1、广安市2022高考英语完形填空:2022暑假自练题(2)及答案 In the city of Fujisawa, Japan, lives a woman named Atsuko Saeki When she was a teenager, she 1 of going to the United States. Most of what she knew about American 2 was from the textbooks she had read. I had a 3 in mind: Daddy watching TV in the living room,Mummy 4 c
2、akes and their teenage daughter off to the cinema with her boyfriend. Atsuko 5 to attend college in California. When she arrived, however, she found it was not her 6 world. People were struggling with problems and often seemed 7 , she said. I felt very alone. One of her hardest 8 was physical educat
3、ion. We played volleyball. she said. The other students were 9 it, but I wasnt. One afternoon, the instructor asked Atsuko to 10 the ball to her teammates so they could knock it 11 the netNo problem for most people, but it terrified Atsuko. She was afraid of losing face 12 she failed. A young man on
4、 her team 13 what she was going through. He walked up to me and 14 , Come on. You can do that You will never understand how those words of 15 made me feel. Four words: You can do that I felt like crying with happiness. She made it through the class. Perhaps she thanked the young man; she is not 16 .
5、 Six years have passed. Atsuko is back in Japan, working as a salesclerk. I have 17 forgotten the words. she said. When things are not going so well, I think of them.She is sure the young man had no idea how much his kindness 18 to her. He probably doesnt even remember it, she said. That may be the
6、lesson. Whenever you say something to a person cruel or kindyou have no idea how long the words will 19 . Shes all the way over in Japan, but still she hears those four 20 words: You can do that.1. A. learned B. spokeC. dreamedD. heard2. A. wayB. lifeC. educationD. spirit3. A. photo B. paintingC. pi
7、cture D. drawing4. A. baking B. fryingC. steamingD. boiling5. A. hoped B. arrangedC. likedD. attempted6. A. describedB. imaginedC. createdD. discovered7. A. tense B. cheerfulC. relaxed D. deserted8. A. timesB. questionC. classes D. projects.9. A. curious aboutB. good atC. slow atD. nervous about10.
8、A. kickB. passC. carryD. hit11. A. throughB. intoC. overD. past12. A. afterB. ifC. becauseD. until13. A. believedB. consideredC. wonderedD. sensed14. A. warnedB. sighedC. orderedD. whispered15. A. excitementB. encouragementC. persuasionD. suggestion16. A. interestedB. doubtfulC. puzzledD. sure17. A.
9、 neverB. alreadyC. seldomD. almost18. A. happenedB. appliedC. seemedD. meant19. A. continueB. stayC. existD. live20. A. mercifulB. bitterC. simpleD. easy15 CBCAB610 BACBD1115 CBDDB1620 DADBC*结束(二)My husband Jeff and I moved into our new home in Scottsbluff last year just before Christmas. I did not
10、have the 1 or energy to carry out my traditional Christmas decorating and baking activities. What was the point, anyway? It was going to be a 2 Christmas after all. _3_, the neighborly nature of west Nebraska residents started to trickle (陆续来临) in. There was a 4 on the door one evening. It was Jeffs
11、 new colleague, John Smith, and his wife, Phyllis. The Smiths had stopped by to 5 us to town with a loaf of homemade bread. They pointed out a 6 on the porch (门廊). Apparently the doorbell wasnt working in the cold snowy weather and we had 7 a visit from the Browns, our across-the-street neighbors, w
12、ho brought us a Christmas card and more Christmas cookies. The 8 feelings brought by these thoughtful gestures lasted longer than the food.As Jeff and I were clearing pre-Christmas 9 from our driveway, Ernie Guzman came over from next door to 10 us to dig out. Then, we received an invitation to 11 a
13、 Christmas Eve meal with our neighbors, Ernie and Nancy Sommer, and their 12 a 90-year-old lady, who also had no family in the immediate area with whom to spend the holiday. Our Christmas Eve was quite merry, thanks to our 13 . Our Christmas morning 14 was special, thanks to the Smiths gift of bread
14、. I was so 15 for these gestures of welcome, especially during the holidays.This year, we were again unable to be with our families for Christmas. The 16 and work schedules just made things too difficult. 17 that sense of Christmas isolation (孤立) all too well, we decided to try to round up some othe
15、r folks who were 18 in the holidays. Lonely people are all around us, but most of us 19 notice them. Just take a look around you. Sometimes, the smallest 20 gesture can make a world of difference.1. A. chance B. time C. anxiety D. ability2. A. merry B. free C. lonely D. usual3. A. Therefore B. Meanw
16、hile C. Somehow D. However4. A. card B. sign C. knock D. note5. A. welcome B. invite C. drive D. send6. A. tree B. package C. mail D. flower7. A. forgot B. arranged C. received D. missed8. A. deep B. true C. warm D. mixed9. A. snow B. rubbish C. dust D. leaves10. A. teach B. help C. urge D. forbid11
17、. A. share B. prepare C. taste D. exchange12. A. aunt B. guest C. maid D. partner13. A. folks B. relatives C. colleagues D. neighbors14. A. call B. greeting C. breakfast D. meeting15. A. sorry B. eager C. ready D. grateful16. A. distance B. expense C. season D. situation17. A. Studying B. Showing C.
18、 Knowing D. Discovering18. A. alone B. busy C. happy D. active19. A. always B. seldom C. finally D. usually20. A. careful B. patient C. vague D. kind【解题导语】作者和她的丈夫在圣诞节前搬家到了内布拉斯加州斯科茨布拉夫(Scottsbluff),远离自己的亲戚,本以为会孤单地度过那个圣诞节,可是友好的当地人送来了浓浓的温情,作者过了个非常温馨的圣诞节,1.【解析】选B。 作者和丈夫刚刚搬家到Scottsbluff,有许多的事情要打理,故应是“没有时
19、间和精力” 来准备圣诞节。【解题误区】本题易误选A。chance机会,与语境相符。2.【解析】选C。根据文章倒数第四段中who also had no family in the immediate area with whom to spend the holiday.以及文章最后一段第一句话可知,选项C正确。【解题误区】本题易误选D。usual通常的,惯常的,根据下文的讲述可知,那次圣诞节与以往不一样,故选项D不正确。3.【解析】选D。此处与上文构成转折关系,与本来预料的情况相反。However但是,与语境相符。【解题误区】选项A的意思是“因此”;选项B的意思是“在此期间”;选项C的意思是
20、“不知怎么地”,均与语境不符。4.【解析】选C。根据下文Apparently the doorbell wasnt working in the cold snowy weather可知应是“敲门”【解题误区】选项A的意思是“卡片”;选项B的意思是“招牌,符号”;选项D的意思是“便条”,均与语境不符。5.【解析】选A。作者是刚刚搬到Scottsbluff,故史密斯夫妇应是带着自家做的一条面包来表示欢迎。【解题误区】本题易误选B。学生可能只注意到结构“invite sb. to”invite邀请,与语境不符6.【解析】选B。他们指着门廊的一个包裹(包裹),与下文包裹中的东西(a Christma
21、s card and more Christmas cookies)相呼应。【解题误区】本题易误选C。mail是邮件的意思,根据下文可以排除。7.【解析】选D。根据上文可知,作者是错过(miss)了布朗夫妇的一次拜访。【解题误区】本题易误选A。选项A的意思是“忘记”,从文章中看不出作者和布朗夫妇在之前有约定,故也不可能有忘记之说。8.【解析】选C。由这些体贴入微的表示所带来的温暖的(warm)感觉比起食物来持续得更久。【解题误区】本题易误选A。作者讲述的这件事的基调是温情,故deep“深厚的”不恰当。9.【解析】选A。作者夫妇正在清除 (住宅前的)车道上圣诞节前的积雪(snow)。【解题误区】
22、本题易误选B。选项B的意思是“垃圾”,(住宅前的)车道上有垃圾不合常理。10.【解析】选B。隔壁的Ernie Guzman过来帮忙(help)铲雪。【解题误区】选项A的意思是“教”;选项C的意思是“催促”;选项D的意思是“禁止”,均与语境不符。11.【解析】选A。share sth. with sb.与某人分享某物。【解题误区】本题易误选C。文章此处表达的意思是“Ernie and Nancy Sommer邀请作者夫妇共进圣诞晚餐”而taste是品尝的意思,故选项C不正确。12.【解析】选B。Ernie and Nancy Sommer还邀请了另一位客人(guest)。【解题误区】选项A的意思
23、是“姨;姑”;选项C的意思是“女仆”;选项D的意思是“搭档”,均与文意不符。13.【解析】选D。根据文章倒数第四段可知,作者夫妇应是与他们的邻居(neighbors)Ernie and Nancy Sommer以及另一位女士共进圣诞晚餐【解题误区】选项A的意思是“亲属;人们”;选项B的意思是“亲戚”;选项C的意思是“同事”,均与语境不符。14.【解析】选C。根据下文thanks to the Smiths gift of bread可知,此处表达的意思应是:圣诞早餐(breakfast)很特别。【解题误区】本题易误选A或B。选项A的意思是“拜访”;选项B的意思是“问候”,均与下文语义联系不紧密
24、。15.【解析】选D。作者对于人们的欢迎的表示心怀感激(grateful)。【解题误区】选项A的意思是“抱歉的”;选项B的意思是“渴望的”;选项C的意思是“准备好的”,均与语境不符。16.【解析】选A。今年因为距离(distance)和工作日程使得作者夫妇又不能和家人一起过圣诞节。文章倒数第四段中who also had no family in the immediate area with whom to spend the holiday.对于选择A项是一个提示。【解题误区】选项B的意思是“费用”;选项C的意思是“季节”;选项D的意思是“情况”,在文中难以看出与之有关的暗示。17.【解析
25、】选C。因为非常了解(know)圣诞孤立,【解题误区】本题易误选D。选项D的意思是“发现”,与语境不符。18.【解析】选A。因为非常了解(know)圣诞孤立,所以我们决定把其他的在假日中独自一人的(alone)人们聚在一起。【解题误区】本题易误选B。文章讲述的是在作者现在生活的这个地方孤独的人是如何在圣诞节日期间得到温情的,而选项B的意思是“繁忙的”,与语境不符。19. 【解析】选B。孤独的人在我们周围,但我们很少(seldom)注意到他们。句中的连接词but是解题的关键。【解题误区】选项A的意思是“总是”;选项C的意思是“最后”;选项D的意思是“通常”,均与语境不符。 20.【解析】选D。有
26、时一个小的善意的(kind)表示能够带来很大的不同。【解题误区】选项A的意思是“小心的”;选项B的意思是“耐心的”;选项C的意思是“模糊的”,均与语境不符。*结束I know I should have told the headmaster at the time. That was my real 1 .He had gone out of the study for some 2 , leaving me alone. In his absence I looked to see 3 was on his desk. In the 4 was a small piece of paper
27、 on which were written the 5 “English Writing Prize 1949. History Is a Serious of Biographies (人物传记)”.A(n) 6 boy would have avoided looking at the title as soon as he saw the 7 . I did not. The subject of the English Writing Prize was kept a 8 until the start of the exam so I could not 9 reading it.
28、When the headmaster 10 , I was looking out of the window.I should have told him what had 11 then. It would have been so 12 to say: “Im sorry, but I 13 the title for the English Writing Prize on your desk. Youll have to 14 it.”The chance passed and I did not 15 it. I sat the exam the next day and I w
29、on. I didnt 16 to cheat, but it was still cheating anyhow.That was thirty-eight years 17 when I was fifteen. I have never told anyone about it before, 18 have I tried to explain to myself why not.The obvious explanation is that I could not admit I had seen the title 19 admitting that I had been look
30、ing at the things on his desk. 20 there must have been more behind it. Whatever it was, it has become a good example of how a little mistake can trap (使陷入) you in a more serious moral corner (道德困境). 1. A. planB. faultC. gradeD. luck2. A. reasonB. courseC. exampleD. vacation3. A. thisB. whichC. thatD
31、. what4. A. drawerB. cornerC. middleD. box5. A. namesB. wordsC. ideasD. messages6. A. honestB. handsomeC. friendlyD. active7. A. deskB. paperC. bookD. drawer8. A. questionB. keyC. noteD. secret9. A. helpB. considerC. practiseD. forget10. A. disappearedB. stayedC. returnedD. went11. A. existedB. rema
32、inedC. happenedD. continued12. A. tiringB. easyC. importantD. difficult13. A. sawB. gaveC. setD. made14. A. repeatB. defendC. correctD. change15. A. takeB. haveC. loseD. find16. A. rememberB. learnC. meanD. pretend17. A. pastB. agoC. thenD. before18. A. eitherB. neverC. norD. so19. A. byB. besidesC. throughD. without20. A. ButB. ThoughC. Otherwise D. Therefore15 BADCB610 ABDAC1115 CBADA1620 CBCDA*结束