1、2019-2020学年度琼山华侨中学高三上学期第四次月考试题英 语(考试时间:120分钟试卷满分:150分)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一
2、小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the man do this weekend?A. Borrow some money.B. Walk around the lake.C. Work at the hospital.【答案】C【解析】【原文】W: Are you going to the lake with us this weekend?M: I wish I could get away for a while. But I have to take on some extra hours at the hospital. I rea
3、lly need the money.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man think highly of about the play?A. The costumes.B. The music.C. The scenery.【答案】C【解析】【原文】M: I really enjoy the play. The students did a great job with the scenery. I felt like I was back in the 18th century.W: I wish you could say the same thi
4、ng about the costumes.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers talking about?A. A table tennis player.B. An outstanding movie.C. Yang Lans biography.【答案】A【解析】【原文】M: Hey, Kate, what are you watching?W: Oh, its Yang Lans interview of Deng Yaping. Deng is the top table tennis athlete in my mind. Do y
5、ou like her?M: Yes. Deng is remembered by the world for her outstanding performance.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does the conversation take place?A At a box office.B. At a post office.C. At a railway station.【答案】B【解析】【原文】M: Excuse me, could you tell me which line Im supposed to stand in to buy plastic
6、 wrap and to post a package?W: You can buy the plastic wrap here, but youll have to stand in line over there to post your package.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What do we know about the man?A. He might miss this town.B. He doesnt like the new job.C. He hasnt been home for long.【答案】A【解析】【原文】W: I thought you w
7、ere pleased about the new job and going to London.M: I am. Its just that Ive been here for so long in this town and its hard to think of anywhere else as home.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读
8、两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What does the boy think of politics?A. Difficult.B. Boring.C. Interesting.7. What does the girl advise the boy to do?A. Take notes carefully in class.B. Read the textbook thoroughly.C. Study the summaries of the lectures.【答案】6. A 7. C【解析】【原文】M: Im going to ha
9、ve politics this term. Im a little bit nervous of that subject because Im not really good at it.W: Dont worry! I had that class last term. The lectures were very interesting, and the teacher made the students feel comfortable. You will love the class.M: Well, wasnt the test difficult?W: Not at all.
10、The teacher always hands out a summary of his lecture every class. If you study them thoroughly, you will not even need to read the textbook.M: Thank you so much for your advice.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Whats wrong with the banana?A. It is still green.B. It isnt in the kitchen.C. It was
11、 bitten partly.9. Why doesnt the girl want to eat cereal?A. She doesnt like cereal.B. She has to prepare the milk.C. She ate the same thing yesterday.10. What will the man do next?A. Continue sleeping.B. Make some pancakes.C. Have a talk with the girl.【答案】8. C 9. B 10. A【解析】【原文】W: Dad? Whats for bre
12、akfast?M: Uh, theres a banana on the kitchen counter.W: But dad, it looks like the cat took a bite out of that banana last nightDad, wake up.M: OK. Uh, theres some cereal in the cupboard. Help yourself.W: But theres no milk.M: Well, just mix up some powdered milk.W: No way. Come on, Dad.M: Uh, OK. I
13、 guess I could make some pancakes.W: Uh, no. Last weekend you made pancakes, and they were as hard as a rock.M: That bad? Alright. Wait! Why in the world are we having this conversation anyway? Youre 14 years old. Make your own breakfast. Im going back to bed.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. W
14、hat is the most striking thing about volcanoes?A. They kill people quickly.B. They are beautiful scenery.C. They can erupt suddenly.12. Why is Mount Etna called the “Friendly Giant”?A. It is very big.B. It rarely kills people.C. It attracts many tourists.13. How many people visit Mount Fuji every ye
15、ar?A. About 73,000.B. About 300,000.C. About 400,000.【答案】11. C 12. B 13. C【解析】【原文】W: Dr. Purdy, what would you say is the most striking thing about volcanoes?M: I think its the fact that they can erupt at any time.W: Yes.M: But not all volcanoes are dangerous killers.W: Really?M: Take Mount Etna in
16、Sicily for example. Its called the “Friendly Giant”, not because its bigthough it isbut because its lava(火山岩浆) moves very slowly. This gives people time to escape. Its not a killer volcano.W: Oh, I didnt know that about its lava.M: Its true. Also, people have recorded the number of deaths caused by
17、Mount Etna for over 3,000 years, and it has only killed 73 people in all.W: Wow!M: Volcanoes are always changing. On the site of Mount Fuji in Japan, there were 2 other volcanoes there before the present one.W: Amazing!M: Mount Fuji is actually a very popular place for tourists, including the Japane
18、se. It has about 400,000 visitors a year.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. Why is Jack going abroad?A. To study.B. To go shopping.C. To visit his mother.15. What did Jacks mother buy for him?A. Some hats.B. Some shorts.C. Some jeans.16. Why doesnt Jack pack a coat?A. He wants to buy a new one.B
19、. There is no room in his suitcase.C. It is unnecessary in such a warm climate.17. What is the weather like in spring?A. Its rainy.B. Its windy.C. Its a little hot.【答案】14. A 15. C 16. B 17. A【解析】【原文】W: Hey, Jack. Are you ready to study abroad?M: Well, not really. I still have to prepare some clothes
20、.W: Well, whats the weather like where youre going?M: Well, uh, its really hot in summer, so Im going to buy some shorts and a few T-shirts.W: What about the rest of the year?M: People say that the fall can still be warm until November, so my mother has bought some jeans and a few casual shirts for
21、me.W: Will you need any warm clothes for the winter?M: Well, the weather doesnt get too cold, but it often snows in the mountains, so Im going to pack a couple of warm sweaters, a jacket, and a hat. I dont have room in my suitcase to pack a coat, so Im going to wait until I get there and buy it when
22、 I really need it.W: Are you going to take anything else?M: They say it rains cats and dogs in spring, but again, Ill just go to pick up a raincoat later on.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18 What is the theme ofTo Kill a Mockingbird?A. Nature and humans.B. Racial justice and respect.C. Love betwee
23、n father and daughter.19. When was the book published?A. In 1930.B. In 1950.C. In 1960.20. What does the famous courthouse become now?A. A shop.B. A museum.C. A restaurant.【答案】18. B 19. C 20. B【解析】【原文】W: Millions of high school students have readTo Kill a Mockingbird. The novel by Harper Lee offers
24、moral lessons about racial justice and respect. It tells the story of a young girl named Scout and her father, Atticus Finch, a lawyer. He defends a black man wrongfully accused of raping a white woman. In the end, an all-white jury sentences Tom Robinson to death.The book is set in the American Sou
25、th in the 1930s. But it was published over 50 years ago, on July 11th, 1960. It has been translated into more than forty languages and has sold over forty million copies. It won a Pulitzer Prize and is often required reading in high school.Since then, Monroeville, Harper Lees hometown, has changed a
26、 lot. A number of African-Americans serve in the local government. The courthouse, made famous by the book, is now a museum. A small shop and a fast-food restaurant called Mels Dairy Dream have replaced Harper Lees childhood home.第二部分阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中
27、,选出最佳选项。AThe Harker School is searching for part-time teachers to join our team. Here are the top 5 reasons to work at Harker: A stepping stone to a career in education. Opportunities to learn from experienced teachers. A schedule that works for students in college. Free breakfast and lunch provided
28、 to staff. A place to be creative, inspired, and have fun!Duties & Responsibilities:Supervise (监督)students activities and play in a non-academic setting.Provide a positive environment for students to learn and develop lifelong skills.Ensure the physical and emotional safety of the children at all ti
29、mes.Terms of Employment:These positions are part-time for the 2018 academic school year which runs from August 15th, 2017 to June 8th, 2018. There are no benefits associated with this position. Required availability Monday through Friday, 3:00 pm6:00 pm, with additional hours depending on applicants
30、 availability including Monday through Friday, 7:30 am8:30 am and 11:45 am1:15 pm.Minimum Qualifications:Must be at least 18 years of age.Must hold current certification in both first aid and CPR or obtain certification within 1 month of employment.Must have previous experience of working with child
31、ren in a school or camp setting.Ability to communicate and work with groups of all ages and skill levels, and provide necessary direction and instruction to students.Ability to communicate in effective English with staff, parents, and children.We will respond only to those candidates who meet the re
32、quirements of the position.21. What is the advantage of working in the Harker School?A. Chances of learning abroad.B. Paid annual leave and bonus.C. Free accommodation and meals.D. Inspiration and happiness from the work.22. When might the employees be working?A. Wednesday, 6:00pm7:00pm.B. Tuesday,
33、1:15pm3:00pm.C. Friday, 4:00pm5:00pm.D. Monday, 8:30pm11:45pm.23. What is a must for the people to apply for the job?A. The ability to speak French.B. Related previous experience.C. A sense of direction and humor.D. A current certification in first aid.【答案】21. D 22. C 23. B【解析】本文是一则招聘兼职教师的广告,文中介绍了工选
34、择这份工作的理由,职责,工作时间和资格要求。【21题详解】细节理解题。根据文中的A place to be creative, inspired, and have fun!可知,这项工作可以让人们受到激励,也给人们带来快乐。故选D。【22题详解】细节理解题。根据文中的Required availability Monday through Friday, 3:00 pm6:00 pm, with additional hours depending on applicants availability including Monday through Friday, 7:30 am8:30
35、am and 11:45 am1:15 pm(星期一至星期五下午3点至6点,其他时间视申请人的情况而定,包括星期一至星期五上午7:30 8:30和上午11:45 1:15)可知星期五,下午1:00到5:00雇工在工作。选C。【23题详解】细节理解题。根据文中的Must have previous experience of working with children in a school or camp setting可知,申请者必须有相关的工作经验,故选B。BFlying down a 488-meter-long slide provides plenty of excitement f
36、or most people. But for those who like more extreme adventures, Nicaragua offers an even more exciting slide experience. The thought of racing down an active volcano with only a board is enough to get most people hot under the collar. But for thrill-seeking sports fanatics, boarding down a 2,380-foo
37、t-high volcano at the speed of 80 km/h is the coolest sport around.Thousands of travelers are heading to the foothills of Nicaraguas Cerro Negro to take part in the new sporting craze (狂热). Surfers, dressed in protective jump suits, knee-pads and helmets, receive brief instructions and then try slid
38、ing down a short slope(斜坡). After that, its time for the real thing. Sitting on their specially-constructed boards, surfers push off and fly straight down a 488-meter-long slope. The black volcanic ash provides a dusty, dirty ride. But boarders usually arrive at the bottom with smiles on their faces
39、.Phillip Southan, owner and manager of Bigfoot Hostel and Green Pathways Tours, said, We started offering this trip in 2005 and it has become so popular. This is a unique tour as nowhere else in the world can you board down an active volcano.What we offer is a tour for everyone with absolutely no ex
40、perience. One of the greatest attractions of the tour is that you get a bit of everything. Since 2005 more than 10,000 people have traveled to Cerro Negro to give it a try.When you are on the top you will have the opportunity to stand near the crater(火山口) and see a smoking volcano. But the biggest r
41、isk is that you will take the chance of getting some scratches if you fall over.Many years of experience has taken this tour to a level where it is safe but still fun and for some people a little frightening. We are always working on ways to continue improving it for the future.24. Which words can b
42、est describe the slide in Cerro Negro?A. Secure but tiring.B. Enjoyable but risky.C. Popular but demanding.D. Worthwhile but painful.25. What does the underlined words the real thing in paragraph 2 refer to?A. Sliding down the volcanic slope.B. Escaping the black volcanic ash.C. Heading to the mount
43、aintop alone.D. Receiving professional slide instructions26. In what way is the slide in Cerro Negro special?A. It is available to everyone.B. It has the longest slope worldwide.C. It is based on an active volcano.D. It offers specially-constructed boards.27. What makes the slide in Cerro Negro rela
44、tively safe according to Phillip Southan?A. High-tech safety facilities.B. Knowledge and skills from practice.C. Advanced training guidance on the slide.D. Staffs familiarity with the surroundings.【答案】24. B 25. A 26. C 27. B【解析】本文是一篇说明文,介绍了能够给你带来刺激体验的赛罗内格罗的火山滑梯。【24题详解】细节理解题。根据第二、三、四段的介绍可知,赛罗内格罗的火山滑梯
45、会带来令人愉快的滑行体验,再根据第五段中的“But the biggest risk is that you will take the chance of getting some scratches if you fall over”可知,最大的风险是如果跌到了会被划伤,由此可知,赛罗内格罗的火山滑梯虽然好玩但有风险,故B项正确。【25题详解】推理判断题。根据画线句后的“Sitting on their specially-constructed boards, surfers push off and fly straight down a 488-meter-long slope.”可
46、知,人们坐在特制的滑板上从488米长的斜坡上直冲而下,由此可知,画线句指的就是从火山坡上滑下来,故A项正确。【26题详解】细节理解题。根据第三段中的“This is a unique tour as nowhere else in the world can you board down an active volcano”可知,赛罗内格罗的火山滑梯的独特之处在于它位于一口活火山上,故C项正确。【27题详解】推理判断题。根据最后一段中的“Many years of experience has taken this tour to a level where it is safe but st
47、ill fun and for some people a little frightening.”可知,多年的经验使火山滑梯安全又有趣,由此可知,Phillip Southan认为实践中的知识和技巧使火山滑梯相对安全,故B项正确。CSales of Apples new iPhone 11 in China began on Friday, but were met with a cooler reception from consumers than in previous years. Unlike in previous years, no long lines were seen o
48、utside Chinese shops on Friday for the new iPhone, and the product release only made the headlines in a few media outlets. Huawei unveiled its Mate 30 smartphone series on Thursday night. Its new devices have won consumers hearts at home and abroad. Many compared it with Apples new iPhone 11, saying
49、 that beats the new iPhone in terms of innovation and quality. One customer surnamed Zhao, an IT specialist who pre-ordered a Mate 30 Pro on Friday, said that he chose Mate 30 without hesitation. Zhao said, “Its obvious that Huaweis new phone with its advanced 5G mode would lead the future global te
50、lecommunications market, and its new innovative features in gesture and side control attracted my attention, too.” In contrast with iPhone 11s lukewarm sales, Chinese netizens have engaged in discussions on Mate 30 and Mate 30 Pro. An online poll on the Mate 30 and iPhone 11 on Weibo on Friday showe
51、d that more than 60 percent of netizens chose the Mate 30, while less than 20 percent chose the iPhone 11. Many chose Huawei not out of patriotism but for its technology. Overseas consumers also engaged in vigorous discussions on Huaweis new flagship devices on technology sites and social media plat
52、forms. On Twitter, many netizens said “nice”, “best phone ever” and “my favorite one” on Huaweis Twitter account. Some netizens in countries like the UK, the Netherlands and Argentina asked when Huaweis new devices would be released in their countries.28. How did customers react to Apples new produc
53、t?A. They thought it was cool to use it.B. They stood in long lines to purchase it.C. They were less interested in it than former years.D. They thought its quality was worse than before.29. In what aspect is Mate better than iPhone 11 according to paragraph 2?A. The price and the weight.B. The quali
54、ty and innovation.C. The appearance and the speed.D. The service life and function.30. What does the underlined word “poll” in paragraph 3 probably mean?A. Store.B. Exam.C. Account.D. Vote.31. What could be the best title for the text?A. A New Era5GB. Huawei Is Better than AppleC. Huaweis Mate 30 De
55、feats iPhone 11D. Apples New iPhone 11【答案】28. C 29. B 30. D 31. C【解析】这是一篇说明文。文章主要说明了苹果新推出的iPhone 11于上周五在中国开始销售,但消费者对它的反应不如前几年。周四晚,华为发布了Mate 30系列智能手机。它的新产品赢得了国内外消费者的心,许多人称Mate 30在创新和质量方面击败了新iPhone。网上的投票也显示超过60%的网民选择了Mate 30。【28题详解】细节理解题。根据第一段中Sales of Apples new iPhone 11 in China began on Friday, bu
56、t were met with a cooler reception from consumers than in previous years.可知苹果新推出的iPhone 11于上周五在中国开始销售,但消费者对它的反应不如前几年。由此可知,顾客对苹果的新产品不像前几年那样对它感兴趣。故选C。【29题详解】细节理解题。根据第二段中Many compared it with Apples new iPhone 11, saying that beats the new iPhone in terms of innovation and quality.可知许多人将其与苹果公司的新iPhone
57、11进行比较,称其在创新和质量方面击败了新iPhone。由此可知,Mate在质量和创新方面优于iPhone 11 。故选B。【30题详解】词义猜测题。根据后文showed that more than 60 percent of netizens chose the Mate 30, while less than 20 percent chose the iPhone 11可知上周五在微博上进行的一项关于Mate 30和iPhone 11的在线投票显示,超过60%的网民选择了Mate 30,而只有不到20%的人选择了iPhone 11。由此可知,划线单词意思为“投票”。故选D。【31题详解】
58、主旨大意题。根据最后一段中On Twitter, many netizens said “nice”, “best phone ever” and “my favorite one” on Huaweis Twitter account.可知在推特上,许多网民在华为的推特账户上说:“不错”、“最好的手机”和“我最喜欢的手机”。结合文章主要说明了苹果新推出的iPhone 11于上周五在中国开始销售,但消费者对它的反应不如前几年。周四晚,华为发布了Mate 30系列智能手机。它的新产品赢得了国内外消费者的心,许多人称Mate 30在创新和质量方面击败了新iPhone。网上的投票也显示超过60%的网
59、民选择了Mate 30。由此可知,C选项“华为的Mate 30击败了iPhone 11”最符合文章标题。故选C。DI work with Volunteers for Wildlife, a rescue and education organization at Bailey Arboretum in Locust Valley. Trying to help injured, displaced or sick creatures can be heartbreaking; survival is never certain. However, when it works, it is s
60、imply beautiful.I got a rescue call from a woman in Muttontown. She had found a young owl(猫头鹰) on the ground. When I arrived, I saw a 2-to 3-week-old owl. It had already been placed in a carrier for safety.I examined the chick(雏鸟) and it seemed fine. If I could locate the nest, I might have been abl
61、e to put it back, but no luck. My next work was to construct a nest and anchor it in a tree.The homeowner was very helpful. A wire basket was found. I put some pine branches into the basket to make this nest safe and comfortable. I placed the chick in the nest, and it quickly calmed down.Now all tha
62、t was needed were the parents, but they were absent. I gave the homeowner a recording of the hunger screams of owl chicks. These advertise the presence of chicks to adults; they might also encourage our chick to start calling as well. I gave the owner as much information as possible and headed home
63、to see what news the night might bring.A nervous night to be sure, but sometimes the spirits of nature smile on us all! The homeowner called to say that the parents had responded to the recordings. I drove over and saw the chick in the nest looking healthy and active. And it was accompanied in the n
64、est by the greatest sight of all LUNCH! The parents had done their duty and would probably continue to do so.32. What is unavoidable in the authors rescue work according to paragraph 1?A. Efforts made in vain.B. Getting injured in his work.C. Feeling uncertain about his future.D. Creatures forced ou
65、t of their homes.33. Why was the author called to Muttontown?A. To rescue a woman.B. To take care of a woman.C. To look at a baby owl.D. To cure a young owl.34. What made the chick calm down?A. A new nest.B. Some food.C. A recording.D. Its parents.35. How would the author feel about the outcome of t
66、he event?A. Its unexpected.B. Its beautiful.C. Its humorous.D. Its discouraging.【答案】32. A 33. C 34. A 35. B【解析】本文是一篇记叙文。本文主要介绍了作者救助一只小猫头鹰,给它做新的窝,帮助它回到父母身边的故事。【32题详解】细节理解题。根据文章第一段中的Trying to help injured, displaced or sick creatures can be heartbreaking; survival is never certain.可知,救助受伤动物是令人心碎的,因为不知
67、道救助的动物是否能活下去,也就是为救助动物而花费的努力可能会白费,这是不可避免的。故选A。【33题详解】细节理解题。根据文章第二段中的She had found a young owl(猫头鹰) on the ground. When I arrived, I saw a 2-to 3-week-old owl可知,有人给作者打电话是因为有只小猫头鹰掉在地上了,作者赶过去看看情况。文中并没有说小猫头鹰受伤了,作者只是过去看情况,所以D选项错误。故选C。【34题详解】推理判断题。根据文章第四段中的I placed the chick in the nest, and it quickly cal
68、med down可知,在作者把小猫头鹰放在窝里之后,它很快就安静下来,所以是窝让小猫头鹰安静下来的。故选A。【35题详解】推理判断题。根据前文描述可知,作者为小猫头鹰做了窝,并且帮助它找回了它的父母。小猫头鹰的父母还为它带回了午餐。作者的救助成功了,说明结局是美好的。再结合第一段的However, when it works, it is simply beautiful.可推测,作者感觉很美好。故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。If you have been living away f
69、rom home for quite some time, a life skills course may seem to be helpful. _36_ They will help you to become a more successful adult in the future. A life skills course can teach you to:_37_Although you may be able to make a simple pasta (面团) meal, or microwave a ready meal, a life skills course tea
70、ches you how to make healthy choices and cook them for yourself. Whether you are a teenager soon to be leaving home, or an adult in your 30s or 40s, _38_Sort out your finances._39_ It is not easy to work out a budget other than just trying to pay all of your bills when your wage comes in and then li
71、ving on the rest until the next pay day. A life skills course will teach you how to make a budget and stick to it without having to stop yourself from doing the things that you want to do.Choose and find your dream job.It is never too late to retrain and go for the career that you always wanted. Com
72、ing out of school and being expected to know what you want to do for the rest of your life is ridiculous. _40_A. Leading a healthy life.B. Live and eat healthily.C. This is something few adults actually have planned well.D. A life skills course can teach you a range of skills and ways of living.E. i
73、t is time that we should learn how to choose foods which are most fit us feel.F. it is never too late to learn how to choose foods which will make you feel great.G. A life skills course will teach you how to work out what you actually want to do, and then get there.【答案】36. D 37. B 38. F 39. C 40. G【
74、解析】如果你远离家乡,生活技能课程可以帮助你。文章具体介绍了生活技能课程可以教给我们的生活技能。【36题详解】考查上下文理解和逻辑推理能力。上一句提到:生活技能课程可以帮助远离家乡的你。承接该句和下一句中的“They”可知,D选项正确:生活技能课程可以帮你获得很多生活技能和方式。【37题详解】考查上下文理解和逻辑推理能力。由该句中“a life skills course teaches you how to make healthy choices and cook them for yourself”可知,B选项正确:健康的生活,健康的饮食。【38题详解】考查上下文理解和逻辑推理能力。承接
75、上文中的“a teenager,an adult in your 30s or 40s”可知,F选项切题:学习选择使你感觉良好的食物永远不晚。【39题详解】考查上下文理解和逻辑推理能力。结合下句中的“It is not easy to work out a budget”可知,C选项正确:很多成年人实际上都没有为此做好计划。【40题详解】考查上下文理解和逻辑推理能力。结合该段标题为“Choose and find your dream job”,G选项正确:生活技能课程将教给你如何解决你真正想做的事情。第三部分语言应用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)The s
76、tory Im going to tell you happened two years ago when I was in high school in Poland. I came to school early on a sunny day, _41_ I felt that there was something wrong. Students from my class were behaving _42_.I noticed that Tom was absent from school that day. Later, I _43_ what happened. Tom had
77、got sick and he had lung cancer, a very serious disease. It was _44_ for my friends and me. I couldnt believe that this had happened to him. He was so _45_ and he was good at sports._46_ he had lung cancer, so he had to have an operation. It was successful. After that, he returned to school and felt
78、 very good. Twice a month he went back to the _47_ for medical examinations just to make sure that everything was going well.One day, the doctors noticed that the cancer had _48_ to his brain. When I heard this _49_, I felt like bursting into tears, “God, why do you do this, it is not _50_.”A lot of
79、 my friends _51_ their faith and hope, and they even thought that there was no _52_ for him to live, but he was strong. Tom was eager to live, and he said: “No way, Im not going to _53_. I will fight!”The doctors made another operation on his brain. The operation _54_ well and now he feels great and
80、 everything is fine. From Toms _55_, I learned that whatever happens in our lives, we cant give up or lose heart.41. A. soB. butC. forD. and42. A. strangelyB. interestinglyC. naturallyD. impatiently43. A. spoke outB. pointed outC. worked outD. found out44. A. disappointingB. frighteningC. shockingD.
81、 amusing45. A. kindB. humorousC. cleverD. healthy46. A. ThereforeB. ThusC. BesidesD. Anyhow47. A. stadiumB. hospitalC. schoolD. home48. A. adaptedB. crashedC. turnedD. moved49. A. researchB. evidenceC. ideaD. information50. A. fairB. perfectC. honestD. reliable51. A. heldB. lostC. rebuiltD. kept52.
82、A. needB. wonderC. chanceD. doubt53. A. give offB. give upC. give outD. give in54. A. wentB. observedC. commandD. charged55. A. misfortuneB. achievementC. accidentD. experience【答案】41. B 42. A 43. D 44. C 45. D 46. D 47. B 48. D 49. D 50. A 51. B 52. C 53. B 54. A 55. D【解析】本文是一篇记叙文。本文主要讲述了Tom患有肺癌并积极治
83、疗与病魔作斗争的经历。作者作为Tom的同学,从他的经历中明白了无论生活中发生了什么事情都不要放弃,不要失去信心和希望。【41题详解】考查连词词义辨析。句意:在阳光明媚的一天,我很早地来到了学校,但是感觉到情况有些不对。A. so所以;B. but但是;C. for对于;D. and和。由前面的early和sunny及后面的wrong可知,这里用but表示转折关系。故选B。【42题详解】考查副词词义辨析。句意:班级的同学表现得有些奇怪。A. strangely奇怪地;B. interestingly有趣的是;C. naturally自然地;D. impatiently不耐烦地。前面提到“I fe
84、lt that there was something wrong”,下文提到Tom患了严重的疾病,从而可以推断出班级同学表现异常,所以此处应选用strangely。故选A。【43题详解】考查动词短语辨析。句意:之后,我弄清楚了发生的事情。A. spoke out说出来;B. pointed out指出;C. worked out解决;D. found out发现;弄清楚。由上下文语境可知,作者后来得知Tom患了严重的疾病,所以选用found out合乎语境。故选D。【44题详解】考查形容词词义辨析。句意:对我和我的朋友们来说,这是令人震惊的。A. disappointing令人失望的;B.
85、frightening吓人的;C. shocking令人震惊的;D. amusing有趣的。下文提到Tom擅长运动、身体健康,因此听说他患了肺癌,作者和同学们都很震惊,所以选用shocking合乎语境。故选C。【45题详解】考查形容词词义辨析。句意:他身体如此的健康,并且善长运动。A. kind善良的;B. humorous幽默的;C. clever聪明的;D. healthy健康的。由后面的“he was good at sports”可以推断出他身体健康,所以选用healthy。故选D。【46题详解】考查副词词义辨析。句意:不管怎么说,他还是患了肺癌,因此他需要做手术。A. Therefo
86、re因此;B. Thus从而;C. Besides此外;D. Anyhow无论如何。上文提到他身体健康,下文提到他要动手术构成了转折关系,所以选用Anyhow。故选D。【47题详解】考查名词词义辨析。句意:他每个月要回到医院进行两次医学检查来确保一切正常。A. stadium体育场;B. hospital医院;C. school学校;D. home家。由后面的“medical examinations”可知他进行检查需要回到医院,所以选用hospital。故选B。【48题详解】考查动词词义辨析。句意:有一天,医生发现癌症转移到了他的大脑。A. adapted改编,适应;B. crashed撞击
87、,坠毁;C. turned转身;D. moved移动。move to移动,移到。表示位置或场所的变换,从一地移动到另一个地方。此处要表达的意思是癌症转移到了大脑,选用moved合乎语境。故选D。【49题详解】考查名词词义辨析。句意:当我听到这个消息后我想大哭一场。A. research研究;B. evidence证据;C. idea想法;D. information 消息,信息。这里用information指代上文中医生发现Tom的癌症转移到了大脑这一消息,所以选用information合乎语境。故选D。【50题详解】考查形容词词义辨析。句意:上帝,你为什么要这样,这太不公平了。A. fair
88、公平的;B. perfect完美的;C. honest诚实的;D. reliable可靠的。由Tom的不幸遭遇以及空格前面的“God, why do you do this”可知,作者哭诉这不公平,空格前有not。故选A。【51题详解】考查动词词义辨析。句意:我的许多朋友失去了信心和希望,他们甚至认为他没有机会活下去了,但是他依然很坚强。A. held握住;B. lost丢失;C. rebuilt重建;D. kept保持。这里用lost表示失去信心和希望,文章的最后一句也有信息的重现,所以选用lost。故选B。【52题详解】考查名词词义辨析。句意:我的许多朋友失去了信心和希望,他们甚至认为他没
89、有机会活下去了,但是他依然很坚强。A. need需要;B. wonder奇迹;C. chance机会;D. doubt怀疑。由医生发现癌症转移到了他的大脑可知,这里要表达的是同学们甚至认为Tom没有机会存活下来了,所以选用chance。故选C。【53题详解】考查名动词短语辨析。句意:他说:“我不会放弃的,我会战斗到底的”。A. give off发出;B. give up放弃;C. give out分发;D. give in让步。由后面的“I will fight”可推断出Tom不会放弃,文章最后一句话也重现了这一信息,所以选用give up。故选B。【54题详解】考查动词词义辨析。句意:手术进
90、展顺利,现在他感觉不错,一切都很正常。A. went去;B. observed观测,遵守;C. command命令;D. charged指控,充电,收费。由后面的“now he feels great and everything is fine”可知,手术进展顺利。go well进展顺利,所以选用went。故选A。【55题详解】考查名词词义辨析。句意:从汤姆的经历我明白了不管我们生活中发生了什么事情,我们都不能放弃和失去信心。A. misfortune不幸;B. achievement成就;C. accident事故;D. experience经验,经历。本文主要讲述了作者从Tom的经历中明
91、白了无论生活中发生了什么事情都不要放弃,不要失去信心和希望,所以选用experience符合语境。故选D。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The filmBetter Days(少年的你)was finally released on Oct 25. While Zhou Dongyu, the young actress who won the Golden Horse Award for Best Leading Actress, maintained her usual level of_56_(act),
92、thenew starJackson Yees excellentperformancesurprised audiences.The film follows two teenagers who find themselves in an_57_(expected)situation. An excellentcandidate of the national college entrance exam, Chen Nian starring Zhou Dongyu, meets a hooligan(小混混)_58_(name)Liu Beishan starring Jackson Ye
93、e. The two slowly form a strong friendship,_59_(support)each other throughhardtimes. Chen learns that Liu_60_(abandon)by his parents and dropped out of school at age 13. Liu tries to protect Chen from school bullies(霸凌).But before Chen takes the exam,she_61_(accident)kills a classmate who has been b
94、ullying her. To protect his friend, Liu tries totake the blame(承担责任)_62_Chen.Jackson Yeescored a success with the film.Talking about why he_63_(choose)the role, the 18-year-old star said he was interested in the theme.“Beyond the problem of school_64_(violent), the film also reflects on the mental g
95、rowth of youth,” hesaid. In recent years, the pop star has been working as_65_volunteerfor Chinese youth.【答案】56. acting 57. unexpected 58. named 59. supporting 60. was abandoned 61. accidentally 62. for 63. chose 64. violence 65. a【解析】这是一篇新闻报道。文章主要介绍了由周冬雨和易烊千玺主演的电影少年的你,讲述了其故事内容,称赞了易烊千玺的表演,从对他的采访中了解到
96、他对这部电影的感想。【56题详解】考查动名词。句意:获得金马奖最佳女主角的年轻女演员周冬雨保持了她一贯的表演水平,而新星Jackson Yee(易烊千玺)的出色表演则让观众大吃一惊。分析可知,空前“of”为介词,所填空应是动名词作宾语。故填acting。【57题详解】考查形容词。句意:这部电影讲述的是两个青少年发现自己处于一个意想不到的情况。分析可知,所填空应是形容词作定语修饰空后名词“situation”,根据后文语境对两人遭遇的讲述可知,他们的遭遇是出乎意料的。“expected”,意为“预期的;预料的”,“unexpected”,意为“出乎意料的”。故填unexpected。【58题详解
97、】考查非谓语动词。句意:周冬雨主演的陈年是一名优秀的高考考生,她遇见了由Jackson Yee(易烊千玺)主演的小混混刘北山。分析可知,句中谓语为“meets”,所填空应是非谓语作之前名词“a hooligan”的后置定语,动词“name(命名)”与其之间为被动关系,应是过去分词形式。故填named。【59题详解】考查非谓语。句意:两人慢慢地建立了牢固的友谊,在困难的时候互相支持。分析可知,句中谓语为“form”,“_4_ (support) each other through hard times”应是非谓语作状语。动词“support(支持)”与主语“The two”之间为主动关系,应是
98、现在分词形式。故填supporting。【60题详解】考查动词时态和被动。句意:Chen得知Liu被父母遗弃,在13岁时辍学。分析可知,“_5_ (abandon)”在从句中与“dropped”为并列谓语,时态一致原则,应是一般过去时,动词“abandon”与主语“Liu”之间为被动关系,应是一般过去时被动:was/were done,结合主语“Liu”为第三人称单数,应是was done。故填was abandoned。【61题详解】考查副词。句意:但在考试前,Chen意外地杀死了一直欺负她的同学。分析可知,副词作状语修饰动词“kills”。故填accidentally。【62题详解】考查介
99、词。句意:为了保护朋友,Liu努力为Chen承担了责任。分析可知,空后“Chen”为名词,所填空应是介词,以表达该名词与句中其他成分的关系。结合前文语境“To protect his friend”可知,Liu应是为了保护Chen而承担了责任。介词“for”,意为“为了”。故填for。【63题详解】考查动词时态。句意:在谈到选择这个角色的原因时,这位18岁的明星表示他对这个主题很感兴趣。分析可知,所填空应是从句“why he _8_ (choose) the role”的谓语,结合语境可知,“选择这个角色”的事情发生在过去,应是过去时。故填chose。【64题详解】考查名词。句意:他说:“除了
100、校园暴力问题,这部电影还反映了青少年的心理成长问题。”分析可知,“violent”,形容词,“暴力的”,其名词为“violence”,不可数名词,“school violence”,“校园暴力”作of的宾语。故填violence。【65题详解】考查不定冠词。句意:近年来,这位流行影星一直在为中国青年做志愿者。空后“volunteer(志愿者)”为可数名词单数,所填空应是不定冠词,且首字母为辅音音素。故填a。第四部分写作(共两节,满分40分)第一节应用文写作(满分15分)66. 上周末Anna去商店购物。下面四幅图描述的是Anna购物后回家时在路上所发生的事。请以“What an Unlucky
101、 Day”为题写一篇短文。参考词汇:出故障break down经过pass byWhat an Unlucky Day_【答案】One possible version:What an Unlucky DayLast weekend Anna went shopping.With bags full of goods in both hands, she headed for a nearby bus stop, tired and hungry. She was waiting for the bus when it began to rain. After what seemed ages
102、, came a bus, crowded with passengers.When it was her turn to get on the bus, someone said, “Sorry, no more room.” Quite disappointed, Anna had to take a taxi. Halfway home, however, the taxi broke down. Hardly had she got out of the taxi when a bus passed by. It was empty, but she had missed it! Wh
103、at an unlucky day!【解析】【分析】本篇书面表达属于图画作文,要求考生根据四幅图描述的内容“Anna购物后回家时在路上所发生的事”,以“What an Unlucky Day”为题写一篇短文。【详解】第一步:审题体裁:记叙文时态:根据提示,时态主要为一般过去时。结构:总分总法。首先交待事件发生的背景,然后分别描述每幅图,最后作出总结。审图列重点:1. 介绍事件发生的背景:安娜去商店购物;2. 分别描述每幅图: 第一幅:购物袋比较多而且重,要去坐公交车 第二幅:等待中下雨了,车上乘客很多 第三幅:要乘出租车 第四幅:出租车抛锚,安娜只好下车;与公交车错过3. 作出总结:What
104、an Unlucky Day!第二步:列提纲 (重点词组)go shopping; head for; wait for; (be) crowded with; its ones turn to do sth; have to do; break down第三步:连词成句1. Last weekend Anna went shopping.2. With bags full of goods in both hands, she headed for a nearby bus stop, tired and hungry.3. She was waiting for the bus when
105、it began to rain.4. After what seemed ages, came a bus, crowded with passengers.5. Quite disappointed, Anna had to take a taxi.6. Halfway home, however, the taxi broke down.7. Hardly had she got out of the taxi when a bus passed by.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章时间顺序:At first; Final
106、ly; In the end, At last(供参考)2.表转折对比关系:However; but 连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。【点睛】高分句型1With bags full of goods in both hands, she headed for a nearby bus stop, tired and hungry.(她双手捧着装满货物的袋子,向附近的公交车站走去,又累又饿。) 本句使用了“with”复合结构作伴随状语,且“tired and hungry”为形容词作状语。高分句型2Hardly had she got out of th
107、e taxi when a bus passed by.(她刚下出租车,一辆公共汽车就经过了。)本句使用了“Hardly had +主语+donewhen”句式,为部分倒装结构。第二节读后续写(满分25分)67. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。When I was eleven years old,I had a big accident.I get scared even now when I think about that time.I went skating near my house.There were many people,and I saw t
108、hem falling on the ice.It was my first time to go ice skating,so I was nervous.I was wondering how to skate.I went with a friend who was very skillful.He spent some time teaching me how to skate,but I didnt learn much.He left me and skated all around.As soon as he left,I fell down.I envied other peo
109、ple because they could skate very well.I was bored because I kept falling so I took off my skates and just walked around on the ice in my shoes.It was cold and my hands were frozen.Suddenly,I stepped on something that was not hardWhat was it? It was a weak place in the ice.When I stepped there,I san
110、k under the ice.I thought that I was going to die,but I did my best to grab something to get out from under the ice.I tried to grab the edge of the ice.But it was very difficult for an eleven year old.It seemed like a very long time,like a year.Then,fortunately,someone helped me.He grabbed my arms a
111、nd pulled me up.So,I lived and Im still alive today.I thanked him.At that time,my friend came back.I was annoyed at him because he was supposed to take care of me,but he didnt.He was embarrassed.When I took a taxi home,the taxi driver was surprised and asked what had happened.I didnt want to say any
112、thing because I was tired and scared.Even now,whenever I think about that time,I feel uncomfortable.I dont want to go skating again even now.注意:1. 所续写短文的词数应为150左右;2. 至少使用5个短文中标有下划线的关键词语;3. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;4. 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。Paragraph 1:It was long before I went skating once again,Paragra
113、ph 2:However,ever since then I havent found any time to go skating,【答案】It was long before I went skating once again,and that was when I was about to graduate from college.Our monitor advised us all to go skating and I decided to follow his advice although I still felt a little scared.Luckily,one of
114、my classmates was very skillful and she patiently explained to me how to start.Step by step,I was able to stand up on the ice by myself and headed out a little,not so steadily and also I fell down many times.I was grateful to her for I managed to skate that day,though I couldnt be like others,who co
115、uld skate very well.I had a nice time that day!However,ever since then I havent found any time to go skating,because immediately I focused on applying for the suitable jobs.And then,fortunately I met my honey and got married.As was expected,one baby came into the world and is now smiling to me every
116、 day.As for the skating,maybe I could be on the ice again when my baby grows up and begs me one hundred times!【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。【详解】通过阅读所给文章可知,在作者11岁的时候,作者第一次和朋友去滑冰,结果发生了意外,掉到了冰层下面。幸运的是,有人帮助了作者。每当想起那次经历,作者都感到不舒服。作者也不想再去滑冰了。续写部分分为两段,第一段开头是:过了很久我才再次去滑冰,所以应该写作者再次去滑冰的原因以及作者此次滑冰的感受。要详细描述作者去滑冰的原因、本次滑冰作者
117、的感受以及此次滑冰的收获等。第二段开头是:然而,从那时起,我没有找到任何时间去滑冰。本段应该写作者没有时间滑冰的原因以及作者内心对滑冰的期待等。续写时要求使用5个以上短文中标有下划线的关键词语增加了写作难度,我们要熟悉所给划线词语,恰当的时候加以运用。最后还要注意所续写短文的词数应为150左右;续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。按要求完成写作任务。【点睛】本文描写详略得当,使用了高级词汇和高级句子。如:be about to, graduate from,be able to,be grateful to,manage to do sth,grow up等高级词汇;原因状语从句However,ever since then I havent found any time to go skating,because immediately I focused on applying for the suitable jobs.等复杂句式。