1、 2020至2021学年度高二第一学期期中试卷英语第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1What is the mans grandmother doing?AHaving a swim. BReading an email. CTaking a bath.2When will the womans friend arrive?AAt 11:05. BAt 10:45. CAt 10
2、:20.3What will the speakers do first?AHave a cup of tea. BSee the elephants. CWatch the dolphin show.4What are the speakers talking about?AWhich play to see.BWhere to buy a family ticket.CHow to celebrate their mothers birthday.5What is the man going to buy on Tuesday?AA book. BA magazine. CA newspa
3、per.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6What is the mans problem?AHe got a broken DVD.BHe couldnt play the DVD.CHe bought a wrong DVD.7What does the man want to do?AHave his money back.BG
4、et a better copy of the same film.CExchange his DVD for something else.听第7段材料,回答第8、9题。8What do we know about the woman?AShe often eats out with her family.BShe works in a pizza restaurant.CShe likes going to cafes.9Why does the man want to go to the cafe in the town center?ATo drink coffee there.BTo
5、 taste the ice cream there.CTo enjoy the great service there.听第8段材料,回答第10至12题。10What relation is the man to Linda?AHer son. BHer husband. CHer neighbor.11Where does Linda work?AAt a hospital. BAt a restaurant. CAt a bank.12What does the man do on Saturday?AHe does some cleaning. BHe washes clothes.
6、CHe goes shopping.听第9段材料,回答第13至16题。13What does the man think of Flower Arranging?ABoring. BChallenging. CPractical.14Why doesnt the man want to take Photography?AIt lasts too long. BIts too expensive. CIt started last week.15What course do the speakers decide to take in the end?AIndian Cooking. BWeb
7、 Design for Beginners. CItalian Wine.16What will the speakers do tomorrow morning?AGo to the course centre.BMake a telephone call.CAttend an Indian party.听第10段材料,回答第17至20题。17What do we know about the film?AIts about nature.BIts a childrens film.CIt has won an international prize.18When does the muse
8、um close?AAt 5 pm. BAt 6 pm. CAt 7 pm.19What can children do at the basement?ADraw pictures on computers.BWatch a working steam engine.CSee a lifesized model of a spaceship.20How will the listeners get in touch with the program to get free tickets?ABy letter. BBy email. CBy phone.第二部分阅读理解(共两节,满分35分)
9、第一节(共10小题;每小题2.5分,满分25分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AI used to be crazy about the hunting season. The excitement of waiting for a prey(猎物) and the pride of showing off the kill fascinated me. However, everything changed after that cold morning.Early on that day of the late fall, I set off alone
10、 for the woods, packing a gun, a bottle of hot coffee and three thick sandwiches. After finding the fresh deers tracks in the snow, I settled down behind a little bush.I sat there for about an hour. It was then that I saw him. A deer, a big beautiful deer! There was no cover nearer to him than 30 ya
11、rds. Surely I couldnt miss! I waited for him to realize I was there. I waited for him to be shocked and run away. But he fooled me completely. He came to towards me! He was curious, I suppose, or maybe he was stupid - how else can you explain it?He was not quite young, but a deer in his prime. He mu
12、st have known about men and guns. But he came closer, putting one foot before the other, slowly and purposefully. His big eyes never moved from my face. Well, that deer walked right up to where I was sitting. Then he stopped and looked at me!What happened next is hard to believe, but its true. And i
13、t all seemed quite natural. Just as when a friendly young deer comes near you, I reached up and scratched(挠)his head. And he liked to be scratched. In fact, he practically asked for more. Then, I fed him my sandwich! Yes, I know what a deer eats, but that deer ate my sandwich. Well, he finally went
14、his way, down the hill and up the deer trail. Shoot him? Not me. You wouldnt have either, not after that. I just watched him go.When I was about half way back, I heard two shots, followed by a dull slam(撞击) a few seconds later. Those two shots usually mean a kill. I had forgotten there were other hu
15、nters that day.Those hunters would never know they could have scratched his head.1. Why didnt the author kill the deer?A. He was fooled by the tricky deer.B. He preferred to shoot a shy deer.C. He was too shocked to shoot the deer.D. He was touched by the deers closeness.2. What most probably happen
16、ed to the deer in the end?A. It was taken home by the author.B. It managed to escape being shot.C. It was shot to death by someone else.D. It formed a friendship with another hunter.3. Whats the best title of this text?A. Why is man so cruel?B. Why did I quit hunting?C. How can we protect deer?D. Wh
17、en will man stop hunting?【答案】1. D 2. C 3. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要内容为作者遇到了自己将要狩猎的鹿,和它进行了一次亲密接触,最终改变了作者。【1题详解】细节理解题。根据文章第四段“He was not quite young, but a deer in his prime. He must have known about men and guns. But he came closer, putting one foot before the other, slowly and purposefully. His big eyes
18、 never moved from my face. Well, that deer walked right up to where I was sitting. Then he stopped and looked at me!”(它虽不年轻,却像一头壮年的鹿。他一定知道人与枪的关系。但是他走得更近了,一步一步地,缓慢而坚定地。它的大眼睛一直盯着我的脸。那只鹿径直走到我坐的地方。然后它停下来看着我!)以及第五段“What happened next is hard to believe, but its true. And it all seemed quite natural. Just
19、 as when a friendly young deer comes near you, I reached up and scratched(挠) his head. And he liked to be scratched. In fact, he practically asked for more. Then, I fed him my sandwich! Yes, I know what a deer eats, but that deer ate my sandwich. Well, he finally went his way, down the hill and up t
20、he deer trail. Shoot him? Not me. You wouldnt have either, not after that. I just watched him go.”(接下来发生的事令人难以置信,但这是真的。这一切似乎都很自然。就像一只友好的小鹿靠近你一样,我伸手去抓它的头。它喜欢被挠。事实上,他要求的更多。然后,我给它吃了我的三明治!是的,我知道鹿吃什么,但那只鹿吃了我的三明治。好了,他终于走了它的路,下山又爬上了鹿的小路。射杀它吗?不是我。你也不会的,在那之后。我只是看着它走。)可知,作者没有射杀那头鹿是因为他被那只鹿的亲密感动了。故选D项。【2题详解】推理判
21、断题。根据文章倒数第二段“When I was about half way back, I heard two shots, followed by a dull slam(撞击) a few seconds later. Those two shots usually mean a kill. I had forgotten there were other hunters that day.”(当我往回走到一半的时候,我听到两声枪响,几秒钟后又传来沉闷的重击声。那两枪通常意味着致命一击。我忘了那天还有其他的猎人。)可知,最可能发生在鹿身上的事情是,最后其他猎人把鹿打死了。故选C项。【3题
22、详解】主旨大意题。根据文章第一段I used to be crazy about the hunting season. The excitement of waiting for a prey and the pride of showing off the kill fascinated me. However, everything changed after that cold morning.(我过去很喜欢狩猎季节。等待猎物的兴奋和炫耀猎物的自豪使我着迷。然而,在那个寒冷的早晨之后,一切都变了。)以及文章主要内容为作者遇到了自己将要狩猎的鹿,和它进行了一次亲密接触,最终改变了作者。故
23、B项“我为什么放弃打猎?”为短文最佳标题。故选B项。BWe love the sea. We swim into it, live near it, build beside it, and even imagine living under the sea. But were terrified of it, too. For much of our history, we have turned to “hard engineering” to control the marine environment and manage its influence on us. We build d
24、ams, sea walls and channels. But all these efforts seem to fail. The sea has a habit of taking back its own. And we suffer.Johnston, a marine ecologist, is advocating for “blue engineering” the marine version of the “green engineering” movement on land that has seen nations like Singapore building t
25、he walls and roofs of the concrete jungle with plant life.We are expanding further into the marine environment. This practice does harm to marine ecosystems. Were loving the sea to death, but weve not been thinking about design of structures (建筑物) with respect to ecology. Some coastal structures cre
26、ate shade, which reduces the growth of seaweed. Bright lights at night contuse species such as turtles. Thats why blue engineering comes in.Throughout the world people are starting to turn things around. Researchers with the World Harbour Project are creating tiles (瓦片) similar to the natural struct
27、ures found on rocky shores with 3D printing technology. These make more attractive homes for marine creatures. Researchers are also actively seeding these tiles with local seaweeds and creatures such as the Sydney rock oyster, which is particularly good at improving water quality. Twelve harbors aro
28、und the world are taking part in this marine tile experiment, each working with their own unique marine life.Its a far cry from the days when huge number of old tyres were thrown, into the sea to build “artificial reef”(人工礁石). Those clumsy early attempts are now costing millions to remove, showing j
29、ust how far we have yet to go in understanding how best to co-habit with the underwater world.4. What do we know about “hard engineering”?A. It can control the influence of sea.B. It has improved sea environment.C. It forces sea creatures to settle down.D. It has not achieved its original purpose.5.
30、 Paragraph 3 focuses on the _ of “blue engineering”.A. disadvantagesB. definitionC. necessityD. measures6. Which of the following belongs to “blue engineering”?A. Designing structures using sea creatures.B. Expanding further into the marine environment.C. Building homes for sea creatures with plant
31、life.D. Creating an artificial reef off shore with old tyres【答案】4. D 5. C 6. C【解析】【分析】这是一篇说明文。本文主要讲了引进蓝色海洋工程的原因以及如何实施蓝色海洋工程。【4题详解】推理判断题。根据文章第一段 “hard engineering”后文提及“We build dams, sea walls and channels. But all these efforts seem to fail. The sea has a habit of taking back its own. And we suffer.
32、”(我们建造堤坝,海堤和渠道。但所有这些努力似乎都失败了。大海有收回自己的习惯。然后我们自己受苦。)可知,人们采取各种措施想控制海洋对我们的影响,但很多时候是失败的。可知“hard engineering”的意思是未能达到它的目的,选D项。【5题详解】主旨大意题。根据文章第三段“We are expanding further into the marine environment. This practice does harm to marine ecosystems. Were loving the sea to death, but weve not been thinking abo
33、ut design of structures (建筑物) with respect to ecology. Some coastal structures create shade, which reduces the growth of seaweed. Bright lights at night contuse species such as turtles. Thats why blue engineering comes in.”(我们正在进一步扩展到海洋环境。这种做法损害了海洋生态系统。我们爱大海爱得要死,但我们没有考虑过建筑的生态设计。一些沿海建筑形成荫蔽,这减少了海藻的生长。
34、夜间明亮的灯光会伤害海龟等物种。这就是为什么要引入蓝色工程技术的原因。)可知,第三自然段主要讲了引进“蓝色工程”的必要性。故选C项。【6题详解】细节理解题。根据文章第四段“Throughout the world people are starting to turn things around. Researchers with the World Harbour Project are creating tiles similar to the natural structures found on rocky shores with 3D printing technology. The
35、se make more attractive homes for marine creatures. Researchers are also actively seeding these tiles with local seaweeds and creatures such as the Sydney rock oyster, which is particularly good at improving water quality. Twelve harbors around the world are taking part in this marine tile experimen
36、t, each working with their own unique marine life.”(全世界的人们都开始扭转局面。世界海港项目的研究人员正在用3D打印技术制作与岩石海岸上的自然结构类似的瓷砖。它们为海洋生物提供了更有吸引力的家园。研究人员还积极地在这些瓦片上播种当地的海藻和生物,如悉尼岩石牡蛎,它特别擅长改善水质。世界各地的12个港口都参与了这个海洋瓷砖实验,每个港口都有自己独特的海洋生物。)可知,用植物为海洋生物建造家园属于“蓝色工程”。故选C项。CZhong Zhong and Hua Hua have made medical history as the first
37、cloned primates (灵长目动物),with the efforts of a team of Chinese scientists.According to the journal Cell , it is a milestone for biomedical research. It could potentially lead to the development of new treatments for human disease. But it also makes ethicists (伦理学者) about where this all might lead. Do
38、 Zhong Zhong and Hua Hua suggest the coming of human cloning?Born in 1996, Dolly the sheep was the first cloned mammal, and was followed by many more, including dogs, rabbits and pigs. But researchers were unable to clone primates because the genes involved didnt react well to the procedure. Over th
39、e years, a handful of research institutions have tried and failed to birth a live monkey clone.The successful team, at Shanghais Chinese Academy of Sciences, used the same basic method that created Dolly but had failed in subsequent(随后) primate cloning attempts. Its called somatic(躯体)cell nuclear tr
40、ansfer and involves transferring DNA from adult cells into eggs that have had their own DNA removed. Without the addition of sperm(精子), the eggs are stimulated (刺激)chemically to develop into an embryo thats a clone of the DNA donor(提供者). The embryo is then placed into a substitue(替代) for gestation(妊
41、娠).The researchers modified the approach in two important ways, however. Rather than use adult cells in the DNA transfer, they used fetal (胎儿)cells, which react better to chemical stimuli(刺激)for embryo development, says Mu-ming Poo, director of the academys Institute of Neuroscience and a co-autho o
42、f the paper. They also fine-tuned the cell transfer process to minimize damage to the eggsAs for creating human clones, Poo says the research shows it can be done, but he and his team have no interest. “Besides many technical dificulties that remain to be overcome, we see no justifiable reason to do
43、 human cloning,” says Poo, “nor would the societies around the world permit such an attempt.”While human cells may be cloned experimentally, for example to research tissue regeneration, the cloning of an entire human is illegal in more than 70 countries, according to the Center for Genetics and Soci
44、ety. U.S. law does not ban it, but over a dozen states do. (Discover 2019J&F,P60.)7. About somatic cell nuclear transfer, which of the following statements is true?A. It needs the combination of sperm and eggs.B. The eggs keep their own DNA in the process.C. The embryo has the DNA of the adult donor
45、.D. The embryo gestates in the eggs donors body.8 What does the underlined word “justifiable” mean in paragraph 6 ?A. acceptable.B. incredible.C. valuable.D. reliable.9. Which does not contribute to the success of the primate cloning?A. The right donor cells.B. The fine-tuned transfer process.C. The
46、 united team.D. The reduced damage to the eggs.10. Where can this passage be found?A. Nature ExplorationB. Science MagazineC. Medicine WorldD. World Wonders【答案】7. C 8. A 9. B 10. B【解析】【分析】这是一篇说明文。本文讲述了在中国科学家的努力下,中中和华华作为第一批克隆的灵长类动物创造了医学史。本文作者阐述了克隆这两个灵长类动物的过程以及因此可能带来的积极和消极的影响。【7题详解】细节理解题。根据第四段“The suc
47、cessful team, at Shanghais Chinese Academy of Sciences, used the same basic method that created Dolly but had failed in subsequent(随后的) primate cloning attempts. Its called somatic(躯体)cell nuclear transfer and involves transferring DNA from adult cells into eggs that have had their own DNA removed.
48、Without the addition of sperm(精子), the eggs are stimulated (刺激)chemically to develop into an embryo thats a clone of the DNA donor(提供者). The embryo is then placed into a substitue(替代) for gestation(妊娠).”(上海中国科学院成功使用了与创建多莉相同的基本方法,但随后的灵长类动物克隆尝试均以失败告终。这就是所谓的体细胞核转移,是指将成年细胞中的DNA转移到已经去除了自身DNA的卵子中。在不添加精子的情
49、况下,卵子被化学刺激发育成胚胎,成为DNA供体的克隆。然后将胚胎放入替代物中进行妊娠。)可知,进行妊娠的胚胎已经被除去了自身的DNA同时又带有了成年细胞的DNA。因此可知胚胎具有成年供体的DNA。故选C项。【8题详解】词义猜测题。根据第六段“As for creating human clones, Poo says the research shows it can be done, but he and his team have no interest. “Besides many technical difficulties that remain to be overcome, we
50、 see no justifiable reason to do human cloning,” says Poo, “nor would the societies around the world permit such an attempt.”(关于创建人类克隆,Poo说研究表明可以做到,但是他和他的团队对此没有兴趣。“除了要克服的许多技术难题外,我们认为没有justifiable理由进行人类克隆,”全社会也不允许这种尝试。)可知,Poo对于克隆人类他们不感兴趣,同时全社会也不允许这样做。因此可以推测对于克隆人类的行为,他们找不到一个可接受且合理的理由。A项acceptable译为“可接
51、受的”,此处符合题意。故选A项。【9题详解】细节理解题。根据文章倒数第三段“The researchers modified the approach in two important ways, however. Rather than use adult cells in the DNA transfer, they used fetal (胎儿)cells, which react better to chemical stimuli(刺激)for embryo development, says Mu-Ming Poo, director of the academys Institu
52、te of Neuroscience and a co-author of the paper. They also fine-tuned the cell transfer process to minimize damage to the eggs.”(然而,研究人员在两个重要方面改进了这种方法。中科院神经科学研究所所长、这篇论文的共同作者蒲慕明(Mu-Ming Poo)说,他们没有使用成年细胞进行DNA转移,而是使用了胎儿细胞,这种细胞对刺激胚胎发育的化学刺激反应更好。他们还对细胞转移过程进行微调,将对卵子的损害降到最低。)可知,对灵长类克隆的成功包括了选对胚胎,过程中将卵子的损害降到最
53、低。同时根据常识可知,一项实验的成功离不开一个团结的团队。故B项“对转移过程的微调”并不是决定性因素。故选B项。【10题详解】推断判断题。本文讲述了在中国科学家的努力下,中中和华华作为第一批克隆的灵长类动物创造了医学史。本文作者阐述了克隆这两个灵长类动物的过程以及因此可能带来的积极和消极的影响。故而本文应选自科学杂志。故选B项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Our world is more connected than ever before thanks to technology. _11_ I
54、ndeed, it is becoming increasingly important that we all learn how to deal with this painful feeling.You should be determined to actively end your loneliness. We often end up passively waiting for someone else to make us feel less lonely. You may feel that your loneliness indicates that nobody is wi
55、lling to connect with you. And there is nothing you can do about it. But that is far from the truth. _12_You should find reasons why you are lonely. We all feel lonely for different reasons. Some of us have no one to interact with on a consistent basis and thats why we feel lonely. You may feel that
56、 the people in your life dont share your thoughts and ideas. _13_ you need to identify it. And you know exactly how to handle your loneliness._14_ People who are lonely tend to fall into destructive mental habits. They try to avoid the pain of not being understood and being disconnected by not givin
57、g people an opportunity to understand and connect with them. So the solution is to share your thoughts and feelings with others and to do so openly and fearlessly.You should find people who share your interests. _15_ everybody is interested in something. And just as there are many interests, there a
58、re many people who share those interests. Find what interests you and connect with others on that basis. A. Whatever the reason is,B. When you feel really lonely,C. If you want to make friends with them,D. Whether its coin collecting or video games,E. You should be open about your thoughts, ideas an
59、d desires.F. Ending loneliness is something that you can and should pursue actively.G. However, more and more of us find ourselves having to stand loneliness.【答案】11. G 12. F 13. A 14. E 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。本文介绍了在现在社会中如何处理孤独感的方法。【11题详解】根据下一句Indeed, it is becoming increasingly important that we all l
60、earn how to deal with this painful feeling. 事实上,学会如何处理这种痛苦的感觉变得越来越重要。可知,这里“痛苦的感觉”指代是选项G中的loneliness“孤独感”,故选G项。【12题详解】根据本段第一句You should be determined to actively end your loneliness. 你应该下定决心主动去结束你的孤独。可知,此处应选与主动结束孤独有关的选项,故选F项。【13题详解】根据本段第一句You should find reasons why you are lonely. 你应该找到你孤独的原因。可知,此处应
61、该选与找原因有关的选项,故选A项。【14题详解】根据本段最后一句So the solution is to share your thoughts and feelings with others and to do so openly and fearlessly. 所以解决办法就是和别人分享你的想法和感受,而且要公开地、无所畏惧地分享。可知,此处作为本段主旨句应该选与保持对自己的想法、主意和愿望开放的心态,故选E项。【15题详解】根据本段第一句You should find people who share your interests. 你应该找到和你有共同兴趣的人。D选项中coin c
62、ollecting or video games也是兴趣,故选D项。第三部分语言运用(共两节,满分45分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Behind our house there was a patch of land. “It would be a pity to let it go _16_,” said Mother. “I suggest that _17_you are all so fond of peanuts you should grow some there.” We c
63、hildren and the little maidservants were all delighted. Some of us bought seeds, some_18_ the plot and others watered it. In just a few months we had a harvest. Mother said, “Lets have a harvest festival tonight and invite your father to have a _19_ of our fresh peanuts.” We all agreed. Mother made
64、a variety of dishes using our peanuts and_20_ that the festival should be held in the thatched pavilion in the garden. The weather was not very good that evening, yet , to our great joy, father came, _21_. “Do you all like peanuts?” asked Father. “Yes!” we all clamoured to reply. “Who can tell me wh
65、ats good about peanuts?” “They taste good,” said older sister. “They can be made into oil,” said older brother. “Everybody can _22_ to buy them, whoever they might be, and everyone likes them. Thats whats good about peanuts,” said I. Father said, “In fact the peanut has many uses, but the most valua
66、ble thing about this little nut is this: its not like the apple, peach or pomegranate,_23_ their bright, beautiful fruits on their branches for all to see and admire. The peanut lies _24_ in the soil, waiting _25_it is ripe before letting people dig it up. If ever you _26_a shy peanut plant you cann
67、ot immediately tell whether or not it has any nuts. You have to find them to be certain.” We all agreed with this and Mother_27_her head too. Father continued, “So you should all try to be like the peanut, because it is neither grand nor beautiful, but useful.” “Does that mean that people should try
68、 to be useful_28_ famous or great?” I asked.“That is what I hope of you all,” Father replied.We kept chatting until the party_29_late at night Although we ate all the peanuts that evening, Fathers words still remain _30_ in my mind.16. A. blankB. emptyC. wildD. bad17. A. SinceB. ForC. WhileD. When18
69、. A. roll upB. tore upC. pull upD. dug up19. A. biteB. tasteC. roastD. toast20. A. warnedB. demandedC. intructedD. commanded21. A. stillB. thoughC. howeverD. yet22. A. affordB. offerC. addictD. allocate23. A. arousingB. raisingC. risingD. arising24. A. buriedB. coveredC. surroundedD. crowded25. A. b
70、eforeB. whenC. untilD. after26. A. come aboutB. come up withC. get acrossD. come across27. A. noddedB. shookC. swingD. wave28. A. instead ofB. other thanC. rather thanD. in addition to29. A. broke intoB. broke inC. broke downD. broke up30. A. obviousB. vividC. outstandingD. cheerful【答案】16. C 17. A 1
71、8. D 19. B 20. C 21. B 22. A 23. B 24. A 25. C 26. D 27. A 28. C 29. D 30. B【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文,作者通过和家人种花生以及与父亲的对话认识到做人应该像花生一样,成为一个真正有用的人而不是为了追求功名。【16题详解】考查形容词词义辨析。句意:让它荒芜下去是很可惜的。A. blank空白的;B. empty空的;C. wild荒的;D. bad坏的。根据“Behind our house there was a patch of land.”可知,我们的房子后面有一小块地。让地荒着很可惜,故选C。【17题详
72、解】考查连词词义辨析。句意:我建议,既然你们都那么喜欢花生,你们应该在那儿种一些。A. Since既然;B. For因为;C. While当时候;D. When当时候。根据“you are all so fond of peanuts”可知,你们都喜欢花生,那我们就种花生吧,此处表示原因,此处含有勉强的意味,用since,而for表示原因时一般不位于句首,故选A。【18题详解】考查动词短语辨析。句意:我们有人买种子,有人挖土,还有人浇水。A. roll up卷起;B. tore up撕毁;C. pull up拔起;D. dug up挖出。根据“ the plot”可知,此处指的是挖土,故选D。
73、【19题详解】考查名词词义辨析。句意:母亲说:“今晚我们来个丰收节,请你们的父亲来品尝我们新鲜的花生。”A. bite咬;B. taste品尝;C. roast烤;D. toast干杯。have a taste of意为“品尝某物”,符合语境,故选B。【20题详解】考查动词词义辨析。句意:母亲用我们的花生做了各种各样的菜,还吩咐说元宵节应该在花园的茅亭里庆祝。A. warned警告;B. demanded要求;C. instructed指示、吩咐;D. commanded命令。母亲做了一大桌子菜,因此吩咐说元宵节在花园的茅亭里过,故选C。【21题详解】考查副词词义辨析。句意:那天晚上天气不太好
74、,然而,让我们非常高兴的是,父亲还是来了。A. still仍然;B. though不过、然而;C. however然而;D. yet但是。根据前文“The weather was not very good that evening, yet , to our great joy,”可知,虽然天气不好,但是父亲还是来了,表示转折,though表示转折时,可以与yet连用,常位于句末,故选B。【22题详解】考查动词词义辨析。句意: “每个人都买得起,不管他们是谁,每个人都喜欢他们。”这就是花生的好处。”我说。A. afford负担得起;B. offer提供;C. addict上瘾;D. allo
75、cate分配。根据“to buy them, whoever they might be”可知,我认为花生的好处是人人都买得起,故选A。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:父亲说:“其实花生有许多用途,但这个小坚果最可贵的地方是:它不像苹果、桃子、石榴那样,把鲜艳、美丽的果实挂在枝头上,供大家观赏。A. arousing激发;B. raising升起、养育;C. rising上升;D. arising出现。根据“their bright, beautiful fruits”可知,把好看的果实挂在(raise)枝头上,故选B。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:花生埋在土壤里,等它成熟了才让
76、人们把它挖出来。A. buried埋葬;B. covered覆盖;C. surrounded围绕;D. crowded拥挤。根据“The peanut lies _ in the soil”可知,花生是长在地底下的,故选A。【25题详解】考查连词词义辨析。句意:花生埋在土壤里,等它成熟了人们才把它挖出来。A. before之前;B. when当时候;C. until直到,D. after之后。根据“it is ripe before letting people dig it up.”可知,直到成熟人们才把花生挖出来,故选C。【26题详解】考查动词短语辨析。句意:如果你偶然遇到一株害羞的花生植
77、物,你不能马上分辨出它是否有坚果。A. come about发生;B. come up with提出;C. get across通过;D. come across偶遇。根据“a shy peanut plant you cannot immediately tell whether or not it has any nuts.”可知,你看见一株花生,但不知道它是否有果实,故选D。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:我们都同意了,妈妈也点了点头。A. nodded点头;B. shook摇头;C. swing摇摆;D. wave挥手。根据“We all agreed with this”可知,
78、我们都同意,并且妈妈也同意,故选A.【28题详解】考查介词短语辨析。句意:这是否意味着人们应该努力成为有用的人?而不是为了出名或伟大?”我问。A. instead of代替;B. other than除了;C. rather than而不是;D. in addition to此外。根据“Does that mean that people should try to be useful_._ famous or great?”可知,不要追求成名,而是要成为有用的人,故选C。【29题详解】考查动词短语辨析。句意:我们一直聊天,直到深夜聚会结束。A. broke into破门而入;B. broke
79、 in插入;C. broke down崩溃;D. broke up结束。根据“We kept chatting until the party_late at night”可知,我们一直聊天,直到聚会结束,故选D。【30题详解】考查形容词词义辨析。句意:父亲的话仍然清晰地留在我的脑海里。A. obvious明显的;B. vivid生动的;C. outstanding杰出的;D. cheerful快乐的。作者对于父亲的话印象深刻,当时的画面仍然很生动,故选B。第二节(共10小题:每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词正确形式。The total we
80、alth of the worlds 26 richest people is equal to the total wealth of the 3.8 billion poorest. This _31_ (shock) gap is in a report from the charity Oxfam. It says that since 2008, the number of billionaires _32_ (double). They are also getting $2.5 billion richer every day. This is in contrast to th
81、e poorest half of the planet. Their wealth is _33_ (gradual) shrinking as prices and rents rise and wages fall. Oxfams report shows the growing gap _34_ the worlds rich and poor and the increasing gap in wealth _35_ (equal).The report says that most of the worlds wealthy people made _36_ (they) mone
82、y from technology companies. The worlds richest person, Amazon CEO Jeff Bezos, _37_ (be) worth $100 billion. This is 100 times more _38_ Ethiopias annual health budget. Oxfam says it is time _39_ (fix) this imbalance in wealth. It wants fairer levels of income tax, and more tax on personal earnings
83、and company profits. It also wants an end to tax avoidance plans _40_ big companies and the super-rich often use. It says that in many countries, only the rich could afford quality education and healthcare.【答案】31. shocking 32. has doubled 33. gradually 34. between 35. inequality 36. their 37. is 38.
84、 than 39. to fix 40. that/ which【解析】【分析】这是一篇说明文。文章提出了 一个惊人的数字:世界上最富有的26人的资产总和竟然相当于最穷的 3.8亿人资产的总和。同时,作者提出了解决贫富差距问题的紧迫性。【31题详解】考查形容词。句意:慈善机构乐施会的一份报告显示了这一令人震惊的差距。分析句意,此处需用形容词修饰划线后面的名词。shock的形容词包括了:shocking (令人惊讶的,物做主语)和shocked (震惊的。人做主语)。根据题意,此处应表示“令人震惊的”。故填shocking。【32题详解】考查动词时态。句意:报告称,自2008年以来,亿万富翁的数
85、量已经翻了一番。分析句意,宾语从句中含有现在完成时的时间状语since 2008,the number of 修饰复数名词作主语,动词用单数形式,故助动词用has,综合分析,故填has doubled。【33题详解】考查副词。句意:随着物价和租金的上涨以及工资的下降,他们的财富正在逐渐缩水。分析句意,此处需用副词修饰谓语动词。故填gradually。【34题详解】考查介词。句意:乐施会的报告显示,世界贫富差距日益拉大。分析句意,此处应表示“贫富之间”的差距拉大。between译为“两者之间”,此处符合句意。故填between。【35题详解】考查固定搭配。句意:乐施会的报告显示,世界贫富差距越来
86、越大,贫富分配不均差距越来越大。分析句意,wealth inequality 译为“财富分配不均”,为固定搭配。此处和and前面提到的 “世界贫富差距越来越大”构成并列关系,符合题意。故填inequality。【36题详解】考查代词。句意:报告称,世界上大多数富人的财富都来自科技公司。分析句意,此处需将提示词改为形容词性物主代词来修饰后面的名词money。故填their。【37题详解】考查时态。句意:世界上最富有的人,亚马逊CEO杰夫贝佐斯,身价1000亿美元。分析句意,be动词所处的句中无其余动词,故此处需填谓语动词。根据句意可知,此处在陈述客观实在性,所以动词应用一般现在时。同时,be的主
87、语为单数。综合分析,故填is。【38题详解】考查固定搭配。句意:这是埃塞俄比亚年度卫生预算的100倍。分析句意,more than 译为“多于;超出;比多”,此处为固定搭配。故填than。39题详解】考查非谓语动词。句意:乐施会说,现在是解决这种财富失衡的时候了。分析句意,简单句中已有动词,故此处的fix需用非谓语动词。根据固定搭配:Its time to do sth (是时候该做某事了)可知,此处需用不定式。故填to fix。【40题详解】考查定语从句。句意:它还希望结束大公司和超级富豪经常使用的避税计划。分析句意,定语从句部分缺宾语,故此处需用关系代词。从句的先行词指物,所以引导词用th
88、at或which。故填that/ which第四部分黑布林(61-65)阅读及词汇语法运用题(共15题,满分15分)61. What impression of Gatsby is Mr. Wolfsheim trying to give Nick?A. Dangerous and should never be trustedB. On the verge of bankruptcy because of some bad investmentsC. Interested in politicsD. Worthy of trusted62. Gatsby intentionally leav
89、es Nicks house for the reason that .A. He doesnt have the courage to meet Daisy.B. He doesnt really want to see Daisy again.C. He wants to create the impression that it is a casual meet.D. He leaves something important at home and has to go back for it.63. Which of these statements about the reactio
90、ns to Myrtles death is true?A. Wilson thinks she deserved it for cheating on him.B. Toms first instinct is to protect himself. Later he cries.C. Nick is not interested because he hardly knows her.D. Gatsby thinks he can make up for it by paying Wilson a lot of money.64. What does Gatsby think about
91、Daisys relationship with Tom?A. He believes Daisy never loved Tom.B. He thinks Daisy will do anything to hurt Tom because he has cheated on her.C. He believes that she once loved Tom but doesnt anymore.D. He thinks Daisy loves Tom but Tom has never loved her.65. Who is Henry C. Gatz?A. The undertake
92、r B.Gatsbys father.C. The man who buys Gatsbys house.D. The owl-eyed man who comes to the funeral.单项选择41. - What made Trump so annoyed? - _ by Biden in the Presidential election.A. To be beatenB. BeatingC. Having been beatenD. Being beaten【答案】D【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:-是什么让特朗普如此恼火?-在总统选举中被拜登击败。分析题意,此处表示“被
93、击败”,故排除B,此处为动名词的被动式作主语,注意A项表将来,C项只能作状语,故选D项。42. _in her imagination, she failed to take notice of what the teacher said in class.A. AbsorbingB. To absorbC. AbsorbedD. Having absorbed【答案】C【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:她沉浸在想象中,没有注意到老师在课堂上说的话。分析题意,be absorbed in 译为“专心于,沉浸去.”。此处因为前后主语一致,故而省略了主语she 和be 动词was,剩余部分用a
94、bsorbed做状语。综上,故选C项。43. Nick phoned Daisy half an hour after they found Gatsbys body, only _ she and Tom had left.A. to findB. having foundC. foundD. founding【答案】A【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:尼克发现盖茨比尸体半小时后,尼克打电话给黛西,结果发现黛西和汤姆已经离开了。 only to do sth (译为“结果却.”),此处需用to do 做结果状语,表示意料之外的结果,结合句意,故选A项。44. Had we made a
95、better preparation for this exam, we _ not come across so many difficulties now.A. canB. wouldC. willD. may【答案】B【解析】【详解】考查虚拟语气。句意:如果我们为这次考试做好更好的准备,我们现在就不会遇到这么多困难了。这是一个错综条件句的虚拟语气,主句表示和现在相反,主句谓语用would/ should / could/ might + 动词原形。故选B项。45. When _ what is the most efficient way to protect oneself from
96、COVID-19, the expert says no doubt it is wearing a mask.A. askingB. askedC. to askD. having asked【答案】B【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:当被问及防护COVID-19最有效的方式是什么时,专家表示,毫无疑问是戴口罩。分析题意,从句部分无主语,故ask需用非谓语动词。在时间状语从句中,若前后分句的主语一致,则可以省略从句的主语。故ask的主语为 the expert ,此处两者之间表示被动关系。所以此处需用过去分词表示被动作状语。综上,故选B项。46. I will invite Mike t
97、o _ me on the piano when I sing a song at the festival joint performances.A. impressB. transformC. accompanyD. instruct【答案】C【解析】【详解】考查动词词义辨析。句意:当我在音乐节联合演出中唱歌时,我会邀请迈克为我钢琴伴奏。A. impress 给人印象; B. transform 改变,使变形; C. accompany 陪伴,伴随,伴奏;D. instruct 指导。根据“当我在音乐节联合演出中唱歌时”可知,此处表示邀请迈克给我钢琴伴奏。故选C项。47. We have
98、every reason to believe the print media are usually more _ and reliable than the Internet.A. economicB. accurateC. horribleD. illegal【答案】B【解析】【详解】考查形容词词义辨析。句意:我们有充分的理由相信印刷媒体通常比互联网更准确和可靠。A.economic 经济的;B.accurate 准确的;C. horrible 可怕的;D. illegal 非法的。根据划线后文“和可靠”可知,此处表示印刷媒体比互联网更准确和可靠。综上,故选B项。48. The smar
99、t phone is under _ , so you can get it repaired for free.A. guidanceB. guaranteeC. responsibilityD. construction【答案】B【解析】【详解】考查名词词义辨析。句意:这台智能手机还在保修期内,所以你可以免费修理。A. guidance 指导,引导;B.guarantee 保证,担保;C. responsibility 责任;D. construction 建设,建筑物。根据后文“所以你可以免费修理”可知,此处应表示手机还在保修期内。under guarantee 译为“在保修期内”,此处
100、为固定搭配。综上,故选B项。49. Bob successfully got the position he had been looking forward to and he was _.A. over the moonB. hot under the collarC. flying off the handleD. feeling blue【答案】A【解析】【详解】考查情景交际及习惯表达辨析。句意:鲍勃成功地得到了他一直盼望的职位,他欣喜若狂。A. over the moon 兴高采烈;B. hot under the collar 发怒的,气冲冲的;C.flying off the h
101、andle 勃然大怒;D. feeling blue 闷闷不乐。根据句意“ 鲍勃成功地得到了他一直盼望的职位”可知,此处应表示他欣喜若狂。故选A项。50. The secret to happiness that Sang Lan _ is to have appreciation for good things in life.A. puts up withB. catches up withC. keeps up withD. comes up with【答案】D【解析】【详解】考查动词短语辨析。句意:桑兰认为幸福的秘诀是要懂得欣赏生活中美好的事物。A. puts up with 忍受,忍
102、耐;B. catches up with 赶上;C. keeps up with 跟上;D. comes up with 想出,提出。根据句意,此处应表示桑兰提出了幸福的秘诀在于要懂得欣赏生活中美好的事物。故选D项。第五部分: 写作(25分).51. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。On a cold windy day, a poor boy tried to pay his way through school by selling goods door to door. Wandering on the street,
103、he was not a successful seller. Whats worse, he found that he only has one dime(一角硬币)left. His empty stomach reminded him constantly that for days he hadnt eaten anything. He had no choice but to beg for a meal at the next house. Hesitantly he knocked at the door, thinking about what to say when it
104、opened. However he lost his nerve when a lovely young woman opened the door. “What can I do for you?” asked the young woman. The boy paused for a while. “Would you please give me some. a drink of water?” the boy dared not look directly into her eyes. She looked at the bony boy and thought he might n
105、eed something to give him energy, so she brought him a glass of milk. His head rising and small hands taking the cup, he drank it up slowly, and then asked, “How much do I owe you?” “You dont owe me anything,” She replied with a warm smile on her face. “My mother has taught me never to accept pay fo
106、r a kindness.” Deeply moved, he said sincerely, “Then I shall thank you from the bottom of my heart.” As Howard Kelly left that house, he not only felt stronger physically, but it also increased his faith in God and the whole human race. As a matter of fact, he was about to give up and quit before t
107、hat point.Years later, the young woman became seriously ill. However, the local doctors were unable to give the effective medical treatment. Finally they sent her to a hospital in the big city, where specialists can be called in to cure her rare disease. Among these famous specialists, Dr . Howard K
108、elly was called in for the consultation(会诊). When he heard the name of the town she came from, a strange light filled his eyes. Immediately, he rose and went down through the hospital hall into her room.注意:1所续写短文的词数应为150左右;2续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;Paragraph1Dressed in his doctors gown(长袍)he went in to
109、see her._Paragraph2The bill was sent to her room. _【答案】Paragraph1Dressed in his doctors gown, he went in to see her. He saw her lie on the bed and recognized her at once. Her lovely face looked pale. He went back to the consultation room and determined to do his best to save her life. From that day
110、on, he gave special attention to her case. Luckily, after a long struggle the battle was won. Doctor Kelly requested the business office to pass the final bill for approval. He looked at it and then wrote something on the side.Paragraph2The bill was sent to her room. Hesitantly she took it. She was
111、afraid to open it because she was sure that it would take the rest of her life to pay it off. Finally, she opened the bill, on the other side of which a note caught her attention. She read these words, “Paid in full with a glass of milk. “signed Dr. Howard Kelly. Tears of joy flooded her eyes as she
112、 prayed silently, “Thank you, God!”【解析】【分析】本文以人物为线索展开,讲述了一位叫做小男孩在落难之际受到了一位年轻女孩的帮助并且铭记于心。多年后这位男孩通过自己的医术拯救这位女孩子的且帮助她免去医疗费用的故事。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“身穿医生大褂的他走进来看她。”可知,这一段可描写他认出了她。在他的医治之下,女孩子最后康复。同时还免除了她的医药费。由第二段首句内容“账单被送到了她的房间。”可知,第二段可描写女孩看到了账单上的字,想到了多年前的事。并且发出了感慨。2.续写线索:认出她决定帮她康复且免除费用回忆起多年前的事感谢3.词汇激活行为类
113、: 决定:determined to do his best/ decided to do his best 躺在床上:lie on the bed/ stay in the bed 要求:requested/ asked 偿还:pay off / pay the debt情绪类 害怕打开:was afraid to open/ was worried to open 快乐:joy/ happiness【点睛】高分句型1 She was afraid to open it because she was sure that it would take the rest of her life to pay it off.(原因状语从句和宾语从句)高分句型2 Finally, she opened the bill, on the other side of which a note caught her attention.(定语从句)