1、考点规范练7.阅读理解(2018北京)MyFirstMarathon(马拉松赛跑)A month before my first marathon,one of my ankles was injured and this meant not running for two weeks,leaving me only two weeks to train.Yet,I was determined to go ahead.I remember back to my 7th year in school.In my first P.E.class,the teacher required us t
2、o run laps and then hit a softball.I didnt do either well.He later informed me that I was “not athletic”.The idea that I was “not athletic” stuck with me for years.When I started running in my 30s,I realized running was a battle against myself,not about competition or whether or not I was athletic.I
3、t was all about the battle against my own body and mind.A test of wills!The night before my marathon,I dreamt that I couldnt even find the finish line.I woke up sweating and nervous,but ready to prove something to myself.Shortly after crossing the start line,my shoe laces(鞋带) became untied.So I stop
4、ped to read-just.Not the start I wanted!At mile 3,I passed a sign:“GO FOR IT,RUNNERS!”By mile 17,I became out of breath and the once injured ankle hurt badly.Despite the pain,I stayed the course walking a bit and then running again.By mile 21,I was starving!As I approached mile 23,I could see my wif
5、e waving a sign.She is my biggest fan.She never minded the alarm clock sounding at 4 a.m.or questioned my expenses on running.I was one of the final runners to finish.But I finished!And I got a medal.Infact,I got the same medal as the one that the guy who came in first place had.Determined to be mys
6、elf,moveforward,free of shame and worldly labels(世俗标签),I can now call myself a “marathon winner”.1.A month before the marathon,the author .A.was well trainedB.felt scaredC.made up his mind to runD.lost hope2.Why did the author mention the P.E.class in his 7th year?A.To acknowledge the support of his
7、 teacher.B.To amuse the readers with a funny story.C.To show he was not talented in sports.D.To share a precious memory.3.How was the authors first marathon?A.He made it.B.He quit halfway.C.He got the first prize.D.He walked to the end.4.What does the story mainly tell us?A.A man owes his success to
8、 his family support.B.A winner is one with a great effort of will.C.Failure is the mother of success.D.One is never too old to learn.完形填空(2021广西玉林模拟)“How dare you!” My anger finally burst out when my son 1 to go to the piano classes for the third time that day.He rolled his eyes at me,which made me
9、even 2.I completely lost 3 and screamed at the top of my lungs,“Enough! You are not my boy anymore!”He didnt 4 or talk back to me.He responded in 5 with a look of helplessness that I had never seen before.He used to cry violently and beg me to 6him.The innocence shining in his big eyes would 7 that
10、hot-tempered beast in me away in the end.However,this time.Did what he had done really make me 8? No.Did such anger come entirely from his9 behavior? No.Had I ever given it a chance to listen to and 10 him? No.My demanding job,my11housework,my kids cry for company.,all formed a minefield (雷区) and al
11、l that was needed to 12 it up was a fuse(导火索).My son,13,was the victim.The rest of the day,he14 an outdoor walk,a ride in the park and even his favorite games and just wanted to be alone.I could 15 the greatest sorrow and the most true innocence in his eyes.16 admitting my own fault,I held this tiny
12、 trembling creature 17 in my arms,tears swelling in my eyes.For those who believe “Sticks and stones may break the bone,but18 can never hurt anybody”,I have a heartfelt suggestion.Do not try this most powerful weapon 19 the people you love.Words are 20 enough to cut the deepest into a soul.1.A.refus
13、edB.requestedC.decidedD.demanded2.A.calmerB.emptierC.happierD.angrier3.A.breathB.weightC.controlD.thought4.A.cryB.fightC.smileD.respond5.A.doubtB.reliefC.silenceD.surprise6.A.pardonB.praiseC.abandonD.accompany7.A.smoothB.giveC.throwD.drive8.A.satisfiedB.puzzledC.movedD.annoyed9.A.goodB.improperC.nic
14、eD.illegal10.A.hugB.blameC.forgiveD.understand11.A.endlessB.enoughC.importantD.meaningful12.A.putB.blowC.heatD.set13.A.on timeB.without doubtC.in surpriseD.to my satisfaction14.A.declinedB.sharedC.enjoyedD.accepted15.A.retellB.forgetC.readD.forecast16.A.BeforeB.WhileC.AfterD.Once17.A.rudelyB.firmlyC
15、.looselyD.casually18.A.voiceB.wordsC.forceD.feelings19.A.forB.withC.beyondD.against20.A.hardB.softC.sharpD.smooth.语篇填空The best time to see beautiful lanterns is during the Lantern Festival,1.falls on the 15th day of the first lunar month.Watching lanterns is a great 2.(active).You see lanterns in an
16、y size and shape you can imagine,from animals to plants and flowers.3.(make) it more fun,people paste riddles on the lanterns.In some places,people like releasing sky lanterns,which 4.(call) Kongminglanterns.A sky lantern is a small hot air balloon made of paper,5. an opening at the bottom where the
17、re is a small fire source.When the bright lights fly high in the sky,people bless family members 6.make wishes.In old times,the Lantern Festival was also romantic.At that time,young 7.(girl) were not allowed to go out very often except during certain festivals.Therefore,8.(look) at lanterns gave you
18、ng people a chance to meet each other.A line from Xin Qiji,9. poet during the Song Dynasty,shows this:“Restlessly,I searched for her in thousands,hundreds of ways.10.(sudden) I turned,and there she was in the receding light.”.短文改错(2020广西玉林模拟)Ten years ago,I had an idea of extracting(提炼) preciously m
19、etals from used batteries.I was eager for the support of my father.A few years late,my father agreed with me.He decided offer me some funds to set up the company.In order to run the company well,I got on the flight down to Switzerland,on where I studied advanced production technology and management
20、styles for three month.In my view,that was entirely likely for the company to achieve an annual profit approaching $3 million.With my hard work,I do achieve my aim.When asking why I had chosen the project,Isaid,“Recycling used batteries can save resources,protect the environment or benefit future ge
21、nerations.”考点规范练7(必修2Unit2).【解题导语】本文是一篇记叙文,介绍了作者第一次参加马拉松的经历。比赛前作者脚踝受伤,但依然坚持参加比赛,最终跑完了全程。通过这次经历,作者决心要做自己,不断向前。1.C细节理解题。根据第一段可知,马拉松前一个月,作者脚踝受伤,两个星期不能跑步,只剩下两周的训练时间,但作者依然决定要去参加赛跑。故选C项。2.C推理判断题。第二段作者提到七年级时的一次体育课上,老师认为作者不擅长运动,作者以此说明自己不具备体育天赋,故选C项。3.A细节理解题。根据倒数第二段中的“Iwasoneofthefinalrunnerstofinish.ButIfin
22、ished!”可知,作者最终跑完了马拉松比赛,故选A项。4.B主旨大意题。这篇文章介绍了作者在第一次参加马拉松前的一个月,脚踝受伤,但他依然坚持参加比赛,最终跑完了全程。作者之所以能完成,靠的是坚强意志。只有这样的人才会是获胜者。故选B项。.【解题导语】本文是一篇记叙文,巨大的生活压力让作者不堪重负,一天因为儿子拒绝上个钢琴课,作者向儿子发泄了心中怒火。儿子的反应让作者意识到不应该向所爱的人发火。1.A根据上文中的“Myangerfinallyburstout”可知,作者儿子拒绝上钢琴课让她怒火爆发了出来,实际上这只是一个发火的由头而已。故选A项。2.D根据空前的“Herolledhiseye
23、satme”可知,作者的儿子对作者翻白眼,这让作者更生气。故选D项。3.C根据下文中的screamedatthetopofmylungs,“Enough!Youarenotmyboyanymore!”可知,作者失去了控制,对儿子大发雷霆。故选C项。4.A根据下文中的“Heusedtocryviolently.”可知,过去作者发脾气的时候,他常常会大哭,但是这次他没有哭。故选A项。5.C句意:他沉默地回答,脸上带着一种我以前从未见过的无助的表情。这次作者儿子没有哭,也没有和作者说话,说明儿子是在无声地反抗作者。故选C项。6.A根据上下文语境可知,过去在作者发脾气的时候,儿子通常会大哭并乞求作者的
24、原谅。故选A项。7.D句意:他那双天真无邪的大眼睛,最终会把我心中那暴躁的野兽赶走。根据句意可知driveaway符合上下文语境。故选D项。8.D根据下文中的“Didsuchanger.”可知,作者在自问是否儿子真的让自己生气了。故选D项。9.B句意:这种愤怒完全是因为他的不当行为吗?此处作者在自问,是不是因为儿子不当的行为让自己生气的。故选B项。10.D句意:我曾经给过机会去倾听和理解他吗?作者在反思没有听儿子的解释,没有去理解他。故选D项。11.A根据上下文语境可知,真正让作者生气的是苛刻的工作、做不完的家务、需要陪伴的孩子等,这次的事情仅仅是导火索而已。故选A项。12.B句意:只需要一个
25、导火索就能把它炸掉。苛刻的工作、做不完的家务、需要陪伴的孩子等事情形成了一个雷区,只需要一个导火索来引爆它。故选B项。13.B句意:毫无疑问,我的儿子是受害者。作者把自己对生活的不满发泄到儿子身上,所以此处指毫无疑问,儿子是受害者。故选B项。14.A根据下文中的andjustwantedtobealone可知,作者儿子拒绝外出散步,拒绝骑自行车,也拒绝玩游戏,只想一个人待着,这些都说明儿子受到了伤害。故选A项。15.C根据下文中的thegreatestsorrowandthemosttrueinnocenceinhiseyes可知,作者可以明白儿子的悲伤以及眼睛里的无辜。故选C项。16.C句意
26、:承认了我自己的错误后,我把这个颤抖的小东西紧紧地抱在怀里,眼泪在眼眶里打转。后文发生的事情是在作者承认错误后。故选C项。17.B作者向儿子承认了自己的错误,并紧紧地把儿子搂在怀里。故选B项。18.B句意:对于那些相信“棍棒和石头可以打断骨头,但言语永远不能伤害任何人”的人,我有一个衷心的建议。根据句意可知,此处是指人们认为棍棒和石头会伤害我们的筋骨,但是言语不会伤人。故选B项。19.D根据文章描述可知,作者建议我们不要把语言用作武器来对抗所爱的人。故选D项。20.C根据下文中的tocutthedeepestintoasoul可知,此处是指伤人的语言,像锋利的刀切进灵魂的最深处。故选C项。.【
27、解题导语】本文为记叙文。文章主要讲述了元宵节赏花灯的一些情况,并介绍了古代人在元宵节的活动。1.which考查定语从句。分析句子结构可知,空格处引导非限制性定语从句,指代先行词theLanternFestival,且在从句中做主语,故填which。2.activity考查词性转换。根据空格前的冠词a和形容词great可知,其后应接active的名词形式且用单数。故填activity。3.Tomake考查非谓语动词。分析句意可知,此处应用动词不定式短语tomakeitmorefun做目的状语,置于句首表强调。故填Tomake。注意首字母大写。4.arecalled考查动词的语态和主谓一致。分析句
28、子结构可知,which引导非限制性定语从句,指代先行词“skylanterns”,且在从句中做主语,与从句中的谓语动词call之间构成被动关系,故用被动语态;“skylanterns”为复数形式。故填arecalled。5.with考查介词。根据语境可知,孔明灯是用纸做的一个小型热气球,底部有一个开口,那里有一个小的火源。此处应用with引导复合结构,在句中做伴随状语。故填with。6.and考查并列连词。根据语境可知,当明亮的灯光映在高空时,人们就会祝福家人而且许愿。blessfamilymembers和makewishes是两个并列的动作,应用并列连词and连接。故填and。7.girls
29、考查名词复数。由语境以及后面的were可知,此处应用复数。8.looking考查非谓语动词。此处用动词-ing短语做主语,故填looking。9.a考查冠词。根据词法知识可知,此处应用不定冠词a表泛指,指辛弃疾是一位诗人,apoet做XinQiji的同位语。故填a。10.Suddenly考查词性转换。根据词法知识可知,此处应用sudden的副词形式修饰动词“turned”,表示“突然转身”,符合语境。故填Suddenly。注意首字母大写。.Ten years ago,I had an idea of extracting(提炼) preciouslyprecious metals from u
30、sed batteries.I was eager for the support of my father.A few years latelater,my father agreed with me.He decided to offer me some funds to set up thea company.In order to run the company well,I got on the flight down to Switzerland,on where I studied advanced production technology and management sty
31、les for three monthmonths.In my view,thatit was entirely likely for the company to achieve an annual profit approaching $3 million.With my hard work,Idodid achieve my aim.When askingasked why I had chosen the project,I said,“Recycling used batteries can save resources,protect the environment orand benefit future generations.”8