1、江苏省启东中学2019-2020学年高二英语上学期期中试题(含解析)第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节:听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the woman want to eat?A. Pork pies. B. Beef pies. C. Egg cakes.2. When will the mall close?A. In half an hour. B. In an hour. C. In one
2、hour and a half.3. How does the man feel about the family party?A. Excited. B. Hesitant. C. Scared.4. What is the woman looking at?A. A painting. B. A photo. C. A mirror.5. What crop does the womans uncle plant?A. Beans. B. Cotton. C. Corn.第二节:听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应
3、位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Where does the conversation likely take place?A. At a movie theater. B. At the speakers home. C. At an electronics store.7. How does the man plan to make his viewing experience better?A. Hell buy a bigger TV. B. Hell put
4、 a screen up on the wall. C. Hell connect a set of speakers.听第7段材料,回答第8、9题。8. What are the speakers mainly talking about?A. A basketball game. B. A nature picture. C. A hunting incident.9. Why is the man surprised?A. The zebra jumped over the photographer. B. The lion caught the zebra.C. The photogr
5、apher wasnt hurt.听第8段材料,回答第10至12题。10. What business move did the speakers make?A. They opened an online store. B. They closed their physical store. C. They started an advertising firm.11. What does the man probably hope will happen?A. Younger people will appreciate their products. B. He will get som
6、e young people to work for him.C. People his age will promote his business via social media.12. Who are the speakers target customers?A. People aged 15-30. B. People aged 45-60. C. People over 60.听第9段材料,回答第13至16题。13. What is the probable relationship between the speakers?A. Teacher and student. B. B
7、oss and worker. C. Co-workers.14. What do we know about the new fish?A. They are small. B. They have huge teeth. C. They are inactive.15. What was likely in Maudes picture?A. A blue fish. B. The research team. C. The ocean.16. What happens to the fish when theyre taken out of their environment?A. Th
8、ey can still live well. B. They fall apart quickly. C. They stop being transparent.听第10段材料,回答第17至20题。17. How long was the team working on the project?A. For 4 years. B. For 8 years. C. For 10 years.18. Who is the team leader?A. OReilly. B. Tabriz. C. Moradi.19. Which car did the team recreate?A. An
9、Iranian one. B. An Italian one. C. A British one.20. What was the engineers primary goal?A. To develop a car superior to the initial model. B. To put super sports cars into mass production.C. To learn how to make a sports car by themselves.第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节:阅读下列短文,从题后所给的A、B、C、D四个答案中,选出最佳选项(每题2
10、分,满分30分)AThe Puffing Billy Railway, located about 40km east of Melbourne, was constructed in the early 1900s to open up remote areas. The present line between Belgrave and Gembrook travels through the forests and farmlands of the magnificent Dandenong Ranges. Today, this non-profit Railway operates
11、almost daily thanks to the tireless efforts of more than 900 dedicated volunteers.General Information:People with disabilities can be accommodated on most excursion trains, including a limited number of wheelchairs. Please phone to check availability.Easy access toilets are at Belgrave, Lakeside and
12、 Gembrook.Refreshments and souvenirs are available at most stations.Railway Tracks standing and walking on the tracks is not permitted.Prams (婴儿车) only folding or narrow type prams can be accommodated through the narrow carriage doors.Smoking is not permitted on the train or under any roofed areas.A
13、ssistance Dogs certified by a registered authority are the only dogs allowed on the train and must be kept on lead at all times.Alcohol is not permitted on trains (except as provided in dining cars).Toilets are located at each station. Parenting rooms are located at Belgrave, Lakeside & Gembrook.Pho
14、tographs and videos for personal use are permitted. Wedding photography and any use re-use or reproduction for commercial purposes is prohibited without prior written permission.1. The above information is mainly intended for _.A. international tourists in AustraliaB. potential travellers of the ste
15、am trainsC. local residents in Dandenong RangesD. volunteers on the Puffing Billy Railway2. People are not permitted to bring _ onto the excursion trains.A. pramsB. guide dogsC. wheelchairsD. alcohol3. What can be learned from the above information?A. Taking photos is forbidden on most excursion tra
16、ins.B. Toilets for the disabled are not available at all stations.C. Foreign visitors to Australia can also get concession fares.D. One can get tickets at a lower price as long as he books in advance.【答案】1. B 2. D 3. B【解析】【分析】这是一篇说明文。短文向游客介绍了一些关于乘坐澳大利亚普芬比利蒸汽火车旅行等相关事宜。【1题详解】推理判断题。由“Australias Favouri
17、te Steam Train中的“The present line between Belgrave and Gembrook travels through the forests and farmlands of the magnificent Dandenong Ranges.” 现在贝尔格雷夫和杰姆布鲁克之间的线路穿过雄伟的丹东山脉的森林和农田。以及General Information中具体内容可以判断出,以上资料主要是提供给可能乘坐蒸汽火车的旅客。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据Alcohol is not permitted on trains (except as pro
18、vided in dining cars).可知,列车上禁止饮酒(餐车除外)。所以人们不准带酒上游览火车。故选D项。3题详解】推理判断题。由“General Information”中的“Easy access toilets are at Belgrave, Lakeside and Gembrook.”可知,只有Belgrave, Lakeside and Gembrook.这三个站点设有残疾人士厕所。所以判断出并非所有车站都设有残疾人士厕所。故选B项。【点睛】通过对事物否定或者半否定也是解决推理判断的重要方法之一。由“General Information”中的“Easy access
19、toilets are at Belgrave, Lakeside and Gembrook.”可知,在所有车站中,只有这三个地点设有残疾人士厕所。所以我们推断出,不是所有的车站都设有残疾人士厕所。实际上是对事物的不完全否定。所以同学们要结合句意,通过对事物的否定或者半否定解决推理判断题。BMickey Mouse and Shrek are just a couple of the American animated (动画的) characters loved the world over. And they are examples of the evolution of animati
20、on, which has brought unique new life to the film industry.Among the first American animated films was Light of the Moon, a silent movie produced in 1911 using silhouette (剪影) animation, where the characters are represented only as black silhouettes.The real breakthrough for American animation came
21、with Steamboat Willie, created by Walt Disney and released in 1928. It was the first animated film to be accompanied by sound, and its main star, Mickey Mouse, became one of the most loveable and enduring animated characters ever created. Disney also created the first American full-length animated f
22、ilm, Snow White and the Seven Dwarfs. Released in 1937, it enjoyed worldwide box-office success.Disneys extremely careful attention to high-quality detail in the thousands of hand-painted drawings required at that time to make an animated film elevated this film technique to the level of a serious a
23、rt form.Clay animation is a type of stop-motion animation using forms made of clay. Clay animation films have been produced in the United States since 1908. But this form of animation only won wide popular appeal in 1955 with a short film called Gumbasia, created by Art Clokey.Computer-generated ima
24、gery, or CGI, brought animation to a new level of artistry and realism. Used in film since the 1960s, CGI animation began to develop rapidly in the mid-1990s. Toy Story, released in 1995 and created by Pixar and Disney Studios, was the first completely computer-generated animated feature film.In 200
25、1, DreamWorks and Pacific Data Images released Shrek, the first computer-animated feature film to win an Oscar. Shrek returned in 2004 with his talking donkey, his princess bride Fiona and an army of fairy-tale characters in Shrek 2. Hugely popular, that film became the highest-grossing (票房最高的) anim
26、ated film of all time.In addition to strictly animated movies, animation has been mixed into films showing live actors as well. Who can forget the terrifyingly real dinosaurs thundering through Steven Spielbergs Jurassic Park movies and the actors they chased? Thanks to the powerful capabilities of
27、todays computers and the unlimited imagination of American filmmakers, animation will be entertaining audiences worldwide for a long time to come.4. The passage is mainly about the _ of animation.A. influenceB. popularityC. charactersD. development5. Which film marked the beginning of the complete d
28、igital age of American animation?A. Light of the Moon.B. Steamboat Willie.C. Toy Story.D. Shrek.6. It can be learned from the passage that _.A. Jurassic Park movies involve only live actorsB. clay animation enjoys long-lasting popularityC. computers make animated characters more lovelyD. Disney play
29、ed a very important role in promoting animation7. What can be inferred about the future of animation from the passage?A. Animation will forever remain an essential form of entertainment.B. Animation will be replaced by new forms of films in the near future.C. Animation will continuously gain new lif
30、e due to computers and imagination.D. Animation will get more popular in the future for the developing film technology.【答案】4. D 5. C 6. D 7. C【解析】这是一篇说明文。文章介绍了动画由一开始的默片发展到有声电影,粘土动画,计算机合成影像,计算机动画电影,再到后来的真人动画电影。【4题详解】主旨大意题。文章介绍了动画由一开始的默片发展到有声电影,粘土动画,计算机合成影像,计算机动画电影,再到后来的真人动画电影,比如侏罗纪公园,通篇在讲述动画的发展,故选D项。
31、【5题详解】细节理解题。根据第六段最后一句话Toy Story, released in 1995 and created by Pixar and Disney Studios, was the first completely computer-generated animated feature film.“玩具总动员于1995年上映,由皮克斯和迪斯尼制作,是第一部完全由电脑制作的动画电影。所以Toy Story标志着美国动画完全数字时代的开始。故选C项。【6题详解】推理判断题。根据第三段The real breakthrough for American animation came
32、with Steamboat Willie, created by Walt Disney and released in 1928.美国动画的真正突破是1928年沃尔特迪斯尼(Walt Disney)制作的影片蒸汽船威利号(Steamboat Willie)。 根据第四段Disneys extremely careful attention to high-quality detail in the thousands of hand-painted drawings required at that time to make an animated film elevated this f
33、ilm technique to the level of a serious art form.迪斯尼对当时制作一部动画片需要数千张手工绘图的细节质量有很高的要求,从而将这一制片技术提升为一种正规艺术形式。根据第六段Used in film since the 1960s, CGI animation began to develop rapidly in the mid-1990s. Toy Story, released in 1995 and created by Pixar and Disney Studios, was the first completely computer-g
34、enerated animated feature film.电脑生成图像自20世纪60年代开始在电影中使用,到20世纪90年代中期实现腾飞。1995年首映的玩具总动员(Toy Story)由皮克斯(Pixar)和迪斯尼制片厂(Disney Studios)共同制作,是第一部完全用电脑动画制成的故事片。由此判断出迪斯尼在推广动画方面起到了非常重要的作用。故选D项。【7题详解】推理判断题。根据最后一段Thanks to the powerful capabilities of todays computers and the unlimited imagination of American f
35、ilmmakers, animation will be entertaining audiences worldwide for a long time to come.可知,当今电脑的强大能力和美国电影制作者无穷的想象力将让动画在未来很长一段时间里为全世界观众带来娱乐视觉盛宴。由此判断出,美国动画为电影注入独特的新活力。故选C项。CBlue Planet IIs latest episode(一集) focuses on how plastic is having a disastrous effect on the ocean and slowly poisoning our sea c
36、reatures. Researchers recently also found that sea creatures living in the deepest place on Earth, the Mariana Trench,have plastic in their stomachs. Indeed, the oceans are drowning in plasticThough it seems now that the world couldnt possibly function without plastics, plastics used by consumers ar
37、e a remarkably recent invention. The first plastic bags were introduced in the 1950s; the same decade that plastic packaging began gaining in popularity in the United States. This growth has happened so fast that science is still catching up with the change. Plastics pollution research, for instance
38、, is still a very early scienceWe put all these plastics into the environment and we still dont really know what the outcomes are going to be. What we do know, though, is disturbing. Ocean plastic is estimated to kill millions of marine animals every year. Nearly 700 species,including endangered one
39、s, are known to have been affected by it. One in three leatherback turtles, which often mistake plastic bags for jellyfish, have been found with plastic in their bellies. Ninety percent of seabirds are now eating plastics on a regular basis. By 2050, that figure is expected to rise to 100 percentAnd
40、 its not just wildlife that is threatened by the plastics in our seas. Humans are consuming plastics through the seafood we eat. I could understand why some people see ocean plastic as a disaster, worth mentioning to the same degree as climate change. But ocean plastic is not as complicated as clima
41、te change. There are no ocean trash deniers (否认者), at least so far. To do something about it, we dont have to remake our planet energy systemThis is not a problem where we dont know what the solution is. We know how to pick up garbageAnyone can do itWe know how to dispose (处理) of it. We know how to
42、recycle. We can all start by thinking twice before we use plastic products. Things may seem ordinary, like using a reusable bottle or a reusable bag. But when taken collectively, these choices really do make a difference8. Why is plastics pollution research still a very early science?A. The plastics
43、 pollution research is too difficultB. Plastics have produced less pollution than coalC. The world couldnt possibly function without plasticsD. Plastics have gained in popularity too fast for science to catch up9. How did the author support his opinion in Paragraph 3?A. By statisticsB. By quotations
44、 from leading expertsC. By using examples from his own experienceD. By comparison and contrast10. What can we infer about climate change ?A. Climate change is caused by human activitiesB. Climate change is not as simple as ocean pollutionC. Climate change is less important than ocean pollutionD. Oce
45、an plastic is more complicated than climate change11. What is the main idea of this passage?A. Ocean pollution is a global issueB. The oceans become choked with plasticC. Blue Planet II has left viewers heartbrokenD. Plastics gain in popularity all over the world【答案】8. D 9. A 10. B 11. B【解析】本文是一篇说明文
46、。短文主要介绍了越来越多的塑料正在污染着海洋。【8题详解】细节理解题。根据第二段中This growth has happened so fast that science is still catching up with the change. Plastics pollution research, for instance, is still a very early science“这种增长如此之快,以至于科学仍在追赶这种变化。塑料污染的研究,举例来说,仍然是一个非常早期的科学。”可知,塑料污染研究之所以仍然是一门非常早期的科学,是因为塑料流行太快而科学不能赶上来。故选D。【9题详解
47、】推理判断题。根据第三段中Nearly 700 species,including endangered ones, are known to have been affected by it. One in three leatherback turtles, which often mistake plastic bags for jellyfish, have been found with plastic in their bellies. Ninety percent of seabirds are now eating plastics on a regular basis. By
48、 2050, that figure is expected to rise to 100 percent“近700种,包括濒危的,都受到它的影响。三分之一的棱皮龟腹部都有塑料制品,它们经常把塑料袋误认为水母。现在90%的海鸟定期食用塑料。到2050年,这一数字预计将上升到100%。”可知,在第三段作者通过数据来支持他的建议。故选A。【10题详解】推理判断题。根据第四段中But ocean plastic is not as complicated as climate change.可知,但是海洋塑料污染不像气候变化那么复杂。由此判断出,气候变化并不像海洋污染那么简单。故选B。【11题详解】
49、主旨大意题。通读全文尤其是根据第一段中Researchers recently also found that sea creatures living in the deepest place on Earth, the Mariana Trench,have plastic in their stomachs. Indeed, the oceans are drowning in plastic可知,研究人员最近还发现,生活在地球最深处-马里亚纳海沟 的海洋生物胃里有塑料。事实上,海洋正在被塑料淹没。所以短文的主旨大意为“海洋里充满了塑料 ”。故选B。DTablets(平板电脑) are
50、useful devices, but their big screens always make them as a burden to carry around without a bag. Wouldnt it be great if there were a phone with the powers of a tablet that could be folded up and fit neatly into the hand? Now something like a tablet-shaped but foldable(可折叠的) phone is about to become
51、 available. In February, Samsung and Huawei both introduced foldable phones, the Galaxy Fold and Huawei Mate X separately, to the public for the first time. Mobile phone use has entered the “foldable future”, the Verge noted.The technology could change our lives in significant ways. These devices, d
52、ue to their bendable screens, give us the larger screens we want but still fit easily into the pocket. The technology could change other devices too. For example, we could make TVs that stick to walls like posters, or fold up easily to hide away in drawers, which could help increase available space
53、to the maximum. In a keynote address, Justin Denison, Samsungs senior vice president, called the foldable screen “the basis for the smartphone of tomorrow”. “Its a blank canvas (画布) for us to do something beautiful together,” he said.So is there nothing to stand in the way of the foldable future? Ac
54、cording to tech news website Android Authority, the necessary displays were difficult to produce. In 2012, nine out of ten foldable screens produced were defective or unusable. Today, that 10 percent rate has been improved to almost 90 percent. However, at present these foldable devices are expensiv
55、e. For example, the price of Huawei Mate X is 17, 500 RMB. Thats a price that few people will be able to afford.But if the foldable device isnt going to change the world overnight, there is no doubt that it is coming. Patrick Moorhead, an industry expert told The Verge, “Few are debating if foldable
56、 mobile displays are the future of smartphones; the only question is when and by whom.”12. What do we know about foldable devices?A. They are too big to fit into the pocket.B. They could bring us much convenience.C. They have become available in January.D. They are a burden to carry around without a
57、 bag.13. What can we learn from Denisons words?A. The foldable screen has great potential.B. The technology could change other devices too.C. There must be many problems with the technology.D. The production of foldable phones will soon decrease.14. What does the underlined word in Paragraph 3 mean?
58、A. completeB. properC. imperfectD. normal15. What can be a suitable title for the text?A. Types of foldable phones.B. The coming of foldable devices.C. Popular devices on the market.D. Difficulties in producing foldable phones.【答案】12. B 13. A 14. C 15. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。短文介绍了随着科技的发展,可折叠技术将应用与手机上和电视上
59、,这项技术可以在很大程度上改变我们的生活,可折叠设备即将到来。【12题详解】推理判断题。根据第二段中The technology could change our lives in significant ways. These devices, due to their bendable screens, give us the larger screens we want but still fit easily into the pocket. The technology could change other devices too.“这项技术可以在很大程度上改变我们的生活。由于其可弯
60、曲的屏幕,这些设备给我们提供了我们想要的更大的屏幕,但仍然很容易放进口袋。这项技术也可能改变其他设备。”可推知,折叠设备可以给我们带来很多方便。故选B。【13题详解】推理判断题。根据第二段中In a keynote address, Justin Denison, Samsungs senior vice president, called the foldable screen “the basis for the smartphone of tomorrow”. “Its a blank canvas (画布) for us to do something beautiful togeth
61、er,” he said.“三星高级副总裁贾斯汀丹尼森(Justin Denison)在主题演讲中称,可折叠屏幕是“未来智能手机的基础”。“这是一块空白的画布,我们可以一起做一些美好的事情,”他说。”从Denison的话里可判断出,折叠屏幕具有很大的潜力。故选A。【14题详解】词义猜测题。根据第三段中According to tech news website Android Authority, the necessary displays were difficult to produce.“据科技新闻网站Android Authority称,必要的显示屏很难制作。”和第三段中Today,
62、 that 10 percent rate has been improved to almost 90 percent.“如今,这一比例已从10%提高到近90%。”可知,In 2012, nine out of ten foldable screens produced were defective or unusable.中的划线词的意思是“不完美的”。故选C。【15题详解】主旨大意题。根据最后一段中But if the foldable device isnt going to change the world overnight, there is no doubt that it i
63、s coming.“但如果这种可折叠设备不能在一夜之间改变世界,那么毫无疑问,它将会到来。”可知本文最佳标题是“可折叠设备的到来”。故选B。【点睛】做词义猜测题时,我们要特别注意熟词生义,切不可脱离语境想当然。在句子或段落中,我们可以利用熟悉的词语,根据语言环境所表示的关系推断生词词义,尤其要重视划线词前后的内容。本题第3小题,根据第三段中According to tech news website Android Authority, the necessary displays were difficult to produce.“据科技新闻网站Android Authority称,必要的
64、显示屏很难制作。”和第三段中Today, that 10 percent rate has been improved to almost 90 percent.“如今,这一比例已从10%提高到近90%。”可知,In 2012, nine out of ten foldable screens produced were defective or unusable.中的划线词的意思是“不完美的”。故选C。第二节:七选五(每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项维多余项。When you start a new job, youll prob
65、ably be introduced to a lot of new people on your first day. And its important to make a good impression. The following are some practical tips to help you.Show up earlyThis might seem easy, but many people dont do it._16_ .To make sure you can arrive early, give yourself extra time to get ready in
66、the morning and to travel to your destination._17_It can be difficult to find the right balance between having an influence on your new role, and disturbing the balance of the delicate office ecosystem. You dont want to walk in and get into trouble, but you also dont want to fade into the background
67、, either.Take plenty of notesIts a great idea to bring a small notebook and pen with you on your first day for taking down notes. Dont be shy about recording information that you know will be useful to you later, like names and passwords. Youre likely to face data-overload on your first day._18_.Wat
68、ch your body languageYouve probably read that body language is important for job interviews, but it can also be a valuable tool in creating a lasting impression when you start a new job. On your first day, be careful of conveying powerful body language. _19_.And do your best to avoid negative body l
69、anguage, such as yawning, frowning, or standing with your hands in your pockets.Step away from social mediaWhile on your first day at the office you must have all sorts of feelingsnerves, anxiety, joy, even boredomresist the desire to share it on social media. When it comes to updating your friends
70、and followers about the status of your newfound employment, always be cautious and assume your bosses are watching. _20_.A. Almost certainly, they will in factB. Be positive and show interestC. Be enthusiastic, but not overbearing(自大的)D. Smile often and look people in the eyeE. Body language is what
71、 we should avoidF. Arriving 5 to 10 minutes early gives you time to settle inG. So taking notes is a great way to keep on top of things【答案】16. F 17. C 18. G 19. D 20. A【解析】本文是一篇说明文。当每个人开始一份新工作时,他们可能会在第一天就被介绍给很多新朋友。文章介绍了一些实用的可以帮助新人留下好印象的建议。【16题详解】下文提示“为了确保你能早到,给自己额外的时间在早上做好准备,然后去你的目的地旅行。”承接下文,F项Arriv
72、ing 5 to 10 minutes early gives you time to settle in(提前5到10分钟到达可以让你有时间安顿下来)切题。故选F。【17题详解】此空是小标题,用短小精悍的祈使句,在B/C/D中选。再根据下文内容“在影响你的新角色和破坏微妙的办公室生态系统之间找到合适的平衡是很困难的。”由此可知,C项Be enthusiastic, but not overbearing(自大的)(要热情,但不要自大)切题。故选C。【18题详解】上文提示“第一天你可能会面临数据过载的问题。”承接上文,G项So taking notes is a great way to ke
73、ep on top of things(所以记笔记是掌握事情的好方法)切题。故选G。【19题详解】上文提示“第一天上班时,要注意传递强有力的肢体语言。”承接上文,D项Smile often and look people in the eye(看着别人的眼睛,经常微笑)切题。故选D。【20题详解】上文提示“当你告诉你的朋友和追随者你新工作的情况时,一定要小心,并假设你的老板正在看着你。”承接上文,A项Almost certainly, they will in fact(几乎可以肯定,事实上他们会的)切题。故选A。第三部分:语言知识运用(共三节,满分40分)第一节:完形填空:阅读下列短文,从题
74、后所给的A、B、C、D四个答案中,选出可以填入空白处的最佳选项(共20小题,每题1.5分,满分30分)We have all heard how time is more valuable than money, but is it _21_ to have too much?I_22_back in high school I spent most of my day at school since I also _23_a team sport. By the time I got home, I only had a few hours to do my homework, and I
75、had to do it _24_When I got into college, things _25_ I suddenly found myself out of class before noon time. Because of all this _26_ there was no sense of _27_ to do my school work immediately. I was performing this action of waiting until it later became _28_. Once that happened, I just kept_29_my
76、 studying further and further back in my day. Then I got to the point where I was_30_really late at night to get my work alone.One day I _31_a former classmate of mine who was _32_ a lot of money running a sideline(副业).Since his regular job was _33_, I asked him why he just didnt do his sideline ful
77、l-time. He said without the job, he would _34_ have too much time and would just do what I did back in_35_.He said that if he _36_the job, he would lose his _37_ to work and succeed.So, try _38_ your time with other work. This is why there is a _39_ that if you want something done, ask a _40_person
78、to do it.21. A. trueB. fairC. strangeD. possible22. A. rememberB. admitC. understandD. expect23. A. watchedB. loved.C. CoachedD. played24. A. at lastB. right awayC. of courseD. mattered25. A. happenedB. repeatedC. changedD. mattered26. A. extraB. difficult.C. valuableD. limited27. A. dutyB. achievem
79、entC. urgencyD. direction28. A. burdenB. reliefC. riskD. habit29. A. pushingB. takingC. settingD. calling30. A. hanging outB. staying upC. jogging roundD. showing off31. A. metB. helpedC. treatedD. hired32. A. raisingB. wastingC. demandingD. making33. A. safeB. importantC. boringD. rewarding34. A. l
80、uckilyB. hardlyC. hopefullyD. simply35. A. childhoodB. collegeC. townD. business36. A. quitB. foundC. acceptedD. kept37. A. heartB. chanceC. driveD. way38. A. savingB. filling upC. giving upD. trading39. A. messageB. storyC. sayingD. fact40. A. carefulB. busyC. reliableD. kind【答案】21. D 22. A 23. D 2
81、4. B 25. C 26. A 27. C 28. D 29. A 30. B 31. A 32. D 33. C 34. D 35. B 36. A 37. C 38. B 39. C 40. B【解析】作者通过亲身经历告诉我们:拥有太多时间就会拖延做事情,时间紧迫反而能合理安排时间把事情做好。【21题详解】考查形容词。A. true真实的;B. fair公平的;C. strange奇怪的;D. possible可能的。句意:我们都听说过时间比金钱更有价值,但是拥有的时间太多可能会把事情做好吗?表示“可能的”,表示作者的疑问,故选D。【22题详解】考查动词。A. remember记得;B.
82、 admit承认;C. understand理解;D. expect期望。此处表示回忆起高中时自己的生活,表示“回忆起”是remember back,故选A。【23题详解】考查动词。A. watched观察;B. loved热爱;C. coached训练;D. played玩。此处指自从我进行团体体育锻炼后多数时间在学校,表示“进行体育锻炼”是play sport,故选D。【24题详解】考查固定短语。A. at last最后;B. right away立刻,马上;C. of course当然;D. mattered有关系,要紧。因为在校时间多,在家做作业的时间就少了,所以在家时必须马上写作业。
83、下文do my school work immediately给了提示,故选B。【25题详解】考查动词。A. happened发生;B. repeated重复;C. changed改变;D. mattered要紧。大学生活和高中生活不一样,所以说发生了改变。根据常识选C。【26题详解】考查形容词。A. extra额外的;B. difficult困难的;C. valuable有价值的;D. limited有限的。此处指大学里有许多额外的时间,故选A。【27题详解】考查名词。A. duty责任;B. achievement成就;C. urgency紧急;D. direction方向。大学里没有马上
84、做作业紧迫感,与高中时抓紧时间做作业形成对比,故选C。【28题详解】考查名词。A. burden负担;B. relief救济;C. risk冒险;D. habit习惯。由于不急着写作业,所以后来就形成了等的习惯。故选D。【29题详解】考查动词。A. pushing推;B. taking拿;C. setting放置;D. calling呼唤。与上文的waiting呼应,指形成等的习惯后,我就不断地把学习往后推,越推越远。根据常识也可知答案,故选A。【30题详解】考查动词短语。A. hanging out挂出,常去某处;B. staying up熬夜;C. jogging round慢跑;D. s
85、howing off炫耀。根据late at night可知,是熬夜,此处指作业等到最后熬夜完成,故选B。【31题详解】考查动词。A. met遇见;B. helped帮助;C. treated治疗;D. hired雇用。此处指遇到了以前的同学,故选A。【32题详解】考查动词。A. raising举起;B. wasting浪费;C. demanding要求;D. making获得。此处指经营副业挣了许多钱,“挣钱”是make money,故选D。【33题详解】考查形容词。A. safe安全的;B. important重要的;C. boring无聊的;D. rewarding有益的。因为他的常规工
86、作是无聊的,所以作者建议他把副业作为全职工作。故选C。【34题详解】考查副词。A. luckily幸运地;B. hardly几乎不;C. hopefully有希望地;D. simply简单地。朋友说如果没有这个工作,很简单他就会有太多无聊的时间。根据语境故选D。【35题详解】考查名词。A. childhood童年时期;B. college大学;C. town城镇;D. business商业。他就会像我大学时一样因为有太多的时间而不忙着做事,与上文内容呼应,故选B。【36题详解】考查动词。A. quit放弃;B. found发现;C. accepted接受;D. kept保持。如果他放弃工作,就
87、会失去工作和成功的动力。与作者的建议呼应,故选A。【37题详解】考查名词。A. heart心脏;B. chance机会;C. drive驱动力;D. way方法。此处指如果他放弃工作,就失去了紧迫感,就会失去工作和成功的动力。表示“动力”,故选C。【38题详解】考查动词。A. saving节约;B. filling up装满;C. giving up放弃;D. trading交易。句意:试着用其他工作装满你的时间,使自己忙起来。故选B。【39题详解】考查名词。A. message消息;B. story故事;C. saying谚语;D. fact事实。此处指if you want somethi
88、ng done, ask a 55 person to do it.这句谚语,故选C。【40题详解】考查形容词。A. careful小心的;B. busy忙碌的;C. reliable可靠的;D. kind善良的。此处指如果你想做某事,请忙碌的人去做。忙碌的人会抓紧时间完成,不忙的人只会拖延时间。故选B。点睛:、完形填空的解题技巧之一就是要根据上下文来学会“推理”出最佳选项。同学们要遵循“上下求索”的原则来查找信息。例如小题4因为在校时间多,在家做作业的时间就少了,所以在家时必须马上写作业。下文do my school work immediately给了提示,故选B。小题10根据句中late
89、 at night可知,是熬夜,此处指作业等到最后熬夜才完成。第二节:短文填空阅读下面材料,在空白处填入适当的内容或括号内单词的正确形式(不多于3个单词)。The Wandering Earth is a Chinese science fiction movie, _41_ is based on the novel of _42_ same name by Liu Cixin, and was released on February 5, 2019, the Chinese New Years Day.After learning the sun is dying out ,people
90、 all around the world feel _43_(panic),so they build giant planet thrusters(星球推进器)to move the earth out of its orbit and sail _44_to a new star system. The 2500 years journey comes with unexpected dangers, but in order to save humanity, a group of young people come out bravely and fight hard for eve
91、ryones_45_ (survive)。We _46_ (impress) to see the theme of this film. It doesnt particularly show somebodys ability to save our world _47_ shows all the human beings are working together,_48_(spare)no effort to save this world.The Wandering Earth is seen by people _49_the dawn(开端) of Chinese science
92、 fiction movies. It means that Chinas sci-fi movies have_50_(official) set sail.【答案】41. which 42. the 43. panicked 44. it 45. survival 46. are impressed 47. but 48. sparing 49. as 50. officially【解析】本文是一篇电影介绍。文章介绍了根据刘慈欣同名小说改编的中国科幻电影流浪的地球。【41题详解】考查非限制性定语从句。句意:流浪的地球是根据刘慈欣同名小说改编的中国科幻电影。此处movie是先行词,指物,在后
93、面的非限制性定语从句中作主语,that不能引导非限制性定语从句,故填which。【42题详解】考查定冠词。句意:流浪的地球是根据刘慈欣同名小说改编的中国科幻电影。此处特指“相同的名字”,所以在same前用定冠词the,故填the。【43题详解】考查过去分词作表语。句意:在得知太阳即将灭绝后,世界各地的人们都感到恐慌。此处表示“感到惊慌”,主语为people。所以用过去分词作表语,故填panicked。【44题详解】考查代词。句意:所以他们建造了巨大的行星推进器,把地球从轨道上移开,把它带到一个新的恒星系统。此处用it指代the earth,故填it。【45题详解】考查名词。句意:但为了拯救人类
94、,一群年轻人勇敢地站出来,为每个人的生存而努力奋斗。名词所有格后面用名词形式,故填survival。【46题详解】考查一般现在时态的被动语态。句意:我们对这部电影的主题印象深刻。此处句子主语we和impress之间是被动关系,结合句意可知用一般现在时态的被动语态,故填are impressed。【47题详解】考查并列连词。句意:它并没有特别显示某人的能力来拯救我们的世界,而是显示了所有人都在一起努力,不遗余力地拯救这个世界。固定搭配:notbut“不是而是”为固定短语。故填but。【48题详解】考查现在分词作伴随状语。句意:它并没有特别显示某人的能力来拯救我们的世界,而是显示了所有人都在一起努
95、力,不遗余力地拯救这个世界。此处是现在分词作伴随状语,空处所填词与all the human beings在逻辑上是主动关系。故填sparing。【49题详解】考查介词。句意:漫游地球被人们视为中国科幻电影的开山之作。固定搭配:seeas“把看作”。故填as。【50题详解】考查词副词。句意:这意味着中国科幻电影正式启航。此处set是动词,由副词来修饰,故答案为officially。第三节:动词填空在下列句子的空格上填上所给动词的正确形式51.When I got back home I saw a message pinned to the door _(say), “Sorry to mis
96、s you; will call later.”52.A computer does only what thinking people have it _(do).53. Do you have any letters _ (post) today? My son posted it for me this morning. Thank you anyway.54. How did you know the surprising news? I happened _ (cover) the event then.55.The road _(repair) now will be open n
97、ext month56.The Smiths are sitting at the dinner table, _(prepare) to have supper.57.He worked all day long, only _(stop) to have a cup of water.58.No one would have imagined there still _(be) in the sunken ship.59._(laugh) at in front of a crowd of people is an embarrassed experience.60._(give) the
98、 general condition of his health, I think he is not suitable for long distance travel.【答案】51. saying 52. do 53. to be posted 54. to be covering 55. being repaired 56. prepared 57. stopping 58. being 59. Being laughed 60. Given【解析】【51题详解】考查现在分词作后置定语。句意:回到家,我看到门上别着一张纸条,上面写着:“很抱歉没见到你;以后再打电话给你。”此处messag
99、e和say之间是一种主动关系,是现在分词作后置定语,故填saying。【52题详解】考查不带to的动词不定式作宾语补足语。句意:电脑只做人们要求它做的事。固定句式:have sb. do sth.“让某人做某事”。此处是不带to的动词不定式作宾语补足语。故填do。【53题详解】考查动词不定式。句意:你今天有信要寄吗?今天早上我儿子寄给我的。无论如何谢谢你。此处letters和post之间是一种被动关系,且动词表示将来,所以用动词不定式一般式的被动式作后置定语,故填to be posted。【54题详解】考查动词不定式。句意:你是怎么知道这个令人惊讶的消息的?那时我正好在报道这件事。固定搭配:h
100、appen to be doing sth.“碰巧正在做某事”。此处是动词不定式的进行式作宾语。故填to be covering。【55题详解】考查动词现在分词。句意:正在修的这条路将于下月通车。此处The road和repair逻辑上是被动关系,且表示动作正在进行,故填being repaired。【56题详解】考查过去分词。句意:史密斯一家正坐在餐桌旁,准备吃晚饭。be prepared to do sth“准备做某事”是固定短语,本句为过去分词作状语。故填prepared。【57题详解】考查现在分词。句意:他工作了一整天,只停下来喝了一杯水。此处句子主语he和stop在逻辑上是主动关系,
101、是现在分词作伴随状语,故填stopping。【58题详解】考查there being作宾语。句意:没有人会想到沉船里还有人。固定搭配:imagine doing sth“想想做某事”。此处是there being作宾语。故填being。【59题详解】考查动名词。句意:在一群人面前被嘲笑是一种尴尬的经历。分析句子可知,本句缺少主语,所以动名词做主语,根据句意表示“被嘲笑”。故填Being laughed。【60题详解】考查过去分词。句意:考虑到他的健康状况,我认为他不适合长途旅行。分析句子可知,he与give在逻辑上是被动关系,所以用过去分词作状语,故填Given。第四部分:写作(共2节,满分3
102、0分)第一节:短文改错61.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(八)并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下面画一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意: 1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Nowadays in China, either in the morning or after dinner, people, especially elderly woman,
103、 will gather in squares to dance with popular music. More and more young people are also participating the square dance now.There are many reasons for their popularity. First of all, China has made a great progress in the social and economic development in the past decades, and people had more time
104、and energy to enjoy their life. Therefore, doing the square dance is a good way for people to get fit.However, dancers play loud music and take up lots of public places, where makes many people annoying. It is time that square dancers make some change.【答案】1.womanwomen 2.withto 3.participating后加in 4.
105、heirits5.去掉make后的a 6.hadhave7.thereforemoreover/ besides 8.wherewhich 9.annoyingannoyed 10.make前加should或者 makemade【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了在中国正在流行的广场舞。【详解】1.考查名词单复数。句意:如今在中国,无论是在早上还是在晚饭后,人们,尤其是老年女性,都会聚集在广场上,按着流行音乐跳舞。结合句意可知此处用名词复数。指多个女人。故把woman改成women。2.考查介词。句意:如今在中国,无论是在早上还是在晚饭后,人们,尤其是老年妇女,都会聚集在广场上,按着流
106、行音乐跳舞。 dance to popular music按着流行音乐跳舞,to表示伴随。故把with改成to。3.考查固定词组。participate in(参加)为固定短语,故在participated后面加in。4.考查形容词性物主代词。句意:它受欢迎的原因有很多。根据句意可知,指广场舞的受欢迎,所以形容词性物主代词为its。故把their改成its。5.考查不可数名词。此处progress(进步)是不可数名词,故把前面的a去掉。6.考查时态。根据in the past decades可知句子用现在完成时态,句子主语是people,故把had改成have。7.考查副词。句意:首先,在过去
107、的几十年里,中国在社会和经济发展方面取得了巨大的进步,人们有更多的时间和精力去享受生活。此外,跳广场舞是人们健身的好方法。上下句是一种递进关系,故把therefore改成moreover/ besides。8.考查非限制性定语从句。句意:然而,舞者们会演奏吵闹的音乐,并占据许多公共场所,这让很多人感到厌烦。此处整个句子做先行词,后面的非限制性定语从句用which引导,故把where改成which。9.考查过去分词。句意:然而,舞者们会演奏吵闹的音乐,并占据许多公共场所,这让很多人感到厌烦。make+宾语+宾语补足语(过去分词)。表示“很多人感到厌烦”,所以形容词为ed结尾的形容词。故把anno
108、ying改成annoyed。10.考查虚拟语气。句意:现在是广场舞者做出一些改变的时候了。It is high time that 主语+(should)动词原形/过去式,故make前加should/ make改成made。【点睛】1.Its (high) time that 主语+一般过去时态/(should) 动词原形+其他。现在是该做某事的时间了。Its high time that we had lunch.现在是我们该吃午饭的时间了。2.It is the first(second-)time that 主语+现在完成时态+其他。意思是:第几次做某事了。如果把is改成was,则后面用
109、过去完成时态。Its the third time that I have come to the Summer Palace.这是我第三次来到颐和园。3. It is/has been+一段时间+since 主语+一般过去时态+-。自从-有多长时间了。在这个句型中since引导时间状语从句,从句用一般过去时态,分两种情况:(1)如果从句的动词是终止性动词leave/come/-,则表示“从动作开始到现在多长时间了。”It is three years since he began to smoke.他已经吸烟三年了。(2)如果从句的动词是持续性动词stay/smoke/live-,则表示“从
110、动作结束到现在多长时间了”。 It is three years since he smoked.他戒烟三年了。分析小题10的句子可知,It is high time that 主语+( should)动词原形/过去式,故make前加should/ make改成made。第二节:书面表达: (20分)62.假定你是李华,你的美国笔友Ann给你发来了电子邮件,说她在新学校与朋友相处遇到了一些问题。因此向你求助。请你根据以下提示给她回一封e-mail:1. 表示理解 2. 提出建议 3. 表达祝愿注:1、字数120字左右,开头和结尾已给不计字数;2、可以适当增加细节,使行文连贯。Dear Ann,
111、I am sorry to hear that _Yours truly,Li Hua【答案】Dear Ann,I am sorry to hear that youre having trouble getting along with your friends in your new school. There is no need to be too anxious, because many teenagers may find they are faced with the same situation when in a new environment. Such a proble
112、m is easy to solve if you take my advice.To begin with, being a good listener is very important, as it makes the speaker feel that you are sincere. Next, try your best to communicate with your classmates more often and participate in discussions held in your class, which is an effective way to get o
113、n good terms with your friends. Furthermore, it will be a good idea to help others when necessary, for it will enable you to develop a close bond with them.I hope my suggestions will work well with you.Yours,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求写一封电子邮件。【详解】第1步:根据提示可知,本篇为一封电子邮件:假定你是李华,你的美国笔友Ann给你发来了电子邮件,说她在新学
114、校与朋友相处遇到了一些问题。因此向你求助。请你根据以下提示给她回一封e-mail:1. 表示理解;2. 提出建议;3. 表达祝愿。第2步:根据写作要求,确定关键词(组),如:having trouble getting along with your friends in your new school(在新学校和朋友相处有困难);There is no need to be too anxious(没有必要太着急);To begin with(开始);等。第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定
115、要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】本文内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。另外全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。I am sorry to hear that youre having trouble getting along with your friends in your new school.句中使用宾语从句和固定短语;There is no need to be too anxious, because many teenagers may find they are faced with the same situation when in a new environment.句中使用because引导的原因状语从句;try your best to communicate with your classmates more often and participate in discussions held in your class, which is an effective way to get on good terms with your friends.过去分词作后置定语,which引导非限制性定语从句。- 27 -