1、云南省曲靖市2022高考英语(阅读理解)一轮训练题(5)及答案Modern inventions have speeded up peoples lives amazingly. Motor-cars cover a hundred miles in little more than an hour, aircraft cross the world a day, while computers operate at lightning speed. Indeed, this love of speed seems never-ending. Every year motor-cars are
2、 produced which go even faster each new computer boasts(吹嘘)of saving precious seconds in handling tasks.All this saves time, but at a prick. When we lose or gain half a day in speeding across the world in an airplane, our bodies tell us so. We get the uncomfortable feeling known as jet-lag; our bodi
3、es feel that they have been left behind in another time zone. Again, spending too long at computers results in painful wrists and fingers. Mobile phones also have then danger according to some scientists; too much use may transmit harmful radiation into our brains, a consequence we do not like to th
4、ink about. However, what do we do with the time we have saved? Certainly not relax, or so it seems. We are so accustomed to constant activity that we find it difficult to sit and do nothing, or even just one thing at a time. Perhaps the days are long gone when we might listen quietly to a story on t
5、he radio, letting imaginations take us into another world.There was a time when some peoples lives were devoted simply to the cultivation of the land or the care of cattle. No multi-tasking there; their lives went on at a much gentler pace, and in a familiar pattern. There is much that we might envy
6、 about a way of life like this. Yet before we do so, we must think of the hard tasks our ancestors faced; they farmed with bare hands, often lived close to hunger, and had to fashion tools from wood and stone. Modern machinery has freed people from that primitive existence.68. The new products becom
7、e more and more time-saving because _. .A. our love on speed seems never-ending B. time is limitedC. the prices are increasingly high D. the manufacturers boast a lot69. What does “the days” in Paragraph 3 refer to?A. Imaginary life B. Simple life in the pastC. Times of inventions D. Time for consta
8、nt activity70. What is the authors attitude towards the modern technology?A. Critical B. Objective C. Optimistic D. Negative71. What does the passage mainly discuss?A. The present and past times B. Machinery and human beingsC. Imaginations and inventions D. Modern technology and its influence1、【文章大意
9、】 现代科技发明以惊人的速度提高着人们的生活,但同时也带来了一些负面影响。那我们该如何利用发明节省下来的时间?这正是本文作者想要告诉我们的。68. 解析选A. 细节理解题。根据第一自然段“ Indeed, this love of speed seems never-ending.”可知A项正确。69. 解析选B细节理解题。根据后文提到的“when we might listen quietly to a story on the radio, letting imaginations take us into another world.”可知是那种生活简单的日子。70. 命题立意推理判断题
10、解析选B.一方面作者对于现代发明给人们带来的便利予以肯定,另一方面又承认了它的负面影响,所以作者的观点是中立的、客观的。71. 解析选D. 主旨大意题。本文主要讲述了现代发明提高了人们的生活以及人们该如何处理它所带来的负面影响,故选D。*结束*结束2、 (2022辽宁卷D)On May 23, 1989, Stefania Follini came out from a cave at Carlsbad, New Mexico. She hadnt seen the sun for eighteen and a half weeks. Stefania was in a research pr
11、ogram, and the scientists in the program were studying body rhythms (节奏). In this experiment Stefania had spent 130 days in a cave, 30 feet in depth.During her time in the cave, Stefania had been completely alone except for two white mice. Her living place had been very comfortable, but there had be
12、en nothing to tell her the time. Shed had no clocks or watches, no television or radio. There had been no natural light and the temperature had always been kept at 21.The results were very interesting. Stefania had been in the cave for over four months, but she thought she had been there for only tw
13、o. Her body clock had changed. She hadnt kept to a 24-hour day. She had stayed awake for 20-25 hours and then had slept for 10 hours. She had eaten fewer meals and had lost 17lbs in weight as a result! She had also become rather depressed (抑郁).How had she spent her time in the cave? As part of the e
14、xperiment shed done some physical and mental tests. Shed recorded her daily activities and the results of the tests on a computer. This computer had been specially programmed for the project. Whenever she was free, shed played cards, read books and listened to music. Shed also learned French from ta
15、pes.The experiment showed that our body clocks are affected by light and temperature. For example, the pattern of day and night makes us wake up and go to sleep. However, people are affected in different ways. Some people wake up naturally at 5:00 am, but others dont start to wake up till 9:00 or 10
16、;00 am. This affects the whole daily rhythm. As a result, the early risers are at their best in the late morning. The late risers, on the other hand, are tired during the day and only come to life in the afternoon or evening!68. Stefania stayed in the cave for a long time because_.A. she was asked t
17、o do research on mice B. she wanted to experience lonelinessC. she was the subject of a study D. she needed to record her life69. What is a cause for the change of Stefanias body clock?A. Eating fewer meals. B. Having more hours of sleepC. Lacking physical exercise. D. Getting no natural light.70. W
18、here does the text probably come from?A. A novel. B. A news story.C. A pet magazine. D. A travel guide2、【文章大意】本文通过一项研究表明人的生物钟是受光线和温度影响的。68. 【解析】选C。细节理解题。根据第一段中Stefania was in a research program, and the scientists in the program were studying body rhythms (节奏)。以及第四段中As part of the experiment shed do
19、ne some physical and mental tests. Shed recorded her daily activities and the results of the tests on a computer.,可知她是被实验对象,即 the subject of a study.69. 【解析】选D。推理判断题。根据第二段中There had been no natural light and the temperature had always been kept at 21.以及最后一段的The experiment showed that our body clocks
20、 are affected by light and temperature.可知是因为得不到自然光线使得她的生物钟发生了变化。70. 【解析】选B。推理判断题。从全文的内容来看,本文主要报道了一个实验及实验得出的结果,所以由此判断本文可能来自于新闻报道,A项小说不可能。因为文章没有小说的特点;C项不正确,本文没有涉及宠物问题;D项不正确,因为本文也没涉及旅游的问题*结束*结束4、(2022陕西卷A) Ask Dr ? JeffersThis month Dr. Jeffers is answering questions about the human brain and how it wo
21、rks.Dear Dr. Jeffers, One of my colleagues, Felix Moeller, told me that scientists are learning to use computer to read minds. Is there any truth to this story/Jane Leon, New York, USADear Ms. Leon,Well, a lot of research is being conducted in this area, but so far, the brainscanning equipment and c
22、orresponding computer programs havent been able toactually read thoughts. In one experiment, test subjects(受试者)were connected to scanning equipment and shown two numbers on a screen. They were then asked to choose between adding or subtracting(减)the two numbers. Using this method, researchers were a
23、ble to follow brain processes andmake the correct assumptions(假设)70 percent of the time. Its not quite mind reading, but its certainly a first step.Dr. J.Dear Dr. Jeffers, My three-year-old son loves it when I dig my fingers into his sides and tickle (胳肢)him until he laughs uncontrollably. The other
24、 day I noticed him trying to tickle himself but he couldnt do it. Why not?Glenn Lewis, Vancouver, CanadaDear Mr. Lewis,Its because of how the brain works. The brain is trained to know what to pay attention to and what to ignore. It causes us to ignore physical feelings we expect to happen, but it ca
25、uses a mild panic reaction when there is an unexpected feeling. For example, you dont notice how your shoulder feels while youre walking down the street. But if someone comes up behind you and touches you lightly on the shoulder, you may jump in fear. Its that unexpected part that causes the tickle
26、reaction.Dr. J.46.What can we learn from the answer to the first question? A. Some equipment is able to read human minds. B. Some progress has been made in mind reading.C. Test subjects have been used to make decisions. D. Computer programs can copy brain processes.47.People laugh when tickled by ot
27、hers because the feeling is _. A. unexpected B.expected C. comfortable D. uncomfortable48.Who has got a little child according to the text? A. Ms. Leon B. Mr. Lewis C. Mr. Moeller D. Dr. Jeffers49.According to the text, Jeffers is probably _. A. a computer programmer B. a test subjectC. a human brai
28、n expert D. a medical doctor4、 46.【解析】选B。由but so far, the brain scanning equipment and corresponding computer programs havent been able to actually read thoughts.可知这种大脑扫描设备和相应的程序并不能真正地明白人的想法,排除A项;由下面的They were then asked to choose between adding or subtracting(减)the two numbers.可知研究者们让这些受试者在这两个数字的相加
29、和相减之间做出选择,并不是做出什么决定,可排除C。由下面一句可知,在70%的时间里,电脑能复制人脑的思维过程,并不是全部,可排除。由第二封电子邮件的末尾我们可知,这尽管不是真正地知道人的思相,但确实在这方面迈出了第一步,所以C项正确。47.【解析】选A。由第四封电子邮件的第二三句话和最后一句话可知,当人们被别人胳肢时会笑,是因为被别人胳肢的感觉是突如其来的,是没有预料到的。48.【解析】选B。在第二封电子邮件中,Glenn Lewis提到了他三岁的儿子的事,所以选B。49.【解析】选C。由文章的右上角的那句话This month Dr. Jeffers is answering questions about the human brain and how it works.我们知道Jeffers是研究人的大脑方面的专家。*结束*结束