1、 高考资源网() 您身边的高考专家Unit 4 Friends foreverPeriod 2 Using language 练习Part 1. 单项选择1(2015江苏高考)The number of smokers, _ is reported, has dropped by 17 percent in just one year.AitBWhich Cwhat Das【解析】:选D考查定语从句。句意:正如所报道的,烟民的数量仅仅在一年内就下降了17%。as作为关系代词,引导非限制性定语从句,位置非常灵活,可位于主句前、主句后,也可位于主句中间。which引导非限制性定语从句时位于主句之后
2、。2(2015湖南高考)It is a truly delightful place, _ looks the same as it must have done 100 years ago with its winding streets and pretty cottages.Aas Bwhere Cthat Dwhich【解析】:选D考查定语从句。句意:它确实是一个令人感到快乐的地方,它看起来一定跟100年前一样,有着蜿蜒的街道和美丽的村舍。本句中先行词是a truly delightful place,且后面的定语从句中缺少主语,可用which或that引导;又因为前后两部分之间有逗号
3、,所以所填词引导非限制性定语从句,故用which。3(2015福建高考)China Today attracts a worldwide readership, _shows that more and more people all over the world want to learn about China.Awho Bwhom Cthat Dwhich【解析】:选D考查定语从句。句意:今日中国吸引了世界范围的读者群,这显示全世界越来越多的人想了解中国。分析句子结构可知,空格所在句为非限制性定语从句,所以排除C项that;从句中缺主语,指代前面“今日中国吸引了世界范围的读者群”这件事,
4、故应用which来引导定语从句。4(2015四川高考)The books on the desk,_covers are shiny, are prizes for us.Awhich Bwhat Cwhose Dthat【解析】:选C考查定语从句。句意:桌子上那些封面闪亮的书是为我们准备的奖品。该句的主句是“The books . are prizes for us.”。此处whose引导的定语从句修饰限定先行词books;封面(covers)是那些书的,因此要用whose表示所有关系;此处的whose covers等于the covers of which。Part 2.阅读理解AAt e
5、xactly eleven Sir Percival knocked and entered, with anxiety and worry in every line of his face. This meeting would decide his future life, and he obviously knew it.“You may wonder, Sir Percival,” said Laura calmly, “if I am going to ask to be released (免除) from my promise to marry you. I am not go
6、ing to ask this. I respect my fathers wishes too much.”His face relaxed a little, but one of his feet kept beating the carpet.“No, if we are going to withdraw (退出) from our planned marriage, it will be because of your wish, not mine.”“Mine?” he said in great surprise. “What reason could I have for w
7、ithdrawing?”“A reason that is very hard to tell you,” she answered. “There is a change in me.”His face went so pale that even his lips lost their color. He turned his head to one side.“What change?” he asked, trying to appear calm.“When the promise was made two years ago,” she said, “my love did not
8、 belong to anyone. Will you forgive me, Sir Percival, if I tell you that it now belongs to another person?”“I wish you to understand,” Laura continued, “that I will never see this person again, and that if you leave me, you only allow me to remain a single woman for the rest of my life. All I ask is
9、 that you forgive me and keep my secret.”“I will do both those things,” he said. Then he looked at Laura, as if he was waiting to hear more.“I think I have said enough to give you reason to withdraw from our marriage,” she added quietly.“No. You have said enough to make it the dearest wish of my lif
10、e to marry you,” he said.语篇解读:本文为小说节选,是关于Percival和 Laura的对话。 Percival 的未婚妻Laura 在订婚后爱上了别人,Laura决定退婚,但Percival 还是决定要娶她。1How did Percival feel during his meeting with Laura?AAngry.BCalm.CNervous. DExcited.【解析】:选C细节理解题。根据第一段“with anxiety and worry”可知,Percival进入房间时很紧张。2We can learn from the passage that
11、 _ALaura had once promised to marry PercivalBLauras father wished to end her marriageCPercival had been married to Laura for two yearsDPercival asked to be released from the marriage【解析】:选A细节理解题。根据Laura所说,两年前她曾承诺嫁给Percival。故选A。3The passage is probably taken out of a (n) _Anovel BreportCdiary Dessay【
12、解析】:选A文章出处题。本文为两个人的对话,且根据对话可知本文为一个完整故事的节选。故更可能选自小说。BSunstroke is a condition that can quickly go from dangerous to deadly, especially if proper care isnt given immediately.Sunstroke, sometimes called heatstroke, is a result of the body temperature rising above the safe limit. This causes the bodys n
13、ecessary functions to stop working.Its usually pretty easy to avoid sunstroke, as long as proper action is taken. In that case, you need to act as quickly as possible to return that persons body to a safe temperature. Here are a few tips to help treat sunstroke. Call for helpCall to get an ambulance
14、 as quickly as possible. This should be the first thing you do, especially if the sunstroke person has fainted (昏倒). Also, call for help from anyone nearby if youre in a public place. If theres no one around, call someone nearby if they can get there sooner than an ambulance. Ask everyone to bring y
15、ou as much water as possible, if there isnt much nearby.Get the person to a cooler areaIf theres a building nearby, aim for that. Anywhere with plenty of air conditioners and water is perfect. If a building isnt available, bring the person to a wellshaded area.Get the water flowingIf the person is s
16、till conscious, get him or her to drink water. If theres a bathtub available, fill it with cool water and put the person in it.If your water supply is limited, you have to save it. Dampen a towel or shirt and put it on the persons body. Focus on the face, neck, and chest.Fan the personGetting moving
17、 air over the person cools him or her down. Use anything, a towel or sheet, a shirt, your hands, or a piece of board. This is where having many people around really helps, as they can combine to fan the entire body.语篇解读:本文是一篇说明文。文章介绍了中暑的危害以及中暑后的一些急救措施。4When does a person get sunstroke?AWhen the body
18、 doesnt function.BWhen proper care is given immediately.CWhen someone is exposed to the sun too long.DWhen the body temperature goes up beyond what one can bear.【解析】:选D细节理解题。根据第二段的第一句“Sunstroke, sometimes called heatstroke, is a result of the body temperature rising above the safe limit.”可知,当人体的体温超过
19、所能承受的安全极限时,就会中暑,即D项正确。5Which of the following is NOT mentioned in the text?ACall for assistance from others.BLeave the sunstroke person in the shade.CPut a wet towel on the persons face.DHelp the person take some medicine.【解析】:选D细节理解题。根据Call for help下的“call for help from anyone”可知A项正确;根据Get the pers
20、on to a cooler area中的第三句可知B项正确;根据Get the water flowing中的第二段的第二、三句可知C项正确;D项在文章中没有提到。6What is mainly discussed in the passage?AThe first aid for sunstroke.BThe causes of sunstroke.CThe chief symptoms of sunstroke.DThe essential prevention of sunstroke.【解析】:选A主旨大意题。文章首先介绍了何为中暑以及中暑的危害,结合第三段的最后一句“Here are a few tips to help treat sunstroke.”可知,下文讲述的是中暑时需要采取的急救措施,即A项正确。7The text probably comes from a (n) _AguidebookBbook reviewCmedical magazine Dofficial document【解析】:选C文章出处题。文章主要介绍了中暑以及中暑后如何急救的相关知识,故有可能选自一本医学杂志,即C项正确。 高考资源网版权所有,侵权必究!