1、无锡市2022高考英语一轮完形填空和阅读理解(精品)训练(10)附答案请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。A Woman and a ForkThere was a young woman was diagnosed with a terminal illness and could only live three months. So as she was getting her things in order, she 36 her Rabbi (法师)and had him come to her house to 37
2、certain aspects of her final wishes.She told him which songs she wanted sung at the 38 , what scriptures she would like read, and what outfit she wanted to be buried in.Everything was in order and the Rabbi was preparing to leave 39 the young woman suddenly remembered something very important to her
3、. Theres one more thing, she said 40 . What that? This is very important, I want to be buried with a fork in my right hand.The Rabbi stood looking at the young woman, not knowing quite what to say.“That surprises you, doesnt it?” the young woman asked. Well, to be honest, Im 41 by the request, said
4、the Rabbi.The young woman 42 . “My grandmother once told me this story, and from then on, I have always done so. I have also, always tried to pass along its message to those I love and those who are in need of 43 .In all my years of attending socials and dinners, I always remember that when the dish
5、es of the main 44 were being cleared, someone would inevitably lean over and say, Keep your fork. It was my favorite part 45 I knew that something better was coming.like velvety chocolate cake or deep-dish apple pie”So, I just want people to see me there in that casket(棺材)with a fork in my hand and
6、I want them to 46 Whats with the fork? 47 I want you to tell them: Keep your forkthe best is yet to come.The Rabbis eyes were 48 up with tears of joy as he hugged the young woman good-bye. He knew this would be one of the last times he would see her before her death. But he also knew that the young
7、woman had a better grasp of 49 than he did. She had a better grasp of 50 heaven would be like than many people twice her age, with twice as much experience and knowledge.She knew that something better was coming. At the funeral people were walking by the young womans casket and they saw the cloak sh
8、e was wearing and the fork 51 in her right hand. Over and over, the Rabbi heard the question Whats with the fork? And over and over he 52 .During his message, the Rabbi told the people of the 53 he had with the young woman shortly before she died. He also told them about the fork and what it symboli
9、zed to 54 . The Rabbi told the people how he could not stop thinking about the 55 and told them that they probably would not be able to stop thinking about it either.He was right. So the next time you reach down for your fork, let it remind you ever so gently, that the best is yet to come. 36. A. co
10、ntracted B. contacted C. attractedD. attached37. A. talkB. identifyC. recognizeD. discuss38. A. assemblyB. partyC. conferenceD. service39. A. before B. asC. whenD. then40. A. excitedly B. regretfullyC. angrilyD. breathlessly41. A. surprisedB. astonishedC. depressedD. puzzled42. A. explained B. intro
11、ducedC. admittedD. hesitated43. A. praiseB. honorC. encouragement D. comfort44. A. mealB. course C. foodD. cause45. A. soB. andC. yetD. because46. A. wonder B. questionC. enquireD. say47. A. LaterB. AfterwardsC. FinallyD. Then48. A. fullB. filled C. fedD. flowed49. A. lifeB. funeralC. forkD. heaven5
12、0. A. howB. whereC. what D. which51. A. placed B. graspedC. heldD. caught52. A. sobbedB. criedC. smiled D. laughed53. A. agreementB. conclusionC. argumentD. conversation54. A. her B. himC. themD. people55. A. womanB. funeralC. incidentD. fork参考答案36-40. DACBC 41-45. BADCA 46-50. BDBDB 51-55. CBADC*结束
13、A characteristic(特色) of American culture that has become almost a tradition is to respect the self-made man the man who has risen to the top through his own efforts, usually beginning by working with his hands. While the leader in business or industry or the college professor occupies a higher socia
14、l position and commands greater respect in the community than the common laborer or even the skilled factory worker, he may take pains to point out that his father started life in America as a farmer or laborer of some sort.This attitude toward manual labor(体力劳动) is now still seen in many aspects of
15、 American life. One is invited to dinner at a home that is not only comfortably but even luxuriously furnished and in which there is every evidence of the fact that the family has been able to afford foreign travel, expensive hobbies, and college education for the children; yet the hostess probably
16、will cook the dinner herself, will serve it herself and will wash dishes afterward. Furthermore the dinner will not consist merely of something quickly and easily assembled from contents of various cans and a cake or a pie bought at the nearby bakery. On the contrary, the hostess usually takes pride
17、 in careful preparation of special dishes. A professional man may talk about washing the car, digging in his flowerbeds, painting the house. His wife may even help with these things, just as he often helps her with the dishwashing. The son who is away at college may wait on table and wash dishes for
18、 his living, or during the summer he may work with a construction gang on a highway in order to pay for his education.61. From paragraph 1, we can know that in America _.A. people tend to have a high opinion of the self-made manB. people can always rise to the top through their won effortsC. college
19、 professors win great respect from common workersD. people feel painful to mention their fathers as labors62. According to the passage, the hostess cooks dinner herself mainly because _.A. servants in American are hard to get B. she takes pride in what she can do herselfC. she can hardly afford serv
20、ants D. It is easy to prepare a meal with canned food63. Which of the following statements is TRUE?A. Americans respect people who have made their achievements by working hard.B. Americans look down upon manual labor.C. American parents enjoy doing everything for their children.D. American families
21、like to prepare their food quickly and easily.64. The expression “wait on table” in the second paragraph means “_”.A. work in a furniture shop B. keep accounts for a barC. wait to lay the table D. serve customers in a restaurant65. Which of the following may serve as the best title of the passage?A.
22、 A Respectable Self-made Family B. American Attitude toward Manual LaborC. Characteristics of American CultureD. The Development of Manual Labor 参考答案-6165 ABADB *结束阅读理解(每题2分,共40分)AEveryone needs friends. We all like to feel close to someone. It is nice to have a friend to talk, laugh and do things w
23、ith. Sure, there are times when we need to be alone. We dont always want people around. But we would feel lonely if we never had a friend.No two people are the same. Sometimes friends dont get along well. That doesnt mean they no longer like each other. Most of the time they will go on being friends
24、. Sometimes friends move away. Then we feel very sad. We miss them very much. But we can call them and write to them. Maybe we wound never see them again. And we can make new friends. It is surprising to find out how much we like new people when we get to know them. Families sometimes name their chi
25、ldren after a close friend. Many places are named after men and women, if they are friendly to people in a town. Some libraries are named in this way. So are some schools. We think of these people when we go to these places.There is more good news for people, if they have friends. These people live
26、longer than those people who dont have friends. Why? It could be that they are happier. Being happy helps you stay well. Or it could be just knowing that someone cares. If someone cares about you, you take better care of yourself.36. The first paragraph tells us_1 what is the feeling of having no fr
27、iends2 how to communicate with friends3 making friends is a need in peoples life4 we need to be alone in our life37. According to the author, why sometimes friends dont get along well? Because_A. friends move awayB. we dont call them and write to themC. we have made new friendsD. no two people are t
28、he same38. Which of the following places people name after their friendly people is NOT mentioned in the passage?A. A town B. A room C.A school D.A library39. Why do people who have friends live longer?1 They feel happier and healthier.2 They know more about friendship.3 They take less care of thems
29、elves.4 They care more about their friends.40. This passage mainly tells us _A. that people are all friends B. that people need friends1. how to get to know friends D.how to name a place参考答案-36-40 CDBAB *结束(2022陕西卷)In a land far away, once upon a time there was great poverty(贫困),and only the rich co
30、uld manage without great_1_. Three of those rich men and their servants were_2_together on a road when they came to a very_3_village.The first could not stand seeing the poverty,_4_he took all the gold and jewels from his waggons(四轮载重马车)and shared_5_out among the villagers. He wished them all the be
31、st of luck, and he left.The second rich man,seeing the_6_situation, stopped for a short time and gave_7_all his food and drink, since he_8_see that money would be of little_9_to them. He made sure that they each_10_their fair share and would have enough food to_11_for some time. Then, he left.The th
32、ird rich man, on seeing such poverty,_12_and went straight through the_13_without stopping. The two other rich men saw this from a distance and commented with each other_14_the third rich man lacked sympathy. It was_15_that they themselves had been there to offer help.However, three days later, they
33、_16_the third rich man,who was coming in the opposite direction. He was_17_travelling quickly, but his waggons,_18_the gold and valuables they had been_19_,were now full of farming tools and bags of_20_.He was rushing back to help them out of poverty.本文是一篇小故事。以三位富人帮助一个贫困的村庄的不同方式,阐明“授人以鱼,不如授人以渔”的哲理。1
34、A. loss B. expectations C. success D. problems答案:D。文章开篇点明,在一片遥远而贫瘠的土地上,只有富人才不用费尽艰难勉强度日。此处without great problems相当于without much difficulty“不用费尽艰难”。2A. standing B. travelling C. gathering D. running 答案:B。根据上下文可知,三位有钱人和他们的仆人们正在赶路(travel),这时他们来到了一个贫穷的(poor)村庄。stand站立; gather聚集;run跑,显然只有travel“行走”符合题意。3A
35、. faraway B. poor C. different D. ancient 答案:B。根据第一段中poverty和第二段首句说“第一个富人无法忍受看到这样的贫困(poverty)”可知,此处用poor。4A. unless B. because C. so D. if 答案:C。既然第一个富人无法忍受看到这样的贫困(poverty),所以(so)他从四轮载重车拿出了自己的金银珠宝分给了村民们。5A. them B. anything C. nothing D. those 答案:A。根据share sth. (out) among sb.“分享某物”可知,此处用人称代词them指代前面
36、所提all the gold and jewels。6A. curious B. worrying C. dangerous D. puzzling 答案:B。第二个富人看到这一令人担忧的(worrying)的形势,把他所有的食物和饮料送给了村民(the villagers)。curious好奇的;worrying令人担忧的;dangerous危险的;puzzling令人困惑的。显然B项符合题意。 7A. the villagers B. his servants C. the others D. the rest 答案:A。根据上下文可知,第二位富人把他所有的食物和饮料送给了村民(the v
37、illagers),而不是the servants(仆人)/the others/the rest(其他人)。8A. could B. might C. should D. must 答案:A。第二位富人之所以把他所有的食物和饮料送给了村民是因为他能(could)看得出金钱对这些贫困的村民眼下没有多大用处。might(或许)/should(应该)/must(必须)均不合题意。9A. interest B. concern C. use D. attraction 答案:C。of little use to sb.“对某人没有多大用处”。interest兴趣;concern关心,关注;attra
38、ction吸引。10A. returned B. gained C. offered D. received 答案:D。第二位富人确保村民们得到(receive)自己公平的那份而且有足够的食物维持一段时间后,他离开了。11A. remain B. last C. supply D. share 答案:B。last可以用来表示“持续,维持”一段时间,其他三项无此用法。remain 仍然,保持;不用来表示“某种状态持续的时间长度”;supply提供;share分享。12A. turned back B. set out C. showed off D. speeded up 答案:D。此处表明:第
39、三位富人一看到这一贫困,加快了步伐(speed up),一刻也不停地径直走过了村庄。turn back转身;set out开始,出发;show off炫耀。13A. village B. land C. field D. road 答案:A。根据上文.when they came to a _3_ village可知,第三位富人一看到这一贫困,加快了步伐,一刻也不停地径直走过了村庄。所以填 village。14A. whether B. how C. where D. when 答案:B。此处指前两位富人从稍远处看到这一情形相互评论第三位富人是多么(how)缺乏同情心啊。用how 引导感叹式宾
40、语从句,how 修饰动词lack(缺乏)。15A. good B. certain C. true D. strange 答案:A。根据上下文可知,他们亲自在那儿提供帮助是有好处的(good),而不是certain(当然的)/true(真实的)/strange(奇怪的)。16A. welcomed B. met C. accepted D. persuaded 答案:B。但是三天后他们遇到了(met)迎面而来的那第三位富人。welcome(欢迎)/accept(接受)/persuade(劝服)不合题意。17A. still B. already C. always D. indeed 答案:A
41、。前文说:第三位富人一看到这一贫困,加快了步伐(speed up),一刻也不停地径直走过了村庄。所以此处指他仍然(still)匆忙赶路。排除already(已经)/always(总是)/indeed(确实)。18A. except for B. instead of C. apart from D. along with 答案:B。但是他的四轮车上装满了农用工具和一袋袋的种子而不是(instead of)原本一直装载着(carry)的金子和珠宝。排除except for(除了)/apart from(除了;除了还有)/along with(和一起,以及)。 19.A. loading B. treasuring C. carrying D. earning 答案:C。此处用carry相当于be loaded with,意为“装载着”。20A. food B. jewels C. money D. seeds 答案:D。此处用seed“种子”表示第三位富人不同于前两位“送钱送食物”缓解一时的困境,而是帮助他们种植庄稼,从根本上解决生计问题。*结束 - 9 -