1、课后限时自测(四)(对应学生用书第341页)(建议用时:30分钟).语法填空A mom in Beichuan,Sichuan Province,gave up her life to protect her own baby.The body of a woman _1_(find)trapped under the rubbles(瓦砾)of a building in Beichuan.Her knees were on the ground and her hands pushed up her body.A _2_(rescue)checked her pulse through a
2、 crack and confirmed she was dead.He hit the rubbles and called out a few times and got no reply._3_ he was just about to move on,he suddenly realized something.He quickly came back to the woman,checked again under her body and touched a baby.After much effort,rescuers found a 3to4monthold baby _4_(
3、wrap)in a red blanket,lying unharmed _5_ its moms dead body.It _6_(sleep)quietly when it was found.A doctor immediately checked up the boy.He then found _7_ cell phone stuck inside the babys blanket.There was a short message _8_ the screen:“Dear baby,_9_ you could live on,you must remember that _10_
4、 loved you.”【语篇解读】本文讲述发生在四川大地震中的一件真实而感人的故事。1was found由主语可知用被动语态,且是叙述过去的事情。2rescuer根据句意应是指人的名词作主语,故填rescuer。3When根据前后句的时间关系可知,when引导时间状语从句。4wrapped过去分词作定语。5under根据语境应填under。6was sleeping由上下文可知用过去进行时。7a不定冠词的基本用法。8on介词on的基本用法,由后面的the screen可知。9if根据前后句的条件关系可知,if引导条件状语从句。10I指这位伟大的母亲。.完形填空(2014乌鲁木齐高三诊断)On
5、ce upon a time,there was a seed and because he was _1_ a tiny seed,nobody paid any attention to him.So,_2_ kind of inferior(自卑的),the seed gave no importance to his _3_4_,the wind blew him up and threw him on an open field _5_ the hot sun.He wanted to know why.But without any _6_,he was provided with
6、 _7_ besides sunlight,sometimes light and sometimes water.Time flew and years later he saw a traveler _8_ by his side.“Thank God for this.I _9_ need a rest.”the seed heard the traveler _10_“_11_ are you talking about?” the seed asked.He thought the man was laughing at him._12_,he had seen many peopl
7、e taking a rest by his side but no one ever _13_ to him like that.“Who is this?”the man was _14_“Its me.A _15_”“A seed?”the man _16_ the big tree.“Are you _17_ me?Youre a big tree!”A moment later the seed,now a great tree,thought and _18_ for the first time in his life.“Oh!That means Im not a small
8、seed any longer!I wont _19_ unnoticed but was born to help _20_ people.Wow!Now thats a life worth a thousand gems!”1A.onlyBrightCsuch Drather【解析】因为他仅仅是一粒渺小的种子,没有人注意到他。此处only仅仅;right刚好;such如此;rather非常。故选A项。【答案】A2A.thinking BmindingCrealizing Dfeeling【解析】感到很自卑,这粒种子认为自己的存在没有什么重要的。故选D项。【答案】D3A.life Bwor
9、ldCexistence Dsurroundings【解析】见上题解析。此处existence存在,surroundings环境。故选C项。【答案】C4A.However BThen one dayCThus DUnexpectedly【解析】此处然后有一天风把他吹到了一片田野里,故选B项。【答案】B5A.in BbelowCunder Dover【解析】此处in the hot sun,在炙热的阳光下。故选A项。【答案】A6A.idea BanswerCexcuse Dhope【解析】此处他想知道这是为什么,但是没有得到任何回答。idea主意,answer回答,excuse借口,理由,hop
10、e希望。故选B项。【答案】B7A.help BfertilizerCrain Dwind【解析】此处根据后文water可知选rain。fertilizer肥料。故选C项。【答案】C8A.sitting BwalkingCgoing Dpassing【解析】此处通过后文的need a rest可知选用sitting。故选A项。【答案】A9A.probably BpossiblyCcertainly Dreally【解析】谢谢上帝给了树荫,我确实需要休息。此处probably很可能地;possibly可能的;certainly当然。故选D项。【答案】D10A.cry BsayCtalk Dshou
11、t【解析】此处通过上文可知这是traveler说的话,故选B项say。cry哭;talk谈论;shout喊。【答案】B11A.Who BWhomCWhat DWhy【解析】你在说什么?故选C项what。【答案】C12A.Instead BSureCSoon DAlso【解析】种子原以为他是在嘲笑他。的确如此,他见过很多人在他身边休息。sure确实如此;instead相反;soon很快;also也,又。故选B项。【答案】B13A.spoke BtreatedCacted Dnodded【解析】但是没有一个人跟他这样说话。此处通过上文种子和旅行者之间的对话可知,故选A项spoke。treat对待,
12、act表演,nod点头。【答案】A14A.happy BannoyedCexcited Dsurprised【解析】他自己在大树旁边休息但有说话声,因此感到很惊讶,问“是谁?”故此处选D项surprised。happy幸福的;annoyed恼怒的;excited兴奋的。【答案】D15A.tree BrainCseed Dleaf【解析】由下文“a seed”可知选C项。【答案】C16A.replied to Bturned toCasked for Dstared at【解析】男人盯着大树看,不解道“一粒种子?”reply to回复;turn to求助于;ask for要;stare at盯着
13、看。【答案】D17A.expecting BvisitingCkidding Djoking【解析】你在开玩笑吧?你现在是一棵大树。kid sb.开某人的玩笑;expect期望;visit拜访。joke表开玩笑时用joke on sb.。【答案】C18A.knew BsmiledCrecognized Dfound【解析】通过后文可知种子现在很开心,所以种子现在是一棵大树,在他一生中第一次笑了。如选A,C,D三项,动词后应有宾语,语意才能完整。所以应该排除。故选B项。【答案】B19A.die BliveCappear Ddisappear【解析】我不会默默无闻的死去,而是重生,帮助那些疲惫的旅
14、行者。die死;live活;appear出现;disappear消失。故选A项。【答案】A20A.upset BforeignChappy Dtired【解析】根据上题解析,此处通过前文出现的tired可以得到判断。故选D项。【答案】D.阅读理解Do you have any skiing equipment you no longer need?A ski school in the far north of India could put it to good use.In March we published a photo story about the extraordinary Z
15、anskar region in northern India,which is cut off from the outside world for more than seven months of the year,and only accessible via a frozen river.We also included information about the limited use of skiing in the region and the recent creation of the Zanskar Ski School:“Despite the difficulties
16、 of travelling through the region when the snow comes,skiing hasnt traditionally been used as a means of transport by the locals,largely because trees dont grow here,so there is little in the way of raw materials from which to make skis.In 1995,a group of British scientists in the region noticed the
17、 lack of skis and one of them returned to set up the Zanskar Ski School in Padam. The school provides lessons for a small fee and rents skis to the local people.Among the benefits that the school hopes to bring are improved educationchildren often find it difficult to get to school through the deep
18、snowand the possibility of offering ski tours to tourists in the future.So far,more than 300 local people have received training,and local doctors and policemen regularly borrow skis.”But what we werent able to include in the article is that the ski school is always on the look out for old skiing eq
19、uipmentparticularly of a size suitable for childrenand,I thought.Now the European ski season is drawing to a close,there might be a few of you out there who have some old equipment youd like to see go to a good home. If thats the ease you can get in touch with the school via their website www.zanska
20、rski school.org.1Whats the purpose in writing the text?ATo ask people to give away their skis to the schoolBTo attract more tourists to the areaCTo appeal to more locals to attend the schoolDTo raise money to develop this area【解析】根据第一段“你有不用的滑雪设备吗,印度北部的一个滑雪学校会很好地利用它”可知作者写这篇文章的目的就是要求人们把滑雪板赠送给学校。【答案】A2
21、The local people dont use skiing to go about because _Ait is against the local customBtrees are in the way of the skiing routeCthey dont have the wood to make skisDit is dangerous to go skiing in this region【解析】根据第三段第二句.largely because trees dont grow here,so there is little in the way of raw materi
22、als from which to make skis.由于那里不长树,所以没有制作滑雪板的原材料。【答案】C3The Zanskar Ski School _Ahas donated money to the local communityBmakes it easier for the students to attend schoolCprovides special training to the touristsDhas borrowed many skis from Europe【解析】根据倒数第二段倒数第二句“学校希望的好处之一是改进教育孩子们经常发现穿过厚厚的积雪上学太难了。”因此,学会滑雪会让孩子们上学更容易。【答案】B4What can be the best title for the text?AAll extraordinary region in IndiaBA popular sportskiingCA good means of transportDA home for old skis【解析】作者写这篇文章的目的就是要求人们把滑雪板赠送给学校,因此D项符合题意。【答案】D