1、邯郸市2022-2023学年第一学期质量检测高一英语注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、班级和考号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选
2、项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the woman likely to do?A. Have a meal.B. Buy a book.C. Mail a package.【答案】B【解析】【原文】W: Could you tell me where the bookstore is, please?M: Well, go along the street until y
3、ou find a restaurant and turn left to walk along for about 100 meters. It is next to the post office.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where are the speakers?A. In a market.B. In an office.C. In a hotel.【答案】C【解析】【原文】W: This is where we store everything before they are sent out to each room. If you have any quest
4、ions, Ill be in my office on the third floor.M: Okay. I can also check our hotel register book.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What did the man do last Sunday?A. He went for a drive.B. He went hiking.C. He did sports outside.【答案】A【解析】【原文】W: Did you have a good time going hiking with your neighbor last Sunday?M
5、: Well. We didnt go hiking actually. My neighbor has just bought a new sports car, so we drove around for fun.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the man feel about the coming test?A. Worried.B. Confident.C. Frightened.【答案】B【解析】【原文】W: Im extremely worried about the test tomorrow, though Ive been studying
6、all week for it. What about you?M: I dont need to study too much. Science is my cup of tea. I can almost do it with my eyes closed.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the man probably do right after graduation?A. Go to college.B. Take a gap year to travel.C. Work at his fathers company.【答案】C【解析】【原文】W: Wh
7、y arent you going to college? Youre a great student. Wont your parents be disappointed?M: Actually, it is my fathers idea that I should take a year off after graduation because he needs help at his company. Ill work there and get some good experience.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小
8、题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Why does the man come to the woman?A. To do some shopping.B. To deliver a box of wine.C. To ask for help to get a package.7. When will the package be delivered?A. At about 5: 00
9、p. m.B. At about 5: 30 p. m.C. At about 6: 00 p. m.【答案】6. C 7. B【解析】【原文】M: Are you going to be home at 5: 00 p. m. today, or are you staying late at work?W: Im not staying late, but I was going to stop by the supermarket on my way home. Why?M: I have a package delivered around 5:30 p. m, and I cant
10、get home until six oclock. So I want to make sure someone is there to receive it. Its a box of wine.W: Oh, okay. I will hurry home before the wine arrives.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What is the woman interested in?A. Staying at home.B. Visiting a car exhibition.C. Attending a course of ca
11、r engines.9. How much will the speakers pay to get in today?A. $60.B. $30.C. $20.10. Who passed the driving test?A. Lam.B. Catherine.C. Grace.【答案】8. B 9. C 10. A【解析】【原文】W: It has rained for two days. It finally clears up. What would you like to do, Lam?M: I havent decided yet. Anyway, staying at hom
12、e all day watching TV isnt a good way to kill time. Do you have any suggestions, Grace?W: I feel interested in the car exhibition at the Grandy Trade Center. Will you go with me?M: Good idea. Id love to see that. You see, Im interested in all sorts of cars. Im planning a night course of car engines
13、this year. Maybe I could find some useful information there.W: Fine.M: How much shall we pay to get in?W: Usually it takes 30 dollars a person, but today it is 10 dollars.M: Oh. By the way, did Catherine pass the driving test?W: No, she failed. Just as I did.M: Both of you need more practice. Thats
14、my secret to passing the test.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. Why does the man ask for the black sweater?A. To bring Kevin good luck.B. To play in a football game.C. To match his black trousers.12. What is the probable relationship between Kevin and the man?A. Classmates.B. Father and son.C.
15、Coach and player.13. What kind of person is the man?A. Forgetful.B. Careful.C. Awkward.【答案】11. A 12. B 13. A【解析】【原文】M: Where is my black sweater? I cant find it anywhere!W: Which one? You have at least four!M: The wool one with the yellow star on the back. I need to wear it to Kevins football game t
16、onight.W: Here is a black and yellow T-shirt, honey.M: No! I need my lucky sweater. I wear it to each of his games. He has won seven games in a row since I started wearing it.W: Here! This is a dark blue sweater with a white star.M: Blue and white? Those are the other teams colors! Kevin will think
17、his daddy has lost his mind.W: Here it is!M: Wow! Where did you find it?W: It was by your coat. You must have put it there so that you wouldnt forget it!M: I cant believe I forgot that I put it there last night.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What are the speakers doing?A. Taking photos.B. Co
18、nducting an interview.C. Enjoying the beautiful scenery.15. What did the man see sometimes at night?A. The ocean.B. The city lights.C. The shooting stars.16. What animals has the man never seen?A. Wolves.B. Birds.C. Deer.17. Why was the man totally in shock?A. He thought a big black bear talked to h
19、im.B. Too many different kinds of birds flew around.C. His father appeared with a frightening black bear.【答案】14. C 15. C 16. A 17. A【解析】【原文】W: Look at the wonderful view! It feels like were on the top of the world!M: Yes. You can see the whole city from here.W: I didnt know London could be so beauti
20、ful! Look at the lights!M: Yeah, I know. I used to come here when I was a little child.W: This place must be very special to you, then.M: You tell the truth.W: Did you see a lot of shooting stars at night?M: Sometimes there were, sometimes there werent. But I liked coming here with my family even if
21、 we didnt see any.W: What about wild animals? I have heard there are wolves around here. I think it might be scary to see a wolf at night.M: Ive never seen a wolf, because there arent any wolves in England anymore. Sometimes deer cross the road in the evening. Ive seen many different kinds of birds
22、flying before sunset. Once, I thought I saw a bear. I was extremely frightened, especially when it stood up on its back legs. It started coming toward me in the dark.W: Did you run?M: No. It started talking to me, actually. I was totally in shock! Then I saw it was just my dad. Hed been looking for
23、something he dropped on the ground.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. Who is the speaker probably talking to?A. Doctors.B. Parents.C. Teachers.19. Where does the speaker probably work for school?A. The Medical Office.B. Exchange Project Center.C. The Registration Room.20. What is the text mainly a
24、bout?A. Unique social activities.B. Lesson plans for a program.C. Safety measures for children.【答案】18. B 19. B 20. C【解析】【原文】Dear team members,Wed like to talk about the safety of your children in daily life, particularly as it is connected with COVID-19 and social distancing. We know that many child
25、ren are eager to join in social activities, but youd better be sure that your kids follow the rules for social distancing. Any activity where children may gather in large groups should be avoided. Unless you are sure about proper social distancing, it is best to rethink the event and wait for a safe
26、r chance. Please keep informed of your local news. Although your children understand that this would be a unique year for exchange programs, we still place your childrens safety in the first place. As the person in charge of the exchange programs, Ill make detailed arrangements for you. In addition,
27、 any child experiencing serious health problems such as difficulty in breathing should turn to medical attention immediately. Please contact us with any questions or concerns. Thank you.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项AParisThe City of Light draws visito
28、rs from around the globe who come to see attractions like the Eiffel Tower, and the Louvre. Get lost wandering along the attractive stone streets, or relax on the banks of the Seine for hours. If youre up for a quick day trip, head about 15 miles southwest of the city center to the Palace of Versail
29、les, which offers guided and self-guided tours of the palace. The best time to visit Paris is from June to August and September to October.LondonLondon is home to a number of historical landmarks and modern-day attractions. If its your first time in London, plan to see the top attractions, such as t
30、he Tower of London, Buckingham Palace, and the British Museum, before sitting down to a classic afternoon tea or checking out a local pub. The best time to visit London is March through May when the temperatures are mild and the citys parks are green.DubaiThis Middle Eastern city is filled with some
31、 of the worlds most notable and unique attractions, including the Dubai Mall, indoor Ski Dubai and Burj Khalifa, the tallest building on the planet. But the city still holds onto its heritage, as seen in the Bastakiya Quarter and the traditional Gold and Spice (香料) markets. The best time to visit Du
32、bai is from November to March.TokyoTokyo has an electric energy and plenty of attractions to discover. Foodies wont be let down by the citys unique fresh sushi and tasty seafood. Photographers will love taking in the sweeping panoramas (全景) from the top of the Tokyo Skytree. Those who love to shop w
33、ill find plenty of must-have designer products in Ginza. The best time to visit Tokyo is between March and April and September and November.21. Whats the best time for you to travel in London?A. February.B. April.C. June.D. November.22. Which destination should you go to if you plan to see the talle
34、st building?A. Paris.B. London.C. Dubai.D. Tokyo.23. What is the special attraction of Tokyo?A. World-famous riverside views.B. Delicious seafood.C. Afternoon tea culture.D. Traditional gold markets.【答案】21. B 22. C 23. B【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了四个知名的旅游景点。【21题详解】细节理解题。根据London的最后一句“The best time to visi
35、t London is March through May when the temperatures are mild and the citys parks are green. (游览伦敦的最佳时间是3月到5月,那时气温温和,城市的公园是绿色的)”可知,去伦敦游玩最好在三至五月份。故选B项。【22题详解】 细节理解题。根据Dubai的“This Middle Eastern city is filled with some of the worlds most notable and unique attractions, including the Dubai Mall, indoor
36、 Ski Dubai and Burj Khalifa, the tallest building on the planet. (这座中东城市拥有世界上最著名、最独特的景点,包括迪拜购物中心、室内迪拜滑雪场和地球上最高的建筑哈利法塔)”可知,迪拜拥有世界上最高的建筑。故选C项。【23题详解】 细节理解题。根据Tokyo的第二句“Foodies wont be let down by the citys uniqne fresh sushi and tasty seafood. (美食家们不会因为这座城市独特的新鲜寿司和美味的海鲜而失望)”可知,寿司和海鲜是东京独特的食物。故选B项。BA 57
37、-year-old Tonga man survived 27 hours at sea in the ocean after a tsunami wave swept him out to sea.The incident (事件) happened after the huge eruption of a volcano in the island kingdom of Tonga. Lisala Folau said that he was painting his house when his brother told him a tsunami was moving toward t
38、he small island of Atata.Folau is disabled and has difficulty walking. He said he climbed a tree to escape the first wave but when he got down, another big wave swept him away. “I could hear my son calling from land, but I didnt want to answer him because I didnt want him to swim out to rescue me,”
39、said Folau.Folau was swept out to sea at about 7 p. m. local time. Then, he said he swam another eight hours to a second island with no one living on it before finally swimming again to the main island of Tongatapu. The experience lasted more than 27 hours and covered 7.5 kilometers.Folau said that
40、he went underwater nine times. “On the eighth time I thought, The next time I go underwater, my arms are the only things that are keeping me above water,” said Folau. “So the ninth time I went under and came up and grabbed a log (原木). And thats what kept me going.”In an interview, Folau said he was
41、frightened when the waves took him from land into the sea. “What came into my mind when I was helpless at sea was one thing,” he said. “That was my family.”The amazing story of Folaus survival was shared on the Internet. And people described him as a “real-life Aquaman (潜水侠)”.24. Why does the author
42、 mention “27 hours at sea”?A. To make his article out of the ordinary.B. To give a description of a long journey.C. To stress the difficulty of the survival.D. To deepen readers impression of tsunami.25. What does the underlined word “escape” in paragraph 3 probably mean?A. Sit on something.B. Go af
43、ter something.C. Experience physical pain.D. Get away from danger.26. What supported Folau when he wanted to give up?A. A log.B. His Family.C. His experience.D. A real-life Aquaman.27. Where can we probably read the text?A. A news website.B. A blog post.C. A travel brochure.D. A science magazine.【答案
44、】24. C 25. D 26. B 27. A【解析】【导语】这是一篇新闻报道。文章讲述了,2022年1月,汤加一座火山发生喷发并引发海啸,一名残疾男子在经历了27小时的漂流后奇迹生还。【详解】1.推理判断题。由第一段“A 57-year-old Tonga man survived 27 hours at sea in the ocean after a tsunami wave swept him out to sea.(一名57岁的汤加男子在海啸将他卷进大海后,在海上度过了27个小时)”和最后一段“The amazing story of Folaus survival was sha
45、red on the Internet. And people described him as a “real-life Aquaman (潜水侠)”.(福劳幸存下来的惊人故事在互联网上被分享。人们把他描述为“现实生活中的潜水侠”)”可知,海啸把57岁的Folau卷入大海,在海中漂流27小时后幸存,这本身就是个奇迹。通过这一个数字更加映衬、突出了生还的不易。故选C项。2.词句猜测题。由第三段“He said he climbed a tree to escape the first wave but when he got down, another big wave swept him a
46、way. “I could hear my son calling from land, but I didnt want to answer him because I didnt want him to swim out to rescue me,” said Folau.(他说,他爬上一棵树是为了escape第一波海浪,但当他下来时,另一波大浪把他卷走了。福劳说:“我能听到儿子从陆地上打来的呼唤,但我不想回答他,因为我不想让他游出来救我。”)”可知,结合关键词swept和rescue可知,Folau是想爬到树上逃生。D项意为“远离危险”。故选D项。3.细节理解题。由倒数第二段“What
47、came into my mind when I was helpless at sea was one thing,” he said. “That was my family.”(“当我在海上束手无策时,我脑海中浮现的是一件事,”他说。“那是我的家人。”)”可知,当福劳想要放弃时,是他的家人支撑着他坚持下来。故选B项。4.推理判断题。由倒数第二段“In an interview, Folau said he was frightened when the waves took him from land into the sea.(在一次采访中,福劳说,当海浪把他从陆地带到海里时,他很害怕
48、)”和全文可知,通篇看本文是新闻报道类文章。所以很有可能在新闻网站上看到本文。故选A项。CThe worlds animal populations have reduced by more than two thirds since 1970, according to a recent research from the World Wildlife Fund.The London group provided information on 32,000 wildlife populations which included more than 5,000 species. The res
49、earchers found that population sizes had reduced by 69 percent on average. They said the loss of forests, human exploitation (开采) of the environment, pollution, and climate change were great causes of the reduced populations. Land-use change is still the biggest threat to wildlife. However, the rese
50、archers also added that climate change was likely to become the major cause in the coming years.Wildlife populations in Latin American and the Caribbean Sea area were greatly affected. The research showed a 94 percent drop in those areas in over 50 years. Wildlife populations in river and lake habit
51、ats decreased the most. Freshwater populations have reduced dramatically since 1970. For example, one population of pink river dolphins in the Amazon River area of Brazil fell by 65 percent between 1996 and 2021.These findings are a red flag that warns of a larger system failure on the way. Even one
52、 species population drop can affect other species, finally affecting the ecosystems ability to function (运转). Humans depend on an unchangeable climate and productive farmland and fisheries to get ahead, but the present states are threatening many life-sustaining ecosystems.Our future depends on chan
53、ging the unbalance situation of nature just as it depends on addressing climate change. And you cant solve one without solving the other. Everyone has a role in doing his bit, from individuals (个人) to companies to governments. If nothing changes, animal populations will undoubtedly continue to fall,
54、 threatening the ecosystems on which we all depend.28. What is the greatest threat to the wildlife populations now?A. Air pollution.B. Land-use change.C. Global climate warming.D. Illegal hunting and killing.29. How does the author describe the decrease of freshwater wildlife?A. By listing numbers.B
55、. By giving an example.C. By explaining the causes.D. By making a comparison.30. What can be the final result of one species population drop?A. The farmland becomes poorer.B. The weather changes unexpectedly.C. The whole ecosystem function poorly.D. The fishing ground is completely polluted.31. What
56、 is the main purpose of the text?A. To warn humans of their extreme behaviour.B. To raise funds for research on climate change.C. To show the difficulty of protecting ecosystem.D. To call on people to take action to protect wildlife.【答案】28. B 29. B 30. C 31. D【解析】【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了野生动物锐减的原因,人们应该采取行动
57、保护野生动物。【28题详解】细节理解题。根据第二段“They said the loss of forests, human exploitation (开采) of the environment, pollution, and climate change were great causes of the reduced populations. Land-use change is still the biggest threat to wildlife.(他们说,森林的丧失、人类对环境的开采、污染和气候变化是数量减少的主要原因。土地利用变化仍然是野生动物面临的最大威胁)”可知,现在,土
58、地利用变化仍然是野生动物种群面临的最大威胁。故选B。【29题详解】推理判断题。根据第三段“Freshwater populations have reduced dramatically since 1970. For example, one population of pink river dolphins in the Amazon River area of Brazil fell by 65 percent between 1996 and 2021.(自1970年以来,淡水种群急剧减少。例如,1996年至2021年,巴西亚马逊河地区的一种粉色河豚数量下降了65%)”可知,作者通过举
59、例来描述淡水野生动物的减少。故选B。【30题详解】细节理解题。根据第四段“Even one species population drop can affect other species, finally affecting the ecosystems ability to function (运转).(即使一个物种的数量减少也会影响其他物种,最终影响生态系统的运转能力)”可知,一个物种数量的减少最终会影响到整个生态系统的运转能力。故选C。【31题详解】推理判断题。根据最后一段“Everyone has a role in doing his bit, from individuals (
60、个人) to companies to governments. If nothing changes, animal populations will undoubtedly continue to fall, threatening the ecosystems on which we all depend.(如果不解决一个问题,就无法解决另一个。从个人到公司再到政府,每个人都应在履行自己的职责方面发挥作用。如果没有任何变化,动物数量无疑将继续下降,威胁到我们所有人赖以生存的生态系统)”以及文章内容推知,作者写作的目的是呼吁人们采取行动保护野生动物。故选D。DDo you know tha
61、t every fourteen days one of the worlds 7,000 languages dies out? Throughout human history, languages have died out because of natural disasters, war or genocide (种族灭绝), but nowadays the major factor is globalization. This is happening all over the world. In the Amazon rainforest, for example, nativ
62、e people are learning Portuguese to move to the big cities in Brazil to find work. In South Africa, young people are choosing to use English instead of traditional languages to study in higher education.About 60% of the worlds population speak one of the twenty most common languages, and the number
63、of speakers of world languages such as English, Spanish and Chinese is increasing rapidly. Would we really miss most small languages if they died out completely? The answer has got to be “yes”!When a language disappears, we lose the culture and history of a people. We also lose the knowledge of the
64、people who speak the language. In a famous case in northern Australia, doctors couldnt find a cure (疗法) for a skin problem that the local people developed. When they asked a native woman, she used her own language to describe a plant which could cure the disease. There are many other examples of why
65、 disappearing languages are important. Speakers of the Kallawaya language in Bolivia have got a wide vocabulary of medicinal plants in their part of the rainforest which doctors in the modern world have never heard of, and speakers of the Yupik language of Alaska have got ninety-nine words for ice,
66、which shows that theyve got a unique understanding of their world. Our planet would lose that understanding if these languages disappeared.But we dont have to lose as many languages as some people think. Using modern technology can save small languages, and we mustnt lose the culture, history and kn
67、owledge that these languages contain (包含).32. What is the main reason for the disappearance of language?A. Natural disasters.B. Continuous wars.C. Extinction of a race.D. The process of globalization.33. What is paragraph 3 mainly about?A. A loss of understanding small languages.B. The importance of
68、 disappearing languages.C. A description of a plant to cure a skin disease.D. The knowledge of the culture and history of a race.34. What is the authors attitude to saving disappearing languages?A. Worried.B. Unconcerned.C. Positive.D. Doubtful.35. What is the text mainly talking about?A. Disappeari
69、ng languages.B. Increasing natural disasters.C. Leading languages of the world.D. Working peoples language choice.【答案】32. D 33. B 34. C 35. A【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要讲述了正在消失的语言,以及这些语言的消失给人类带来的影响,并提出了保护这些语言的建议【32题详解】细节理解题。根据文章第一段“Throughout human history, languages have died out because of natural disaste
70、rs, war or genocide (种族灭绝), but nowadays the major factor is globalization.(在整个人类历史,因为自然灾害,战争和种族灭绝,语言消失灭绝了,但是现在,主要的原因是全球化)”可知,语言消失的主要原因是全球化。故选D。【33题详解】主旨大意题。根据文章第三段“There are many other examples of why disappearing languages are important. (还多很多例子证明消失的语言很重要)”可知,本段主要举例说明为什么消失的语言很重要,故选B。【34题详解】推理判断题。根
71、据文章最后一段“Using modern technology can save small languages, and we mustnt lose the culture, history and knowledge that these languages contain(包含). (使用现在技术可以挽救一些小语言,我们不能失去语言包含文化、历史和知识)”可推知,作者认为我们不能失去语言所包含的文化、历史和知识,因此作者对于拯救消失的语言是支持的,态度是积极肯定的。故选C。【35题详解】主旨大意题。根据文章第一段“Do you know that every fourteen days
72、 one of the worlds 7,000 languages dies out? (你知道吗?世界上七千种语言,每十四天就有一种语言消失)”可知,文章主要讲述了正在消失的语言,以及这些语言的消失给人类带来的影响,并提出了保护这些语言的建议。由此可知,A项“正在消失的语言”适合作文章标题。故选A。第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。You can picture this situation already_36_. All the while youre enjoying great f
73、ood and making fantastic memories (回忆). However, travelling with your closest friends sometimes can be a terrible experience. Use our tips to plan a trip with friends where youll come home not only relaxed but closer than ever.Have a full discussion. Slow down and honestly discuss what everyone hope
74、s to get out of the vacation before booking anything. _37_ Will you be together all of the time? Will there be days to explore separately? Will there be one or two main planning leaders? Make sure everyone plays a part in planning the vacation._38_ No one likes the uncomfortable talk about how the m
75、oney is going to work, but it is a necessary part of planning. People often have different ideas when it comes to money. _39_ Try to come to some common points when planning a budget (预算) for accommodations, visiting attractions, meals out, and activities.Stay safe. While you dont have to be with th
76、e group every minute of your trip, agree to stay responsible to each other for everyones safety. That means no leaving without telling the group where youre going. Be sure everyone has each others contact information on their phones. _40_A. Have the money talk.B. Make sure you enjoy travelling alone
77、.C. So its best to have honest conversations about money.D. Look out for one another and use common sense so everyone stays safe.E. Talk about where youd like to go and how long a vacation is OK for all.F. Having a travel adviser would be easier than doing all the booking yourself.G Youre relaxing w
78、ith your closest friends and exploring new exciting destinations.【答案】36. G 37. E 38. A 39. C 40. D【解析】【导语】这是一篇说明文。文章介绍了如何规划与朋友的旅行。【36题详解】根据下文中的“However, travelling with your closest friends sometimes can be a terrible experience.( 然而,有时和你最亲密的朋友一起旅行可能是一种可怕的经历。)”可知,作者认为有时与朋友的旅行也可能会很糟糕。那么前面所阐述内容应该就是与最亲
79、近的朋友去旅行时的好的一方面。G项“你和你最亲密的朋友一起放松,探索新的令人兴奋的目的地。”与下文中的However内容形成转折关系,同时G项中的closest friends与下文中的closest friends为原词复现。G项内容指代的是上文this situation的内容。故选G。【37题详解】根据下文中的“Will you be together all of the time? Will there be days to explore separately? Will there be one or two main planning leaders?(你们会一直在一起吗?会有
80、分开探索的日子吗?会有一个或两个主要的规划领导吗?)”这些问句可知,作者在本段主要建议读者在与朋友开始旅行之前要充分沟通旅行中的各种细节。本段最后一句总结:要确保大家都能参与其中。因此E项“谈论你想去的地方以及多长时间的假期是合适的。”能概括后部分内容。故选E。【38题详解】空处是本段的主旨句。根据下文中“No one likes the uncomfortable talk about how the money is going to work(没有人喜欢那些关于钱将如何工作的令人不舒服的谈话)”和“People often have different ideas when it com
81、es to money.( 当谈到钱的时候,人们往往有不同的想法。)”可知,作者在本段主要建议读者在与朋友开始旅行之前要充分沟通关于钱的问题。因此A项“谈一谈钱。”最能概括本段主旨。故选A。【39题详解】上文“People often have different ideas when it comes to money.( 当谈到钱的时候,人们往往有不同的想法。)”提到人们对于钱的分配往往有不同的想法,下文“Try to come to some common points when planning a budget (预算) for accommodations, visiting at
82、tractions, meals out, and activities.(在为住宿、参观景点、外出就餐和活动计划预算时,尽量找到一些共同点。)”具体说明需要在哪几个方面达成一致。所以C项“所以最好开诚布公地谈论钱。”为承上启下句,符合语境。故选C。【40题详解】根据本段的主旨句“Stay safe.(保持安全)”和“While you dont have to be with the group every minute of your trip, agree to stay responsible to each other for everyones safety.(虽然你不必每分钟都和
83、团队在一起,但要对每个人的安全负责。)”可知,作者在本段建议读者在规划与好友的旅行时要注意安全问题。D选项“互相照顾,用常识保证每个人的安全。”符合题意,故选D。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Senior high school began with meeting new friends, which was the most exciting part of that period. However, I noticed the _41_ from juni
84、or school right away since students around me were trying their best to get good _42_.It was surprising for me to _43_ that my friends were no longer willing to meet very often after school. This made me _44_ that perhaps I failed to know the true meaning of these _45_ years. I should state that it
85、became especially _46_ after I talked to my best friend. He told me that he was really _47_ because I seemed to have no plan when it came to _48_ for college. To be completely honest, he was right._49_, my best friend was wise and able to explain his point of _50_ to me. Also, he offered to spend ti
86、me studying with me and getting me ready for the test to make sure I did not _51_ anything meaningful from the textbook. This was surprising for me since I was _52_ that activities like reading textbooks could not be enjoyable. I was wrong, and this _53_ taught me that having fun in high school does
87、 not just mean going to parties or spending time in cafes. Instead, you can have a(n) _54_ experience that will also be worthwhile for your future.I am glad that I was able to learn from this situation. Now, I am studying harder to _55_ more knowledge and try to understand which subjects I am most i
88、nterested in to find out what I want to study in the future.41. A. commentB. advanceC. differenceD. impression42. A. gradesB. affairsC. debatesD. effects43. A. explainB. findC. expectD. remember44. A. balanceB. imagineC. exploreD. realize45. A. seniorB. juniorC. obviousD. unusual46. A. greyB. clearC
89、. exactD. formal47. A. annoyedB. excitedC. worriedD. frightened48. A. preparingB. searchingC. applyingD. exchanging49. A. SlowlyB. LuckilyC. StrangelyD. Obviously50. A. ideaB. timeC. signD. view51. A. add up toB. do well inC. miss out onD. make up for52. A. confidentB. familiarC. doubtfulD. generous
90、53. A. focusB. wisdomC. sourceD. experience54. A. suitableB. enjoyableC. changeableD. admirable55 A. setB. putC. getD. run【答案】41. C 42. A 43. B 44. D 45. A 46. B 47. C 48. A 49. B 50. D 51. C 52. A 53. D 54. B 55. C【解析】【导语】这是一篇记叙文。作者升入高中后对高中生活缺乏正确的认识。在好朋友的帮助下,他端正了学习态度,感受到了学习的乐趣。【41题详解】考查名词词义辨析。句意:然而
91、,我马上注意到与初中的不同,因为我周围的学生都在尽最大努力取得好成绩。A. comment评论;B. advance进步;C. difference差异;D. impression印象。根据句中的“since students around me were trying their best to get good grades”以及“It was surprising for me to _3_ that my friends were no longer willing to meet very often after school. (我惊讶地发现我的朋友们不再愿意在放学后经常见面。)”
92、可知,同学们在努力学习,不再经常放学后聚会,我注意到了这与初中的不同(difference)。故选C项。【42题详解】考查名词词义辨析。句意:然而,我马上注意到与初中的不同,因为我周围的学生都在尽最大努力取得好成绩。A. grades等级;B. affairs事务;C. debates辩论;D. effects效果。根据句中的“trying their best”,以及下文“He told me that he was really _7_ because I seemed to have no plan when it came to _8_ for college. (他告诉我,他真的很担
93、心,因为当谈到准备大学时,我似乎没有计划。)”可知,学生们努力的目的是取得好成绩(grades),为考上理想的大学做准备。故选A项。【43题详解】考查动词词义辨析。句意:我惊讶地发现我的朋友们不再愿意在放学后经常见面。A. explain解释;B. find找到;C. expect期望;D. remember记住。根据句中的“no longer willing to meet very often”可知,作者发现了同学们和以前不同了,他们以前喜欢放学后聚在一起,现在不再愿意在放学后经常见面。故选B项。【44题详解】考查动词词义辨析。句意:这让我意识到,也许我不知道这高中几年的真正意义。A. b
94、alance平衡;B. imagine想象;C. explore探索;D. realize认识到。根据上文“However, I noticed the _1_ from junior school right away since students around me were trying their best to get good _2_. (然而,我马上注意到和初中的不同,因为我周围的学生都在尽最大努力取得好成绩。)”,“It was surprising for me to _3_ that my friends were no longer willing to meet ver
95、y often after school. (我惊讶地发现我的朋友们不再愿意在放学后经常见面。)”可知,作者看见同学们努力学习,放学后不再热衷于聚会,意识到(realize)自己有问题,开始反思。故选D项。【45题详解】考查形容词词义辨析。句意:这让我意识到,也许我不知道这高中几年的真正意义。A. senior高级的;B. junior初级的;C. obvious明显的;D. unusual不寻常的。根据第一段“Senior high school began with meeting new friends, which was the most exciting part of that
96、period. (高中生活从结识新朋友开始,这是那段时期最令人兴奋的部分。)”可知,此时作者处于高中阶段。故选A项。【46题详解】考查形容词词义辨析。句意:我应该说,在我和我最好的朋友谈过之后,这一点变得尤为明显。A. grey灰色的;B. clear明显的;C. exact精确的;D. formal正式的。根据上文“This made me _4_ that perhaps I failed to know the true meaning of these _5_ years. (这让我意识到,也许我不知道这高中几年的真正意义。)”,以及下文“He told me that he was
97、really _7_ because I seemed to have no plan when it came to _8_ for college. To be completely honest, he was right. (他告诉我,他真的很担心,因为当谈到准备大学时,我似乎没有计划。说实话,他是对的。)”可知,作者对自己的高中三年的意义缺乏正确认识,这一点在他和朋友的谈话之后,变得特明显(clear)。故选B项。【47题详解】考查形容词词义辨析。句意:他告诉我,他真的很担心,因为当谈到准备大学时,我似乎没有计划。A. annoyed恼火的;B. excited兴奋的;C. worr
98、ied担心的;D. frightened害怕的。因为作者没有计划,朋友为他担心(worried)。故选C项。【48题详解】考查动词词义辨析。句意:他告诉我,他真的很担心,因为当谈到准备大学时,我似乎没有计划。A. preparing准备;B. searching搜索;C. applying应用;D. exchanging交换。根据上文“However, I noticed the _1_ from junior school right away since students around me were trying their best to get good _2_. (然而,我马上注意
99、到和初中的不同,因为我周围的学生都在尽最大努力取得好成绩。)”可知,同学们开始努力学习,为大学做好准备(preparing)。故选A项。【49题详解】考查副词词义辨析。句意:幸运的是,我最好的朋友很聪明,能够向我解释他的观点。A. Slowly慢慢地;B. Luckily幸运地;C. Strangely奇怪地;D. Obviously显然。根据上文“This made me _4_ that perhaps I failed to know the true meaning of these _5_ years. (这让我意识到,也许我不知道这高中几年的真正意义。)”可知,作者的朋友为作者解惑
100、,这是件幸运的事。故选B项。【50题详解】考查名词词义辨析。句意:幸运的是,我最好的朋友很聪明,能够向我解释他的观点。A. idea想法;B. time时间;C. sign迹象;D. view观点。此处考查point of view,意为“观点,见地”。故选D项。【51题详解】考查动词短语辨析。句意:此外,他主动花时间和我一起学习,帮我准备考试,以确保我没有错过教科书中任何有意义的东西。A. add up to加起来;B. do well in擅长;C. miss out on错失了;D. make up for弥补。根据句中“anything meaningful from the text
101、book”可知,作者的朋友和作者一起学习,以确保教科书中任何有意义的知识都不错过(miss out on)。故选C项。【52题详解】考查形容词词义辨析。句意:这让我很惊讶,因为我原来相信像阅读教科书这样的活动是不可能令人愉快的。A. confident自信的,确信的;B. familiar熟悉的;C. doubtful 怀疑的;D. generous慷慨的。根据下文“I was wrong, and this _13_ taught me that having fun in high school does not just mean going to parties or spending
102、 time in cafes. Instead, you can have a(n) _14_ experience that will also be worthwhile for your future.(我原来错了。这段经历告诉我,在高中玩得开心并不仅仅意味着参加派对或泡在咖啡馆里。相反,你可以有一个愉快的,对你的未来也是很重要的经历。)”可知,作者以往认为阅读教科书不是愉快的事,参加派对才是开心的事,作者在朋友的帮助下发现阅读教科书也可以很愉快,还对未来很重要,此处考查be confident that,意为“对坚信;肯定”。故选A项。【53题详解】考查名词词义辨析。句意:我错了,这段
103、经历告诉我,在高中玩得开心并不仅仅意味着参加派对或泡在咖啡馆里。A. focus专注;B. wisdom智慧;C. source来源;D. experience经验。根据上文“This was surprising for me since I was_12_ that activities like reading textbooks could not be enjoyable. (这让我很惊讶,因为我原来相信像阅读教科书这样的活动是不可能令人愉快的。)”,下文“Instead, you can have a(n) _14_experience that will also be wort
104、hwhile for your future.(相反,你可以有一个愉快的,对你的未来也是很重要的经历。)”可知,experience为复现词,此处指作者通过朋友的帮助找到了学习的乐趣这一个经历。故选D项。【54题详解】考查形容词词义辨析。句意:相反,你可以有一个愉快的,对你的未来也是很重要的经历。A. suitable合适的;B. enjoyable令人愉快的;C. changeable多变的;D. admirable令人钦佩的。根据上文“This was surprising for me since I was_12_ that activities like reading textbo
105、oks could not be enjoyable. (这让我很惊讶,因为我原来相信像阅读教科书这样的活动是不可能令人愉快的。)”句中的enjoyable为复现词,学习也可以给人带来愉快的感觉,故选B项。【55题详解】考查动词词义辨析。句意:现在,我正在努力学习以获得更多的知识,并试图了解我最感兴趣的科目,以找出我未来想学什么。A. set设置;B. put放;C. get获取;D. run运行。根据上文“Also, he offered to spend time studying with me and getting me ready for the test to make sure
106、 I did not _11_ anything meaningful from the textbook. (此外,他主动花时间和我一起学习,帮我准备考试,以确保我没有错过教科书中任何有意义的东西.)”可知,谈话之后,朋友帮助作者努力学习巩固书本上所有的东西,因此收获了(get)知识。故选C项。第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。It takes Thai athlete Sawang Janpram 27.08 seconds to run 100 meters. Thats not bad, given he
107、is 102 years old.So far, Sawang Janpram _56_ (run) four times in the yearly Thailand Master Athletes Championships _57_ (hold) in the southwestern Samut Songkhram province. This year, he won all the gold medals in _58_ 100105 years old group at the championship.“_59_ (get) into sports made me strong
108、. As well as this, exercising helps improve my appetite (胃口) so I eat well too,” Sawang says when asked about the secret _60_ his long life. Sawang walks with his 70-year-old daughter, Siripan, everyday. “My father always thinks _61_ (positive), so he is in great mental (精神) health condition. When i
109、t comes to physical health, he has gotten much stronger than before.”Sawangs time for the 100-meter sprint (短跑) this year was his _62_ (fast) ever. It is a new Thai record for his age group. Usain Bolt, _63_ holds the current world record, ran 100 meters in 9.58 seconds in 2009.As Thailands society
110、ages, the number of _64_ (competitor) in the senior group has grown, says Viwat, president of Asia Masters Athletics. “As you can see, everybody who is here _65_ (race) has all forgotten about their ages. Once they forget their ages, they are happy.” Viwat said.【答案】56. has run 57. held 58. the 59. G
111、etting 60. to 61. positively 62. fastest 63. who 64. competitors 65. to race#racing【解析】【导语】本文是一篇新闻报道。主要报道了一位102岁的老人百米短跑只需要27.08秒,他用实力证明年龄只是数字!【56题详解】考查时态。句意:到目前为止,萨旺詹普拉姆已经在西南部的萨穆特松克拉姆省举行的一年一度的泰国大师级运动员锦标赛上跑了四次。根据时间状语so far可知,句子应用现在完成时,主语Sawang Janpram是单数,谓语动词应用第三人称单数形式has run。故填has run。【57题详解】考查非谓语动词
112、。句意:到目前为止,萨旺詹普拉姆已经在西南部的萨穆特松克拉姆省举行的一年一度的泰国大师级运动员锦标赛上跑了四次。分析句子结构,空处作非谓语动词,hold与被修饰词Thailand Master Athletes Championships之间是被动关系,所以空处应用动词的过去分词形式held作后置定语。故填held。【58题详解】考查冠词。句意:今年,他在锦标赛上获得了100-105岁组的所有金牌。结合语意,此处特指100至105岁之间的组别,空处应用定冠词the表示特指。故填the。【59题详解】考查非谓语动词。句意:当被问及长寿秘诀时,萨旺说:“参加运动让我变得强壮。除此之外,锻炼有助于提
113、高我的食欲,所以我也吃得很好。”分析句子结构,空处作非谓语动词,应用动名词形式作句子主语,getting置于句首,首字母大写。故填Getting。【60题详解】考查介词。句意:当被问及长寿秘诀时,萨旺说:“参加运动让我变得强壮。除此之外,锻炼有助于提高我的食欲,所以我也吃得很好。”the secret to.为固定搭配,表示“的秘诀”,符合题意,所以空处应用介词to。故填to。【61题详解】考查副词。句意:我父亲总是乐观地思考,所以他的心理健康状况很好。空处修饰动词think,应用副词形式作状语,positively是副词,表示“乐观地”,符合题意。故填positively。【62题详解】考查
114、形容词。句意:萨旺今年100米短跑成绩是他有史以来最快的。结合语意和时间状语ever可知,此处表示“有史以来最快的”,空处应用形容词的最高级形式fastest,表示“最快的”,符合题意。故填fastest。【63题详解】考查定语从句。句意:保持目前世界纪录的尤塞恩博尔特在2009年以9秒58的成绩跑了100米。分析句子结构可知,空处引导非限制性定语从句,修饰先行词Usain Bolt,先行词指人,关系词在从句中作主语,应用关系代词who引导从句。故填who。【64题详解】考查名词。句意:亚洲田径大师赛主席Viwat表示,随着泰国社会的老龄化,老年组的参赛者数量不断增加。the number o
115、f表示“的数量”,后接可数名词的复数形式,所以空处应用名词的复数形式competitors。故填competitors。【65题详解】考查非谓语动词/时态。句意:正如你所看到的,每个来参加比赛(正在参加比赛)的人都忘记了自己的年龄。分析句子结构可知,空处作非谓语动词,可用动词不定式形式作表语,表示将要发生的动作,也可使用动词ing形式,与空前的is构成现在进行时,表示动作正在进行,符合题意。故填to race/racing。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)66. 你校英文报正在开展寒假读书宣传活动,请你为此写一篇倡议书来号召大家读书。内容包括:1.陈述现象:随着网络的日
116、益普及,人们读书的时间逐渐减少;2.列举读书的好处。注意:1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。On Reading_【答案】One possible version:On ReadingNowadays with the increasing use of the Internet, more and more people spend less time reading. However, reading is still beneficial.First, you can increase your knowledge by reading. The more
117、 you read, the more you know about the world. Second, you can travel in your imagination through books, which is actually more important than knowledge. People who read a lot can use their imagination to think in a creative way. Finally, reading makes it easier to express your ideas in a correct and
118、 simple form. You can see that people who read often have a good ability to express themselves.So, just go to read, and I am sure that you will love reading.【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生为正在开展的寒假读书宣传活动写一篇倡议书,号召大家读书。【详解】1.词汇积累有用的:beneficialhelpful增长:increasebroaden重要的:importantsignificant表达:expressvoice2.句
119、式拓展简单句变复合句原句:Nowadays with the increasing use of the Internet, more and more people spend less time reading. However, reading is still beneficial.拓展句:Nowadays with the increasing use of the Internet, more and more people spend less time reading, which, however, is still beneficial.【点睛】【高分句型1】Second,
120、 you can travel in your imagination through books, which is actually more important than knowledge.(运用了which引导的非限制性定语从句)【高分句型2】The more you read, the more you know about the world.(运用了“the+比较级,the+比较级”句型)第二节(满分25分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。I found myself dealing with worries right bef
121、ore the new school year started.My neighbor Ollie and I were skateboarding in the park when we happened to see some kids from my school.“I wish summer wasnt ending,” said Rose. “But at least Ill be in Ms. Ramirezs class. My brother had her last year. Shes so nice. And Im looking forward to that!”“I
122、got Mr. Nishimoto,” said Jack. “Ive heard he brings his guitar and plays funny songs. And Id love to have such teachers.”“Id love to have a singing teacher too!” I said. “I have Ms. Newman, and I know nothing about her.”“Oh no!” said Alex. “Im sure shes the one people call the mean, green homework m
123、achine.”“I dont listen to rumors (谣言),” I said with a smile. But part of me thought, “What if what Alex said is true?” And thats when the worry button got pushed in my brain. And as you know, once the worry button gets pushed, one worry can turn into lots and lots of worries surprisingly quickly.Tha
124、t night, I had a wild dream. I was searching for my perfect first-day-of-school suit, but a hungry goat got to it first and ate it up. So I was stuck wearing the only thing left in my housea swimsuit.So how does someone wearing a swimsuit get to school? By swimming, of course. And since swimming thr
125、ough the busy streets of San Francisco isnt easy, I arrived at school really late. By the time I made it to my classroom, it was almost lunchtime.“Youre late!” shouted a terrible green monster (怪兽) .“Now youll have to do ten times as much homework! Every night, forever!”I woke up with my heart racin
126、g.That afternoon, Ollies grandma, Abuela, asked if I was looking forward to school starting.“Um, not exactly,” I said. And I started describing my frightening dream. The more I described it, the sillier it sounded. By the end of my story, Ollie, Abuela, and I were laughing so hard that we could hard
127、ly catch our breath.注意:1. 续写词数应150左右。2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Abuela reminded there might be some information about the teachers on our schools website._Abuela also suggested that I make a list of my worries, and that helped me out as well._【答案】One possible version:Abuela reminded there might be some in
128、formation about the teachers on our schools website. She suggested I do a little research. On the website, we finally found a picture of Ms. Newman, who was actually a smiling human, not a terrible monster. Beside her photo was a description of her hobbies and her pet dog. It was a beautiful Golden
129、Retriever that one couldnt help falling in love with at the first sight. The minute I learned some facts about my new teacher, my worry button switched off. I was even looking forward to starting school soon.Abuela also suggested I make a list of my worries, and that helped me out as well. Being abl
130、e to see my worries on paper made it much easier to talk about them and to plan ahead. I realized I needed to prepare something for my school a few days early. I also made sure I knew exactly when the school bus would arrive, and I printed out a map of the school with directions to my new classroom.
131、 And I was confidently sure my school life was going to be just fine once I got used to it.【解析】【导语】本文以人物为线索展开。在新学年开学前,作者和邻居孩子们提起新老师的事情。当提及到Ms. Newman时,关于她的负面谣言让作者增添了很多担忧,作者甚至还做了噩梦。作者和Ollie以及Ollie的奶奶Abuela分享了梦境内容。Abuela建议作者先去学校的网站上了解关于Newman老师的信息。在了解老师之后,作者开始期待新学期的带来,Abuela还建议作者列举一个烦恼清单,这样有助于提前计划做好准备
132、。作者重拾了对于新学期生活的信心。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“奶奶提醒我们学校的网站上可能有一些关于老师的信息。”可知,第一段可描写作者去了解老师信息,发现老师与谣言并不同,内心消除了担忧和焦虑。由第二段首句内容“奶奶还建议我把自己的烦恼列个清单,这对我也有帮助。”可知,第二段可描写作者听从Abuela的建议,为开学前做好准备,对新学期生活充满信心。2.续写线索:Abuela提醒寻找老师信息消除焦虑Abuela建议为开学作准备重拾信心3.词汇激活行为类.建议:suggest/propose/recommend.意识到:realize/recognize/be conscious o
133、f 情绪类.担忧/焦急:worry/anxiety.自信/有信心:be confidently sure/have confidence【点睛】高分句型1.On the website, we finally found a picture of Ms. Newman, who was actually a smiling human, not a terrible monster.(由关系词who引导的非限制性定语从句)高分句型2.And I was confidently sure my school life was going to be just fine once I got used to it.(省略that的宾语从句和once引导的状语从句)