1、Unit 3Inventors and inventions.阅读理解(2020江西省重点高中盟校第一次联考)In the remote mountains of South Korea,about as far away as one can get from the countrys hightech cities,teenage Internet addicts are turning up for a 12day boot camp.Kyle Wons addiction is out of control. He spends 10 hours a day on the Intern
2、et. Now Kyles smartphone is taken away.“Im really worried because I wont have my phone for 12 days but I trust other things will fill my time,” he said. The teachers here do what they can to get them socializing again; for many,the only friends they have had are online.“I have relationships on the I
3、nternet and a real distance has grown with my reallife friends and I know its not good,” Kyle said. The teachers show them other possibilities and bring back dreams and hopes that have been buried by their addictions. “We teach them methods of selfmanaging their desire to use the Internet so they ca
4、n continue to use them when they go back home,” Shim Yongchool,a teacher here,said. After just two days Kyle said it was helping. Hes set a good example to others though he hasnt reached the goal completely.South Korean psychiatrists (精神病学家) are urging more actions as they are finding evidence that
5、too much screen time is a barrier to the developing minds. Professor Kang Seak Young from Dankook University said the addiction was damaging critical thinking. “It affects the frontal lobes(额叶) which are important for critical analysis,”Professor Kang said.“ Reading a book while guessing what happen
6、s in the story next shows activity in frontal lobes but playing popular computer games for a long time shows no activity.” South_Korea_is_one_of_the_most_wired_nations_on_Earth,but_it_does_have_a_cost.One in every 10 kids is an addict,so the country is now learning how to manage its hightech future
7、to avoid more serious consequences.语篇解读每10个韩国青少年中就有1个染上网瘾。韩国政府为此建立了戒网瘾训练营,训练营的老师们帮助有网瘾的孩子们重建与现实世界的联系,教给他们合理使用网络的方法。1What do the teachers in the camp teach teenagers to do?ASelf-manage their smartphones.BAttain something beyond the Internet.CMake online friends more wisely.DKeep away from electronic
8、products.B考查推理判断。根据第二段中的“The teachers here do what they can to get them socializing again”和“The teachers show them other possibilities and bring back dreams and hopes that have been buried by their addictions”可知,这里的老师尽其所能让学生们重新融入社会,向他们展示其他的可能性,并让他们意识到被网瘾所埋葬的梦想和希望。由此推知,这里的老师们帮助孩子们获得网络以外的东西。2Why does
9、the author mention Kyles story?AHe faced the most serious addiction.BHe has succeeded in kicking the addiction.CHes the representative of the addicts.DHe participated in the camp actively.C考查推理判断。根据第二段中的“Kyle Wons addiction is out of control.He spends 10 hours a day on the Internet.Now Kyles smartph
10、one is taken away”和“After just two days Kyle said it was helping”以及对Kyle和训练营的介绍可知,作者以Kyle为代表,谈论网瘾青少年在戒网瘾训练营的相关情况。3What does Paragraph 3 intend to tell us?AThe importance of offline reading.BThe effects of frontal lobes on thinking.CThe popularity of kids Internet games.DThe harm of Internet addictio
11、n to brains.D考查段落大意。第三段主要谈到了韩国精神病学家呼吁采取更多行动,因为他们发现,用电脑的时间过长阻碍大脑的发育,这种上瘾会影响大脑额叶,损害批判性思维。由此推知该题应选D。 4Which saying can explain the underlined sentence in the last paragraph?AThere are two sides to every coin.BNo pain,no gain.CIts good to learn at another mans cost.DPrevention is better than cure.A考查句意理
12、解。根据画线句“South Korea is one of the most wired nations on Earth,but it does have a cost”和其后的“One in every 10 kids is an addict”可知,韩国是世界上网络最发达的国家之一,但这也是有“代价”的,网络的普遍导致韩国十分之一的孩子染上网瘾。因此画线句应表明了事物都有两面性,有利亦有弊。故A项There are two sides to every coin“凡事都有两面性”正确。.七选五(2020安徽省部分重点中学高三联考)Urban WildlifeCities are dive
13、rse ecosystems.In addition to visitors from the wild,a large number of species share our urban areas. As our cities spread,we need to think about what it is like for other species to have human neighbors.Cities are built for humans. _1_ For example,most city parks are kept neat and tidy so that huma
14、ns will find them beautiful. But when we cut grass or plant flowers,we destroy natural habitats. _2_ When a bridge in Austin,Texas was repaired,engineers added small gaps running along the length of its bottom. This made a good home for bats,and soon the bridge was the home of thousands of bats. _3_
15、 Now,they have come to value their winged(有翼的)neighbors. The bats are a tourist attraction,and they eat lots of bugs every night.There are also structures built with the aim of bringing wildlife into the city. The Olympic Forest Park is a good example. The park used native plants and created open,na
16、tural space for wildlife. The result is a zone in Beijing with over 160 species of birds. In many ways,the park is the opposite of a zoo. _4_If we learn to share our space,we can become better neighbors to the wildlife around us. _5_ Our own future will be endangered too.AThey are built to protect b
17、irds.BOur actions sometimes help other species.CIf we do not,more species will become extinct.DThey do not always provide suitable habitats for wildlife.EInstead of being kept in cages,wildlife can move freely.FAt first,people were afraid of the bats and tried to get rid of them.GThey would sit on i
18、t and their droppings would fall into the water.语篇解读城市是多样化的生态系统,我们需要考虑其他物种与我们为邻的情况。如果我们学会分享我们的空间,我们就能成为周围野生生物更好的邻居。如果我们不这样做,我们自己的未来也将受到威胁。1D根据空前一句及空后所举的例子,尤其是最后一句“但当我们割草或种花时,我们破坏了自然栖息地”可知,选项D符合语境。2B根据空后所举的例子,尤其是“这为蝙蝠提供了一个很好的家园,很快这座桥就成了成千上万只蝙蝠的家园”可知,选项B符合语境。3F根据空后一句中的时间标志词“Now”可知,空处所填句子应与下文内容形成对比,故选F
19、。4E根据本段的内容尤其是空前的“The result is a zone in Beijing with over 160 species of birds. In many ways,the park is the opposite of a zoo”可知,空处内容应与空前一句为话题一致、内容上承接的关系,故选E。5C空前一句表述人类与野生生物共享城市空间的好处,空后一句与空前一句形成对比,再结合空后一句中的“too”可知,选项C符合语境。.完形填空(2021山东新高考第一次模拟)The squirrel,Bella,had a rough start to life.At the age
20、 of four weeks old,an owl ( 猫头鹰) had_1_and badly wounded her.Bella stood no_2_of surviving her wounds in the wild._3_,Ruby Harrison took her home.Ruby not only gave Bella a home,but a_4_with three other adopted squirrels.They grew strong,but Ruby didnt domesticate (驯养) any of the squirrels.“They are
21、 part of the_5_rather than pets,” she said.It was time to say goodbye in April 2009.Ruby saw them _6_into the trees and never expected to see them often.Then,initially,the other three came back for a_7_once and stopped coming by,but Bella was_8_She seemed to have a strong_9_with the Harrisons that s
22、he kept her visiting almost daily.In the past ten years since her release,not just Ruby has got Bellas_10_. “Bella sits right at the front door to look in for someones_11_,” Ruby described.“My husband rushes out of the door to be_12_and happily runs back inside to get a big bowl of nuts for her.”Mor
23、e amazingly,this spring came with a(n) _13_Bella came round again with her_14_family,with her three babies _15_someone to notice them.语篇解读Ruby Harrison收养了受伤的松鼠Bella,并在Bella伤好后将其和另外几只收养的松鼠一起放归野外。别的松鼠只回来看过Ruby Harrison一次,而Bella则时常回来,与Ruby一家相处甚好,后来它又带自己的孩子一起回来。1A.approached BattackedCfollowed Dadvanced
24、B考查逻辑推断。根据空后面的“badly wounded her”可以推测,Bella受到了猫头鹰的袭击,受了重伤。advance“发展,进步,促进,前进”不符合语境。 2A.risk BtestCchance DuseC考查语境推断和常识推断。结合语境和常识可知,严重受伤的松鼠在野外是没有机会(chance)生存下来的。3A.Suddenly BClearlyCStrangely DLuckilyD考查逻辑推断和常识推断。根据空后的“Ruby Harrison took her home.Ruby not only gave Bella a home”和常识可知,对于受伤的Bella来说,被
25、Ruby Harrison救回家是一件幸运的事情。4A.family BseriesChospital DlocationA考查语境推断。根据空后面的“with three other adopted squirrels”可知,Ruby Harrison不仅救了Bella,还给了它一个家。5A.park BwildCyard DearthB考查逻辑推断。根据空前一句中的“Ruby didnt domesticate (驯养) any of the squirrels”和空后一句中的“rather than pets”可知,Ruby认为松鼠不是宠物,而是野外(the wild)的一部分。6A.l
26、ook BbreakCescape DdisappearD考查语境推断。结合空前一句“It was time to say goodbye in April 2009”可知,Ruby将Bella和其他几只松鼠一起放归野外,看着它们消失在树林中。 7A.treat BpityCpraise DrestA考查语境推断和常识推断。结合语境、选项和常识可知,其他三只回到野外的松鼠曾回来一次找吃的。treat“款待”符合语境。8A.normal BtraditionalCdifferent DextraordinaryC考查语境推断。根据空后一句中的“she kept her visiting almo
27、st daily”可知,Bella与另外三只松鼠不一样。9A.taste BconnectionCtouch DsmellB考查语境推断。根据空后的“she kept her visiting almost daily”可以推测,Bella与Ruby一家的关系密切。10A.sight BremarkCcompany DobservationC考查逻辑推断。根据空后的“My husband rushes.nuts for her”可知,Bella不仅仅陪伴了Ruby。故选C项。11A.attention BpermissionCrespect DinterestA考查语境推断。结合语境可知,Be
28、lla坐在前门是为了得到人的关注,且此处呼应最后一段最后一句中的“_someone to notice them”。12A.found BgreetedCpassed DliftedB考查语境推断。根据空后的“happily runs back inside to get a big bowl of nuts for her”可以推测,Bella和Ruby的丈夫打招呼后,他高兴地跑回去给它拿坚果吃。13A.surprise BeventCgroup DstoryA考查语境推断。结合空后一句中的“with her three babies”可知,Bella这次回来带着自己的三个幼崽,这是一个惊喜
29、。14A.amusing BinvitedCinteresting DextendedD考查常识推断。结合空后的“with her three babies”可知,Bella的家庭规模变大了。15A.afraid of BforcingC waiting for Dapplying forC考查语境推断。本空呼应11空所在句中的“look in for someones _”。据此可以推断,Bella的三个幼崽在等待别人的关注。.读后续写阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。(2020潍坊市高考模拟)Deep in the fore
30、st,my husband and I had fun climbing over and crawling under the downed trees that blocked the dirt path before us.It was May,yet we walked up a snowcovered hill.When we noticed our jeans were wet up to our knees,it did not dampen our spirits.Not once did we say,“Lets turn around.” This was our vaca
31、tion,and we were on an adventure.Little did we know this was the beginning of many more surprises.The trail was marked as an easy onekilometer hike,yet we were already walking a long distance.Our lightheartedness stopped when we came out into a clearing and saw a parking lot without our rental car i
32、n it.As my eyes scanned the surroundings,nothing looked familiar.My heart raced.I realized we were lost in a national park that did not officially open for another week.Usually,I am the calm one in the relationship,but my husband surprised me with his calmness.This did not comfort me;in fact,it heig
33、htened my fear.As we walked,I asked my husband to call for help,but there was no cell phone signal in this isolated(偏僻的)area.It was awfully quiet except for our footsteps hitting the road,and my heavy breathing.My husband suggested we conserve energy and walk slower.With each step on the road,my fee
34、t and thighs hurt while my mind raced with thoughts about people who got lost in the Canadian woods for days.My vision sharpened.I noticed everything around me:the trees,rocks and snow.I thought we could eat the snow on the ground in case we needed water.For the first time in my life,I was ready and
35、 willing to get a ride,but we did not find a single car on the road.We focused on each other,made joint decisions and connected through gratitude.We managed to stay on the main road and walked straight on.Paragraph 1:My husband suddenly spotted a small building on a hill in the distance._Paragraph 2
36、:Just then,a friendly woman appeared,saying,“Hello.”_答案:Paragraph 1:My husband suddenly spotted a small building on a hill in the distance. In no time did we find ourselves heading for it.We were filled with hope and excitement to find such a building in the middle of nowhere.We climbed up the hill
37、at a swinging pace as if all the pains were gone.As we approached,a sign came into sight,which read:Administration Office.However,it was not open for business.The empty hall made us nervous all at once.We stood there hopelessly,wondering what to do next.Paragraph 2:Just then,a friendly woman appeare
38、d,saying,“Hello.”I could barely hold back my enthusiasm and blurted out,“Were lost!” She comforted us and opened a room for us to take a break.Seeing we were cold and hungry,she treated us to hot chocolate.After studying the map,we figured out that our car was parked over three kilometers away.She offered us a ride back to our car and we accepted gladly.I felt relieved to see our rental car again.What a blessing to have such an unforgettable experience!