收藏 分享(赏)

江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx

上传人:a**** 文档编号:558780 上传时间:2025-12-10 格式:DOCX 页数:23 大小:44.55KB
下载 相关 举报
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第1页
第1页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第2页
第2页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第3页
第3页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第4页
第4页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第5页
第5页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第6页
第6页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第7页
第7页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第8页
第8页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第9页
第9页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第10页
第10页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第11页
第11页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第12页
第12页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第13页
第13页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第14页
第14页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第15页
第15页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第16页
第16页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第17页
第17页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第18页
第18页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第19页
第19页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第20页
第20页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第21页
第21页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第22页
第22页 / 共23页
江苏省南师附中、天一中学、海门中学、海安高中2021-2022学年高二英语下学期6月测试试题(Word版附解析).docx_第23页
第23页 / 共23页
亲,该文档总共23页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、2021-2022学年度第二学期高二期末四校联考英语试卷第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10、秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What did Danny do recently?A. He moved house. B. He worked on robotics. C. He started a club.2. What does the man ask the woman to do?A. Help

2、with his homework. B. Speak to the teacher. C. Finish her homework.3. Which package does the man choose?A. The monthly one. B. The quarterly one. C. The yearly one.4. What are the speakers talking about?A. A movie. B. A pilot. C. A theatre.5. Where will the man go?A. To the supermarket. B. To the ho

3、spital. C. To his home.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Which place did Mark tour?A. The seaside. B. The university. C. The space centre.7. How much did Mark pay for the tour?A. $5.

4、B. $15. C. $30.听第7段材料,回答第8至10题。8. How long did Harry practise?A. 2 hours. B. 3 hours. C. 5 hours.9 How does Harry feel now?A. Tired. B. Refreshed. C. Disappointed.10. What can we learn about Harry?A. He found the competition easy.B. He won a gold model.C. He came back by train.听第8段材料,回答第11至13题。11. W

5、hat is Simons new hobby?A. Rugby. B. Dancing. C. Kungfu.12. Who does Simon have classes with?A. Zoe. B. Eric. C. Karen.13. What might Simon do in the future?A. Do lots of exercise. B. Set a regular schedule. C. Take part in competitions.听第9段材料,回答第14至17题。14. What is the probable relationship between

6、the speakers?A. Brother and sister. B. Husband and wife. C. Mother and son.15. What are the speakers arranging?A. A birthday party. B. A relatives visit. C. A family reunion.16. When will Linda leave?A. On Monday. B. On Wednesday. C. On Saturday.17. What will the man give to Linda?A. Food. B. Cards.

7、 C. Flowers.听第10段材料,回答第18至20题。18. Who is the speaker?A. A castle owner. B. A tour guide. C. A travel agent.19. What is the age limit for free entrance?A. Under 16. B. Under 12. C. Under 6.20. Where can you get gifts?A. In the Walled Gardens. B. In the Terrace Caf. C. In the Apple Shed.第二部分阅读理解(共两节,满

8、分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThe best books for kidsHilo: The Boy Who Crashed to EarthHilo doesnt know where hes from, why he fell out of the sky, what hes doing on Earth or why he cant go to school in only his underwear. This series by Judd Winick is as funny as i

9、t is exciting, and tells the action-packed adventures of the boy robot who cares deeply about his human friends. Ages 5 12.Who Was? and What Was? seriesThink of each volume in this series as a history lesson for a child. The books cover everything from the Constitution to the Colosseum, and Paul Rev

10、ere to Pel. The already detailed series continues to add titles your little one can read up on just about any person, place or historical event. Ages 8 and up.Encyclopedia Brown seriesA childrens version of Sherlock Holmes, this series by Donald J. Sobol satisfies curious readers through the stories

11、 of a young detective, Leroy Brown. Nicknamed “Encyclopedia” for his vast range of knowledge, he welcomes neighborhood kids to present their cases in his garage before setting out to solve the mystery. Ages 8 12.HolesOne of the rare books to win both a Newbery Medal and a National Book Award, the st

12、ory by Louis Sachar follows Stanley Yelnats as he fights with the curse (诅咒) that has followed his family for generations. The book with a mystery at its core is by turns funny, heartbreaking and deeply thoughtful. Ages 8 12.1. What kind of book is the one suitable for 6-year-olds?A Detective fictio

13、n.B. A folk tale.C. Science fiction.D. A horror story.2. Which of the following should kids read if they want to learn some history?A. Hilo: The Boy Who Crashed to Earth.B. Who Was? and What Was? series.C Encyclopedia Brown series.D. Holes.3. Whose book won two prizes?A. Judd Winicks.B. Donald J. So

14、bols.C. Leroy Browns.D. Louis Sachars.【答案】1. C 2. B 3. D【解析】【导语】本文是一篇应用文,介绍了最适合孩子们的四本书。【1题详解】推理判断题。根据题干中的“for 6-year-olds”可将答案定位至第一段中的第一本书。同时根据第一段中“This series by Judd Winick is as funny as it is exciting, and tells the action-packed adventures of the boy robot who cares deeply about his human frien

15、ds. Ages 5-12.”(贾德威尼克的这个系列既有趣又刺激,讲述了机器人男孩的惊险冒险,他深深关心着他的人类朋友。5-12岁。)可知,该书是一本关于机器人的故事书,即科幻类小说。故六岁的孩子适合的是科幻类小说。故选C。【2题详解】细节理解题。根据题干中的“if they want to learn some history.”(如果他们想学点历史的话。)可将答案定位至第二段。根据Who Was? and What Was? series第二段中“Think of each volume in this series as a history lesson for a child.”(把这

16、个系列的每一卷都当作给孩子上的历史课。)可知,如果孩子们想学习历史,他们可阅读Who Was? and What Was? series。故选B。【3题详解】细节理解题。根据题干中的“won two prizes”(赢得两次大奖)可将答案定位至最后一段。最后一段中“One of the rare books to win both a Newbery Medal and a National Book Award, the story by Louis Sachar follows Stanley Yelnats as he fights with the curse (诅咒) that ha

17、s followed his family for generations.”(作为罕见的同时获得纽伯里奖和美国国家图书奖的书籍之一,路易斯萨卡的故事讲述了斯坦利叶利纳茨与跟随他的家族几代人的诅咒抗争的故事。)可知,由Louis Sachar所著的Holes赢得两次大奖。故选D。BTired of underpaid jobs and inconvenient hours, three entrepreneurial (富于企业家精神的) McLean teens decided to start their own company.Their new company, TeenServ, a

18、ims to solve teenage unemployment with a platform that matches students and community members who need short-term assistance with various tasks. Through TeenServ, residents sign up to post jobs they need done. Teens signed up to work can choose to accept a job depending on their schedules and work p

19、references. Website users can pick up shifts wherever and whenever they want, making it convenient for hectic schedules.A year ago, Jack Lannin, Quin Frew and Ben Jeannot worked as lifeguards at a local pool. Lannin told Tysons Reporter that they were upset when a pay change “almost cut their salary

20、 in half,” and they wanted to find another job but there were few options. Then they came up with the idea for TeenServ. “Aside from getting a real job, refereeing (担任裁判) sports or yard work, there isnt really a good way to make money,” Lannin said, adding that even becoming a referee requires a sig

21、nificant start-up cost for teens around $70 to pay for training and a uniform.They started out by going door to door and asking community members if they would pay teens fair wages for short-term yard work. Soon enough, they began gathering opportunities. With help from an entrepreneurship class at

22、McLean High School and feedback from teens, the students were able to turn their idea into a reality. So far, the website has employed more than 200 teens, according to Lannin. TeenServ pays students up to $18 per hour-well above Virginias minimum wage of $7.25.The business is focused on mostly McLe

23、an for now, but TeenServs owners hope to expand around Fairfax County. That involves building up a base of teen workers before allowing residents to post jobs elsewhere in the county. After all, if residents need time-specific jobs done, they cant be the ones waiting.4. What is TeenServs goal?A. To

24、increase the number of teen workers.B. To help teens decide on their future career.C. To encourage teens to start their own business.D. To connect community employers to local teens.5. What does the underlined word “hectic” in paragraph 2 mean?A. Regular.B. Flexible.C. Traditional.D. Busy.6. What pr

25、oblem did the three founders come across last year?A. They failed to find a part-time job.B. They received a significant pay cut.C. They obtained little funding for their start-up.D. They lost a game due to a referees unfair decision.7. What do the three owners plan to do?A. Create more time-specifi

26、c jobs.B. Raise Virginias minimum wage.C. Grow their business outside of McLean.D. Allow McLean residents to post jobs elsewhere.【答案】4. D 5. D 6. B 7. C【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了三个麦克莱恩的青少年,在厌倦了低薪和上班时间不便利的工作之后,决定创办自己的公司,该公司旨在为社区的青少年提供更多的兼职和就业岗位。【4题详解】细节理解题。根据第二段中的“Their new company, Teen Serve aims to sol

27、ve teenage unemployment with a platform that matches students and community members who need short-term assistance with various tasks Through Teen Serve, residents sign up to post jobs they need done.”(他们的新公司Teen Serve旨在解决青少年失业问题,通过一个平台,为需要短期援助的学生和社区成员匹配各种任务。)可知,Teen Serve的目的是帮助将社区雇主与当地青少年联系起来。故选D。【

28、5题详解】词句猜测题。根据前文中的“Their new company, Teen Serve aims to solve teenage unemployment with a platform that matches students and community members who need short-term assistance with various tasks Through Teen Serve, residents sign up to post jobs they need done.”(他们的新公司Teen Serve旨在解决青少年失业问题,通过一个平台,为需要短

29、期援助的学生和社区成员匹配各种任务。)同时根据本句中“Website users can pick up shifts wherever and whenever they want.”(网站用户可以随时随地进行换班),可知,网站用户可以随时随地轮班,为繁忙的日程安排提供便利。D选项“busy”译为“忙碌的”,与划线单词相符,故选D。【6题详解】细节理解题。根据第三段中“A year ago, Jack Lannin, Quin Frew and Ben Jeannot worked as lifeguards at a local pool. Lanin told Tysons Report

30、er that they were upset when a pay change almost cut their salary in half.”(一年前,杰克兰宁、奎恩弗鲁和本简诺特在当地一家游泳池担任救生员。拉宁告诉泰森记者,他们对薪酬变化“几乎使他们的薪水减半”感到不安),可知,去年他们所遇到的问题是:几乎自己的薪酬减半。故选B。【7题详解】细节理解题。根据第五段段首“The business is focused on mostly McLean for now, but Teen Serves owners hope to expand around Fairfax County

31、.”(目前,Teen Serve的业务主要集中在麦克莱恩,但其所有者希望在费尔法克斯县扩大业务。)可知,他们的公司业务主要集中在麦克莱恩,但是希望扩大业务至其他地区。故选C。CSome whales are loud. Really, really loud. Their calls are strong enough to pass through rock beneath the seafloor, a new study finds. And the echoes (回声) of those songs bouncing off the rocks can help reveal the

32、 structure of the seafloor. Two scientists reported their findings in Science recently.Seismologists (地震学家) Vclav Kuna and John Nblek are interested in the structure of the rock layers beneath the seafloor. The two used a network of 54 ocean-bottom seismometers in the northeast Pacific Ocean. These

33、instruments detect waves that travel through the ground, such as those caused by earthquakes. It turns out that they can also pick up songs from a passing whale.Underwater sounds can produce seismic echoes. When sound waves traveling through the water meet the ground, some of the waves energy change

34、s into a seismic wave. Those seismic waves can help scientists “see” underground as they bounce off different rock layers. The way they bounce can help researchers estimate the thickness of the layers.Kuna and Nbleks seismometers picked up the sound waves of a whales six songs, which lasted from 2.5

35、 to 4.9 hours. Echoes from the “singer” showed the researchers that its sound waves had passed through layers of underlying rock. They revealed structural details of rock layers beneath three sites over which the whale had been singing.The new data suggest whale songs can be effective tools to study

36、 the seafloor. Large ships may perform seismic surveys using air guns. These instruments make very loud noises that can travel long distances. But their noise can also disturb ocean life-especially the behaviors of animals that rely on sound to hunt or communicate.8. What new characteristic of whale

37、 songs does the new study report?A. They usually last for 2.5 to 4.9 hours.B. They are communication tools of whales.C. They become louder when touching the sea bottom.D. They can be loud enough to travel through the seafloor.9. What does the author intend to do in paragraph 3?A. Summarize the previ

38、ous paragraphs.B. Provide some former study results.C. Add some background information.D. Introduce a new topic for discussion.10. What information did Kuna and Nblek get from the six songs?A. The flowing direction of the Pacific sea waves.B. The measurement ability of their seismometers.C. The stru

39、cture of the rock layers beneath several sea sites.D. The variety of sea rocks in the northeast Pacific Ocean.11. What is wrong with using air guns to do seismic surveys?A. It is time-consuming.B. It is of low accuracy.C. It is dangerous to sailors.D. It is environmentally unfriendly.【答案】8. D 9. C 1

40、0. C 11. D【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了一项新的研究,研究发现鲸鱼的叫声可以穿透海底的岩石,这些声音在岩石上的回声有助于揭示地壳的结构。【8题详解】细节理解题。根据文章第一段“Their calls are strong enough to pass through rock beneath the seafloor, a new study finds.(一项新的研究发现,它们的叫声强烈到足以穿透海底下的岩石。)”可知,鲸鱼的歌声的特点是:它们的声音足以在海底传播。故选D项。 【9题详解】推理判断题。根据文章第三段“Underwater sounds can pro

41、duce seismic echoes. When sound waves traveling through the water meet the ground, some of the waves energy changes into a seismic wave. Those seismic waves can help scientists “see” underground as they bounce off different rock layers. The way they bounce can help researchers estimate the thickness

42、 of the layers.(水下声音可以产生地震回波。当声波在水中传播时与地面相遇,一些波的能量会转化为地震波。当地震波从不同的岩层上反弹时,这些地震波可以帮助科学家“看到”地下。它们反弹的方式可以帮助研究人员估计岩层的厚度)”可知,这是关于水下声音的一些科学知识,这属于一些背景信息,所以作者第三段的目的是想要添加一些与该研究有关的背景信息。故选C项。【10题详解】细节理解题。根据文章第四段“They revealed structural details of rock layers beneath three sites over which the whale had been si

43、nging.(他们揭示了鲸鱼唱歌的三个地点下的岩层结构细节。 )”可知,Kuna和Nblek从这六首歌中得到了几个海区下面的岩层结构的信息。故选C项。【11题详解】推理判断题。根据文章最后一段“But their noise can also disturb ocean life-especially the behaviors of animals that rely on sound to hunt or communicate.(但它们的噪音也会干扰海洋生物,尤其是那些依靠声音来捕食或交流的动物的行为。)”可知,使用气枪进行地震勘测产生的噪音可能会干扰海洋生物,所以是对环境不友好的。故选

44、D项。DDogs can smell fear, but can they smell out the truth? It turns out, dogs are pretty good at picking up on human behavior. A team led by Akiko Takaoka of Kyoto University in Japan conducted a study which found out that dogs actually know if youre to be believed or not.The study involved tricking

45、 dogs in the name of science. Humans have known for a long time that if you point at an object, a dog will run to it. Researchers applied this information in their study. During the experiment, they pointed at a container that was filled with hidden food. Sure enough, the dog ran towards the contain

46、er. Then, they pointed at a container that was empty. The dogs ran towards it, but found that it had no food. The third time the researchers pointed at a container with food, the dogs refused to go there. They knew the person pointing wasnt reliable based on their previous experience. 36 dogs were u

47、sed in the experiment, and every single dog wouldnt go towards the container the third time. This experiment proves that dogs can spot a liar or that dogs have major trust issues.In other words, if you lie to your dog, your dog forms the opinion that your words arent good and will behave accordingly

48、. “Dogs have more complex social intelligence than we thought. This social intelligence evolved selectively in their long life history with humans,” said Takaoka, who was also surprised that dogs were quick when they “devalued the reliability of a human.”John Bradshaw of the University of Bristol in

49、 the UK, who wasnt involved in this study, says that the results indicate that dogs prefer predictability. When gestures are inconsistent, dogs tend to become nervous and stressed. The researchers plan to repeat the experiment with wolves to look into the “effects of domestication” on dogs.12. What

50、does Takaokas study focus on?A. Dogs relationship with humans.B. Dogs reaction when cheated.C. Whether dogs can recognize lies.D. Whether dogs can smell fear.13. What can we learn about the study from paragraph 2?A. 12 dogs were tested each time.B. Researchers took advantage of dogs habits.C. The sa

51、me container was used in the three stages.D. Dogs were trained to smell out food before the experiment.14. What do Takaokas words in paragraph 3 imply about dogs?A. They are more intelligent than humans.B. They used to devalue humans reliability.C. They have evolved high social intelligence.D. They

52、react quickly to humans gestures.15. What can we infer from the last paragraph?A. Wolves tend to get used to inconsistency.B. Wolves can be domesticated like dogs.C. Dogs are good at predicting human behavior.D. Dogs are easily influenced by changes.【答案】12. C 13. B 14. C 15. D【解析】【导语】这是一篇说明文。主要介绍了狗善

53、于了解人类的行为,它们实际上可以知道人类是否值得相信。【12题详解】细节理解题。根据第一段“A team led by Akiko Takaoka of Kyoto University in Japan conducted a study which found out that dogs actually know if youre to be believed or not.(日本京都大学的高冈明子领导的一个研究小组进行了一项研究,发现狗实际上知道你是否值得相信)”可知,高冈的研究重点是狗能否知道人类是否可信,即狗是否能够识别谎言。故选C项。【13题详解】细节理解题。根据第二段“The

54、study involved tricking dogs in the name of science. Humans have known for a long time that if you point at an object, a dog will run to it. Researchers applied this information in their study.(这项研究涉及以科学的名义欺骗狗。人类早就知道,如果你指向一个物体,一条狗就会跑向它。研究人员在研究中应用了这些信息)”可知,研究人员们利用了狗的习惯。故选B项。【14题详解】推理判断题。根据第三段“Dogs ha

55、ve more complex social intelligence than we thought. This social intelligence evolved selectively in their long life history with humans,(狗的社会智力比我们想象的要复杂。这种社会智力是在它们与人类漫长的生活史中有选择地进化而来的)”可知,狗在与人类漫长的生活史中进化出了高度的社交智力。故选C项。【15题详解】推理判断题。根据最后一段“dogs prefer predictability. When gestures are inconsistent, dog

56、s tend to become nervous and stressed. (狗更喜欢可预测性。当手势不一致时,狗往往会变得紧张和紧张)”可知,手势不一致会影响到狗。由此推知,狗很容易受到变化的影响。故选D项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项多余选项。Metaverse (元宇宙)Youve probably started to hear this word being thrown around lately. If youre feeling lost, youre in the right pl

57、ace. Here, well try to answer some big questions from Microsofts point of view. What is a metaverse? Does it already exist? _16_ Lets dig in.Simply put, a metaverse is a digital space inhabited by digital representations of people, places and things. Think of it like a new version, or maybe a new vi

58、sion, of the Internet. _17_ Now we can actually go into that place to communicate, share, and work with others. Its an Internet that you can actually interact with like we do in the physical world.And its not just a vision anymore. Right now, you can go to a concert and experience a show with other

59、real people inside a video game. _18_ Those are metaverses. And the future is already here!_19_ “But my digital self is not my physical self.” Well that is technically true. But Microsoft is working to help you better represent your whole self in the digital space, while also ensuring that you can b

60、ring your humanity and your agency over with that representation.If the past few years have taught us anything, its that we need flexibility. The world has never been more connected, but lately, weve often needed to distance ourselves physically. The closer we can reflect our physical selves in the

61、digital world, the more of these barriers we can break down. Teammates can join meetings from anywhere. Real-time translation allows people from diverse cultures to collaborate in real-time. _20_ The metaverse has the ability to take us beyond the barriers and limitations of the physical world.A. An

62、d are you already in it?B. Have you been lost in a metaverse?C. However, theres some doubt about them.D. Many people talk about the Internet as a place.E. You can walk a factory floor from your own home.F. There are good reasons to take the metaverse seriously.G. This is what takes this from a cool

63、idea to a critical one.【答案】16. A 17. D 18. E 19. C 20. G【解析】【导语】本文是一篇说明文。介绍的是什么是元宇宙,以及在疫情之下,元宇宙尤其重要的原因。【16题详解】根据前文的“ Here, well try to answer some big questions from Microsofts point of view. What is a metaverse? Does it already exist? ”(在这里,我们将试着从微软的角度来回答一些大问题。什么是元宇宙?它已经存在了吗?)以及空后的“Lets dig in.”(让我

64、们深入研究吧。)可知,空处应该与前文并列的是疑问句的结构,同时探讨的是“元宇宙是否已经存在?”,才能引起下文“让我们深入研究。”A选项“And are you already in it?”(你已经在里面了吗?)中的it指代的就是前文的元宇宙,符合语境。故选A。【17题详解】根据空前的“Think of it like a new version, or maybe a new vision, of the Internet.”(把它想象成互联网的一个新版本,或者一个新愿景。),以及空后的“Now we can actually go into that place to communicat

65、e, share, and work with others. ”(现在我们可以进入那个地方去交流,分享,和其他人一起工作。)可知,设空处应该是将互联网比作一个地方。D选项“Many people talk about the Internet as a place.”(许多人把互联网看作一个地方。)符合语境,选项中the Internet与上一句呼应,a place与下一句呼应。故选D。【18题详解】根据下文的“ Those are metaverses.”(这些是元宇宙),以及前文的“Right now, you can go to a concert and experience a s

66、how with other real people inside a video game. ”(现在,你可以在电子游戏中与其他真人一起去听音乐会,体验一场表演。)可知,此处列举的是现实中元宇宙的例子。E选项“You can walk a factory floor from your own home.”(你可以从家里走到工厂的地板上。)就是现实中元宇宙的例子。故选E。【19题详解】根据下文的“But my digital self is not my physical self.”(但我的数字自我不是我的真实的自我。)可知,人们对于元宇宙有疑问。C选项“However, theres s

67、ome doubt about them.”(然而,对它们也有一些疑问。)符合题意。故选C。【20题详解】根据前文的“The world has never been more connected, but lately, weve often needed to distance ourselves physically. The closer we can reflect our physical selves in the digital world, the more of these barriers we can break down.”(世界之间的联系从未如此紧密,但最近,我们经

68、常需要保持身体上的距离。我们越能在数字世界中反映真实的自我,就越能打破这些障碍。)可知,在疫情期间需要保持距离的情况下,使得元宇宙提供的交流方式变得更重要。G选项“This is what takes this from a cool idea to a critical one.”(这就是它从一个很酷的想法变成一个关键的想法的原因。)中的this指代的就是前文的“lately, weve often needed to distance ourselves physically”(最近,我们经常需要保持身体上的距离)这种情况,G选项解释了元宇宙概念在当前疫情下重要的原因。故选G。第三部分 语

69、言知识运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。A black cat was regarded as a hero recently. It helped rescuers find his 83-year-old owner who had _21_ into a deep narrow valley.Tamar Longmuir, 38, says she was informed of her _22_ neighbor by the womans friend on Satur

70、day afternoon and _23_ started searching her farm in Bodmin, Cornwall. She was _24_ by other members of her family who live and work on the farm. The searchers then _25_ her cat, Piran, was sitting at the gate to one of the cornfields meowing (喵喵叫) at them constantly.“The cat is very _26_ to her, an

71、d he was going backward and forward in front of the gateway and meowing, so I decided to go and _27_ the cornfield,” Longmuir told Sky News. While searching she heard a weak _28_ for help. According to the local police, the woman had fallen70 feet down an embankment (路堤), with incredibly _29_ access

72、 and uneven land.“She had gone through the barbed wire fence (倒刺铁丝围栏) and was _30_ in the stream,” Longmuir said. She called local authorities for _31_. “After about two hours she was carried up to _32_ and into the air ambulance,” Longmuir said. “_33_ the cat waiting at the gate to that field, it c

73、ould have been hours later that I or anyone else would have _34_ there.”“Piran the cat _35_ the day!” the Bodmin Police wrote in a Facebook post.21. A. hiddenB. steppedC. jumpedD. fallen22. A. missingB. deadC. gratefulD. sick23. A. strangelyB. hopelesslyC. immediatelyD. surprisingly24. A. blamedB. j

74、oinedC. connectedD. directed25. A. mentionedB. noticedC. rememberedD. understood26. A. familiarB. kindC. attachedD. special27. A. searchB. waterC. clearD. measure28. A. laughterB. breathC. callD. whisper29. A. equalB. difficultC. readyD. common30. A. lyingB. readingC. sleepingD. playing31. A. inform

75、ationB. permissionC. moneyD. help32. A. shelterB. hospitalC. safetyD. home33. A. ThroughB. DespiteC. ForD. Without34 A. checkedB. leftC. recognizedD. settled35. A. excitedB. savedC. ruinedD. protected【答案】21. D 22. A 23. C 24. B 25. B 26. C 27. A 28. C 29. B 30. A 31. D 32. C 33. D 34. A 35. B【解析】【导语

76、】这是一篇记叙文,文章主要讲述一只黑猫Piran帮助搜寻人员找到83岁的女主人,使其获救的故事。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:它帮助救援人员找到了掉入很深的狭窄山谷里的83岁主人。A. hidden隐藏,躲藏;B. stepped迈步,踏,踩;C. jumped跳跃;D. fallen降落,落下。根据第三段最后一句中“According to the local police, the woman had fallen70 feet down an embankment (路堤)(据当地警方称,这名女子从70英尺高的堤坝上跌落)”可知,此处指掉进山谷。故选D项。【22题详解】考查形容词

77、词义辨析。句意:38岁的Tamar Longmuir说,周六下午,她从邻居的朋友那里得知了邻居失踪的消息,并立即开始在康沃尔郡的Bodmin农场搜索。A. missing失踪的,下落不明的;B. dead死亡的;C. grateful感恩的;D. sick生病的。由上文“who had _1_ into a deep narrow valley”及空后“started searching her farm in Bodmin, Cornwall.”可知,此处表示得知邻居不见了。故选A项。【23题详解】考查副词词义辨析。句意:38岁的Tamar Longmuir说,周六下午,她从邻居的朋友那里得

78、知了邻居失踪的消息,并立即开始在康沃尔郡的Bodmin农场搜索。A. strangely奇怪地;B. hopelessly绝望地;C. immediately立即;D. surprisingly令人惊讶地。结合常识,得知邻居失踪应是立即开始寻找她的下落。故选C项。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:在农场生活和工作的其他家庭成员也加入了她的行列。A. blamed责备;B. joined加入;C. connected连接;D. directed管理,指导。结合语境及下句中“The searchers”可知,她的家庭成员也加入,和她一起寻找,故选B项。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:搜寻

79、人员随后注意到她的猫Piran正坐在对着一块玉米地的门口,不停地向他们喵喵叫。A. mentioned提到;B. noticed注意到;C. remembered记得,想起;D. understood理解。根据“Piran, was sitting at the gate to one of the cornfieldsmeowing (喵喵叫) at them constantly”对猫的描述可知,此处指注意到猫的行为。故选B项。【26题详解】考查形容词词义辨析。句意:“那只猫很依恋她,它在门口前前后后地叫着,所以我决定去玉米地找一找,”Longmuir告诉Sky新闻。A. familiar

80、熟悉的;B. kind友善的,温和的;C. attached非常喜欢的,依恋的;D. special特殊的。根据语境可知,小猫应是平时非常依恋主人,所以当看到小猫在对着玉米地的门口叫,Longmuir决定去玉米地找一找。故选C项。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:“那只猫很喜欢她,它在门口前前后后地叫着,所以我决定去玉米地找一找,” Longmuir告诉Sky新闻。A. search搜寻,搜查;B. water浇水;C. clear清除,清理;D. measure测量。由下一句中“While searching”可知,此处指去玉米地搜寻。故选A项。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:在搜

81、寻过程中,她听到微弱的呼救声。A. laughter笑声;B. breath呼吸;C. call喊叫,呼叫;D. whisper耳语(声)。结合语境及空后“for help”可知,此处指微弱的呼救声。故选C项。【29题详解】考查形容词词义辨析。句意:据当地警方称,这名女子从70英尺高的路堤上摔了下来,极难接近,崎岖不平。A. equal相等的;B. difficult困难的;C. ready准备好的;D. common普遍的,共同的。根据语境及空后“uneven land”可知,此处说明施救困难,表示很难接近,故选B项。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:“她穿过了倒刺铁丝围栏,躺在小溪里,

82、” Longmuir说。A. lying平躺;B. reading阅读;C. sleeping睡觉;D. playing玩。结合语境可知,掉进70英尺的山谷,应是躺在谷底的小溪里。故选A项。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:她向当地政府求助。A. information信息;B. permission同意,许可;C. money钱;D. help帮助。根据下文“After about two hours she was carried up to _12_ and into the air ambulance”描述邻居得救可知,Longmuir向当地政府求助。故选D项。【32题详解】考查名

83、词词义辨析。句意:“大约两小时后,她被抬到安全的地方,上了救护飞机。” Longmuir说。A. shelter住所,庇护处;B. hospital医院;C. safety安全场所;D. home家。结合语境及空后“into the air ambulance”可知,她先是被转移到安全地带,然后上了救护飞机去医院。故选C项。【33题详解】考查介词词义辨析。句意:如果不是那只猫在那块地的门口等着,我或其他人可能要过几个小时才会去那里检查。A. Through通过;B. Despite尽管;C. For对于,为了;D. Without没有。结合句意可知,此处表示假设的情况,如果没有那只小猫,搜寻人

84、员可能要过几个小时才会去玉米地搜寻。故选D项。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:如果不是那只猫在那块地的门口等着,我或其他人可能要过几个小时才会去那里检查。A. checked检查;B. left离开;C. recognized 认识,辨别出;D. settled定居,解决。此处和上文反复出现的search同义,指去玉米地检查邻居是否在那里。故选A项。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:“猫Piran拯救了这一天!”Bodmin警方在脸书上写道。A. excited使兴奋,使激动;B. saved挽救;C. ruined毁坏,破坏;D. protected保护。根据第一段中“It hel

85、ped rescuers find his 83-year-old owner”及故事内容可知,Piran帮助搜寻人员找到失踪女主人,使其获救。故选B项。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。In 1879, Procter and Gambles best seller was candles. But the company was _36_ trouble. Thomas Edison had invented the lightbulb (电灯泡), and it looked as if candles wou

86、ld become out-of-date. Their fears became a(n) _37_ (real) when the market for candles crashed, since candles were now sold only for special _38_ (occasion).The outlook appeared to be _39_ (depress) for the Procter and Gamble Company. Several months later an accident occurred. One of the employees l

87、eft to go to lunch and forgot _40_ (turn) off the machine. The result of this act was too much mixture. After fully _41_ (discuss) with his boss, the employee poured the mixture into frames (模具). Thus, the floating soap was born. He decided to give the soap a name _42_ could be remembered easily. Th

88、en the soap _43_ (call) Ivory.In Cincinnati during that period, some people bathed in the Ohio River. Floating soap would never sink and _44_ (consequent) never got lost. Ivory soap became a best seller in Ohio and eventually across the country.Let us never give up when things go wrong. Creativity p

89、ut to work can solve a problem. Well it can make it into _45_ gold mine.【答案】36. in 37. reality 38. occasions 39. depressing 40. to turn 41. discussing 42. which#that 43. was called 44. consequently 45. a【解析】【导语】这是一篇夹叙夹议文。文章通过漂浮肥皂的发明,说明了当事情变得糟糕的时候,我们不要放弃,创造力可以把它变成一座宝藏的道理。【36题详解】考查介词。句意:但这家公司陷入了困境。介词短

90、语in trouble“陷入困境”是固定搭配。故填in。【37题详解】考查名词。句意:当蜡烛市场崩溃时,他们的担心变成了现实,因为蜡烛现在只在特殊场合出售。根据前文不定冠词可知,此处应用其名词单数形式,作表语。故填reality。【38题详解】考查名词复数。句意:当蜡烛市场崩溃时,他们的担心变成了现实,因为蜡烛现在只在特殊场合出售。根据句意(且名词前没有冠词)可知,可数名词occasion应用复数形式,做介词for的宾语。故填occasions。【39题详解】考查形容词。句意:宝洁公司的前景似乎不容乐观。根据前文The outlook appeared to be可知,此处应用以ing结尾的形

91、容词depressing作表语,修饰事物。故填depressing。【40题详解】考查非谓语动词。句意:有个员工去吃午饭了,忘记关机器了。根据句意可知,此处应用动词不定式作宾语,forget to do sth意为“忘记干某事”,不定式有将来含义。故填to turn。【41题详解】考查非谓语动词。句意:在与老板充分讨论后,这名员工将混合物倒入框架中。根据前文介词After可知,此处应用动名词作介词宾语。故填discussing。【42题详解】考查定语从句。句意:于是,漂浮的肥皂诞生了。他决定给肥皂起一个容易记住的名字。分析可知,此处引导限制性定语从句,关系代词which或that引导从句,在从

92、句中作主语,指代事物。故填which/that。【43题详解】考查时态和语态。句意:后来这种肥皂被称为Ivory。谓语动词call和主语之间是被动关系,根据上下文可知,此处描述过去发生的事情,应用一般过去时的被动语态。主语属于第三人称单数,故填was called。【44题详解】考查副词。句意:漂浮的肥皂永远不会下沉,因此永远不会丢失。修饰动词应用副词。故填consequently。【45题详解】考查冠词。句意:它可以把它变成一座金矿。后文单数可数名词短语gold mine是泛指概念,应用不定冠词限定,gold发音以辅音音素开头,故填a。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)

93、46. 假设你是李华,将参加学校组织的以“How to Make a Career Plan”为主题的英语演讲比赛。请你用英语写一份演讲稿,内容包括:1. 职业规划的意义2. 如何做好职业规划注意:1. 词数80左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。Ladies and gentlemen, Good afternoon! _Thank you for listening!【答案】Ladies and gentlemen,Good afternoon! Based on what we have achieved, career planning not only helps chart

94、 our course, but also enhances career competitiveness. As high school students, it is time that we made a career plan. My suggestions about how to make a career plan are as follows.Firstly, study yourself. This enables you to imagine how certain occupations may best fit your ability, personality, in

95、terests and goals. Secondly, analyze employment environment, including occupational demands, career prospects, etc. Last but not least, make both long-term and short-term career goals.Thank you for listening!【解析】【导语】本篇书面表达属于开放作文,要求考生写一篇以“How to Make a Career Plan”为主题的英语演讲稿,内容包括职业规划的意义及如何做好职业规划。【详解】1

96、. 词汇积累提高:enhance boost/improve建议:suggestion advice使能够:enable allow适合:fit suit制定(目标):make set2. 句式拓展简单句变复合句原句:Secondly, analyze employment environment, including occupational demands, career prospects, etc.拓展句:Secondly, analyze employment environment, which includes occupational demands, career prosp

97、ects, etc.【点睛】【高分句型1】Based on what we have achieved, career planning not only helps chart our course, but also enhances career competitiveness.(运用了what引导的宾语从句及not only but also句型)【高分句型2】As high school students, it is time that we made a career plan.(运用了that引导的定语从句及虚拟语气)【高分句型3】This enables you to ima

98、gine how certain occupations may best fit your ability, personality, interests and goals.(运用了how引导的宾语从句)第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。“Mom!” 11-year-old Mark cried to his mom, Cindy. “I dont want to wear the sweater!”“Please, honey, put it on! Were already running late!” Cindy s

99、aid as she packed their suitcases. “But Mom! Its not even my size. Can I please get something else to Wear?”“Dont trouble your mom, Mark,” his dad, Luke, said. “We have to leave now.”Cindy and Luke took out their suitcases and put them into the car. The family were taking a skiing trip to the mounta

100、ins. Mark sat in the back seat, angry, because he hated the sweater!It was a red sweater, a bit too big for him, and its sleeves were not even the same size. It was Marks birthday gift. Grandma Sandy promised him a video game, but gave him a sweater instead! Mark didnt like it. He told Grandma by ph

101、one that he would never wear it. He didnt know how hard it had been for her to make the sweater by hand.Because it was snowing heavily, Luke drove slowly. By the time they arrived at the holiday center, it was late in the evening.Mark was quite excited about going skiing for the first time. He asked

102、 his parents to let him go look around, and they agreed. Mark raced off to a nearby spot and Cindy kept an eye on him. When Luke removed their suitcases, Cindy helped him. Then she noticed Mark was nowhere to be seen.Worried, Luke and Cindy tried to find him, but failed. They told the manager about

103、the situation. He sent out a few staff members to help look for Mark.Almost half an hour later, two of the staff observed a hand sticking out behind a tree. They discovered Mark, who was unconscious. He was brought to the hospital soon, but he didnt wake up until a few hours later.“Its a good thing

104、the boy was wearing a large sweater that kept most of his body covered and warm due to its large size. It was a typical case of hypothermia (体温过低),” the doctor said. “Do you remember what happened, Mark?” the doctor asked him.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在相应位置作答。The little boy nodded and then told the

105、m the whole story. _Mark now realized it was all due to his grandma that he was saved. _【答案】The little boy nodded and then told them the whole story. At that time, he said he saw the snow and felt so excited, so he ran to play with snow immediately. He made a big snowball and tried to throw it far a

106、way. But suddenly he slipped and lost his balance, falling down on the ground, then he tried to call for help, but there was no response. He felt scared and cold, so he stayed where he was and pulled the oversized sweater over him waiting for rescue.Mark now realized it was all due to his grandma th

107、at he was saved. He was wearing this oversized sweater, which kept him warm even though it was snowing and getting cold. He realized that its not just a sweater, it means grandmas love for him. Then he was filled with gratitude and felt he was so lucky.【解析】【导语】本文以人物为线索展开,讲述了一个小男孩跟父母外出滑雪度假,开始时觉得毛衣太大,

108、非常不喜欢,不情愿穿上它。小男孩独自外出游玩时滑倒,因此被困在寒冷的户外,于是把这件大号毛衣盖在自己身上,等待救援。后来作者被救之后,才得知,正是因为这件他不喜欢的大号毛衣,才使得他没有被冻死。这时他意识到,这不仅仅是一件毛衣,还包含这奶奶对他的爱。因此心里充满了感恩的故事。【详解】1. 段落续写由第一段句首内容“小男孩点点头并告诉了他们整个故事”可知,第一段描述小男孩讲述自己被救之前发生的事情经过。由第二段句首内容“Mark意识到正是由于奶奶,他才得救”可知,第二段描述小男孩理解了奶奶这件大号毛衣不仅能为他保暖,还意味着奶奶对他浓浓的爱意。他对此感到感恩及幸运。2. 续写线索:跑去玩雪不小心

109、摔倒求救等待救援被救感恩3. 词汇激活行为类:看见:seecatch sight of停留:stayremain充满:be filled withbe full of情绪类:开心的:excitedhappy害怕的:scaredfrightened幸运的:luckyfortunate【点睛】【高分句型1】He felt scared and cold, so he stayed where he was and pulled the oversized sweater over him waiting for rescue.(运用了where引导地点状语从句,运用了非谓语动词作状语)【高分句型2】He was wearing this oversized sweater, which kept him warm even though it was snowing and getting cold.(运用了which引导非限制性定语从句,运用了even though引导让步状语从句)

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1