1、2021-2022学年度高二英语期末测试卷第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What would the man probably prefer to drink?A. Water.B. Coke.C. Coffee.【答案】B【解析】【原文】W: Welcome, James. Let me get you a drinkcan I get you some coffee or water?M: I just q
2、uit drinking coffee. Do you have anything sweet, though?W: Of course. I was going to make myself some coffee, but Ill grab Cokes for both of us, instead.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the woman learn best?A. Through pictures.B. Through writing.C. Through listening.【答案】C【解析】【原文】M: Im struggling with m
3、y study these days. I usually look at images and I can remember them, but Im not taking anything in.W: I absorb information best by listening to it, so I record myself reading my notes and then listen to it at night.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Whats the probable relationship between the speakers?A. Brother
4、 and sister.B. Husband and wife.C. Co-workers.【答案】A【解析】【原文】W: Thanks for driving me to my house, Steve. Hows Diane doing?M: Shes just staying home with the kids until they go to pre-school. Have you talked to Mom? W: Yeah, I heard shes become a bit ill. Im going to check up on her later.4. 【此处可播放相关音
5、频,请去附件查看】How does the man probably feel about the restaurant?A. The food is of bad quality.B. It doesnt have good service.C. Its location is too far from his house.【答案】B【解析】【原文】M: This is the last time Im coming to this restaurant.W: It is said that their steaks are some of the best in town. What ha
6、ppened?M: Theyre excellent but always over-cooked. And I cant get any waiters attention around here, either. W: Its alright. Lets enjoy it, anyway.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers mainly talking about?A. When the man will move house.B. What kind of flat Cathy wants.C. Why the man moved hou
7、se.【答案】A【解析】【原文】W: Havent you moved out? I thought you moved last month.M: Cathy and I intended to move, but she wasnt satisfied with any of the flats she looked at. But she just found a new apartment on the Internet the other day and we want to move this weekend.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、
8、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Where did the man stay during his trip?A. At his grandparents house.B. In a hotel.C. At his friends house.7. What was probably the womans favorite place in Beijing?A. A natural lake.B. A m
9、ountain area.C. An urban center.【答案】6. C 7. B【解析】【原文】M: Hey, Lily. How was your summer vacation?W: Fantastic. I just came back to the US. Where have you been?M: You left the country? I just went up to Lake Tahoe, as usual.W: Awesomewhat did you do there? I forgot to tell you I went to visit my grand
10、parents in Beijing. It was so cool.M: I just visited a friends lake house. Thats amazingwhats Beijing like?W: Its super modern and traditional at the same time. But you know me Im more into natural places and landscapes.M: You escaped the urban scenes, then?W: Yeah, we saw an amazing mountain region
11、 in the northwest of Beijing, called Yanqing.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Why does the woman want to buy the jacket?A. To give it as a gift.B. To replace an old jacket.C. To wear at an event for her work.9. What is probably the current location of the speakers?A. A market.B. A shopping mall
12、.C. A department store.10. How much will the woman probably pay?A. $10.B. $90.C. $100.【答案】8. C 9. A 10. B【解析】【原文】W: I know this jacket is really popular, but surely $100 is too much.M: Its of the absolute highest quality, miss. I guarantee that itll keep you warm all winter.W: Actually, its just for
13、 a photo shoot(拍摄). I only need it for one day and then wont need it anymore. M: Youre a photographer? You must make a lot of money. Of course, you can afford it.W: No, actually Im an amateur model, and Im on a tight budget. Besides, I dont even think this is a real Moncler jacket.M: It isnt authent
14、ic, but it is of identical quality. At a mall, it will cost you ten times this price, and in this market, you wont find it for less than $100. W: If you can offer me a $10 discount, Ill buy it now. M: Deal.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. Why did the womans computer probably break?A. It got we
15、t.B. It was too old.C. It suffered high heat.12. What is the womans main concern?A. Recovering her files.B. Fixing her computer quickly.C. Getting a new computer cheaply.13. What will the man do for the woman?A. Fix her computer.B. Recycle her computer.C. Recommend a different computer repair shop.【
16、答案】11. C 12. A 13. B【解析】【原文】W: Ive had this laptop for five years. There are so many valuable things saved on it.M: Did you back them up? Its a good idea to back up your photos and videos.W: I never thought I needed to. How did the computer break down?M: Its hard to say. Was it dropped or exposed to
17、 water?W: Actually, I left it outside on my balcony by accident.M: I see. It must have been rained on.W: It wasnt that. But it was in direct sunlight for hours. M: In this summer heat? It must have fried the internal components and processors. W: I didnt know that was possible. Can I save the photos
18、, at least? M: Im afraid not. We can replace it with a new laptop model, though.W: I also need the memory saved on this laptop for work. Is it really damaged beyond repair?M: Im afraid so, but there are useful parts we can recycle for money. If so, we can give you a discount on a new computer.W: OK,
19、 I guess Ill do that.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. Whats the girls nationality?A. English.B. American.C. French.15. What do the girls parents want her to study?A. Acting.B. Business.C. Medicine.16. What is the probable relationship between the speakers?A. Schoolmates.B. Professor and studen
20、t.C. Dorm keeper and student.【答案】14. C 15. B 16. A【解析】【原文】W: Excuse me. Can you help me? I am looking for the Lost and Found Office. Could you please tell me where it is?M: Sure. Can you see the lab building, the four-story grey one over there? Do you see the office behind it? It is beside a small s
21、tore. I guess you are new here, right?W: Yeah. I came to New York as an exchange student three days ago. Unluckily, I lost my ID card at school. Actually, Im French, but I grew up in England. Youre an American, I suppose.M: Yes. By the way, my name is John Smith.W: I am Alice Green. Pleased to meet
22、you. So, whats your major?M: Im studying medicine now Whats yours?W: Im not sure yet. Im kind of interested in acting, but my parents think I should do business. M: I see. So do you live in the dorm?W: No. I rent a one-bedroom apartment about five blocks from here. Well, I have to go. Thanks for you
23、r help. Maybe well run into each other again sometime.M: Maybe. Its a pretty small college. See you later.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. How many countries in Africa speak Portuguese?A. Two.B. Three.C. Five.18. What fact about Portugal is the speaker probably most proud of?A. It has its own na
24、tional type of music.B. It has the oldest bookstore in the world.C. It is the oldest country in Europe.19. What is the speakers favorite area of Portugal to visit?A. The beaches.B. The major cities.C. The northern forest area.20. When will the speaker probably return home?A. After finishing universi
25、ty.B. After a few years of work.C. After his retirement.【答案】17. C 18. A 19. C 20. B【解析】【原文】Hi, my dear fellow workers. Ive lived in China for two years, but most of you know that Im from Portugal. Today is a holiday known as Carnival, which is an incredible celebration in my country. This holiday is
26、 most famous for its all-night parties, festive dances, and parades in Brazil, and this is partly because Portugal and Brazil share cultural similarities. In the past, Portugal occupied the land of Brazil and sent over millions of people. Today, Portuguese is the national language of Brazil, but tha
27、ts not the only country that shares our language. Five countries in Africa natively speak Portuguese, as well. Being one of the oldest countries in Europe, our cities feel like youre walking into a time machine. You can see beautiful ancient architecture in our capital, Lisbon, and you can even find
28、 the oldest bookstore in the world. You can also hear a traditional Portuguese music genre called Fado. I think it is one of the most amazing things about my country and its performance is really worth watching. North of the cities, you will find yourself in rolling hills and forest. This is, what I
29、d consider, the best travel destination in all of Europe. I love my life here in Shenzhen, but I do miss my home sometimes. Itll be around five years before I move home, but lets celebrate Carnival in Shenzhen today. I cant wait to cook you some Portuguese food and teach you about my culture.第一部分 阅读
30、(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。AListed below are some of the classic local hiking challenges. Most of these hikes are along the Long Trail (路径),the oldest long-distance hiking trail in the United States: initiated in 1910.SUNSET LEDGE 2924 2.2 MILESPerfect for
31、kids.Popular! Park at the lop of Lincoln Gap and head south on the long Trail. Views over Addison County to Lake Champlain and the Adirondack range. About an hour round trip plus the time you spend enjoying the view.GENERAL STARK 3662 3.2 MIlESA locals favorite with fantastic views.Start from the Ap
32、p Gap and head South on the long Trail up steep Starks Wall all and follow the Long Trail to the Starks Nest Shelter at the top of the Single Chair. Or start from the Mad River Glen ski area and hike the service roads up to the same spot. About 3 hours round trip.CAMELS HUMP 4080 74 MILESThis most c
33、hallenging 7.4 miles round trip hike takes you above the trees to Vermonts highest undeveloped peak. Spectacular views and an unparalleled feeling of accomplishment. Budget 5 hours. About a 40 minutes drive from the Mad River Valley to railhead either in Duxbury or in Huntington.MT.ABRAHAM 4000 5.2
34、MILESThis is a 4-hour hike if you are a normal human being and the views are spectacular. Mt.Abr is one of Vermonts 5 peaks over 4000, with 360 panoramic views. Part of the Monroe Skyline Park at Lincoln Gap and head North on the Long Trail. If you hike in the summer, hike down Upper Jester and ride
35、 the Super Bravo chair to Sugarbush base area.TO ENSURE A GREAT HIKE These hikes are challenging: do not underestimate the journey. Be prepared. Always bring a good, printed trail map; Map Adventures is the best (at The Tempest Bookshop or local gear shops). Trail markers are not always visible and
36、estimated hiking time is based on fit individuals. Always wear hiking shoes, carry a backpack with more water than you think you will need, some calorie-rich foods, and a flashlight; bring an extra layer for warmth or rain. Sunscreen might be a good idea depending on the season.21. Which trail are p
37、rofessional hikers most likely to go to?A. Sunset LedgeB. General StarkC. Camels HumpD. Mt.Abraham22. Before these hikes, you should_.A. go to a local gear shop.B. bring extra clothes in case.C. invite a friend to go with you.D. wear more sunscreen than necessary.23. What do these hikes have in comm
38、on?A. A Journey along the Long Trail.B. Magnificent views.C. A more than 3 hours trip.D. A kids-friendly trail.【答案】21. C 22. B 23. B【解析】【分析】本文是说明文。文章介绍了几条美国经典的徒步旅行路线。【21题详解】推理判断题。 CAMELS HUMP 4080 7.4 MILES这一段中的This most challenging 7.4 miles round trip hike.(这是最具挑战性的7.4英里的往返远足)可知,这条路线对于徒步远足者是最具挑战性的
39、,会欣赏到美景还有成就感,专业的徒步旅行者最可能选择这条路线。故选C项。【22题详解】细节理解题。文章最后一段提到要确保远足顺利,应该作好准备,除了带路线相关的地图、穿登山鞋、背背包、更多的水、卡路里丰富的食物、手电筒、防晒霜外,还提到bring an extra layer for warmth or rain可知,需要带额外的外面穿的衣服以保暖或以防下雨。故选B项。【23题详解】细节理解题。在SUNSET LEDGE 2924 2.2 MILES中提到Views over Addison County to Lake Champlain and the Adirondack range.(
40、从Addison County到Lake Champlain 和 the Adirondack的景色是多样的);在GENERAL STARK 3662 3.2 MIlES中提到locals favorite with fantastic views(本地人最喜欢的景色);在MT. ABRAHAM 4000 5.2 MILES中提到the views are spectacular(风景是壮观的),可以看出这些线路的共同特点是风景优美。故选B项。BOn November 7, Lewis Pugh completed a one-kilometer swim in the freezing wa
41、ters of King Edward Cove, off South Georgia in Antarctica. He was wearing only his swimming glasses, cap and speedos!Pugh is an advocate for our oceans and seas, working to protect these ecosystem with their large diversity of marine life. When asked why he doesnt wear a wetsuit, Lewis says, “I ask
42、world leaders to do everything they can to protect our oceans. Sometimes the steps they need to take are difficult and unpopular. If Im asking them to be courageous, I must also be. Swimming in a wetsuit would not send the right message.”It took Pugh about 19 minutes to complete the one-kilometer sw
43、im in Antarctica where the water averaged about 1.6 degrees Celsius . He says that his body can only tolerate about 20 minutes in the freezing waters before it starts shutting down. As he swims, his body temperature steadily drops, which in turn causes his muscle control to drop, slowing him down. W
44、hen he is done with his swim, his support team rushes him to a hot shower and it takes almost an hour for his body temperature to return to normal.Doctors and Pugh caution that one must receive months of training to swim in such cold waters. Even expert swimmers who are unused to freezing water can
45、drown within minutes because of the physical shock experienced by the body. Pugh says he trained for six months before this swim.This is not the first time that Lewis has swum in dangerous conditions. In 2007, he swam one kilometer in the North Pole to draw attention to the melting Arctic ice due to
46、 climate change. In 2015, he swam in the Bay of Whales in Antarcticas Ross Sea as part of his successful campaign to help set up a marine reserve there.24. Why did Lewis Pugh swim without a wetsuit?A. To swim faster.B. To show his bravery.C. To build up his body.D. To win public attention.25. What d
47、oes the underlined word “it” in Paragraph 3 refer to?A. His body.B. The water.C His body temperature.D. The water temperature.26. Whats Pughs advice about swimming in freezing waters?A. One must be fully prepared.B. One should be expert at swimming.C. One should be ready to take on challenges.D. One
48、 must be used to long-distance swimming.27. What may be the best title for the text?A. Lewis Pugh: swimming for a causeB. How to survive a swim in cold watersC. How to prepare for extreme swimmingD. Lewis Pugh: achieving the impossible【答案】24. B 25. A 26. A 27. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要讲述了Lewis Pugh为了呼吁政府采
49、取措施保护海洋而在南极海洋水温很低的情况下,不穿防寒泳衣游泳的勇敢事迹。【24题详解】细节理解题。根据第二段的I ask world leaders to do everything they can to protect our oceans. Sometimes the steps they need to take are difficult and unpopular. If Im asking them to be courageous, I must also be. Swimming in a wetsuit would not send the right message.可知
50、,他不穿防寒泳衣的原因是展示他的勇敢,故选B。【25题详解】词义猜测题。此题要结合上文语境He says that his body can only tolerate about 20 minutes in the freezing waters before可知他在冰水里游泳身体只能忍受20分钟,下文中提到他游泳时体温在慢慢下降,肌肉控制力也在下降,可推测出此处的it指的是his body,故选A。【26题详解】细节理解题。根据第四段的Doctors and Pugh caution that one must receive months of training to swim in s
51、uch cold waters.可知,一个人要想在冰冷的水里游泳必须得训练很长时间才可以,即要做足准备工作才行,故选A。【27题详解】主旨大意题。文章主要讲述的是Pugh为保护海洋而在极寒的水里游泳,他用行动去展示他保护海洋的决心和勇气,由此可知A项是最佳标题。CAttending college can be expensive, and applying to college can be costly as well. With todays college application fees averaging around $80, you can expect to spend hu
52、ndreds of dollars on college before you are even accepted into a school.One of the easiest ways to save money on college application fees before you begin applying is to narrow down your list of schools. To save money, try to limit the schools to which you apply to about 23 reach schools and 23 safe
53、ty schools.At some schools, being a relative of a graduate can secure you a free application. If you are applying to a school where one of your parents or grandparents is a former graduate, check to see if youre qualified for it.Research the preferred method of applying for each school on your list.
54、 Some schools offer free online applications, yet charge a fee for paper submissions. This is because online applications save schools the cost of employing a staff member to physically enter the application information.Several states, such as Michigan and North Carolina, take part in College Applic
55、ation Week, where many schools in the participating states cancel their application fee for the week. Be sure to contact the schools to which you are applying to see if they participate in College Application Week and when the programme takes place in that state.Apply for early admission. If you hav
56、e already decided on which college is your top choice, consider applying under an Early Action or Early Decision admission programme. If you are accepted, you wont have to submit application fees to other schools.For more information regarding college applications and the fees associated with them,
57、contact your high school advisor or the admissions department at your school(s) of interest.28. The passage is mainly written to _.A. introduce famous universities in the United StatesB. show some practical ways to apply an ideal collegeC. advertise for successful applications and advisorsD. offer t
58、ips to save money on college application fees29. What does the author advise to do in the second paragraph?A. Write down your favourite universities.B. Reduce the number of your university choices.C. Apply to two universities each time.D. Mind your safety when applying to college.30. Some schools of
59、fer free online application to _.A. receive fees faster than beforeB. employ someone else to workC. cut down the cost of employmentD. enter the application information31. It can be known from the passage that _.A. application fee might be cancelled conditionallyB. no state attends College Applicatio
60、n WeekC. applying for early admission is the best policyD. admission departments determine your future【答案】28. D 29. B 30. C 31. A【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了一些节省申请大学相关费用的方法。【28题详解】推理判断题。通读全文可知,第一段指出大学费用很贵,第二段到第六段介绍了节省大学费用的方法,第二段讲了,在你开始申请之前,节省大学申请费用最简单的方法之一就是缩小你申请的学校范围;第三段讲了,在一些学校,成为毕业生的亲戚可以让你免费申请;第四段讲了,研究
61、申请名单上每所学校的首选方法;第五段讲了,一些州,如密歇根州和北卡罗来纳州,参加了大学申请周,参加申请周的许多学校会取消他们的申请费用;第六段讲了,申请提早入学。最后一段介绍如果您想了解更多关于大学申请及相关费用的信息,请联系您的高中指导老师或您感兴趣的学校的招生部门。所以本文旨在介绍一些节省申请大学的相关费用的方法。故选D。【29题详解】细节理解题。由第二段中的“One of the easiest ways to save money on college application fees before you begin applying is to narrow down your l
62、ist of schools.(在你开始申请之前,节省大学申请费用最简单的方法之一就是缩小你申请学校的范围。)”可知,作者建议缩减申请学校的数量。故选B。【30题详解】细节理解题。由第四段“This is because online applications save schools the cost of employing a staff member to physically enter the application information.(这是因为在线申请为学校节省了雇佣职员来输入信息的费用。)”可知,一些学校提供免费的网上申请,是为了降低雇佣成本。故选C。【31题详解】推理判
63、断题。由第二段到第六段内容可知,第二段讲了,在你开始申请之前,节省大学申请费用最简单的方法之一就是缩小你申请的学校范围;第三段讲了,在一些学校,成为毕业生的亲戚可以让你免费申请;第四段讲了,研究申请名单上每所学校的首选方法;第五段讲了,一些州,如密歇根州和北卡罗来纳州,参加了大学申请周,参加申请周的许多学校会取消他们的申请费用;第六段讲了,申请提早入学。由此可知,申报费用在某些条件下是不用交的。故选A。DA typical child plays many roles, such as friend, neighbor, son or daughter. Simply reminding ch
64、ildren of that fact can lead to better problem-solving and more flexible thinking, according to new research from Duke University.Better problem-solving was just one positive finding of the study, said lead author Sarah Gaither, an assistant professor of psychology and neuroscience at Duke. After th
65、inking about their own various identities, children also showed more flexible thinking about race and other social groupingsa behavior that could be valuable in an increasingly diverse society.In a series of experiments, Gaither and her colleagues looked at 196 children, ages 6 and 7. In an experime
66、nt, one group of children was reminded that they had various identities,such as son,daughter, reader or helper. A second group of children was reminded of their multiple physical attributes,such as a mouth,arms and legs. All the children then needed to handle a few tasksChildren who were reminded of
67、 their various identities showed stronger problem-solving and creative thinking skills. When shown pictures of a bear staring at honey-filled beehive(蜂窝)high up in a tree,these children had more creative ideas for how the bear might get the honey, such as turning over a bowl so that it became a stoo
68、l(凳子). In other words, they saw a new use for the bowl. Children who were reminded of their multiple roles also showed more flexible thinking about social groupings. When asked to categorize different photos of faces, they suggested many ways to Spso. They identified smiling faces such as unsmiling
69、ones, and old and young faces. The other children,meanwhile, primarily grouped peoples faces by race and gender(性别).The-study suggests ways to promote flexible thinking for the young, which could be especially valuable for teachers. Gaither said.“We have this tendency in our society to only think ab
70、out ourselves in connection with one important group at a time,” Gaither said. “When kids think that they have various identities,they show greater abilities. 32. What are all the kids asked to do in the experiments?A. Play different kinds of roles.B. Remind others of their roles.C. Approach several
71、 tasks.D. Classify a group of tasks.33. How does the author mainly clarify the conclusions of the study in paragraph 4?A. By giving examples.B. By using experts words.C. By listing a few figures.D. By showing cause and effect.34. What can we learn from Sarah Gaithers words?A. Improving 5 kids flexib
72、le thinking ability is important teaching.B. Kids tend to behave selflessly after thinking about their roles.C. Kids creative thinking ability is easy to discover and develop.D. Teachers are supposed to make the most of the kids flexibility.35. What is the best title for the text?A. Kids Social Abil
73、ities Are Consistent with. Their EducationB. Considering Their Various Roles Improves Kids AbilitiesC. Kids Have a Variety of Identities in Their Daily Life.D. Problem-solving Ability Is Necessary for Most Kids.【答案】32. C 33. A 34. A 35. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了让孩子知道自己有不同的角色可以提高孩子解决问题的能力和创造性思维能力。【32题详
74、解】细节理解题。根据第三段“All the children then needed to handle a few tasks. ”可知,所有的孩子都被要求处理一些任务。故选C项。【33题详解】推理判断题。根据第四段的内容可推断,第四段主要使用了两个例子来阐明实验得出的结论。故选A项。【34题详解】细节理解题。根据第五段“The study suggests simple ways to promote flexible thinking for the young,which could be especially valuable for teachers,,Gather sad. ”可
75、知,提高孩子的灵活思维的方法对于老师是有价值的。 由此可推断,提高孩子的灵活性思维能力 在教育中是很重要的事。故选A项。【35题详解】标题判断题。文章主要介绍了孩子考虑自己的不同的角色可以提高孩子解决问题的能力和创造性思维能力。B项“Considering Their Various Roles Improves Kids Abilities” 了解他们的不同角色可以提高孩子的能力,符合文章主旨。故选B项。第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。What makes one person feel
76、loved isnt always the same for another. In fact, everyone understands and receives love in a specific languagefour to be exact which speaks more deeply to you than all the others. Since we all give and receive love differently, discovering each others language promotes a healthy relationship._36_Lan
77、guage one: Words of Acknowledgement_37_even short and simple words are effective. Some examples: “Thanks for taking out the garbage”, “I appreciate that you made me dinner,” or “That was nice of you to fold my laundry.” Sincere words of kindness mean a lot to this person.Language two:_38_Actions spe
78、ak louder than words. Its what you do that eases your partners burden of responsibility. These service acts could be opening a door, doing their laundry, or picking up a prescription.These acts show that you care about your partner and your life together.Language three: Quality TimeIt is about spend
79、ing time with each other and giving each other your undivided attention._39_. Here, you put down that phone plus step away from TV, and any other distractions. You listen, communicate, and share meaningful conversations together.Language four:Physical TouchIt is a direct way to communicate affection
80、; its healing, reassuring, and calming. People who speak this love language enjoy any kind of physical touch whether it is hand-holding, kissing pats on the back or hugs._40_A. Acts of Service.B. Housework Matters.C. The appreciation doesnt have to be complicated.D. They communicate and emphasize lo
81、ve without words.E. Read on to learn and understand more about the four 1anguages of loveF. Due to technology, people often are texting, or scrolling through social media instead of spending quality time together.G. On the contrary, negative comments can hurt this person and be aware that he or she
82、may take longer to forgive than others.【答案】36. E 37. C 38. A 39. F 40. D【解析】【分析】本文是说明文。 文章介绍四种人们理解和表达爱的语言。【36题详解】此题是根据语篇结构来确定选项。此空前提到everyone understands and receives love in a specific language four to be exact及下面四个小标题,是关于人们表达爱的四种语言。由此可知,选项E是承上启下,句意为:继续往下读,你会学习和了解到更多关于表达爱的四种语言。故填E项。【37题详解】此题线索是词汇复现
83、。此段小标题是“语言一:表达感谢”,选项C意为:表达感谢不必复杂。小标题中appreciation与下文的appreciate和kindness是同根词和同义词复现。故填C项。【38题详解】此题线索是词汇复现和语篇结构。根据文章前后段的标题形式可知,该空应为此段小标题。根据此段第一句Actions speak louder than words ( 行动胜于语言 )和下文的These service的词汇复现,可确定选项A意为:服务行为。故填A项。【39题详解】此段主题是spend time with each other。选项F意为:由于高科技,人们经常发短信,或者锁定在社交媒体上,而不是一
84、起度过宝贵的时光。此空后是建议人们放下手机,离开电视,要互相倾听和交流,都是围绕话题spend time。故填F选项。【40题详解】此题线索是代词指代。此段主题是通过,身体接触表达爱。选项D意为:他们无需通过语言就交流和表达了爱。代词They指代上一句的people。故选D项。【点睛】七选五做题技巧1. 略读文章抓大意即以最快的速度跳跃式地浏览文章的大小标题、首段、每段的首句,以及表示句、段关系的连接性词语(如however, but等词后的内容) ,以了解文章的基本结构和内容大意。 如此篇文章可以跳跃式地浏览文章,会发现每一小段的小标题分别介绍四种languages of love, 文章第
85、一小题就可以根据此线索确定选项。2. 重点阅读上下句因为正确选项必定会与上下句之间语义衔接、逻辑通顺,解题时大多只看上句,或只看下句,就可基本确定答案。如第4小题,空后是建议人们放下手机,离开电视,要互相倾听交流,与选项F话题相关。 3. 标题结构如果考查段落标题,先看看其他标题的语言形式。同一文章中的几个段落小标题基本上是同一语言形式。如果其他标题是名词短语,该题答案也是名词短语;如果其他标题是祈使句,该题的答案也是祈使句。如:如第3小题,空格处在段落的首句,观察其他每段的小标题,形式都是Language ,后接名词短语,此空格处也应该是名词短语,可以帮助确定选项。4. 词语复现显神功上下文
86、与主题相关的词语通常会以原词、同义词或近义词等形式在上下文中重复出现,这种现象叫词语复现。同一个词的重复出现叫原词复现;以同义词的形式重复出现,叫同义复现;以近义词或近义表达(意思相近,表达方式不同)的形式重复出现,叫近义复现;以词义相同而词性不同的形式重复出现,叫同根复现。还有上义词与下义词的复现(adult是teacher, parent的上义词,而teacher, parent就是adult的下义词)。如第2小题的线索是词汇复现。此段小中appreciation与下文的appreciate和kindness是同根词和同义词复现。 值得注意的是,有的题利用词语复现解题十分管用,但这并不意味
87、着凡与上句或下句有复现词的选项就一定是正确选项,只是正确的可能性更大,在解题过程中需重点考虑或优选考虑而已。是否为正确答案,还得将含复现词的选项代入原文,看该选项与上下文是否真的衔接,只有上下衔接紧密的才是正确选项。5. 代词逻辑亦管用七选五就是考查上下文之间的衔接,而代词是语篇衔接的重要手段之一,故解题中要善于利用这一衔接手段。 如第5小题,此段主题是通过身体接触表达爱。选项D中的代词They指代上一句的people,可以帮助确定选项。第二部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳
88、选项。Hansen and his 10-year-old son Chase search the streets of Salt Lake City every weekend for the homeless to take to lunch. They started Project Empathy(共情)four years ago to _41_a meal, listen to their stories and figured out how they could _42_ help .Just start with a smile, a hello. It really ju
89、st starts with that. If you do it, you can make a connection. A small gesture can have a _43_ impact on others less fortunate, Hansen _44_ in an interview.Some of these shared meals have turned into stronger _45_Ward, a homeless, was _46_ in a flat. He credited the Hansens with helping him _47_the d
90、ifficult process of moving off the streets. It is great to have friends who make us feel _48_ and Im impressed with the pair, Ward said.Father and sons _49_have developed into a passion project that _50_ faith and community, which emphasizes the _51_ community members can have in uplifting the homel
91、ess. They know they cant settle the homeless _52_ alone. Theyre hoping empathy will _53_My hope for the future is to _54_ more connection across our country. We could and we will succeed _55_ we have other people join in and help the homeless, Chase said.41. A. buyB. cookC. shareD. eat42. A. oftenB.
92、 furtherC. alsoD. even43. A. dramaticB. differentC. minimumD. decisive44. A. remarkedB. praisedC. jokedD. quoted45. A. desiresB. connectionsC. motivationsD. opinions46. A. providedB. permittedC. abandonedD. housed47. A. throughB. forC. despiteD. to48. A. surprisedB. relaxedC. awesomeD. calm49. A. dr
93、eamsB. influencesC. experiencesD. efforts50. A. assessesB. comparesC. highlightsD. respects51. A. importanceB. taskC. chanceD. role52. A. argumentB. problemC. debtD. conflict53. A. go awayB. catch onC. fade outD. give off54. A. spreadB. missC. exchangeD. maintain55. A. beforeB. ifC. untilD. so【答案】41
94、. C 42. B 43. A 44. A 45. B 46. D 47. A 48. C 49. D 50. C 51. D 52. B 53. B 54. A 55. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了Hanson父子成立“共情”项目帮助无家可归者的故事。Hanson认为我们一个小小的举动,会给无家可归的人带来巨大影响。他们希望社区成员能够意识到自己可以帮助别人的角色,也希望“共情”项目可以变得流行,这样就有更多的人加入来帮助无家可归者。【41题详解】考查动词词义辨析。句意:四年前,他们启动了共情项目,来共享食物、听他们的故事以及想想他们如何提供进一步的帮助。A. buy买;
95、 B. cook烹饪;C. share共享;D. eat吃。根据下文的Some of these shared meals have turned into stronger _5_Ward可知此处用“共享”符合语境,share是原词复现,故选C项。【42题详解】考查副词词义辨析。句意:同上。A. often常常;B. further进一步;C. also也;D. even甚至。结合上下文可知,此处是指,除了给那些无家可归的人共享食物和听他们讲述自己的事情外,父子两如何为他们提供进一步的帮助,故选B项。【43题详解】考查形容词词义辨析。句意:Hansen在以此采访中说:“一个小小的行为能够给那
96、些不幸的人带来巨大的影响。”A. dramatic巨大的;B. different不同的;C. minimum最小的;D. decisive决定性的。根据下文的He credited the Hansens with helping him _7_the difficult process of moving off the streets.可知Hansen的行为让Ward有了巨大改变,故选A项。44题详解】考查动词词义辨析。句意:同上。A. remarked说;B. praised赞美;C. joked开玩笑;D. quoted引用。此处用了Hanson采访时说的一句话,故用“说”符合语境,
97、故选A项。【45题详解】考查名词词义辨析。句意:这些共享的食物已经变成了强有力的联系。A. desires渴望;B. connections联系;C. motivations动机;D. opinions意见。根据上文的If you do it, you can make a connection.可知此处用“联系”符合语境,connection是原词复现,故选B项。【46题详解】考查动词词义辨析。句意:Ward,一个无家可归的人,被安置在一间平房里。A. provided提供;B. permitted允许;C. abandoned抛弃;D. housed提供住所。结合上下文可知,此处是指Han
98、son父子给Ward提供了一间平房用来居住,故选D项。【47题详解】考查介词词义辨析。句意:他感谢Hanson父子帮助他度过了搬离街道的艰难过程。A. through穿过;B. for为了;C. despite尽管;D. to向,对于。根据句意可知,此处考查固定用法help sb through“帮某人度过”,故选A项。【48题详解】考查形容词词义辨析。句意:ward说:“有让人感觉良好的朋友真好,我对他们两人印象深刻。” A. surprised惊讶的;B. relaxed放松的;C. awesome很好的;D. calm冷静的。结合上下文可知,Hanson父子帮助无家可归的人,和他们共享食
99、物、给他们提供住所等,这让他们感觉非常好,故选C项。【49题详解】考查名词词义辨析。句意:父亲和儿子的努力已经发展成为一个强调信仰和社区的激情项目,它强调了社区成员能够帮助无家可归者的角色。A. dreams梦想;B. influences影响;C. experiences经历;D. efforts努力。结合上下文可知,此处是指父子两帮助无家可归的人的努力,影响了周围的人,故选D项。【50题详解】考查动词词义辨析。句意:同上。A. assesses评估;B. compares比较;C. highlights强调;D. respects尊敬。根据下文的which emphasizes the _
100、11_ community members can have in uplifting the homeless.可知此处用“强调”符合语境,highlight和emphasize是同义词复现,故选C项。【51题详解】考查名词词义辨析。句意:同上。A. importance重要性;B. task任务; C. chance机会;D. role角色。结合上下文可知,此处是指社区的每个成员都可以帮助无家可归的人,即每个人都可以充当帮助别人的角色,故选D项。【52题详解】考查名词词义辨析。句意:他们知道,以他们的一己之力无法解决无家可归的问题。A. argument争论;B. problem问题;C.
101、 debt债;D. conflict冲突。根据常识可知,无家可归是一个社会问题,故选B项。【53题详解】考查动词短语辨析。句意:他们希望“共情”可以变得流行。A. go away走开;B. catch on变得流行;C. fade out淡出;D. give off散发(光/热/气体)。根据上文的They know they cant settle the homeless _12_ alone.可推测,他们希望“共情”这个项目可以变得流行,这样可以让更多的人来帮助无家可归者,故选B项。【54题详解】考查动词词义辨析。句意:Chase说:“我将来的愿望是在全国范围内传播更多的联系。我可以且一定
102、会成功,如果有其他人加入来帮助无家可归者。” A. spread传播;B. miss错过;C. exchange交换;D. maintain维持。根据下文的across our country可知此处用“传播”符合语境,故选A项。【55题详解】考查连词词义辨析。句意:同上。A. before在之前;B. if如果;C. until直到;D. so因此。根据句意可知,此处用“如果”符合语境,故选B项。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)语法填空Its common to see food delivery workers riding electric bikes in a hurr
103、y through big cities in China. Some of them even risk _56_ (run) red lights to deliver their meals in time. However, such careless behavior often causes serious problems.The reason for the rise of such a careless behavior is that there is _57_ large demand for food delivery workers, and many compani
104、es offer high salaries _58_(attract) new workers.In fact, food delivery workers are often under high _59_(press) from their employers. They face company fines for delivering food late. Moreover, the more orders they take, the more money they can earn, _60_ leads to some workers checking _61_(they) m
105、obile phones for new orders while they are riding their bikesWhile most companies require delivery workers to follow traffic rules, it remains a problem whether these requirements and rules are _62_(strict) obeyedTo solve the problem, some cities _63_(take) action since last year. Shanghai required
106、the delivery workers should_64_(train) on traffic rules and safety. Now in Shenzhen, if a delivery worker gets caught breaking traffic rules more than twice, he or she will be banned _65_ driving food delivery vehicles for a whole year.【答案】56. running 57. a 58. to attract 59. pressure 60. which 61.
107、their 62. strictly 63. have taken 64. be trained 65. from【解析】【分析】这是一篇议论文。本文主要介绍了了骑电动自行车的食品送货工人由于粗心行驶常常引起严重的问题,并对这种现象出现的原因进行了分析。【56题详解】考查动名词。句意:有些人为了及时送饭甚至冒着闯红灯的危险。risk doing sth为固定搭配,意为“冒险做某事”。故填running。【57题详解】考查冠词。句意:这种粗心行为上升的原因是对食品送货工人的需求量大造成的。demand 为可数名称,且large首字母的发音为辅音音素,所以用a来表示泛指,a large deman
108、d for意为“对.巨大的需求量”,故填a。【58题详解】考查非谓语作目的状语。句意:许多公司为了吸引新工人而提供高薪。分析句意可知,动词不定式表目的,故填to attract。【59题详解】考查名词。句意:事实上,食品配送工人经常受到来自雇主的压力。分析句子可知,本句中的press在句子被形容词high修饰,一起作under的介词宾语,因此要用名词pressure。故填pressure。【60题详解】考查定语从句。分析句子the more orders they take, the more money they can earn,_5_ leads to some workers chec
109、king their mobile phones可知,本句为非限制性定语从句,前面句子作定语从句的主语,所以要用which指代前面的内容。故填which。【61题详解】考查人称代词。句意:他们接的订单越多,他们赚钱越多,这导致(为了节省时间)当他们骑车时会看手机。分析句意可知,是配送工人骑车时看他们的(their)的手机。故填their。【62题详解】考查副词作状语修饰动词。句意:虽然大多数公司要求送货工人遵守交通规则,但这些要求和规则是否严格遵守,仍然是个问题。分析句子rules are _7_ (strict)obeyed可知,形容词strict在句中修饰动词obey,修饰动词要用副词,故
110、用其副词形式strictly。故填strictly。【63题详解】考查谓语动词的时态。根据句中的时态状语“since last year”可知,本句中要用现在完成时,主语是复数名词some cities,故填have taken。【64题详解】考查虚拟语气。分析句子Shanghai required the delivery workers should_9_ (train) on traffic rules and safety可知,本句中require表示建议,所带的宾语从句要用虚拟语气should+动词原形,should可省略。本句中的工人是被培训,故要用(should) be trai
111、ned,其中的should可省略。故填be trained。【65题详解】考查介词。ban sb.from doing sth,为固定搭配,意为“禁止某人做某事”。其被动形式为sb, be banned from doing sth.,故填from。第三部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)66. 假定你是李华,受母亲影响,喜欢中国传统手工艺刺绣。最近,得知你的英国朋友 Lisa正在苏州学习刺绣。请你给她写封邮件,内容包括:1.询问学习情况;2.分享你的作品;3.希望保持交流。注意:1.词数80左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯。注:刺绣 embroidery_【答案】Dea
112、r Lisa,It is nice to know you are learning how to do embroidery in Suzhou, for I am also a big fan of this traditional Chinese handicraft. I wonder how you are getting along with your embroider courses.My mother is credited with arousing my interest in Chinese silk embroidery. Under her guidance, I
113、have just finished one piece of needlework and Id like to share it with you. If convenient, we can continue learning from each other by sharing our works and communicating regularly.Hope you can make more progress.Yours,Li Hua【解析】【分析】本文为应用文。假定你是李华,受母亲影响,喜欢中国传统手工艺刺绣。最近,得知你的英国朋友 Lisa正在苏州学习刺绣。请你给她写封邮件,
114、内容包括:询问学习情况;分享你的作品;希望保持交流。【详解】本文为书信体作文。书信体作文分为三个部分,第一部分叙述写邮件的原因,你受母亲影响,喜欢中国传统手工艺刺绣。最近,得知你的英国朋友 Lisa正在苏州学习刺绣。给她写封邮件。第二部分叙述邮件的内容,包括:询问学习情况;分享你的作品;希望保持交流。最后表达自己的期待。注意词数80左右;可适当增加细节,以使行文连贯。同时运用一些顺序连词让整个文章更顺畅,句式也要灵活多变,如运用一些复合句如定语从句,状语从句等。【点睛】文章内容要点完整,结构合理。句式比较灵活,既有简单句与复杂句结合,如复杂句It is nice to know you are
115、 learning how to do embroidery in Suzhou, for I am also a big fan of this traditional Chinese handicraft. I wonder how you are getting along with your embroider courses。还有并列句如Under her guidance, I have just finished one piece of needlework and Id like to share it with you;省略句如 If convenient, we can
116、continue learning from each other by sharing our works and communicating regularly;以及宾语从句如Hope you can make more progress。第二节(满分25分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。 I received an urgent call from my aunt. “Turn on the TV. Grannys on the Channel 10 news.” It turned out that Granny had made a
117、 sandwich run for her office and was stopped at a red light downtown. She had the window rolled down to enjoy the breeze when a man rushed up to the drivers side window, intending to carjack (劫车) her.Now, what the would-be carjacker couldnt have known was that this woman simply wasnt “a granny”. Thi
118、s was Nancy Johnson the same woman who owned and lived on a Texas cattle farm, drove her own tractors, and dug her own post holes to lay fence. The week before, she had shot a rattlesnake and chopped off its head with a shovel. She was the proud owner of the new minivan (小型货车) she was driving. In ot
119、her words, she was not your normal kind of granny.The carjacker leaned into the open window, one hand stuffed in his pocket, and said, “Get out of this car. I have a gun, and I will shoot you.” A statement like that would have terrified anyone else. Instead, Granny saw it as a challenge. “If you rea
120、lly had a gun in your pocket, you wouldve pulled it out and led with that first,” she shouted at him, apparently unworried.She was right. The criminal didnt have a gun. He instead reached into the window, grabbed her, and tried to pull her out of the van. He pulled open the door, wildly catching Gra
121、nnys arms. Granny leaned her shoulder inside to press the horn (喇叭)and started yelling to make people around notice what was happening. With the door now open, she held tight the steering wheel with one arm and started kicking the man anywhere her foot could make contact. This tall woman had quite a
122、 reach.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Paragraph1: After a well-placed kick, the man was done, and attempted to release her and run._Paragraph 2: Later, we asked “Granny ,dont you realize you could have got yourself killed?”_【答案】After a well-placed kick, the man was done, and attempted to rel
123、ease her and run. But Granny wouldnt stand for that. It was now her turn to grab onto him, her hands made strong from hours and hours of farm work. That poor fool didnt have a chance. She shouted for help to bystanders, and they rushed to her aid. With Granny leading the charge, a group of strangers
124、 came together and pinned the man to the sidewalk, holding him there until the police came. A silver-haired woman had just made a citizens arrest.Later, we asked “Granny, dont you realize you could have got yourself hilled?” Grannys answer was surprisingly amusing and simple: “I wasnt scared of that
125、 little idiot. Id had my brand-new van for less than two days and a pack of good sandwiches for my office. And there was no way he was going to get either of those!” But we all learned an important lesson from her that day- the same lesson that had been building through the years. She encouraged us
126、to push boundaries and expectations. But even more so, she taught us fearlessness.【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读所给文章可知,本文以事件发展为线索展开。讲述了作者的奶奶开车上街。在停车等红绿灯的时候遇到了拦路抢劫犯。作者的奶奶没有被吓到,反而在路上和抢劫犯做斗争。抓住了抢劫犯,并因此上了电视。【详解】1.段落续写:由第一段内容“在踢了一脚后,这名男子被击倒,并试图放开她并逃跑。”可知本段接下来应该描写该歹徒试图逃跑而奶奶伙同其他人制服歹徒,并因此上了电视。详细写奶奶是如何抓住那个歹徒的。由第二段
127、内容“奶奶,难道你没有意识到你会被人盯上吗?”可知本段应该描写奶奶不畏惧任何坏人。并且通过奶奶的事迹,教会了我们一些人身哲理:我们要无所畏惧。2.续写线索:奶奶与他人一起制服歹徒警察赶到抓走歹徒奶奶接受采访采访中表达感受,教会大家“无所畏惧”。3.词汇激活行为类抓住:grab/catch/hold/pin/seize/arrest帮助:help/with the help of/cry for/shout for情绪类害怕:fear/fearful/ desperately/afraid/scared勇敢:brave/courageous/valiant【点睛】高分句型1With Granny leading the charge, a group of strangers came together and pinned the man to the sidewalk, holding him there until the police came. (使用with的复合结构及现在分词作状语)高分句型2But we all learned an important lesson from her that day- the same lesson that had been building through the years. (使用that引导定语从句)