收藏 分享(赏)

2023届高考二轮总复习试题 英语 (适用于老高考旧教材) 专题一 阅读理解 考点分类练09 词句猜测题——句意理解类 WORD版含解析.docx

上传人:a**** 文档编号:755525 上传时间:2025-12-14 格式:DOCX 页数:5 大小:27.59KB
下载 相关 举报
2023届高考二轮总复习试题 英语 (适用于老高考旧教材) 专题一 阅读理解 考点分类练09 词句猜测题——句意理解类 WORD版含解析.docx_第1页
第1页 / 共5页
2023届高考二轮总复习试题 英语 (适用于老高考旧教材) 专题一 阅读理解 考点分类练09 词句猜测题——句意理解类 WORD版含解析.docx_第2页
第2页 / 共5页
2023届高考二轮总复习试题 英语 (适用于老高考旧教材) 专题一 阅读理解 考点分类练09 词句猜测题——句意理解类 WORD版含解析.docx_第3页
第3页 / 共5页
2023届高考二轮总复习试题 英语 (适用于老高考旧教材) 专题一 阅读理解 考点分类练09 词句猜测题——句意理解类 WORD版含解析.docx_第4页
第4页 / 共5页
2023届高考二轮总复习试题 英语 (适用于老高考旧教材) 专题一 阅读理解 考点分类练09 词句猜测题——句意理解类 WORD版含解析.docx_第5页
第5页 / 共5页
亲,该文档总共5页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、考点分类练(九)词句猜测题句意理解类Passage 1(2022陕西宝鸡三模)I cant prove this,but Im sure its true:nobody on their deathbed ever wished theyd spent more time watching television.Life is short and there are too many activities that are more important and fulfilling than sitting in front of a television for hours on end.T

2、hats not to suggest you should remove television from your life completely.But Ive come to see it as something best placed at the edge of life,rather than the center.I didnt always feel that way.In fact,there was a period in my life when I wasted nearly six hours of my day watching television and wa

3、tched till I fell asleep near midnight.Eight hours later,Id wake up with the TV still on,feeling no more rested than when I went to sleep.When you do the math,its rather shocking.Six hours per day adds up to 2,190 hours over the course of a year,which equates to about 91 days.Although I failed to re

4、cognize it at the time,its clear now that watching TV had become a full-blown(全部) addiction for me.It was a way that I used to distract myself from the problems,fears and challenges I was refusing to deal with in my life.I used television to distract from the shame,embarrassment and stress I felt ab

5、out some irresponsible financial decisions and their resulting fallout.I used it to avoid facing my fear of stepping out into the world more fully,connecting with others and pursuing the higher purpose to which my soul was being called.I used it to cope with boredom and fill the space of an otherwis

6、e empty life.In short,my life was a mess and my self-esteem(自尊) was short,and while TV may have provided a short-term escape from that reality,it kept me locked within it.Luckily,now I no longer live such a life.So how did I make it?1.What does the underlined part in paragraph 2 mean?A.The author di

7、dnt always love watching TV.B.The author used to place TV at the center of her life.C.The author always felt positive.D.The author used to think life was very long.2.Why did the author spend most of her time watching TV in the past?A.To have a good rest at home.B.To learn about the real world.C.To g

8、et away from her problems.D.To get rid of her bad habits.3.What can we infer about the author now?A.She leads a very simple life.B.She lives a more fulfilling life.C.She watches TV for hours every day.D.She likes communicating with others.4.What would the next paragraphs probably be about?A.Why watc

9、hing TV is harmful.B.How to live a more fulfilling life.C.What the author does in her daily life now.D.How the author overcame her TV addiction.Passage 2(2022山东济宁二模)Bicycle riding has taken the world by storm.Bicycles are typically made of steel or aluminum(铝) but now there is a unique company that

10、is growing bikes on trees,literally.These bicycles are made of British grown ash trees by Welsh maker Andy Dix.His Hay-on-Wye company,Twmpa Frames,is making bikes that are of high performance and environmentally sustainable.“Its great to push for more bikes and fewer cars on the road,but theres no e

11、scaping the fact that the bike industry as a whole is pretty energy intensive,” Dix told Cycling Industry,“Ive always tried to minimize environmental impact in my work.Rather than relying on heavily-processed metals,or layers of plastic that will one day end up in landfill,Im building bikes from cap

12、tured carbon,in a process powered by sunlight.”It took two years to build the prototype(雏形) that was made from ash wood.Dix tested the wooden bike on the roughest roads he could find and discovered that it was comfortable,durable,and excellent at absorbing shakes.He put more than 3,000 miles on the

13、bike.Dix explained,“I was running along battered roads that would have shaken me to bits on an aluminum bike.The penny dropped. Not only could I make a bike out of wood,but it had inherent advantages over other materials.”Though cutting down trees can add to more carbon in the atmosphere,sustainable

14、 tree farming is possible.Dix said that manufacturing a British tonne of aluminum results in carbon emissions of 4,532 kg while producing a tonne of wood only emits 457 kg.Currently,the cost of a new Twmpa Cycle is out-of-reach for many bicycle riders;but the idea of using sustainable materials like

15、 ash trees could start a new cycling revolution that puts the environment first.Helping the environment could be just a pedal away.5.Whats paragraph 2 mainly about?A.The materials for building bikes.B.The driving force for wooden bikes.C.The problems with cycling industry.D.The process of building w

16、ooden bikes.6.What does the underlined part “The penny dropped.” in paragraph 3 probably mean?A.The truth came out.B.Money was missing.C.The bike broke down.D.The efforts were in vain.7.What can be inferred from the last paragraph?A.Logging trees is a wrong practice.B.Developing sustainable forestry

17、 is a must.C.Carbon emission calls for urgent attention.D.The wooden bike does more good than harm.8.Which of the following is a suitable title of the text?A.Less Carbon,More SustainableB.Amazing?Bikes Grow on TreesC.No Innovation,No DevelopmentD.Amusing?Bike Riding Is Taking offPassage 3(2021吉林长春高三

18、期末)Why do we like drinking water from plastic bottles?Some people think it is healthy and clean.Others drink bottled water because its easyyou can carry it around with you.In hot countries,like Greece,we often buy bottles of cold water in the summer.However,making lots of plastic is not a good idea

19、for many reasons.First of all,we need a lot of oil for plastic products.We usually use oil as a source of energy.If we reduced the number of bottles we made,we wouldnt need so much oil.Plastic bottles also pollute the environment.If we reused all our plastic bottles,we wouldnt need so much space for

20、 rubbish dumps.But in Greece,we dont reuse much of the plastic we use.In 2006,Greeks reused only about 10% of plastic waste.The rest became rubbish on land and in rivers and seas.So next time you want to throw away a plastic bottle in the litter bin,stop and think.If you reuse it,you would help the

21、environment.But what can you do when there isnt a bin near you?Well,there are lots of useful ways that you can use your bottles again.For example,an empty bottle makes a great piggy bank for your pocket money,and if you cut a bottle in half,you will have a plant pot.Go green!You can make a differenc

22、e.9.What is not mentioned about bottled water in this passage?A.Its healthy.B.Its clean.C.Its easy.D.Its expensive.10.Plastic products are made from .A.energyB.oilC.rubbishD.plants11.Which is the best way to deal with used plastic bottles?A.To reuse them.B.To make a piggy bank.C.To make a plant pot.

23、D.To drop them into the river.12.The underlined part in this passage tells us “”A.To make a different life,youd better go outside.B.To look different,youd better wear green clothes.C.To protect the environment,you can do something.D.To go green,you should use plastic products.考点分类练(九)词句猜测题句意理解类Passa

24、ge 1【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章介绍了作者曾经沉溺于电视来逃避现实的经历。1.B解析 句意猜测题。根据第二段中“In fact,there was a period in my life when I wasted nearly six hours of my day watching television and watched till I fell asleep near midnight.”可知,作者曾将大部分的时间都投入到电视之中。画线句子的意思是作者曾把电视当成生活的中心。2.C解析 细节理解题。根据第三段中“It was a way that I used to dis

25、tract myself from the problems.fallout.”可知,作者曾经沉迷于电视来逃避她的问题。3.B解析 细节理解题。根据最后一段中“Luckily,now I no longer live such a life.”可知,现在作者过着更充实的生活。4.D解析 推理判断题。根据最后一段中“So how did I make it?(那我是怎么做到的呢?)”可知,接下来作者想要讲述她是如何克服电视瘾的。Passage 2【语篇导读】本文是一篇说明文。威尔士家具制造商Andy Dix使用英国种植的白蜡树制造自行车,这将减少环境污染,对环境保护有非常重要的意义。5.A解析

26、段落大意题。根据第二段内容可知,本段中Dix介绍了他在制造自行车的过程中所使用的材料,不再依赖于金属和塑料,而是用碳和太阳能。6.A解析 句意猜测题。根据第三段内容可知,Dix对木质自行车进行了一系列测试,结合画线句后“Not only could I make a bike out of wood,but it had inherent advantages over other materials.”可知,测试结果令人满意,所以画线句“The penny dropped.”是对测试的总结,结合选项,“The truth came out.(真相大白了)”与画线句意思相近。7.D解析 推理判

27、断题。根据最后一段内容可知,虽然砍伐树木会造成一定的环境污染,但砍伐树木比生产铝造成的污染少很多,而且白蜡树可能将可持续种植,这对环境来说还是利大于弊的。8.B解析 主旨大意题。本文介绍了威尔士家具制造商Andy Dix使用英国种植的白蜡树制造自行车,这将减少环境污染,对环境保护有非常重要的意义,B项“Amazing?Bikes Grow on Trees(神奇吗?自行车长在树上)”新颖有趣,引出话题,是文章最佳标题。Passage 3【语篇导读】本文是一篇说明文。现在人们经常饮用瓶装水,文章分析了瓶装水的好处,但也指出瓶装水使用了大量的塑料,塑料废弃后会对环境造成污染,建议人们更多地重复使用

28、塑料瓶。9.D解析 细节理解题。根据第一段第二句“Some people think it is healthy and clean.Others drink bottled water because its easyyou can carry it around with you.”可知,有些人认为瓶装水很健康干净而且容易携带。文章没有提到它很贵。故D项正确。10.B解析 细节理解题。根据第二段第二句“First of all,we need a lot of oil for plastic products.”可知,要生产塑料制品需要使用石油。故B项正确。11.A解析 细节理解题。根据第二段中的“If we reused all our plastic bottles,we wouldnt need so much space for rubbish dumps.”可知,重新使用塑料瓶是处理塑料污染最好的方法。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 语文

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1