1、江苏省南京师范大学附属中学 2021 届高三英语上学期期末模拟测试试题(含解析)考试时间:120 分钟 满分:150 分 第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What was the last place the man visited?A.Rome.B.Th
2、ailand.C.China.2.Why doesnt the woman advise the man to go to the store around the corner?A.The clothes there are not good.B.The clothes there are all skirts.C.The clothes there are expensive.3.Whats the probable relationship between the two speakers?A.Boss and secretary.B.Brother and sister.C.Teach
3、er and student.4.What did the man plan to do at first?A.Visit Professor Brown.B.Attend a class.C.Watch a movie.5.What is the man asking about?A.His bill.B.A house rent.C.Wireless Internet rise.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每
4、小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。6.How was the weather yesterday?A.Stormy.B.Cloudy.C.Foggy.7.What did the man do?A.He took Doug to the hospital.B.He helped remove a tree.C.He visited some friends.请听第 7 段材料,回答第 8 至 10 题。8.What kind of ticket does the man buy?A.Saver Return.B
5、.First Open Return.C.Standard Open Return.9.How does the man pay?A.By credit card.B.By check.C.In cash.10.How long does it take to get to Cambridge by train?A.An hour.B.An hour and 9 minutes.C.Two hours and 9 minutes.请听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。11.What did Sally Ride do in 1983?A She graduated from coll
6、ege.B.She joined NASA.C.She entered space.12.How many times did Sally Ride enter space?A.1.B.2.C.3.13.What did Sally Ride focus on after she left NASA?A.Encouraging American kids to be interested in STEM.B.Encouraging American kids to become astronauts.C.Encouraging more women to become astronauts.请
7、听第 9 段材料,回答第 14 至 17 题。14.What do we know about The Invention of Hugo Cabret?A.It is a picture book without words.B.It is over 500 pages long.C.It is mainly for little kids.15.Which is the first novel to win the Caldecott Medal?A.The Houdini Box.B.Where the Wild Things Are.C.The Invention of Hugo Ca
8、bret.16.Where did the man receive his first award?A.From an elementary schoo1.B.From a publishing house.C.From the government.17.How did the man feel after receiving his first award?A.Surprised.B.Motivated.C.Relaxed.请听第 10 段材料,回答第 18 至 20 题。18.What did the woman do after receiving her birth record i
9、n the mail?A.She called Ohios health department.B.She changed her Facebook profile.C.She searched on the Internet.19.How did the woman communicate with her birth mother?A By calling her.B.By going to the front desk.C.By visiting her Facebook page.20.How old is the womans mother now?A.38.B.43.C.53.第二
10、部分:阅读理解(共两节,满分 40 分)第一节:(共 1S 小题;每小题 2 分,满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项。A We know that St.Patricks Day festivities may include a little bit of drinking.But there are plenty of kid-safe St.Patricks Day events around metro Phoenix,too.Here are the lucky St.Patricks Day celebrations for k
11、ids.3/17:Lucky St.Patricks Day Cupcakes Kids can make their own treats at the Childrens Museum of Phoenix this St.Patricks Day.Children can make and decorate their cupcakes with rainbow candies and chocolate pots of gold.To-go containers will also be provided.Details:13 p.m,Friday,March 17.Childrens
12、 Museum of Phoenix,215 N.7th Street,Phoenix.$3 for members.$4 for non-members.602-253-0501.3/17 一 19:Fountain O Green Artisan Market This community festival will include sculptures paintings,handcrafted jewelry and apparel from selected local and regional artists,live music and dance performance thr
13、oughout the weekend.There will also be a food court.On Friday,emerald-colored water will shoot from the towns fountain at noon.Take the kids to see the annual tradition and picnic in the park.Details:10 a.m.5 p.m.,Friday Sunday,March 1719.Avenue of the Fountains and Saguaro Boulevard,Fountain Hills.
14、Free.480-488-2014.3/17:St.Patricks Day Party at AZ Air Time Kids above 12 years old can collect their free,green glow necklaces and jump for three hours,scale the rock climbing wall or dive into the giant pit of foam.Jump socks required.Details:811 p.m.Friday,March 17.AZ Air Time,13802 N.Scottsdale
15、Road,Suite 145,Scottsdale.$15,which is a$14 savings,480 427-2000.1.Which telephone number can people call at if they want to make and decorate cupcakes?A.602-427-2014.B.480-488-2014.C.480-427-2000.D.602-253-0501.2.In which program can kids find the food court?A.St.Patricks Day at the Irish Cultural
16、Center.B.Fountain O Green Artisan Market.C.St.Patricks Day at AZ Air Time.D.Lucky St.Patricks Day Cupcakes.3.Which program is free for children?A.Lucky St.Patricks Day Cupcakes.B.St.Patricks Day at the Irish Cultural Center.C.Fountain 0 Green Artisan Market.D.St.Patricks Day at AZ Air Time.4.For who
17、m is the passage intended for?A.Parents of younger children.B.People addicted to alcohol.C.Organizers of festivals.D.Educalors and businessmen.【答案】1.D 2.B 3.C 4.A【解析】这是一篇应用文。文章主要讲述了在爱尔兰圣帕特里克节期间的各种适合孩子们玩耍的安全又有趣的活动,并对这些活动进行了简单的介绍。【1 题详解】细节理解题。根据文章 Lucky St.Patricks Day Cupcakes 部分的“Children can make a
18、nd decorate their cupcakes with rainbow candies and chocolate pots of gold.”(孩子们可以用彩虹糖果和黄金巧克力罐来制作和装饰他们的纸杯蛋糕。)和“602-253-0501”可知,如果人们想制作和装饰纸杯蛋糕,可以拨打 602-253-0501 这个电话。故选 D。【2 题详解】细节理解题。根据文章 Fountain O Green Artisan Market 部分的“There will also be a food court.”(这里还会有一个美食广场。)可知,孩子们可以在 Fountain O Green Ar
19、tisan Market 这个活动中找到美食广场。故选 B。【3 题详解】细节理解题。根据文章 Fountain O Green Artisan Market 部分的“free”(免费的)可知,Fountain O Green Artisan Market 这个活动是免费的。故选 C。【4 题详解】推理判断题。根据文章第一段“But there are plenty of kid-safe St.Patricks Day events around metro Phoenix,too.Here are the lucky St.Patricks Day celebrations for kid
20、s.”(但是在大都市凤凰城附近也有很多对于儿童安全的圣帕特里克节活动。以下是为孩子们准备的圣帕特里克节庆祝活动。)可知,本文主要介绍了圣帕特里克儿童节庆祝活动的相关信息,孩子们可以在凤凰城的博物馆里做好吃的,家长带着孩子们去参加一年一度的活动。由此可知,本文主要写给有小孩的家长。故选 A。B About three decades ago,China was known as the Bicycle Kingdom.But later on,bikes were replaced by their fuel-powered competitors.But recent months have
21、seen a recovery of the humble bike across China,with an increasing number of people choosing cycling instead of driving to schools,to workplaces or to do sightseeing.The introduction of bike-sharing schemes,pioneered by start-ups like Ofo and Mobike,has brought the trend to a new level.People can un
22、lock the shared bikes by simply using their smartphone.The bikes are equipped with GPS and can be left anywhere in public for the next user.Theyre popular among many Chinese people as they provide an effective solution to the last mile problem,which refers to the final leg of a persons journey.In pl
23、aces where the subway doesnt extend,where its difficult to change from one kind of transport to another,its so easy to get where you want to go with Mobike,Hu Hong,29,told AFP.She pedals(骑车)to her Shanghai real-estate job.However,the schemes have also led to problems such as illegal parking,vandalis
24、m(故意毁坏)and theft.Last month,two nurses in Beijing were placed under administrative punishment for five days for putting locks on two shared bikes.And in December,a man who stole a shared bike was sentenced to a 3-month detention(拘留),and fined 1,000 yuan by the Shanghai Minhang Peoples Court.Bike-sha
25、ring is a greener method of transportation and provides a user-friendly experience,said Liu Xiaoming,vice-minister of transport.But its a combination of online and offline business.Operators are usually strong in online services,but lack offline business experience,which causes problems.Now,Chinese
26、service operators are trying to solve the problems.For example,a bike-sharing company called Mobike sets a 100-point credit score for each user,with points taken in the case of bad behavior.Once a score drops below 80,bike rental is increased to 100 yuan per 30 minutes,up from 0.5-1 yuan.5.Which of
27、the following belongs to the last mile problem?A.Missing the business plane for the traffic jam.B.To get to somewhere the subway can reach.C.Having troubles in changing from bus to taxi.D.To remove the last rock in the way.6.What reason causes many problems in bike-sharing?A.Some people make damage
28、to the bikes on purpose.B.Operators lack offline business experience.C.The bike-sharing business is too complicated to run.D.There are no relative laws on this business.7.Why are the bike-sharing systems popular?A.They are very effective.B.They can be picked up anywhere.C.They are equipped with GPS.
29、D.They help solve the last mile problem.8.Whats the best title for this passage?A.Bickes Pedaling Back Into Styles B.A New Way of Transportations C.Riding a Mobicycle for Free D.Bicycle Kingdom Became Famous Again【答案】5.C 6.B 7.D 8.A【解析】文章讲述了近期中国的“共享单车”受欢迎现象,并陈述了其受欢迎的原因。共享单车是一种更环保的交通方式,但也有很多问题。中国的服务运
30、营商正在积极地解决这些问题。【5 题详解】C 细节理解题。根据题干last mileproblem,锁定信息源为第三段which refers to the final leg of a persons journey再细读这一段可以知道In places where the subway doesnt extend在地铁不延伸的地方,故 B 项不正确;where its difficult to change from one kind of transport to another,its so easy to get where you want to go with Mobike,(当
31、很难从一种运输方式转变到另一种运输方式,骑自行车很容易去你想去的地方),故 C 项正确;D 项(移除路上的岩石)及 A 项(由于交通堵塞,商务飞机误点了)都不属于最后一程(last mileproblem)。因此正确答案为 C 项。【6 题详解】B 细节理解题。根据最后一段Operators are usually strong in online services,but lack offline business experience,which causes problems.可以推断出导致共享单车系统出现问题的原因是 lack offline business experience,所
32、以解决这个问题就需要增加线下运营经验。故正确选项为 B。【7 题详解】D【解题剖析】此题属于推理判断题中的(4)根据事实细节,推断合理信息。答案需要从文章的 Theyre popular among many Chinese people as they provide an effective solution to the“last mile”problem,which refers to the final leg of a persons journey.进行推断。【答案定位】根据第三段 Theyre popular among many Chinese people as they
33、provide an effective solution to the“last mile”problem,which refers to the final leg of a persons journey.可知,共享单车受欢迎是因为它有效地解决了人们最后一英里的问题。【推理关系】题干Why are the bike-sharing systems popular?文章内容 Theyre popular among many Chinese people as they provide an effective solution to the“last mile”problem,which
34、 refers to the final leg of a persons journey.【答案】provide an effective solution to the“last mile”problem.D 选项 They help solve the last mile problem.关键词 an effective solution to 和 solve the last mile problem【名师点睛】根据事实细节,推断合理信息。根据事实细节,推断合理信息要求在理解原文表面文字信息的基础上,作出一定判断和推论,从而得到文章的隐含意义和深层意义。根据事实细节推理信息所涉及的内容
35、可能是文中某一句话,也可是某几句话,但做题的指导思想都是以文字信息为依据,结合原文和题目有针对性的找出相关语句细节进行仔细分析,结合选项选出正确答案。【8 题详解】A 主旨大意题。本文先叙述自行车曾被燃烧动力所取代。但最近在中国出现了自行车共享。使用共享单车简单又方便。自行车共享是一种更环保的交通方式,提供了一种用户友好的体验。所以日渐流行。分析内容可知,是说自行车时代又到来了。分析选项可知 A(自行车时代的回归)符合题意,故选 A 项。C Scientists say they have found high levels of small plastic particles(颗粒)in A
36、rctic snow.A German-Swiss research team collected snow samples(样本)from the Arctic and other areas.They included northern Germany,the Bavarian and Swiss Alps,and the North Sea island of Heligoland.When the researchers examined the samples in a laboratory,they were surprised to find very high levels o
37、f microplastics.Microplastics are very small pieces of plastic.These plastic particles are generally smaller than 5 millimeters in length.They come from the breakdown of man-made plastic products and industrial waste.The study found the highest levels of microplastics came from the Bavarian Alps.One
38、 snow sample from the area had 154,000 microplastic particles per liter.Samples collected from the Arctic had much lower levels.However,even samples from the Arctic contained up to 14,000 particles per liter.The study also attempted to explore how some of the material could have been carried in the
39、atmosphere.A limited number of earlier studies did find microplastics in the air of some cities,including Paris,Tehran and Dongguan,China.Bergmann Melanie co-wrote the report on the new study.She believes the new study clearly shows that“the majority of the microplastic in the snow comes from the ai
40、r.”The new study suggests that much of the microplastic found in Europe and the Arctic comes from the atmosphere and snow.While there is growing concern about the effect of microplastics on the environment,scientists are still studying their possible harmful effects on humans and animals.“I hope the
41、 new study will lead to more research on this issue.I think microscopic plastic particles should be included in worldwide observations of air pollution levels.We really need to know what effects microplastics have on humans,especially if inhaled with the air that we breathe.”Bergmann said.9.Why did
42、scientists collect samples from so many places in paragragh 1?A.To make the research convincing.B.To attract people to explore there.C.To measure the length of microplastics.D.To examine the samples easily in the lab.10.What is the second paragraph mainly about?A.The risks of microplastics.B.The tra
43、nsport of microplastics.C.The breakdown of plastic products.D.The description of microplastics.11.What did the research team find about microplastics?A.Many people threw them away at the Alps.B.They were delivered to remote areas through air.C.They could be caught sight of in the air.D.They had no g
44、reat effect on the environment.12.What can be inferred from what Bergmann said in the last paragraph?A.Scientists are worried about the the influence of microplastics.B.We have found a practical solution to the environment problem.C.The effect of microplastics on human must be urgently researched.D.
45、There is no need to change observations of air pollution levels.【答案】9.A 10.D 11.B 12.C【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了北极冰雪中的微塑料,研究人员通过采集不同地区的微塑料样品探究了其传播途径以及对人类的影响。【9 题详解】推理判断题。由文章第三、四、五段内容可知,第一段提到研究人员在许多地方采集样品是为了比较各地微塑料存在的数量,以及后期进一步研究发现微塑料可以通过空气传播,某些地区的微塑料是通过大气从另外一些地区传播来的。所以最终目标是为了得到令人信服的研究结果。故选 A 项。【10 题详解】主旨大意题
46、。由第二段“Microplastics are very small pieces of plastic.These plastic particles are generally smaller than 5 millimeters in length.They come from the breakdown of man-made plastic products and industrial waste.”可知,微塑料是一种很微小的塑料片。这些微塑料通常长度会小于 5 毫米。它们来自于人造塑料产品和工业废料的分解物。整个段落在介绍微塑料是什么,它们的大小以及它们来自于哪里。所以是在对微塑
47、料进行描述。故选 D 项。【11 题详解】细节理解题。由第四段 The study also attempted to explore how some of the material could have been carried in the atmosphere.A limited number of earlier studies did find microplastics in the air of some cities,including Paris,Tehran and Dongguan,China.(这项研究还试图探讨一些材料是如何在大气中携带的。少数早期的研究确实在一些城
48、市的空气中发现了微塑料,包括巴黎、德黑兰和中国东莞。)以及第五段“She believes the new study clearly shows that“the majority of the microplastic in the snow comes from the air.”The new study suggests that much of the microplastic found in Europe and the Arctic comes from the atmosphere and snow.(她认为这项新的研究清楚地表明,“雪中的微塑料大部分来自空气”,这项新的研
49、究表明,在欧洲和北极发现的微塑料大部分来自大气和雪。)可知,研究人员发现雪中发现的极大多数微塑料来自于大气中,是通过空气传播的。故选 B 项。【12 题详解】推理判断题。由最后一段“I hope the new study will lead to more research on this issue.I think microscopic plastic particles should be included in worldwide observations of air pollution levels.We really need to know what effects micr
50、oplastics,have on humans,especially if inhaled with the air that we breathe.(我希望新的研究将导致对这个问题的更多研究。我认为微观塑料颗粒应该包括在世界范围内对空气污染水平的观测中。我们真的需要知道微塑料对人类有什么影响,特别是如果我们与呼吸的空气一起吸入的话。)”可知,Bergmann 提出,应该集世界之力从空气污染的角度去研究微塑料对人类生活的影响。所以 Bergmann 在强调应该去研究微塑料对人类生活的影响。故选 C 项。D Artemis is NASAs new lunar exploration prog
51、ram.Through the Artemis program,NASA will use new technology to study the Moon in new and better ways,and prepare for human missions to Mars.NASAs new rocket will carry the Orion spacecraft to lunar orbit.Then,astronauts will dock(对接)Orion at a small spaceship called the Gateway,from which the crew
52、will take trips to the lunar surface in a new human landing system,and then return to the Gateway.The crew will return to Earth aboard Orion.NASA will test the rocket and spacecraft in flight,then send a crew for a test flight:Artemis 1 will be a test flight of the SLS rocket with the Orion spacecra
53、ft with no crew.Artemis 2 will fly SLS and Orion with a crew past the Moon,then circle it and return to Earth.This trip will be the farthest any human has gone into space.Artemis 3 will send a crew with the first woman and the next man to land on the Moon by 2024.The Artemis 3 crew will visit the Mo
54、ons South Pole.No one has ever been there.At the Moon,astronauts will:Search for the Moons water and use it.Learn how to live and work on the surface of another celestial body(天体)where astronauts are just three days from home.Test the technologies we need before sending astronauts on missions to Mar
55、s,which Can take up to three years roundtrip.The Moon is a good place to learn new science.NASA will learn more about the Moon,Earth and even the Sun.The Moon is a“test bed”for Mars.The Moon is a place to show that astronauts will one day be able to work away from Earth on Mars for long periods of t
56、ime.13.What is the aim of the Artemis program?A.To help astronauts return to the Earth.B.To be ready for the landing on Mars.C.To study the Mars using new science.D.To test the Moon landing spacecraft,Orion.14.Which will be the achievement of the Artemis series?A.Going to the Moons South Pole.B.Maki
57、ng the farthest trip into space.C.Sending the first man to the Moon.D.Flying to the Moon with three persons.15.What will Artemis astronauts do on the Moon?A.Send astronauts to Mars.B Run a three-year-long test.C.Find and make use of water.D.Learn to live not far from home.【答案】13.B 14.A 15.C【解析】本文是一篇
58、说明文。文章介绍了美国宇航局的新月球探测计划Artemis 的具体探索任务。这次月球探索任务为登上火星做准备。【13 题详解】细节理解题。根据第一段“Through the Artemis program,NASA will use new technology to study the Moon in new and better ways,and prepare for human missions to Mars.(通过 Artemis 计划,美国宇航局将使用新技术以新的更好的方式研究月球,并为人类的火星任务做准备。)”可知,Artemis 计划的目的是为登陆火星做好准备。故选 B。【1
59、4 题详解】细节理解题。根据倒数第 6 行“The Artemis 3 crew will visit the Moons South Pole.No one has ever been there.(Artemis 3 号宇航员将访问月球南极。没有人去过那里。)”可知,Artemis 系列的成就是前往月球南极。故选 A。【15 题详解】细节理解题。根据倒数第五行“Search for the Moons water and use it.(寻找月球上的水并利用它。)”可知,Artemis 宇航员的任务是找到并使用水。故选 C。第二节(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)根据短文内容
60、,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Camping without a campfire is not camping at all.Late-night conversations and games around the campfire are essential for a pleasant camping experience.However,you ought to be aware of the fact that camping with a campfire is not all about fun._16_ If you are plann
61、ing to set up a campfire,or if you are planning to cook during camping,you should remember some fire safety tips.Choose a campsite which has a campfire pit(深坑)._17_ If there is no fire pit,set up your own.However,you should be careful not to place the fire pit near your camping tent.When you set up
62、a campfire,make sure that you put the campfire materials in the right order.This can help you make sure that there will be no flying debris(碎片)once you light your fire.Put the light materials first such as paper or dry leaves._18_ Finally,make sure that you place stones around the campfire pit.Never
63、 burn plastics or other poisonous materials,which will disturb your neighboring campground guests.It will also significantly pollute the air and promote the risk of fire spreads._19_ Use it only when all the other fire-making options fail._20_ Before you leave your campsite or before you go to bed,m
64、ake sure that your campfire is completely out.Leaving fire unattended runs high risks of forest fires and the like.A.Then,put the wood.B.Camping can give you a lot of freedom.C.It needs a certain degree of responsibility.D.One traditional camp activity is making the campfire.E.This will ensure that
65、you will be capable of controlling your campfire.F.Once your campfire is set up,do not leave the flame unattended.G.Do not use petrol every time you attempt to light your campfire.【答案】16.C 17.E 18.A 19.G 20.F【解析】这是一篇说明文。露营时应当有营火,本文就如何选取营火地址、添加使用营火材料以及防护措施提出了建议。【16 题详解】根据上句“However,you ought to be aw
66、are of the fact that camping with a campfire is not all about fun.”然而,你应该意识到用营火露营并非全部都是快乐的。再根据空格下句“If you are planning to set up a campfire,or if you are planning to cook during camping,you should remember some fire safety tips.”如果你打算架起营火,或者如果你想在露营做饭,你应该记住一些消防安全提示。可知放营火需要某种程度的责任。It 指代 a campfire,not
67、 all about fun 呼应 responsibility。故选 C。【17 题详解】根据上句“Choose a campsite which has a campfire pit”选择一个营地,有篝火坑。可知,选项要说明这么做的目的是什么。E 选项“这将确保你能够控制你的营火”切题。故选E。【18 题详解】根据上句“Put the light materials first such as paper or dry leaves.”先放轻材料,如纸或干树叶。再根据空格后的 Finally,。由此可知 A 项“然后放木材”切题。Then 呼应前文的 first 和后文的 finally。
68、故选 A 项。【19 题详解】根据空格下句“Use it only when all the other fire-making options fail.”只有当所有其他的生火选项失败时才使用它。由此可知 G 项,Do not use petrol every time you attempt to light your campfire.(每次你点燃篝火时都不要使用汽油)切题。it 指的就是 petrol。故选 G 项。【20 题详解】根据下句“Before you leave your campsite or before you go to bed,make sure that you
69、r campfire is completely out.”在你离开你的营火以前或去睡以前,确保你的营火完全熄灭。可知,一旦你的营火被设置好了,不要让火焰无人看管。do not leave the flame unattended.呼应 completely out.故选 F。第三部分 完形填空(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。This morning,I started very late in my car to office,I was in a _21
70、_to reach my office as my clients(客户)were waiting for me there.Unfortunately,I got_22_in a traffic jam.All the vehicles stood up in a long line,and drivers were _23_blowing horns to get rid of their _24_.I got down from my car and moved forward in search of the _25_of the traffic jam.At a turning a
71、young man was struggling hard to move forward his car,which might_26_.Everyone there was just_27_the man without coming to offer_28_to him.Meanwhile,they were_29_the man for the traffic jam.The number of vehicles was gradually increasing.The man looked _30_as everyone put him to the scorn(奚落)for cre
72、ating this public_31_.Nobody was in the mood of _32_the man for his error.Seeing this,I _33_rushed to help the man,followed by other four drivers.We _34_ to push the car.Very soon it started with a loud sound.The man smiled in_35_the moment his car worked again.Then he thanked us and_36_to everyone
73、there and moved off.After that I went into deep thinking over the human_37_ in the times of crisis.Every human on this earth unavoidably makes errors.When other people do that we blame,but when we are in the same condition,we desire to gain_38_.In the times of crisis we should try to _39_ them toget
74、her instead of blaming others.Forgiving is a_40_ choice,as it not only avoids conflicts further,but also spreads universal love.21.A.fashion B.mess C.hurry D.way 22.A.injured B.stuck C.lost D.removed 23.A.properly B.awkwardly C.considerately D.constantly 24.A.anxiety B.concern C.anger D.sadness 25.A
75、.cause B.evidence C.influence D.effort 26.A.break down B.turn off C.set off D.pull up 27.A.comforting B.directing C.watching D.checking 28.A.admission B.opportunities C.trust D.assistance 29.A.observing B.blaming C.inspiring D.punishing 30.A.satisfied B.impatient C.frightened D.embarrassed 31.A.prog
76、ress B.focus C.practice D.inconvenience 32.A.forgiving B.criticizing C.persuading D.encouraging 33.A.tiredly B.immediately C.purposely D.steadily 34.A.pretended B.cooperated C.hesitated D.promised 35.A.vain B.secret C.relief D.private 36.A.apologized B.shouted C.explained D.complained 37.A.intellige
77、nce B.relationship C.attitude D.practice 38.A.satisfaction B.sympathy C.benefit D.trust 39.A.neglect B.estimate C.simplify D.overcome 40.A.wise B.similar C.painful D.common【答案】21.C 22.B 23.D 24.C 25.A 26.A 27.C 28.D 29.B 30.D 31.D 32.A 33.B 34.B 35.C 36.A 37.C 38.B 39.D 40.A【解析】本文为记叙文。作者讲述了自己遇到一次交通堵
78、塞的事件,很多人只是在围观、抱怨而不愿帮忙,作者认为面对危机,我们应该怀有同理心,要施以援手,而不是仅仅指责。【21 题详解】考查名词词义辨析。句意:今天早上,我很晚才开车去办公室,我匆忙赶到办公室,因为我的客户们都在那里等我。A.fashion 时尚;B.mess 混乱;C.hurry 匆忙;D.way 方式,道路。根据上文“This morning,I started very late in my car to office”和下文“as my clients(客户)were waiting for me there”可知,作者出发得很晚,要很匆忙地去上班。故选 C。【22 题详解】考查
79、形容词词义辨析。句意:不幸的是,我遇上了交通堵塞。A.injured 受伤;B.stuck卡住,困住;C.lost 迷路;D.removed 移动。根据下文“All the vehicles stood up in a long line”可知,作者在路上遇上交通堵塞了。故选 B。【23 题详解】考查副词词义辨析。句意:所有的车辆都排成了长龙,司机们不停地鸣笛以发泄他们的愤怒。A.properly 合适的;B.awkwardly 笨拙地;C.considerately 体谅地;D.constantly连续不断地。路上汽车堵得很厉害,所以司机们可能会不停地按喇叭。故选 D。【24 题详解】考查名
80、词词义辨析。句意见上。A.anxiety 焦虑;B.concern 关心;C.anger 生气;D.sadness伤心。根据“All the vehicles stood up in a long line”可知车堵得厉害,司机们不停地按喇叭释放内心的愤怒。故选 C。【25 题详解】考查名词词义辨析。句意:我下了车,向前走,寻找交通堵塞的原因。A.cause 起因;B.evidence 证据;C.influence 影响;D.effort 努力。根据“At a turning a young man was struggling hard to move forward his car,whi
81、ch might 6 ”,可知此处指作者下车寻找交通堵塞的原因。故选 A。【26 题详解】考查动词短语辨析。句意:在一个拐弯处,一个年轻人正拼命地往前开他的车,因为车可能坏了。A.break down 抛锚,垮掉;B.turn off 关掉;C.set off 出发;D.pull up 停下,拔起。根据上文“At a turning a young man was struggling hard to move forward his car”可知,有人在推车,所以作者猜测可能是他的车抛锚了。故选 A。【27 题详解】考查动词词义辨析。句意:在场的每个人都只是看着那个人,没有过来帮助他。A.c
82、omforting安慰;B.directing 指导;C.watching 观看;D.checking 核对。根据下文“without coming to offer _8_ to him”可知,其他人只是在围观。故选 C。【28 题详解】考查名词词义辨析。句意见上。A.admission 承认;B.opportunities 机会;C.trust 信任;D.assistance 帮助。根据上文“Everyone there was just _7_ the man”可知,此处指其他人只是在围观,而没有人过来帮助那位年轻人。故选 D。【29 题详解】考查动词词义辨析。句意:与此同时,他们指责这
83、个人造成了交通堵塞。A.observing 观察;B.blaming 责备;C.inspiring 鼓励;D.punishing 惩罚。根据下文“as everyone put him to the scorn(奚落)for creating this public _11_”可知,人们都是在指责他造成的堵塞。故选 B。【30 题详解】考查形容词词义辨析。句意:那人显得很尴尬,因为他给公众造成了不便,大家都奚落他。A.satisfied 满意的;B.impatient 不耐心的;C.frightened 害怕的;D.embarrassed尴尬的。因为别人都是在指责他,所以他显得很尴尬。故选 D
84、。【31 题详解】考查名词词义辨析。句意见上。A.progress 进步;B.focus 焦点;C.practice 练习;D.inconvenience 不便。堵塞肯定给大家造成了不便。故选 D。【32 题详解】考查动词词义辨析。句意:没有人有心情原谅那个人的错误。A.forgiving 原谅;B.criticizing 批评;C.persuading 说服;D.encouraging 鼓励。由上文“everyone put him to the scorn(奚落)for creating this public _11_”可知,堵塞给大家造成了不便,没人原谅他。故选 A。【33 题详解】考
85、查副词词义辨析。句意:看到这,我立即冲过去帮助那个人,后面跟着其他四名司机。A.tiredly 疲劳地;B.immediately 立即;C.purposely 故意地;D.steadily 稳定地。根据下文“rushed to help the man”可知,作者马上跑过去帮助那位年轻人。故选 B。【34 题详解】考查动词词义辨析。句意:我们合作推这辆车。A.pretended 假装;B.cooperated 合作;C.hesitated 犹豫不决;D.promised 许诺。根据上文“followed by other four drivers”还有四位司机跟着作者一起过来,所以他们是合作
86、解决问题。故选 B。【35 题详解】考查名词词义辨析。句意:那人一看到他的车又能工作了,就如释重负地笑了。A.vain 徒劳;B.secret 秘密;C.relief 安慰;D.private 隐私。汽车能重新发动,所以年轻人感到轻松了,in relief 如释重负。故选 C。【36 题详解】考查动词词义辨析。句意:然后他向我们道谢,向在场的每个人道歉,然后离开了。A.apologized 道歉;B.shouted 大喊;C.explained 解释;D.complained 抱怨。此处指年轻人因为给大家造成的麻烦而道歉。故选 A。【37 题详解】考查名词词义辨析。句意:从那以后,我开始深入思
87、考人类在危机时刻的态度。A.intelligence 智力;B.relationship 关系;C.attitude 态度;D.practice 练习。根据“In the times of crisis we should try to 19 them together instead of blaming others.”可知作者在思考人们面对危机的时候所采取的不同态度。故选 C。【38 题详解】考查名词词义辨析。句意:当别人那样做的时候,我们责怪,但当我们处于同样的情况下,我们渴望获得同情。A.satisfaction 满意;B.sympathy 同情;C.benefit 利益;D.tru
88、st信任。此处指当自己面对危机的时候,我们或许会希望得到他人的同情和帮助。故选 B。【39 题详解】考查动词词义辨析。句意:在危机时刻,我们应该努力共同克服,而不是指责别人。A.neglect忽略;B.estimate 估计;C.simplify 使简化;D.overcome 克服,战胜。本句中 them 指代“crisis(危机,困局)”,因此选项 D.overcome(克服,战胜)符合语境。故选 D。【40 题详解】考查形容词词义辨析。句意:宽恕是一个明智的选择,因为它不仅能避免进一步的冲突,而且还能传播普遍的爱。A.wise 明智的;B.similar 相似的;C.painful 痛苦的
89、;D.common常见的。根据“as it not only avoids conflicts further,but also spreads universal love”可知宽恕是一个明智的选择。故选 A。第四部分 书面表达(共 2 小题,每小题 25 分,共 50 分)41.假定你是育才中学的学生李华,你校英籍教师 Ms.Wilson 很喜欢中国文化,特别是丝绸。你推荐并邀请她参观市丝绸博物馆,请你给她写封邮件,内容包括:1.博物馆地点;2.博物馆开放时间;3.博物馆简介。注意:1.词数 100 左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。Dear Ms.Wilson,_ Looking
90、 forward to your early response.Yours,Li Hua【答案】Dear Wilson,Im Li Hua,your student at Yucai Middle School.I know you are interested in Chinese traditional culture,especial Chinese silk.So I advise you to visit the City Silk Museum.I believe visiting the museum will enrich your knowledge of Chinese s
91、ilk.The museum is open from 9:00am till 5:00 pm,from Monday to Sunday for free.It is located to ZhouShan Road,Xigong District.It introduces the 5000-year-long history of China silk culture and covers all kinds of silk from almost every dynasty of ancient China.Shall we go there together this Saturda
92、y?I will meet you at our school gate if you like.Looking forward to your early response!Yours,Li Hua.【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给英籍教师 Ms.Wilson 写封邮件,邀请她参观市丝绸博物馆。【详解】第一步:审题 体裁:应用文 时态:根据提示,时态主要为一般现在时和一般将来时。结构:总分法 总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1.博物馆地点;2.博物馆开放时间;3.博物馆简介。第二步:列提纲(重点词组)be interested i
93、n;advise sb to do;be open;for free;be located to;enrich ones knowledge of;look forward to;all kinds of 第三步:连词成句 1.l know you are interested in Chinese traditional culture,especial Chinese silk.So l advise you to visit the City silk Museum.2.The museum is open from 9:00am to 5:00 pm.From Monday to Su
94、nday for free.3.It is located to ZhouShan Road,XiGong Distruct.It introduces the 500o-year-ling history of China silk culture and covered all kinds of silk from almost every dynasty of ancient China.4.Looking forward to your early response!5.I believe visiting the museum will enrich your knowledge o
95、f Chinese silk.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章结构顺序:First of all,Firstly/First,Secondly/Second And then,Finally,In the end,At last(供参考)2.表并列补充关系:What is more,Besides,Moreover,Furthermore,In addition As well as,not onlybut(also),including(供参考)3.表转折对比关系:However,On the contrary,but,Alth
96、ough+clause(从句),In spite of+n/doing,On the one hand,On the other hand Some,while others,as for,sothat(供参考)4.表因果关系:So 连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,【点睛】高分句型 1 l believe visiting the museum will enrich your knowledge of Chinese silk.(运用了省略 that 的宾语从句以及动名词作主语)高分句型 2 It introduces the 5000-year-l
97、ong history of China silk culture and covers all kinds of silk from almost every dynasty of ancient China.(运用了 and连接的两个并列句)高分句型 3 I will meet you at our school gate if you like.(运用了 if 引导的条件状语从句)42.阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。A.J.shut the door of the truck.“Ready,”he said.His dad started the truck
98、.It was six oclock and freezing,but the strong morning sun promised warmer temperatures.It had been colder than normal over the past week,and the ground and ponds were already frozen.“After we check on the cows,”Dad said,“you should have some time to practice roping cattle.”A.J.wanted to enter the r
99、odeos(牛仔竞技表演)in which cowboys rode wild horses,and caught cattle with ropes.The best professionals could break from the gate on horseback,rope a calf(小牛),and hog-tie the calf in less than ten seconds.So far,A.J.needed nearly a minute and a half,but hed only been at it for a few months.The truck boun
100、ced down the dirt road.In a few minutes,they passed through the field gate.A.J.pulled a pair of telescopes.The black spots of cows on the far hill took shape.The cows gathered around the pond.A.J.guessed they wanted the water locked under the ice.Suddenly,they heard extremely frightened shouts from
101、one cow.Dad stopped the truck,and he and A.J.stared at the frozen pond anxiously.A calf lay on the ice in the middle of the pond.A cow,no doubt the calfs mother,stood onshore,shouting desperately.The calf struggled to get up but slipped and fell each time.The morning sun seemed warmer.Too warm.A.J.k
102、new that the situation was urgent.If the calf lay there too long,she could fall through the ice and drown.Dad eased the truck down the hill and stopped at the edge of the pond.“No telling how long shes been there,”he said.“The ice could be about to melt.I dont think we can risk it.”Dad shook his hea
103、d,“Its just not safe.”注意:1.所续写短文的词数应为 150 左右;2.应使用 5 个以上短文中标有下划线的关键词语;3.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;4.续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。Paragraph 1:A.J.watched the calf,whose eyes were wide with fright._ Paragraph 2:It would be just like rodeo practice,A.J.thought,trying to stay calm._【答案】Paragraph 1:A.J.watched the
104、calf,whose eyes were wide with fright.Though frightened,the calf gathered all her strength to get up but slipped over and over again.Seeing the danger,the mother cow let out shouts with horror and cast helpless glances at A.J.and his dad as if begging them for help.An atmosphere of sadness blanketin
105、g the whole world,every nerve in A.J.s body screamed at him that he must save the poor calf.All of a sudden,an idea came into his mind like a flash.Paragraph 2:It would be just like rodeo practice,A.J.thought,trying to stay calm.He rushed to the truck to grab the rope quickly,aimed it at the calf an
106、d let it go.Luckily,he made it at the first attempt!With palms sweating,he and his dad struggled to pull the calf out of the frozen pond.After what seemed like a century,they managed to save the calf.Seeing the calf running to her mother happily,A.J.felt comforted and glad that what he had learned h
107、elped save a life.【解析】【分析】本文以人物为线索展开,讲述了 A.J.和他爸爸在寒冷的早上计划开车去检查牛,然后进行绳子套牛练习。途中 A.J.用望远镜看到牛群聚集在池塘周围,发现小牛躺在池塘中央的冰面上,挣扎着站不起来,母牛向 A.J.投去求救的目光。尽管冰面很危险,A.J.还是努力地像牛仔竞技训练一样,对准小牛套绳子,把小牛从结冰的池塘里拉出来,成功地救了小牛的故事。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“A.J.看着小牛,瞪大了眼睛,惊恐万分”可知,第一段可描写小牛的挣扎,母牛的无助和 A.J.想帮助小牛的心理活动。由第二段首句内容“这就像牛仔竞技训练一样,A.J.想
108、努力保持冷静”可知,第二段可描写 A.J.救助小牛的过程。2.续写线索:小牛挣扎母牛感到无助小牛遇险 A.J.的感受A.J.设法救小牛小牛成功获救小牛获救后 A.J.感受 3.词汇激活 行为类 小牛挣扎:gathered all her strength to get up/tried all her strength to get up/managed all her strength to get up 设法救小牛:managed to save the calf/tied to save the calf 情绪类 感到无助:cast helpless glances at/showed
109、helpless glances to 悲伤:sadness/sorrow/grieve 感到安慰:felt comforted/felt relieved;glad/happy/pleased【点睛】高分句型 1 Seeing the danger,the mother cow let out shouts with horror and cast helpless glances at A.J.and his dad as if begging them for help.(由as if 引导省略了的方式状语从句,修饰前文的 cast helpless glances 表达了母牛的无助)高分句型 2 Seeing the calf running to her mother happily,A.J.felt comforted and glad that what he had learned helped save a life.(由 that 引导宾语从句,补充说明高兴的原因)