1、河南省洛阳市第一高级中学2019-2020学年高一英语下学期期末适应性考试试题(含解析)时间:120 分数:150分第一部分:听力(共两节,满分20分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What are the two speakers doing?A. Having a drink. B. Looking for a caf. C. Running on the street.2. What will th
2、e man do tonight?A. Play football. B. Watch a game. C. Go to a concert.3. Who is the woman most probably speaking to?A. Her friend. B. Her doctor. C. Her boss.4. What does the man think the woman should do?A. Have her bike repaired. B. Search for her bike. C. Buy a new bike.5. How many languages can
3、 Lucy speak?A. 2. B. 3. C. 4.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.What did the womans parents do in China?A. Teaching. B. Traveling. C. Doing business.7. How old is the woman now?A. 18. B.
4、 20. C. 22.听第7段材料,回答第8至10题。8. What does the man play?A. The violin. B. The guitar. C. The drums.9. When did the woman begin to play the piano?A. Four years ago. B. Two years ago. C. Twelve years ago.10. How does the woman find playing the piano?A. Fun. B. Tiring. C. Difficult.听第8段材料,回答第11至13题。11.Wha
5、t happened to the woman?A. She missed her flight. B. Her flight was put off. C. She failed to book a flight.12. Whats the weather like in the womans city?A. Rainy. B. Sunny. C. Snowy.13. Where is most probably the man?A. At the office. B. At home. C. At a hotel.听第9段材料,回答第14至16题。14. Why does the man
6、apply for the job?A. The pay is really good. B. He has rich experience in it.C. He wants to be a tour guide.15. What salary does the man expect to get?A. Around $5,000 monthly. B. Around $15,000 yearly. C. Around $50,000 yearly.16. What day is it today?A. Wednesday. B. Monday. C. Friday.听第10段材料,回答第1
7、7至20题。17. Why do they change their plan?A. The museum will be closed. B. They want to see a movie.C. The tickets cost too much.18. What will they do at the Goose Lake Park?A Receive some free food. B. Watch a live show. C. Give performances.19. What is the speaker probably?A A teacher. B. A student.
8、 C. A parent.20. What is the speaker mainly talking about?A. A park. B. A museum. C. A school trip.第二部分阅读理解共两节,满分40分第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A,B,C和D)中,选出最佳选项。AWith schools close in the UK during the COVID-19 outbreak, most children must now be homeschooled. Parents have found themselv
9、es not only having to balance work and having the children at home but also having to try and teach them. How can you keep your children focused while learning?Nicola Anderson-Head of Customer Support at the UKs leading online tutoring service My Tutor, provides new, up-to-date tips to hearten paren
10、ts at this difficult time and advises how they can structure their childrens days.One is to keep to a regular timetable so it still feels like your child is taking part in the school day. Ms Anderson said, “Children of all ages do well on routine and boundaries; schools provide this in abundance and
11、 it will make most children feel secure and happy if they can follow a similar timetable for their homeschooling.”Another tip is to create an environment which is favorable to learning. She said, “The environment should be free from distractions and ideally near to an open window, to provide them wi
12、th appropriate levels of fresh air and natural light. Some children find it comfortable and helpful to have quiet, instrumental music playing in the background to help them to focus, but this isnt for everyone.”Using technology to help with your childs learning is also advised. Many schools are offe
13、ring online classes and resources to help and companies are reducing or even not charging their fees during this time.It is also important to keep physical exercise as a part of your routine. Joe Wicks, otherwise known as The Body Coach, has been keeping kids healthy with daily 10 minute workouts fo
14、r children on his Youtube channel. Ms Anderson said, “It can be anything from running around the garden, walking the dog, a game of football or dancing around your living room!“1. Who is the text intended for?A. StudentsB. Teachers.C. Coaches.D. Parents.2. What may Nicola Anderson agree?A. To allow
15、children to adjust schedule freely.B. To offer children peaceful study environment.C. To recommend high-tech to online schools.D. To combine routine with kids mental health.3. What is the text mainly about?A. How to improve homeschooling efficiency.B. How to obtain online learning resources.C. How t
16、o study attentively at home.D. How to design a proper schedule.【答案】1. D 2. B 3. A【解析】这是一篇说明文,主要基于新冠流行期间,孩子们居家学习的特殊情况,为正发愁的父母们提供如何安排孩子学习生活的建议。【1题详解】推理判断题。根据第一段中的“Parents have found themselves not only having to balance work and having the children at home but also having to try and teach them. How ca
17、n you keep your children focused while learning?”和第二段中的“provides new, up-to-date tips to hearten parents at this difficult time and advises how they can structure their childrens days.”可知,家长们发现他们要平衡工作与教育孩子,如何让孩子在学习时集中精力成了一个难题,本文是围绕家长展开写作的,故D项正确。【2题详解】推理判断题。根据第四段中的“Another tip is to create an environ
18、ment which is favorable to learning. She said, “The environment should be free from distractions and ideally near to an open window, to provide them with appropriate levels of fresh air and natural light”可知,另一个方法是营造一个有利于学习的环境,她(尼古拉安德森)说:“这应该是一种没有外界干扰的环境,最好靠近一扇打开的窗户,这样可以为他们提供新鲜的空气和自然的光线。”由此推断,尼古拉安德森可
19、能会同意(may agree)的是为孩子营造一个安静的学习环境,故B项正确。【3题详解】主旨大意题。通读全文,特别是根据第二段中的“provides new, up-to-date tips to hearten parents at this difficult time and advises how they can structure their childrens days”可知,本文旨在介绍居家学习期间家长如何更好地帮忙安排孩子的一天(孩子的学习生活),分别介绍了四种方法:定好时间表、提供合适的环境、利用在线教学资源、适当户外活动锻炼。准确全面来说,这些建议可以帮助更好地安排孩子的
20、学习,使得其更有效率、有效果,而非仅仅片面地帮助孩子在学习时聚精会神,故排除干扰项C,A项正确。BIn a foreign country, a man visited a local restaurant. He didnt speak their language. He ordered something indecipherable off the menu. When the waiter brought him a plate of delicious looking fried noodles, he smiled and made an OK sign at the waite
21、r with his thumb and forefinger linked in a circle. Looking angry, the waiter then picked up the dish and thrown it to his lap. What he did wrong, he wondered. Well, nothing is quite as it seems when it comes to using hand gesture in another country.Gestures have been used to replace words in many c
22、ountries, and they are often specific to a given culture. Gesture may mean something complimentary in one culture, but is highly offensive in another.The gesture “thumb-up” is commonly misinterpreted. In English, it is popularly known as thumbs up, despite the fact that the action is commonly perfor
23、med with only one hand. English-speaking Caucasians use it to signal OK, which is the same meaning as O.K. ring gesture. The two can in fact be used almost interchangeably.Avoid using this gesture in Southern Sardina or Northern Greece unless you want to invite a fight. While American, British and A
24、ustralian would use the thumb up to signal hitch-hiking to the drivers, this message will not encourage a Greek driver or motorist to stop to give them a ride.There are no right or wrong signals, only cultural differences. Lack of cultural understanding will lead to disharmony among people from diff
25、erent cultures. When we know what to look for, such encounters with other cultures are actually very interesting, fascinating and fun. It is certainty a great topic to discuss over a cup of coffee and cakes.4. What did the man in the first paragraph do wrong?A. He misunderstood the waiter.B. He made
26、 the signal in a rude way.C. He ordered something off the menu.D. He didnt realize cultural differences.5. What does the underlined word in the second paragraph mean?A. Full of aggression.B. Full of admiration.C. Full of complexity.D. Full of certainty.6. What will happen if you make a thumb up towa
27、rd a man in Northern Greece?A. He will stop to give you a lift.B. He will ask you to give him a HA.C. He will get annoyed and fight against you.D. He will make the same signal toward you.7. Whats the purpose of the passage?A. To tell stories about different cultures.B. To advise us to have an unders
28、tanding of cultural differences.C. To explain the meaning of different gestures.D. To persuade people from different countries to live in harmony.【答案】4. D 5. B 6. C 7. B【解析】本文是一篇说明文。本文作者通过一则故事,说明了我们要理解文化的差异,才能与别人更好地相处。【4题详解】细节理解题。由第一段Well, nothing is quite as it seems when it comes to using hand ges
29、ture in another country.可知,在另一个国家,这个手势表达的意思是不同的。由此可知,故事中的那个人没有意识到文化的差异,这是他的错误所在,选D。【5题详解】词义猜测题。由下文内容but is highly offensive in another.可知,在另一个国家是冒犯的意思。所以划线词与下文内容是转折关系。是offensive的反义词,所以划线词的意思是表示赞美、赞赏。故选B项。【6题详解】细节理解题。由倒数第二段Avoid using this gesture in Southern Sardina or Northern Greece unless you wan
30、t to invite a fight.可知如果你向一个北希腊的人伸出大拇指,他可能会被惹怒,和你打架,选C。【7题详解】推理判断题。由最后一段There are no right or wrong signals, only cultural differences. Lack of cultural understanding will lead to disharmony among people from different cultures. 可知,没有对错的信号,只有文化差异。缺乏对文化的理解会导致不同文化背景的人之间的不和谐。由此判断出作者写这篇文章的目的是建议我们很好的理解文化
31、差异,选B。CAny foreigner who has tried to learn Chinese can tell how hard it is to master the tones required to speak and understand. And anyone who has tried to learn to play the violin or other instruments can report similar challenges.Now researchers have found that people with musical training have
32、an easier time learning Chinese. Writing in the online edition of Nature Neuroscience, researchers from Northwestern University say that both skills draw on the same parts of the brain that help people discover changes in pitch(音高).One of the studys authors, Nina Kraus, said the findings suggested t
33、hat studying music actually tunes our sensory system. This means that schools that want children to do well in languages should hesitate before cutting music programs, Dr. Kraus said. She said music training might also help children with language problems.Mandarin(普通话)speakers have been shown to hav
34、e a more complex encoding(编码) of pitch patterns in their brains than English speakers do. This is because in Mandarin and other Asian languages, pitch plays a central role. A single-syllable word can have several meanings depending on how it is intoned.For this study, the researchers looked at 20 no
35、n-Chinese speaking volunteers, half with no musical background and half who have studied an instrument for at least six years.As they were shown a movie, the volunteers also heard an audio tape of the Mandarin word mi in three of its meanings: squint, bewilder and rice. The researchers recorded acti
36、vities in their brain stems to see how well they were processing the sounds. Those with a music background showed much more brain activities in response to the Chinese sounds.The lead author of the study, Patrick C. M. Wong, said it might work both ways. It appears that native speakers of tonal lang
37、uages may do better at learning instruments.8. When learning Chinese, a foreigner will find _.A. it difficult to learn music at the same timeB. it not difficult to learn music at the same timeC. it hard to master the tones required to speak and understandD. it easy to use the brain to help him disco
38、ver changes in pitch9. Why does Chinese learning have something to do with music training?A. Because there is the same difficulty in learning Chinese and music.B. Because skills to learn the two make use of the same parts of the brain.C. Because music training might help people with language study.D
39、. Because people who do well in Chinese study do well in music.10. The underlined word intoned in the fourth paragraph can be replaced by the word _.A. createdB. spelledC. seemedD. pronounced11. What would be the best title of this passage?A. Mandarin Speakers Are Smarter than English SpeakersB. Ski
40、lled Ear for Music May Help Language StudyC Pitch Plays a Central Role in Chinese LearningD. Schools Need to Develop Music Programs【答案】8. C 9. B 10. D 11. B【解析】这是一篇说明文。任何一个学过汉语的外国人都知道掌握说话和理解所需要的声调有多难。目前有研究人员发现,受过音乐训练的人学习语言更容易。【8题详解】细节理解题。由第一段的Any foreigner who has tried to learn Chinese can tell how
41、 hard it is to master the tones required to speak and understand.可知,任何一个学过汉语的外国人都知道掌握说话和理解所需要的声调有多难。C. it hard to master the tones required to speak and understand(很难掌握说话和理解时所需要的声调)符合以上说法,故选C项。【9题详解】细节理解题。由第二段的researchers from Northwestern University say that both skills draw on the same parts of th
42、e brain that help people discover changes in pitch(来自西北大学的研究人员说,学习汉语和音乐训练用到的是都是大脑相同的部位,这些部位有助于帮助人们发现音调中的变化。)可知,中文学习与音乐训练有关是因为学习两种技能需要用到大脑相同的部位。B. Because skills to learn the two make use of the same parts of the brain.(学习这两种节能都要用到大脑的相同部分)符合以上说法,故选B项。【10题详解】词义猜测题。由第四段This is because in Mandarin and o
43、ther Asian languages, pitch plays a central role. A singlesyllable word can have several meanings depending on how it is intoned. 可知,在普通话和其他亚洲语言中,音调起着中心作用。一个单音节词,根据它如何toned,可以有几种意思。根据上下文语境,尤其是pitch可猜测划线部分的意思是“发音”。D. pronounced(发音)符合以上猜测,故选D项。【11题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其是第二段的Now researchers have found t
44、hat people with musical training have an easier time learning Chinese.(现在研究人员发现受过音乐训练的人在学习汉语方面会更加容易)和researchers from Northwestern University say that both skills draw on the same parts of the brain that help people discover changes in pitch(来自西北大学的研究人员说,学习汉语和音乐训练用到的是都是大脑相同的部位,这些部位有助于帮助人们发现音调中的变化。)可
45、知,本文主要讲述研究表明,经过音乐训练的人,在学汉语方面会更加容易。音乐训练和汉语学习均用到了大脑相同的部位。该部位可以帮助人们更好地发现语调的变化,有助于人们学习语言。B. Skilled Ear for Music May Help Language Study(熟练的音乐听觉有助于语言学习)可以作为本文标题,故选B项。DIn an era when fashion trends can change in a nanosecond(纳秒), people want to keep pace. Theyll wear a look a few times and then move on
46、to the next one. In reality, most people cant really afford this.To meet this demand, online clothing rental services are growing in popularity. Shoppers can pay money online to rent the clothes they need, says the Fashion United website. The first company to put this idea into practice is Rent the
47、Runway. The United States based company has hit a $ 1 billion valuation. CEO Jennifer Hyman credits its success to the concepts of the sharing economy. She believes that the clothing rental business and the idea of dynamic ownership is a trend in the young generation. “The millennium generation(千禧一代
48、),the consumer, is so ready to adopt this behavior.” Hyman told CNBC.She also points out that working women make up one of the biggest consumer groups subscribing to their services. They want more clothes but they have limited space and ability to purchase new fashion. “Rent the Runway can be a solu
49、tion for them,” Hyman told CNBC, “where they can dress for the job they want and save money and time.”Although the clothing rental business has many advantages, people still have some concerns. Journalist and author Elizabeth Cline wrote in Elle that “Renting the clothes is not as sustainable as it
50、seems.”Take shipping, for example, which has to go two ways if an item is rentedreceiving and returning. Cline writes that consumer transportation has the second largest footprint of our collective fashion habit after manufacturing. Then theres the burden of washing, which has to happen to every ite
51、m when its returned, regardless of whether or not it was worn. For most rental services, this usually means dry-cleaning, a high impact and polluting process. “They can produce hazardous waste and air pollution if not handled correctly, and theyre often paired with stain removers that are more toxic
52、 than the solvents themselves,” she told the Fashion Platforms website.12. What is the article mainly about?A. The fast changes of fashion trends.B. The development of the sharing economy.C. What contributes to the popularity of online clothing rental services.D. The advantages and disadvantages of
53、online clothing rental services.13. What is behind the success of Rent the Runway according to Hyman?A. Different fashion tastes.B. Growth of delivery services.C. The trend of the sharing economy.D. The financial pressures facing consumers.14. What is the main problem of online clothing subscription
54、 services, according to the text?A. Consumers tend to rent more than they need.B. They could lead to other unsustainable fashion habits.C The shipping and washing involved are not environmentally friendly.D. People can catch infectious diseases by renting clothes from sick people.15. According to th
55、e passage, the authors attitude towards the rental service isA. supportiveB. indifferentC. objectiveD. passive【答案】12. D 13. C 14. C 15. C【解析】这是一篇新闻报道。本文介绍了为了跟上流行的趋势而诞生的服饰租赁服务行业,并分别分析了网上服装租赁服务的优势和劣势。【12题详解】主旨大意题。根据第二段中To meet this demand, online clothing rental services are growing in popularity.可知为了
56、满足这一需求,网上服装租赁服务越来越受欢迎。结合文章分别分析了网上服装租赁服务的优势和劣势。由此可知,文章的主要内容是说明网上服装租赁服务的优势和劣势。故选D。【13题详解】细节理解题。根据第二段中CEO Jennifer Hyman credits its success to the concepts of the sharing economy.可知该公司首席执行官Jennifer Hyman将其成功归功于共享经济的理念。由此可知,Hyman认为Rent the Runway成功的背后是共享经济的发展趋势。故选C。【14题详解】细节理解题。根据最后一段中Take shipping, fo
57、r example, which has to go two ways if an item is rentedreceiving and returning. Cline writes that consumer transportation has the second largest footprint of our collective fashion habit after manufacturing.可知以运输为例,如果一件物品被租走,它必须通过两种方式接收和返回。Cline在书中写道,交通运输业在我们的总体时尚习惯中所占的比重仅次于制造业。以及Then theres the bu
58、rden of washing, which has to happen to every item when its returned, regardless of whether or not it was worn. For most rental services, this usually means dry-cleaning, a high impact and polluting process.可知然后就是洗衣的负担,每件衣服退了以后都要洗,不管它有没有穿过。对于大多数租赁服务,这通常意味着干洗,一个高影响和污染的过程。由此可知,网上服装订购服务存在的主要问题是涉及到运输和洗衣
59、不利于环境。故选C。【15题详解】推理判断题。根据第四段中Although the clothing rental business has many advantages, people still have some concerns.可知虽然服装租赁业务有很多优势,但人们仍然有一些担忧。结合文章分别分析了网上服装租赁服务的优势和劣势,由此可推知,作者对服装租赁服务的态度是客观的。故选C。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填人空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。There are many kinds of book clubs where
60、 members discuss a different book every month.What about dinner clubs,where people get together once a month or four times a year to make and eat dinner?In the dinner club that I joined,the hostess of the dinner club would prepare a big dinner first._16_ This was the beginning of our dinner club.The
61、re are two variations of a dinner club.One has a group of people who try a different restaurant once a month_17_When they all meet,they order and share different dishes.This is a great idea,especially if you live in a big city where there are hundreds of different restaurants._18_One way is to have
62、the hostess for the month decide on a type of food.The hostess is responsible for cooking the entrees.The other members make different courses at home,like salad and dessert,and bring them to the dinner club.For an even more exciting and interactive type of dinner clubs,the entire group comes togeth
63、er in the hostess kitchen._19_In this way the members of the group not only learn about different types of food, but also different methods of cooking.The great thing about a dinner club is that it serves in many different ways.You can make the dinner club even more special one month by inviting par
64、tners._20_A stay-at-home mother can get a couple of other stay-at-home mothers together and start a childrens lunch club.If you have a group of friends that love to get together and experiment with different types of food,the possibilities are endless!A. They prepare the entire meal in a group effor
65、t.B. Usually one member decides on the restaurant.C. Then the members would begin discussing the food.D. They are like-minded people with similar education level.E. The second kind of dinner clubs has many different forms.F. It offers regular well-organized social events in selected places.G. Couple
66、s can get together for some food and great conversations.【答案】16. C 17. B 18. E 19. A 20. G【解析】本文是说明文, 介绍了晚餐俱乐部的各种组织方式。【16题详解】此题是逻辑线索。空前一句提到“在我加入的晚餐俱乐部里,晚餐俱乐部的女主人会先准备一顿丰盛的晚餐”;选项C意思为“然后成员们开始讨论这些食物。”这两句中的firstthen表示事情发展的先后顺序。故选C项。【17题详解】此题线索是词汇复现。选项B意思为“通常有一个成员决定哪家餐厅”。选项B中the restaurant与空前一句中a differen
67、t restaurant以及下文的different restaurants是原词重复。故选B项。【18题详解】选项E意思为“第二种晚餐俱乐部有许多不同形式。”选项E中“The second kind of dinner clubs”与上一段中的“There are two variations of a dinner club. One has .”相呼应。故选E项。【19题详解】此题是代词指代线索。空前一句提到“整个小组聚集在女主人的厨房”;选项A意思为“他们以小组为单位准备整顿饭”;选项A中的they指代前一句中的the entire group,是顺承前一句的话题。故选A项。【20题详
68、解】该段首句是总起句,“晚餐俱乐部最棒的地方在于它有很多不同的服务方式”;选项G意思为“夫妻们可以聚在一起吃点东西,聊聊天”。选项G是关于夫妻们参加晚餐俱乐部的方式,空后一句提到全职妈妈参加晚餐俱乐部的方式。这两句都是该段首句的支撑句。故选G项。第三部分:语言知识运用(共两节,满分45分)第一节:完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。Word came that a 13-year-old girl fell into a sewer(下水道) and was rescued. The gi
69、rl, Alice, was _21_for more than 12 hours in the citys _22_underground sewage system. It was filled with waste liquids and other waste materials _23_ a a disgusting smell, which was _24_.Alice had been playing at a public park with other kids during a family _25_on Sunday. At one point, the children
70、 were on pieces of wood that _26_ an opening leading to the sewage system. One of the wooden boards _27_suddenly. Then Alice quickly fell about six meters down and _28_ in fast-moving waste water. The other children _29_told adults what had just happened. The adults quickly made an emergency call fo
71、r help. Rescuers immediately began _30_ Alice underground they set cameras on floatation devices, which they put into the sewage system.Rescuers finally_31_ Alice after seeing image of fingerprints on a pipe. A crew of _32_ also hurried to the area and opened a hole. The first thing they heard from
72、the girl was “help!”. Hearing Alices cry, the workers lowered down a _33_ and strong rope to her. The girl _34_ onto the rope while the workers _35_ her up. By the time Alice was found, about 700 meters of pipes had been _36_ during a 12-hour period, she was taken to the hospital for a full _37_ exa
73、mination and then to _38_ with her family.More than 100 people took part in the rescue _39_, Alice was able to find a small area of breathable air and _40_ there until she was found.21. A. protectedB. hiddenC. arrestedD. trapped22. A. shallowB. dangerousC. dryD. unknown23. A. giving offB. giving awa
74、yC. going throughD. going over24. A. secureB. refreshingC. usefulD. poisonous25. A. debateB. gatheringC. planningD. division26. A. carvedB. indicatedC. decoratedD. covered27. A. brokeB. destroyedC. disappearedD. fell28. A. diedB. landedC. marchedD. swam29. A. awkwardlyB. amusinglyC. instantlyD. cons
75、tantly30. A. searching forB. enquiring aboutC. turning toD. calming down31. A. persuadedB. inspiredC. foundD. seized32. A. childrenB. workersC. parentsD. photographers33. A. thinB. shortC. looseD. long34. A. cameB. caughtC. heldD. took35. A. pulledB. hungC. pushedD. woke36. A. soldB. selectedC. remo
76、vedD. inspected37. A. physicalB. mentalC. considerableD. respectable38. A. compromiseB. partC. reuniteD. join39. A. insuranceB. operationC. programD. scheme40. A. dashedB. glaredC. waitedD. served【答案】21. D 22. B 23. A 24. D 25. B 26. D 27. A 28. B 29. C 30. A 31. C 32. B 33. D 34. C 35. A 36. D 37.
77、A 38. C 39. B 40. C【解析】这是一篇记叙文。本文记叙了13岁的女孩Alice掉入下水道系统,最终在救援人员的帮助下得救的故事。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:女孩Alice被困在城市危险的地下污水系统超过12个小时。A. protected保护;B. hidden隐藏;C. arrested逮捕;D. trapped受困。根据后文for more than 12 hours in the citys 2underground sewage system. 可知Alice被困超过12小时。故选D。【22题详解】考查形容词词义辨析。句意:女孩Alice被困在城市危险的地下污
78、水系统超过12个小时。A. shallow浅的;B. dangerous危险的;C. dry干的;D. unknown未知的。结合后文It was filled with waste liquids and other waste materials可知城市的地下污水系统充满了废液等废料,很危险。故选B。【23题详解】考查动词短语辨析。句意:它充满了废液和其他散发着令人作呕的有毒气味的废料。A. giving off发出;B. giving away赠送;C. going through经历;D. going over复习。结合后文a disgusting smell可知污水系统充满了废液和其
79、他散发着令人作呕的有毒气味的废料。故选A。【24题详解】考查形容词词义辨析。句意:它充满了废液和其他散发着令人作呕的有毒气味的废料。A. secure安全的;B. refreshing提神的;C. useful有用的;D. poisonous有毒的。结合上文It was filled with waste liquids and other waste materials可知污水系统充满了废液和其他有毒的废料。故选D。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:周日,在一个家庭聚会上,Alice和其他孩子在一个公园里玩耍。A. debate辩论;B. gathering聚集;C. planning计
80、划;D. division分配。根据上文during a family可知是指一个周日的家庭聚会。故选B。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:有一次,孩子们站在一块木板上,木板覆盖着通往污水系统的开口。A. carved雕刻;B. indicated表明;C. decorated装饰;D. covered覆盖。根据后文an opening leading to the sewage system.可知木板覆盖着通往污水系统的开口。故选D。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:一块木板突然断了。A. broke打破;B. destroyed破坏;C. disappeared消失;D. fell
81、落下。结合后文Alice掉了进去,可知一块木板突然断了。故选A。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:然后Alice迅速下降了大约六米,着陆在了快速流动的废水中。A. died死亡;B. landed着陆;C. marched前进;D. swam游泳。结合后文in fast-moving waste water.可知Alice迅速下降了大约六米,最后着陆在了快速流动的废水中。故选B。【29题详解】考查副词词义辨析。句意:其他的孩子立即告诉大人们刚刚发生的事情。A. awkwardly尴尬地;B. amusingly有趣地;C. instantly立即;D. constantly不断地。发生了这
82、样紧急的事情,孩子们肯定是立即告诉了大人发生的事情。故选C。【30题详解】考查动词短语辨析。句意:救援人员立即开始在地下搜寻Alice他们在漂浮装置上安装了摄像机,并将其放入污水系统。A. searching for搜寻;B. enquiring about询问的情况;C. turning to求助于;D. calming down冷静。结合后文they set cameras on floatation devices, which they put into the sewage system.可知救援人员在漂浮装置上安装了摄像机,来搜寻Alice。故选A。【31题详解】考查动词词义辨析。
83、句意:救援人员在看到一根管子上的指纹后,终于找到了Alice。A. persuaded说服;B. inspired鼓舞;C. found找到,发现;D. seized逮住。结合后文after seeing image of fingerprints on a pipe.可知救援人员通过指纹找到了Alice。故选C。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:一组工人也赶到现场,并挖了一个洞。A. children孩子;B. workers工人;C. parents父母;D. photographers摄影师。根据后文the workers可知一组工人赶到了现场。故选B。【33题详解】考查形容词词义辨
84、析。句意:听到Alice的叫声,工人们放下一根又长又结实的绳子。A. thin瘦的;B. short短的;C. loose松散的;D. long长的。根据第二段中Then Alice quickly fell about six meters down可知Alice下落了六米深,那么肯定是放下又长又结实的绳子了。故选D。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:那女孩紧紧抓住绳子,工人们把她拉了上去。A. came来到;B. caught抓住;C. held抓住,握住;D. took带走。根据后文onto the rope可知Alice紧紧抓住了放下来的绳子。此处强调“抓”的状态应用hold,ca
85、tch强调“抓”的动作。短语hold onto表示“紧紧抓住”。故选C。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:那女孩紧紧抓住绳子,工人们把她拉了上去。A. pulled拉;B. hung悬挂;C. pushed推;D. woke唤醒。Alice在下水道里,工人们肯定是把她往上拉(pulled)上来。短语pull sb. up“把往上拽”。故选A。【36题详解】考查动词词义辨析。句意:当Alice被发现的时候,在12个小时的时间里,大约有700米长的管道被检查,她被送到医院进行全身体检,然后与家人团聚。A. sold出售;B. selected挑选;C. removed去掉;D. inspect
86、ed检查。结合上文about 700 meters of pipes had been可知为了找到Alice,大约有700米长的管道被检查了。故选D。【37题详解】考查形容词词义辨析。句意:当Alice被发现的时候,在12个小时的时间里,大约有700米长的管道被检查,她被送到医院进行全身体检,然后与家人团聚。A. physical身体的;B. mental精神的;C. considerable相当大的;D. respectable值得尊敬的。根据上文she was taken to the hospital可知Alice被送往医院做身体的全面检查。故选A。【38题详解】考查动词词义辨析。句意:
87、当Alice被发现的时候,在12个小时的时间里,大约有700米长的管道被检查,她被送到医院进行全面体检,然后与家人团聚。A. compromise妥协;B. part分离;C. reunite重聚;D. join加入。结合后文with her family可知Alice检查了身体后,会与家人团聚。故选C。【39题详解】考查名词词义辨析。句意:超过100人参加了营救行动,Alice找到了一小片可呼吸的空气,并在那里等待,直到她被发现。A. insurance保险;B. operation行动,手术;C. program项目;D. scheme计划。结合上文More than 100 people
88、 took part in the rescue可知超过100人参加了这次营救Alice的行动中。rescue operation“营救行动”。故选B。【40题详解】考查动词词义辨析。句意:超过100人参加了营救行动,Alice找到了一小片可呼吸的空气,并在那里等待,直到她被发现。A. dashed猛冲;B. glared怒视;C. waited等待;D. served服务。根据后文there until she was found可知在Alice被找到之前,她一直在那个有一小片可呼吸空气的地方等着有人来救她。故选C。第二节:(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面对话,按照句子结构
89、的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空Some people are great at remembering faces. While, there is evidence_41_ for some people, remembering a face can be difficult. Even for others, remembering a face may be impossible. Such people have a condition _42_ (call) “face blindness”. Its actual name is
90、 Developmental Prosopagnosia, or DP _43_ short.Experts say DP can differ greatly from patient to patient. In less severe cases, people are unable to describe the face of someone they have just met. In severe cases, people cannot even recognize_44_ (they) own children in a group photo.Those, _45_ hav
91、e DP, show no clear signs. Take Dacia for example. If you met her, you probably wouldnt know that she suffered brain damage as a child. There would be no sign of it until you meet her _46_ second time. She wouldnt remember you at all. Dacia has mostly recovered from her _47_ (injure). But now, she s
92、uffers form face blindness.Once face blindness _48_ (think) to be very rare. But recent _49_ (study) have shown that it might be more common than experts thought. The study on face blindness will not directly lead to any treatments. However, it could lead to a much _50_ (deep) understanding of how w
93、e all remember the world around us.【答案】41. that 42. called 43. for 44. their 45. who 46. a 47. injury 48. was thought 49. studies 50. deeper【解析】这是一篇说明文。说明脸盲症的现象和症状以及它可能最终引起的结果。然而,它可以让我们更深入地了解我们是如何记住我们周围的世界的。【41题详解】考查同位语从句。句意:而与此同时,有证据表明对于某些人来说,记住一张脸很难。这是对there is evidence that句型的考查。本句为同位语从句,句意和句子结构完
94、成,所以连接词为that。故填that。【42题详解】考查过去分词。句意:这样的人有一种症状叫做“脸盲症”。这里考查过去分词作补足语修饰condition。a condition与call在逻辑上是被动关系。故填called。【43题详解】考查介词。句子大意是它真实的名字叫做Developmental Prosopagnosia或者简称DP。for short是固定搭配。故填for。【44题详解】考查物主代词。句意:在几例严重的案例中,人们甚至不能在一组相片中识别出他们自己的孩子。这里用their物主代词来作定语修饰后面的own children。故填their。【45题详解】考查非限制性定语
95、从句。句意:那些有DP症状的人显示不出明显的痕迹。这里的语法结构是非限制性定语从句结构来修饰前面的先行词those那些人。故填表示人的引导词who以引导非限制性定语从句。故填who。【46题详解】考查不定冠词。句意:她没有脸盲症的任何痕迹,直到你再一次遇到她。这里根据句意可以得知是再一次,再一次在英语里表示为a second time. 故填a。【47题详解】考查名词。句意:达西亚已经从她受过的伤中大部分恢复过来了。这里代词后面应该加上名词,故injure动词应该转换成名词injury,故填injury。【48题详解】考查被动语态。句意:一旦脸盲被认为非常稀有。脸盲是不可能自己认为很稀有的,故
96、使用被动语态表达。故填was thought。【49题详解】考查主谓一致。句意:最近研究表明事实可能比专家认为的更普遍。这里have用的是谓语的复数形式,故主语也应该使用复数以求主谓一致表达结构的统一。故填studies。【50题详解】考查形容词比较级。句意:然而,它能引导人们更多深入的思考我们是如何记住周围这个世界的。这里空格前面使用much后面加形容词的比较级别表示“的多”的意思。故使用其比较级别形式。故填deeper。第四部分:写作第一节:短文改错(共 10小题,每小题 1分,满分 10分)51.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误
97、,每句中最多两处。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。增加: 在此处加一个漏字符号(),并在其下面写出修改的词。删除: 把多余的词用斜线()划掉。修改: 在错的词下划一横线,并在其下面写出修改后的词。注意: 1. 每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从11处起)不计分。I went to buy some traditional Chinese medicine on last Sunday. Just before leaving the drugstore, I noticed that some foreigners seem to have difficulty
98、communicate with the assistant. I went over to ask if I needed. The assistant told me that she couldnt make herself understand about how to boil the mixture correctly. Learning that I could give them the hand, they were relieved. Without some trouble,I translated that the assistant wanted to say. Bo
99、th sides expressed thanks to me. I was delighted to help other. More importantly,as a Chinese,I felt proudly to see foreigners try traditional Chinese medicine.【答案】1. last 前的on 删掉2. seem seemed3. communicate communicating4. I后加was 5.understand understood6.the a7. some any8.that what9.other others10.
100、 proudly proud【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在药店帮助外国人的故事。【详解】1. 考查介词。本题考查“last/ next/ this/ that/ these/ those+ 时间词”时不用介词,故last前的on删除。2. 考查时态。本句考查宾语从句时态,根据主句的noticed判断此处应用一般过去时,故将seem改为seemed。3. 考查动名词。此处考查短语have difficulty (in) doing sth做某事有麻烦,短语里的doing是作为in的宾语,故将communicate改为communicating。4. 考查时态和语态。结合上下
101、文可知,此处应是“问我是否被需要”,根据went判断为一般过去时,主语I和need之间是被动关系,故用一般过去时的被动语态,主语是I故用was done,故在I后加was。5. 考查非谓语动词。分析句子可知,此处应用非谓语动词作宾补,understand和逻辑主语herself之间是被动关系,故用过去分词understood作宾补,故将understand改为understood。6. 考查冠词。此处考查短语give sb a hand帮助某人,故将the改为a。7. 考查形容词。结合上下文可知,此处意为“没有任何困难”,“任何”是any,故将some改为any。8. 考查宾语从句连接词。分析
102、句子结构可知,此处是宾语从句连接词,从句the assistant wanted to say缺少宾语,且指代所说的事情,故应用what引导从句,故将that改为what。9. 考查代词。此处应用代词作宾语,且指“其他人”,是复数,应用others,故将other改为others。10. 考查形容词。此处应用形容词作为felt的表语,故将proudly改为proud。【点睛】第1小题考查last/ next/ this/ that/ these/ those+ 时间词”时不用介词,改语法经常在短文改错里出现。例如:1. We watched a movie last night.我们昨晚看了一
103、场电影。2. What are you doing these days? 最近你在做什么?3. I was cleaning the house this morning.今天早上我正在打扫屋子。第二节:书面表达(满分25分)52.你受学生会委托为校宣传栏“英语天地”写一则通知,请大家观看一部英文短片Growing Together,内容包括:1. 短片内容:学校的发展;2. 放映时间、地点;3. 欢迎对短片提出意见。注意:1. 词数100左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。Notice_StudentsUnionJuly11th,2020【答案】NoticeGrowing toge
104、ther, an English short movie, will be shown from 4 p.m. to 5 p.m. on July fifteenth in the conference hall of our school.The movie describes the development of our school, from an ordinary local school to a very famous one, which enjoys a high social reputation both at home and abroad.Whoever is int
105、erested in our schools latest development is welcome to watch it. After watching it, you can have a discussion about the movie. We would appreciate it if you could write down your comments and give you feedback at your convenience.Students UnionJuly 11th, 2020【解析】【分析】这是一篇应用文。本篇要求考生代替学生会写一则通知,邀请学生观看英
106、语短片Growing Together。【详解】体裁:应用文时态:根据提示,时态应以一般现在时为主结构:总分总 要求:1. 短片内容:学校的发展;2. 放映时间、地点;3. 欢迎对短片提出意见。第二步:列提纲(重点词组)focus on/ describe/ reputation/ at home and abroad/ be interested in/ be welcome to/ feedback/ theme/ be related to/ on time/ at ones convenience第三步:连词成句1. Growing together is an English sho
107、rt movie, which will be shown from 4 p.m. to 5 p.m. on July fifteenth in the conference hall of our school.2.The movie describes the development of our school, from an ordinary local school to a very famous one, which enjoys a high social reputation both at home and abroad.3. Anyone that is interest
108、ed in our schools latest development is welcome to watch it. 4. After watching it, you can have a discussion about the movie. 5. We would be happy if you write down your comments and give you feedback at your convenience.第四步:连句成篇(加入衔接词或从句)表示并列的连词:and/but/or/so状语从句连词:because/ if/ though/ although定语从句
109、连词:which/ that/ when/ where第五步:修改润色(加入高级词汇或短语)【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了一些主从复合句,例如:The movie describes the development of our school, from an ordinary local school to a very famous one, which enjoys a high social reputation both at home and abroad.中which引导非限制性定语从句;Whoever is interested in our schools latest development is welcome to watch it.中whoever引导主语从句。