收藏 分享(赏)

江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc

上传人:a**** 文档编号:342594 上传时间:2025-11-27 格式:DOC 页数:21 大小:127KB
下载 相关 举报
江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc_第1页
第1页 / 共21页
江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc_第2页
第2页 / 共21页
江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc_第3页
第3页 / 共21页
江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc_第4页
第4页 / 共21页
江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc_第5页
第5页 / 共21页
江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc_第6页
第6页 / 共21页
江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc_第7页
第7页 / 共21页
江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc_第8页
第8页 / 共21页
江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc_第9页
第9页 / 共21页
江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc_第10页
第10页 / 共21页
江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc_第11页
第11页 / 共21页
江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc_第12页
第12页 / 共21页
江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc_第13页
第13页 / 共21页
江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc_第14页
第14页 / 共21页
江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc_第15页
第15页 / 共21页
江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc_第16页
第16页 / 共21页
江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc_第17页
第17页 / 共21页
江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc_第18页
第18页 / 共21页
江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc_第19页
第19页 / 共21页
江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc_第20页
第20页 / 共21页
江苏省沭阳县两校2020-2021学年高一上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc_第21页
第21页 / 共21页
亲,该文档总共21页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、2020-2021学年江苏省沭阳县两校高一上学期第一次联考英语试题第一部分 听力(共两节 , 满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分 , 满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题 , 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项 , 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后 , 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What does the woman suggest the man doing with the phone?A.Watching films. B.Playing games. C.Studying2.What are the s

2、peakers talking about?A.Where to eat. B.What to buy. C.When.to set off3.How many students are there in the dorm now?A.2. B.3. C.4.4.What relation is the woman to the man?A.His doctor. B.His boss. C.His teacher.5.Why will Anna leave her job?A.To run a store. B.To cure her illness. C.To look after her

3、 kids.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6、7题。6.When did the woman get here?A.Last Tuesday. B.Last Wednesday. C.Last Sunday.7.What subject did Tim choose at last?A.English. B.Biolo

4、gy. C.Geography.听下面一段对话,回答第8、9题。8.What is the man going to attend?A.A wedding. B.A business event. C.An anniversary party.9.How long does it take to go to the train station by underground?AThe color of his jacket. B.The style of his shirt buttons. C.The sleeve length of his jacket.听下面一段对话,回答第10至12题。

5、10.What is the womans attitude towards the boys behavior?A.Supportive. B.Indifferent. C.Unsatisfied.11.Who makes the boy annoyed?A.His father. B.His brother. C.His mother.12.What does the boy expect the woman to do?A.Treat him kindly. B.Reply to his e-mails. C.Be strict with his brother.听下面一段对话,回答第1

6、3至16题。13.Where does the conversation take place?A.In a travel agency. B.At home. C.In a hotel.14.How many vacation days does the man have?A.5. B.15. C.20.15.What difficult decision will the man face probably?A.Where to stay. B.What to eat. C.How to travel.16.When will the man start his trip?A.At the

7、 end of this week.B.At the end of this month. C.At the beginning of next month.听下面一段独白,回答第17至20题。17.What did Jason think of cold weather?A.Enjoyable. B.Terrible. C.Just so-so.18.What did Jason usually do during winter?A.He had snowball fights. B.He went for a walk in the park. C.He gathered his frie

8、nds at home.19.What did Jason enjoy doing on Christmas?A.Dressing up his children. B.Receiving many presents. C.Giving gifts to others.20.What season was it?A.Winter B.Spring. C.Summer.第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列四篇短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AConsidering that Sundarb

9、ans National Park is situated in the tropics,September to March is the ideal time to come hereApril,May and June are too hot while July and August often bring heavy season winds that limit travel and dont make for a very pleasant sightseeing experienceYou can really enjoy doing lots of charming thin

10、gs in the Sundarbans during September to MarchTake a river tourMost tourists who explore the Sundarbans arrive in Khulna City firstFrom there,you can join a boat tour that travels south along the Ganges River through miles of preserved forest all the way to Kotka,where there is a beautiful beach alo

11、ng the Bay of BengalVisit a bird habitatThis bird habitat is a nesting place for dozens of tropical birds found in the SundarbansThe best way to observe these birds is climbing up the Sajnekhali WatchtowerIf youre lucky,you11 also catch the famed Bengal Tiger making its rounds through the swampy jun

12、gleVisit the Mangrove(红树林)Interpretation CentreIf you wish to spend some time indoors out of the sweaty heat,go to the Mangrove Interpretation CentreThis place is very educational with many posters,maps and exhibits showing the wildlife and varieties of mangrove plants found within the parkYoull als

13、o get to see crocodiles in a small poolTake a tour of local villagesExperience village life that has largely remained unchanged for centuriesIn this vast tropical region,there are villages made up of various ethnic groups who rely on fishing,farming and working in the local through growing tourist i

14、ndustry for their livelihoodsThe Sundarbans is a UNESCO world heritage site where you can visit villages and talk to locals,who will gladly share their culture with you1. Which month is suitable for a visit to Sundarbans National Park?A. DecemberB. AugustC. JuneD. May2. What can visitors do in the M

15、angrove Interpretation Centre?A. See some plants and animalsB. Put up posters about wildlifeC. Feed crocodiles in a small riverD. Observe birds by climbing up the trees3. What is the authors main purpose in writing the text?A. To advertise some natural animal habitatsB. To advocate the protection of

16、 forests in Khulna CityC. To introduce several charming villages in the vast tropical regionD. To show visitors something attractive to do in the Sundarbans【答案】1. A 2. A 3. D【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了参观孙德尔本斯国家公园的理想时间以及公园内有趣的活动。【1题详解】细节理解题。根据第一段中的“September to March is the ideal time to come here”可知,9月到3月是

17、去孙德尔本斯国家公园的理想时间,12月更好在这个时间范围内,故A项正确。【2题详解】细节理解题。根据第四段中的“This place is very educational with many posters,maps and exhibits showing the wildlife and varieties of mangrove plants found within the parkYoull also get to see crocodiles in a small pool”可知,红树林讲解中心有很多展示了公园内各种野生动植物的海报和展品,你还可以看到鳄鱼,由此可知,游客在这里可

18、以看到一些动物和植物,故A项正确。【3题详解】推理判断题。通读全文可知,本文主要介绍了参观孙德尔本斯国家公园的理想时间以及公园内有趣的活动,由此可知,作者写这篇文章的目的就是向游客介绍一些在孙德尔本斯国家公园可以做的有吸引力的事情,故D项正确。BOrganic food is very popular. It is also expensive. Some organic food costs twice as much as non-organic food, but new parents and pet owners are willing to pay up to 200% more

19、for organic food. However, there are people who think it is a waste of money.There is one main difference between organic and non-organic food. Organic farms do not use agricultural chemicals, such as pesticides. In many countries organic foods have special labels. These guarantee that the products

20、are natural.Some people think organic means locally grown. Originally this was true. Over time organic farming became more difficult. The demand for organic food grew larger than the supply. Small companies had to sell out to large companies. There werent enough organic ingredients, such as grain an

21、d cattle. This made it difficult for many organic companies to stay in business. Today, many large companies have an organic line of products.Is organic food more nutritious? This is part of the debate. Many farmers and consumers believe it is. They think agricultural chemicals cause health problems

22、 such as cancer. Many health professionals disagree. Few studies prove that organic foods prevent health problems. Health specialists worry more about bacteria, such as E.coli and salmonella. These can get into contact with organic and non- organic food. Doctors recommend washing produce very carefu

23、lly. Handling meat carefully is important too.Most people agree that naturally grown food tastes better. Is tastier food worth the extra money? This is a matter of opinion. Whether it is healthier or not may require more research. However, organic consumers argue it is better to be safe than sorry.4

24、. What is probably the major concern of organic food consumers?A. Price.B. Safety.C. Freshness.D. Variety.5. What is the doctors suggestion?A. Grow your own food.B. Reduce the use of pesticides.C. Make sure the food is clean.D. Buy large companies products.6. Which of the following do most people ag

25、ree on organic food?A. It tastes better.B. It is easier to grow.C. It contains more fat.D. It is more nutritious.7. Where does this text probably come from?A. A recipe book.B. A chemistry paper.C. A medical report.D. A health magazine.【答案】4. B 5. C 6. A 7. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了如今有机食品很受欢迎,将有机食品和非有

26、机食品进行了对比,并且就有机食品的种植、营养价值和味道等情况进行了说明。【4题详解】推理判断题。根据第二段中Organic farms do not use agricultural chemicals, such as pesticides. In many countries organic foods have special labels. These guarantee that the products are natural.可知有机农场不使用农药等农药。在许多国家,有机食品都有特殊的标签。这些保证了产品是天然的。以及最后一段中However, organic consumers

27、 argue it is better to be safe than sorry.可知然而,有机食品消费者认为,安全总比后悔好。由此可推知,有机食品消费者最关心的可能是安全。故选B。【5题详解】细节理解题。根据倒数第二段中Doctors recommend washing produce very carefully. Handling meat carefully is important too.可知医生建议仔细清洗农产品。小心处理肉类也很重要。由此可知,医生的建议是确保食物干净。故选C。【6题详解】细节理解题。根据最后一段中Most people agree that naturall

28、y grown food tastes better.可知大多数人同意自然生长的食物味道更好。由此可知,大多数人同意有机食品味道更好。故选A。【7题详解】推理判断题。根据文章主要说明了如今有机食品很受欢迎,将有机食品和非有机食品进行了对比,并且就有机食品的种植、营养价值和味道等情况进行了说明。这属于饮食健康类文章,可推知,这篇文章可能来自健康杂志。故选D。CYou know the feeling -you have left your phone at home and feel anxious, as if you have lost your connection to the worl

29、d. Nomophobia (无手机恐惧症) affects teenagers and adults alike. You can even do an online test to see if you have it. Last week, researchers from Hong Kong warned that nomophobia is infecting everyone. Their study found that people who use their phones to store, share and access personal memories suffer

30、most. When users were asked to describe how they felt about their phones, words such as hurt (neck pain was often reported ) and alone predicted higher levels of nomophobia.The findings of our study suggest that users regard smartphones as their extended selves and get attached to the devices, said

31、Dr. Kim Ki Joon. People experience feelings of anxiety and unpleasantness when separated from their phones. Meanwhile, an American study shows that smartphone separation can lead to an increase in heart rate and blood pressure.So can being without your phone really give you separation anxiety? Profe

32、ssor Mark Griffiths, psychologist and director of the International Gaming Research Unit at Nottingham Trent University, says it is what is on the phone that matters-the social networking that creates Fomo ( fear of missing out).We are talking about an internet-connected device that allows people to

33、 deal with lots of aspects of their lives, says Griffiths. You would have to surgically remove a phone from a teenager because their whole life is ingrained in this device.Griffiths thinks attachment theory, where we develop emotional dependency on the phone because it holds details of our lives, is

34、 a small part of nomophobia. For screenagers, it is Fomo that creates the most separation anxiety. If they cant see whats happening on Snapchat or Instagram, they become panic-stricken about not knowing whats going on socially. But they adapt very quickly if you take them on holiday and theres no in

35、ternet, says Griffiths.8 Which of the following may Dr. Kim Ki Joon agree with?A. We waste too much time on phones.B. Phones have become part of some users.C. Addiction to phones makes memories suffer.D. Phones and blood pressure are closely linked.9. According to Griffiths, we get nomophobia becaus

36、e .A. we are accustomed to having a phone on us.B. we need our phones to help us store information.C. we worry we may miss out what our friends are doing.D. we fear without phones we will run into a lot of trouble.10. Which of the following phrase has the closest meaning to the underlined phrase ing

37、rained in in Paragraph 4?A. relied onB. opposed toC. approved ofD. determined by11. Where can you probably find the above passage?A. In a research report.B. In a fashion book.C. In a science textbook.D. In a popular science magazine.【答案】8. B 9. C 10. A 11. D【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议的文章。文章主要叙述了当今社会的很多人成了手机控。有

38、的人只要手机不在身边就感到焦虑不安,好像失去了与世界的联系,这是因为智能手机是人们储存、分享和访问他人,与朋友联系的一种工具。【8题详解】推理判断题。根据第二段的The findings of our study suggest that users regard smartphones as their extended selves and get attached to the devices, said Dr. Kim Ki Joon.( Kim Ki Joon博士说:“我们研究的结果表明,使用者把智能手机看作他们自己的延申,非常依赖这些设备”)可知,Kim Ki Joon认为智能手机

39、是使用者自己的延申。由此推测,他会同意“手机是使用者自己的一部分”的说法。B. Phones have become part of some users.(手机已经成为一些使用者的一部分)符合以上说法,故选B项。【9题详解】推理判断题。根据第三段的Professor Mark Griffiths, psychologist and director of the International Gaming Research Unit at Nottingham Trent University, says it is what is on the phone that matters-the

40、social networking that creates Fomo ( fear of missing out).(诺丁汉特伦特大学国际游戏研究中心主任、心理学家马克.格里菲斯教授说:“手机上的内容才是重要的,社交网络创造了Fomo害怕错过”)可推测,无手机恐惧症是因为人们担心不知道朋友在做什么。C. we worry we may miss out what our friends are doing.(我们可能担心我们不知道朋友们在做什么)符合以上推测,故选C项。【10题详解】词义猜测题。根据划线部分所在句子You would have to surgically remove a p

41、hone from a teenager because their whole life is ingrained in this device.可知,你必须通过外科手术才能把手机从一个青少年身上移除,因为他们的整个生活都会与这个设备ingrained。根据句意,可猜测划线部分的意思是“密不可分的”,因此才必须通过外科手术让他们分离。A. relied on(依赖的)和以上猜测最接近,故选A项。【11题详解】推理判断题。根据文章的主要内容,尤其是第二段的The findings of our study suggest that users regard smartphones as the

42、ir extended selves and get attached to the devices, said Dr. Kim Ki Joon. (Kim Ki Joon博士说:“我们研究的结果表明,使用者把智能手机看作他们自己的延申,非常依赖这些设备”)可知,本文主要陈述了一次研究的结果。这和科学相关,由此推测本文很有可能出现在一份科普杂志上。D. In a popular science magazine.(在一份科普杂志上)符合以上推测,故选D项。DThe transfer(转变)of responsibility for handling climate change to the

43、countrys top environmental monitor will help promote and improve the critical process. said an official.Li Gao,director-general of climate change,Ministry of Ecology and Environment(生态环境部),made the declaration during a news conference on Wednesday in Beijing.After years of effort,China has achieved

44、unique results in dealing with climate change.The carbon and greenhouse gas we have let off has decreased a lot in the past years.This shows that China is achieving its goal of reducing pollution by 2020,Li said.This lays a good foundation for the country to achieve the goal it set for 2030.,Li said

45、.The transfer of duties of handling climate change to the ministry helps promote the countrys efforts to control greenhouse gases and other pollution,he said.The key task in handling climate change is to control carbon dioxide emissions(排放)from fossil fuels.Coal,a major source of energy in China,mak

46、es a great contribution to air pollution,he said.The country has limited the expansion of industries with high energy consumption and pollution,promoted use of clean energy,and accelerated the adjustment of energy generation in its action plans for air pollution control in the past few years.These m

47、easures are also helping contribute to greenhouse emissions control,he said.Air pollution control measures in recent years have helped reduce the greenhouse gas emissions.The actions to improve air quality have played a significant role in helping us realize the goal of doing with climate change,he

48、said.Meanwhile,controls over greenhouse gas emissions have also contributed to reduced air pollution.he added.The transfer to the ministry provides a good way to handle climate change and control air pollution,he said.We will promote the work in our monitoring and setting of targets,as well as in po

49、licy making,Li added.12. Who will take responsibility for handling climate change?A. Li GaoB. The countrys top environmental monitorC. Beijing governmentD. Ministry of Ecology and Environment13. It can be inferred from the passage that China_.A. did not do well in dealing with climate change in the

50、past years.B. has already achieved its goal of reducing pollution by 2020C. has made great progress in handling climate change.D. will be unable to achieve the goal it set for 203014. Which of the following is TRUE?A. The transfer to the ministry helps increase greenhouse gases and other pollution.B

51、. The key task in dealing with climate change is to forbid using fossil fuels.C. The reduction of greenhouse gas emissions have also helped reduce air pollution.D. The country has limited the use of clean energy.15. What is the authors attitude towards the transfer to the ministry?A. doubtfulB. neut

52、ralC. disappointedD. optimistic【答案】12. B 13. C 14. C 15. D【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要讲了周三,中国生态环境部气候变化司司长李高在北京举行的新闻发布会上发表声明说,将应对气候变化的责任移交给国家最高环境监测机构,将有助于促进和改善环境问题。【12题详解】细节理解题。根据第一段The transfer(转变)of responsibility for handling climate change to the countrys top environmental monitor will help promote and

53、improve the critical process. said an official.(一位官员说:“将应对气候变化的责任移交给国家最高环境监测机构,将有助于促进和改善这一关键过程。”)可知国家最高环境监测机构将负责应对气候变化。故选B。【13题详解】推理判断题。根据第三段“After years of effort,China has achieved unique results in dealing with climate change.The carbon and greenhouse gas we have let off has decreased a lot in th

54、e past years.”(经过多年努力,中国应对气候变化取得了独特成果。我们排放的碳和温室气体在过去几年已经减少了很多)可推知,中国在应对气候变化方面取得重大进展。故选C。【14题详解】细节理解题。根据倒数第二段“Meanwhile,controls over greenhouse gas emissions have also contributed to reduced air pollution.he added.”(“与此同时,控制温室气体排放也有助于减少空气污染,”他补充说)可知“温室气体排放的减少也有助于减少空气污染”这一表述正确。故选C。【15题详解】推理判断题。根据最后一段

55、“The transfer to the ministry provides a good way to handle climate change and control air pollution,he said.We will promote the work in our monitoring and setting of targets,as well as in policy making,Li added.”(他说,向环保部的移交为应对气候变化和控制空气污染提供了一个很好的途径。“我们将在监测、目标设定以及政策制定方面推进这项工作,”李补充道)可推知作者对“移交”的态度是乐观的。

56、A. doubtful怀疑的;B. neutral中立的;C. disappointed失望的;D. optimistic乐观的。故选D。第二节(共5小题 , 每小题2分 , 满分10分) 根据短文内容 , 从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to lead a balanced lifeMany students suffer from stress in their daily lives. They are under stress because their lives are not balanced. They focus too much

57、on studying, worrying about what others think, and not enough on other things.You may wonder whether stress is a serious matter. The answer is Yes. You should be aware that stress is a risk to your health. If you want to live a long and healthy life, you need to begin to guard against stress from a

58、young age._16_They can help to bring balance to your life.Be positive._17_You should always look on the bright side of life, and imagine that you will have a happy and successful future._18_ Force yourself to take a break from your studies and worries about exams. You can do this by taking a walk, r

59、eading a book, going to a concert or seeing a film. You can also just sit in a quiet place and be silent for a moment.Take up a hobby.Learn to paint, take up skating, or start playing a musical instrument._19_Take care of your body.Stress is your bodys enemy. Taking regular exercise, eating a health

60、y diet and getting enough sleep are all the things that can help you.Laugh._20_Seeing a funny film or telling jokes with friends will often make you happy when you are low.A. Learn to relax.B. Take some medicine for stress.C. Here are some ways to deal with stress.D. Work hard at your lessons before

61、 exams.E. Sometimes laughter is the best medicine for stress.F. One way to cancel out stress is through positive thinking.G. When you are busy with a hobby, you leave all your worries behind.【答案】16. C 17. F 18. A 19. G 20. E【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一些减轻压力的方法。【16题详解】上文提到预防压力的重要性,下文又介绍了几种减压的方法,此处需要一个承上启

62、下的过渡句,既要对应上文提到的压力话题,又要引出下文介绍的几种减压方法,故C选项“这里有一些处理压力的方法”符合语境,故选C。【17题详解】根据小标题“Be positive.(保持积极)”以及后文“You should always look on the bright side of life, and imagine that you will have a happy and successful future.(你应该总是看到生活光明的一面,想象你会有一个快乐和成功的未来)”可知,本段主要说明的是通过积极思考来消除压力。标题中positive可对应到F选项中positive thin

63、king。故F选项“消除压力的一种方法是通过积极的思考”符合语境,故选F。【18题详解】本空为本段小标题,根据后文内容“Force yourself to take a break from your studies and worries about exams. You can do this by taking a walk, reading a book, going to a concert or seeing a film. You can also just sit in a quiet place and be silent for a moment.(强迫自己从你的学习和对考

64、试的担忧中休息一下。你可以通过散步、读书、听音乐会或看电影来做到这一点。你也可以只是坐在一个安静的地方,沉默片刻)”可知,本段主要说明的是通过休息放松来减轻压力,故A选项“学会放松”符合小标题,故选A。【19题详解】根据本段小标题“Take up a hobby.( 培养一种爱好)”以及后文“Learn to paint, take up skating, or start playing a musical instrument.( 学习绘画,滑冰,或者开始演奏一种乐器)”可知,本段主要说明的是通过爱好来减轻压力,标题中a hobby可对应到G选项中a hobby。故G选项“当你忙于一项爱好

65、时,你会把所有的烦恼都抛在脑后”符合语境,故选G。【20题详解】根据本段小标题“Laugh.(笑)”以及后文“Seeing a funny film or telling jokes with friends will often make you happy when you are low.(当你情绪低落的时候,看一部有趣的电影或和朋友讲笑话常常会使你开心)”可知,本段主要说明的是通过笑来让自己开心,从而减轻压力。标题中laugh可对应到E选项中laughter。故E选项“有时候笑是治疗压力的最好良药”符合语境,故选E。第三部分 英语知识运用(45分)第一节 完形填空(共20小题 , 每小

66、题1.5分 , 满分30分)阅读下面短文,从短文后所给各题的四个选项(A、B、C、D)中选出能填入空白处的最佳选项 , 并在答题卡上将该项涂黑。When I was young, my mother could not even _21_ a 50-cent chocolate bar for me. However, instead of focusing on poorness, my mother selflessly _22_ me to fight for success so that I could lead a _23_ life. She worked long hours

67、every night to support the family. _24_, she would find time to _25_ with my sister, Emily, and me. Although I did not have two parents, I was loved and _26_ just as much.Not all of lifes milestones were easy. Some even left a _27_ taste when my mother married a man in Maryland. The first few months

68、 were _28_: baseball games, dinners together and movies. It felt like we were the _29_ All-American family. Then things _30_. Screaming matches between my stepfather and my mother ruined dinners, and he _31_ movie tickets for wine.We spent five years living in a family setting that had turned into a

69、 _32_ zone. To our great relief, they finally _33_ and we settled in Texas, where Mom is still working hard for a better life. Now, as I write this article with some dark _34_ at hand, I realize my family and I are at the _35_ point of our lives. I have succeeded both in my _36_ and personality. I h

70、ave been _37_ my hunger for knowledge and I am to _38_ from high school, not making a bitter product of my _39_, for I know that hard times in life are also learning experiences. _40_, like candy, can be the sweetest treat of all.21. A. affordB. deliverC. breakD. discover22. A. permittedB. pushedC.

71、invitedD. warned23. A. independentB. peacefulC. interestingD. comfortable24. A. InsteadB. StillC. OtherwiseD. Thus25. A. playB. agreeC. combineD. argue26 A. educatedB. blamedC. observedD. punished27. A. similarB. strongC. bitterD. plain28. A. greatB. busyC. tiringD. dull29. A. creativeB. healthyC. e

72、nergeticD. perfect30. A. happenedB. continuedC. changedD. disappeared31. A. tookB. swappedC. paidD. searched32. A. timeB. friendC. safetyD. war33. A. gathered roundB. moved offC. broke upD. went away34. A. spotsB. linesC. chocolateD. ink35. A. weakestB. closestC. lowestD. best36. A. workB. studyC. p

73、oliticsD. sport37. A. satisfyingB. feelingC. controllingD. reducing38. A. sufferB. escapeC. graduateD. separate39. A. traditionB. environmentC. religionD. identity40. A. PatienceB. BeliefC. DevotionD. Success【答案】21. A 22. B 23. D 24. B 25. A 26. A 27. C 28. A 29. D 30. C 31. B 32. D 33. C 34. C 35.

74、D 36. B 37. A 38. C 39. B 40. D【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议的文章。文章主要讲了作者小时候,虽然生活贫穷,但母亲总是竭尽所能,让自己的孩子们过上舒适的生活。生活中的不顺与苦涩,并不能打倒作者一家。因为作者知道,生活中的艰难时刻也是学习的经历。最终,作者获得成功,并过上了幸福的生活。【21题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:当我小时候时,我妈妈甚至给我买不起50美分的巧克力棒。A. afford买得起;B. deliver发表;C. break打破;D. discover发现。根据下文内容可知,作者的家庭非常贫穷,所以妈妈是买不起50美分的巧克力棒。故选A

75、。【22题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:然而,母亲没有把注意力放在贫穷上,而是无私地推动我为成功而奋斗,让我过上舒适的生活。A. permitted允许;B. pushed推动;C. invited邀请;D. warned警告。根据常识,母亲是推动作者为成功而奋斗,故选B。【23题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意同上。A. independent独立的;B. peaceful和平的;C. interesting有趣的;D. comfortable舒适的。根据She worked long hours every night to support the family.可推知,母

76、亲每晚辛勤劳动来支撑家庭,以便于作者可以过上舒适的生活。故选D。【24题详解】本题考查语境判断之逻辑连接词。句意:尽管如此,她还是会抽出时间和我妹妹Emily还有我一起玩。A. Instead相反;B. Still尽管如此;C. Otherwise否则;D. Thus因此。根据前一句She worked long hours every night to support the family.与后一句she would find time to _5_ with my sister可知,前后是让步关系,故选B。【25题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:尽管如此,她还是会抽出时间和我妹妹E

77、mily还有我一起玩。A. play玩;B. agree同意;C. combine结合;D. argue争论。根据语境,是妈妈抽时间与作者和妹妹玩,故选A。【26题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:虽然我没有双亲,但我也同样被爱和教育。A. educated教育;B. blamed谴责;C. observed观察;D. punished惩罚。这里表示虽然作者没有双亲,但作者同样被爱和教育。故选A。【27题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:不是所有人生的里程碑都是容易的。当我母亲在马里兰州嫁给一个男人时,有些人甚至留下了苦涩的味道。A. similar相似的;B. strong强壮的

78、;C. bitter苦涩的;D. plain朴素的。根据前一句Not all of lifes milestones were easy.及生活常识可知,当作者母亲在马里兰州嫁给一个男人时,有些甚至留下了苦涩的回忆。故选C。【28题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:最初的几个月很棒:棒球比赛、一起吃饭和看电影。A. great好的;B. busy忙碌的;C. tiring累人的;D. dull迟钝的。根据后文所列举的事项:baseball games, dinners together and movies.可知,最初的几个月很好。故选A。【29题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:

79、感觉我们是一个完美的全美国家庭。A. creative创造性的;B. healthy健康的;C. energetic精力充沛的;D. perfect完美的。根据前文内容The first few months were _8_: baseball games, dinners together and movies.可知,家庭看起来很完美。故选D。【30题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:后来情况变了。A. happened发生;B. continued继续;C. changed改变;D. disappeared消失。根据后文Screaming matches between my st

80、epfather and my mother ruined dinners, and he _11_ movie tickets for wine.可知,后来事情发生了变化。故选C。【31题详解】本题考查语境判断之逻辑关系。句意:继父和母亲之间的争吵毁了晚餐,他用电影票换了红酒。A. took拿;B. swapped交换;C. paid支付;D. searched搜寻。根据语境,继父与母亲是在争吵,所以是用电影票换了红酒,符合情境,故选B。【32题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:我们花了五年的时间生活在一个已经变成战区的家庭环境中。A. time时间;B. friend朋友;C. sa

81、fety安全;D. war战争。根据前文内容可知,继父与母亲的关系不好,所以这里意思是我们在一个已经变成战区的家庭环境中生活了五年。故选D。【33题详解】本题考查语境判断之逻辑关系。句意:令我们非常欣慰的是,他们终于分手了,我们在得克萨斯州定居下来,那里的妈妈还在为更好的生活而努力工作。A. gathered round聚集;B. moved off离开;C. broke up分手;D. went away离开。根据To our great relief可知,他们最终分手了。故选C。【34题详解】本题考查语境判断之逻辑关系。句意:现在,当我手边拿着黑巧克力写这篇文章的时候,我意识到我和我的家人

82、正处在我们生命中最美好的时刻。A. spots地点;B. lines台词;C. chocolate巧克力;D. ink墨水。根据第一段中my mother could not even _1_ a 50-cent chocolate bar for me.可知,以前作者母亲甚至买不起50美分的巧克力棒,所以作者现在手拿着巧克力,作者意识到他和他的家人正处在我们生命中最美好的时刻。故选C。【35题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意同上。A. weakest最弱的;B. closest最靠近的;C. lowest最低的;D. best最好的。根据I have succeeded both in

83、 my _16_ and personality.可知,这里意思是我意识到我和我的家人正处在我们生命中最美好的时刻。故选D。【36题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:我的学习和性格都很成功。A. work工作;B. study学习;C. politics政治;D. sport运动。根据后文I have been _17_ my hunger for knowledge and I am to _18_ from high school可知,作者渴求知识,所以学习很成功。故选B。【37题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:我满足了对知识的渴望,我要高中毕业了。A. satisfying

84、满足;B. feeling感觉;C. controlling控制;D. reducing减少。根据and I am to _18_ from high school可知,作者满足了自己对知识的渴望,即将从高中毕业。故选A。【38题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:我要高中毕业了。A. suffer遭受;B. escape逃跑;C. graduate毕业;D. separate分离。根据from high school可知,作者即将从高中毕业。故选C。【39题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:不让自己成为环境的苦涩产品,因为我知道,生活中的艰难时刻也是学习的经历。A. traditi

85、on传统;B. environment环境;C. religion宗教;D. identity身份。根据前文内容可知,作者的生长环境并不好,所以是不要成为苦涩环境的产品。故选B。【40题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:成功就像糖果一样,是最甜蜜的享受。A. Patience耐心;B. Belief相信;C. Devotion献身;D. Success成功。根据后文like candy, can be the sweetest treat of all.及常识可推断,只有成功,像糖果一样,是最甜蜜的治愈。故选D。阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。What i

86、s clone? The noun “clone” and the verb “to clone” are not used consistently. In biology a clone is a cell or an organism, which is _41_ (genetic) the same as another cell or organism. Many simple organisms such as bacteria reproduce themselves by _42_ (copy) their DNA and splitting (分裂) in half. The

87、 verb “to clone” refers _43_ the process of creating cloned cells or organisms. The process differs, _44_ (depend) on the kinds of cells used in the cloning procedure and the desired result. Usually, _45_ scientists clone an animal, they take the nucleus (核) of a cell and place it into an egg cell f

88、rom _46_ the nucleus has been removed. The egg cell then divides to produce _47_ embryo that develops an animal if the procedures work as _48_ (plan). Different from other cloning cases, Dolly was created from a specialized adult cell, _49_ from a very early embryonic cell in which no specialized _5

89、0_ (tissue) begin to develop.【答案】41. genetically 42. copying 43. to 44. depending 45. when 46. which 47. an 48. planned 49. not 50. tissues【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了有关“克隆”的知识。【41题详解】考查副词。句意:在生物学中,克隆是一个细胞或一个有机体,它在遗传上与另一个细胞或有机体是相同的。该空作状语,应用副词,故填genetically。【42题详解】考查动名词。by是介词,后面接名词或动名词作宾语,故填copying。【43题详解】考

90、查介词。句意:动词“克隆”指的是创造克隆细胞或有机体的过程。refer常和介词to搭配,表示“指的是”,故填介词to。【44题详解】考查非谓语动词。句意:这个过程是不同的,取决于克隆过程中使用的细胞种类和期望的结果。_4_ (depend) on the kinds of cells used in the cloning procedure and the desired result是状语,主语the process和depend on之间是主动关系,应用现在分词。故填depending。【45题详解】考查时间状语从句。句意:通常,当科学家克隆动物时,他们把细胞核放入一个卵细胞中,然后从中

91、取出细胞核。结合句意,该空引导时间状语从句,故填when。【46题详解】考查定语从句。from _6_ the nucleus has been removed是定语从句,修饰an egg cell,引导词在从句中作from的宾语,指物,应用关系代词which。故填which。【47题详解】考查冠词。句意:然后卵细胞分裂产生一个胚胎,如果这个过程按计划进行,胚胎就会发育成动物。embryo是可数名词,该处表示“一个胚胎”,且embryo的发音开头是元音音素,前面应用不定冠词an。故填an。【48题详解】考查状语从句的省略。as引导状语从句。该从句补充完整为:as the procedures

92、are planned。根据主从句主语一致,从句中有be,省略从句的主语和be的原则,可将the procedures are省略。故填planned。【49题详解】考查句意理解。句意:与其他克隆案例不同的是,多利是由一个专门的成年细胞创造的,而不是由一个早期的胚胎细胞创造的。故填not。【50题详解】考查名词。tissue可数名词,意为“组织”,谓语动词为begin,根据主谓一致原则,主语应该和begin保持一致,用复数形式,故填tissues。第四部分 书面表达(满分40分)第一节 应用文写作(满分15分)51. 假如你是李华,最近收到你朋友王东的来信,信中叙述他学习压力大,生活乏味,感到

93、很沮丧,写信向你寻求建议。请你给他写一封回信,要点如下:1.已获悉他的问题;2.高中阶段学习的重要性;3.如何保持快乐的心情。注意:1.根据所给提示,适当发挥,要求内容充实,语意连贯;2.词数80左右,开头和结尾已经写好,不计入总词数。Dear Wang Dong,Im sorry to learn about your problem. In your letter,_【答案】Dear Wang DongIm sorry to learn about your problem. In your letter, you told me you felt upset due to the hea

94、vy study burden and the boring daily life. Id like to give you some advice.To begin with, you should know it is important for us to study in this period of life, which has great influence on our future. Additionally, since life is full of ups and downs, learn to hold a positive attitude whatever sit

95、uation you are in, participate in after-class activities to relax yourself and help others in need, which is the best way to cheer yourself up.Yours, sincerelyLi Hua【解析】【分析】这是一篇应用文。本篇要求以李华的名义给王东写信,给他提出一些缓解学习以及生活压力的建议。【详解】第1步:假如你是李华,最近收到你朋友王东的来信,信中叙述他学习压力大,生活乏味,感到很沮丧,写信向你寻求建议。请你给他写一封回信,要点如下:1.)已获悉他的问

96、题;2.)高中阶段学习的重要性;3.)如何保持快乐的心情。第2步:根据写作要求,确定关键词(组):learn about(了解); feel upset(感到沮丧); due to(由于); heavy burden(沉重的负担); have an influence on(对有影响); be full of(充满); ups and downs(起起落落); cheer up(使振奋); positive(乐观的)第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。此处文章主要应用一般现在时为主。第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰

97、,保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了一些主从复合句,例如:To begin with, you should know it is important for us to study in this period of life, which has great influence on our future.中使用了which引导非限制性定语从句;Additionally, since life is full of ups and downs, learn to hold a pos

98、itive attitude whatever situation you are in, participate in after-class activities to relax yourself and help others in need, which is the best way to cheer yourself up.中since引导原因状语从句,whatever引导让步状语从句,which引导非限制性定语从句。第二节 读后续写(满分25分)52. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。Two men, both seriously ill, occu

99、pied the same hospital room. One man was allowed to sit up in his bed for an hour each afternoon. His bed was next to the rooms only window. The other man had to spend all his time lying on his back. The men talked for hours continuously. They spoke of their wives and families, their homes, their jo

100、bs, their experience in the army, where they had been on vacation. Every afternoon when the man in the bed by the window could sit up, he would pass the time by describing to his roommate all the things he could see outside the window. The man in the other bed began to live for those one-hour period

101、s when his world would be broadened and enlivened(有活力的)by all the activities and colors of the world outside. The window overlooked(俯瞰)a park with a lovely lake. Ducks and swans played on the water while children sailed their model boats. Young lovers walked arm in arm among flowers of every color.

102、Grand old trees made everything around more attractive, and a fine view of the city skyline could be seen in the distance. As the man by the window described all this in detail, the man on the other side of the room would close his eyes and imagine the picturesque(如画的)scene. One warm afternoon the m

103、an by the window described a parade(列队)passing by. Although the other man couldnt hear the band, he could see it in his minds eye as the gentleman by the window pictured it with descriptive words.Days and weeks passed. One morning, the nurse arrived to bring water for their baths only to find the li

104、feless body of the man by the window, who had died peacefully in his sleep. She was saddened and called the hospital attendants to take the body away. Later, the other man asked if he could be moved next to the window. The nurse was happy to make the switch, and after making sure he was comfortable,

105、 she left him alone. Finally, he would have the joy of seeing it for himself.注意:1.所续写短文的词数应为150左右;2.应使用5个以上短文中标有下划线的关键词语;3.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;4.续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。Paragraph 1:Slowly and painfully, he made his greatest possible efforts to look out of the window beside the bed. _ Paragraph2:The

106、man was blind and could not even see the wall. Perhaps he just wanted to encourage you.”, the nurse answered._【答案】Paragraph1:. When eagerly looking out of the window, he was so frozen that he couldseenothing but a blank wall.Sitting therealone, he wondered why the former roommate spent timedescribin

107、gthe lively scenes during the one-hour periods. After a while, thenursecame in to take his temperature. “Miss, my former roommate used topicturewonderful things outside the window to me. But actually there is only a wall outside. I just cant understand why he did so.”, the man asked.Paragraph2:. He

108、was again shocked and suddenly enlightened(开窍), feeling deeply moved. He remembered how much he enjoyed the happy moments and felt grateful. There is great happiness in making others happy despite our own situation. Sharing grief is half the sorrow, but happiness, when shared, is doubled. Never was

109、there another moment when he knew so clearly what he can do to help the people around him.【解析】【分析】本文是一篇读后续写。【详解】本篇书面表达是读后续写。通过阅读所给文章可知,有两个同住一个病房的病友。其中一位睡在窗旁的病人会利用自己每天能坐起来的时间帮另外一个病人描述窗外的风景。终于有一天,睡窗户旁边的病人过世了,原先只能躺着的病人换到了窗户旁边的病床上。续写部分分为两段,第一段开头是:慢慢地,痛苦地,他尽最大的努力向床边的窗外看。这一段要描写他努力往外看的时候,却发现窗外只有一堵墙。他很不解为何之

110、前的病人会花时间去描绘窗外的美景。于是他问了护士。第二段开头是:这个人是盲人,连墙都看不见。也许他只是想鼓励你。护士回答说。这段主要写听了护士的解释后,他恍然大悟。原来人和人之间是可以通过分享悲伤让悲伤减半,分享快乐让快乐加倍的。不管在什么情况下,人与人之间还是要相互帮助的。续写时要求使用5个以上短文中标有下划线的关键词语增加了写作难度,我们要熟悉所给划线词语,恰当的时候加以运用。最后还要注意所续写短文的词数应为150左右;续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。按要求完成写作任务。【点睛】文章思路清晰,语言规范,段落整齐,语篇连贯,层次清晰。使用了较为高级的句式:现在分词作时间状语:When eagerly looking out of the window, he was so frozen that he could see nothing but a blank wall.;倒装句式:Never was there another moment when he knew so clearly what he can do to help the people around him. 高级句式的应用提升了写作的档次,整个短文显示出了作者高水平的英语表达能力。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1