1、深州市中学长江分部高三年级第一次月考考试英语学科试题(考试时间:120 分钟 试卷满分:150 分)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项, 并
2、标在试卷的相应位置。听完每段对话后, 你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the man go to work every day?A. By car.B. By bus.C. On foot.【答案】B【解析】【详解】W: Do you walk to work every day?M: No, Im lucky. The bus goes right by my community. But when it rains, I often wish I had a car.2. 【此处可播放相关音
3、频,请去附件查看】Where can the man find job offers in the womans opinion?A. On the Internet.B. In the company.C. In the womans home.【答案】A【解析】【详解】M: How do I know if there is an job offer in a company?W: Easy. Look through the home page of the company, and see if they offer such services as job-hunting and t
4、alent hunting.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers talking about?A. Competition with each other.B. Visiting each others company.C. Doing business with each other.【答案】C【解析】【原文】W: Mr. Drake, Im pleased to do business with your company.M: Were glad to be able to offer our services to your busines
5、s.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the probable relationship between the two speakers?A. Husband and wife.B. Manager and clerk.C. Teacher and student.【答案】A【解析】【原文】M: Darling. Have you seen the new Cosmo magazine that I was reading this morning?W: I think I may have seen it on the kitchen table.5. 【此处可播放
6、相关音频,请去附件查看】What do we learn from the man?A. He is angry to live in Australia.B. He is used to living in Australia.C. Australians feel relaxed about time.【答案】C【解析】【详解】M: Australians are so relaxed about time! It drives me mad!W: Thats the way they are. While youre here, youll have to get used to it.
7、第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题, 每小题 5 秒钟;听完后,各个小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】 6. What makes the man unhappy?A. John does less than the woman.B. John does nothing in the project.C. J
8、ohn does not agree with his parents.7. What do we know about John?A. To book flight ticket.B. He has a quarrel with the man.C. He has problems with his parents.【答案】6. B 7. C【解析】【原文】W: You dont look happy. Whats up?M: Its the computer assignment. John and I teamed up to do the project together. But s
9、o far weve done only half.W: Well, why?M: Well actually, John is not doing anything. I dont know how to say it to him. Hes having problems with his parents and has been quite upset these days.W: Well. I suggest you talk to him. And let him know that he should share the work. M: Yes. I think hell sha
10、re the work.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】 8. Why does the man call the woman?A. He worries about the project.B. To invite the man to fly to Sydney.C. To remind Mr. White of his flight time.9. When must Mr. White check in at the airport?A. At 8:30 a.m.B. At 10:00 a.m.C. At 9:00 a.m.10. What doe
11、s the woman promise to do?A. Pick Mr. White up in time.B. Give Mr. White the message.C. Arrive at the airport ahead of time.【答案】8. C 9. A 10. B【解析】【原文】W: Good morning! How can I help you?M: Good morning! Id like to speak to Mr. White, please.W: Im sorry he is not in at the moment. Can I take a messa
12、ge?M: OK. My name is Tom Morton from Everbrite Travel about Mr. Whites trip to Australia. Hes booked on Flight No. BA1279 to Sydney on Monday. Thats April 4th. The flight leaves from Gate 1 at 10:30 a.m.W: Hmm.M: Thats 10:30 a.m. But he must be there at least two hours earlier to check in. W: OK. I
13、will make sure he gets your message.M: Thank you.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】 11. What is the womans advantage of getting the job?A. She wants low pay.B. She has some experience.C. She prefers a part-time job.12. How long will the woman work?A. 7.B. 6.C. 5.13. When does the woman prefer to wo
14、rk so as to prepare dinner?A. In the evening.B. In the morning.C. In the afternoon.【答案】11. B 12. C 13. B【解析】【原文】M: We would be interested in having you join us, Mrs. Sharp.W: Thank you. I have done this kind of work before.M: I know, and thats probably the reason youve been employed. Do you prefer p
15、art-time or full-time employment?W: Part-time. May I ask you if I can decide the hours I would work?M: I can only give you the choice from 7:00 a.m. till noon or from noon till 5:00 p.m.W: Then Id prefer to work in the morning because I have to prepare dinner for my children. M: OK, Mrs. Sharp. Just
16、 sign your name on this sheet of paper. You may start next week.W: Thank you.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】 14. What is Mary doing when meeting Filip?A. Going home.B. Shopping.C. Going to school.15. What does Mary do at her supermarket job?A. She works at the food counter.B. She puts groceries
17、on the shelves.C. She carries groceries for customers.16. Why do Mary and Philip do part time jobs?A. To keep themselves busy.B. To be able to go outdoors.C. To earn money for school.17. What is the man going to do this afternoon?A. Plant trees.B. Pull weeds.C. Wrap vegetables.【答案】14. A 15. B 16. C
18、17. A【解析】【原文】M: Hi, Mary! Where are you heading?W: Hello, Philip. Im on my way home from work. I work part-time at a supermarket. M: What do you do there?W: I work in the produce section. Packing fresh fruit and vegetables. I also put goods on shelves. What about you, Philip?M: I do yard work for pe
19、ople. For example, cutting grass, pulling weeds, things like that. W: It must be nice to work outdoors.M: Sometimes it is, except when it rains or snows or.W: Oh. I guess every job has its shortcomings. But a jobs a job. Ive got to earn money for school.M: Me, too. Education fee is high, isnt it? We
20、ll, Id better get going. Ive got to plant some trees for my neighbors this afternoon.W: Well. Dont work too hard.M: You, too. It was great seeing you, Mary.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】 18. What can we know about the speaker?A. She is a driver.B. She is a businesswoman.C. She works in an airport
21、.19 What do some people think of the speaker?A. Lucky.B. Tired.C. Uncomfortable.20. What seems to attract the speaker to do her job?A. She is interested in traveling.B. She can travel to many places.C. She can be free to travel abroad as she likes.【答案】18. B 19. A 20. B【解析】【原文】You can see them in eve
22、ry airport in the world. They are businessmen and women who have to travel for their work.When they first applied for the job, they may have thought of good food and hotels, large sum of money and modern cities. Now they have to sit in airport waiting rooms, tired and uncomfortable in their smart cl
23、othes, listening to the loudspeaker announce “The fight to Tokyo, or Berlin, or New York is put off for another two hours.” Some people say to me, “How lucky you are to be able to travel abroad in your work! You can go travelling without paying any money by yourself!” They think that my job is like
24、a series of holidays. It is not.There are advantages, of course, and I do think I am lucky, but only because I can go to places I would never visit if I was a tourist.第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C 和D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。AFemale Scientists Who Have Ch
25、anged the WorldThere are still hundreds of relatively-unknown women who have changed the world with their research throughout history Tiera GuinnThis 21 -year-old scientist hasnt yet graduated from college, but Tiers Guinns already doing rocket science. The MIT(麻省理工学院)senior is helping build a rocke
26、t for the United States that could be one of the biggest and most powerful ever made. Shes an aerospace major with high credit points who also works as a Rocket Structural Design and Analysis Engineer for the Space Launch System that aerospace company Boeing is building for the US.Elizabeth Blackwel
27、lElizabeth Blackwell,who was born in Bristol, England in 1821,was the first woman to graduate from medical school in the United States, became an activist for poor American womens health, and went on to found a medical school for women in England.Jane GoodallThe most famous primate (灵长目)scientist in
28、 history, Jane Goodall was known for her work with chimps and as a champion of animal rights. And Goodall wasnt just working in a lab; she climbed trees and imitated the behavior of chimps in Tanzania to gain their trust and study them in their natural habitat.Rachel CarsonIn the 1960s, one environm
29、ental scientists voice rose above the rest to become central to American politics, culture, and foreign policy: Rachel Carsons. Her article, Silent Spring, warned of the dangers of pesticides(农药)and chemicals to humans, plants, and animals, and was a landmark in the nations environmental history .21
30、. What is Tiera Guinns greatest achievement?A. She entered the best university of the world.B. She has been learning the newest rocket science.C. She has helped build a big and powerful rocket.D. She is a top student employed by a famous company.22. What is Elizabeth Blackwell famous for in history?
31、A. She was the first woman with the advanced education.B. She was a pioneer of the womens health in the US and the UK.C. She founded the first womens school in the United Kingdom.D. She was the first woman to be accepted as an American citizen.23. Who made a great contribution to the animal-protecti
32、on movement?A. Tiera Guinn,B. Jane Goodall.C. Rachel Carson.D. Elizabeth Blackwell.【答案】21. C 22. B 23. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了四位改变世界的女科学家。【21题详解】细节理解题。根据第二段中The MIT senior is helping build a rocket for the United States that could be one of the biggest and most powerful ever made.可知Tiera Guinn最大的成就是帮
33、助建造了一枚美国有史以来最大、最强大的火箭。故选C。【22题详解】细节理解题。根据第三段Elizabeth Blackwell,who was born in Bristol, England in 1821,was the first woman to graduate from medical school in the United States, became an activist for poor American womens health, and went on to found a medical school for women in England.可知伊丽莎白布莱克威
34、尔1821年出生于英格兰的布里斯托尔,她是第一位从美国医学院毕业的女性,后来成为美国贫困女性健康的活动家,并在英国成立了一所女子医学院。即她是美国和英国妇女健康的先驱。故选B。【23题详解】细节理解题。倒数第二段中The most famous primate scientist in history, Jane Goodall was known for her work with chimps and as a champion of animal rights.可知Jane Goodall是历史上最著名的灵长类科学家,她以研究黑猩猩和维护动物权利而闻名。为动物保护运动做出了重大贡献。故选
35、B。BBorn blind is tough in any case. But things were even harder for Srikanth Bolla who was born in a small village in India, where the common belief was that kids with disabilities were “of no use” and therefore, better off dead. Fortunately, Srikanths parents loved their son and refused to give him
36、 up. Instead, they encouraged the blind boy to dream big and reach for the star.Srikanth did not disappoint his parents. The now twenty-four-year-old is the founder CEO of Bollant Industries.Of course, getting here was not easy. Being both blind and poor meant that Srikanth had to face hard challeng
37、es. As a young boy, Srikanth attended a regular school near his home. Unfortunately, the students and teachers didnt quite like him because of his disability. As a result, the young boy was largely ignored and often spent the entire day alone.Concerned this would hold back Srikanth s development, hi
38、s family decided to send him to a special school in Hyderabad. Sure enough, the young boy soon rose to the top of his class, earning awards in speech and debate competitions. But Srikanth was prevented from studying sciences when he reached 10th grade, because it was thought too “dangerous” for a bl
39、ind student. Not wanting to give up, Srikanth took legal action and became the first blind student in the country allowed to study sciences.Late, after graduating from the Massachusetts Institute of Technology, Srikanth set up Bollant Industries in 2012.For just four years, it has become a powerhous
40、e with over 450 employees,70% of whom are physically challenged.Being disabled doesn t mean being unable. “If the world looks at me and says, Srikanth, you can do nothing, I will look back at the world and say I can do anything.” the young man says.24. Why was Srikanth sent to a special school?A. Hi
41、s parents became richer than before.B. He could be treated equally there.C. This school was free for disabled students.D. He was sent away by the regular school.25. What can we know about Srikanth from the text?A. He was born in a poor village.B. He cared about disabled people.C. His parents were st
42、rict with him in his study.D. He was loved by the villagers when he was young.26. What words can best describe Srikanth?A. Intelligent and determined.B. Active and honest.C. Patient and careful.D. Kind but stubborn.27. What can be the best title for the text?A. Chances Are EverywhereB. No Challenges
43、, No SuccessC. Big Dream Makes a DifferenceD. Disability Doesnt Mean Being Unable【答案】24. B 25. B 26. A 27. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。出生在印度一个村庄的Srikanth Bolla出生时就是盲人,虽然那里的人都认为残疾人没用,但是他的父母没有放弃他,反而努力培养他,最终他2012年毕业后,成立了以残疾人为主的Bollant产业。【24题详解】推理判断题。由文中的“Unfortunately, the students and teachers didnt quite like h
44、im because of his disability. As a result, the young boy was largely ignored and often spent the entire day alone. Concerned this would hold back Srikanth s development, his family decided to send him to a special school in Hyderabad.(不幸的是,因为他的残疾,那里的老师和学生们不怎么喜欢他。他经常被忽略一个人孤单的呆一天。担心这种情况会阻碍他的发展,他的父母决定把
45、他送到Hyderabad的一个特殊学校)”可推知,在特殊学校,Srikanth Bolla可得到公平的对待。故选B。【25题详解】推理判断题。由文中的“For just four years, it has become a powerhouse with over 450 employees,70% of whom are physically challenged.(仅仅四年的时间,他的公司变成了拥有450名员工的大公司,70%的员工是身体残疾的)”可知,Srikanth Bolla是关心残疾人的。故选B。【26题详解】推理判断题。根据文中的“Sure enough, the young
46、boy soon rose to the top of his class, earning awards in speech and debate competitions(当然的是,这个年青的男孩很快在班级中取得最好的成绩,并在演讲比赛与辩论赛中赢得奖励)”可知,Srikanth Bolla是很聪明的(intelligent)。由文中的“But Srikanth was prevented from studying sciences when he reached 10th grade, because it was thought too “dangerous” for a blind
47、 student. Not wanting to give up, Srikanth took legal action and became the first blind student in the country allowed to study sciences(Srikanth Bolla上十年级的时候,由于担心太危险,不被允许商科学课。他不放弃,运用法律手段成为了国内第一个上科学课的盲人学生)”可知,Srikanth Bolla是很意志坚定的(determined)。故选A。【27题详解】主旨大意题。这是一篇记叙文,主旨大意需结合全文内容考虑。文章一开始讲述Srikanth Bo
48、lla出生地的人认为盲人是无用的,文章中间段落讲述他父母对他的培养以及他自己的努力,最终没有让父母失望,还成立了自己的公司。所以本文主要讲“残疾并不意味着无能”,故选D。【点睛】主旨大意题是篇章阅读一个主要的考察方式,标题题(best title)是其一个典型的考点,也是高考阅读中每年的必考题。主旨大意题解题技巧是不要被文章细节所干扰。一般有两种方式解题:一是看首尾段,根据首尾段内容总结主题思想;二是看每段段首句,根据所有段首句总结主题思想。本题中的第四题就是小标题题,由于这是一篇记叙文,我们要考虑时间的开始与结尾。文章开始是描写当地人认为残疾人无用的思想,文章最后描述参加人取得的成功,所以结
49、合开始结尾就可以总结出本文主题:残疾人并不意味着无能。这样就可以选出正确答案。CJacob and Wilhelm Grimm were two young men from Germany who loved a good story. As university students, they became interested in folktalestraditional stories that people memorized and told again and again. They began to collect traditional folktales from stor
50、ytellers all over Germany. Many were similar to stories told in France, Italy, Japan, and other countries. Between 1812 and 1814, the brothers published two books in German.These included stories like Hansel and Gretel and Little Red Riding Hood.Despite the fact that Jacob and Wilhelm Grimm are ofte
51、n associated with Snow White and Rapunzel, the brothers didnt actually write any of those stories. In fact, the stories existed long before the two men were born in Germany in the mid 1780s. The fairy tales, in fact, were part of a rich oral traditionpassed down from generation to generation, often
52、by women seeking to pass the time during household chores. In 1812, Jacob and Wilhelm published the stories as part of a collection titled Nursery and Household Tales, or what is now known as Grimms Fairy Tales.The Grimm brothers tales were about traditional life and beliefs. For example, forests ar
53、e common in Germany, and this image often appears in the Grimms stories. In the past, many people believed forests were dangerous places. In the Grimms stories, a forest is the home of evil witches, talking animals, and other magical beings.Although most people today think of these stories as fairy
54、tales for children, the brothers first wrote them for adults. Many of their early tales were dark and a little scary. Later, the brothers changed the text of some of the original stories. They softened many of the tales and added drawings. This made them more appropriate(合适的) for children. Like the
55、early tales, though, each story still has a moral: work hard, be good, and listen to your parents.Actually, university-trained philologists (语言学者) and librarians, Jacob and Wilhelm Grimm published more than fairy tales. They wrote books about mythology, and published scholarly works on linguistics a
56、nd medieval studies.28. What is the main purpose of the reading?A. To compare the Grimms stories to modern childrens stores.B. To explain why storytelling is important in Germany.C. To examine two of the Grimms fairy tales.D. To give information about the Grimm brothers and their stories.29. Which o
57、f these statements is true about the Grimm brothers?A. They invented the fairy tales in their books.B. They wrote their books in different languages.C. They became interested in folktales as students.D. They traveled to many countries to collect stories.30. Which of the following best explains “mora
58、l” underlined in Paragraph 4 ?A. interestB. textC. storyD. message31. What do we know about the Grimms stories?A. The later stories had morals, like the early ones.B. The early stories were written for children.C. The early stories had a lot of drawings.D. The later stories reflected German life, bu
59、t the early ones didnt.【答案】28. D 29. C 30. D 31. A【解析】【分析】这是一篇说明文,文章介绍了格林兄弟及其作品。【28题详解】主旨大意题。通读全文,特别是根据第一段Jacob and Wilhelm Grimm were two young men from Germany who loved a good story. As university students,they became interested in folktalestraditional stories that people memorized and told again
60、 and again. They began to collect traditional folktales from storytellers all over Germany.(雅各布格林和威廉格林是两个来自德国的年轻人,他们喜欢听好听的故事。作为大学生,他们开始对民间故事感兴趣人们反复记忆和讲述的传统故事。他们开始从德国各地的说书人那里收集传统民间故事。)以及下文可知,文章主要介绍了格林兄弟及其作品。故选D。【29题详解】细节理解题。由文章第一段第一句话As university students,they became interested in folktales-traditio
61、nal stories可知,当他们还是学生时候,就对民间故事非常感兴趣。故选C。【30题详解】词义猜测题。根据上文可知,格林童话和早期民间故事一样,教人们努力,善良,听爸妈的话这样的道德寓意,所以只有D项表示传达了这个意思。【31题详解】细节理解题。根据第4段Like the early tales, though, each story still has a moral: work hard, be good, and listen to your parents.可知,格林童话的故事和早期一样,都有寓意。故选A。DFairs and theme parks never seem to l
62、ose their attraction. My kids love them as much as I do. Not everyone will agree with me though. My wife is terrified of anything more exciting than the merrygoround. So why do I love Blackpools Big One while she goes white on hearing the word “rollercoaster(过山车)”?According to psychologists, it come
63、s down to something called a “Type T” personality. Type Ts are thrillseekers who welcome the uncertainty of activities that most people would find hairraising. It seems some of us enjoy the physical sensations associated with fear: the adrenaline(肾上腺素) rush and the beating heart. Scary rides make us
64、 feel alive. Terrifying experiences encourage a sense of excitement once were back on solid ground though we only enjoy them, experts say, when were within a “protective frame” that assures us that deep down, were still safe. Recent research has found certain genes(基因) which may be responsible for t
65、hose of us with Type T personalities. Biochemists have separated a gene called DRD4 which seems more common in rollercoaster lovers like me. New technologies have allowed engineers to design coasters that change speeds quickly, shoot up hundreds of feet into the air and make all sorts of twists. Res
66、earch suggests that extreme fairground rides tend to appeal particularly to those of us who lead stressful, structured or controlled lives. Its certainly true that roller coasters are a way of breaking out of the humdrum(乏味的) expectations of everyday life. Theme parks allow us to act like children a
67、gain, to experience true excitement and behave a little wildly. Where else as an adult can you scream at the top of your lungs and throw your arms in the air without being sent for psychological evaluation?If youre looking for a great place this summer where you can get in touch with your inner risk
68、taker, head for the nearest theme park. Its a scream!32. What can we learn about the authors wife?A. She gets excited easily.B. She fears extreme rides.C. She loves Blackpools Big One.D. She rarely disagrees with the author.33. What do people with Type T personalities tend to do?A. Put their lives a
69、t risk.B. Stay energetic all the time.C. Avoid the “protective frame”.D. Enjoy adventurous experiences.34. What has recent research revealed about the Type T personality?A. It is genetically determined.B. It is common among people.C. It is caused by living separately.D. It is a result of a physical
70、disorder.35. Whats the main reason why the author appreciates extreme fairground rides?A. They help relieve stress.B. They are technologically designed.C. They contribute to parentkid relationships.D. They are a replacement for psychological evaluation.【答案】32. B 33. D 34. A 35. A【解析】【分析】这是一篇说明文。心理学家
71、认为,T型人格的人的喜欢追求刺激,喜欢一些冒险的活动,最近的研究发现,某些基因可能与我们这些T型性格的人有关。研究表明,游乐场里的极限游乐设施对这些压力大、生活循规蹈矩或者受生活束缚的人更有吸引力。所以如果寻求刺激,可以去主题公园。【32题详解】推理判断题。根据第一段中的“My wife is terrified of anything more exciting than the merry goround.”可知,游乐场除旋转木马外,其他项目都让作者的妻子觉得害怕。由此判断出,作者的妻子害怕极限运动。故选B项。【33题详解】细节理解题。根据第二段中的“Type Ts are thrill
72、seekers who welcome the uncertainty of activities that most people would find hairraising.”可知,T型人格的人喜欢寻求刺激。所以T型人格的人喜欢冒险经历。故选D项。【34题详解】细节理解题。根据第三段“Recent research has found certain genes(基因) which may be responsible for those of us with Type T personalities.”可知,最近的研究发现,某些基因可能与我们这些T型性格的人有关。所以T型人格由基因决定
73、。故选A项。【35题详解】推理判断题。根据倒数第二段第二、三句“Research suggests that extreme fairground rides tend to appeal particularly to those of us who lead stressful, structured or controlled lives. Its certainly true that roller coasters are a way of breaking out of the humdrum(乏味的) expectations of everyday life.”可知,研究表明,
74、生活压力大、受生活束缚的人更喜欢游乐场比较刺激的项目。作者对此表示认同,所以作者欣赏露天游乐场的主要原因是它们有助于缓解压力。故选A项。第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Have you ever wondered what you can do visiting Disney in Florida? There are two activity possibilities associated with Disney in Florida._36_, and the other is
75、 Disney Cruise Line, docked in Cape Canaveral on the Atlantic Coast. This article provides some ideas to help you out. Choose when you want to go. Disney recommends going during the spring and fall. The best times to go to Walt Disney World are: Mid-November through mid-December (except the week of
76、Thanksgiving). The weather is usually cool but pleasant, the holiday decorations are up, special events are running, and the attendance is usually moderate. Expect crowds on Saturdays, especially at the Magic Kingdom. _37_, but this doesnt necessarily translate into huge crowds during early December
77、.Second week of January through mid-February. Its cool (sometimes even a bit cold) at this time of year. _38_ However, some rides will be closed at this time of year. The first week of January can be busy due to extended holiday vacations and the Walt Disney World Marathon. Avoid any holiday weekend
78、s. First three weeks of May _39_ Crowds and hotel prices are moderate. Memorial Day weekend will be more crowded, but often not as bad as you might expect._40_ It will be extremely hot, and this is peak hurricane season. Plan on taking afternoons off and visiting water parks. Crowds are low. Off-sit
79、e hotels usually have their rock-bottom deals during this period, and Disney has offered “free dining” packages in this time frame each year since 2005.A. One is Walt Disney World in OrlandoB. so many tourists go there to enjoy themselvesC. Disneys resorts typically fill up early for all of December
80、D. The weather is warm in May, and usually not unbearably so.E. Make a decision on what you want when visiting Florida Disney.F. This is one of the least busy times of year and hotel prices are lower.G. Late August and entire month of September (even Labor Day weekend).【答案】36. A 37. C 38. F 39. D 40
81、. G【解析】【分析】本文是一篇说明文。你想知道你在佛罗里达迪士尼乐园能做什么吗?你知道什么时间去参观最合适吗?本文给出了一些建议。【36题详解】根据下文的 “and the other is Disney Cruise Line ”(另一条是迪斯尼游轮)可知,A 项(一个是奥兰多的华特迪士尼世界。)中的One is 可以和下文构成 one.the other.结构。故正确答案为 A。【37题详解】根据下文的 but this doesnt necessarily translate into huge crowds during early December (但这并不一定会导致12月初出现
82、大量人群)可知, C 项(迪士尼的度假区通常在12月很早就人满为患。)中的 December 和下文构成同词复现。故正确答案为 C。【38题详解】根据下文的 “However, some rides will be closed at this time of year.” (然而,一些游乐设施将在每年的这个时候关闭。)可知,这个时间去参观的人比较少, 且酒店价格便宜,但一些骑乘项目是关闭的。因此,F 项(这是一年中最不繁忙的时候,酒店的价格也比较低。)符合语境。与下文为转折关系。故正确答案为F。【39题详解】根据前面的 “First three weeks of May.” 可知,下文提到的
83、应该是这个时节的天气, 所以选D 项(五月的天气是温暖的,而且通常是可以忍受的。)符合语境。故正确答案为 D。【40题详解】根据下文的 “It will be extremely hot, and this is peak hurricane season.” (天气将会非常炎热,而且现在是飓风的高峰期。)可知,上文应该提到的是最热的季节,8,9月份一般为最热的月份,选项G (8月下旬和整个9月(甚至劳动节周末)。)总领本段。故正确答案为 G。第三部分 语言知识运用(共两节,满分 30 分)第一节 完形填空(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、
84、B、C 和D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Kipps been working as a UPS delivery man for 28 years. He_41_ what he does. “Its not merely a job. Its an extension of my life,” he says.With the COVID-19 keeping so many at home, the demand for _42_ has skyrocketed, giving Kipp opportunities to make even stro
85、nger relationships with those on his route.Kipp makes frequent _43_ at the home of Max, a 14-year-old boy with autism (自闭症) who _44_ the visits from Kipp and sees Kipp as his hero.For several years, Max has always _45_ for Halloween as a UPS delivery man. And as the 2020 Halloween approached, Kipp h
86、ad a deep _46_ to give a special surprise to his biggest _47_!He showed up at Maxs house with a big box, in which were all kinds of UPS branded gear (装备): a (n) _48_ uniform, a hat, a vest, gloves and Maxs very own toy UPS truck.“Max wants to be a UPS man, so why not just _49_ him?” Kipp says.The _5
87、0_ from overjoyed Max was priceless. He was smiling from ear to ear, which is _51_ for the boy with autism.People dont always _52_ those who process the world differently. So Maxs family is grateful for the time Kipp _53_ takes out of his day to _54_ with Max. “Kipps thoughtfulness means the world t
88、o my son,” Maxs mother said.However small, any act of kindness can have a huge impact. So never _55_ the difference you can make.41. A. keeps track ofB. plays safe withC. has enough ofD. takes pride in42. A. examinationsB. deliveriesC. treatmentsD. appointments43. A. requestsB. surveysC. stopsD. enc
89、ounters44. A. rejectsB. treasuresC. imaginesD. ignores45. A. dressed upB. tried outC. stayed upD. shown off46. A. needB. moodC. desireD. concern47. A. friendB. patientC. customerD. fan48. A. newly-inventedB. specially-madeC. old-fashionedD. high-priced49. A. convinceB. appreciateC. recommendD. encou
90、rage50. A. reactionB. impressionC. memoryD. curiosity51. A. rareB. funnyC. commonD. impossible52. A. forgiveB. remindC. acceptD. identify53. A. occasionallyB. eventuallyC. graduallyD. regularly54. A. discussB. cooperateC. interactD. compete55. A. recognizeB. underestimateC. emphasizeD. misunderstand
91、【答案】41. D 42. B 43. C 44. B 45. A 46. C 47. D 48. B 49. D 50. A 51. A 52. C 53. D 54. C 55. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了UPS送货员基普在COVID-19期间,在工作中,温暖了14岁自闭症男孩马克斯,以此告诉我们一个道理:无论善举多么微小,都会产生巨大的影响。【41题详解】考查动词短语辨析。句意:他为自己的工作感到自豪。A. keeps track of跟上的进展;B. plays safe with谨慎行事;C. has enough of有足够的;D. takes pride in以
92、为傲。由下文的“Its not merely a job. Its an extension of my life”可知,基普认为送货员不仅仅是一份工作,这是他生命的延伸,说明他喜爱这份工作并以此为傲。故选D项。【42题详解】考查名词词义辨析。句意:由于COVID-19让许多人待在家里,送货需求猛增,给了基普机会,与途中的人建立更牢固的关系。A. examinations考试;B. deliveries递送;C. treatments治疗;D. appointments约会。由上文的“With the COVID-19 keeping so many at home.”可知由于疫情,人们待在家
93、里,所以送货需求猛增。故选B项。【43题详解】考查名词词义辨析。句意:基普经常在马克斯的家中停留,马克斯是一个患有自闭症的14岁男孩,他珍视基普的来访,视基普为自己的英雄。A. requests要求;B. surveys调查;C. stops停留;D. encounters相遇。由上文的“Kipps been working as a UPS delivery man for 28 years.”和下文的“the visits from Kipp”及“So Maxs family is grateful for the time Kipp _13_ takes out of his day t
94、o _14_ with Max.”可知,基普是UPS的一位送货员,递送时,会拜访马克斯,抽出时间与马克斯互动,所以他在马克斯的家中停留了。故选C项。【44题详解】考查动词词义辨析。句意:基普经常在马克斯的家中停留,马克斯是一个患有自闭症的14岁男孩,他珍视基普的来访,视基普为自己的英雄。A. rejects反对;B. treasures珍视;C. imagines想象;D. ignores忽视。由下文的“sees Kipp as his hero”可知,马克斯视基普为自己的英雄,说明马克斯认为基普很重要,所以也会珍视基普的来访。故选B项。【45题详解】考查动词短语辨析。句意:几年来,马克斯在万
95、圣节总是打扮成一个UPS送货员。A. dressed up打扮;B. tried out试用;C. stayed up熬夜;D. shown off炫耀。根据“for Halloween as a UPS delivery man”可知,马克斯是一个患有自闭症14岁男孩,很喜欢UPS送货员基普,因此,在万圣节这个节日,自己打扮成一个UPS送货员。故选A项。【46题详解】考查名词词义辨析。句意:随着2020年万圣节的临近,基普有一个强烈的愿望,给他最大的粉丝一个特别的惊喜!A. need需要;B. mood情绪;C. desire愿望;D. concern担心。根据“to give a spec
96、ial surprise to his biggest 7!”可知基普想要给马克斯一个特别的惊喜,这是一个强烈的愿望。故选C项。【47题详解】考查名词词义辨析。句意:随着2020年万圣节临近,基普有一个强烈的愿望,给他最大的粉丝一个特别的惊喜!A. friend朋友;B. patient病人;C. customer顾客;D. fan粉丝。由上文语境可知,马克斯视UPS送货员基普为自己的英雄,还在万圣节把自己打扮成一个UPS送货员,说明马克斯是UPS送货员基普的超级粉丝。故选D项。【48题详解】考查形容词词义辨析。句意:他带着一个大箱子出现在马克斯家里,里面装着各种UPS品牌的装备:特制的制服、
97、帽子、背心、手套和马克斯自己的玩具UPS卡车。A. newly-invented新发明的;B. specially-made特制的;C. old-fashioned陈旧的;D. high-priced昂贵的。由上文的“in which were all kinds of UPS branded gear (装备)”可知,箱子里面装着各种UPS品牌的装备,各种装备都是UPS品牌的,说明这些装备是特制的。故选B项。49题详解】考查动词词义辨析。句意:“马克斯想成为一个UPS的人,为什么不鼓励他呢?”基普说。A. convince说服;B. appreciate欣赏;C. recommend建议;D
98、. encourage鼓励。由上文语境可知,马克斯视UPS送货员基普为自己的英雄,所以在万圣节把自己打扮成一个UPS送货员,说明他想要成为UPS送货员,而基普送各种UPS品牌的装备给马克斯,也是间接地鼓励马克斯,认可马克斯的想法。故选D项。【50题详解】考查名词词义辨析。句意:欣喜若狂的马克斯的反应是无价的。A. reaction反应;B. impression印象;C. memory记忆;D. curiosity好奇心。由上文语境和下文的“overjoyed Max”可知,基普在万圣节给了马克斯一份特别的惊喜(各种UPS品牌的装备),马克斯欣喜若狂,这是他收到惊喜的反应。故选A项。【51题详
99、解】考查形容词词义辨析。句意:他笑得合不拢嘴,这对自闭症男孩来说很少见。A. rare稀有的;B. funny有趣的;C. common共同的;D. impossible不可能的。由本处的“He was smiling from ear to ear, which is _11_ for the boy with autism.”,结合常识可知,自闭症孩子活在自己的世界里,不给予外部世界反应,因此马克斯的欣喜若狂是很少见的。故选A项。【52题详解】考查动词词义辨析。句意:人们并不总是接受那些以不同方式处理世界的人。A. forgive原谅;B. remind提醒;C. accept接受;D.
100、identify确认。由上文语境和常识可知,马克斯是一个患有自闭症的14岁男孩,自闭症孩子活在自己的世界里,不给予外部世界反应,人们一般并不接受和理解这些孩子的行为。故选C项。【53题详解】考查副词词义辨析。句意:因此,马克斯的家人很感激基普经常抽出时间与麦克斯互动。A. occasionally偶尔地;B. eventually最后;C. gradually渐渐地;D. regularly经常。由上文的“Kipp makes frequent _3_ at the home of Max”和“the visits from Kipp”可知,基普经常在马克斯的家中停留,经常抽出时间与麦克斯互动
101、。故选D项。【54题详解】考查动词词义辨析。句意:因此,麦克斯的家人很感激基普经常抽出时间与马克斯互动。A. discuss讨论;B. cooperate合作;C. interact互动;D. compete比赛。由上文的“giving Kipp opportunities to make even stronger relationships with those on his route”,“Kipp makes frequent _3_ at the home of Max”和“sees Kipp as his hero”可知,基普在递送时,会与途中的人建立更牢固的关系,而基普经常在自闭
102、症孩子马克斯的家中停留,使得马克斯视他为自己的英雄,说明基普在马克斯家中停留时会与马克斯互动,所以马克斯很喜欢基普。故选C项。【55题详解】考查动词词义辨析。句意:所以永远不要低估你能带来的不同。A. recognize认出;B. underestimate低估;C. emphasize强调;D. misunderstand误解。由上文的“However small, any act of kindness can have a huge impact.”可知,无论善举多么微小,都会产生巨大的影响,说明小行动也有大力量,基普经常与自闭症孩子马克斯互动,在基普看来是件小事,但这事对马克斯的影响是
103、巨大的,所以我们不能低估/小看自己做的事情带来的影响。故选B项。第二节 语法填空(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。One of the unforgettable cultural events to Chinese people in the year 2016 was probably that the “ 24 Solar Terms” _56_ (recognize) as a World Intangible Cultural Heritage (世界非物质文化遗产 ). The “24 Sola
104、r Terms” is also known as the fifth great_57_(invent) of China, coming after paper-making, printing, gunpowder and compass.It shows _58_ ancient wisdom of dividing time based on the suns position. Among the 24 terms, the “Start of Spring” “Start of Summer” “Start of Autumn” and “Start of Winter” div
105、ide a year into four seasons, each of_59_is divided into six solar terms. In old days, they are important_60_ (instruction) for the agricultural production as well as peoples daily lives. Even today, many farmers still rely_61_them to decide what they should do in the fields.From generation to gener
106、ation, it appears that the “24 Solar Terms” has been a part of peoples life, but there is still a long way to go_62_(protect) the cultural heritage from disappearing._63_ (fortunate), many young people have involved _64_(they) in giving new life to the ancient culture. So far, measures like taking p
107、hotos, drawing pictures or_65_(write) essays about it have been adopted. It is only through our efforts that Chinese culture and Chinese history can have longer and stronger life.【答案】56. was recognized 57. invention 58. the 59. which 60. instructions 61. on #upon 62. to protect 63. Fortunately 64. t
108、hemselves 65. writing【解析】【分析】这是一篇说明文。主要讲述二十四节气被列入世界非物质文化遗产名录。【56题详解】考查时态和语态。句意:2016年中国最难忘的文化事件之一就是二十四节气被列入世界非物质文化遗产。分析句子结构可知,空格处应填谓语动词,根据所给时间状语2016年可知,应用一般过去时,且recognize与主语the “ 24 Solar Terms”之间的关系为被动,所以应填was recognized。故填was recognized。【57题详解】考查名词。句意:二十四节气被誉为中国的第五大发明,继造纸术,印刷术,火药和指南针之后。分析句子成分可知,空格处
109、应填名词单数形式,所以应填invention。故填invention。【58题详解】考查冠词。句意:它展示了中国人根据太阳的位置划分时间的古老智慧。分析句子成分可知,空格处应填冠词表示特指,所以应填定冠词the。故填the。【59题详解】考查定语从句。句意:在二十四节气中,立春,立夏,立冬,立秋把一年划分为四季,每一季度被划分为六个节气。分析句子成分可知,four seasons为先行词,空格处应填定语从句的关系词,根据空格前each of可知,应填which。故填which。【60题详解】考查名词。句意:在古代,他们是人们农业生产和日常生活的重要指导。instruction为可数名词,前面无
110、定冠词修饰,所以应使用复数instructions。故填instructions。【61题详解】考查介词。句意:甚至是如今,很多农民依然依赖他们来决定他们应该在田里干什么。rely on/upon表示“依赖”,分析句子结构可知,空格处应填介词on/upon。故填on/upon。【62题详解】考查非谓语动词。句意:一代传一代,似乎二十四节气已经成为了人们生活的一部分,但是保护文化遗产不会消失还有很长一段路要走。分析句子成分可知,空格处应填动词不定式作状语,所以应填to protect。故填to protect。【63题详解】考查副词。句意:幸运的是,很多年轻人已经参与到赋予古代文明新的生命的活动
111、中。分析句子成分可知,空格处应填副词作状语,放句首,首字母大写,所以应填Fortunately。故填Fortunately。【64题详解】考查代词。句意:幸运的是,很多年轻人已经参与到赋予古代文明新的生命的活动中。sb. involve oneself in doing sth.表示“使自己参与”,根据主语many young people可知,空格处应填反身代词themselves。故填themselves。【65题详解】考查非谓语动词。句意:迄今为止,很多措施已经被采用,例如拍照,画画,或者写关于它的文章。根据空格前or可知,空格处应与taking photos, drawing pict
112、ures并列作介词like的宾语,所以应填writing。故填writing。第四部分 写作(共两节,满分 40 分)第一节 (满分 15 分)66. 你校将举办一场中国传统美食制作大赛,邀请本校国际交换生(exchange student)参加。请你代表学生会根据以下要点写一则书面通知。内容要点:1. 目的和内容;2. 时间和地点;3. 期待踊跃参加。注意:1. 写作词数应为 80 左右;2. 请按如下格式在答题卡上的相应位置作答。Notice_The Students Union July 9th【答案】One possible version:NoticeTo experience Ch
113、inese culture, we will hold a contest to make traditional Chinese food in our school for exchange students.As scheduled, the contest will start in the school canteen at 3: 00 pm on May 14th. Through the activity, the exchange students will gain a lot. Not only can you learn how to make dumplings, Zo
114、ngzi, spring rolls and other Chinese traditional food but also you can enjoy the delicious food together.If you want to be part of it, please sign up for it before May 2d at our school website. Welcome your active participation!The Students union July 9th【解析】【分析】本篇文章是一则书面通知 。要求考生邀请考生所在学校国际交换生来参加学校将要
115、举办的中国传统美食制作大赛 ,要点包括活动目底和内容,时间及地点,希望大家踊跃参加 。【详解】1.词汇积累计划:planschedule获得:getgain餐厅:dining hallcanteen参加:joiningparticipation 2.句式拓展简单句变复合句原句:To experience Chinese culture, we will hold a contest to make traditional Chinese food in our school for exchange students.拓展句:To experience Chinese culture, we
116、will hold a contest,which aims to make traditional Chinese food in our school for exchange students.【点睛】高分句型1Not only can you learn how to make dumplings, Zongzi, spring rolls and other Chinese traditional food but also you can enjoy the delicious food together.(not onlybut also连接两个并列句子且使用了部分倒装)高分句型
117、2If you want to be part of it, please sign up for it before May 2d at our school website.(if引导条件状语从句)第二节 (满分 25 分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。It took place in a teachers family. One day, Ben was playing basketball in the living room after school, when he accidentally threw the ball at a
118、 vase sitting on the shelf. The vase dropped to the floor and a large piece broke off. What made Ben more upset was that the vase was not a common decoration but an antique, which was handed down through generations from the 18th century. It was also his mothers favourite possession. To cover his te
119、rrible action, the terrified boy glued the pieces together hastily and put the vase back to its place.As the mother herself dusted the vase every day, she naturally noticed the cracks(裂纹) that evening. To her surprise, the repair work was actually very good. At dinner time, she asked her boy if he b
120、roke the vase. Fearing punishment, the suddenly inspired boy said that a neighbours cat jumped in from the window and he couldnt drive it away no matter how hard he tried. It raced around the living room and finally knocked the vase off its shelf. His mother was quite clear that her son was lying, f
121、or all the windows were closed before she left for work each morning and opened after she returned. However, in the face of her sons nervous eyes and the suspicious looks of the other family members. Bens mother remained calm. She realized she shouldnt just simply blame and punish her son for lying.
122、 She came up with another idea.Before going to bed, the boy found a note from his mother in his room, asking him to go to the study at once. The boy thought he would now be punished but, as he had already lied, he was determined to deny everything to the end, no matter how angry his mum became.In th
123、e study, calmly bathed in the light, his mothers face showed no sign of anger. On seeing her son push open the door and cautiously enter, she took a chocolate box out of a drawer and gave him one.注意:1.续写词数应为150左右The mother said, This chocolate is a reward for your imagination: a window-opening cat!”
124、_Now with some chocolates in hand, the boys bad attitude disappeared._【答案】The mother said,“This chocolate is a reward for your imagination - a window-opening cat!” Hearing her sincere appreciation, Ben flushed, lowered his head and muttered a thank-you. Surprisingly, the mother took out another choc
125、olate and pressed it into his hand.“This one is for the delicate repair work you did to the broken vase.”She also added that she was moved by how much the boy cherished the family possessions. At these hearty remarks, Ben felt a flow of shame through his veins, and had to duck his head even lower. T
126、he mother then calmly encouraged Ben to reward himself more chocolate for any other merits he had displayed in this event. He did as was told to, confessing that he was calm when facing the accident.Now with some chocolate in hand, the boys bad attitude disappeared.His palm and forehead sweating, ne
127、rvousness welled up inside him. After what seemed a long time, he looked up at his mother, admitted that it was not the cat but he that had broken the vase accidentally and asked for punishment.“Im sorry I lied to you, mum. Please take back the chocolate.” Feeling so ashamed, Ben couldnt hold back h
128、is tears. He opened his palm wide, ready to return the chocolate. To his surprise, however, his mother placed the whole bag of chocolate in his hand, smiling. “Honesty deserves the best reward, my dear.”【解析】【分析】本文以人物为线索展开,讲述了Ben不小心打碎花瓶,并对妈妈说谎是猫打碎的,妈妈并没有责备他,拿出巧克力诱导他做一个诚实的人,Ben最后说出了真相,得到了妈妈的奖励的故事。【详解】
129、1.段落续写:由第一段首句内容“妈妈说这个巧克力是你想象力的回报,一只从开着的窗子进来的猫!”可知,第一段可描写妈妈用奖励巧克力的方式诱导Ben承认自己打碎了花瓶。由第二段首句内容“现在手里拿着巧克力,男孩的沮丧的态度消失了。”可知,第二段可描写Ben良心不安,无法继续装作是猫打碎的花瓶,对妈妈坦白错误的经过。2.续写线索:奖励羞愧不安坦白奖励感悟3.词汇激活行为类奖励:reward/hearty remarks/encourage for坦白:admit/confess情绪类羞愧:lower his head/shame/be sorry for不安:palm and forehead sw
130、eating/nervousness【点睛】高分句型1.Hearing her sincere appreciation, Ben flushed, lowered his head and muttered a thank-you.(现在分词作伴随状语)高分句型2 She also added that she was moved by how much the boy cherished the family possessions.(that 引导的宾语从句)高分句型3 After what seemed a long time, he looked up at his mother, admitted that it was not the cat but he that had broken the vase accidentally and asked for punishment.(what引导的宾语从句、after引导时间状语从句以及强调句型)