收藏 分享(赏)

河南省新乡县高级中学2021-2022学年上学期高二英语月考试题 WORD版含解析.doc

上传人:a**** 文档编号:554759 上传时间:2025-12-10 格式:DOC 页数:16 大小:102.50KB
下载 相关 举报
河南省新乡县高级中学2021-2022学年上学期高二英语月考试题 WORD版含解析.doc_第1页
第1页 / 共16页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年上学期高二英语月考试题 WORD版含解析.doc_第2页
第2页 / 共16页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年上学期高二英语月考试题 WORD版含解析.doc_第3页
第3页 / 共16页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年上学期高二英语月考试题 WORD版含解析.doc_第4页
第4页 / 共16页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年上学期高二英语月考试题 WORD版含解析.doc_第5页
第5页 / 共16页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年上学期高二英语月考试题 WORD版含解析.doc_第6页
第6页 / 共16页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年上学期高二英语月考试题 WORD版含解析.doc_第7页
第7页 / 共16页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年上学期高二英语月考试题 WORD版含解析.doc_第8页
第8页 / 共16页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年上学期高二英语月考试题 WORD版含解析.doc_第9页
第9页 / 共16页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年上学期高二英语月考试题 WORD版含解析.doc_第10页
第10页 / 共16页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年上学期高二英语月考试题 WORD版含解析.doc_第11页
第11页 / 共16页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年上学期高二英语月考试题 WORD版含解析.doc_第12页
第12页 / 共16页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年上学期高二英语月考试题 WORD版含解析.doc_第13页
第13页 / 共16页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年上学期高二英语月考试题 WORD版含解析.doc_第14页
第14页 / 共16页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年上学期高二英语月考试题 WORD版含解析.doc_第15页
第15页 / 共16页
河南省新乡县高级中学2021-2022学年上学期高二英语月考试题 WORD版含解析.doc_第16页
第16页 / 共16页
亲,该文档总共16页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、高二上学期第一次月考英语试题第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。并在答题卡上将该选项涂黑【A】阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。Saturday, March 24thWe have arrived in the hot, wet city of Bangkok. This is our first trip toThailand(泰国). All the different smells make us want to try the f

2、ood. We aregoing to eat something special for dinner tonight. The hotel we are staying in ischeap, and very clean. We plan to stay here for a few days, visit some places inthe city, and then travel to Chiang Mai in the North.Tuesday, March 27thBangkok is wonderful and surprising! The places are inte

3、resting. We visitedthe famous market which was on water, and saw a lot of fruits and vegetables.Everything is so colorful, and we have taken hundreds of photos already! Latertoday we will leave for Chiang Mai. We will take the train north, stay inChiang Mai for two days, and then catch a bus to Chia

4、ng Rai.Friday, March 30thOur trip to Chiang Rai was long and boring. We visited a small village inthe mountains. The village people here love the quiet life-no computers orphones. They are the kindest people I have ever met. They always smile and sayhello. Kathy and I can only speak a few words of T

5、hai, so smiling is the bestway to show our kindness. I feel good here and hope to be able to come backnext year.1. The diaries above show the writers _ days in Thailand.A. 3B. 7C. 15D. 302. It seems that visitors _ in Bangkok.A. often feel hungryB. can always find cheap thingsC. cant take any photos

6、D. can enjoy themselves3. Which of the following is TRUE?A. Chiang Mai is a beautiful city in the south of Thailand.B. The writer left Chiang Mai for Chiang Rai by bus.C. Chiang Rai is a boring city in the mountains.D. The writer is traveling alone in Thailand.【答案】1. B 2. D 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章是作者

7、旅游的日记。【1题详解】细节理解题。根据文中语句“Saturday, March 24th. We have arrived in the hot, wet city of Bangkok(周六,3月24日。我们已经到达了炎热潮湿的城市曼谷)”及“Friday, March 30th. I feel good here and hope to be able to come back next year.(星期五,3月30日。我在这里感觉很好,希望明年能回来。)可知,上面的日记显示了作者在泰国的7天。故选B。【2题详解】推理判断题。根据文中语句“Bangkok is wonderful and

8、 surprising! The places are interesting.(曼谷是美妙的和令人惊讶的!这些地方很有趣。)”可知,看来游客在曼谷可以玩得很开心。故选D。【3题详解】细节理解题。根据文中语句“We will take the train north, stay in Chiang Mai for two days, and then catch a bus to Chiang Rai.(我们将乘火车北上,在清迈呆两天,然后乘公共汽车去清莱。)”可知,作者离开清迈乘公共汽车去清莱。故选B。【B】阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将

9、该项涂黑。Werewolves (狼人) arent the only creatures affected by the moons cycles(周期). A full moon also affects peoples sleep more or less, reports a Swiss team of scientists. Even people who sleep in a lab without windows could reduce their sleeping time a little once a month.To test the moons influence,

10、33 adults of both sexes and ages of many kinds spent several nights in a sleep lab. As they slept, researchers recorded their brain activity, eye movements and hormone levels (荷尔蒙水平). On nights closer to a full moon, the sleepers took an average of five minutes longer to fall asleep, and slept for 2

11、0 minutes less. In addition, brain activity fell by 30 percent during the sleep. And hormone levels that help control sleep cycles went down. On these nights, the sleepers complained they couldnt sleep well even though they didnt know the moons cycle. On the bright side, no sleeper turned into a wer

12、ewolf.The Swiss team doesnt know how the moon affects sleep. The gravity (重力) of the moon causes ocean tides(潮汐)to rise and fall. But that force is too weak to affect sleep, Gajochen says. He believed some bodys biological clock may be affected by the moon cycles. There may be another reason, says D

13、avid Dinges. This sleep researcher at the University Of Pennsylvania in Philadelphia says that the body clock is very sensitive(敏感的)to light at night. Those sleepers could have been affected by having too much moonlight before arriving at the lab.4. The writer mentioned “werewolves” in the first par

14、agraph to _.A. show there are the moons cyclesB. attract peoples attention to the reportC. introduce a creature to readersD. ask people not to sleep alone in the lab5. What happened to the sleepers during the experiment on a full moon?A. They slept for about five minutes longer.B. They could only sl

15、eep for 20 minutes.C. Their brains were not as active as they wereD. They complained they were too tired to sleep.6. The last paragraph is developed mainly by _.A. analyzing (分析) reasonsB. explaining differencesC. making comparisonsD. following the time order7. The passage is mainly about _.A. the s

16、leeping problems caused by the moons cyclesB. the influence of the moon on human sleeping habitsC. the moons influence on sleeping and its possible reasonsD. the ways to get a better sleep on a full moon night【答案】4 B 5. C 6. A 7. C【解析】【分析】本文是说明文。主要讲述了一个关于月亮影响人的睡眠的实验,实验得出月亮会影响人的睡眠,尤其是在满月的时候。【4题详解】推理判

17、断题。根据第一段“Werewolves (狼人) arent the only creatures affected by the moons cycles(周期). A full moon also affects peoples sleep more or less, reports a Swiss team of scientists. ”(狼人并不是唯一受到月亮的周期影响的生物。瑞士一组科学家报告称,满月或多或少也会影响人们的睡眠。)可知,文章开头引入狼人的故事主要是为了抓住人们的眼球,吸引更多读者去阅读,故选B。【5题详解】 细节理解题。根据第二段中“In addition, bra

18、in activity fell by 30 percent during the sleep.”(此外,大脑活动在睡眠期间下降了30%)可知,满月的时候大脑的活跃程度降低30%,故选C。【6题详解】推理判断题。最后一段“The Swiss team doesnt know how the moon affects sleep. The gravity (重力) of the moon causes ocean tides(潮汐)to rise and fall. But that force is too weak to affect sleep, Gajochen says. He bel

19、ieved some bodys biological clock may be affected by the moon cycles. There may be another reason, says David Dinges. ”(瑞士研究小组不知道月球是如何影响睡眠的。月球的重力会导致海洋潮汐兴衰。但Gajochen说,这种力量太弱,无法影响睡眠。他认为,某些人的生物钟可能会受到月球周期的影响。大卫丁格斯说,可能还有另一个原因。)主要讲述了科学家们对于这一事件的解释,故选A。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“A full moon also affects peoples slee

20、p more or less, reports a Swiss team of scientists. ”(瑞士一组科学家报告称,满月或多或少也会影响人们的睡眠。)并纵观全文,本文主要讲述了月亮也会对人的失眠造成一定的影响。故选C。 【C】阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。The younger generation (一代人), according to a new survey, can hardly remember the last time of climbing trees or flying kites, as they

21、 are kept indoors and short of outdoor experiences.The survey of 1,000 people found that the current (现在的) generation of 15- to 34-year-olds have fewer memories (记忆) of 12 key countryside activities such as swimming in rivers or going fishing.The research found that three quarters of the older gener

22、ation remembered playing games or climbing trees, compared with two thirds of younger adults.The 55+ generation also had more memories of collecting stones, visiting a farm or pond dipping. Altogether, two thirds of older people had more memories of playing outdoors compared to just over half of the

23、 younger generation.The Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) carried out the study at the start of the school term to stress the growing worry that children are not getting outdoors enough.The study has found that 82 per cent of people think that schools should provide more outdoor educa

24、tion and most believe nature is still important to children today.Dr. Mike Clarke, head of the RSPB, said children who are usually kept indoors are easier to get _8_. He said public money should be used to take children on day trips to nature and to build wildlife gardens, especially in poor areas.T

25、o many people, it would seem clear and unquestionable that an important part of childhood is exploring the world around you. Unfortunately, this is far from the fact and the children are having less time and fewer chances to get close to nature, he said.The RSPB has more than a 40-year history in ge

26、tting children outdoors and is still continuing to play our role. We now need the government and the schools to realize that they should play the most important role in making it possible for all the children to experience, enjoy and benefit (受益) from the outdoor environment.8. Compared with the cur

27、rent generation, the older generation had _.A. more homework and exercises when they were childrenB. more memories of wonderful life in the countrysideC. fewer memories of taking part in outdoor activitiesD fewer chances of going on a visit to the big cities9. The RSPB carried out the study in order

28、 to tell people to _.A. spend more time with their kidsB. care more about the kids growthC. let their kids get more outdoor activitiesD. order the schools to provide outdoor education10. According to the passage, nature deficit disorder often happens to _.A. children who often stay indoorsB. childre

29、n who often go outdoorsC. all the younger generationD. all the older generation11. We can learn from Dr. Clarkes words in the last paragraph that _.A. all the children cant get close to nature and arent healthy any longerB. outdoor activities are the most important for the current generationC. the R

30、SPB is more important than the government and schools in getting kids outdoorsD. the RSPB plays an important role in getting kids outdoors all the time【答案】8. B 9. C 10. A 11. D【解析】【分析】本文是说明文。主要讲述了一种社会现象,年轻的一代越来越少接触大自然了,RSPB在这方面的研究显示我们需要提供更多的机会让孩子们接触自然,并且RSPB也起到了很重要的作用。【8题详解】细节理解题。根据第二段“The survey of

31、 1,000 people found that the current (现在的) generation of 15- to 34-year-olds have fewer memories (记忆) of 12 key countryside activities such as swimming in rivers or going fishing.”(这项对1000人进行的调查发现,目前这一代15岁至34岁的人对12项重要的乡村活动(如在河里游泳或钓鱼)的记忆较少。)可知,现在的年轻一代与老一辈人相比,对乡村活动的记忆更好,所以老一辈人更多的记得乡村生活,故选B。【9题详解】 推理判断

32、题。根据第五段中“The Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) carried out the study at the start of the school term to stress the growing worry that children are not getting outdoors enough.”(英国皇家鸟类保护协会(RSPB)在新学期开始时开展了这项研究,以强调人们对孩子们户外活动不足的日益担忧。)可知,RSPB进行研究是为了强调现在孩子们室外运动的不足,让孩子们更多的进行室外活动,故选C。【10题详解】

33、细节理解题。根据划线句“children who are usually kept indoors are easier to get nature deficit disorder”(经常被关在室内的孩子更容易得“先天缺陷失调症”。)可知,其中kept indoor是长期待在室内的孩子,故选A。【11题详解】 推理判断题。根据最后一段“The RSPB has more than a 40-year history in getting children outdoors and is still continuing to play our role. We now need the go

34、vernment and the schools to realize that they should play the most important role in making it possible for all the children to experience, enjoy and benefit (受益) from the outdoor environment.”(“RSPB在让孩子们到户外活动方面有40多年的历史,并且仍在继续发挥我们的作用。我们现在需要政府和学校意识到他们应该发挥最重要的作用,使得所有的孩子可以体验,享受和从户外环境受益。”)可知,RSPB在建议孩子更多

35、接触自然方面起着很大的作用,故选D。【D】阅读下列短文 ,从每题所给的四个选项 (A、B、C、和D)中 ,选出最佳选项。Could your cellphone give you cancer? Whether it could or not, some people are worrying about the possibility that phones, power lines and wi-fi could be responsible for a range of illnesses, from rashes to brain tumors.Some say there is ev

36、idence to support the growing anxieties. David Carpenter, a professor of environmental health sciences at the university at Albany, in New York, thinks theres a greater than 95 percent chance that power lines can cause childhood leukemia (白血病). Also theres a greater than 90 percent chance that cellp

37、hones can cause brain tumors. “Its apparent now that theres a real risk,” said Carpenter.But others believe these concerns are unjustified. Dr Martha Linet, the head of radiation epidemiology(流行病学) at the US National Cancer Institute, has looked at the same research as Carpenter but has reached a di

38、fferent conclusion. “I dont support warning labels for cellphones, ” said Linet. “We dont have the evidence that theres much danger.”Studies so far suggest a weak connection between EMFs (电磁场) and illness so weak that it might not exist at all. A multinational investigation of cellphones and brain c

39、ancer, in 13 countries outside the US, has been underway for several years. Its funded in part by the European Union, in part by a cellphone industry group. The final report should come out later this year, but data so far dont suggest a strong link between cellphone use and cancer risk.12. From the

40、 passage we can learn that some people are worried because _.A. they have evidence that the use of cellphones can lead to cancerB. they make a fuss over cellphone useC. some experts have given a warningD. cellphones are responsible for brain tumors13. By saying “I dont support warning labels for cel

41、lphones,” Dr Martha Linet has the idea that _.A. the worrying is unnecessaryB. cancer-warning labels should be on cellphonesC. there is a link between cellphones and cancerD. cellphones have nothing to do with cancer14. Which of the following best describes the attitude of the author towards the deb

42、ate?A. Optimistic.B. Objective.C. Opposite.D. Casual.15. Whats the best title of the passage?A. Cellphones: is there a cancer link?B. There is a link between cellphone and cancerC. A research on the cellphoneD. The cellphone and radiation epidemiology【答案】12. C 13. A 14. B 15. A【解析】【分析】本文是说明文。文章讲述的是针

43、对手机辐射是否与癌症有关联不同人的看法。【12题详解】推理判断题。根据文中第二段“Some say there is evidence to support the growing anxieties. David Carpenter, a professor of environmental health sciences at the university at Albany, in New York, thinks theres a greater than 95 percent chance that power lines can cause childhood leukemia (

44、白血病). Also theres a greater than 90 percent chance that cellphones can cause brain tumors. “Its apparent now that theres a real risk,” said Carpenter.”(一些人说,有证据支持这种日益增长的焦虑。环境健康科学教授David Carpenter奥尔巴尼大学在纽约,认为有超过95%的几率,电线可以引起儿童白血病(白血病)。此外,手机引发脑瘤的几率超过90%。卡彭特说:“很明显,现在确实存在风险。”)可知,有些专家明确辐射会致病,并警告人们,故选C项。【

45、13题详解】推理判断题。根据第三段最后一句“We dont have the evidence that theres much danger.”(我们没有证据表明有很多危险。)可知,该专家认为没有任何证据可以证明辐射可以对人体造成伤害,故选A项。【14题详解】推理判断题。文中作者并没有明确表明自己赞成还是反对的观点,所以是比较客观地看待该问题,故选B项。【15题详解】主旨大意题。根据第二段“Some say there is evidence to support the growing anxieties.”(一些人说,有证据支持这种日益增长的焦虑。)和第三段“But others bel

46、ieve these concerns are unjustified”(但其他人认为这些担忧是不合理的)可知,文章讲述的是针对手机辐射是否与癌症有关联不同人的看法,故选A项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。根据短文内容,从短文后选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。All over the world people enjoy sports. Sports help to keep people healthy, happy and help them to live longer

47、._16_They buy tickets or turn on their TVs to watch the games. Often they get very excited when “their” player or team wins. _17_ Football, for example, has spread around the world. Swimming is popular in all countries near the sea or in those with many rivers. What fun it is to jump into a pool or

48、lake, whether in China, Egypt or Italy! _18_ Think how many people love to skate or ski in Japan, Norway or Canada.Some sports or games go back to thousands of years, like running or jumping. Chinese boxing, for example, has a very long history. But basketball and volleyball are rather new. Neither

49、one is a hundred years old yet. _19_ Water skiing is one of the newest in the family of sports.People from different countries may not be able to understand each other, but after a game they often become good friends. _20_ One learns to fight hard but fight fair, to win without pride and to lose wit

50、h grace.A. And think of people in cold countries.B. Sports help to train a persons character.C. Not a few people like sports in the world.D. Many people like to watch others play games.E. People arent inventing new sports or games.F. Some sports are so interesting that people everywhere go in for th

51、em.G. People are inventing new sports or games all the time.【答案】16. D 17. F 18. A 19. G 20. B【解析】【分析】这是一篇说明文。短文主要讲述了全世界的人们都喜欢运动,人们在冬季和夏季进行不同的运动。一些运动是非常有趣的,很多人都很喜欢。来自世界不同的国家的人们,互相不能交流,但通过运动和比赛能够成为朋友。【16题详解】从后面的句子“They buy tickets or turn on their TVs to watch the games.”(他们买票或打开电视观看比赛)可知很多人喜欢看别人比赛。li

52、ke to watch others play games呼应buy tickets or turn on their TVs to watch the games。故选D。【17题详解】从后面的例子“Football, for example, has spread around the world. ”(例如,足球已经传播到世界各地。)可知是有的运动很受欢迎,很多人参加。go in for them呼应has spread around the world。故选F。【18题详解】后面的句子“Think how many lovers to skate or ski in Japan”(想想

53、在日本有多少爱好者去滑冰或滑雪)可知,滑雪和滑冰都是寒冷地区的运动。cold countries呼应in Japan。故选 A。【19题详解】从后面举的水球的例子“Water-skiing is one of the newest in the family of sports.”(滑水运动是最新的运动项目之一)可知,说明人们一直在发明新的运动。inventing new sports or games呼应the newest。故选G。【20题详解】从后面的句子“One learns to fight hard but fight fair, to win without pride and

54、to lose with grace(胜不骄,败不馁)。可知运动可以训练一个人的性格。character呼应to win without pride and to lose with grace。故选B。第二部分 英语知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共20小题;每题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A, B, C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。阅读下面短文,从短文后各题所给四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Last year, my friend and I went

55、 to a nearby town to attend a wedding. After thereception(招待会), we were _21_ for a bus to go back home. It was nine oclock at night, and although many buses _22_, none stopped.We waited for one hour and were getting _23_ We couldnt stay there for all the _24_ because it was a weekday, and we both ne

56、eded to _25_the next day. It was almost 10 p. m. when a family who had _26_the same wedding passed by in their car. Probably _27_ that we were waiting for some _28_of transport, they stopped and gave us a lift.I was _29_by their kindness, and I expressed my feeling of being _30_to them.When we reach

57、ed our town, the family _31_us at the nearest place where we could catch a shared taxi to get back to the place where we had _32_our bike. On the _33_, a man stopped the taxi. The _34_ saw his clothes and asked him whether he had money to pay the _35_The man _36_his head and said, No. When hearing t

58、his, the driver_37_to take him. I remembered my own experience a few minutes earlier, and I told the driver to _38_him to sit with us and I would pay his fare.What a(n) _39_chance to pass on the familys act of kindness! That night, I felt a lightness in my heart, and I went to sleep _40_, filled wit

59、h joy about what I had done. I hope this kindness can continue all over the world with your help!21. A. visitingB. expectingC. waitingD. guessing22. A. emptiedB. gatheredC. promisedD. passed23. A. hopelessB. embarrassedC. asleepD. dangerous24. A. noonB. morningC. nightD. afternoon25. A. appearB. sta

60、yC. restD. work26. A. joinedB. attendedC. heldD. observed27. A. hopingB. realizingC. rememberingD. insisting28. A. meansB. changesC. ideasD. choices29. A. surprisedB. terrifiedC. beatenD. moved30. A. stressfulB. kindC. thankfulD. lucky31. A. stoppedB. droppedC. threwD. helped32. A. parkedB. repaired

61、C. boughtD. changed33. A. averageB. increaseC. runD. way34. A. passengerB. driverC. ownerD. policeman35. A. priceB. dinnerC. fareD. visit36. A. shookB. noddedC. raisedD. hid37. A. offeredB. refusedC. orderedD. planned38. A. adviseB. forbidC. encourageD. allow39. A. immediateB. terribleC. luckyD. fun

62、ny40. A. sadlyB. nervouslyC. happilyD. curiously【答案】21. C 22. D 23. A 24. C 25. D 26. B 27. B 28. A 29. D 30. C 31. B 32. A 33. D 34. B 35. C 36. A 37. B 38. D 39. A 40. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文讲述了作者和朋友在参加婚礼后,等了1个多小时也没有来车,后来一位好心人主动把我们送到镇子里的一个出租车停靠点,作者很感动。很快作者又主动让一位没有带钱的人和作者一同乘车回家,将前面那位好心人的爱心传递给另外一个人。【21题

63、详解】考查动词词义辨析。句意:招待会后,我们正在等着回家的公交车。A. visiting访问;B. expecting期待;C. waiting等待;D. guessing猜想。根据“a bus to go back home”可知是等车回家。故选C。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:那是晚上9点,虽然很多车路过,但没有一辆停下来。A. emptied腾空;B. gathered聚集;C. promised承诺;D. passed路过。根据although和none stopped,可知这些车只是路过,故选D。【23题详解】考查形容词词义辨析。句意:我们等了一个小时,正在变得失望。A. h

64、opeless无望的;B. embarrassed尴尬的;C. asleep睡着的;D. dangerous危险的。根据前文“waited for one hour”可知,等得太久了,不抱希望了,故选A。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:我们不能在这里呆一晚上,因为是工作日,我们第二天都要工作。A. noon中午;B. morning早上;C. night夜晚;D. afternoon下午。根据前文“It was nine oclock at night”可知是晚上,故选C。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:我们不能在这里呆一晚上,因为是工作日,我们第二天都要工作。A. appear出

65、现;B. stay停留;C. rest休息;D. work工作。根据前文“it was a weekday”可知第二天需要工作,故选D。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:已经是晚上10点左右了,那时出席同一个婚礼的家庭坐着车经过。A. joined参加;B. attended出席;C. held举行;D. observed观察。根据第一句中“attend a wedding“可知,是出席婚礼,故选B。【27题详解】考查动词词义辨析。 句意:可能意识到我们正在等车,他们停下来载我们。A. hoping希望;B. realizing意识到;C. remembering记起;D. insisti

66、ng坚持。根据“they stopped and gave us a lift.”推知,他们意识到我们在等车,故选B。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:可能意识到我们正在等车,他们停下来载我们。A. means方式;B. changes变化;C. ideas主意;D. choices选择。结合语境可知,他们意识到我们是在等一些交通方式(即车),故选A。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:我被他们的善意感动,表达了对他们的感激。A. surprised吃惊;B. terrified害怕;C. beaten打击;D. moved感动。根据上文,晚上等了一个小时没有车,而他们停下来让我们搭顺风

67、车,故我应该是很感动,故选D。【30题详解】考查形容词词义辨析。句意:我被他们的善意感动,表达了对他们的感激。A. stressful有压力的;B. kind善良的;C. thankful感激的;D. lucky幸运的。前面提到我很感动,故我是表达了对他们的感激之情,故选C。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:到了我们镇子时,这家人把我们放在最近的地方,这那里我们可以搭到共享出租车去我们停自行车的地方。A. stopped停下;B. dropped放下;C. threw扔下;D. helped帮助。根据“When we reached our town”可知,到了我们的镇子,他们把我们放下,

68、故选B。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:到了我们镇子时,这家人把我们放在最近的地方,这那里我们可以搭到共享出租车去我们停自行车的地方。A. parked停放;B. repaired修理;C. bought买;D. changed改变。结合常识可知,我们把自行车停放在了那里,故选A。33题详解】考查名词词义辨析。句意:路上,一个人停下了出租车。A. average街道;B. increase增长;C. run跑;D. way路上。结合上文我们要去停自行车的地方,和“a man stopped the taxi.”可知,此处是指在路上,on the way在路上,故选D。【34题详解】考查名

69、词词义辨析。句意:司机看到他的衣服,问他有没有钱付车费。 A. passenger;B. driver;C. owner;D. policeman。根据 “a man stopped the taxi”可知,是司机在与他对话,故选B。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:司机看到他的衣服,问他有没有钱付车费。 A. price价格;B. dinner晚餐;C. fare费用;D. visit访问。根据“a man stopped the taxi”可知,是要付打车的费用,故选C。【36题详解】考查动词词义辨析。句意:此人摇了摇头说:“不能。”A. shook摇;B. nodded点(头);C.

70、 raised抬起;D. hid打。根据后面“said, No.”可知是否定,即摇头。故选A。【37题详解】考查动词词义辨析。句意:听了这句话,司机拒绝载他。A. offered提供;B. refused拒绝;C. ordered点餐;D. planned计划。根据后面“I would pay his fare”可知,因为那个人没钱,司机拒载,故选B。【38题详解】考查动词词义辨析。句意:我想起了几分钟之前自己的经历,然后告诉司机让他和我们一起坐车,我会给他付车费。A. advise建议;B. forbid禁止;C. encourage鼓励;D.allow允许,让。根据后面“I would p

71、ay his fare“可知,是请求司机让他乘车,故选D。【39题详解】考查形容词词义辨析。句意:这真是一个把那家人的善意传递下去的突然机会啊。A. immediate突发的;B. terrible恐怖的;C. lucky幸运的;D. funny有趣的。别人帮助她和她帮助别人都在这一晚,可知是突发的,故选A。【40题详解】考查副词词义辨析。句意:那晚,我感觉心里很轻松愉悦,开心地去睡觉,对我所做的感到开心。A. sadly悲伤地;B. nervously紧张地;C. happily高兴地;D.curiously好奇地。根据前面的叙述和“ filled with joy about what I

72、 had done”可知,作者一定睡得很开心,故选C。第二节 语法填空(共10分;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Were you the first or the last child in your family? Or were you a middle or an only child? Some people think _41_matters where you were born in your family. But there are different ideas about what birth order me

73、ans. Some people say that oldest children, _42_ are smart and strong-willed, are very likely _43_(succeed). The reason _44_this is simple. Parents have a lot of time for their first child and give him or her a lot of attention. An only child will succeed for _45_same reason.What happens to the _46_c

74、hildren in the family? Middle children dont get so much attention, so they dont feel that important. If a family has many children, the middle one sometimes gets lost in the crowd. The youngest child, _47_, often gets special treatment. Often this child grows up to be funny. But a recent study saw t

75、hings quite _48_(difference). The study found that first children believed in family rules. They didnt take many chances in _49_lives. They usually _50_(follow) orders. Rules didnt mean as much to later children in the family. They took chances and they often did better in life.【答案】41. it 42. who 43

76、. to succeed 44. for 45. the 46. other 47. however 48. differently 49. their 50. follow【解析】【分析】这是一篇说明文。你是家里第一个孩子还是最后一个孩子?你是中间的还是独生子?本文主要介绍了孩子在家里的排行可能会影响到他们以后的人生。【41题详解】考查代词。句意:有些人认为你在家庭中出生顺序很重要。此处think后跟it作形式宾语,真正的宾语是where从句。故填it。【42题详解】考查定语从句。句意:有人说,年纪最大的孩子既聪明又意志坚强,就很有可能成功。此处为非限制性定语从句修饰先行词children,

77、且先行词在从句中作主语,指人,故应用关系代词who引导,that不能引导非限制性定语从句。故填who。【43题详解】考查非谓语动词。句意:有人说,年纪最大的孩子既聪明又意志坚强,就很有可能成功。结合句意表示“有可能做某事”短语为be likely to do sth.。故填to succeed。【44题详解】考查介词。句意:原因很简单。结合句意表示“的原因”短语为the reason for。故填for。【45题详解】考查冠词。句意:独生子女的成功也是出于同样的原因。结合句意表示“同样的”短语为the same。故填the。【46题详解】考查代词。句意:家里的其他孩子怎么样了?第一段提到了家中

78、排行老大的孩子,第二段讲的是排行第二、第三的孩子,即“家里其他的孩子”,此处应用“the other+复数名词”,表示“剩下的全部”。故填other。【47题详解】考查副词。句意:然而,最小的孩子往往会得到特殊的待遇。结合前后文语境可知此处为转折关系,由逗号隔开,应用however。故填however。【48题详解】考查副词。句意:但最近的一项研究却有不同的看法。修饰动词saw应用副词differently,作状语。故填differently。【49题详解】考查代词。句意:他们一生中没有冒太多的险。修饰后文名词lives应用形容词性物主代词their。故填their。【50题详解】考查动词时态

79、。句意:他们通常服从命令。根据上文usually可知应用一般现在时,主语为they,谓语动词应用原形。故填follow。第三部分:写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)第二节 书面表达 (25分)51. 假设你是星光中学的李华,将参加主题为“Lets Ride Bicycles”的英语演讲比赛。请撰写一份演讲稿。主要内容包括:1. 目前汽车带来的空气污染和交通堵塞问题;2. 骑自行车的益处,既能环保,有利健康等。注意:1. 词数100左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;参考词汇:低碳生活 (low-carbon life);节能 (energy

80、 saving)【答案】Good morning, everyone,I am Li Hua from Xingguang Middle School. The topic of my speech is “Lets Ride Bicycles”.As is known to us all, there is an increasing number of cars on roads. We can now drive to work, to go shopping, to visit friends and even to travel across the country. Though

81、they bring about great convenience, cars also go hand in hand with air pollution as well as traffic jams.How to solve these problems is a great challenge to everyone. My suggestion is that we should ride bicycles. There is no doubt that riding bicycles can surely do us good. Firstly, riding bicycles

82、 means using cars less, which is a good way to decrease traffic jams. Secondly, riding bikes is environmentally friendly, that is, it doesnt cause air pollution and is beneficial to our health. Whats more, bicycles are so handy and convenient that you can go wherever you like and do not need to look

83、 for a large paring lot.Since there are so many advantages, why not join us and ride bicycles?Thank you!【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文。要求考生撰写的是一篇主题为“Lets Ride Bicycles”的英语演讲的演讲稿。【详解】1.词汇积累众所周知:As is known to us all It is known to us all that建议:suggestion advice有益于:be beneficial to be of benefit to此外:whats more

84、 = besides2.句式拓展简单句变复合句原句:Secondly, riding bikes is environmentally friendly, that is, it doesnt cause air pollution and is beneficial to our health.拓展句:Secondly, riding bikes is environmentally friendly, which doesnt cause air pollution and is beneficial to our health.【点睛】【高分句型1】As is known to us all, there is an increasing number of cars on roads. We can now drive to work, to go shopping, to visit friends and even to travel across the country.(运用了as引导的非限制性定语从句)【高分句型2】My suggestion is that we should ride bicycles.(运用了that引导表语从句)

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1