1、河北省秦皇岛市卢龙县中学2019-2020学年高一英语下学期第二次调研考试试题(含解析)第I卷 (选择题共115分)第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)听下有5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的ABC三个选项中选出最佳答案,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间;来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the woman going to do?A. Sit under the tree. B. Join her friend. C. Stay inside.2. What is the
2、probable relationship between the speakers?A. Doctor and patient. B. Husband and wife. C. Son and mother.3. What does the man want now?A. Chocolate ice cream. B. Some water. C. Milk ice cream.4. When did the man leave college?A. In 1985. B. In 1987. C. In 1989.5. How is the girl traveling?A. By car.
3、 B. By bicycle. C. By air.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的ABC三个选项中选出最佳答案,并标在试卷的相应位置。听完每段对话或独白后,你将有时间阅读各小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6-7题。6. What do we know about the man?A. He likes fruit and vegetables. B. He doesnt like fast food. C. He doesnt eat heal
4、thily.7. What are the speakers mainly talking about?A. The harm of junk food. B. New years plans. C. The value of honesty. 听第7段材料,回答第8-9题。8. What does the woman want to do?A. Get a job. B. See a play. C. Buy a piano.9. Where does the conversation take place?A. At a theatre. B. At a hospital. C. At a
5、 bank.听第8段材料,回答第10至12题。10. What are the speakers talking about?A. Weekend plans. B. Camping. C. Driving.11. How will the woman go to New York?A. By bus. B. By car. C. By train.12. Where is the woman from?A. New York. B. California. C. Washington.听第9段材料,回答第13至16题。13. Why does the man come to the woma
6、n? A. To ask for help. B. To get some suggestions. C. To see animals.14. What does Jaws like doing at 3:00 in the afternoon?A. Going for a walk. B. Having a meal. C. Watching TV.15. How long a time should Jaws fur be brushed?A. For about 12 minutes. B. For about 20 minutes. C. For about 22 minutes.1
7、6. What do we know about Claws?A. It is a bird. B. It likes rock music. C. It eats half a cup of food a time. 听第10段材料,回答第17至20题。17. How often does the woman go to the movies?A. More than once a month. B. Less than once a month. C. Less than once a year.18. How does the woman find out the new movies
8、mostly?A. From TV. B. From friends. C. Through the newspaper.19. Who does the woman hardly go to the movies with?A. Her friends. B. Her colleagues. C. Her family.20. How does the woman usually pay for the tickets?A. Over the phone. B. At the box office. C. Through the Internet.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一
9、节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ATypes of Fire ExtinguishersFire extinguishers (灭火器) are marked according to the kind of fire on which they should be used. Using the wrong type of extinguisher can be dangerous and make things worse.Type A extinguishers are used for fires on pape
10、r, cloth, wood, rubber, many plastics and so on. These types of fires usually leave ashes when they burn, so use Type A extinguishers for fires that leave ashes.Type B extinguishers are used for burning liquids, such as oil, gasoline, and paints. These substances often come in barrel-shaped (桶形的) co
11、ntainers, so use Type B extinguishers for such barrels.Type C extinguishers are used for electrical fires. Electricity travels in a circuit (电路), so use Type C extinguishers for circuits.Remember, A is for Ashes, B is for Barrels, and C is for Circuits. Make sure you have the correct type of fire ex
12、tinguisher before you try to use it.Using a Fire ExtinguisherTo help you remember how to use a fire extinguisher learn PAPS. PAPS stands for Pull, Aim, Press, and Sweep.Pull the pin (销) at the top of the extinguisher cylinder (圆筒).Aim the nozzle (喷嘴) at the base of the fire.Press the handle.Sweep th
13、e spray (喷雾) from side-to-side at the fires base until it goes out.1. The purpose of the text is to .A. informB. persuadeC. entertainD. comment2. What should you do before using a fire extinguisher?A. Check whether it is in good condition.B. Check whether you have chosen a right one.C. Make sure you
14、 have an instructor beside you.D. Make sure you have mastered the way to use one.3. What does the underlined phrase “goes out” in the last paragraph mean?A. Becomes bigger.B. Keeps shining.C. Stops burning.D. Leaves a building.【答案】1. A 2. B 3. C【解析】这是一篇说明文。灭火器按其应使用的火种进行标识。使用错误类型的灭火器可能会很危险,并使事情变得更糟。文
15、章主要介绍了不同类型的灭火器,以及使用灭火器的正确步骤。【1题详解】推理判断题。根据第一段“Fire extinguishers (灭火器) are marked according to the kind of fire on which they should be used. Using the wrong type of extinguisher can be dangerous and make things worse.”可知灭火器按其应使用的火种进行标识。使用错误类型的灭火器可能会很危险,并使事情变得更糟。结合文章主要介绍了不同类型的灭火器,以及使用灭火器的正确步骤。由此可推知,
16、这篇文章的目的是提供关于灭火器的信息。故选A。2题详解】细节理解题。根据第一段中“Using the wrong type of extinguisher can be dangerous and make things worse.”可知使用错误类型的灭火器可能会很危险,并使事情变得更糟。由此可知,在使用灭火器之前你应该检查你是否选对了正确的灭火器。故选B。【3题详解】短语猜测题。根据画线短语上文“Sweep the spray (喷雾) from side-to-side at the fires base until it”可知在火的底部从一边到另一边喷洒,直到火熄灭,it指代上文fir
17、e。由此可知,画线短语意思为“停止燃烧,熄灭”。故选C。BIn the US, tornadoes(龙卷风) are responsible for 80 deaths and more than 1,500 injuries each year. Although they happen quite frequently, tornadoes are difficult to predict. Why? Tornadoes develop from storms, but only some storms are likely to become tornadoes. Scientists
18、dont know where and when a storm will touch the ground and turn into a tornado. Today, the warning time for a tornado is usually just 13 minutes.Time Samaras is a storm chaser. His job is to find tornados and follow them.When he gets close to a tornado, he puts a special tool called a turtle probe o
19、n the ground. This tool measures things like a tornados temperature, humidity (湿度), and wind speed. With this information, Samaras can learn what causes tornadoes to develop. If meteorologists(气象学家) understand this, they can warn people about tornadoes sooner and save lives.How does Samaras hunt tor
20、nadoes? Its not easy. First, he has to find one Tornadoes are too small to see using weather satellites. So Samaras cant rely on these tools to find a tornado. Instead, he waits for tornadoes to develop. Every May and June, Samaras drivers about 40,000 kilometers aross an area known as ToknownTornad
21、o Alley, looking and hoping to spot a tornado.Once Samaras sees a tornado, the chase begins. But a tornado is hard to follow. Some tornadoes change direction several timesfor example,moving east and then west and then east again. When Sanaras finally gets near a tonrnado, he puts the turtle probe on
22、 the ground. Being this close to a tornado is terrifying. Debris (碎片) is flying in the air . Then wind is blowing at high speed. He must get away quickly.The work is risky, even for a skilled chaser like Samaras. But danger wont stop his hunt for the perfect storm.4. What do we know about tornadoes?
23、A. They can be predicted by satellites.B. They usually come down in winterC. The warning time for them is very short .D. They often develop into storms.5. A turtle probe is used to .A. predict tornadoesB. collect information about tornadoesC. chase tornadoesD. decrease the power of tornadoes6. The t
24、hird paragraph is mainly about .A. how tornadoes developB. how the turtle probe worksC. how powerful Tornado Alley isD. how Samaras chases a tornado7. According to the text ,the job of a tornado chaser is .A. difficult and dangerousB. stressful and troublesomeC. mysterious and interestingD. exciting
25、 and popular【答案】4. C 5. B 6. D 7. A【解析】这是一篇说明文。文章主要讲述了Time Samaras如何追踪龙卷风,以及龙卷风的一些相关知识。【4题详解】细节理解题。根据文章第一自然段最后两句“Scientists dont know where and when a storm will touch the ground and turn into a tornado. Today, the warning time for a tornado is usually just 13 minutes.”(科学家们不知道风暴会在何时何地接触到地面然后变成龙卷风。目
26、前,龙卷风的警报时间通常只有13分种)中的“only”可推测出,龙卷风预报时间很短。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据文章第二自然段中的“This tool measures things like a tornados temperature, humidity (湿度), and wind speed. With this information, Samaras can learn what causes tornadoes to develop.”(这个工具可以测量龙卷风的温度,适度和风速。有了这些信息,Samaras就可以了解到什么造成了龙卷风的形成)可知,turtle prob
27、e是测量龙卷风相关数据的工具。故选B项。【6题详解】主旨大意题。根据第三自然段第一句“How does Samaras hunt tornadoes”(他是如何追踪龙卷风的呢?)这个问句和下文叙述的内容可知,整个第三自然段除了该句都是在回答这个问题,所以本段是关于samaras如何追踪龙卷风的描写。D项:how Samaras chases a tornado(samaras如何追踪龙卷风)符合本段主题。故选D项。【7题详解】细节理解题。根据文章倒数第二段中的But a tornado is hard to follow. Some tornadoes change direction sev
28、eral times(但是龙卷风很难追踪,有些龙卷风会几次改变方向)和最后段中的The work is risky, even for a skilled chaser like Samaras.(这项工作是有风险的,甚至是对于Samaras这样有经验的追踪者来说也是如此)可知,这项工作是困难且危险的。故选A项。C“I will think of it.”It is easy to say this, but do you know what great things have come from thinking? We cannot see our thoughts, or hear, o
29、r taste, or feel them; and yet what strong power they have!Sir Isaac Newton was seated in his garden on a summer evening, when he saw an apple fall from a tree. He began to think, and, in trying to find out why the apple fell, discovered how the earth, sun, moon, and stars are kept in their places.A
30、 boy named James Watt sat quietly by the fireside, watching the lid ( 盖子) of the tea kettle as it moved up and down. He began to think,and he wanted to find out why the steam in the kettle moved the heavy lid. From that time he went on thinking and thinking and when he became a man, he improved the
31、steam engine so much that it could, with the greatest ease, do the work of many horses.James Ferguson was a poor Scotch shepherd (羊倌) boy. Once, seeing the inside of a watch, he was filled with wonder.“Why should I not make a watch?”he thought. But how was he to get the materials out of which to mak
32、e the wheels and the mainspring (钟表等的主发条)? He soon found how to get them: he made the mainspring out of a piece of whalebone. He then made a wooden clock which kept good time. He began, also, to copy pictures with a pen, and portraits (肖像) with oil colors. In a few years, while still a small boy, he
33、 earned money enough to support his father. When he became a man, he went to London to live. Some of the wisest men in England, and the king himself, used to attend his lectures. His motto was, “I will think of it.” and he made his thoughts useful to himself and the world.When you have a difficult l
34、esson to learn, dont feel discouraged or ask someone to help you before helping yourselves. Think, and by thinking you will learn how to think to some purpose8. Which word can best describe the three scientists mentioned in this text?A. Crazy.B. Impatient.C. Curious.D. Easy-going.9. What can we lear
35、n about James Ferguson?A. He was born in a rich family.B. His wooden clock seldom worked well.C. He was a painter from England.D. His mind greatly influenced the world.10. What is the author trying to tell us?A. Thoughts are not important since we can not see or touch them.B. It is important to try
36、a challenge on our own.C. Ask for help right away when things get hard.D. Great people have great teachers.11. What is the best title for the text?A. I Will Think of ItB. Why Should Not I Have a Try?C. Nothing Is Impossible to a Willing HeartD. Great Scientists Make a Great World【答案】8. C 9. D 10. B
37、11. A【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文。主要用三个科学家的事例来证明思考的力量可以改变自己,甚至改变世界,所以我们也要学会思考。【8题详解】推理判断题。根据文章第二段“He began to think, and, in trying to find out why the apple fell, discovered how the earth, sun, moon, and stars are kept in their places. ”(他开始思考,在试图找出苹果掉下来的原因时,他发现了地球、太阳、月亮和星星是如何固定在各自的位置上的),第三段“He began to thin
38、k and he wanted to find out why the steam in the kettle moved the heavy lid. ”(他开始思考,他想知道壶里的蒸汽为什么会移动沉重的壶盖), 第四段“Once, seeing the inside of a watch, he was filled with wonder. “Why should I not make a watch?” he thought. ”(有一次,他看到手表的内部,充满了惊奇。“我为什么不做一只表呢?” 他想)可知,这三位科学家都是从最初的好奇,想知道,后来成为伟大的科学家的,因此推断他们都是
39、有好奇心的。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第四段最后一句“His motto was, “I will think of it.” and he made his thoughts useful to himself and the world. ”(他的座右铭是:“我会考虑的。”他让自己的想法对自己和世界都有用)可知,他的想法影响了世界,故选D。【10题详解】推理判断题。根据最后一段“When you have a difficult lesson to learn, dont feel discouraged or ask someone to help you before hel
40、ping yourselves. Think, and by thinking you will learn how to think to some purpose.”可知,当你有一个困难的课程要学习时,不要感到气馁或请别人帮助你。思考,通过思考你将学会如何为某个目的思考。由此可知,作者告诉我们要学会思考,也就是要挑战我们自己,故选B。【11题详解】主旨大意题。根据第一段“I will think of it.” It is easy to say this, but do you know what great things have come from thinking? We cann
41、ot see our thoughts, or hear, or taste, or feel them; and yet what strong power they have! “(“我会考虑的。”这话说起来很容易,但你知道从思考中产生了什么伟大的东西吗?我们看不见我们的思想,听不见,尝不到,也感觉不到;然而它们有多么强大的力量!)可知,本文就是主要讲述思考有很强的力量,也在告诫我们遇到事情,要学会思考。A选项符合主题,适合做标题,故选A。点睛】DEverywhere I look outside my home I see people busy on their high-tech d
42、evices, while driving, walking, shopping, even sitting in toilets. When connected electronically, they are away from physical reality.People have been influenced to become technology addicted. One survey reported that “addicted” was the word most commonly used by people to describe their relationshi
43、p to iPad and similar devices. One study found that people had a harder time resisting the allure of social media than they did for sleep, cigarettes and alcohol.The main goal of technology companies is to get people to spend more money and time on their products, not to actually improve our quality
44、 of life. They have successfully created a cultural disease. Consumers willingly give up their freedom, money and time to catch up on the latest information, to keep pace with their peers or to appear modern.I see people trapped in a pathological (病态的) relationship with time-sucking technology, wher
45、e they serve technology more than technology serves them. I call this technology servitude. I am referring to a loss of personal freedom and independence because of uncontrolled consumption of many kinds of devices that eat up time and money.What is a healthy use of technology devices? That is the v
46、ital question. Who is really in charge of my life? That is what people need to ask themselves if we are to have any chance of breaking up false beliefs about their use of technology. When we can live happily without using so much technology for a day or a week, then we can regain control and persona
47、l freedom, become the master of technology and discover what there is to enjoy in life free of technology. Mae West is famous for the wisdom that “too much of a good thing is wonderful.” But its time to discover that it does not work for technology.Richard Fernandez, an executive coach at Google ack
48、nowledged that “we can be swept away by our technologies.” To break the grand digital connection people must consider how life long ago could be fantastic without todays overused technology.12. The underlined word “allure” in Paragraph 2 probably means _.A. advantageB. attractionC. adaptionD. attemp
49、t13. From the passage, technology companies aim to _.A. attract people to buy their productsB. provide the latest informationC. improve peoples quality of lifeD. deal with cultural diseases14. It can be inferred from this passage that people _.A. consider too much technology wonderfulB. have realize
50、d the harm of high-tech devicesC. can regain freedom without high-tech devicesD. may enjoy life better without overused technology15. Whats the authors attitude towards the overusing of high-tech devices?A. Neutral.B. Skeptical.C. Disapproving.D. Sympathetic.【答案】12. B 13. A 14. D 15. C【解析】这是一篇议论文。高科
51、技在我们生活当中广泛应用,作者观察到这一生活现象,作者针对这种现象做了剖析和分析。【12题详解】词句猜测题。根据第二段People have been influenced to become technology addicted可知,人们已经被影响到对科技上瘾。所以一项研究发现,人们在抗拒社交媒体的吸引力时,比抗拒睡眠、香烟和酒精时更困难。故划线词的意思是“ 吸引力”。故选B项。【13题详解】细节理解题。根据第三段的 The main goal of technology companies is to get people to spend more money and time on
52、their products,现代科技电脑主要的目标就是使人们能够花更多的时间和金钱在他们的产品上。故选A项。【14题详解】推理判断题。根据第五段That is what people need to ask themselves if we are to have any chance of breaking up false beliefs about their use of technology. When we can live happily without using so much technology for a day or a week, then we can rega
53、in control and personal freedom, become the master of technology and discover what there is to enjoy in life free of technology.可知,如果我们有任何机会打破关于他们使用技术的错误信念。这是人们需要问自己的问题。当我们可以一天或一周不使用那么多的技术而快乐地生活时,我们就可以重新获得控制和个人自由,成为技术的主人,发现在没有技术的生活中也可以享受一切。由此判断出,没有过度使用科技,人们可以更好地享受生活。故选D项。【15题详解】推理判断题。通读全文尤其是根据第四段I s
54、ee people trapped in a pathological (病态的) relationship with time-sucking technology, where they serve technology more than technology serves them.可知,我看到人们被浪费时间的技术困在一种病态的关系中,他们服务于技术而不是技术服务于他们。由此判断出,作者对过度使用高科技设备的态度是不同意的。故选C项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Have you ever c
55、hanged your mind, or even given up a dream because you were afraid of what someone else might think of you? If youre often worried about what friends, family, or even strangers in the street might think, then youre using up a huge amount of energy worrying._16_ But the steps below should help.Step 1
56、: Ask yourself what matters to you.Maybe you cant stand the gym, but your best friend works out every day. Its natural for people around you to have different values from you._17_Step 2:_18_The truth is that Im not the centre of the world, and neither are you! Most of the people around you are far t
57、oo busy going about their own lives to think much about you.Step 3: Recognize that their opinion cant hurt you.There are a few cases where opinions will make a difference._19_ But the people who really matter are going to love you for who you are.Step 4: _20_You cant control peoples thoughts. Youve
58、got no idea what might go through their head, or why. You cant please everyone all of the time, and theres no need to try to.A. Do whatever you want to do.B. This is a hard habit to get rid of.C. You should make everyone around you happy.D. So just be clear and honest with yourself.E. Remember that
59、theyre not all watching you.F. Accept that you cant control what people think.G. For instance, your bosss opinion is usually important to you.【答案】16. B 17. D 18. E 19. G 20. F【解析】此文为说明文。文章主要介绍了如何做到不在乎别人的看法。【16题详解】根据下句But the steps below should help.可知,前句是点出问题,所以结合第一句点出的问题可知B正确。【17题详解】根据本段的小标题Ask you
60、rself what matters to you.(问自己什么对自己最重要),可知D正确,即明确自己的内心。【18题详解】根据下句的Most of the people around you are far too busy going about their own lives to think much about you.可知,我们不是世界的中心,大部分人都在忙自己的事情,并没有在看你,所以E正确。【19题详解】根据前句There are a few cases where opinions will make a difference.可知,此处是举例说明,老板的观点很重要。故选G。
61、【20题详解】根据第一句You cant control peoples thoughts.以及最后一句You cant please everyone all of the time, and theres no need to try to.可知,要接受你无法控制别人思想的事实。故选F。第三部分 语言知识运用(共两节,满分35分)第一节(共20小题;每小题1分,满分20分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。My wonderful daughter made me a birthday cake this year using her
62、own special combination of creativity and love. It was huge and I _21_ myself the biggest piece. With the first _22_ I closed my eyes and smiled. It was so _23_ . The ice cream on top was delightfully thick. It had countless calories _24_ it was so delicious without being necessarily nutritious. I d
63、idnt mind, _25_. I enjoyed every bite and added a few scoops of ice cream _26_ . My son, my daughter and I_27_ every bit of it. When we were done, our souls were _28_, and dinner was still four hours away. We had followed that wise saying of a _29_ existence: “Life is short. Eat _30_first!”I have sp
64、ent too many years of my life _31_the desserts I was given until everything else was done. Like many people in our society, I thought that _32_ came first, duty came second, and joy was somewhere down the_33_. It took me a long time to see the _34_ truth that: “We work to live but we live to love.”
65、Without love, without laughter, without joy, without goodness, and without all the simple _35_ life can bring, our existence becomes a dull and miserable journey. _36_, I finally realized that when you put love first in your life, _37_ else tastes so much sweeter.Dont put off the simple _38_ that li
66、fe can bring. Dont put off the beautiful love that you can give. And _39_ your love with everyone. You will be amazed at how wonderful _40_ will be when you “Live to Love” while you “Work to Live”.21. A. cutB. taughtC. boughtD. stored22. A. soupB. biteC. viewD. reply23. A. softB. bitterC. sweetD. co
67、ld24. A. butB. soC. orD. and25. A. insteadB. thoughC. thusD. therefore26. A. as wellB. above allC. in totalD. for fun27. A. jumpedB. searchedC. finishedD. ignored28. A. relaxedB. clearedC. injuredD. satisfied29. A. spareB. happyC. sadD. balanced30. A. riceB. medicineC. dessertD. fruit31. A. giving a
68、wayB. cutting upC. leaving outD. putting off32. A. workB. kindnessC. mercyD. health33. A. listB. wayC. troubleD. line34. A. complexB. simpleC. personalD. hidden35. A. disastersB. giftsC. hobbiesD. pleasures36. A. HoweverB. BesidesC. ThankfullyD. Surprisingly37. A. nothingB. somethingC. anythingD. ev
69、erything38. A. changesB. joysC. mistakesD. differences39. A. shareB. mixC. treatD. discuss40. A. journeyB. volunteerC. lifeD. service【答案】21. A 22. B 23. C 24. D 25. B 26. A 27. C 28. D 29. B 30. C 31. D 32. A 33. A 34. B 35. D 36. C 37. D 38. B 39. A 40. C【解析】本文是一篇夹叙夹议类的文章。文章主要讲述了今年我的女儿用她自己独特的创造力和爱心
70、给我做了一个生日蛋糕,我切了最大的一块吃,它是很甜的。我每咬一口,就加了几勺冰淇淋。我花了很长时间才明白这个简单的事实:我们工作是为了活着,但我们活着是为了爱。和每个人分享你的爱,你会惊奇地发现生活会多么美好。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:它很大,我给自己切了最大的一块。Acut切;Btaught教;Cbought买;Dstored储存。后文说到作者吃蛋糕。故作者给自己切了一块。故答案为A项。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:咬了第一口,我闭上眼睛笑了。太甜蜜了。Asoup汤;Bbite咬;Cview风景;Dreply回复。结合后文太甜了,可知作者吃了蛋糕。故答案为B项。【23题详
71、解】考查形容词词义辨析。句意见上题。Asoft柔软的;Bbitter苦的;Csweet甜的;Dcold冷的。根据后文The ice cream on top was delightfully thick.上面的冰激凌厚得令人愉快。可知蛋糕很甜。故答案为C项。【24题详解】考查连词词义辨析。句意:它有无数的卡路里,它是如此美味,但不一定是有营养的。Abut但是;Bso因此;Cor或者;Dand并且。根据常识,蛋糕很美味并且有着很高的卡路里。故答案为D项。【25题详解】考查副词词义辨析。句意:然而,我并不介意。Ainstead相反;Bthough但是;Cthus因此;Dtherefore因此。上文
72、说到蛋糕美味并且有着很高的卡路里,并不一定是有营养的。作者并不介意蛋糕的这些缺点。表示转折关系。故答案为B项。【26题详解】考查介词短语词义辨析。句意:我很享受每一口,还加了几勺冰激凌。Aas well也;Babove all首先,尤其是;Cin total总共; Dfor fun开玩笑的。可知作者很喜欢女儿做的冰激凌,并且还加了冰激凌一起吃。故答案为A项。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:我的儿子、女儿和我吃完了蛋糕的每一块。Ajumped跳;Bsearched搜寻;Cfinished完成;Dignored忽略。后文中When we were done, our souls were s
73、atisfied. 当我们吃完了,我们的灵魂就满足了。可知作者和儿子、女儿吃完了蛋糕。故答案为C项。【28题详解】考查形容词词义辨析。当我们结束时,我们的灵魂得到了满足,晚餐还有四个小时就到了。Arelaxed放松的;Bcleared干净的;Cinjured受伤的;Dsatisfied满意的。根据When we were done可知作者很喜欢吃女儿做的蛋糕。吃蛋糕让他们感到满足。故答案为D项。【29题详解】考查形容词词义辨析。句意:我们遵循了快乐生活的那句名言:“人生苦短。先吃甜点!”Aspare额外的,备用的;Bhappy快乐的;Csad悲伤的; Dbalanced平衡的。根据后文:人生苦
74、短,先吃甜点。可知这是一条关于快乐生活的格言。故答案为B项。【30题详解】考查名词词义辨析。句意见上题。Arice大米;Bmedicine药;Cdessert甜点;Dfruit水果。结合文章主要讲的是作者由吃蛋糕而感悟到生活的真理。所以吃的是甜点。故答案为C项。【31题详解】考查动词短语词义辨析。句意:在我的一生中,有太多的时间我都在推迟吃甜点。Agiving away捐赠,泄露;Bcutting up切碎;Cleaving out省去;Dputting off推迟。根据I was given until everything else was done.可知作者是在所有的事情完成后才吃甜点。
75、所以有太多的时间我都在推迟吃甜点。故答案为D项。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:我以为工作排在第一位,责任排在第二位,快乐排在后面。Awork工作;B. kindness仁慈;Cmercy仁慈,宽容; Dhealth健康。根据上文I have spent too many years of my life put off the desserts I was given until everything else was done.在我的一生中,有太多的时间我都在推迟吃甜点,直到其他的事情都完成。可知作者把工作放在第一位。故答案为A项。【33题详解】考查词词义辨析。句意见上题解析。Ali
76、st清单;Bway方式,方法;Ctrouble麻烦;Dline路线。结合语境,我以为工作排在第一位,责任排在第二位,快乐排在后面。这个是指的作者列出的清单。故此处是指的故答案为A项。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:我花了很长时间才明白一个简单的道理:“我们工作是为了生活,但我们活着是为了爱。”“如果没有爱,没有笑声,没有欢乐,没有善良,没有生活带来的所有简单的快乐,我们的存在就会变成一个乏味而痛苦的旅程。Acomplex复杂的;Bsimple简单的;Cpersonal个人的;Dhidden隐藏的。根据后文我们工作是为了生活,但我们活着是为了爱。可知这是一个简单的道理。故答案为B项。【3
77、5题详解】考查名词词义辨析。句意见上题解析。Adisasters灾难;Bgifts礼物;Chobbies爱好;Dpleasures愉快。根据上文Without love, without laughter, without joy, without goodness,没有爱,没有欢笑,没有欢乐,没有善良。可知此处是指没有了生活带来的所有简单的快乐。故答案为D项。【36题详解】考查副词词义辨析。句意:谢天谢地,我终于意识到,当你把爱放在生命的首位时,其他一切都变得更加甜美。AHowever然而;BBesides另外;CThankfully感激地;DSurprisingly令人惊讶地。根据语境作者
78、意识到当你把爱放在生命的首位时,其他一切都变得更加甜美。可知作者很是很感激的。故答案为C项。【37题详解】考查不定代词词义辨析。句意见上题。Anothing没有什么;B something一些事情;Canything任何事情;Deverything一切事情。结合上文当你把爱放在生命的首位时,其他一切都变得更加甜美。故答案为D项。【38题详解】考查名词词义辨析。句意:不要推迟生活带来的简单的快乐。Achanges改变;Bjoys乐趣;Cmistakes错误;Ddifferences不同。结合上文and without all the simple pleasures life can bring
79、.没有生活所能带来的简单快乐.此处的joys对应上文的pleasures。故答案为B项。【39题详解】考查动词词义辨析。句意:不要推迟你能给予的美好的爱。和每个人分享你的爱。Ashare分享;Bmix混合;Ctreat对待;Ddiscuss讨论。根据语境不推迟你们给予的爱,并且去分享爱。前后为递进关系。所以是和每个人分享你的爱。故答案为A项。【40题详解】考查名词词义辨析。句意:当你“为爱而生活”而“为生活而工作”时,你会惊奇地发现生活是多么的美好。Ajourney旅行;Bvolunteer志愿者;Clife生活、生命;Dservice服务。根据本段的首句Dont put off the si
80、mple joys that life can bring.不要推迟生活带来的简单的快乐。可知你“为爱而生活”而“为生活而工作”时,你会惊奇地发现生活是多么的美好。故答案为C项。第卷(共50分)注意:将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。第二节(共10小题; 每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。In the second half of the eighteenth century, there was _41_important change in society. This change_42_(call)the“Indust
81、rial Revolution”. With the Industrial Revolution, factories appeared and mass production became possible because of _43_ (invent) such as the steam engine, _44_was invented by James Watt in 1769. At first the steam engine was used in mines, _45_soon it was used in factories and on the railways.Thous
82、ands of people left the countryside_46_ (work)in the city and the population of towns and cities _47_(great)increased. Factory owners became_48_(power) than land owners. From 1830_49_the early 20th century, the Industrial Revolution _50_ (spread) through Europe and the US and then to other countries
83、.【答案】41. an 42. was called 43. inventions 44. which 45. but 46. to work 47. greatly 48. more powerful 49. to 50. spread【解析】本文为说明文。本文介绍了工业革命兴起和传播。【41题详解】考查冠词。句意:18世纪下半叶,社会发生了重大变化。根据句意可知,_1_ important change(重要变化)为首次提及,为泛指,故应用不定冠词,important以元音因素开头,故填an。【42题详解】考查动词时态语态。句意:这一变化被称为“工业革命”。分析句子结构可知,所给词call
84、作谓语,其与主语this change之间为被动关系,根据上下文可知,应用一般过去时态单数形式,故填was called。【43题详解】考查名词复数。句意:随着工业革命的到来,工厂出现了,由于詹姆斯瓦特在1769年发明了蒸汽机等发明,大规模生产成为可能。根据其前的because of可知,此处;应用名词形式,根据语境用复数,故填inventions。【44题详解】考查定语从句。句意:随着工业革命的到来,工厂出现了,由于詹姆斯瓦特在1769年发明了蒸汽机等发明,大规模生产成为可能。分析句子成分可知,_4_ was invented by James Watt in 1769为从句作后置定语,修饰
85、先行词the steam engine,该非限制性定语从句中缺少主语,故填which。45题详解】考查并列连词。句意:起初蒸汽机用于矿山,但很快就在工厂和铁路上使用了。根据语境与句意逻辑可知,起初蒸汽机用于矿山,但是很快就应用在其他很多方面,故填but。【46题详解】考查不定式。句意:成千上万的人离开农村到城市工作,因此城镇的人口大大增加。根据句意,_6_ (work)in the city 作状语,“到城市工作”是“离开农村”的目的,故该处为目的状语,应用不定式形式,故填to work。【47题详解】考查副词。句意:城镇的人口大大增加。分析句子成分可知,所给词修饰动词increased,应用
86、副词形式,故填greatly。【48题详解】考查形容词比较级。句意:工厂主变得比土地主更有权力。分析句子成分可知,所给词在句中作表语,故应用形容词形式,根据其后的than land owners可知,用比较级,故填more powerful。【49题详解】考查介词。句意:从1830年到20世纪初,工业革命传遍了欧洲和美国,然后蔓延到其他国家。根据句意,from to为固定搭配,意为“从到”,故填to。【50题详解】考查一般过去时。句意:从1830年到20世纪初,工业革命传遍了欧洲和美国,然后蔓延到其他国家。分析句子成分可知,所给词在句中作谓语,与主语之间为主动关系,根据上下文语境,应用一般过去
87、时态,故填spread。第四部分 写作(共两节,满分25分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Since I was a kid, Ive considered different
88、job I would like to do. First, I wanted to be a fireman, whose uniform looked so coolly. Then, when I was in the five grade, I wanted to be a teacher because I liked my English teacher too much. When I studied chemistry high school, I reconsidered my goal or decided to be a doctor. They were two rea
89、sons for the decision. One was that I was amazing at the fact that a sick person could feel much more better after seeing a doctor. And the other is that I wanted to help people in need.【答案】jobjobscoollycoolfivefifthtoovery/sochemistry后面加上in/atorandTheyThereamazingamazed去掉moreiswas【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章
90、讲述了作者从小到大自己的职业梦想随着求学经历不断改变的过程。【详解】1. 考查名词的数。“job(工作;职业)”为可数名词,用different(不同的)修饰时意思为不同种类的工作,应该用名词的复数形式。故将job改为jobs。2. 考查形容词的用法。句中的“looked(看起来)”为系动词,系动词后需用形容词作表语。故将coolly改为cool。3. 考查序数词。年级、班级是按数字顺序排列的,所以“在几年级”中的数词需要用序数词,故将five改为fifth。如果是Grade在前,则可以用基数词。4. 考查副词。句意:在五年级的时候,因为我非常喜欢我的英语老师,所以我想变成一名老师。“so m
91、uch”在句中一般表达肯定意思,可与that连用表示“如此以至于”。而“too much”表太多,一般与to搭配,表达否定意思“太以至于不能”。本句话表达肯定意思,故将too改为very/so。5. 考查介词。“在高中”需要在地点名词前加介词in或者at,故在high school前加in/at。6. 考查连词。句意:在高中学化学的时候,我重新考虑了自己的目标并决定变成一名医生。“重新考虑”与“决定变成一名医生”之间是顺承关系,不是选择关系。故将or改为and。7. 考查there be句型。句意:这项决定有两个原因。句中的they在前边句中找不到指代关系,且后边句子中的one与the oth
92、er是对这两个原因的解释,故此处要用there be句型。故将they改为there。8. 考查形容词用法。句意:病人看完医生就会感觉好很多,对此我感到惊奇。amazed意为“(使)大为惊奇”,amazing意为“令人惊奇的”。本句话中主语为I,表示“感到惊奇”,故将amazing改为amazed。9. 考查形容词比较级。句中better为well(健康;身体好)的比较级形式,多音节的形容词或副词构成比较级用more加形容词或副词,即more不能与better连用。故将more去掉。10. 考查一般过去时。本篇文章的基础时态是一般过去时,且与最后一句并列的“one was that.”用的也是
93、一般过去时,所以最后一句话时态应为一般过去时。讲述当时做决定时的原因。故将is改为was。第二节 书面表达52. 假定你是李华, 你观看了英国好友Leslie参加的学校英语演讲比赛直播。他的演讲“Success Comes from Hard Work”获得了一等奖, 请你给他写一封邮件,内容包括:1. 表示祝贺;2. 评论与赞赏;3. 表达祝愿。注意:1. 词数100左右;2. 可适当增加细节,以使内容连贯._【答案】Dear Leslie,I really enjoyed watching your English speech competition on TV and I was de
94、lighted to see you win the first prize. Im writing to convey my sincere congratulations to you. It did not surprise me at all when host announced you as the winner. It has always been your burning desire to be an outstanding speaker, and you have been so industrious and perseverant to make you dream
95、 come true. As a famous saying goes, no pains, no gains. Your hard work has now finally paid off. As you said in your speech, success really does come from hard work.Congratulations once again. I wish you further success in the future.【解析】【分析】本文为应用文。你观看了英国好友Leslie参加的学校英语演讲比赛直播。他的演讲“Success Comes fro
96、m Hard Work”获得了一等奖, 请你给他写一封邮件,对他获奖表示祝贺;对此评论与赞赏;最后表达祝愿。【详解】本文为书信体作文。本作文一般分为三部分。第一部分为写信/邮件的原因。本文为对好友的获奖表示祝贺。第二部分写对此事的评论及赞赏。最后再次表示祝愿。写作时要注意用词要有激情,要真诚。尽量运用高级词汇,句式也要灵活多变。【点睛】本文要点完整,结构合理,用词恰当。句中运用了一些较高级的词汇如:enjoy dohing.;be delighted to do.; convey ones sincere congratulations to sb.; be onesburning desir
97、e to do.; come true; pay off等。文中的句式非常灵活。有并列句:I really enjoyed watching your English speech competition on TV and I was delighted to see you win the first prize.状语从句:It did not surprise me at all when host announced you as 并列句It has always been your burning desire to be an outstanding speaker, and you have been so industrious and perseverant to make you dream come true.非限制性定语从句:As a famous saying goes, no pains, no gains.和As you said in your speech, success really does come from hard work等,这些句式的灵活运用,提高了文章的档次,体现了作者极好的驾驭英语的能力。