1、河北省石家庄市行唐县第三中学2016-2017学年第二学期3月份考试高二英语分值:150 分 时间:90分钟I 卷(选择题 共80分)第一部分 阅读理解(共两节,满分40 分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30 分) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。A An 80-year-old man was sitting on the sofa in his house along with his 45-year-old highly educated son.Suddenly a crow(乌鸦) perched on the
2、tree near their window.The father asked his son,“What is this?”The son replied,“It is a crow.”After a few minutes,the father asked his son the second time,“What is this?”The son said,“Father,I have just now told you Its a crow.”After a little while,the old father again asked his son the third time,“
3、What is this?”“Its a crow,a crow,a crow,”said the son loudly.A little after,the father again asked his son the fourth time,“What is this?”This time the son shouted at his father,“Why do you keep asking me the same question again and again?IT IS A CROWAre you not able to understand this?”A little lat
4、er,the father went to his room and came back with an old diary,which he had kept since his son was born. Opening a page,he asked his son to read that page. When the son read it,the following words were written in the diary,“Today my little son aged three was sitting with me on the sofa. When a crow
5、was sitting on the window,my son asked me 23 times what it was,and I replied to him all 23 times that it was a crow. I hugged him lovingly each time he asked me the same question again and again for 23 times. I did not at all feel annoyed. I rather felt affection for my innocent child.”1What does th
6、e underlined word “perched” mean in the passage?AKnocked. BLanded.CHit. DFlew.2In what tone did the son say to his father “Its a crow,a crow,a crow”?AHurried. BImpatient.CExcited. DSurprised.3Why did the father ask the same question again and again?ABecause he couldnt understand what his son said.BB
7、ecause he was too old to remember anything.CBecause he wanted to make his son angry.DBecause he wanted to see how patient his son would be.4What is the most suitable title for the passage?AA Crow BAn Old ManCAn Old Dairy DFathers Love BRoberto Clemente was born in Puerto Rico. When he was eight year
8、s old,he started working on a sugar farm.Clemente worked many hours.But he always found time to play baseball.Even when there were no games,Clemente would throw whatever he could finda bottle top or an old shoe.Years of practice made Clemente a skilled player.When he was 18 years old,he became a pro
9、fessional (职业的) baseball player.In 1954,the Pittsburgh Pirates asked Clemente to play for their team.However,playing for the Pirates was not easy at first.Many of the other players treated (对待) Clemente poorly.Most of the players were white,and Clemente was a black.But his attitude and skill helped
10、him become the leader of the team. In 1971,Clementes team competed in the final game of the Baseball World Series.By this time,Clemente was one of the oldest players on the team.However,he was also still one of the best.Clemente had been hurt all season.But he believed in his skill and in his team.H
11、e promised his team that they would win.Clemente kept his promise and the Pirates won the World Series.After the World Series,Clemente became famous for more than just his baseball skills.On December 23,1972 there was a big earthquake in Nicaragua.Clemente decided to go to Nicaragua himself and give
12、 supplies to people there.But Clemente never had a chance to do so.On December 31,1972,his airplane crashed (坠毁) over the ocean.Clemente was only 38 years old.In his life,Roberto Clemente cared about many things.He loved baseball.He loved his country.And he loved helping other people.Clemente gave h
13、is life serving others.He died as a hero.One of his friends said,“If he had died as a baseball player,only people who love sports would remember him.But he died helping other people.And now people will remember him as someone who used his life to help others.”5Clemente was badly treated in the Pirat
14、es because of_.Ahis age Bhis raceChis poor skills Dhis bad attitude6During the final game of the World Series,Clemente_.Awas in good healthBlet his team members downCwas the oldest player on his teamDwas sure of winning the competition7While trying to help people in Nicaragua,Clemente_.Alost his lif
15、e Bdied in an earthquakeCgave up playing baseball Dgave supplies directly to them8The author writes the text to tell us that_.AClemente loved baseball more than his lifeBClemente was much more than a great baseball playerCthe honor of Clemente was not easily wonDthe story of Clemente was not just ab
16、out a promise C Many animal and plant species have become extinct(灭绝的)and many more are in danger. Finding ways to protect the earths wildlife and the natural world they inhabit is now more important than ever.DodoThe Dodo is a classic example of how human caused damage to the earths biology. The fl
17、ightless Dodo was native to the Island of Mauritius in the Indian Ocean. It lived off fruit fallen from the islands trees and lived unthreatened until humans arrived in 1505. The easily controlled bird became a source of food for sailors and was attacked by animals introduced to the island by humans
18、 such as pigs, monkeys and rats. The population of Dodos rapidly decreased and the last one was killed in 1681.WhalesThe International Whaling Commission is fighting to ensure the survival of the whale species. Despite the fact that onethird of the worlds oceans have been declared whale sanctuaries(
19、保护区), 7 out of 13 whale species remain endangered. Hunted for their rich supply of oil, their numbers have decreased to just 300. Collisions(碰撞)with ships, poisonous pollution and being caught in fishing nets are other major causes of whale deaths.TigersThe last 100 years has seen a 95% reduction in
20、 the numbers of remaining tigers to between 5,000 and 7,000 and the Bali, Javan, and Caspian tigers are already extinct. The South China tiger is precariously close to disappearing, with only 20 to 30 still alive. Tigers bones and organs are sought after for traditional Chinese medicines. These item
21、s are traded illegally along with tiger skins.9. This passage implies that _.Athe Dodo lacked the ability to protect itself from other animalsBsailors to the Island of Mauritius lived mainly on the DodoCthe Dodo used to be a strong animal that liked fightingDthe Dodo, pigs, monkeys and rats were the
22、 natives to the Island of Mauritius10. Which group of the following animals has already been extinct according to the text?AThe Dodo, South China Tiger.BThe Whale and South China Tiger.CThe Whale and Dodo.DThe Dodo and the Bali, Javan, and Caspian tigers.11_ can serve as a cure for certain diseases.
23、AThe whales rich oil BThe monkeys furCTigers bones and organs DThe Dodos delicious meat题型 D Nick Hancock hopes to set a new record by living alone for 60 days on a small island in the Atlantic.Tom McClean,an SAS soldier who holds the solo record for occupying (占领) Rockall for 40 days in 1985,told Ha
24、ncock that being alone for two months was the greatest challenge Hancock would have to face.“Im fully expecting it to be tough,” Nick Hancock said. “Im hoping that by doing my daily tasks fairly slowly,Im going to be able to keep most of my time busy. I think the worst times will come if Im boxed up
25、 for several days by bad weather.”Hancock hopes to land on Rockall in early June and will carry out the last tests of his boat next week. He has a small wind turbine (风电机) and a solar panel for power,more than two months food,a satellite phone and a laptop loaded with e-books to keep him going. Hanc
26、ock will update an adventure blog,texting messages out on Twitter and emailing his wife Pam and friends on mainland Scotland every day.Rockall has been occupied before,most famously,by McClean but also by three Greenpeace campaigners,who set the longstay record of 42 days in 1997 by occupying the ro
27、ck in protest at oil and gas exploration (勘察) in the area.The last human inhabitants Hancock knows of are a small group of Belgian amateur radio enthusiasts,who are interested in broadcasting from distant islands;they were on Rockall overnight in late 2010.Hancock has no large support team behind hi
28、m. Except for the coastguard,his only lifeline will be the Orca ,the passenger boat which will take him to Rockall.12According to Tom McClean,the biggest difficult Hancock would meet was_.Aloneliness Bbad weatherClack of food Dcommunication13To keep his time busy on Rockall,Hancock will_.Ado his dai
29、ly tasks slowly Bwrite a bookCthink of his wife Dsurf online14How will Hancock get to Rockall?AOn the coastguards boat. BOn a passenger boat.COn his own plane. DOn a passenger plane.15We can learn from the passage that_.ATom McClean was the first person to set foot on RockallBHancock will rely on th
30、e coast guardCRockall is not suitable for humans to settle onDHancock was already a famous online writer before making the plan第二节(共5小题,每小题2分,满分10 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填人空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。 Ways to Sleep SmarterStudies show that poor sleep influences people to make good decisions, conce
31、ntrate on tasks or even manage a friendly mood at work. 16 . Today weve got our top favorite sleep tips and facts.Set a regular bedtime 17 . Choose a time when you normally feel tired. Try not to break this routine(惯例) on weekends when you will probably stay up late. If you want to change your bedti
32、me, make the change gradually, such as 15 minutes earlier or later each day.Eat the right food Some foods are more helpful to a better nights sleep than others. 18 . Others like bananas, potatoes, and whole-wheat bread are also helpful. 19 Exercising provides lots of good health benefits. A good nig
33、hts sleep is one of them. But make sure you exercise in the morning or afternoon. Reduce screen time before bed 20 . A recent study shows that people who watch TV before bedtime are likely to have a poor sleep even when they get as much sleep as those who dont.A.Choose a comfortable bedB. Exercise t
34、o improve sleepC. Try to solve problems in your sleepD. Go to bed at the same time every nightE. There are lots of ways to increase the quality of your sleepF. Everybody knows that warm milk helps people sleep betterG. Stop watching TV just before bedtime and youll sleep better 第二部分 完形填空(共20小题,每小题2分
35、,满分40分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。 Joy in the JourneyIf you have ever been discouraged because of failure, please read on. For often, achieving what you set out to do is not the important thing. Let me explain. Two brothers decided to dig a deep hole behind their house. As th
36、ey were working, a couple of older boys stopped by to 21 . “What are you doing?” asked one of the visitors. “We plan to dig a hole all the way through the 22 !” One of the brothers volunteered 23 The older boys began to 24 , telling the younger ones that digging a hole all the way through the earth
37、was 25 . After a long silence, one of the 26 picked up a jar full of spiders, worms and many other kinds of insects. He 27 the lid and showed the wonderful 28 to the scoffing(嘲笑的)visitors. Then he said quietly and 29 , “Even if we dont dig all the way through the earth, look at what we have found 30
38、 the way!” Their goal was far too ambitious, but it did cause them to dig. And that is 31 a goal is for to cause us to move in the 32 we have chosen, in other words, to keep us 33 ! But not every goal will be fully 34 . Not every job will end 35 . Not every hope will come to pass. Not every love wil
39、l last. Not every dream will be 36 . But when you fall 37 of your aim, perhaps you can say, “Yes, but look at what I found along the way! Look at the wonderful things 38 my life because I tried to do something!” It is in the digging 39 life is lived. And I believe it is the joy in the journey, in th
40、e end, that truly 40 . 21. A. restB. workC. watchD. laugh 22. A. houseB. earthC. wall D. road23. A. calmlyB. patientlyC. excitedly D. impatiently 24. A. laughB. thinkC. stare D. smile 25. A. importantB. difficultC. impossible D. interesting 26. A. passers-byB. watchersC. visitors D. diggers 27. A. p
41、ulledB. removedC. broke D. pushed 28. A. contentsB. scenesC. pictures D. jars 29. A. properlyB. confidentlyC. carefully D. happily 30. A. inB. along C. toD. out 31. A. whatB. how C. whereD. which 32. A. wayB. direction C. life D. sight 33. A. thinkingB. moving C. digging D. living 34. A. madeB. prep
42、ared C. kickedD. achieved 35. A. hopelesslyB. pleasantly C. surprisinglyD. successfully36. A. come trueB. realized C. madeD. treasured37. A. shortB. lost C. out D. behind38. A. breaking intoB. turning toC. coming into D. holding to 39. A. whenB. whereC. whichD. that 40. A. mattersB. happensC. appear
43、s D. exists II 卷(非选择题 共70分)语言知识运用语法填空(共10小题;每小题2分,满分20分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。 As we all know, Hong Kong is the special district of our country. It is made up 41 Hong Kong Island, Kowloon and New Territories. It_42 (lie)to the south of Shenzhen,covering 1092 square kilometers. Its popu
44、lation is 6816000, 97% of 43 are Chinese and 3 % are English or other 44 (foreign). As you can imagine, Chinese and English are both spoken in Hong Kong. 45 is well-known that Hong Kong has been the land of China since the ancient time, but it 46 (occupy 占领) by England in 1841. 47 July 1 st,1997,Hon
45、g Kong returned to China. Now the “one country, two systems policy is carried out in Hong Kong, so socialism and capitalism(资本主义)both exist there.48 our joy,Hong Kongs society is stable (稳定的)and 49 economics is developing fast. Whats more, people can live 50 rich life.短文改错(20分) One day, little Tony
46、went to a shopping center with his parent. It was very crowd. Tony saw a toy in a shop window. He liked it so very much that he quickly walked into the shop. After looks at the toy for some time, he turned around and found where his parents were missing. Tony was scared and begun to cry. A woman saw
47、 him crying and talking him to wait outside a shop. Five minutes late. Tony saw his parents. Mom said,”How nice see you again! Dad and I were terrible worried.”Tony promised her that this would never happen again.书面表达(30 分)假设你是李华,你收到加拿大好友David的来信,他向你询问你寒假在蒙特利尔(Montreal)旅游的情况。请你根据以下要点写封回信:1. 城市环境优美;2
48、. 居民热情友好;3. 看到许多设计精美的建筑;4. 感受:开阔视野,丰富知识。注意:1. 词数100左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。Dear David,_ Yours, LiHua 3月月考英语答案阅读理解A篇1答案B 解析词义猜测题。由最后一段中的“When a crow was sitting on the window.”可知,画线词所在句子是说一只乌鸦停留在窗户旁边的树上,因此画线词的含义应该是“停留,落”,故选B项。2答案B 解析细节理解题。从该处的叙述看,年迈的父亲一次又一次的询问让儿子觉得反感,甚至后来冲着父亲吼,故父亲的反复询问让儿子觉得“不耐烦”,选B项。3答
49、案D解析推理判断题。文章没有直接说父亲为什么一再问这个问题,但当儿子不耐烦时,父亲就拿出了他当年的日记,让儿子看看自己当年教育他时是多么有耐心和爱心,由此推断,父亲反复问这个问题是为了看看儿子有没有耐心。4答案D解析标题归纳题。全文由父亲反复问儿子同样一个问题展开,展示了父亲对儿子的爱。故D项最适合作文章标题。B篇5答案:B 解析:推理判断题。根据第二段中的Most of the players were white,and Clemente was a black可以推测,由于Clemente是黑人,所以一开始在匹兹堡海盗队时受到不好的对待。6答案:D 解析:细节理解题。根据第三段中的But
50、 he believed in his skill and in his team.He promised his team that they would win可知,在世界大赛的决赛时期,Clemente对自己的球队信心满满。7答案:A 解析:细节理解题。根据倒数第二段的描述可知,Clemente想要亲自将赈灾物资送到灾区,然而却在途中意外坠机身亡,故选A项。8答案:B 解析:写作目的题。作者在文章最后一段描述Clemente不仅热爱棒球还热心助人,最后因助人而献身,并引用Clemente朋友的话:“如果Clemente仅仅是一名棒球运动员,那么只有热爱运动的人会记得他,但Clemente
51、舍己为人,全世界的人都将他铭记在心”。因此,作者旨在告诉我们:Clemente不仅仅是一名出色的棒球运动员。C篇9答案:A 解析:推理判断题。从第二段的flightless; lived off fruit fallen from the islands trees; easily controlled等词语中,可推测出渡渡鸟缺少自我保护的能力。10答案:D 解析:推理判断题。根据文章第二段The population of Dodos rapidly decreased and last one was killed in 1681.可判断,Dodo是灭绝动物之一;再根据末段The Bali
52、, Javan, and Caspian tigers are already extinct.可得出,the Bali, Javan, and Caspian tigers也灭绝了。11答案:C 解析:细节理解题。根据文章末段倒数第二句Tigers bones and organs are sought after for traditional Chinese medicines. 可知,虎骨及器官有很高的药用价值。D篇12答案:A 解析:细节理解题。从第二段中的being alone for two months was the greatest challenge Hancock wo
53、uld have to face可知,住在Rockall上Hancock遇到的最大困难是孤独。13答案:A解析:细节理解题。由第三段中的Im hoping that by doing my daily tasks fairly slowly,Im going to be able to keep most of my time busy可知,为了消磨在岛上的这段时间,Hancock将放慢做日常活动的速度,这样会觉得时间过的快一些。14答案:B 解析:细节理解题。从倒数第一段中的Except for the coastguard,his only lifeline will be the Orc
54、a ,the passenger boat which will take him to Rockall可知,Hancock将乘坐小型客船到达Rockall。15答案:C解析:推理判断题。由文章可知人们把住在Rockall当作挑战,由此可知这个小岛不宜人类定居。七选五16-20 EDFBG完形填空21-25 CBCAC 26-30 DBABB 31-35 ABCDD 36-40 BACDA语篇填空41. of 42. lies 43. whom 44. foreigners 45. It 46. was occupied 47. On 48. To 49. its 50.a 改错1.paren
55、t-parents 2.crowd-crowded 3去掉very 4.looks-looking 5. where-that 6.talking-talked 7.a-the 8.late-later 9. nice和see之间加to 10.terrible-terribly书面表达 参考范文:Dear David, Im glad to hear from you. Id like to tell you something about my visit to Montreal. First of all, I found that Montreal is a beautiful city
56、 with a lot of places of interest and I was impressed by its beautiful scenery. Besides, the people there, who were friendly and helpful, were willing to offer all the information I wanted to get. In this fascinating city, I also enjoyed some well-designed buildings, some of which has a long history. Though my visit lasted only three days, this experience not only enriched my knowledge but also broadened my outlook. I hope that I will visit the city again.Yours LiHua