收藏 分享(赏)

2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf

上传人:a**** 文档编号:605116 上传时间:2025-12-11 格式:PDF 页数:36 大小:312.72KB
下载 相关 举报
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第1页
第1页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第2页
第2页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第3页
第3页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第4页
第4页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第5页
第5页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第6页
第6页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第7页
第7页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第8页
第8页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第9页
第9页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第10页
第10页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第11页
第11页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第12页
第12页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第13页
第13页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第14页
第14页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第15页
第15页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第16页
第16页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第17页
第17页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第18页
第18页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第19页
第19页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第20页
第20页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第21页
第21页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第22页
第22页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第23页
第23页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第24页
第24页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第25页
第25页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第26页
第26页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第27页
第27页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第28页
第28页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第29页
第29页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第30页
第30页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第31页
第31页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第32页
第32页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第33页
第33页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第34页
第34页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第35页
第35页 / 共36页
2020年高考英语模拟卷八含解析.pdf_第36页
第36页 / 共36页
亲,该文档总共36页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、2020 年高考英语模拟卷及答案解析(八)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。Summer Student Jobs with the Ontario Public ServiceLearn.Grow.Contribute.Applications are no longer being accepted for this years SummerEmployment Opportunities program.For details on when to apply to theSummer Employment Opportunities progra

2、m next year,please checkback with us in December/JanuaryAll Student job ads will be posted on February 8,2019.Student jobswill have varying application deadlines.Review the 2019 applications deadlines and apply for the studentjobs which you are interested in.Watch our video to learn more about Summe

3、r EmploymentOpportunities.For details on how to apply,review our Student Application Guide.TYPES OF SUMMER STUDENT JOBSEvery yearthe Ontario Public Service,related agencies andcommunity groups,provide up to 5,000 students with jobs across theprovince.These jobs help Ontario students with limited wor

4、k experiencedevelop transferable skills,support their career goals and learn moreabout the Ontario Public Service!Summer Employment Opportunitiesare full-time,temporary positions ranging from 7-18 weeks betweenMay and September.We offer over 70 student jobs in the following career fields.Administrat

5、ionAgriculture and LivestockBusinessCustomer ServiceEngineeringEnvironmentInformation ManagementLanguageMaintenanceOntario PlaceOntario ParksPolicyScienceSocial ServicesTechnologyFor more information,explore the Types of Student Jobs.1.What can help a student get a summer job in Ontario?A.Limited wo

6、rk experience.B.Excellent communicationskills.C.Limited study experience.D.Excellent transferable skills.2.What is the job range required by the Summer EmploymentOpportunities program?A.1-6 weeks between May and September.B.7-18 weeks between May and September.C.7-18 weeks between August and Decembe

7、r.D.1-18 weeks between August and December.3.How can you get more information to get a job according to thelast part of the passage?A.Go to watch their video.B.Go to the 2019 applicationsC.Go to Student Application Guide.D.Go to Types of Summer Student Jobs.【答案】ABD【文章大意】这是一篇应用文。主要为一则安大省公共服务部为学生提供暑假工

8、作的招聘启示。【1 题详解】细节理解题。根据 TYPES OF SUMMER STUDENT JOBS 部分中 These jobshelpOntariostudentswithlimitedworkexperiencedeveloptransferable skills,support their career goals and learn more aboutthe Ontario Public Service!(这些工作帮助那些工作经验有限的安大省学生发展可转移的技能,支持他们的职业目标,了解更多关于安大省公共服务!)可知工作经验有限能够帮助学生在安大省找一份暑期工作。故选 A。【2

9、题详解】细节理解题。根据 TYPES OF SUMMER STUDENT JOBS 部分中 SummerEmployment Opportunities are full-time,temporary positions rangingfrom 7-18 weeks between May and September.(夏季的工作机会是全职的,临时的职位,从 5 月到 9 月的 7-18 周不等。)可知根据夏季就业机会项目的要求,工作时间范围为 5 月至 9 月之间 7-18 周。故选 B。【3 题详解】细节理解题。根据文章最后一句 For more information,explore t

10、he Typesof Student Jobs.(要了解更多信息,请探索 Types of Student Jobs。)可知你可以在 Types of Summer Student Jobs 了解更多信息。故选 D。BWhenever I heard strangers singing out loud,whether it was in thesupermarket or on the street,I used to think how annoying it was.Thatwas until a few months ago.Recently,my daughter Zoe start

11、ed her second year of middleschool with a new sense of awareness,asking me to fix the little girlpattern on her wheelchair seat.Not wanting her to stand out at school,I spent hours filling in pale yellow stars with a black marker,eager toerase whatever childish signs I could.Shortly after,Zoe got re

12、ally sickand had to miss 20 days of school.This meant our days were filled withrushing between hospital appointments and meetings with the school,as we tried to make sure she didnt fall behind on her schoolwork.I felt pulled back to a time when she was little and her sickness wasa huge part of her l

13、ife.Back then,it seemed like Zoe lived in hospitals,asshe spent so much time in them.No matter how sick she got,however,she always had a positive attitude.But this was different:Zoe was nolonger singing like she normally did.Zoe usually sings all the time,whether shes playing,riding in the car,or ju

14、st doing her homework.There was no need for a radio in our house;Zoe provided the music forus.Consumed(被折磨)with my motherly worries,it was more concerningto me than her sickness.One day,however,I heard her beautiful voice as I was cookingdinner.I stopped what I was doing and just smiled.“Pure deligh

15、t.Ithought to myself.Her voice slowly grew stronger,and soon,both thecar and the house were filled with her music once more.How had I notnoticed her singing had completely stopped,weeks and weeks ago?Now,thankfully,shes back in school,smiling and singing,and Imthankful for each and every song she si

16、ngs.Thesedays,wheneverIhearastrangersinging asongtothemselves,I dont get mad.Instead,I smile,as I know that by singingout loud,theyre simply sharing their happiness with the world.4.When did the author feel bothered?A.When hearing strangers singing.B.When her daughterstarted middle school.C.When fix

17、ing stars on the seat.D.When her daughterbecame sensitive.5.Which of the following best describes Zoe?A.Considerate and helpful.B.Competitive andhardworking.C.Optimistic and strong-willed.D.Self-aware and modest.6.What does it in Paragraph 3 refer to?A.Zoes love for music.B.Zoes falling behind at sc

18、hool.C.Zoes silence during her sickness.D.Zoes slow recoveryfrom her sickness.7.What does singing mean to people,according to the author?A.A way to get rid of stress.B.A way to express love toothers.C.A way to communicate with others.D.A way to sharejoy.【答案】ACCD【文章大意】这是一篇记叙文。文章记叙了作者的女儿尽管病重但是仍然保持积极的态

19、度,喜欢唱歌,但是某一次在病重女儿不再唱歌让作者担心。直到作者再一次听到女儿的歌声并为她唱的每一首歌而感激。【4 题详解】细节理解题。根据第一段中 Whenever I heard strangers singing out loud,whether it was in the supermarket or on the street,I used to thinkhow annoying it was.(每当我听到陌生人大声唱歌时,不管是在超市还是在街上,我总是觉得这是多么烦人。)可知当听到陌生人唱歌时,作者感到烦恼。故选 A。【5 题详解】推理判断题。根据第三段中 No matter ho

20、w sick she got,however,shealways had a positive attitude.(然而,不管她病得有多严重,她总是保持着积极的态度。)可知 Zoe 虽然病得很严重,但是她总是保持积极的态度,可知 Zoe 是乐观且意志坚强的。故选 C。【6 题详解】词义猜测题。结合上文 Zoe was no longer singing like she normally did.Zoe usually sings all the time,whether shes playing,riding in the car,or just doing her homework.The

21、re was no need for a radio in ourhouse;Zoe provided the music for us.Zoe 不再像往常那样唱歌了。Zoe经常唱歌,无论她是在玩,在车里,还是只是在做作业。我们家里不需要收音机;Zoe 为我们提供了音乐。可知 Zoe 在生病期间不再像往常一样唱歌,这让作者感到担忧。故“it”指的是 Zoe 在生病期间的沉默。故选 C。【7 题详解】细节理解题。根据最后一段中 Instead,I smile,as I know that by singingout loud,theyre simply sharing their happine

22、ss with the world.(相反,我微笑着,因为我知道,通过大声唱歌,他们只是在与世界分享他们的快乐。)可知作者认为唱歌是一种与人分享快乐的方式。故选 D。【点睛】词义猜测题是高考阅读理解中常考题型之一,可以大致分为 定义猜词,可以根据定义信息和举例猜测词义。如文中常用 refer to,be called 或 thats to say,such as 等。逻辑猜词可以根据同义词、反义词、因果关系词等猜测词义,例如,similarly,thesameas,but,however,while,ontheotherhand,since,because 等,所猜词与这些提示词前/后面部分的

23、含义一样、相反或是前因后果。语法猜词,可以根据构词法,再结合上下文进行猜词。语境猜词,猜测词义离不开上下文的语境,通过上下文提供的情景和线索进行合理的分析,同时还要关注其所在的整段及整篇文章。指代猜词即找出人称代词、指示代词、关系代词或关系副词等所指代的内容,做题时要注意指代词的位置,以便于判断,然后用所找的指代内容替换划线代词,核实其逻辑、意义、位置等是否一致,最后比较所找部分与选项,确定意思最接近的选项。如第三小题,结合上文 Zoe was no longer singing like she normally did.Zoe usually sings all the time,whet

24、her shes playing,riding in the car,or just doing her homework.There was no need for a radio in ourhouse;Zoe provided the music for us.Zoe 不再像往常那样唱歌了。Zoe经常唱歌,无论她是在玩,在车里,还是只是在做作业。我们家里不需要收音机;Zoe 为我们提供了音乐。可知 Zoe 在生病期间不再像往常一样唱歌,这让作者感到担忧。故“it”指的是 Zoe 在生病期间的沉默。故选 C。CThe killdeer,a small bird known for its

25、high-pitched(声调高的)call,could lead to the cancellation of one of Canadas biggest musicfestivals.The first hint of trouble for Ottawas Bluesfest,an outdoor festivalthat draws around 300,300 people each year,came last week afterworkers at the site found one of the birds.It had laid four eggs nearby,eff

26、ectively claiming the main stage area as its nesting ground.“This isone of the most challenging problems were been presented with,butwe feel we can work through this,said Mark Monahan,executivedirector of the festival.Anything that changes the schedule has amajor effect,so were taking it very seriou

27、sly.The discovery meant that government officials rushed to protectthe nest and the eggshiring a security guard to watch over them 24hours a clay.Environmentalists were also brought in.We dont knowwhen the eggs might hatch,“said Monahan.What is known is that theyoung killdeer will likely leave the n

28、est soon after they are hatched,leading many to hope that the eggs hatch in the next day or so.The festival is now asking permission from Environment Canada torelocate the nest some 50 meters away or take it to a wildlife center.Moving the nest would also ensure the bird and its young would beprotec

29、ted during the festivals 11-day run,said Monahan.Its highlylikely that the festival thousands of attendees would cause hugeproblems for the bird and its eggs.Monahan was confident that thefestival would go on as planned,however.Most of the peoplewere working with are looking for a positive solution,

30、Monahan said.“There is no one saying that the festival cant go on.As news of the dilemma spread,it left residents divided.Somesupported the bird,saying that moving the nest might result in the eggsbeing abandoned.Others expressed annoyance that protecting theeggs of the small bird,which is widesprea

31、d across North America,wasrisking an annual festival that contributes millions of dollars to the localeconomy.The killdeers tendency to build its nest in open fields or flat areashas caused issues in other areas of the US:earlier this year,constructionon a health center in Wisconsin was temporarily

32、stopped after a killdeerand its four eggs were discovered.8.What can we learn about Bluesfest?A.It is the first music festival in Canada.B.It is a music festival held every two years.C.It is a challenging outdoor activity in Ottawa.D.It is an important event for music lovers9.What was especially cha

33、llenging for Bluesfest this year?A.Pressure from the government.B.Disagreements with the public.C.The need to protect the birds eggs.D.The lack of experience in hosting the event.10.How does the festival intend to deal with the problem?A.Ask government officials for help.B.Move the nest to another p

34、lace.C Seek advice from environmentalists.D.Hire security guards to protect the eggs.11.From the passage we can infer Mark Monahan was in a(n)situation.A.encouragingB.difficultC.extremeD.dangerous【答案】DCBB【文章大意】这是一篇说明文。对于音乐爱好者来说非常重大的加拿大最大的音乐Bluesfest,在上周工作人员在现场发现了一只小水鸟,它在附近下了四个蛋,把主要舞台区域作为它的筑巢地。以及就主办方

35、准备将鸟巢搬到另一个地方引发了人们讨论。【8 题详解】细 节 理 解 题。根 据 第 一 段 The killdeer,a small bird known for itshigh-pitched call,could lead to the cancellation of one ofCanadas biggest music festivals.(一种以高音鸣叫而闻名的小鸟小水鸟,可能会导致加拿大最大的音乐节之一被取消。)以及第二段第一句 Thefirst hint of trouble for Ottawas Bluesfest,an outdoor festival thatdraws

36、 around 300300 people each year,came last week afterworkers at the site found one of the birds.(渥太华的 Bluesfest 是一个每年吸引约 300300 人参加的户外节日,上周,工作人员在现场发现了一只小水鸟,这是它遇到的第一个麻烦。)可知 Bluesfest 对于音乐爱好者来说是一个重要的事件。故选 D。【9 题详解】细 节 理 解 题。根 据 第 二 段 It had laid four eggs nearby,effectivelyclaiming the main stage area

37、as its nesting ground.“This is one ofthe most challenging problems were been presented with,but wefeel we can work through this,said Mark Monahan,executivedirector of the festival.(“这是我们面临的最具挑战性的问题之一,但我们觉得我们可以解决这个问题,”电影节执行总监 Mark Monahan 说。)可知今年 Bluesfest 特别具有挑战性的是需要保护鸟蛋。故选 C。【10 题详解】细节理解题。根据第四段第一句

38、The festival is now asking permissionfrom Environment Canada to relocate the nest some 50 metersaway or take it to a wildlife center.(现在,该节日正在寻求加拿大环境部的许可,将鸟巢迁移到 50 米外,或者带到野生动物中心。)可知为了解决这个问题,这个节日打算把鸟巢搬到另一个地方。故选 B。【11 题详解】推理判断题。根据第四段中 Moving the nest would also ensure the birdand its young would be pr

39、otected during the festivals 11-day run,said Monahan.Its highly likely that the festival thousands ofattendees would cause huge problems for the bird and its eggs.(莫纳罕说,在为期 11 天的节日活动中,移动鸟巢也能确保鸟儿及其幼鸟得到保护。极有可能的是,成千上万的参与者会给这只鸟和它的蛋带来巨大的问题。)从文章中我们可以推断马克莫纳汉当时的处境很困难。故选 B。DIts easy to think of your grandpar

40、ents,retirement years as being allabout them.After all,they ve likely spent the last several decadesdevoting their time and energy to others their boss,coworkers,clients,or kids.Now,they think,its time to finally focus on themselves,andthats true to an extent.But their post-work life still needs str

41、ucture andpurpose.Without these two key pillars(支柱)life can get boring andlonely very quickly.One very good way to fill the blank is to give time and energy toothers through volunteering.Sure,they wont walk away with a paycheck,but the simple act of volunteering their time to a cause comeswith numer

42、ous other very important benefits.For retirees Ross and Carol Chenot,volunteering has made theirgolden years incredibly fulfilling.Ross volunteers with Glean SLO,anorganization affiliated(隶属于)with the local food bank.Because welive in a rich agricultural area,Glean SLO(San Luis Obispo is where theSL

43、O comes from)volunteers go into the fields or orchards after theharvesters have gone through and they pick the leftover produce anddonate to the food bank,Carol explains.Literally tons and tons of foodget donated that way.Carol put together a series of neighborhood“learning sessions”-called Neighbor

44、ly U through which people can learn a new skill orhobby.The sessions range in topic,and include computers,crafts,cooking,volunteerism,travel,recreation,entertainment,and self-improvement.So far,Carol says shes conducted 75 classes and hashad more than 650 people register.It reinforces a value of gen

45、erositythat we want to pass down to others,she says.12.What does your post-work life need according to Paragraph 1?A.Yourself and your kids.B.Structure and purpose.C.Time and energy.D.Your boss and coworkers13.How do the retired fill their free time?A.To volunteer.B.To attend kids.C.To have awalk.D.

46、To work hard.14.Why does the passage mention Ross and Carol?A.Because they are both generous.B.Because their efforts have paid off.C.Because they have spare time and energy to develop new skills.D.Because volunteering has made their retirement years satisfying.15.What does the passage mainly tell us

47、?A.The joy of volunteering in retirement years.B.Life can get boring and lonely very quickly.C.Where to spend the golden retired years.D.A value of generosity passed down to others.【答案】BADA【文章大意】这是一篇说明文。文章主要说明了退休人员利用空闲时间做志愿者并给他们带来乐趣,其列举了 Ross 和 Carol Chenot 的例子,来说明做志愿者让他们的退休生活变得很充实。【12 题详解】细节理解题。根据第

48、一段中 But their post-work life still needs structureand purpose.(但他们退休后的生活仍然需要结构和目标。)可知退休后的生活需要结构和目标。故选 B。【13 题详解】细节理解题。根据第二段第一句 One very good way to fill the blank is togive time and energy to others through volunteering.(填补空白的一个很好的方法是通过给别人做志愿活动释放时间和精力。)可知退休人员利用空闲时间做志愿者。故选 A。【14 题详解】推理判断题。根据第三段第一句 Fo

49、r retirees Ross and Carol Chenot,volunteering has made their golden years incredibly fulfilling.(对于退休的 Ross 和 Carol Chenot 来说,志愿服务让他们的黄金岁月变得无比充实。)以及下文具体说明了志愿者活动如何让他们的退休生活变得充实的。可知这篇文章提到了 Ross 和 Carol Chenot,因为做志愿者让他们的退休生活变得很满足。故选 D。【15 题详解】主旨大意题。根据文章第二段 One very good way to fill the blank is togive t

50、ime and energy to others through volunteering.Sure,theywont walk away with a pay check,but the simple act ofvolunteering their time to a cause comes with numerous other veryimportant benefits.(填补空白的一个很好的方法是通过志愿活动给别人时间和精力。当然,他们不会拿着工资走人,但自愿为一项事业奉献时间的简单行为,会带来许多其他非常重要的好处。)以及文章主要内容为说明人们退休后做志愿者的乐趣。故 A 选项符

51、合文章大意。故选 A。第二节(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Most people are familiar with big international sports events like theOlympics and the World Cup.But have you ever heard of theCommonwealth Games?The Commonwealth of Nations is an international organizationmadeupof53membe

52、rstates,includingCanada,IndiaandAustralia._16_ Today,they still hold the Commonwealth Games inthe hope of keeping their friendship alive.The Commonwealth Games take place every four years.Like otherinternational sports events,popular sports such as volleyball and hockeyareplayedthere._17_Lawnbowls,a

53、populargameinCommonwealth countries,is similar to culling(冰 壶).However,itsplayed on a grass field instead of on ice.Netball is another game that isseldom seen outside of Commonwealth nations._18_ It is mainly awomens sport.Australia held the 2018 Commonwealth Games in Queenslandbetween April 4 and 1

54、5,2018._19_It built new stadiums,a lightrailway and new Wi Fi networks._20_It has hosted the games five times.It is also one of just sixcountries that have attended each of the games since they were firstheld in 1930.A.Queensland did a lot to prepare for the games.B.Nineteen cities in nine countries

55、 have hosted the event.C.Most of these member states used to be British territories(领地).D.Australia has always been enthusiastic about CommonwealthGames.E.Its similar to basketball,but each team has seven players insteadof five.F.But there are also other sports that are a bit less known in othercoun

56、tries.G.Over 5,000 athletes compete at the Commonwealth Games inmore than 250 events.【答案】CFEAD【文章大意】这是一篇说明文。主要介绍了英联邦运动会每四年举行一次。除了一些普通的运动项目外,也有其他一些在其他国家不太出名的运动,如草地滚球、无挡板篮球等。【16 题详解】根 据 上 文 The Commonwealth of Nations is an internationalorganization made up of 53 member states,including Canada,India a

57、nd Australia.(英联邦是一个由 53 个成员国组成的国际组织,包括加拿大、印度和澳大利亚。)中 member states 可对应到 C 选项 Most ofthese member states used to be British territories.(这些成员国大多曾是英国的领土。)符合语境。故选 C。【17 题详解】根据下文 Lawn bowls,a popular game in Commonwealth countries,is similar to culling.However,its played on a grass field instead ofon i

58、ce.Netball is another game that is seldom seen outside ofCommonwealth nations.(草地保龄球是英联邦国家流行的一种游戏,类似于扑杀。不过,它是在草地上玩的,而不是在冰上。网球是另一种很少在英联邦国家以外的地方见到的运动。)可知是在列举其他一些在其他国家不太出名的运动。故选 F。【18 题详解】结 合 上 文 Netball is another game that is seldom seen outside ofCommonwealth nations.(女子无挡板篮球是另一种很少在英联邦国家以外的地方见到的运动。)

59、可推知下文应为继续介绍这种运动:类似于篮球,但是每支球队有 7 名球员,而不是 5 名。且与下文 It is mainly a womens sport.(它主要是一项女子运动。)相对应。故选 E。【19 题详解】根据下文 It built new stadiums,a light railway and new Wi Fi networks.(它修建了新的体育场、轻轨和新的无线网络。)可知昆士兰为奥运会做了很多准备工作。故选 A。【20 题详解】根据下文 It has hosted the games five times.It is also one of just sixcountrie

60、s that have attended each of the games since they werefirst held in 1930.(它已经举办了五届奥运会。自 1930 年首次举办奥运会以来,只有 6 个国家参加了每届奥运会,巴西是其中之一。)可知澳大利亚一直对英联邦运动会很感兴趣。故选 D。第三部分 语言知识运用(共两节,满分 45 分)第一节(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。This is so easy,inexpensive,and has always

61、brought either of two_21_:a look of shock or a big smile.I am a cane(手杖)walking seniorlady with mobility _22_,especially in cold weather but I have asharp _23_ for useful bargains and since I still _24_,I can do thiswithout having to get in and out of the car to help people.Here is how it“works”.Whe

62、n I see gloves,warm hats and scarveson sale(new or in good condition from a second-hand store),I buythem very _25_.If laundering(洗涤)is _26_,I do it to _27_ tinystains,so everything looks good.I have a large basket that I keep in the passenger side of my carand I“file”these things in it,where I can _

63、28_ reach over and getwhatever I determine is most _29_ for someone who is without andout in the cold.I am always _30_ of things and people around me in parkinglots and along the walkways of my small hometown.But when I seesomeone obviously _31_ and without what will help them,I _32_beside them,roll

64、 down my _33_,and ask if they will _34_ andwear all three things or whatever is neededand then as they stare atme in _35_,I always add:“I have things right here in my _36_ toshare.Please me by _37_ them to stay warm when you areoutside.”Not yet have I _38_ hostility(敌意)or felt in any danger,but sinc

65、eso many of the items are“cheerful”color1s,I often see the persons Igave them to walking down the street.It _39_ my heart to knowthat my items are being used and _40_.21.A.routinesB.reactionsC.figuresD.suggestions22.A.performancesB.amusementC.addictionD.problems23.A.voiceB.toothC.eyeD.ear24.A.driveB

66、.standC.waitD.run25.A.cheaplyB.casuallyC.unwillinglyD.briefly26.A.desertedB.allowedC.neededD.discovered27.A.strengthenB.increaseC.paintD.remove28.A.easilyB.hardlyC.neverD.often29.A.specificB.usefulC.popularD.usual30.A.positiveB.shortC.carefulD.fond31.A.busyB.coldC.interestingD.happy32.A.put downB.se

67、ttle downC.queueupD.pull up33 A.windowB.lightC.wheelD.floor34.A.improveB.buyC.borrowD.accept35.A.sadnessB.dishonestyC.disbeliefD.anger36.A.mindB.bagC.basketD.reach37.A.wearingB.winningC.ignoringD.folding38.A.accounted forB.met withC.escapedfromD.kept up with39.A.splitsB.sacrificesC.forcesD.warms40.A

68、.examinedB.appreciatedC.blamedD.predicted【答案】21.B22.D23.C24.A25.A26.C27.D28.A29.B30.C31.B32.D33.A34.D35.C36.C37.A38.B39.D40.B【文章大意】这是一篇记叙文。作者是一个行动不便靠拐杖行走的老人。但这并没有影响作者去帮助别人。作者对有用的便宜货有着敏锐的眼光,会用很低的价格把它们买回来。作者开车时会留意道路上行走的人,如果有人需要帮助,作者会问他们是否需要帮助,并把自己准备好的物品提供给他们,作者使路人很暖心,作者也感到很温暖,很高兴。【21 题详解】考查名词词义辨析。句意:这

69、很简单,也不贵,而且总是会带来两种反应:震惊的表情或灿烂的笑容。A.routines 路线;B.reactions 反应;C.figures数字;D.suggestions 建议。由“a look of shock or a big smile”可知,这是两种反应。故选 B 项。【22 题详解】考查名词词义辨析。句意:我是一个靠拐杖走路的老人,我行动不便,尤其是在寒冷的天气里,但我对有用的便宜货有着敏锐的眼光,因为我在开车,所 以 我 不 用 上 下 车 去 就 可 以 帮 助 别 人。A.performances 表 演;B.amusement 娱乐;C.addiction 上瘾;D.pro

70、blems 问题。由“a cane(手杖)walking senior lady”可知,作者行动不便。故选 D 项。【23 题详解】考查名词词义辨析。句意:我是一个靠拐杖走路的老人,我行动不便,尤其是在寒冷的天气里,但我对有用的便宜货有着敏锐的眼光,因为我在开车,所以我不用上下车去就可以帮助别人。A.voice 嗓音;B.tooth 牙齿;C.eye眼睛;D.ear 耳朵。由下文“When I see”可知,作者对有用的便宜货有着敏锐的眼光。have an eye for“对有鉴赏力”为固定短语。故选 C 项。【24 题详解】考查动词词义辨析。句意:我是一个靠拐杖走路的老人,我行动不便,尤其是

71、在寒冷的天气里,但我对有用的便宜货有着敏锐的眼光,因为我在开车,所以我不用上下车去就可以帮助别人。A.drive 开车;B.stand 站;C.wait等待;D.run 跑。由“without having to get in and out of the car”可知,作者行动不便,所以作者要开车,但是不用上下车就可以帮助别人。故选 A 项。【25 题详解】考查副词词义辨析。句意:我会非常便宜地把它们买回来。A.cheaply 便宜地;B.casually 随意地;C.unwillingly 不愿意地;D.briefly 简洁地。由“new or in good condition from

72、 a second-hand store”可知,这些东西或者是新的或者是在二手商店买的质量较好的东西。所以作者会以低廉的价格把它们买回来。故选 A 项。【26 题详解】考查动词词义辨析。句意:如果衣服需要洗的话,我会洗掉细小的污渍,这样它们看起来像新的一样。A.deserted 遗弃;B.allowed 允许;C.needed需要;D.discovered 发现。由“tiny stains”可知,有些衣物需要洗,因为有污渍。故选 C 项。【27 题详解】考查动词词义辨析。句意:如果衣服需要洗的话,我会洗掉细小的污渍,这样它们看起来像新的一样。A.strengthen 加强;B.increase

73、 增加;C.paint画;D.remove 清除。作者洗衣物的目的就是为了出去污渍。故选 D 项。【28 题详解】考查副词词义辨析。句意:我把一个大篮子放在车的副驾驶座上,我把这些东西“归档”在里面,这样我就可以很容易地伸手去拿我认为对那些身处户外的人最有用的东西。A.easily 容易地;B.hardly 几乎不;C.never 决不;D.often 经常。由“I have a large basket that I keep in the passengerside of my car and I“file”these things in it,”可知,作者把一个大篮子放在车的副驾驶座上,

74、作者把这些东西“归档”在里面,这样作者就可以很容易地伸手去拿东西。故选 A 项。【29 题详解】考查形容词词义辨析。句意:我把一个大篮子放在车的副驾驶座上,我把这些东西“归档”在里面,这样我就可以很容易地伸手去拿我认为对那些身处户外的人最有用的东西。A.specific 具体的;B.useful 有用的;C.popular流行的;D.usual 平常的。由“someone who is without and out in thecold.”可知,作者所准备的东西对那些身处户外的人最有用处。故选 B 项。【30 题详解】考查形容词词义辨析。句意:在停车场和我家乡的人行道上,我总是留意着周围的人

75、和物。A.positive 积极的;B.short 短的;C.careful 小心的;D.fond 喜欢的。作者很留意周围的人和物以便向别人提供帮助。故选 C 项。【31 题详解】考查形容词词义辨析。句意:但是,当我看到一个人明显很冷,没有什么可以帮助他们的时候,我就把车停在他们旁边,摇下车窗,问他们是否愿意接受这三样东西,穿上所需要的东西当他们难以置信地盯着我看时,我总是补充说:“我的篮子里有可以分享的东西”。A.busy 繁忙的;B.cold 寒冷的;C.interesting 有趣的;D.happy 快乐的。由下文“wear all threethings”可知,作者问他们是否愿意穿上作

76、者所提供的衣服。所以这个人显然很冷。故选 B 项。【32 题详解】考查动词短语词义辨析。句意:但是,当我看到一个人明显很冷,没有什么可以帮助他们的时候,我就把车停在他们旁边,摇下车窗,问他们是否愿意接受这三样东西,穿上所需要的东西当他们难以置信地盯着我看时,我总是补充说:“我的篮子里有可以分享的东西”。A.put down 放下;B.settledown 平静下来;C.queue up 排队;D.pull up 停车。作者停下车,才能帮助其他人。故选 D 项。【33 题详解】考查名词词义辨析。句意:但是,当我看到一个人明显很冷,没有什么可以帮助他们的时候,我就把车停在他们旁边,摇下车窗,问他们

77、是否愿意接受这三样东西,穿上所需要的东西当他们难以置信地盯着我看时,我总是补充说:“我的篮子里有可以分享的东西”。A.window 窗户;B.light 光;C.wheel 轮子;D.floor 地板。作者停下了车,摇下车窗,才能问路人是否需要帮助。故选 A 项。【34 题详解】考查动词词义辨析。句意:但是,当我看到一个人明显很冷,没有什么可以帮助他们的时候,我就把车停在他们旁边,摇下车窗,问他们是否愿意接受这三样东西,穿上所他们需要的东西当他们难以置信地盯着我看时,我总是补充说:“我的篮子里有可以分享的东西。A.improve 提高;B.buy 买;C.borrow 借;D.accept 接

78、受。由“ask if they will”可知,作者在看到路人需要帮助人,首先要问问路人是否愿意接受她的帮助。故选 D 项。【35 题详解】考查名词词义辨析。句意:但是,当我看到一个人明显很冷,没有什么可以帮助他们的时候,我就把车停在他们旁边,摇下车窗,问他们是否愿意接受这三样东西,穿上所他们需要的东西当他们难以置信地盯着我看时,我总是补充说:“我的篮子里有可以分享的东西。A.sadness 悲伤;B.dishonesty 不诚实;C.disbelief 不相信;D.anger 生气。由“stare at me”可知,路人难以置信地盯着作者看,路人不敢相信自己会得到别人的帮助。故选 C 项。【

79、36 题详解】考查名词词义辨析。句意:但是,当我看到一个人明显很冷,没有什么可以帮助他们的时候,我就把车停在他们旁边,摇下车窗,问他们是否愿意接受这三样东西,穿上所需要的东西当他们难以置信地盯着我看时,我总是补充说:“我的篮子里有可以分享的东西”。A.mind 思维;B.bag 包;C.basket 篮子;D.reach 到达。由“I have a large basket”可知,作者篮子里的东西是要与别人分享的东西。故选 C 项。【37 题详解】考查动词词义辨析。句意:他们在户外穿着我给的衣服使他们暖和了,这让我很高兴。A.wearing 穿;B.winning 赢得;C.ignoring

80、忽;D.folding折叠。由“to stay warm when you are outside”可知,被帮助的人在户外穿着作者所提供的衣服使他们暖和了,这也让作者很高兴。故选 A 项。【38 题详解】考查动词短语词义辨析。句意:我还没有遇到有敌意的状况,也没有感觉到有什么危险,但是由于很多东西都是“快乐”的颜色,我经常在大街上看到我帮助的人们。A.accounted for 解释;B.met with 遇到;C.escapedfrom 从逃跑;D.kept up with 跟上。由“hostility(敌意)”可知,作者还没有遇到有敌意的状况。故选 B 项。【39 题详解】考查动词词义辨析

81、。句意:得知我的物品被人使用和感激,我的心都暖和起来了。A.splits 分裂;B.sacrifices 牺牲;C.forces 强迫;D.warms 使暖和。由“stay warm”可知,作者的举动温暖了别人,也温暖了作者的心。故选 D 项。【40 题详解】考查动词词义辨析。句意:得知我的物品被人使用和被感激,我的心都暖和起来了。A.examined 检查;B.appreciated 感激;C.blamed 责备;D.predicted 预测。作者得知作者的物品正在被人使用和被感激,这温暖了作者的心,作者举得自己做的事情很值得。故选 B 项。第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分

82、15 分)阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。When HarmonyOS,the Chinese self-developed operating systemfor Huawei mobile devices,_41_(release)on Aug 9,it quicklybecame a hot topic on social media.Many believe it not onlyrepresents the rise of the country _42_ a tech power,but also showsrespect for classic

83、al Chinese culture by _43_(name)the system“Hongmeng”in Chinese.Besides“Hongmeng”,Huawei has also registered many of its_44_(product)under the names of legendary creatures fromChinese mythology.For example,the companys server chip is called“Kunpeng”,a mythical creature _45_ changed from a fish into a

84、giant bird.In fact,Huawei is not alone in using _46_(tradition)culture formodem enterprises._47_(base)on the well-known work of classicalChinese mythology The Investiture of the Gods,Ne Zha is shown as arebellious underdog,who has to overcome hardship and his dark fateto become a hero,_48_(like)his

85、attractive heroic character inprevious cinematic works.As Global Times put _49_,“ancient mythology has the power tostimulate contemporary imagination in young people”.After all,imagination is _50_ beginning of creation.【答案】41.was released42.as43.naming44.products45.that/which46.traditional47.Based48

86、.unlike49.it50.the【文章大意】这是一篇说明文。短文介绍了从华为的鸿蒙系统到电影哪吒之魔童降世,许多经典的古代神话如今都被运用到现代事物上,彰显了中国人的浪漫与智慧。【41 题详解】考查一般过去时的被动语态。由“on Aug 9”可知,when 引导的时间状语从句的从句为一般过去时,主语 HarmonyOS 与谓语 release 为被动关系,且主语是第三人称单数,故填 was released。【42 题详解】考查介词。句意:许多人都认为,该操作系统不仅代表着中国作为科技大国的崛起,系统名字“鸿蒙”更是向中华古典文化致敬。空处应填介词 as,表示“作为”。故填 as。【43

87、题详解】考查动名词。by 为介词后,接动名词。故填 naming。【44 题详解】考查名词复数。product 为可数名词,由“Hongmeng,Kunpeng”可知,这两款商品只是众多产品之一,所以应填复数 products。故填 products。【45 题详解】考查关系代词。分析句子可知,a mythical creature 为先行词,指物,在后面的定语从句中作主语,所以关系代词为 that/which。故填 that/which。【46 题详解】考查形容词。culture 为名词,应由形容词来修饰。故填 traditional。【47 题详解】考查形容词短语。be based on“

88、以为基础”为固定短语,本句为形容词短语作状语。故填 Based。【48 题详解】考查介词。句意:和先前电影作品中惹人喜爱的英雄形象不同,哪吒在这部电影中是个被人瞧不起的叛逆者,历经种种艰险,不惧坎坷宿命,最终才成为了一位英雄。空处填 like,意为“像”,反义词 unlike“不像”,用介词短语作状语。故填 unlike。【49 题详解】考查固定短语。put it“表示”为固定短语。故填 it。【50 题详解】考查冠词。分析句子可知,本句表示特指,所以应填定冠词 the。故填 the。第四部分 写作(共两节,满分 35 分)第一节 短文改错(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)假定

89、英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改同桌写的以下作文。文中共有 10 处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及-个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加-个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限-词;2.只允许修改 10 处,多者(从第 11 处起)不计分。My classmates Han Mei and I went to the Palace Museum by taxion last Saturday.On arrival,I reached for my

90、 mobile phone,and Icouldnt find it anywhere.Han Mei thought I should have left it in the taxi.Immediately she dialed my number and a taxi driver answered it.Hesaid my mobile phone had left on the back seat of his car and hewould drive back to return them.Twenty minutes later,while the driverhanded m

91、e the phone,I was too grateful that I offered him an extra fee.But he refused with a smile,say that he was very pleased to havehelped me.My classmates Han Mei and I went to the Palace Museum by taxi on lastSaturday.On arrival,Iclassmateonreached for my mobile phone,and I couldnt find it anywhere.Han

92、 Meithought I should have left itbutmustin the taxi.Immediately she dialed my number and a taxi driveranswered it.He said my mobilethephone had left on the back seat of his car and he would drive backto return them.Twenty minutesbeenitlater,while the driver handed me the phone,I was too grateful tha

93、t Ioffered him an extra fee.Butwhensohe refused with a smile,say that he was very pleased to have helpedme.saying【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者因为粗心大意把手机落在出租车上,好心的出租车司机把手机送还给她。【详解】1.考查名词的数。此处的 classmate 指 Han Mei,故应用单数形式。故将classmates 改为 classmate。2.考查介词。在表时间的名词前有 this/that/these/those/last/next 时不用介词。故删除 last

94、 前的 on。3.考查连词。句意:刚一到,我就伸手去摸手机,但是我找不到它了。根据句意可知,前后句为转折关系。故将 and 改为 but。4.考查推测句。句意:韩梅认为我一定是把它忘在出租车上了。根据句意可知,此处是表达对过去情况的肯定推测,其结构为 must have done。故将 should改为 must。5.考查冠词。句意:她立即拨打了我的号码,出租车司机接了电话。联系上下文可知,此处的出租车司机应是特指,应用定冠词。故将 a 改为 the。6.考查被动语态。主语 my mobile phone 和“留下”之间是动宾关系,故用被动语态。故在 had 后加 been。7.考查代词。句意

95、:他说我手机被忘在车的后座上了,他回开会来把它还给我。此处还的东西是手机,手机是单数,所以应用 it 代替。故将 them 改为 it。8.考查连词。while 引导时间状语从句时,应搭配延续性动词;when 引导时间状语时,搭配的动词既可以是延续的也可以是瞬间的;句中 handed(递)是瞬间动词,故用 when 引导。故将 while 改为 when。9.考查副词。句意:20 分钟之后,当他把手机递给我的时候,我如此的感激他以至于给了额外的费用。分析句子结构可知,此处考查句型 sothat(如此以至于)。故将 too 改为 so。10.考查非谓语动词。分析句子可知,此处应用非谓语动词,逻辑

96、主语 he 和 say之间是主关系,故用现在分词作状语。故将 say 改为 saying。第二节 书面表达(满分 25 分)假定你是李华,是光明中学的一名高三上看到你市历史博物馆中国文化遗产展厅招募英语解说员,你想申请加入。请你给该馆负责人 Mr.Chen 写一封英语自荐信,内容包括:1.写信意图;2.自身的优势;3.希望被录用。注意:1.词数 100 左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。参考词汇:解说员 commentator;文化遗产 Cultural Heritage_Dear Mr.Chen,Pm Li Hua,a senior three student in Guangmin

97、g Middle School.Ivelearned online that your history museum needs a commentator forExhibition Hall of Chinese Cultural Heritage.Pm interested in this job andwilling to apply for this position.I believe in myself and Im sure I have several advantages to fit thework well.Firstly,Im good at English,espe

98、cially spoken English.I haveno difficulty communicating with English speakers.Secondly,I love ourtraditional culture and always take great pride in it.Its my pleasure topromote our fine historic traditions.I hope that I will be given this chance and Ill spare no effort to dothe job well.Yours,Li Hua

99、【分析】这是一篇应用文写作。【详解】第 1 步:根据提示可知,本篇为一封电子邮件;假定你是李华,是光明中学的一名高三上看到你市历史博物馆中国文化遗产展厅招募英语解说员,你想申请加入。请你给该馆负责人 Mr.Chen 写一封英语自荐信,内容包括:1.写信意图;2.自身的优势;3.希望被录用。第 2 步:根据写作要求,确定关键词(组),如:commentator(解说员);Cultural Heritage(文化遗产);be willing to(愿意);apply for(申请);believein(相信);spoken English(英语口语)等。第 3 步:根据提示及关键词(组)进行遣词造

100、句,注意主谓一致和时态问题。此处文章主要应用一般现在时。第 4 步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】范文内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。作者在范文中使用了较多高级表达方式,如 Ive learned online that your history museum needsa commentator for Exhibition Hall of Chinese Cultural Heritage.运用了宾语从句;Its my pleasure to promote our fine historic traditions.运用了 it做形式主语结构。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 语文

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1