收藏 分享(赏)

2022高考英语二轮复习阅读理解专项精准讲练 第4讲 主旨大意题.docx

上传人:a**** 文档编号:747787 上传时间:2025-12-13 格式:DOCX 页数:8 大小:557.06KB
下载 相关 举报
2022高考英语二轮复习阅读理解专项精准讲练 第4讲 主旨大意题.docx_第1页
第1页 / 共8页
2022高考英语二轮复习阅读理解专项精准讲练 第4讲 主旨大意题.docx_第2页
第2页 / 共8页
2022高考英语二轮复习阅读理解专项精准讲练 第4讲 主旨大意题.docx_第3页
第3页 / 共8页
2022高考英语二轮复习阅读理解专项精准讲练 第4讲 主旨大意题.docx_第4页
第4页 / 共8页
2022高考英语二轮复习阅读理解专项精准讲练 第4讲 主旨大意题.docx_第5页
第5页 / 共8页
2022高考英语二轮复习阅读理解专项精准讲练 第4讲 主旨大意题.docx_第6页
第6页 / 共8页
2022高考英语二轮复习阅读理解专项精准讲练 第4讲 主旨大意题.docx_第7页
第7页 / 共8页
2022高考英语二轮复习阅读理解专项精准讲练 第4讲 主旨大意题.docx_第8页
第8页 / 共8页
亲,该文档总共8页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、2022高考英语二轮复习阅读理解专项精准讲练第四讲 主旨大意题题型解读1.考纲要求:主旨大意题考查的是考生对文章内容的深层次理解,它要求考生在充分理解全文的前提下,对整篇文章的主旨大意有一个较为清晰的印象。2.主旨大意题虽然比重不高,但难度较大,也是学生容易失分的题型。题型分类分类练习归纳1.文章主旨大意题2020全国卷B篇Some parents will buy any high-tech toy if they think it will help their child, but researchers said puzzles help children with math-rela

2、ted skills. Psychologist Susan Levine. found children who play with puzzles between ages 2 and 4 later develop better spatial skills. The researchers analyzed video recordings of 53 child-parent pairs during everyday activities . . The parents were asked to interact with their children as they norma

3、lly would, and about half of the children in the study played with puzzles at one time . and the parents of boys provided more spatial language and were more active during puzzle play than the parents of girls. .What is the passage mainly about?A.A mathematical method. B.A scientific studyC.A woman

4、psychologist. D.A teaching program.2020年全国卷31 With the young unable to afford to leave home and the old at risk of isolation (孤独), more families are choosing to live together. The doorway to peace and quiet, for Nick Bright at least, leads straight to his mother-in-law: she lives on the ground floor

5、, while he lives upstairs with his wife and their two daughters. Four years ago they all moved into a three-storey Victorian house in Bristolone of a growing number of multigenerational families in the UK living together under the same roofresearch indicates that the numbers have been rising for som

6、e time. Official reports suggest that the number of households with three generations living together had risen from 325,000 in 2001 to 419,000 in 2013. Other varieties of multigenerational family are more common. Some people live with their elderly parents; many more adult children are returning to

7、 the family home, if they ever left. It is said that about 20% of 25-34-year-olds live with their parents, compared with 16% in 1991. The total number of all multigenerational households in Britain is thought to be about 1.8 millionWhat is the text mainly about?A. Lifestyles in different countries.

8、B. Conflicts between generations. C. A housing problem in Britain. D. A rising trend of living in the UK. 2.段落大意题2021新高考卷卷D篇 Although the continuing popular appeal of emotional intelligence is desirable, we hope that such attention will excite a greater interest in the scientific and scholarly study

9、 of emotion. It is our hope that in coming decades, advances in science will offer new perspectives from which to study how people manage their lives Emotional intelligence, with its focus on both head and heart, may serve to point us in the right direction.34.What does the last paragraph mainly tal

10、k about concerning emotional intelligence?A.Its appeal to the public. B. Expectations for future studies.B.Its practical application. D. Scientists with new perspectives.2020全国卷D篇 The connection between people and plants has long been the subject of scientific research. Recent studies have found pos

11、itive effects. A study conducted in Youngstown, Ohio, for example, discovered that greener areas of the city experienced less crime. In another,employees were shown to be 15% more productive when their workplaces were decorated with houseplants.What is the first paragraph mainly about?A.A new study

12、of different plants. B.A big fall in crime rates.C.Employees from various workplaces. D.Benefits from green plants.3.标题归纳题2020年全国卷35 I have a special place in my heart for libraries while other kids played ball or went to parties, I lived out adventures through the books I checked out from the libra

13、ry. My first job was working at the Ukiah Library when I was 16 years old. It was a dream job As I grew older and became a mother, the library took on a new place and an added meaning in my life Now, I see my children taking their children to the library and I love that the excitement of going to th

14、e library lives on from generation to generation. As a novelist, Ive found a new relationship with libraries. I encourage readers to go to their local library when they cant afford to purchase a book. I see libraries as a safe haven (避风港) for readers and writersLibraries, in their own way, help figh

15、t book piracy (盗版行为) and I think all writers should support libraries in a significant way when they can. Encourage readers to use the library. Share library announcements on your social media. Frequent them and talk about them when you can. Which can be a suitable title for the text?A. Reading: A S

16、ource of Knowledge B. My Idea about WritingC. Library: A Haven for the Young D. My Love of the Library2020年全国卷35 The connection between people and plants has long been the subject of scientific research. Recent studies have found positive effects The engineers at the Massachusetts Institute of Techn

17、ology (MIT) have taken it a step furtherchanging the actual composition of plants in order to get them to perform diverse, even unusual functions One of his latest projects has been to make plants glow (发光) in experiments using some common vegetables. Stranos team found that they could create a fain

18、t light for three-and-a-half hours. The light, about one-thousandth of the amount needed to read by, is just a start. The technology, Strano said, could one day be used to light the rooms or even to turn tree into self-powered street lamps. In the future, the team hopes to develop a version of the t

19、echnology that can be sprayed onto plant leaves in a one-off treatment that would last the plants lifetime. The engineers are also trying to develop an on and off “switch” where the glow would fade when exposed to daylight. Which of the following can be the best title for the text?A. Can we grow mor

20、e glowing plants? B. B. How do we live with glowing plants?C. Could glowing plants replace lamps? D. How are glowing plants made pollution-free?真题演练The meaning of silence varies among cultural groups. Silences may be thoughtful, or they may be empty when a person has nothing to say. A silence in a c

21、onversation may also show stubbornness, uneasiness or worry. Silence may be viewed by some cultural groups as extremely uncomfortable; therefore attempts may be made to fill every gap (间隙) with conversation. Persons in other cultural groups value silence and view it as necessary for understanding a

22、persons needs.Many Native Americans value silence and feel it is a basic part of communicating among people, just as some traditional Chinese and Thai persons do. Therefore, when a person from one of these cultures is speaking and suddenly stops, what may be implied (暗示) is that the person wants the

23、 listener to consider what has been said before continuing. In these cultures, silence is a call for reflection.Other cultures may use silence in other ways, particularly when dealing with conflicts among people or in relationships of people with different amounts of power. For example, Russian, Fre

24、nch, and Spanish persons may use silence to show agreement between parties about the topic under discussion. However, Mexicans may use silence when instructions are given by a person in authority rather than be rude to that person by arguing with him or her. In still another use, persons in Asian cu

25、ltures may view silence as a sign of respect, particularly to an elder or a person in authority.Nurses and other care-givers need to be aware of the possible meanings of silence when they come across the personal anxiety their patients may be experiencing. Nurses should recognize their own personal

26、and cultural construction of silence so that a patients silence is not interrupted too early or allowed to go on unnecessarily. A nurse who understands the healing (治愈) value of silence can use this understanding to assist in the care of patients from their own and from other cultures.32.What does t

27、he author say about silence in conversations?A. It implies anger. B. It promotes friendship.C. It is culture-specific. D. It is content-based.33.Which of the following people might regard silence as a call for careful thought?A. The Chinese. B. The French. C. The Mexicans. D. The Russians.34.What do

28、es the author advise nurses to do about silence?A. Let it continue as the patient pleases.B. Break it while treating patients.C. Evaluate its harm to patients.D. Make use of its healing effects.35.What may be the best title for the text?A. Sound and SilenceB. What It Means to Be SilentC. Silence to Native AmericansD. Speech Is Silver; Silence Is Gold学习笔记1.重要单词及长难句分析_2.我的反思总结_

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 语文

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1