收藏 分享(赏)

四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx

上传人:a**** 文档编号:946413 上传时间:2025-12-19 格式:DOCX 页数:21 大小:43.51KB
下载 相关 举报
四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx_第1页
第1页 / 共21页
四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx_第2页
第2页 / 共21页
四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx_第3页
第3页 / 共21页
四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx_第4页
第4页 / 共21页
四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx_第5页
第5页 / 共21页
四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx_第6页
第6页 / 共21页
四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx_第7页
第7页 / 共21页
四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx_第8页
第8页 / 共21页
四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx_第9页
第9页 / 共21页
四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx_第10页
第10页 / 共21页
四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx_第11页
第11页 / 共21页
四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx_第12页
第12页 / 共21页
四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx_第13页
第13页 / 共21页
四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx_第14页
第14页 / 共21页
四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx_第15页
第15页 / 共21页
四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx_第16页
第16页 / 共21页
四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx_第17页
第17页 / 共21页
四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx_第18页
第18页 / 共21页
四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx_第19页
第19页 / 共21页
四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx_第20页
第20页 / 共21页
四川省南充市阆中东风中学2023-2024学年高二上学期第二次段考英语试题(Word版附解析).docx_第21页
第21页 / 共21页
亲,该文档总共21页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、2023-2024学年度上期高二年级第二次段考考试时间:120分钟 试卷满分:150分注意事项:1.答题前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,

2、从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the mans son want to be?A. A calligrapher. B. A writer. C. An artist.2. When will the woman be able to get her car?A. The next day. B. Right now. C. In three hours.3. What is the womans kid doing now?A. Drinking water. B.

3、Crying. C. Eating bread.4. Where are the speakers?A. At a tailors. (裁缝店) B. At a laundry. (洗衣店) C. At a clothing store.5. Why is the man unhappy?A. He failed the final exam. B. He has no time to play basketball. C. His father broke his word. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A

4、、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What caused the traffic jam probably?A. A concert. B. The rush hour. C. An accident.7. Where does the conversation take place?A. On the phone. B. In a car. C. On a bus.听第7段材料,回答第8、9题。8. Who will give a lectu

5、re at the meeting tomorrow?A. The sales manager. B. The assistant. C. The marketing director. 9. What will the man do next?A. He will check the internet of the sales department. B. He will go to the 2nd floor to find the sales manager.C. He will fix the marketing directors computer.听第8段材料,回答第10至第12题

6、。10. How did the woman book the movie tickets?A. On the phone. B. From the ticket office. C. On the Internet.11. When is the appointment with the Smiths now?A. At 11:30 am. B. At 12:00 pm. C. At 2:00 pm.12. Where will the speakers go first?A. To the cinema. B. To the restaurant. C. To the bookstore.

7、听第9段材料,回答第13至第16题。13. Where is the dining room?A. Beside the kitchen. B. Behind the living room. C. Across the hall.14. What does the woman like best about the kitchen?A. The cooker. B. The dishwasher. C. The microwave.15. What will the small bedroom be used as?A. A music room. B. An office. C. A st

8、udy room.16. What is the probable relationship between the speakers?A. Husband and wife. B. Roommates. C. House owner and renter.听第10段材料,回答第17至第20题。17. Who reported the robbery to the police?A. Passers-by on the street. B. People in the opposite shop. C. Someone working in the bank. 18. What does th

9、e man look like?A. Strong with long hair. B. Short with long hair. C. Tall with short hair. 19. What was the woman wearing?A. A brown jacket and blue trousers.B. A black jacket and grey trousers. C. A blue jacket and grey trousers.20. Which number is for people to call the police?A. 8847386. B. 8847

10、387. C. 8847382.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWhat I Saw on the Hibiscus AirshipC. L.Heng$4395A girl on a great journey to find her destiny (命运) realizes the power of wrong doings, unsung heroes, and most of all, love. What I Saw on the Hibiscus Airship

11、 is a story of adventure and family.The Tiger and the Leopardess (母豹)Ho Khong Ming$23.05An old hungry tiger is on the hunt for a meal and meets an unhappy leopardess. Can enemies trust each other? In this story, The Tiger and the Leopardess, will hate or love influence their relationship?Privatizati

12、on of Facility Management in Public HospitalsHong Poh Fan$40.65Hong Poh Fan explores the transition public hospitals have undertaken (负责) to improve services in Malaysia. He shares lessons learned over a fifteenyear period of hospital privatization in this detailed examination of how to improve heal

13、th care.Escape to AmericaTetsuo Fukuyama$38.45Fukuyama decided to leave his homeland and experiment with a completely different lifestyle: living in New York City. This story of how the authors courage and determination helped him survive in difficult conditions will encourage readers to find their

14、own happiness.1. Which of the following is all adventure book?A. Privatization of Facility Management in Public Hospitals.B. What I Saw on the Hibiscus Airship.C. The Tiger and the Leopardess.D. Escape to America.2. Who explored love and hate in his book?A. Tetsuo Fukuyama.B. Hong Poh Fan.C. C.L.Hen

15、g.D. Ho Khong Ming.3. What do we know about Escape to America?A. It describes life in Malaysia.B. It is for practical use.C. It is based on reallife events.D. It tells a story about friendship.【答案】1. B 2. D 3. C【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了四本书的作者、价格及内容简介。【1题详解】细节理解题。根据What I Saw on the Hibiscus Airship部分中“

16、What I Saw on the Hibiscus Airship is a story of adventure and family.(What I Saw on the Hibiscus Airship是一个关于冒险和家庭的故事)”可知,What I Saw on the Hibiscus Airship是一本冒险书。故选B。【2题详解】细节理解题。根据The Tiger and the Leopardess (母豹)下的“Ho Khong Ming”可知,Ho Khong Ming是该书作者,根据该部分中的“Can enemies trust each other? In this

17、story, The Tiger and the Leopardess, will hate or love influence their relationship?(敌人之间能互相信任吗?在这个故事中,虎与豹,恨或爱会影响他们的关系吗?)”及“Ho Khong Ming”可知,Ho Khong Ming在他的书中探讨了爱与恨。故选D。【3题详解】细节理解题。根据Escape to America部分中的“This story of how the authors courage and determination helped him survive in difficult condit

18、ions will encourage readers to find their own happiness.(这个故事讲述了作者的勇气和决心如何帮助他在困难的条件下生存,将鼓励读者寻找自己的幸福)”可知,Escape to America是根据真实事件改编的。故选C。BThe University of Miamis newest hospital has a six-bed emergency room (急诊室), operating room, a birthing room and outpatient clinics.The only thing missing is patie

19、nts. Instead, nursing students get a realistic clinical experience using computerized patients and staff actors.“Practicing on real people can be a frightening environment, and as our patients may be unwilling to accept treatment when a student walks in,” said Susana Barroso-Fernandez, who oversees

20、UMs simulation (模拟) program. “We created this environment to allow students to practice and make mistakes and never put a patient or student at risk.”UMs Simulation Hospital is part of a growing trend of colleges building simulation centers to provide real-life experiences to students. Community col

21、leges and schools also use simulators for emergency medical technician (技师) and medical assistant programs.A 2020 study by the National Council of State Boards of Nursing found that colleges could use simulation to replace up to half of all clinical experience without any bad results. The students s

22、cored as well on nursing license exams as those getting most of their experience in hospitals and health care centers. Officials say they think simulation has helped their students achieve nearly perfect passing rates on the exams.There are major advantages of simulation. In addition to giving stude

23、nts a safe environment to practice in, it also gives students experience with conditions that are rare, but still important for them to know how to deal with. The Simulation Hospital will also be used as a training place for people outside of UM, officials said. “You can bring companies in that want

24、 to test new products before they go to market,” Barroso-Fernandez said. “You can work with community partners like police and fire departments. You can take this hospital and turn it into a casualty (伤亡) event and have the community practice disaster preparedness and response. Its not just about nu

25、rsing education.”4. What is special about the new hospital?A. There are no real patients.B. It is comfortable and patient-friendly.C. There are plenty of clinics.D. It has modern services and expert doctors.5. What did the 2020 study show?A. Simulation was used in most colleges.B. Simulation could h

26、elp students get job chances.C. Simulation could avoid some unfavorable results.D. Simulation increased the risks of patients and students.6. What do we know about UMs simulation program?A. Only unusual conditions can be provided for students.B. Students have chances to act as patients.C. Students c

27、an be trained in a safe environment.D. It mainly involves outdoor training.7. What can be learned from Barroso-Fernandezs words in the last paragraph?A. This hospital can be widely used.B. She was not satisfied with the nursing education.C. This hospital is good at dealing with casualty events.D. Sh

28、e advised companies to put more money into this hospital.【答案】4. A 5. C 6. C 7. A【解析】【导语】这是一篇说明文。文章讲述了迈阿密大学最新的医院利用电脑化的假病人训练护理专业的学生来获取临床经验。【4题详解】细节理解题。根据第二段“The only thing missing is patients. Instead, nursing students get a realistic clinical experience using computerized patients and staff actors. (

29、唯一缺少的就是病人。相反,护理专业的学生可以通过计算机化的病人和工作人员来获得真实的临床体验。)”可知,新医院没有真正的病人。故选A项。【5题详解】细节理解题。根据第五段中“A 2020 study by the National Council of State Boards of Nursing found that colleges could use simulation to replace up to half of all clinical experience without any bad results. (国家护理委员会全国委员会2020年的一项研究发现,大学可以用模拟来

30、代替多达一半的临床经验,而不会产生任何不良后果。)”可知,2020年的研究表明模拟情景训练可以避免一些不良结果。故选C项。【6题详解】细节理解题。根据第六段中“In addition to giving students a safe environment to practice in, it also gives students experience with conditions that are rare, but still important for them to know how to deal with. (除了给学生一个安全的练习环境外,它还让学生体验到一些罕见的情况,但

31、对他们来说知道如何处理仍然很重要。)”可知,模拟训练可以为学生提供一个相对安全的环境。故选C项。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中Barroso-Fernandez所说“You can bring companies in that want to test new products before they go to market. (你可以让那些想要在新产品上市前进行测试的公司参与进来。)”以及“You can work with community partners like police and fire departments. You can take this hospita

32、l and turn it into a casualty (伤亡) event and have the community practice disaster preparedness and response. Its not just about nursing education. (你可以与警察和消防部门等社区伙伴合作。你可以把这家医院变成一个伤亡事件,让社区练习备灾和应对。这不仅仅是护理教育。)”可知,这类医院可以广泛用于其他的用途而不仅仅是护理教育。故选A项。CThroughout history scientists have risked their health and

33、their lives in their search for the truth.Sir Isaac Newton, the seventeenth century scientist, was very smart, but that didnt stop him from doing some pretty stupid things. In his laboratory in Cambridge he often did the strangest experiments. Once, while testing how light passes through lenses (晶状体

34、), he put a long needle into his eye, pushed it to the back, and then moved it around just to see what would happen. Luckily, nothing long-lasting did. On another occasion he stared at the sun for as long as he could bear, to discover what effect this would have on his sight. Again he escaped suffer

35、ingpermanentdamage, though he had to spend some days in a darkened room before his eyes recovered.In the 1750s the Swedish chemist Karl Scheele was the first person to find a way to produce phosphorus (磷). He in fact discovered eight more chemical elements including chlorine (氯), though he didnt get

36、 any praise for them. He was a very clever scientist, but his one failing was a curious habit of tasting a little of every substance he worked with. This risky practice finally caught up with him, and in 1786 he was found dead in his laboratory surrounded by a large number of dangerous chemicals, an

37、y of which might have been responsible for his death.Eugene Shoemaker was a respected geologist. He spent a large part of his life studying craters (火山口) on the moon, and how they were formed, and later did research into the comets of the planet Jupiter. In 1997 he and his wife were in the Australia

38、n desert where they went every year to search for places where comets might have hit the earth. While driving in the Tanami desert, normally one of the emptiest places in the world, another vehicle crashed into them and Shoemaker was killed on the spot. Some of his ashes (骨灰) were sent to the moon a

39、board the Lunar Prospector spacecraft and left therehe is the only person who has had this honor.8. What does the underlined word “permanent” in Paragraph 2 mean?A. Brief.B. Slight.C. Lasting.D. Ordinary.9. What did Karl Scheele like doing when performing experiments?A. Tasting chemicals.B. Staying

40、in the empty lab.C. Experimenting in darkness.D. Working together with others.10. What special honor was Shoemaker given after his death?A. He was buried in the Tanami desert.B. Some of his ashes were placed on the moon.C. One comet of Jupiter was named after him.D. A spacecraft carrying him travele

41、d around Jupiter.11. The text is mainly about three great scientists _.A. special honorsB. great achievementsC. famous experimentsD. suffering in the job【答案】8. C 9. A 10. B 11. D【解析】【导语】本文是一篇说明文。作者在本文中介绍了三位科学家Issac Newton、Karl Scheele和Eugene Shoemaker,详细说明了他们的研究以及在研究的过程中所受到的痛苦。【8题详解】词义猜测题。根据上文的句子“Lu

42、ckily, nothing long-lasting did.(幸运的是,没造成持久的影响。)”和划线单词前的“Again he escaped suffering”以及划线单词后的damage可知,划线单词permanent与lasting意义一致。故C项正确。【9题详解】细节理解题。根据文章第三段第三句“He was a very clever scientist, but he had a strange habit of tasting a little of every substance he studied.(他是一个非常聪明的科学家,但他有一个奇怪的习惯,对他研究的每一种物质

43、都要尝一点。)”可知,Karl Scheele有品尝他研究的物质的习惯。故A项正确。【10题详解】细节理解题。根据文章最后一句“Some of his ashes were sent to the moon by the Lunar Prospect or, a spacecraft. and he is the only person who has this honor.(他的一些骨灰被“月球展望号”送上了月球。他是唯一一个有这个荣誉的人。)”可知,Shoemaker死后,他的骨灰被撒在了月球上。故B项正确。11题详解】主旨大意题。作者在本文中介绍了三位科学家Issac Newton、Ka

44、rl Scheele和Eugene Shoemaker,详细说明了他们的研究以及在研究的过程中所受到的痛苦。故D项正确。DKimberly Arcand, a visualization scientist for NASA, has made it her lifes work to help tell the stories of space. Having authored several astrophysics nonfiction books over the years, Arcand recently turned her attention to childrens book

45、s. She released Goodnight Exomoon last year, an “astronomical parody,” which takes the classic childrens book Goodnight Moon and explores planetary science in a way that is readable for the very young.The idea, Arcand says, was born when her own children refused to sleep. “I would read for hours to

46、try to get them to go to sleep and they loved Goodnight Moon. One day I could not imagine reading Goodnight Moon again so I started creating stories based on it,” says Arcand. She wrote down one of the versions of her playful parody, and then put it in a drawer where it stayed for nearly a decade.Th

47、en, in 2018, scientists found what they believed was the first exomoon orbiting the exoplanet known as Kepler-1625b. “With that first exomoon candidate, it reminded me that I had written the story, says Arcand. So, the scientist pulled her would-be book out of the drawer and brought it to life.“In t

48、he great telescope room there was a telephone, an atmospheric balloon, and a picture of a satellite flying by the moon.” begins the story, setting readers in a room that houses a huge telescope. The story goes on to introduce children to some of the more modern tools that astronomers use, like accel

49、erometers, micrometers and satellites, teaching them about astronomical objects like comets and exomoons.Arcand hopes the book will excite “space fans” and that it will inspire children and especially young girls to see the field of science as one that is approachable. This desire drives Arcands sci

50、entific work, as well. When not penning parodies, Arcand spends her time making complex concepts and theories more accessible to a variety of audiences, from fellow researchers to students and the general public.12. What do we know about Goodnight Exomoon?A. It is a classic astrophysics nonfiction b

51、ook.B. It is a continuation of Goodnight Moon.C. It is accessible to young readers.D. It is produced by NASA.13. What motivated Arcand to write Goodnight Exomoon?A. The discovery of Kepler-1625b.B. The lack of science books for children.C. Her great love for the book Goodnight Moon.D. Her experience

52、 of reading bedtime stories to her kids.14. What can readers learn from Goodnight Exomoon?A. History of moon exploration.B. Tools for space exploration.C. Stories of famous astronauts.D. Possibilities for space travel.15. What does Arcand devote herself to doing?A. Spreading knowledge of space.B. Gi

53、ving training to female scientists.C. Inspiring more researchers to pen books.D. Recommending more books to space fans.【答案】12. C 13. D 14. B 15. A【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了美国国家航空航天局的可视化科学家Kimberly Arcand将帮助讲述太空故事作为她毕生的工作。讲述了她创作Goodnight Exomoon这本书的经过以及这本书的内容。【12题详解】推理判断题。根据第一段中“She released Goodnight E

54、xomoon last year, an “astronomical parody,” which takes the classic childrens book Goodnight Moon and explores planetary science in a way that is readable for the very young.(去年,她出版了晚安,系外行星,这是一本“天文学的恶搞书”,它借鉴了经典儿童读物晚安,月亮,以一种适合小孩子阅读的方式探索了行星科学)”可知,Goodnight Exomoon容易被年轻读者接受。故选C。【13题详解】推理判断题。根据第二段“The i

55、dea, Arcand says, was born when her own children refused to sleep. “I would read for hours to try to get them to go to sleep and they loved Goodnight Moon. One day I could not imagine reading Goodnight Moon again so I started creating stories based on it,” says Arcand. (Arcand说,当她自己的孩子拒绝睡觉时,她就产生了这个想

56、法。“我会读几个小时的书,试图让他们睡觉,他们喜欢晚安,月亮。有一天,我无法想象再次阅读晚安,月亮,所以我开始以它为基础创作故事。”)”可知,她给孩子读睡前故事的经历促使Arcand写Goodnight Exomoon。故选D。【14题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“The story goes on to introduce children to some of the more modern tools that astronomers use, like accelerometers, micrometers and satellites, teaching them about

57、astronomical objects like comets and exomoons.(这个故事继续向孩子们介绍了一些天文学家使用的更现代的工具,如加速度计、千分尺和卫星,教他们有关彗星和系外卫星等天文物体的知识)”可知,读者能从Goodnight Exomoon中了解到太空探索工具的相关知识。故选B。【15题详解】推理判断题。根据最后一段中“When not penning parodies, Arcand spends her time making complex concepts and theories more accessible to a variety of audie

58、nces, from fellow researchers to students and the general public.(当不写恶搞作品的时候,Arcand花时间让各种各样的观众更容易理解复杂的概念和理论,从同行研究人员到学生和普通公众)”可知,Arcand致力于传播太空知识。故选A。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Time is on your sideHow frequently do you say “I dont have time”? Quite often, I gues

59、s. Every time we say those words, they make us feel weak and out of control. You are in control of your hours and your life._16_I know its not as easy as simply turning off the TV. But here are two steps that will help you take back control and get time on your side._17_Be honest: do you spend an ho

60、ur or two visiting Weixin and QQ every day? Are you spending time with people that you dont really like just to please them? Are there meetings you attend that you can politely refuse?Its time to get real about the hours that add up to a lot of dissatisfying nothing. Think how you can cancel daily a

61、ctivities that are not useful._18_Change your language.Words matter. They have power. Saying“I dont have time”is an excuse for not wanting to do something. Here are some good, empowering alternatives (选择):“I choose not to start that project until next year.”“_19_”“Id love to go out this weekend but

62、have important work I need to do first.”Get better at saying no._20_Use little pockets of time (friend running late, car stuck in traffic, meeting ending 10 minutes early) to do some productive thinking. All these things can add up over time more than you believe!A. Identify your blocks.B. But you a

63、re likely wasting a lot of it!C. I really dont have enough time to do it.D. Replace them with things that satisfy you.E. Take no notice of all those unimportant messages on your phone.F. Id love to read that book Ill get to it after my homework is complete!G. When you dont have a plan for your life,

64、 someone else will plan it for you.【答案】16. B 17. A 18. D 19. F 20. E【解析】【导语】这是一篇说明文。我们总是觉得没有时间,生活失去掌控,作者对如何掌控生活和时间提出了建议。【16题详解】根据前文“How frequently do you say “I dont have time”? Quite often, I guess. Every time we say those words, they make us feel weak and out of control.”(你多久说一次“我没有时间”?我想这是经常发生的。每

65、次我们说这些话,都会让我们感到虚弱和失控。)和后文“But here are two steps that will help you take back control and get time on your side.”(但这里有两个步骤可以帮助你重新掌握控制权,争取时间。)可知,此处是讲虽然我们经常觉得时间不够,但是其实是我们浪费了时间,所以选项B“但是你可能浪费了很多!”切合文意。故选B。17题详解】根据星号可知,此处为小标题。根据后文“Be honest: do you spend an hour or two visiting Weixin and QQ every day? A

66、re you spending time with people that you dont really like just to please them? Are there meetings you attend that you can politely refuse?”(老实说:你每天花一两个小时访问微信和QQ吗?你花时间和你不喜欢的人在一起只是为了取悦他们吗?有没有你可以礼貌地拒绝参加的会议?)可知,此处是讲识别掌握时间的障碍,所以选项A“识别你的障碍”切合文意。故选A。【18题详解】根据前文“Its time to get real about the hours that ad

67、d up to a lot of dissatisfying nothing. Think how you can cancel daily activities that are not useful.”(是时候面对现实了,这些时间加起来就是很多不满意的事情。想想如何取消那些没用的日常活动。)可知,此处是讲取消那些没用的日常活动,取而代之以取悦自己的事情。所有选项D“用你满意的东西代替它们。”切合文意。故选D。【19题详解】根据前文“Words matter.”(语言很重要。)和“Here are some good, empowering alternatives”(这里有一些好的、增强能

68、力的替代方案)可知,此处是讲一些好的、增强能力的话语的举例,所以选项F“我很想读那本书我做完作业后再读!”切合文意。故选F。【20题详解】根据前文“Get better at saying no.”(学会说不。)可知,此处是指拒绝在不必要的事情上浪费时间。所以选项E“不要在意手机上那些无关紧要的信息。”切合文意。故选E。第三部分 语言运用(共三节, 满分30分)第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,共15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。When I was young, I was a terrible student. I didnt

69、_21_ talking with my grandmother on the phone, because she would ask me about school and about what I was reading.Each Christmas, I would get a package from Grandmother. “Another _22_. Just like every year!” I would think and then put it aside. I would _23_all my latest toys on Christmas morning and

70、 for days and even weeks after._24_, I would open Grandmothers gift. I would read the book and sometimes _25_ the text, but I didnt find this interesting.Although I was not interested in _26_, I had great patience with younger children. Seeing how I _27_her kid with homework, my neighbor said I shou

71、ld become a teacher when I grew up.During my second term in college, I _28_ in my Childrens Literature class. Our teacher_29_ a list of classic childrens books. It was then that I wanted to _30_. I raced home and ran to the basement (地下室). There on the dusty shelf sat the most amazing collection of

72、childrens books any teacher could _31_ to have. My grandmother didnt _32_ me what my little girl mind wanted, but what she knew I _33_ a gift for the soul that would last a lifetime.I _34_ to water the seed my grandmother planted so long ago. I graduated from college, received my masters degree and

73、became a _35_ , trying my best to plant those tiny seeds in all my students.21. A. likeB. avoidC. stopD. suggest22. A. phoneB. bagC. bookD. toy23. A. look forB. break downC. play withD. clean up24. A. SuddenlyB. GraduallyC. CuriouslyD. Finally25. A. memorizeB. sellC. improveD. publish26. A. children

74、B. ChristmasC. schoolD. gifts27. A. providedB. filledC. leftD. helped28. A. sleptB. satC. waitedD. spoke29. A. receivedB. askedC. showedD. wanted30. A. restB. explainC. cryD. travel31. A. agreeB. hopeC. affordD. happen32. A. tellB. giveC. readD. lend33. A. forgotB. neededC. repeatedD. doubted34. A.

75、hurriedB. pretendedC. continuedD. refused35. A. teacherB. writerC. managerD. doctor【答案】21. A 22. C 23. C 24. D 25. A 26. C 27. D 28. B 29. C 30. C 31. B 32. B 33. B 34. C 35. A【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者小时候不喜欢祖母每个圣诞节都送自己一本书当礼物,上大学后才突然发现祖母送的书让自己受益匪浅。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:我不喜欢和祖母通电话,因为她常常问我学校的事情以及我在读什么书。A

76、. like喜欢;B. avoid避开;C. stop停止;D. suggest建议。结合上文“When I was young, I was a terrible student.”和下文“she would ask me about school and about what I was reading.”可知,作者不喜欢和祖母通电话。故选A项。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:“又是一本书,和去年一样!”我会思考,然后把它放在一边。A. phone电话;B. bag包;C. book书;D. toy玩具。根据下文“I would read the book and sometimes

77、_5_the text, but I didnt find this interesting.”可知,祖母又送给我了一本书。故选C项。【23题详解】考查动词短语辨析。句意:在圣诞节的早上我会玩我最新的玩具,玩几天甚至几周。A. look for寻找;B. break down分解;C. play with玩;D. clean up打扫。根据句中“all my latest toys”可知,作者玩最新的玩具。故选C项。【24题详解】考查副词词义辨析。句意:最后,我才会打开祖母的礼物。A. Suddenly突然;B. Gradually逐渐地; C. Curiously好奇地;D. Finally

78、最后。根据上文“I would think and then put it aside”可知,作者不喜欢祖母送的礼物,所以会把它放到一边,最后才会打开它。故选D项。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:我会读这本书,有时还会背课文,但我并不认为这是一种乐趣。A. memorize记忆;B. sell卖;C. improve提高;D. publish出版。根据本句“I would read the book”可知,作者也会背课文。故选A项。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:尽管我对上学不感兴趣,但我对小孩子却很有耐心。A. children孩子; B. Christmas圣诞节; C. sc

79、hool学校;D. gifts礼物。根据上文“When I was young, I was a terrible student. ”可知,作者对上学不感兴趣。故选C项。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:看到我如何帮助她的孩子做家庭作业,我的邻居说我长大应该会成为一位教师。A. provided提供;B. filled装;C. left离开;D. helped帮助。根据下文“my neighbor said that I should become a teacher when I grew up.”可知,作者是帮助邻居的孩子做家庭作业。故选D项。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:在

80、大学的第二个学期,我坐在儿童文学课上。A. slept睡觉;B. sat坐;C. waited等待;D. spoke说。根据下文“Our teacher _9_a list of classic childrens books.”可知,作者是坐在课堂上时,老师展示了一份经典儿童书的清单。故选B项。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:我们的老师展示了一个经典儿童书的清单。 A. received收到;B. asked要求;C. showed展示;D. wanted想要。根据上文“in my Childrens Literature class”可知,老师在课堂上把经典儿童书的清单展示给学生看。

81、故选C项。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:就在那时我想哭。A. rest休息;B. explain 解释;C. cry哭;D. travel旅行。结合下文“There on the dusty shelf sat the most amazing collection of childrens books any teacher could_11_to have.”可知,作者直到那时才意识到祖母送给自己的书是多么的珍贵,对自己的爱多么深沉,所以想哭。故选C项。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:在布满灰尘的书架上放着任何一个老师都想拥有的、最令人惊奇的一批儿童书。A. agree同意;

82、B. hope希望;C. afford承担得起;D. happen发生。根据本句“the most amazing collection of childrens books”可知,祖母送我的这些儿童书都非常有价值,任何老师都希望拥有它们。故选B项。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:祖母没有给我小女孩时期想要的东西,而是给了我她认为我需要的东西一份持续一生的灵魂礼物。A. tell告诉;B. give给;C. read读;D. lend借。根据上文“I would think and then put it aside.”可知,祖母没有送我小女孩想要的礼物。故选B项。【33题详解】考查动词

83、词义辨析。句意:祖母没有给我小女孩时期想要的东西,而是给了我她认为我需要的东西一份持续一生的灵魂礼物。A. forgot忘记;B. needed需要;C. repeated重复;D. doubted怀疑。根据上文“It was then that I wanted to_10_. I raced home and ran to the basement (地下室).”可知,作者这时意识到祖母送给了自己所需要的礼物。故选B项。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:我继续浇灌祖母很久以前种下的种子。A. hurried匆忙;B. pretended假装;C. continued继续;D. refu

84、sed拒绝。根据下文“trying my best to plant those tiny seeds in all my students”可知,作者继续浇灌祖母以前种下的种子。故选C项。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:我从大学毕业了,获得了硕士学位,并成了一名教师,尽我最大的努力在我所有学生的身上播下那些幼小的种子。A. teacher教师;B. writer作家;C. manager经理;D. doctor医生。根据句中“trying my best to plant those tiny seeds in all my students” 可知,作者成为了一名教师。故选A项。第二

85、节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Traditional Chinese culture is beginning to capture the attention of the world. Kung fu, _36_ (especial), has had a great effect _37_ the millions of people who first learned about China through it. From that, they may come to China and lea

86、rn about some other _38_ (aspect) of this culture. Other Asian nations have long known about the _39_ (great) of ancient Chinese culture. Their own cultures are _40_ mix of native ones and those Chinese characteristics. Korea and Japan long ago adopted Confucianism, something that continues today ev

87、en as it _41_ (challenge) by pop culture. This strength comes from the ideas given in the Four Books of Confucianism, _42_ built upon the ideas of an even _43_ (much) ancient period codified (编纂) in the Five Classics. From them, the West learns what is uniquely Chinese, for example, feng shui.So far

88、 China has taken steps _44_ (further) this spread of its culture by _45_ (establish) Chinese Cultural Centers in such places as the United States and Europe.【答案】36. especially 37. on 38. aspects 39. greatness 40. a 41. is challenged 42. which 43. more 44. to further 45. establishing【解析】【导语】这是一篇说明文。文

89、章讲述了中国传统文化的优势,已经开始引起世界的注意。【36题详解】考查副词。句意:尤其是功夫,对数百万通过功夫初次了解中国的人产生了巨大的影响。副词especially可以修饰名词等内容,表示陈述某一事实之后,列举一个具有代表性的例子,作进一步强调。故填especially。【37题详解】考查介词。句意:同上。have a great effect on“对有巨大的影响”是固定搭配。故填on。【38题详解】考查名词复数。句意:从那里,他们可能会来到中国,了解这种文化的其他方面。some后,可数名词aspect应用复数作介词about的宾语。故填aspects。【39题详解】考查名词。句意:其他

90、亚洲国家早就知道中国古代文化的伟大。定冠词the后,应用其名词greatness(不可数)作介词about的宾语。故填greatness。【40题详解】考查冠词。句意:他们自己的文化是本土文化和中国特色的混合。可数名词单数mix是泛指概念,应用不定冠词限定。mix以辅音音素开头,a max of意为“的混合”。故填a。【41题详解】考查时态和语态。句意:韩国和日本很久以前就接受了儒家思想,即使受到流行文化的挑战,这种思想今天仍在继续。动词challenge和主语之间是被动关系,根据前文continues today可知,此处描述现实情况,用一般现在时的被动语态。主谓一致,故填is challe

91、nged。【42题详解】考查定语从句。句意:这种力量来自于儒家四书中的思想,它建立在五经中更古老时期的思想基础之上。此处引导非限制性定语从句,先行词为the Four Books of Confucianism,指代事物,应用关系代词which引导从句,作主语。故填which。【43题详解】考查形容词比较级。句意:同上。根据句意和even可知,此处形容词ancient应用比较级more ancient。故填more。【44题详解】考查非谓语动词。句意:迄今为止,中国已采取措施,通过在美国和欧洲等地建立中国文化中心,进一步传播其文化。根据句意可知,此处应用动词不定式,作目的状语,表示“为了”。故

92、填to further。【45题详解】考查非谓语动词。句意:同上。介词by后应用动名词作宾语。故填establishing。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 应用文写作(满分15分)46. 假定你是李华,你正在为期中考试复习,但最近你遇到了一些问题导致无法集中精力学习,于是你打算给你校的外籍心理教授Dr. Smith写一封求助信寻求帮助。注意:1.写作词数应为80左右;2.适当增加细节,以使行文连贯。注:期中mid-termDear Dr. Smith,_Yours,Li Hua【答案】Dear Dr. Smith,I am Li Hua. Recently, I have been

93、 busy preparing for my mid-term exam, but unfortunately, I find it quite hard to concentrate on my study. So, I am writing to turn to you for help. I am encountering some problems which trouble me a lot. First of all, I have to spend so much time on my homework that I can hardly spare any time to ta

94、ke exercise. In addition, with the high expectation from the teachers and my parents, I am always under great stress, which makes it difficult for me to fall asleep every night. As a result, I cant focus on what the teacher says in class. Faced with the above problems, I am anxious to get your help.

95、 Could you please offer me some advice on how to solve them?Looking forward to your early reply.Yours, Li Hua【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文。考生遇到了一些问题,导致无法集中精力学习,要求考生给学校的外籍心理教授Dr. Smith写一封求助信寻求帮助。【详解】1.词汇积累非常:quite extremely集中精力:concentrate on focus on 向某人求助:turn to sb. for help ask sb. for help遭遇:encounter mee

96、t with2.句式拓展同义句转换原句:Faced with the above problems, I am anxious to get your help.拓展句:Because I am faced with the above problems, I am anxious to get your help.【点睛】【高分句型1】I am encountering some problems which trouble me a lot.(运用了which引导的限制性定语从句)【高分句型2】As a result, I cant focus on what the teacher sa

97、ys in class.(运用了what引导的宾语从句)第二节 读后续写(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。Mom and I walked side by side through the town. I was twelve years old, and dependent on her. She raised me by herself, and except for when I was at school, we were almost always together.She was a nurse

98、, but after my birth she quit her job to care for me. It was said that she was once one of the best nurses in a big local hospital. Recently she had returned to work there. She said she wanted to spend more time being with me, but she couldnt.I didnt like her going back to work. She left at 5:45 am,

99、 which made me responsible for waking myself up, fixing breakfast and walking to the 7:30 am bus.I hated being left home alone in the mornings, but I especially hated having to take the bus. Once I had missed it. I wasnt only late to school, but I had also caused Mom to scramble to find someone else

100、 to drive me. After that, I was so worried about missing the bus that I left for the bus stop too early every day. I stood by myself before the other kids arrived, in wind, rain and snow, having to bear the embarrassment when crowded by adult passengers sometimes.Mom worked the day shift so she coul

101、d pick me up after school. Every time she didnt go to the hospital, she would drive me both ways. Those were the best days.On such a day, as we walked on the sidewalk, I saw an old man coming close to us. When he saw us, he suddenly showed a wide smile, but I didnt recognize him. “Leigh! Leigh!” he

102、said, calling my mothers name. My mother also greeted him cheerfully. He asked me whether I was the daughter of my mom. I said “yes”. “I didnt know him and just looked at him, unsure of my role. “Well, it is very nice to meet you, young lady. I hope you know how lucky you are!” he said.Paragraph 1:N

103、ot knowing why he said so, I looked at him uncertainly. _Paragraph 2:Mom said there was no need to thank her, but the man insisted. _【答案】Paragraph 1:Not knowing why he said so, I looked at him uncertainly. He didnt know my situation at all, and how could he say that? I didnt think I was lucky at all

104、. I was unhappy with his words. The man sensed that, but just smiled and patted me on the head tenderly. He told me that when he was in hospital, helpless and alone last month, it was my mom that took the best care of him. He said Mom made every day better for him, and that he would never forget her

105、 help.Paragraph 2:Mom said there was no need to thank her, but the man insisted. I looked into this strangers eyes which were filled with gratitude to Mom. I was greatly moved. Right then, I realized what it meant for my mom to be a nurse, and what it actually meant for her to be busy with her job w

106、hile I was at school. She was serving, caring for, and loving unfamiliar strangers, often during some of the darkest times in their lives. It was the first time that I had understood why I stood at the bus stop every morning.【解析】【分析】本文以人物为线索展开,讲述了作者和妈妈两人相依为命,妈妈是个护士,工作很忙,每天早上都要很早去上班,让我自己负责起床去上学。所以作者不

107、喜欢妈妈去工作。有一次和妈妈走在街上,遇到了她照顾过的一个病人,很感激妈妈。作者也明白了妈妈工作的意义。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“不知道他为什么这么说,我疑惑地看着他。”可知,第一段可描写作者对这个男人的所言和所行的疑惑和不解。由第二段首句内容“妈妈说不用谢她,男人却坚持。”可知,第二段可描写这个男人对妈妈的感谢。2.续写线索:和妈妈逛街遇到陌生人赞美疑惑感谢感悟3.词汇激活行为类.照顾:took care of /attend to.忙于:be busy with/be devoted to/be committed to情绪类.困惑地:uncertainly/confused

108、ly/puzzledly.感觉到:sense /recognize/perceive.感激:gratitude/appreciation/gratefulness【点睛】【高分句型1】He told me that when he was in hospital, helpless and alone last month, it was my mom that took the best care of him.(运用了that引导宾语从句,when引导时间状语从句和强调句句型)【高分句型2】I looked into this strangers eyes which were filled with gratitude to Mom.(运用了which引导限制性定语从句)

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 语文

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1