1、课时天天练(三)必修第一册UNIT 2TRAVELLING AROUND.阅读理解A2022成都市高中毕业班第三次诊断VATNAJKULL NATIONAL PARK, ICELANDVatnajkull National Park is home to one of the largest glaciers in the world and two active volcanoes. Its a popular place to explore ice caves. Here you can experience the breathtaking views of waterfalls, f
2、rozen rivers and herds of reindeer through cave tours, glacial hikes and Jeep safaris.Best time to visit: May to September.ARCHAEOLOGICAL RUINS OF LIANGZHU CITY, CHINADating back to 5,300 years ago, the Archaeological Ruins of Liangzhu City is considered as an important representation of early urban
3、 civilization based on rice plantation. The city ruins show the contributions made by the Yangtze River Basin to the origins of Chinese civilization.Best time to visit: March to May & October to midDecember.BAGAN, MYANMARLocated on the banks of the Ayeyarwady River, Bagan is the capital of the ancie
4、nt Burmese empire and features a stunning range of works of Buddhist art and architecture. Visitors can get the best views at sunrise by taking a hot air balloon ride and witness hundreds of architectural treasures as far as the eye can reach.Best time to visit: November to February.JAIPUR CITY, IND
5、IAThe walled city of Jaipur is one of the most colourful cities in the world and part of Indias famous Golden Triangle. The city is famous for not only its pink coloured buildings, but also the houses, shops, restaurants and hotels which give you a feast for colours. Besides, you can enjoy the citys
6、 layout, busy streets and large public squares.Best time to visit: November to March.1Which of the following is best recommended in April?ABagan.BJaipur City.CVatnajkull National Park.DArchaeological Ruins of Liangzhu City.2What is special about Bagan?AIt features views of volcanoes.BIt is heavy wit
7、h religious culture.CIt has a history of over 5,000 years.DIts known for colorful architecture.3In which part of a magazine can you most probably read this text?AGeography. BCulture.CScience. DEnvironment.B2022洛阳市第三次统一考试Have you ever loved a destination but couldnt figure out why or even a way to ex
8、press your feelings? Thats my dilemma with Morocco.In August, I traveled in a country that had long been on my wish list. I rode a camel, got lost in Medina, and ate a lot of couscous (蒸粗麦粉).I loved the trip. Our friendly guide introduced us to the helpful locals. I made friends with my tour mates a
9、nd my roommate (which, on a tour, is a huge blessing). I loved being lost in the smell of different spices, and the chaos of millions of people and the dark red of the Sahara were all I wanted them to be.There were many moments when I felt like a fish out of water and things didnt go my way. But I t
10、ake pleasure in those moments because its when you are pushed out of your comfort zone that you grow. Morocco lived up to all my expectations, but for some reason, my experience has been hard to express. Why?One constant in my travels is that of a touchstone, one defining point where the trip all co
11、mes together and acts as a prism (三棱镜) for everything the journey represented. In Costa Rica, it was getting lost in a jungle. In Thailand, it was meeting those five people who changed my life.Im so inconsistent about Morocco because I lack that touchstone. Theres no big “whoa” moment. But I have th
12、ousands of little ones staring at a million stars in the blackness of the desert, discovering new foods with some amazing Australians on my tour, and befriending the fish sellers.4What does the author regard as a huge blessing?AGoing on a guided trip.BHaving a helpful guide.CBeing warmly received by
13、 the local people.DGetting along well with the fellow travelers.5Whats the purpose of the fifth paragraph?ATo prove Morocco lacks the touchstone.BTo show his reliance on the touchstone.CTo compare Morocco with Costa Rica and Thailand.DTo share his experience in Costa Rica and Thailand.6What made the
14、 author think the journey amazing?ALack of big moments.BThe little “whoa” moments.CMeeting with five Thai people.DMaking friends with Australians.7What does the author mainly talk about?AUnpleasant travel in Morocco.BFinding a touchstone on travel.CReflection on traveling in Morocco.DLack of special
15、 moments in Morocco.完形填空2022惠州市高三第一次调研考试My family went on holiday for a week this summer. I was surprised to learn the sleeping _1_ for the night my young daughter had agreed to sleep in a firstfloor bedroom by herself.As we _2_, we discussed the deer we had _3_ on our way. “I hope we could see a be
16、ar or two this _4_!” my wife shouted. At bedtime, my wife and I went to the upstairs room, and my parentsinlaw (岳父母) headed for a _5_ on the first floor. My wife and I were about to sleep when our daughter appeared with a(n) _6_ look on her face. She said a _7_ was scratching (刮出刺耳声) at her window.
17、I decided it would be the best if I slept downstairs and my daughter shared the room with my wife.On my way down, I passed my fatherinlaw, asleep in front of the _8_.I was in bed only a few minutes when I heard a tap on the window outside. Something was indeed out there. _9_, it wasnt a bear I told
18、myself. I fell asleep soon. Some time later, I was _10_ by a strange sound. I saw a large _11_ in the doorway and froze as it _12_ closer to me. I realized what it was only after my fatherinlaw bent down to give me a kiss. “Its David.” My fatherinlaw jumped back. We laughed _13_ at the awkward momen
19、t, and I explained his granddaughters bedroom _14_. I told him that the only thing _15_ than a bear attack was Papa Bear coming in to kiss me goodnight.1A.schedules BarrangementsCplots Droutines2A.settled in Bbroke inClooked down Dcalmed down3A.shot BhuntedCtrained Dspotted4A.evening BweekCmonth Dye
20、ar5A.study BkitchenCbedroom Dbathroom6A.worried BembarrassedCdelighted Dsatisfied7A.dog BdeerCcat Dbear8A.house BtelevisionCdoor Dfire9A.Besides BThereforeCOtherwise DHowever10A.awakened BinterruptedCimpressed Dstruck11A.figure BpersonCanimal Dghost12A.climbed BjumpedCinched Drolled13A.eagerly Bsinc
21、erelyCsecretly Dnervously14A.preference BswitchCdifference Dchoice15A.prettier BfunnierCscarier Dstranger.应用文写作2022厦门市高三毕业第三次质量检测假定你是校英文报English Sky的编辑李华,近期“文化古迹之旅”专栏向全校同学征集稿件。请你写一封征稿启事,内容包括:1稿件要求;2投稿方式(Englishsky);3截止期限。注意:1词数80左右;2可以适当增加细节,以使行文连贯。参考词汇:relic古迹Contributions Wanted_课时天天练(三).阅读理解A语篇类型
22、:应用文主题语境:人与社会历史、社会与文化旅游景点【语篇解读】本文介绍了中外值得一游的四个著名的旅游景点,包括这些景点的地理位置、特色、最佳旅游时间等。1答案与解析:D考查理解具体信息的能力。将题干关键词best recommended in April与文中四个景点的最佳旅游时间相对应,由ARCHAEOLOGICAL RUINS OF LIANGZHU CITY, CHINA部分尾句“Best time to visit: March to May & October to midDecember”可知,四月份是中国良渚文化遗址的最佳旅游时间。故D项正确。2答案与解析:B考查理解具体信息的能
23、力。根据题干关键词Bagan可定位至BAGAN,MYANMAR部分,根据该部分第一句可知,蒲甘以一系列令人印象深刻的佛教艺术和建筑为特色。据此可知,蒲甘的特别之处在于其浓厚的宗教文化。故B项正确。3答案与解析:A考查推断的能力。通读全文可知,文章主要介绍了中外值得一游的四个著名的旅游景点,包括这些景点的地理位置、特色、最佳旅游时间等,据此可以判断,本文最有可能摘自杂志中的地理版块。故A项正确。B语篇类型:记叙文主题语境:人与自我生活经历旅游感受【语篇解读】作者讲述了自己对摩洛哥之行的感想。与以往的旅行不同,作者表达不出喜欢这次旅行的原因。在这次旅行中作者交了很多朋友,也有很多惊喜和收获。4答案
24、与解析:D考查理解具体信息的能力。根据第三段中的“I made friends with my tour mates and my roommate (which, on a tour, is a huge blessing)”可知,作者把与同行的人相处得很好看作巨大的好事。故D项正确。5答案与解析:B考查推断的能力。根据第四段最后一句、第五段和第六段前两句可知,作者对摩洛哥之行的感受难以准确地表达出来,因为摩洛哥之行缺乏哥斯达黎加之行和泰国之行那样的标准。由此可推断,第五段的主要目的是说明作者依赖于自己的旅行标准。故B项正确。6答案与解析:B考查推断的能力。根据最后一段可知,作者认为摩洛哥没
25、有令人非常惊喜的重要时刻,但有许多微小的时刻,例如:在黑暗的沙漠中看星星;和一些令人惊奇的澳大利亚人一起发现新的食物;和卖鱼者交上了朋友等。由此推断,令作者认为这次旅行让人惊叹的原因并不是“大惊喜”而是那些“小惊喜”。故B项正确。7答案与解析:C考查理解文章主旨要义的能力。通读全文以及第一段最后一句“Thats my dilemma with Morocco”可知,本文主要讲述的是作者对自己的摩洛哥之旅的感想。故C项正确。.完形填空语篇类型:记叙文主题语境:人与自然旅途趣事家庭旅途中的经历【语篇解读】“我”和家人在今年夏天一同度假,由于小女儿害怕窗户外面的“熊”,所以我们的住宿安排进行了些调整
26、。岳父不知道进行了调整,一心想要和心爱的外孙女亲吻道晚安,却使得小女儿以为熊到访而感觉害怕,由此引发了一场小误会。1答案与解析:B考查语境推断。根据下文提示“my young daughter.by herself”可知,此处表示关于房间的相关安排。因此选B。2答案与解析:A考查逻辑推断。根据上文可知,此处表示我们到达地点后安顿下来之意。A项为“安顿下来”;B项为“破门而入”;C项为“向下看”;D项为“镇静,安静”。因此选A。3答案与解析:D考查语境推断和词汇复现。根据下文中的提示see及语境推断,此处应该选D。4答案与解析:B考查语境推断和词汇复现。根据第一段第一句中的“for a week
27、”可知,此处应该选B。5答案与解析:C考查语境推断。根据上文叙述中的“At bedtime”可知,此处应该是前往卧室(bedroom)。因此选C。6答案与解析:A考查语境推断和逻辑推断。根据语境可知,女儿说她听到了有熊在刮窗户,发出刺耳的声音,所以她应该是担心的。因此选A。7答案与解析:D考查词汇复现。根据下文中第9空后的叙述“it wasnt a bear”可知应选D。8答案与解析:B考查常识推断和语境推断。根据文中叙述和所给的选项可推断,岳父可能是在一楼看电视时睡着了。因此选B。9答案与解析:D考查逻辑推断。根据上下文叙述可知,“我”确实发现了窗外有东西,但“我”推断不是女儿所说的熊,因此
28、从逻辑上推断选D。10答案与解析:A考查语境推断。根据空后的“by a strange sound”可知,“我”被奇怪的声音吵醒了。因此选A。11答案与解析:A考查语境推断。根据上文叙述可知,“我”确实认定窗外有东西。A项为“影子,轮廓”;B项为“人”;C项为“动物”;D项为“鬼”。事情发生在晚上,“我”看到的应该是影子。因此应该选A。12答案与解析:C考查逻辑推断。根据上文叙述可推知那个影子在向“我”缓慢移动,inch在此表示“缓慢地移动”。13答案与解析:D考查逻辑推断。根据上文叙述可知,这是一场误会,空后的awkward也提示“我们”的笑应该是略显尴尬和紧张。A项为“渴望地”;B项为“真
29、诚地”;C项为“秘密地”;D项为“神经紧张地”。因此选D。14答案与解析:B考查语境推断。根据语境可知,是因为“我”和女儿调换了房间,才引起了误会。B项在此处表示改变、转变之意。15答案与解析:C考查语境推断。根据上文叙述可知,对于“我”而言,比真正的熊到来更为可怕的是“熊爸爸”来和“我”亲吻道晚安。A项为“更漂亮的”,B项为“更有趣的”,C项为“更恐怖的”,D项为“更奇怪的”。因此选C。.应用文写作参考范文:Contributions WantedIntended to enhance cultural relics protection (非谓语动词短语), English Sky is
30、now collecting English articles for the column “Journey of Cultural Relics”Contributions are expected to be original and within 400 words. They can be essays, poems or stories. And those combined with experiences (过去分词作后置定语) of how you have helped with cultural heritage preservation (宾语从句) will gain more favor. Please send your article as an attachment (附件) to Englishsky before May 15th.We welcome diverse fresh voices. Looking forward to your participation!