收藏 分享(赏)

新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc

上传人:a**** 文档编号:550062 上传时间:2025-12-10 格式:DOC 页数:23 大小:103.50KB
下载 相关 举报
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第1页
第1页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第2页
第2页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第3页
第3页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第4页
第4页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第5页
第5页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第6页
第6页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第7页
第7页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第8页
第8页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第9页
第9页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第10页
第10页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第11页
第11页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第12页
第12页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第13页
第13页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第14页
第14页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第15页
第15页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第16页
第16页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第17页
第17页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第18页
第18页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第19页
第19页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第20页
第20页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第21页
第21页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第22页
第22页 / 共23页
新疆和田地区民丰县2022-2023学年高三英语上学期期中试题(含解析).doc_第23页
第23页 / 共23页
亲,该文档总共23页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、注意事项:1. 本试卷包含选择题和非选择题两部分. 考生答题全部答在答题卡上,答在本试卷上无效. 本次考试时间为90分钟,满分值为120分.2. 答题前,请务必将自己的姓名、准考证号(考试号)用书写黑色字迹的0.5毫米签字笔填写在答题卡上,并用2B铅笔将对应的数字标号涂黑.3. 答选择题必须用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑. 如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其它答案. 答非选择题必须用书写黑色字迹的0.5毫米签字笔写在答题卡上的指定位置,在其它位置答题一律无效.第一部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D

2、四个选项中选出最佳答案。A1234 PENS is your No. 1 source for promotional pens, advertising pens, and logo pens. We have been in business since 1976, so you can be confident that youre dealing with a trusted name in the industry.Everyone loves a free pen, and by providing your customers with a pen featuring your

3、company name, logo, or message, you can be sure that your company name will always be on their mind! Our custom imprinting service comes at no extra charge, so the price you see is the price you pay for the personalized pens. Do you need pens fast? In a RUSH for trade shows or a corporate event? Try

4、 our 48 hour promotional pens rush service free of charge. We present you with many styles and types of printed pen. Let us know which promotional pen you like and within 48 hours you will have the pens. Want to use the traditional method of promotional pens to reach out to customers, but dont want

5、to cause more damage to the environment? 1234 PENS now offers eco-friendly advertising pens to suit any companys promotional needs. 1234 PENS can confidently offer products which are made from eco-friendly materials, including paper, cardboard, cornstarch, pine, bamboo and even recycled plastic wate

6、r bottles. 1234 PENS offers a selection of eco-friendly retractable and stick-type ballpoint pens, mechanical pencils and highlighters, all for less than $2.00 each. Imprinting of logos and corporate information is available in sixteen different colors. Each pen has the universal recycling symbol pr

7、inted on it, showing clients the companys commitment to the environment.Feel free to call us at 8447367 or email us info1234PENS.com if you have any questions.1. What do we know about 1234 PENS?A. It has its name printed on each pen.B. It has a history of over 40 years.C. It has built up a large pen

8、 market.D. It charges a low price for extra service.2. What is mainly discussed in Paragraph 3?A. The different types of the products.B. The high quality of the products.C. The trade shows of 1234 PENS.D. The quick service of 1234 PENS.3. The main purpose of the passage is to _.A. introduce the diff

9、erent services of 1234 PENSB. explain the process of making logo pensC. persuade people to order the productsD. show people how to choose different pens【答案】1. B2. D3. C【解析】【导语】这是一篇应用文。本文是一篇广告介绍生产广告笔的1234 PENS公司,包括公司的简介,生产的笔的功能和优点,希望人们订购他们的产品。【1题详解】细节理解题。根据文章第一段“1234 PENS is your No. 1 source for pro

10、motional pens, advertising pens, and logo pens. We have been in business since 1976, so you can be confident that youre dealing with a trusted name in the industry.(1234 PENS是您的第一大促销笔、广告笔和标志笔来源。我们自1976年以来一直在经营,因此您可以放心,您正在与行业中值得信赖的品牌打交道)”可知,1234 PENS有40多年的历史了。故选B。【2题详解】主旨大意题。根据文章第三段内容特别是最后一句“Let us k

11、now which promotional pen you like and within 48 hours you will have the pens.(让我们知道你喜欢哪种促销笔,在48小时内你就会拿到这些笔)”可知,这段讲的是1234 PENS 的快捷服务。故选D。【3题详解】推理判断题。通读全文可知,文章是一则广告,介绍生产广告笔的1234 PENS公司,包括公司的简介,生产的笔的功能和优点,目的是希望人们订购他们的产品,故选C。BThe gender gap in maths-related subjects is obvious. In almost all countries,

12、 far fewer women than men choose STEM(理工科)careers. Its not that girls and women are bad at maths. In the UK in 2019, for example, 39% of 18-year-old girls who studied maths at A-level achieved an A or A*, compared to 42% of boys. For A-level physics, 29% of girls achieved the top two grades, compare

13、d to 28% of boys. But in both subjects, boys heavily outnumbered girls-by more than 3:1 in the case of physics. So why are so many girls turning their backs on these subjects?A study published recently in the journal PNAS suggests that the answer may in fact lie in male-female differences in academi

14、c ability, but the ability in question is reading, not maths. Thomas Breda, at Paris School of Economics, and Clotilde Napp, at Paris Dauphine University, wondered whether this male-female difference in reading could help explain the gender gap in STEM careers. Every three years, hundreds of thousan

15、ds of 15-year-olds in more than 60 countries take part in the PISA study. Students complete tests in maths, reading and science, and answer questions about their future career intentions. When Breda and Napp looked at the data from PISA 2012, they realized they were on to something. There were small

16、 gender gaps in maths performance at 15 years old, but these gaps were too small to explain the huge gender segregation(隔离)in STEM, says Breda. But for reading, the tables were turned; the girls were much better than the boys. As a result, when a boy and a girl had similar scores in maths, the girl

17、usually had an even better score in reading. When Breda and Napp compared each students scores in reading and maths, they found the greater a students advantage in reading, the less likely they were to plan a career in maths, even when their maths score was also high. Notably, this was true for both

18、 boys and girls. It makes a lot of sense, says Sarah Cattan, of the Institute for Fiscal Studies. It shows that what matters most when boys and girls choose their field of study is not how good they are in maths or in reading, but how good they are in maths relative to reading.4. What do the data in

19、 Paragraph 2 show?A. The average gender difference in maths performance is small.B. Those who are good at maths are also good at physics.C. Physics tends to be easier for girls than maths.D. Girls are not better than boys at maths.5. According to Breda and Napp, who is most likely to plan a career i

20、n maths?A. Tom whose maths is worse than reading.B. Lisa whose maths is better than reading.C. Lily whose reading is better than maths.D. Jack whose reading is as good as maths.6. According to Sarah Cattan,what do students value much when making further study choices?A. Their comparative strength in

21、stead of absolute ability.B. Their gender advantages in a specific academic field.C. Their future job landing possibility in an industry.D. Their particular interest in a certain subject.7. What is the best title for the text?A. Why are we drawn to STEM careers?B. Are boys worse at reading and writi

22、ng?C. Why are girls bad at maths-related subjects?D. Are good readers more likely to give up maths?【答案】4. A5. B6. A7. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲述了一项研究表明,男女在学习能力上的差异,与阅读能力有关,而不是与数学能力有关,学生在阅读方面的优势越大,他们就越不可能在数学方面规划职业生涯,即使他们的数学成绩也很高。【4题详解】细节理解题。由第二段中的“In the UK in 2019, for example, 39% of 18-year-old girls w

23、ho studied maths at A-level achieved an A or A*, compared to 42% of boys.”(例如,在英国,2019年,学习A-level数学的18岁女孩中,39%获得A或A*,而男孩的这一比例为42%。)可知男女的数学成绩差异很小,男孩42%,女孩39%。故选A项。【5题详解】推理判断题。由倒数第二段“When Breda and Napp compared each students scores in reading and maths, they found the greater a students advantage in

24、reading, the less likely they were to plan a career in maths, even when their maths score was also high. Notably, this was true for both boys and girls.”(当布雷达和纳普比较了每个学生的阅读和数学成绩时,他们发现学生在阅读方面的优势越大,他们就越不可能在数学方面规划职业生涯,即使他们的数学成绩也很高。值得注意的是,男孩和女孩都是如此。)可知在阅读方面优势越大的男孩和女孩越不可能在数学方面规划职业生涯,反之,阅读不好的男孩和女孩可能在数学方面规划

25、职业生涯,可推断出如果丽莎的数学比阅读好,她可能在数学方面谋划职业生涯。故选B项。【6题详解】细节理解题。由最后一段“It makes a lot of sense, says Sarah Cattan, of the Institute for Fiscal Studies. It shows that what matters most when boys and girls choose their field of study is not how good they are in maths or in reading, but how good they are in maths

26、relative to reading.”(“这很有意义,”财政研究所的莎拉卡坦说它表明,当男孩和女孩选择他们的学习领域时,最重要的不是他们在数学或阅读方面有多好,而是他们在数学方面相对于阅读有多好。”)可知学生在做进一步学习选择时最看重的是他们在数学方面相对于阅读的能力,而不是绝对能力。故选A项。【7题详解】主旨大意题。由第一段“The gender gap in maths-related subjects is obvious. In almost all countries, far fewer women than men choose STEM(理工科)careers.”(数学相关

27、学科的性别差异是明显的。在几乎所有国家中,选择STEM职业的女性远远少于男性。)第二段“But in both subjects, boys heavily outnumbered girls-by more than 3:1 in the case of physics. So why are so many girls turning their backs on these subjects?”(但在这两门学科中,在物理方面,男生的人数远远超过女生的3:1。那么,为什么这么多女孩对这些话题置之不理呢?)第三段“A study published recently in the journ

28、al PNAS suggests that the answer may in fact lie in male-female differences in academic ability, but the ability in question is reading, not maths.”(最近发表在PNAS杂志上的一项研究表明,答案实际上可能在于男女在学习能力上的差异,但所讨论的能力是阅读,而不是数学。)和倒数第二段“When Breda and Napp compared each students scores in reading and maths, they found th

29、e greater a students advantage in reading, the less likely they were to plan a career in maths, even when their maths score was also high. Notably, this was true for both boys and girls.”(当布雷达和纳普比较了每个学生的阅读和数学成绩时,他们发现学生在阅读方面的优势越大,他们就越不可能在数学方面规划职业生涯,即使他们的数学成绩也很高。值得注意的是,男孩和女孩都是如此。)可知文章讲的是男女在学习能力上的差异,与阅

30、读能力有关,而不是与数学能力有关,学生在阅读方面的优势越大,他们就越不可能在数学方面规划职业生涯,即使他们的数学成绩也很高,所以D项“好的阅读者更愿意放弃数学吗?”符合文意,最适合作文章标题。故选D项。CThe biggest and the smallest of the worlds animals are most at risk of dying out, according to a new analysis, with vertebrates (脊椎动物) in the so-called “Goldilocks zone”not too big and not too small

31、winning out. Action is needed to protect animals at both ends of the scale, they say. The research adds to evidence that animals are dying out on such a scale that a sixth extinction is considered under way.One clue is body size. Research on birds and mammals has shown that those with larger bodies

32、are more likely to go extinct. Yet, when the researchers made a database of thousands of birds, mammals, fish, amphibians (两栖动物) and reptiles (爬行动物) at risk of extinction, they found disproportionate (不成比例的) losses at the large and small ends of the scale. “Surprisingly, we found that not only the l

33、argest of all vertebrate animal species are most threatened, but the very tiniest ones are also highly threatened with extinction,” Prof. Ripple told BBC News.Large animals, such as elephants, rhinos (犀牛) and lions have long been the target of protection efforts. However, fish, birds, reptiles and a

34、mphibians that are the giants of their kind, such as the whale shark, Somali ostrich (鸵鸟) and the Chinese giant salamander (蝾螈), tend to be overlooked. Meanwhile, small species at risk-such as frogs and shrews (鼩鼱)-receive very little attention. “I think, for the smallest species, first of all we ne

35、ed to bring higher awareness to them, because the larger ones get a lot of attention, but the smaller ones get very little,” said Prof. Ripple.In the study, vertebrates with the smallest and the largest bodies were found to be most at risk of disappearing, whether they were on land or living in ocea

36、ns, streams or rivers.Heavyweights are threatened mainly by hunting, while featherweights are losing out to pollution and cutting down forests. “Ultimately, reducing global consumption of wild meat is a key step to reduce negative impacts of hunting, fishing, and trapping on the worlds vertebrates,”

37、 they write in Proceedings of the National Academy of Sciences.8. What made the researchers feel surprised?A. A sixth of animals are dying out.B. Small animals are in great danger.C. Great losses of birds and mammals.D. Big animals are at risk of disappearing.9. What should we do first for the small

38、est species according to Prof. Ripple?A. Transform our habits.B. Change our concepts.C. Find ways to save small animals.D. Take measures to stop pollution.10. What presents the great threat to vertebrates according to the last paragraph?A. Loss of forests.B. Climate change.C. Human activities.D. Env

39、ironmental pollution.11. What would be the best title for the passage?A. Size Matters When It Comes to Extinction RiskB. Large Animals Are Badly in Need of ProtectionC. Why a Great Number of Animals Are Dying outD. What We Should Do to Protect Endangered Species【答案】8. B9. B10. C11. A【解析】【分析】这是一篇新闻报道

40、。一项研究发现,体型最大和最小的动物对比中等体型的动物面临着更大的灭绝风险。大型动物的危险主要来自人类的捕杀,小型动物灭绝的主要原因是污染和森林砍伐。【8题详解】细节理解题。根据第三段“Surprisingly, we found that not only the largest of all vertebrate animal species are most threatened, but the very tiniest ones are also highly threatened with extinction,” Prof. Ripple told BBC News.(“令人惊讶

41、的是,我们发现,不仅最大的脊椎动物受到的威胁最大,而且最小的动物也面临着灭绝的高度威胁,”Ripple教授告诉BBC新闻。)”可知,科学家们发现,不仅是大型动物面临着很高的灭绝风险,最小的动物面临灭绝的风险也很高。因此B项正确,故选B项。【9题详解】推理判断题。根据倒数第三段“I think, for the smallest species, first of all we need to bring higher awareness to them, because the larger ones get a lot of attention, but the smaller ones g

42、et very little,” said Prof. Ripple.(“我认为,对于最小的物种来说,首先我们需要提高人们对它们的认识,因为较大的物种会得到很多关注,而较小的物种却很少得到关注,”Ripple教授说。)”可知Ripple教授认为,我们目前首先要做的是从思想上开始重视小动物,因为过去我们只关心大型动物的灭绝问题,因此B项内容“改变我们的观念”正确,故选B 项。【10题详解】推理判断题。根据最后一段“Heavyweights are threatened mainly by hunting, while featherweights are losing out to pollut

43、ion and cutting down forests. “Ultimately, reducing global consumption of wild meat is a key step to reduce negative impacts of hunting, fishing, and trapping on the worlds vertebrates,” they write in Proceedings of the National Academy of Sciences.(重量级动物主要受到狩猎的威胁,而羽类动物则因污染和砍伐森林而遭受损失。他们在美国国家科学院院刊(Pr

44、oceedings of the National Academy of Sciences)上写道:“最终,减少全球野生动物的消费量是减少捕猎、捕鱼和圈养对世界脊椎动物负面影响的关键一步。”)”可知目前最关键的是减少对野生动物肉的消耗,减少人们的各类捕杀行为,由此可推断,人类行为对脊椎动物(尤其是大型动物)带来最大的威胁,故选C项。【11题详解】主旨大意题。根据第一段“The biggest and the smallest of the worlds animals are most at risk of dying out(世界上最大和最小的动物都面临着灭绝的危险)”综合全文可知,文章主要

45、告诉我们一个事实:那些体型最大的和最小的动物,面临着更高的灭绝风险,A项“动物的体型可能是决定其灭绝的关键因素”符合文章主题,适合作标题。故选A项。DSome years ago, a Miami woman walking through an office building noticed two men standing together. Several minutes after her leaving, the men murdered a person working in the building. The police determined that the woman wa

46、s the only witness and could possibly describe them. However, her memory of the men proved disappointingly unclear. Several days later, psychologist Ronald Fisher was brought in to obtain a more complete account from the woman. His interview produced a breakthroughthe woman reported a clear picture

47、of one of the suspects. The important information enabled the police to arrest the suspect and close the case. The police asked Fisher for help because of his rich knowledge in cognitive (认知) interview a kind of memory-rebuilding process. Memory researchers have found that people trying to remember

48、a past event often only recall part of the relevant information. Human memory is selective and it is often distorted by stress. But a persons accurate recall of an event or understanding of a question can be improved using specific interviewing techniques. The “cognitive interview” was developed in

49、the late 1990s. It encourages the witness to take an active role in recalling information rather than giving answers only to someone elses questions. The witness first describes what happened in his or her own words, with no interviewer interruptions. The interviewer then goes further with specific

50、techniques, such as having the witness tell the details of what happened from different perspectives(角度). The cognitive interview focuses on guiding witnesses through four general recalling techniques: thinking about physical surroundings and personal feelings that existed at the time of past events

51、; reporting everything that comes to mind about those events, no matter how broken it is retelling events in a variety of time orders, such as from beginning to end, end to beginning, forward or backward; and adopting different perspectives while recalling events. Experiments with police detectives

52、trained in this demanding interview method find that they obtain nearly 50% more information from witnesses than before training, while error rates remain about the same. It is proved that cognitive interviews are quite important tools in improving the accuracy and completeness of witness testimony

53、(证词).12. The purpose of the passage is to _.A. give an account of a murder caseB. introduce an idea of cognitive interviewC. prove Fisher was an expert in cognitive interviewD. help a witness to recall information in a cognitive interview13. What is required to recall in a cognitive interview for a

54、witness?A. The exact time at which a murder took placeBThe information about the event in the time orderC. The important things that come to his or her mindD. The surroundings and feelings at the time of the event14. The key point in a cognitive interview is thatA. the witness is encouraged to take

55、part in recalling informationB. the interviewer should interrupt the witness from time to timeC. the interview should take place outside the police stationD. the witness should recall details at the scene of the event15. The underlined word distorted in the passage probably means _A. arrangedB. bala

56、ncedC. changedD. examined【答案】12. B13. D14. A15. C【解析】【导语】本文是一篇说明文。这篇文章通过一起刑事案件,介绍了认知访谈的实用性、科学性以及重要性。【12题详解】推理判断题。通读全文尤其是第二段“The “cognitive interview” was developed in the late 1990s. It encourages the witness to take an active role in recalling information rather than giving answers only to someone

57、elses questions. The witness first describes what happened in his or her own words, with no interviewer interruptions. The interviewer then goes further with specific techniques, such as having the witness tell the details of what happened from different perspectives(角度).(“认知访谈”是在20世纪90年代末发展起来的。它鼓励证

58、人在回忆信息时发挥积极作用,而不是只回答别人的问题。证人首先用他或她自己的话描述所发生的事情,没有采访者打断。接着,采访者会进一步使用具体的技巧,比如让目击者从不同的角度讲述所发生的事情的细节。)”可知文章通过一起刑事案件,介绍了认知访谈的实用性、科学性以及重要性。因此可知本文的目的就是介绍认知访谈,故选B。【13题详解】细节理解题。根据第三段“The cognitive interview focuses on guiding witnesses through four general recalling techniques: thinking about physical surrou

59、ndings and personal feelings that existed at the time of past events; reporting everything that comes to mind about those events, no matter how broken it is retelling events in a variety of time orders, such as from beginning to end, end to beginning, forward or backward; and adopting different pers

60、pectives while recalling events.(认知访谈的重点是引导目击者通过四种一般的回忆技巧:思考过去事件发生时存在的物理环境和个人感受;报道与这些事件有关的所有事情,不管它是多么破碎,按照不同的时间顺序复述事件,如从开始到结束,从结束到开始,向前或向后;在回忆事件时采用不同的视角。)”可知证人在认知访谈中会回忆事件发生时的环境和感受。故选D。【14题详解】细节理解题。根据第二段“The “cognitive interview” was developed in the late 1990s. It encourages the witness to take an a

61、ctive role in recalling information rather than giving answers only to someone elses questions. (“认知访谈”是在20世纪90年代末发展起来的。它鼓励证人在回忆信息时发挥积极作用,而不是只回答别人的问题。)”可知认知访谈的关键在于鼓励证人参与回忆信息,故选A。【15题详解】词义猜测题。根据划线处的下句“But a persons accurate recall of an event or understanding of a question can be improved using speci

62、fic interviewing techniques.(但是,一个人对事件的准确回忆或对问题的理解可以通过特定的访谈技巧来提高。)”可知上一句意思人类的记忆是有选择性的,常常会因压力而改变。故可猜出“distorted”的意思是被改变,扭曲的,故选C。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)The process of becoming independent is not the same for everyone. Some attain it much younger in life than others. Nevertheless, we are told that becomi

63、ng independent is very important, but why is it?Being independent improves your confidence._16_ Having confidence gives you a positive outlook on life. You are going to be willing to do things on your own, without needing support or approval (批准) from others. _17_ This becomes self-fulfilling, for t

64、he more experiences you have, the more your confidence will grow, and the greater will be your chances of big rewards for your efforts._18_Being mature enables you to handle your emotions without help from others. There will be many challenging situations throughout our lives. Keeping our emotions f

65、rom dominating our lives is essential. Knowing that our emotions are under control brings a sense of pleasure and calm. Stress is reduced, and we become happier. There are many techniques that can be used to help us control our emotions. _19_Independence leads to broader horizons.Once you become ind

66、ependent from limits placed on you by others, you can broaden your horizons. You will be able to take trips to different destinations, meet people with different social and moral beliefs, and gain more knowledge. _20_ It might affect the way you approach decision-making. In this way, independence ca

67、n prevent you from adopting a narrow mindset. You will welcome adventure and see the rewards of taking risks.A. Emotional independence makes you happier.B. It is all about being secure with who you are.C. You can try new things, and thus gain more experience.D. Jogging, yoga and breathing exercises

68、are among them.E. Independent people are always positive about their lives.F. In turn, this will lead you to think differently about your life.G. The more independent you are, the more confident you will become.【答案】16. G17. C18. A19. D20. F【解析】【导语】这是一篇说明文。文章介绍了变得独立非常重要原因。【16题详解】根据段落小标题“Being indepen

69、dent improves your confidence.(独立可以增强你的自信)”可知,本段主要讲述独立和自信的关系,空处对小标题进行进一步解释说明。G项中的“The more independent”和“the more confident”与标题对应。G项:The more independent you are, the more confident you will become.(你越独立,你就会变得越自信)符合语境。故选G。【17题详解】根据下文“This becomes self-fulfilling, for the more experiences you have, t

70、he more your confidence will grow, and the greater will be your chances of big rewards for your efforts.(这是自我实现的,因为你拥有的经验越多,你的信心就会增长,你的努力获得巨大回报的机会就越大)”可知,空处说明要获得更多经验,C项中的“gain more experience”和下文的“the more experiences you have”对应。C项:You can try new things, and thus gain more experience.(你可以尝试新事物,从而获

71、得更多的经验)符合语境。故选C。【18题详解】空处为段落小标题。根据下文“Being mature enables you to handle your emotions without help from others.(成熟能让你在没有别人帮助的情况下处理自己的情绪)”可知,本段讲述的是情感独立与情绪的关系。A项中的“Emotional independence”和下文中的“emotions”对应。A项:Emotional independence makes you happier.(情感独立会让你更快乐)符合语境。故选A。【19题详解】根据上文“There are many techn

72、iques that can be used to help us control our emotions.(有很多技巧可以用来帮助我们控制我们的情绪)”可知,空处列举了可以帮助控制情绪的方法。D项:Jogging, yoga and breathing exercises are among them.(慢跑、瑜伽和呼吸练习都在其中)符合语境。故选D。【20题详解】根据上文“Once you become independent from limits placed on you by others, you can broaden your horizons. You will be a

73、ble to take trips to different destinations, meet people with different social and moral beliefs, and gain more knowledge. (一旦你从别人给你的限制中独立出来,你可以拓宽你的视野。你将能够去不同的目的地旅行,遇到不同的社会和道德信仰的人,并获得更多的知识)”和下文“It might affect the way you approach decision-making.(它可能会影响你做决定的方式)可知,空处说明从别人给你的限制中独立出来带来的好处。F项:In turn,

74、this will lead you to think differently about your life. (反过来,这会让你对生活有不同的看法)符合语境。故选F。第二部分语言知识运用(共两节,满分45分)第一节(共20小题,每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。There was a boy who was walking home from school when he saw a large, tempting (attracting) apple on one of the branches of an app

75、le tree hanging out over a tall fence. The boy wasnt much of a fruit-eater,_21_a bar of chocolate if given the choice,_22_, as they say, the forbidden fruit can be tempting. Seeing the apple, the boy wanted it. The more he looked at it, the_23_he felt and the more he wanted that apple.He stood on ti

76、ptoe,_24_as high as he could, but even at his tallest_25_he was unable to touch it. He began to_26_up and down, as high as he could, at the_27_of each jump stretching his arms to get the apple. Still it remained out of_28_Not giving up, he thought, if only he had something to_29_on. His school bag w

77、ouldnt give enough height and he didnt want to_30_the things inside, like his lunch box, pencil box, pencil case, and Gameboy. Looking_31_, he hoped he might find an old box, a rock, or,_32_luck, even a ladder, but it was a tidy neighborhood and there was nothing he could use.He had tried everything

78、 he could think to do._33_seeing any other choices, he gave up and started to walk_34_At first, he felt angry and disappointed thinking about how hungry he had become from his_35_, and how he really wanted that apple. The more he_36_like this, the more unhappy he became._37_, the boy of our story wa

79、s a pretty smart guy, even if he couldnt get what he wanted. He started to say to himself, “This isnt_38_I dont have the apple and Im feeling sad as well. There is_39_more I can do to get the apple that is unchangeable but we are supposed to be able to_40_our feelings. If that is the case, what can

80、I do to feel better?21. A. offeringB. preferringC. receivingD. allowing22. A. soB. thenC. orD. but23. A. sadderB. hungrierC. angrierD. tastier24. A. stretchingB. swingingC. expandingD. pulling25. A. strengthB. heightC. lengthD. range26A. jumpB. lookC. walkD. glance27. A. tipB. stageC. levelD. top28.

81、 A. touchB. handC. reachD. sight29. A. putB. standC. getD. hold30. A. shakeB. breakC. takeD. strike31. A. upB. forwardC. aroundD. down32. A. withB. forC. onD. of33. A. AfterB. WithoutC. ThroughD. Upon34. A. awayB. backC. upD. down35. A. wishesB. beliefsC. goalsD. efforts36. A. imaginedB. triedC. cla

82、imedD. thought37. A. ThereforeB. MoreoverC. HoweverD. Otherwise38. A. skilfulB. helpfulC. cheerfulD. harmful39. A. somethingB. nothingC. anythingD. everything40. A. expressB. forgetC. changeD. describe【答案】21. B22. D23. B24. A25. B26. A27. D28. C29. B30. B31. C32. A33. B34. A35. D36. D37. C38. B39. B

83、40. C【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章讲述的是一个放学回家的男孩看到高高栅栏里一棵苹果树叉上有一只非常诱人的大苹果吊在那里,男孩尝试了所有方法也没能得到苹果,最终男孩放弃了,并且改变了自己对此的感受。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:这个男孩不太爱吃水果,如果可以选择的话,他更喜欢一块巧克力,但是,正如他们所说,禁果是很诱人的。A. offering提供;B. preferring偏爱;C. receiving收到;D. allowing允许。根据上文“The boy wasnt much of a fruit-eater”可知,尽管小孩不太喜欢吃水果,但如果让其故选择的话,他更喜

84、欢(preferring)一块巧克力。故选B。【22题详解】考查连词词义辨析。句意:这个男孩不太爱吃水果,如果可以选择的话,他更喜欢一块巧克力,但是,正如他们所说,禁果是很诱人的。A. so所以;B. then然后;C. or或者;D. but但是。结合前后文语境可知为转折关系,应用but,像他们所说的,禁果是很有诱惑力的。故选D。【23题详解】考查形容词词义辨析。句意:他越看越饿,越想吃那个苹果。A. sadder更悲伤的;B. hungrier更饿的;C. angrier更生气的;D. tastier更美味的。根据后文“he felt and the more he wanted that

85、 apple”看到这只苹果,这小孩就想要它。他越看,就越感到饿(hunger)就越想要那只苹果。故选B。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:他踮起脚尖,尽可能地把身体伸得高高的,但即使是在他最高的高度,他也碰不到它。A. stretching伸展;B. swinging摆动;C. expanding扩大;D. pulling拉。根据后文“as high as he could”可知,他尽可能伸手往高处去够(stretching)故选A。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:他踮起脚尖,尽可能地把身体伸得高高的,但即使是在他最高的高度,他也碰不到它。A. strength力量;B. heigh

86、t身高;C. length长度;D. range范围。根据后文“he was unable to touch it”可知,但即使是用他最高的高度(height)(比如:踮起脚)也不能够够到它。故选B。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:他开始跳上跳下,尽他所能,每次当跳到最高处时就伸手去够那苹果。A. jump跳跃;B. look看;C. walk散步;D. glance瞥见。上文提到他的身高不够,够不着,所以他就开始尽可能高地往上跳(jump)故选A。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:他开始跳上跳下,尽他所能,每次当跳到最高处时就伸手去够那苹果。A. tip建议;B. stage舞台;

87、C. level水平;D. top顶部。根据后文“of each jump stretching his arms to get the apple”可知,每次当跳到最高处(top)时就伸手去够那苹果。tip 是“顶端、尖端”的意思。故选D。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:不过它仍然遥不可及。A. touch触碰;B. hand手;C. reach到达;D. sight视力。结合后文“Not giving up”可知,即便如此还是够不到(out of reach)。故选C。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:他想,只要他有个可以站立的地方,就不会放弃。A. put房子;B. stand

88、站立;C. get得到;D. hold举起。结合后文“His school bag wouldnt give enough height and”可知,他没有泄气,他想,要是有什么东西往上一站(stand)该有多好啊!故选B。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:他的书包不够高,他不想弄坏里面的东西,像他的饭盒、铅笔盒、铅笔盒和游戏机。A. shake摇晃;B. break打破;C. take带走;D. strike打击。即使站在他的书包上夜提供不了足够的高度,而且他也不想踩断(break)里面像午餐盒、铅笔袋、掌上游戏机这些东西,故选B。【31题详解】考查介词词义辨析。句意:他环顾四周,希望

89、能找到一个旧箱子,一块石头,如果幸运的话,甚至可以找到一架梯子,但这是一个整洁的社区,没有什么东西可以用。A. up向上;B. forward朝前;C. around四处;D. down向下。结合后文“he hoped he might find an old box, a rock, or”指他四处(around)望了望,希望能找到一只旧箱子,一块大石头,故选C。【32题详解】考查介词词义辨析。句意:他环顾四周,希望能找到一个旧箱子,一块石头,如果幸运的话,甚至可以找到一架梯子,但这是一个整洁的社区,没有什么东西可以用。A. with和;B. for为了;C. on在上面;D. of属于。根

90、据后文“luck, even a ladder”指运气(with luck)好的话,甚至有一架梯子。可这是一家爱整洁的邻居,所以他找不到什么可以利用的东西。故选A。【33题详解】考查介词词义辨析。句意:在没有看到其他选择的情况下,他放弃了,开始走开。A. After在之后;B. Without没有;C. Through通过;D. Upon在上。根据后文“seeing any other choices, he gave up”可知,他尝试了他所能想到的一切办法,由于看不到(without seeing)有任何别的故选择,故选B。【34题详解】考查副词词义辨析。句意:在没有看到其他选择的情况下,

91、他放弃了,开始走开。A. away远离;B. back回去;C. up向上;D. down向下。根据上文“he gave up and started to”可知,他放弃了,起身离开(away)。故选A。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:一开始,他又生气又失望,因为他的努力让自己变得如此饥饿,而他又多么想要那个苹果。A. wishes希望;B. beliefs信念;C. goals目标;D. efforts努力。结合上文可知男孩为了拿到苹果付出了很多努力,所以起先他感到很生气,想想自己所付出的努力(efforts),反而感到如此的饥饿,继而感到失望。故选D。【36题详解】考查动词词义辨析。

92、句意:他越是这样想,就越不高兴。A. imagined想象;B. tried尝试;C. claimed声称;D. thought认为。对应上文“At first, he felt angry and disappointed thinking about how hungry he had become”指他越是这么想(thought),他就越是不快乐。故选D。【37题详解】考查副词词义辨析。句意:然而,我们故事中的男孩是一个相当聪明的人,即使他不能得到他想要的东西。A. Therefore因此;B. Moreover此外;C. However然而;D. Otherwise否则。结合前后文语境

93、可知为转折关系,应用However。故选C。【38题详解】考查形容词词义辨析。句意:这是没有帮助的,我没有苹果,我也感到难过。A. skilful熟练的;B. helpful有帮助的;C. cheerful高兴的;D. harmful有害的。根据后文“I dont have the apple and Im feeling sad as well”可知,他开始自言自语道,“这(指上文中自己因得不到苹果而不快乐)毫无益处(helpful)。故选B。【39题详解】考查代词词义辨析。句意:为了得到这个苹果,我已经无能为力了这是无法改变的但我们应该能够改变我们的感觉。A. something某事;B.

94、 nothing没有什么;C. anything任何事;D. everything一切。根据后文“more I can do to get the apple that is unchangeable”可知,要得到那只苹果我所做的事仅此而已(nothing more)。故选。【40题详解】考查动词词义辨析。句意:为了得到这个苹果,我已经无能为力了这是无法改变的但我们应该能够改变我们的感觉。A. express表达;B. forget忘记;C. change改变;D. describe描述。结合上文可知,这是不可改变的,但是我们理应能够改变(change)我们的感受。要是那样的话,我能做些什么会

95、感到好受些呢?故选。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Liu Qingshan, 60, comes from a family of stone carvers(雕刻师) in Quyang county, Hebei Province. At 12 he started learning the handicraft(手艺) from his father and eight years later he_41_(join) in some big projects such as Yunnan National

96、ities Village and Beijing Zhongguan Village. Now he works at a stone carving factory_42_ six other craftsmen in Tiangang town, Jilin Province. They usually create stone lions and stone figures._43_(carve) a stone lion, there are five steps:firstly, they draw the shape on a stone; secondly, they cut

97、the unnecessary part with hammer and drill; thirdly, they give shape to details,_44_(include) hair, eyes, nose; fourthly, they carve them_45_(careful) ; lastly, they polish the sculpture,_46_requires much patience and about 15 days work.“In my eyes, the stone creatures have_47_(they) own life and so

98、ul,” said Liu. Liu had_48_(dozen) of students but now only four remain. “In recent years many craftsmen and students do not want to take on this difficult profession,” said Liu.The stone carving as_49_old handicraft is gradually going out of fashion. Nevertheless, Liu_50_(decide) to hold on straight

99、 to the end.【答案】41. joined42. with43. To carve44. including45. carefully46. which47. their48. dozens49. an50. has decided【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了60岁的雕刻师刘青山是如何雕刻石像的,介绍了雕刻石像的步骤,以及刘对于石雕的看法。石雕作为一种古老的工艺品,正在逐渐过时。尽管如此,刘还是决定坚持到底。【41题详解】考查动词时态。join在句中作谓语,且结合上文At 12 he started learning the handicraft可知应用一般过去时。

100、故填joined。【42题详解】考查介词。句意:现在,他和其他六名工匠在吉林省天岗镇的一家石雕厂工作。结合句意表示“和”应用介词with。故填with。【43题详解】考查非谓语动词。分析句子结构可知carve在句中应用非谓语动词形式,且本句中作目的状语,应用不定式。句首单词首字母要大写。故填To carve。【44题详解】考查介词。句意:第三,他们塑造细节,包括头发,眼睛,鼻子。后跟名词作宾语,且表示“包括”应用介词including。故填including。【45题详解】考查副词。修饰动词cave应用副词carefully,表示“仔细地”。故填carefully。【46题详解】考查定语从句。

101、此处为非限定性定语从句修饰上文整个句子,从句中缺少主语,that不能引导非限定性定语从句,故应用关系代词which。故填which。【47题详解】考查代词。句意:刘说:“在我看来,这些石头生物有自己的生命和灵魂。”指代上文creatures,且修饰后文life and soul应用形容词性物主代词their。故填their。【48题详解】考查固定短语。句意:刘有几十名学生,但现在只剩下4名。结合句意表示“几十”短语为dozens of。故填dozens。【49题详解】考查冠词。handicraft为可数名词,此处表示泛指应用不定冠词,且old为元音音素开头的单词应用an。故填an。【50题详解

102、】考查动词时态。句意:尽管如此,刘已经决定坚持到底。此处表示过去的动作对现在产生的影响应用现在完成时,主语为Liu,助动词应用has。故填has decided。第三部分写作(共两节,满分35分)第一节短文改错(满分10分)51. 此题要求改正所给短文中的错误。短文中有10处错误,每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加,删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多于的词用斜线( )划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词。2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Today I will

103、introduce three famous musician in the world. Known as “ the father of the symphony”, Joseph Haydn was an Austrian composer. It was him that changed the symphony into a long piece for a large orchestra. Hayden used to working at the court of a prince in eastern Austria, there he became a director of

104、 music. Having worked there for 30 years, he moved to London and became very successfully there. Mozart was another well-known Austrian composer, possibly the greater musical genius of all time. He passed away at an early age and composed no more than 600 pieces of music. Haydn met Mozart in 1781 an

105、d was very impressive with him. The third famous musician I will introduce is Beethoven, who was born in Bonn, Germany. He moved to Vienna and stayed there for rest of his life. As he grew older, he began to go deaf. Even when he was complete deaf, he continued composing.【答案】1. musician musicians2.

106、him he 3. working work 4 there where 5. successfully successful6. greater greatest 7. 删掉no 8. impressive impressed 9. rest前加the 10. complete completely【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要介绍三位世界著名音乐家的人生经历。【详解】考查名词。句意:今天我将介绍三位世界著名的音乐家。musician为可数名词,前面有three修饰,应用复数形式,故将musician改为musicians。考查代词。句意:是他把这首交响乐变成了一部大型管弦乐队的

107、长曲。分析句子可知,本句为It wasthat的强调句型,本句强调的是主语,故将him改为he。考查动词。句意:海顿曾在奥地利东部一位王子的宫廷工作,在那里他成为了一名音乐总监。短语used to do,意为“曾经做”,故将working改为work。考查定语从句。句意:同上。分析句子可知,there he became a director of music为非限制性定语从句,修饰先行词the court of a prince,在从句中作地点状语,故将there改为where。考查形容词。句意:在那里工作了30年之后,他搬到了伦敦,在那里非常成功。分析可知,became为系动词,后接形容词

108、作表语,故将successfully改为successful。考查形容词最高级。句意:莫扎特是另一位著名的奥地利作曲家,可能是有史以来最伟大的音乐天才。根据下文of all time,可知应用最高级形式,故将greater改为greatest。考查固定短语。句意:他英年早逝,创作了600多首乐曲。短语more than,意为“超过”,根据句意和语境,故将more than 前的no删掉。考查固定短语。句意:海顿在1781年见到了莫扎特,他给海顿留下了深刻的印象。短语be impressed with,意为“对印象深刻”,故将impressive改为impressed。考查固定短语。句意:他搬到

109、了维也纳,在那里度过了余生。短语the rest of,意为“其余的”,根据句意,故在rest前加the。考查副词。句意:即使他完全失聪了,他仍然继续作曲。分析可知,修饰形容词deaf,应用副词形式,故将complete改为completely。第二节书面表达(满分25分)52. 假设你是星光中学的李华,将参加主题为“Lets Ride Bicycles”的英语演讲比赛,请写一份演讲稿,内容主要包括:1、汽车带来的问题;2、骑自行车的益处;3、你的立场。参考词汇:低碳的 low-carbon注意:1.词数:80字左右,开头结尾已给,不计入;2.可适当增加细节,以使行文连贯。Good morni

110、ng, everyone!Im Li Hua from Xingguang Middle School._Thanks for your listening!【答案】Good morning, everyone!Im Li Hua from Xingguang Middle School. The topic of my speech is “Lets Ride Bicycles”As we know, cars have become a popular means of transport, bringing great convenience to our life. However,

111、they have also caused problems such as air pollution and traffic jams.Personally, riding bicycles is a good solution to the problems. For one thing, bicycles are energysaving. For another, bicycles are environmentally friendly because they wont release waste gas. Whats more, riding bicycles is benef

112、icial to our health.Now lets ride bicycles and build up a low carbon society!Thanks for your listening!【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生写一篇演讲稿参加英语演讲比赛,主题为“Lets Ride Bicycles”。【详解】第一步:审题体裁:应用文人称:第一人称时态:根据提示,时态应为一般现在时和现在完成时。结构:总分总法要点:1、汽车带来的问题;2、骑自行车的益处;3、你的立场。第二步:列提纲(重点词组)Speech;low-carbon;popular;means of tr

113、ansport;convenience;such as;air pollution;traffic jams;energysaving;be beneficial to;build up第三步:连词成句1. Im Li Hua from Xingguang Middle School.2. As we know, cars have become a popular means of transport, bringing great convenience to our life.3. They have also caused problems such as air pollution

114、and traffic jams.4. Riding bicycles is a good solution to the problems.5. For one thing, bicycles are energysaving. For another, bicycles are environmentally friendly because they wont release waste gas.6. Riding bicycles is beneficial to our health.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1. 表转折对

115、比关系:However;2. 表并列补充关系:Whats more;also;and;For one thing, For another, .3. 表示因果关系:because连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,第五步:润色修改【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了较多主从复合句,如:As we know, cars have become a popular means of transport, bringing great convenience to our life.使用了非谓语动词;Personally, riding bicycles is a good solution to the problems.使用了副词修饰整个句子;bicycles are environmentally friendly because they wont release waste gas.使用了由because引导的状语从句等。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1