1、课时提能练(四十三)选修8Module 1Deep SouthA:知识层面.语境语法填空()用所给词的适当形式填空Many years ago, a railway was built to link the Atlantic and Pacific Oceans.The chief 1inspiration (inspire) for this project was the California Gold Rush of 1849, which brought 2.extremely (extreme) large numbers of immigrants from across the
2、 globe.Many Chinese also started their 3.exploration (explore) in California, hoping to make a fortune.However, most of them finally had to work on the railway, suffering pain and misery.Homesickness and the 4.absence (absent) of emotional comfort got them stuck in 5.depression (depress) and anxiety
3、.()填入一个单词Antarctica is the earths coldest continent with its temperature being 36 1on average.Even in midsummer only 2% of it is free 2.from/of ice.It is also considered a desert due to lack 3.of rainfall.Only a few species of wildlife, mainly made 4.up of algae, lichen and penguins, can adapt 5.to
4、its extreme conditions.I have long been desiring to set foot 6on/in Antarctica for exploration.Just imagine yourself, dressed in thick red clothes, standing 7out against the white background of the ice! The best time to set 8.off/out for Antarctica is from October through to February.Once you are th
5、ere, remember to leave nothing 9.but footprints on this continent 10.in case the ecological balance is broken.语境短文改错(共有5处错误)I was the first man who was promoted by a worker to a workshop director.But only a few workers supported me, and I was trapping in an embarrassing situation, which made me disc
6、ouraging.Sometimes I was very worried in case trouble in work, but I told myself to keep calm and finally I had adapted to the new working state.答案I was the first man who was promoted a worker to a workshop director.But only a few workers supported me, and I was in an embarrassing situation, which m
7、ade me .Sometimes I was very worried in case trouble in work, but I told myself to keep calm and finally I adapted to the new working state.根据提示补全句子1莫言是中国第一位获得诺贝尔文学奖的作家。(the序数词不定式)Mo Yan is the first writer to win the Nobel Prize in Literature in China.2直到他离开他的朋友,他才意识到友谊对他来说是多么重要。(not until置于开头的倒装)N
8、ot until he had left his friend did he realize how important friendship was for him.3那里发大水的消息打消了我们去那里观光的念头。(discourage)The news about the terrible flood there discouraged us from going there for a sightseeing.4他开车太粗心了,结果造成了严重的事故。(现在分词短语作结果状语)He drove his car too carelessly, causing a serious acciden
9、t5面对失败,最重要的是要保持良好的心态。(state)In face of failure, it is most important to keep up a good state of mindB:能力层面.阅读理解(2020陕西省百校联盟一模)As ice melts in West Antarctica,the ground beneath is quickly rising a process that could prevent the catastrophic (灾难性的) collapse of ice sheets,according to researchers.A st
10、udy published in the journal Science provides a glimmer (一丝) of hope for a region affected by climate change.In recent years,several studies have warned that the ice sheet,which contributes to a quarter of melted ice worldwide annually,is very easy to break up.Scientists fear even slightly melting c
11、ould cause global sea levels to rise by 3 metres.Researchers at the Technical University of Denmark set out to answer how the bedrock underneath the ice sheet of West Antarctica behaves as the ice melts.To study the land,the team analyzed data collected by highprecision GPS equipment positioned on r
12、emote rock formations in West Antarctica,which measured movements of the land down to the millimetre over a 10year period.“After a heroic effort to install and maintain the network of sensors in one of the least accessible places on the planet,the team has been rewarded with incredibly valuable data
13、,which tell an incredible story about the Earth,” wrote Valentina Barletta.The team found that the Earth was pushing the bedrock to rise faster than expected.In 2014,the surface rose by 41 millimetres: four to five times quicker than predicted.In 100 years,the land could be up to 10 metres higher th
14、an it is currently.It is hoped that as the ice melts,the Earths crust (地壳) will bounce back much faster than previously expected.In turn,this could stabilize what the researchers described as the “catastrophic collapse” of the ice sheet.Barletta told Newsweek the ice sheet will never be stable if gl
15、obal warming becomes too extreme.“Reducing the greenhouse gas will give the ice sheet a better chance of survival because that would allow some known and unknown feedback to create better conditions for the ice,” she said.【语篇解读】研究发现,随着冰融化,西南极洲地下部分迅速上升,这一过程可以防止灾难性的冰盖坍塌。1What happens to West Antarctic
16、a as ice melts?AThe ground beneath is getting taller.BIts ice sheets break up completely.CGlobal sea levels rise by 3 metres.DClimate change comes to an end.A细节理解题。根据第一段第一句中的“As ice melts in West Antarctica,the ground beneath is quickly rising”可知,随着冰融化,西南极洲地下部分迅速上升。故选A。2Why do researchers use highpr
17、ecision GPS equipment?ATo find out whether the ice sheet is very easy to break up.BTo find out the connection between the bedrock and ice melting.CTo find out what really affects the speed of ice melting.DTo find out when West Antarctica will disappear totally.B细节理解题。根据第三段中的“set out to answer how th
18、e bedrock underneath the ice sheet of West Antarctica behaves as the ice melts.To study the land, the team analyzed data collected by highprecision GPS equipment”可知,研究人员使用这一设备的目的在于研究冰盖下的基岩与冰融化之间的联系。故选B。3How did the research team feel about the study result?ADisappointed.BSorry.CSurprised.DAngry.C推理判
19、断题。根据第五段的内容,尤其是其中的“than expected” “than predicted”可知,研究者对研究结果感到意外。故选C。4What should we do for the ice sheets survival?AStop the bedrock from rising.BInstall more highprecision GPS equipment.CCreate more ice for the ice sheet.DCut down the greenhouse gas.D细节理解题。根据第七段第二句中的“Reducing the greenhouse gas w
20、ill give the ice sheet a better chance of survival”可知,减少温室气体排放将使冰盖有更好的幸存机会。由此可知D项符合题意。.完形填空(2020武汉市武昌区调研考试)Afel was only a very small boy when he first saw snow in a picture book.It had lots of pictures of children 1 in big white fields. He asked,“Mom,what are those white fields?”His mother laughed.
21、“Thats snow,and they are making a snowman!”She tried to 2 what snow was. Afel didnt really 3 because there was no real snow where he lived. But he showed great 4 One day when he was 12, Afel was watching a program on TV at his uncles house. The program was full of snow. And not only snowthere were p
22、eople 5 across the snow. They looked like fantastic birds. They had hats covering all their heads and big goggles over their eyes. And on their feet, they had 6 shoes.“What are those?”he asked his uncle 7 “Skis,”replied his uncle.“And those people are called skiers.”At that moment, he 8 to be a skie
23、r. He asked his uncle what the program was.“The Winter Olympics,” said his uncle.“Its like the normal Olympics, but for 9 where you need snowski jumping, bobsleigh (雪橇),those sorts of things. They 10 it every four years.”Afel found out that the next Winter Olympics would be in Beijing,in 2022.“Perfe
24、ct,”he thought.“Enough 11 for me to become a brilliant skier.”“But theres no snow here!” people told him.“Where are you going to ski?”Afel 12 them. He made himself a pair of skis from two pieces of wood. He tied them to his feet and practiced skiing, 13 two sticks in his hands. He practiced again an
25、d again until he could 14 quite quickly across the sand hills. He 15 to fly down the hills like the people on TV, but he couldnt.“Never mind,”he thought.“Its a 16 .”“How will you go to the Olympics?”people asked him.“Our country doesnt 17 have a team that goes to the Winter Olympics.We have good run
26、ners and win lots of medals at the Olympics. But no skiing, no.”Afel didnt 18 So every night, out in the middle of the desert, Afel now practices skiing down sand hills. He 19 that the yellow sand and brown earth are as gold as the medal he will bring home with him, when he is the 20 【语篇解读】本文主要讲述的是一
27、个小男孩阿费尔的故事。他虽出生在没有雪的国家,却对雪产生了浓厚的兴趣,并且执着地利用有限的条件对“滑雪”进行刻苦练习,梦想可以参加冬奥会并夺冠。1AdrawingBplayingCdancingDhikingB根据该段第四句中的“they are making a snowman”可知,书中的孩子们是在雪地中堆雪人,应是在玩耍。play意为“玩,玩耍”,符合语境。2AannounceBstressCconcludeDexplainD根据设空处后的“what snow was”及下一句的“because there was no real snow where he lived”可知,妈妈在向阿
28、费尔解释雪是什么。explain意为“解释”,符合语境。3AmindBrespondCunderstandDregretC根据设空处后的“because there was no real snow where he lived”可知,此处指阿费尔并不理解母亲所解释的雪是什么。understand意为“理解;懂”,符合语境。4AinterestBconcernCpatienceDconfidenceA根据设空处前的“But”可知,该句与前文为转折关系,结合后文阿费尔对滑雪的热情可知,此处应指他对雪产生了浓厚的兴趣。interest意为“兴趣”,符合语境。5AwalkingBridingCrun
29、ningDflyingD根据设空处下一句“They looked like fantastic birds.”,下一段中的“those people are called skiers”以及后文的“fly down the hills like the people on TV”中的fly 一词可知,此处应表示阿费尔看到电视上滑雪运动员们在雪上疾驰。fly意为“疾驰;飞翔”,符合语境。6AstrongBstrangeCfashionableDcomfortableB根据后文的“What are those?”可知,那些滑雪者所穿的鞋对于阿费尔来讲是陌生的。strange意为“陌生的;奇怪的”,
30、符合语境。7ApolitelyBhopefullyCexcitedlyDnervouslyC根据下一段中的“Perfect, he thought. for me to become a brilliant skier.”可知,阿费尔看到滑雪节目应是很兴奋的。excitedly意为“兴奋地;激动地”,符合语境。8ApromisedBclaimedCagreedDdecidedD根据设空处后的“to be a skier”以及下一段中的“for me to become a brilliant skier”可知,此处指阿费尔决定要成为一名滑雪者。decide意为“决定”,符合语境。9Aproje
31、ctsBfieldsCsportsDcoursesC根据设空处后的“ski jumping, bobsleigh”和常识可知,冬季奥运会项目是诸如跳台滑雪和雪橇之类的运动。sport意为“体育运动”,符合语境。10AgainBhaveCacceptDmarkB根据设空处后的“every four years”以及下一段中的“the next Winter Olympics would be in Beijing”可知,此处指人们每四年举办一次冬奥会。have意为“举办”,符合语境。11AtimeBenergyCexperienceDdeterminationA根据前文的“in 2022”可知,
32、阿费尔觉得对于他成为优秀滑雪者的时间是足够的。time意为“时间”,符合语境。12AavoidedBignoredCcorrectedDcriticizedB根据后文的“He made himself a pair of skis from two pieces of wood. He practiced again and again”可知,此处应表示阿费尔不理会大家的质疑,继续追求梦想。ignore意为“不顾;忽视;不理”,符合语境。13ApushingBpullingCholdingDwavingC根据设空处后的“two sticks in his hands”和常识可推知,此处应指阿费
33、尔手持两根棍子练习“滑雪”。hold意为“拿着;抓住”,符合语境。14ArollBmarchCjumpDmoveD根据设空处后的“quite quickly across the sand hills”可知,阿费尔在沙坡上练习“滑雪”的时候迅速滑动。move意为“移动;改变位置”,符合语境。15AneededBpreparedCpretendedDattemptedD根据设空处后的“to fly down the hills like the people on TV, but he couldnt”可知,阿费尔试图像电视上的滑雪者一样。attempt意为“尝试;试图”,符合语境。16Asta
34、rtBchanceCsolutionDstrategyA根据上一段提到的阿费尔自己制作滑雪工具以及“but he couldnt”可知,他刚刚开始练习,此处应指这只是个开始,故start符合语境。17AevenBoftenCshortlyDfinallyA根据设空处前一句中的“How will you go to the Olympics?”及后文的“But no skiing, no.”并结合第一段中的“there was no real snow where he lived”可知,此处表示“我们国家甚至没有参加冬奥会的团队”。故even符合语境。18ArefuseBinquireCcar
35、eDcomplainC根据下一段中的“Afel now practices skiing down sand hills”可知,此处指阿费尔不在乎人们对他的否定态度。care意为“在意”,符合语境。19AdreamsBpredictsCassumesDrealizesA根据设空处后“that”引导的宾语从句的内容和选项可推知,此处应指他梦想黄沙和棕色的土壤就像他未来夺冠时捧回家中的奖牌一样金光灿灿。dream意为“梦想;希望”,符合语境。20AauthorityBchampionCgeniusDcelebrityB根据设空处前的“the medal he will bring home with him”和语境可知,此处应表示阿费尔梦想自己夺冠获奖。champion意为“冠军”,符合语境。