1、Unit 4 Reading and thinking习题检测 一、根据汉语意思填写单词1In France, a person encountering an identical gesture may _(把理解为) it as meaning zero. 2The same hand _(手势) may mean something quite nasty and offensive to a person from a different cultural background. 3The boss _ (雇用)about 20 people to work for him yeste
2、rday. 4After he _ (目睹) his house broken into, he began to pay more attention to security. 5They soon overcame the language_ (障碍). 6I have to inform you that we can not _ (批准) it.7These two regions _ (相异) greatly in climate. 8Thetelecom industryinAustraliais very smallin_(比较)withtherestof theworld. 9
3、Shepressedher foot down sharply onthe brake_(脚踏板) . 10In Japan, it may _(表现、表达) respect to look down when talking to an older person. 二、用单词的适当形式完成句子11_ comparison, British artists seemed to lack imagination and Invention. 12She was shocked by the violent scenes she _(witness). 13It is standard pract
4、ice for a company like this one _ (雇佣) a security officer. 14_ is easy to recognise when students are interested in a lesson. 15With everything _ (do) we went home. 16The whole company has tended to approve _ their plans. 17_(comparison)withmany othercandidatesfor the position, I have a great advant
5、age which is I have studiedinSwitzerland.18Many graduates _(employ) in the electronics and computing industries now. 19He stood there in favour _his father.20Informal _(interact) among employees is seen as part of the ongoing training process. 三、阅读选择 Grandparents Answer a CallAs a thirdgeneration na
6、tive of Brownsville, Texas, Mildred Garza never planned to move away.Even when her daughter and son asked her to move to San Antonio to help with their children, she politely refused.Only after a year of friendly discussion did Ms.Garza finally say yes.That was four years ago.Today all three generat
7、ions regard the move as a success, giving them a closer relationship than they would have had in separate cities.No statistics show the number of grandparents like Garza who are moving closer to adult children and grandchildren. Yet there is evidence suggesting that the trend is growing.Even Preside
8、nt Obamas mother-in-law, Marian Robinson, has agreed to leave Chicago and move into the White House to help care for her granddaughters. According to a study by , 83 percent of the people said Mrs.Robinsons decision will influence grandparents in the American family.Twothirds believe more families w
9、ill follow the example of Obamas family.“In the 1960s we were all a little wild and couldnt get away from home far enough or fast enough to prove we could do it on our own,”says Christine Crosby, publisher of Grand, a magazine for grandparents. “We now realize how important family is and how importa
10、nt it is to be near them, especially when youre raising children.”Moving is not for everyone. Almost every grandparent wants to be with his or her grandchildren and is willing to make sacrifices, but sometimes it is wiser to say no and visit frequently instead.Having your grandchildren far away is h
11、ard, especially knowing your adult child is struggling, but giving up the life you know may be harder.21Why was Garzas move a success?AIt strengthened her family ties.BIt improved her living conditions.CIt enabled her to make more friends.DIt helped her know more new places.22What was the reaction o
12、f the public to Mrs.Robinsons decision?A17% expressed their support for it.BFew people responded sympathetically.C83% believed it had a bad influence.DThe majority thought it was a trend.23What did Crosby say about people in the 1960s?AThey were unsure of themselves.BThey were eager to raise more ch
13、ildren.CThey wanted to live away from their parents.DThey had little respect for their grandparents.24What does the author suggest the grandparents do in the last paragraph?AMake decisions in the best interests of their own.BAsk their children to pay more visits to them.CSacrifice for their struggli
14、ng children.DGet to know themselves better. 四、七选五Before there was the written word, there was the language of dance. Dance expresses love and hate, joy and sorrow, life and death, and everything else in between.25We dance from Florida to Alaska, from north to south and sea to sea. We dance at weddin
15、gs, birthdays, office parties and just to fill the time.“I adore dancing,” says Lester Bridges, the owner of a dance studio in Iowa. “I cant imagine doing anything else with my life.” Bridges runs dance classes for all ages. “Teaching dance is wonderful. 26Its great to watch them. For many of them,
16、its a way of meeting people and having a social life.”27“I can tell you about one young couple,” says Bridges. “Theyre learning to do traditional dances. They arrive at the class in low spirits and they leave with a smile. 28”So, do we dance in order to make ourselves feel better, calmer, healthier?
17、 Andrea Hillier says, “Dance, like the pattern of a beating heart, is life. Even after all these years, I want to get better and better.29 I find it hard to stop! Dancing reminds me Im alive.”ASo why do we dance?BDance in the U.S. is everywhere.CIf you like dancing outdoors, come to America.DMy olde
18、r students say it makes them feel young.E.I keep practicing even when Im extremely tired.F.Dancing seems to change their feeling completely.G.They stayed up all night long singing and dancing. 五、用单词的适当形式完成短文阅读下面短文,在空白处填入1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。I remember reading a statement by a psychiatrist who said th
19、at if you ever feel depressed, the best thing to do 30 to do something for someone else. Why? Because it gets you focused outward, not31. Its hard to be depressed32 serving someone else. Ironically, a by-product of helping others is feeling wonderful yourself.I remember sitting in an airport one day
20、, waiting for my33 (fly). I was excited because I had been upgraded to a 34 ticket. And in first class, the seats are 35 (big), the food is edible, and the flight attendants are actually nice. In fact, I had the best seat on the entire plane. Seat 1ABefore boarding, I noticed a young lady who had se
21、veral carry-on bags and was holding a crying 36. Having just finished37 a book on doing random acts of 38 (kind), I heard my conscience ( 良心) 39 to me, “You scumbag. Let her have your ticket.” I fought these promptings for a while but eventually caved in. 试卷第3页,共4页学科网(北京)股份有限公司学科网(北京)股份有限公司参考答案1inte
22、rpret【详解】考查动词原形。句意:在法国,遇到相同手势的人可能会将其解释为零。根据汉语提示“把理解(解释)为”,可以使用“interpret”,在情态动词may后用动词原形。故填interpret。2gesture【详解】考查名词。句意:对于来自不同文化背景的人来说,同一个手势可能意味着非常令人讨厌和冒犯的事情。分析句子结构可知,设空处是本句主语的中心词,应填入名词,结合所给汉语提示,“手势”应为hand gesture。故填gesture。3employed【详解】考查动词的过去时。句意:昨天老板雇佣了大约20个人为他工作。分析句子可知,时间状语yesterday,表明事情发生在过去,空
23、处谓语动词应该用一般过去时employed,故填employed。4witnessed【详解】考查动词。句意:在他目睹自己的房子被人闯入后,他开始更加注意安全了。从句中缺少谓语动词,根据主句时态可知,用一般过去时。结合汉语提示及句意,故填witnessed。5barriers【详解】考查名词的数。句意:他们很快克服了语言障碍。根据汉语提示“障碍”可知应填名词barrier,作宾语,且结合语境可知语言障碍不止一个,应用复数。故填barriers。6approve【详解】考查动词。句意:我已经通知过你我们不会批准它的。根据所给句子和汉语提示可推出是动词approve“批准”,该词位于情态动词can
24、后,应用原形。故填approve。7differ【详解】考查动词 。句意:这两个地区在气候上有很大的不同。分析句子结构,所填词在句子中是谓语,应该是动词;根据汉语提示,应是动词differ;句子叙述的是客观事实,应该用一般现在;句子主语these two regions是复数形式,故填differ。8comparison【详解】考查名词。句意:与世界上其他地区相比,澳大利亚的电信业很小。根据所给句子和汉语提示可推出是名词comparison“比较”,该词作为介词in的宾语,in comparison with“与相比”是固定短语,故填comparison。9pedal【详解】考查名词。句意:她
25、把脚重重地踩在刹车踏板上。brake pedal表示“刹车踏板”,为名词短语,故填pedal。10demonstrate【详解】考查动词。句意:在日本,当你和年长的人说话时,低头可能是对长辈的尊重。根据句意和汉语提示应填demonstrate“表现;表达”作谓语,may是情态动词,接原形动词,故填demonstrate。11By【详解】考查介词。句意:相比之下,英国艺术家似乎缺乏想象力和创造力。根据句意及所给句子可知,此处是介词短语by comparison,意为“相比之下”,位于句首,首字母大写。故填By。12had witnessed【详解】考查过去完成时。句意:她对亲眼目睹的暴力场面感到
26、震惊。根据常理可知,她先目睹暴力场面再感到震惊,由was shocked是过去式可知,“目睹”这个动作发生在过去的过去,应用过去完成时,即had done,witness的过去分词为witnessed,故填had witnessed。13to employ【详解】考查动词不定式。句意:对于像这样的公司来说,雇佣一名安全官员是标准的做法。分析句子可知It是形式主语,真正的主语是动词不定式短语,此处用动词不定式形式。故填to employ。14It【详解】考查形式主语it。句意:学生们什么时候对一节课感兴趣是很容易识别的。分析句子可知,空格处是形式主语it,真正的主语是不定式短语“to recog
27、nise when students are interested in a lesson”,故填It.15done【详解】考查非谓语动词。句意:一切都做完了,我们就回家了。“with +名词/代词(宾语)+非谓语动词(宾补)”with复合结构,介词with后宾语everything与do之间为被动关系,所以用过去分词作宾语补足语。根据句意,故填done。16of【详解】考查固定短语。句意:整个公司都倾向于赞成他们的计划。根据句意可知,句中涉及固定短语“approve of”,意为“赞成”,故填of。17Comparing【详解】考查非谓语动词。句意:与很多应聘这个职位的人相比,我有一个很大的
28、优势,那就是我曾经在瑞士学习过。compare with意为“和相比”,和主语I构成主动关系,表示伴随,所以用现在分词的一般式的主动形式作状语。故填Comparing。18are employed【详解】考查被动语态。句意:现在许多毕业生在电子和计算机行业工作。谓语动词employ“雇佣”和主语Many graduates是被动关系,应用被动语态,结构为be+动词的过去分词,根据句意,用一般现在时,主语为复数名词,主谓一致,故填are employed。19of【详解】考查介词。句意:他站在那里支持他的父亲。in favour of“支持;赞成”是介词短语,固定搭配。故填of。20intera
29、ction【详解】考查名词。句意:员工之间的非正式互动被视为持续培训过程的一部分。空处作主语,表示“互动”应填名词interaction,且表抽象概念,不可数。故填interaction。21A22D23C24A【分析】本文是一篇关于人与社会问题的报道类夹叙夹议文。通过描述部分祖父母选择搬去和孩子们生活在一起,以便为孩子们提供帮助,引发更多人的选择与思考。21细节理解题。根据第一段最后一句“Today all three generations regard the move as a success, giving them a closer relationship than they w
30、ould have had in separate cities.”可知这次搬家给他们带来了更紧密的家庭联系。故选A。22细节理解题。根据第二段结尾处“.83 percent of the people said Mrs. Robinsons decision will influence grandparents in the American family. Two-thirds believe more families will follow the example of Obamas family.”可知83%的人认为Mrs. Robinson的决定会影响美国家庭,2/3的人相信更多
31、家庭会效仿,所以“多数人认为这是一种趋势”。故选D。23推理判断题。根据第三段第一句“In the 1960s we were all a little wild and couldnt get away from home far enough or fast enough to prove we could do it on our own,”可知那时的人们一心希望离家越远越好、越快越好。本题出错主要原因在于考生对“cant.enough表示越越好”不熟悉,而按字面理解成了“没能力离家足够远”。故选C。24推理判断题。第四段首句“Moving is not for everyone”已经说
32、明“移居并非适合每一个人”,再结合下文“Having yourgrandchildren far away is hard, especially knowing your adult child is struggling, but giving up the life you know may be harder.”可知“(祖父母)得知孩子们在异地艰苦的生活,是很难过的,但(祖父母)放弃自己熟悉的生活也许会更难过”,所以推断出作者建议“作选择时要慎重,要以自己最大的需求为衡量标准”。故选A。【点睛】社会现象类的文本是备考的重要部分,此类文本不仅要求学生读懂事实信息,还要理解作者的意图态度。
33、所以备考中注意扫清用词句式等阅读障碍,更要教会学生读懂字里行间话外之音。题目设置上既关注细节信息,又关注推理判断和观点态度。25B26D27A28F29E【分析】本文为说明文。文章主要介绍了跳舞的好处。25根据后文We dance from Florida to Alaska, from north to south and sea to sea. We dance at weddings, birthdays, office parties and just to fill the time. 等可知,这里是说在美国到处有人跳舞,从佛罗里达到阿拉斯加,从北到南等,故选B。26根据前文舞蹈课为
34、各个年龄阶段的人架起了桥梁,教跳舞是非常好的,再根据后句its great to watch them,根据人称可知是在谈论他们,所以D和F符合,再根据本段最后一句可知,此段主要介绍了跳舞对他们的好处,故选D。27根据第四段后句,是通过举例介绍人们跳舞的原因,故选A。28根据前句they arrive at the class in low spirits and they leave with a smile, 所以他们的心情彻底改变,故选F。29根据文章前后句可知,此处人称为第一人称,所以E符合语境,作者结合自己的跳舞经历介绍了跳舞给自己带来的好处。【点睛】七选五的解题技巧之一是根据上下文
35、词汇来锁定线索。即:要关注空白前后的名词和动词,然后在选项中查找它们的近义词、反义词、同义词、同类词等。其次是一些专有名词,比如说数词、代词、时间、年代、地点/名称等。在本文中,第2小题中的“them”,第5小题中的“I”,第1小题中的from Florida to Alaska,均与上下文或选项中有相呼应的词语。30is31inward32while33flight34first-class35bigger36baby37reading38kindness39speak【分析】这是一篇议论文。作者提出如果你感到抑郁,最好的办法就是为别人做点什么,帮助别人能让自己感觉很棒。并列举了自己的一个事
36、例。30考查动词。句意:我记得曾读过一位精神病学家说过,如果你感到抑郁,最好的办法就是为别人做点什么。主语是the best thing to do,意为“最好的方法”,谓语动词用单数,时态是一般现在时,故be动词用is。故填is。31考查名词。句意:为什么?因为它让你关注外部,而不是内部。句中gets you focused outward,这里是get sth./sb. done“使某事被做/使某人做某事”,根据句中outward,结合句意,这里应该填它的反义词。故填inward。32考查连词。句意:在为别人服务的时候很难感到沮丧。根据serving someone else提示,可知此处
37、用表示时间的连词,serving用了现在分词形式,应该用while。故填while。33考查名词。句意:我记得有一天我坐在机场等我的航班。my是形容词性物主代词,后接名词。故填flight。34考查形容词。句意:我很兴奋,因为我已经升级到头等舱了。根据下一句in first class,可知这里是一张头等舱的机票,再从名词ticket可知,这里应该用形容词,first class形容词是first-class。故填first-class。35考查形容词比较级。句意:头等舱的座位更大,食物也可以吃,而且乘务员也很友好。这里可知头等舱的座位对比升级前的座位应该是更大的。故填bigger。36考查句
38、意:登机前,我注意到一位年轻女士带着几个随身行李,抱着一个哭闹的婴儿。从a young lady与crying推断当时是抱着哭闹的婴儿。故填baby。37考查非谓语动词。句意:我刚读完一本关于随机做好事的书。根据Having just finished可知此处接非谓语动词形式,且从a book可知这里是“阅读(read)”,是主动读书的。故填reading。38考查名词。句意:我刚读完一本关于随机做好事的书。从acts of“的行为”可知后接名词。故填kindness。39考查非谓语动词。句意:就听到我的良心对我说:“你这个混蛋。把你的票给她。” hear sb do sth 听见某人已经做了
39、某事情(强调听见整个过程,属于一种回忆性描述),此处是听到良心说话的整个过程。故填speak。【点睛】第10小题考查了hear的用法。hear sb do sth 听到某人做某事,暗示过程完成。如:我听到他关掉电视.I heard him turn off the TV. 而hear sb doing sth 听到某人正在做某事,强调动作的进行,可能你听到的只是动作的一部分。如:我经过这里时听到有人唱歌.I heard someone singing when I passed by。如果用I heard someone sing the song.就暗示“我”听完了整首歌。有一些感观动词如h
40、ear, see, feel, watch等后面既可以接宾语+do sth, 也可接宾语+动词-ing形式构成复合宾语。根据情景以及句意的需要许多时候只能用一种,但有时两者都可用而意义没多大区别。例如: 1、He once heard someone talk about it/ talking about it. 他有一次听到有人谈到过这件事/正在谈论这件事。 2、I like to hear you play the music. 我喜欢听你弹这首曲子。(不用playing) 3、He heard someone playing his Sonata in F. 他听到有人正弹奏他的F调奏鸣曲。 4、I didnt see you come in. 我没见到你进来。 5、But I didnt feel the train moving. 但我没有感到火车在移动。答案第7页,共7页