyCinsectDworm解析bird意为“鸟”;fly意为“苍蝇”;insect意为“昆虫”;worm意为“爬虫”。由第二段第五句中的“the fly to try hard enough to succeed in.”可知,B项正确。答案B4A. experienceBdirectionCforceDattempt解析experience意为“经验,经历”;direction意为“方向”;force意为“武力”;attempt意为“尝试”。根据上下文语境可知,苍蝇正在尝试穿过玻璃飞出去。答案D5A. ThusBSoCAlth
8、oughDHowever解析thus意为“因而”;so意为“所以”;although意为“虽然”;however意为“然而”。句意为:虽然苍蝇不断地尝试穿过玻璃窗,然而并不奏效。前后两句是转折关系。答案D6A. unusualBlikelyCimpossibleDcommon解析unusual“不同寻常的”;likely“可能的”;impossible“不可能的”;common“寻常的”。由常识可知,苍蝇是不可能成功穿过玻璃飞出去的。答案C7A. diggingBbreakingCpushingDjumping解析dig“挖掘”;break“打破”;push“推”;jump“跳”。短语brea
9、k through意为“突破,冲破”,符合语境。答案B8A. killBdieClieDstick解析kill“杀死”;die“死”;lie“撒谎,躺”;stick“粘贴”。由常识判断,如果苍蝇不断地撞击玻璃,就会死在那里。答案B9A. awayBfarCnearDdistant解析away“距离远”;far“远的”;near“近的”;distant“远的”。away用在名词后,表示距离某地有多远,符合语境。答案A10A. dreamsBthinks ofCmissesDlongs for解析dream“梦想”;think of“考虑”;miss“怀念,错过”;long for“渴望”。句意为
10、:只需十秒钟的飞行,这只苍蝇就能飞到外面它所渴望的世界。答案D11A. doneBownedCwastedDplanned解析do“做,完成”;own“拥有”;waste“浪费”;plan“计划”。根据语境可知,它之前的努力都白费了,故C项符合语境。答案C12A. aimBtrapCnetDgoal解析aim“目的,目标”;trap“陷阱”;net“网”;goal“目的”。由第二段第四句中的“the struggle is part of the trap”可知,trap符合语境,即自我设置的陷阱。答案B13A. easyBnecessaryChardDobvious解析easy“轻松的,容易
11、的”;necessary“必要的”;hard“艰难的”;obvious“明显的”。句意为:突破的可能性就在那里,是那么简单。答案A14A. attemptBanythingCstruggleDsomething解析something“某事,某物”,常用于肯定句;anything“任何事物”,常用于否定句和疑问句。在表示请求、建议或征求意见的疑问句中常用something。答案D15A. thatBwhatCwhichDwhere解析that可引导定语从句,也可引导名词性从句;what引导名词性从句;which引导形容词性从句;where可引导定语从句和状语从句。从句中不缺任何成分,且句中先行词
12、是idea,所以其后要用that来引导同位语从句,对idea进行补充说明。答案A16A. senseBdifferenceCeffectDeffort解析sense“感觉,意识”,常和make构成短语,make sense意为“有意义”;difference“区别,不同”;effect“影响”;effort“努力”。句意为:毫无疑问,这种方法对这只苍蝇来说是有意义的。答案A17A. ofBfromCoffDto解析在solution的后面常跟to表示的不定式,是固定搭配。意为“解析法”。答案D18A. adviceBsupportChopeDpower解析advice“建议”;support“
13、支持,支撑”;hope“希望”;power“力量”。此处与最后一段中的“If you_ _your hopes for a.”相照应,故用hope符合语境。答案C19A. riskBgetCmakeDtake解析risk“冒险,冒的风险”;get“获得”;make“制作”;take“带走”。句意为:如果你冒险把你的希望放在比以往更艰难的突破上,你就可能有扼杀成功的机会。答案A20A. failBkillCachieveDfulfill解析fail“失败”;kill“杀死”;achieve“获得,达到”;fulfill“执行,履行”由语境可知,此处应用kill。答案B阅读理解。阅读下列短文, 从
14、给的四个选项 (A、B、C和D) 中, 选出最佳选项。【2013潍坊5月模拟】When you tidy your messy bedroom,it gets a lot easier to find things.Dreams may work the same way for a messy brain,helping you learn by organizing memories and ideas.To test how much dreams can help learning,Robert Stickgold had some students play a shapefitti
15、ng game called Tetris (俄罗斯方块) for a few hours and then go to sleep.Soon they were dreaming of falling Tetris shapes.Interestingly,the worst Tetris players had the most Tetris dreams and improved their game the most.Similar tests have shown the same results for all kinds of skills.As we dream,many im
16、portant tasks are getting done.The brain decides what to keep and what to forget.It is connecting new experiences to older learning.In fact,the brain is learning all night long.Another important task of dreams may be to help us deal with emotions (情绪)At night,emotions are in the drivers seat.People
17、who have had an upsetting experience often dream about it afterward.Often the dream event changes somehowanother way the brain tries to make the memory less upset.So if your best friend moves away,you might dream that youre the one whos moving.In fact,dreams have a proven power to improve mood,and p
18、eople who dream about whats bothering them usually feel better sooner than those who dont.Everybody dreams for a couple of hours every nightin the course of your life,youll spend about 25 years asleep and 6 years dreaming.Theres probably no single answer to the question why we dream,but there doesnt
19、 have to be.One dream might help you remember your math facts,while another might lead to a new invention,or give you a fun,crazy story to tell your friends.Its all in a nights work for our busy,mysterious brains.1Robert Stickgolds test shows that_.Agames are useful for memoryBdreams can help improv
20、e skillsCplayers stop learning in dreamsDtasks can only be settled through dreams2We can learn from Paragraph 4 that_.Adreams can get rid of sufferingsBonly drivers can deal with emotionsCone may be less upset after a dreamDdreams can copy what one experienced3Which of the following does the author
21、probably agree with?ADreaming does harm to ones mood.BDreaming affects the quality of sleep.CIts hard to find out the secrets of dreaming.DIts not so important to know the cause of dreaming.4What does the text focus on?ADreams and memories.BDreams and emotions.CThe benefits of dreams.DThe patterns o
22、f dreams.5In which part of a magazine can this text be found?AEntertainment.BTourism.CScience.DAdvertisement.语篇解读本文是一篇说明文。文章说明了梦的好处,即可以改善学习和情绪。1解析:推理判断题。根据第二段可知,为了证实梦对学习有帮助,Robert Stickgold做了这次实验,而实验结果表明选手的技能有所提高,根据本段最后一句“Similar tests have shown the same results for all kinds of skills.”可推知,梦对学习各种技
23、能都是有帮助的,故选B。答案:B2解析:细节理解题。根据第四段第一句“Another important task of dreams.emotions (情绪)”和最后一句“In fact,dreams have a proven power to improve mood.”可知,梦有助于改善心情,故选C。 答案:C3解析:细节理解题。根据最后一段第二句“Theres probably no single answer to the question why we dream,but there doesnt have to be.”可知,作者认为关于我们为什么会做梦的解释不止一个,但也没
24、必要非要有一个解释。答案:D4解析:主旨大意题。通读全文可知,本文主要说明了梦的好处:有助于改善学习和情绪。答案:C5解析:推理判断题。根据文章主旨可知,文章是关于梦的科学研究方面的知识,所以最可能在杂志的有关科学的栏目里找到此文章,故选C。答案:C。阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项。Students who date (约会)in middle school have significantly worse study skills, are four times more likely to drop out of school and report twice
25、as much alcohol and tobacco use than their single classmates, according to new research from the University of Georgia.Romantic relationships are a trademark of adolescence ,but very few studies have examined how adolescents differ in the development of these relationships, said Pamela Orpinas ,stud
26、y author and professor in the College of Public Health and head of the Department of Health Promotion and Behavior.Orpinas followed a group of 624 students over a seven-year period from 6th to 12th grade.Each year, the group of students completed a survey indicating whether they had dated and report
27、ed the frequency of different behaviors, including the use of drugs and alcohol. Their teachers completed questionnaires (调查表)about the students* academic efforts. He found some students never or hardly ever reported dating from middle to high school, and these students had consistently the best stu
28、dy skills according to their teachers. Other students dated infrequently in middle school but increased the frequency of dating in high school.At all points in time, teachers rated the students who reported the lowest frequency of dating as having the best study skills and the students with the high
29、est dating as having the worst study skills,1 according to the journal article. Study skills refer to behaviors that lead to academic success such as doing work for extra credit being well organized, finishing homework, working hard and reading assigned chapters.Dating a classmate may have the same
30、emotional complications of dating a co-worker, Orpinas said, when the couple break up. they have to continue to see each other in class and perhaps witness the ex-partner dating someone else. It is reasonable to think this could be linked to depression and divert (转移)attention from studying.”4tDatin
31、g should not be considered a ceremony of growth in middle school,”Orpinas concluded.41.According to the passage, students who date in middle school may_A. have poorer academic performances B. be more likely to hurl othersC.enjoy better school livesD. are less likely to use alcohol and tobacco【答案】A【解
32、析】细节理解题。根据Students who date (约会)in middle school have significantly worse study skills,可知约会的学生成绩一般都不好。故选A。42.When doing his study, Orpinas_.A.followed a group of students of 6th and 12th gradeB.completed a survey and a report each yearC.completed questionnaires about the students academic effortsD.f
33、ound that the students study skills have connection with their frequency of dating【答案】D【解析】细节理解题。根据:At all points in time, teachers rated the students who reported the lowest frequency of dating as having the best study skills and the students with the highest dating as having the worst study skills
34、,可知学生的成绩和约会的频率有关。故选D。43.Study skills may include the following behaviors and qualities Except_A. being diligentB. bcing well organizedC.being kind and helpfulD. finishing assigned schoolwork【答案】C【解析】细节理解题。根据Study skills refer to behaviors that lead to academic success such as doing work for extra cr
35、edit being well organized, finishing homework, working hard and reading assigned chapters.可知没有提到C项。故选C。44.What can possibly happen to the school couples after they break up?A.They dont want to see each other any longer.B.Their attention to studying will be affected.C.They will miss their ex-partners
36、 sometimes D.They will think it,s reasonable Io get depressed.【答案】B【解析】细节理解题。根据when the couple break up. they have to continue to see each other in class and perhaps witness the ex-partner dating someone else. It is reasonable to think this could be linked to depression and divert (转移)attention from studying.”可知分手的两个人会上课不专心。故选B。45.Orpinas attitude towards dating in middle school is_A. supportive B. positiveC. negativeD. indifferent【答案】C【解析】细节理解题。根据4tDating should not be considered a ceremony of growth in middle school,可知Orpinas 对中学谈恋爱是消极的观点。故选C。