收藏 分享(赏)

2021高考英语二轮专题复习 题型组合练(四)阅读综合练(Ⅳ)(含解析).doc

上传人:a**** 文档编号:525387 上传时间:2025-12-09 格式:DOC 页数:10 大小:65.50KB
下载 相关 举报
2021高考英语二轮专题复习 题型组合练(四)阅读综合练(Ⅳ)(含解析).doc_第1页
第1页 / 共10页
2021高考英语二轮专题复习 题型组合练(四)阅读综合练(Ⅳ)(含解析).doc_第2页
第2页 / 共10页
2021高考英语二轮专题复习 题型组合练(四)阅读综合练(Ⅳ)(含解析).doc_第3页
第3页 / 共10页
2021高考英语二轮专题复习 题型组合练(四)阅读综合练(Ⅳ)(含解析).doc_第4页
第4页 / 共10页
2021高考英语二轮专题复习 题型组合练(四)阅读综合练(Ⅳ)(含解析).doc_第5页
第5页 / 共10页
2021高考英语二轮专题复习 题型组合练(四)阅读综合练(Ⅳ)(含解析).doc_第6页
第6页 / 共10页
2021高考英语二轮专题复习 题型组合练(四)阅读综合练(Ⅳ)(含解析).doc_第7页
第7页 / 共10页
2021高考英语二轮专题复习 题型组合练(四)阅读综合练(Ⅳ)(含解析).doc_第8页
第8页 / 共10页
2021高考英语二轮专题复习 题型组合练(四)阅读综合练(Ⅳ)(含解析).doc_第9页
第9页 / 共10页
2021高考英语二轮专题复习 题型组合练(四)阅读综合练(Ⅳ)(含解析).doc_第10页
第10页 / 共10页
亲,该文档总共10页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、题型组合练(四)阅读综合练().阅读理解A(2020广东深圳高三统一测试)An increasing number of students worldwide are considering studying abroad.The application process varies from country to country.If youre looking for a university with a strong international outlook but feel swept over by all the application options,here is some

2、 guidance to get you started. UKInternational students must apply to universities in the UK through a system known as Ucas.This system allows students to apply to up to five universities with just one application.It costs 20 for a single choice or 25 for more than one choice. The application consist

3、s of a series of questions to determine the students schooling and predicted grades.The biggest part of the application form is the personal statement,in which applicants should describe their personal interests and related experiences. SwitzerlandSwitzerland has four official languages and is borde

4、red by five countries so it is no surprise that its universities are among the most international in the world.International applicants may need to take an entrance exam if they have a foreign school certificate,and must also prove that they have a good grasp of the French language,usually through t

5、aking a language exam.The full application costs 50 Swiss Francs for a holder of a Swiss diploma and 150 Swiss Francs for holders of foreign diplomas. CanadaInternational applicants have to write up a personal profile as part of their application,which is very similar to the personal statement requi

6、red for a UK university application.Students will also have to prove their Englishlanguage competencythere are nine ways to meet the English Language Admission Standard,which are listed on many university websites. SingaporeThe process of applying to a Singaporean university is very much alike,but o

7、verseas students may be delighted to find that the domestic applicants have to cover the same procedures:filling out an online application form and submit identification documents,supporting documents and an application fee of $ 20.1Which country requires international applicants to know French well

8、?AUK.BSwitzerland.CCanada. DSingapore.2What part of the application is similar between the UK and Canada?AThe application system. BThe number of universities.CThe application cost.DThe personal statement.3Whats special about the application process in Singapore?AApplicants need to pay a lot.BIt is m

9、uch simpler than elsewhere.CIts no different for native students. DThe competition is even more fierce.【语篇解读】文章介绍了学生在英国、瑞士等国家申请大学的过程以及这些国家的大学对于国际学生的要求,并比较了它们之间的不同之处。1解析:细节理解题。根据Switzerland部分的第二句话“International applicants may need to take an entrance exam if they have a foreign school certificate,and

10、 must also prove that they have a good grasp of the French language,usually through taking a language exam.”可知,瑞士的大学要求国际学生掌握法语。故选B。答案:B2解析:细节理解题。根据Canada部分的第一句话“International applicants have to write up a personal profile as part of their application,which is very similar to the personal statement r

11、equired for a UK university application.”可知,申请英国和加拿大的大学的国际学生都需要提交个人陈述。故选D。答案:D3解析:细节理解题。根据Singapore部分的第一句话“The process of applying to a Singaporean university is very much alike,but overseas students may be delighted to find that the domestic applicants have to cover the same procedures.”可知,新加坡大学的特别

12、之处是本国学生的申请流程和国际学生的申请流程没什么不同。故选C。答案:CB(2020成都第二次诊断)Author Walter Dean Myers died at the age of 76 after a brief illness.Walter Dean Myers was the author of more than 100 books for children and young adults and received many top awards. The prolific author was loved for his vivid description of the li

13、ves of AfricanAmerican children,and for writing books for young people that covered different subjects.“Myers has written about all those subjects with deep understanding and a hardwon,qualified sense of hope,”said Leonard SMarcus in 2008.He was born in 1937 and was adopted by Florence Dean and Herb

14、ert after his mother died while giving birth to his younger sister.They loved him very much and his mother read to him from a very young age.Reading pushed him to discover worlds beyond his landscape.He began writing at an early age.He wrote well in high school and an English teacher recognized this

15、 and advised him to keep on writing no matter what happened to him.“Its what you do,”she said.He dropped out of high school at 17 and joined the army.After finishing his service,he entered a dark period in his life.Myers began writing at night to pull himself through that miserable time.In an essay

16、published in The New York Times earlier this year,Myers described how a short story by James Arthur Baldwin helped change the course of his life.“I didnt love the story,but I was lifted by it,”he wrote,“for it took place in Harlem,and it was a story concerned with black people like those I knew.By h

17、umanizing the people who were like me,Baldwins story also humanized me.The story gave me a permission that I didnt know I needed,the permission to write about my own landscape,my own map.”“I write books or the troubled boy I once was,”he wrote,“and for the boy who lives within me still.”4What does t

18、he second paragraph mainly talk about?AHow popular Myers was.BHow Myers became successful.CWhat makes Myers works popular.DWhat people think of Myers works.5Who discovered Myers writing talent?AJames Arthur Baldwin.BHis mother.CLeonard SMarcus.DOne of his teachers.6What does the underlined word“prol

19、ific” in Paragraph 2 probably mean?AProductive. BUnfortunate.CConservative. DHumorous.7Why was the short story by James Arthur Baldwin so important for Myers?AIt helped him survive the dark period.BIt inspired him to pursue his writing career.CHe learned many writing techniques from it.DThe author o

20、f the story permitted him to write.【语篇解读】本文是一篇记叙文,主要介绍了美国著名作家Walter Dean Myers的生平。4解析:段落大意题。通读该段可知,该段首句“The prolific author.covered different subjects”为该段主题句,结合该段其他内容可知,这位多产的作家因其对非裔美国儿童生活的生动描述,以及为年轻人写的涉及不同话题的书籍而深受喜爱。由此可知,该段主要介绍了他的作品受欢迎的原因,故C项正确。答案:C5解析:细节理解题。根据第四段第二句可知,他在高中时写作就很好,一位英语老师认识到这一点并建议他无论发

21、生什么事都要坚持写下去。据此可知,他的写作天赋是他的一位英语老师发现的,故D项正确。答案:D6解析:词义猜测题。根据第一段第二句可知,Walter Dean Myers写了100多本儿童和年轻人读物,并获得了许多最高奖项。由此可推知,他是一位多产的作家。productive意为“多产的”,故A项正确。答案:A7解析:推理判断题。根据倒数第二段第一句中的“how a short story.the course of his life”以及最后一句可知,Baldwin写的故事鼓励了Myers追求他自己的写作事业,故B项正确。答案:BC(2020昆明高三复习诊断)Artificial intell

22、igence (AI) technology may soon be a useful tool for doctors.It may help them better understand and treat diseases like liver cancer in ways that were never before possible.Rishi Rawat,who teaches AI at the University of Southern California in Los Angeles,is part of a team of scientists researching

23、how AI and machine learning can more easily recognize cancerous growths in the liver.Rawat provides information about cancer cells to a computer.He says,“You can put the data into them and they will learn the patterns and the pattern recognition thats important for making decisions.”David Agus is an

24、other researcher.He believes that machines are not going to take the place of doctors.“Computers will not treat patients,but they will help make certain decisions and look for things that the human brain cant recognize by itself.”Once a confirmed cancerous growth is removed,doctors still have to tre

25、at the patient to reduce the risk of cancer returning.The form of treatment depends on the kind of cancer.Nowadays,researchers take a thin piece of tissue(组织),put it on a small piece of glass and add color to see the cells better.That process could take days or even longer.Scientists say artificial

26、intelligence can do something better than just count cells.Through machine learning,it can recognize complex patterns or structures,and learn how the cells are organized. The hope is that machines will soon be able to make a quick identification of cancer that is free of human mistakes.Agus says the

27、 process could be done for almost no cost in the developing world and that having a large amount of information about patients is important for a machine to effectively do its job in medicine. The researchers of the university are now only studying liver cancer.But doctors predict artificial intelli

28、gence will one day make a difference in all forms of cancer.8What can AI do with the help of the information provided by the researchers?ARecognize cancer patterns. BTreat liver cancer. CCollect useful information. DStore cancerous cells.9What can we learn about AI?AIt will be able to replace doctor

29、s.BPatients are unlikely to be cancerous again with its help.CIt is making a difference in taking care of patients.DIt can recognize cancer more accurately.10Whats the authors attitude towards the future of AI?AOptimistic. BDoubtful.CCurious. DCold.11What is the best title for the text?AAI Is Used t

30、o Treat CancersBAI May Compete with DoctorsCAI May Make Doctors BetterDAI Is Better at Curing Cancers【语篇解读】人工智能有望帮助医生诊断和治疗癌症。8解析:细节理解题。根据第二段中的“He says,You can put the data into them and they will learn the patterns.making decisions.”可知,人工智能可以根据对其输入的数据来学习该模式,并进行癌症模式的识别。答案:A9解析:推理判断题。根据第四段最后一句“Through

31、 machine learning.are organized”可知,人工智能可以识别一些复杂的模式或结构,同时了解细胞是如何组成的。由此可推知,人工智能可以更精确地识别癌症。答案:D10解析:观点态度题。根据文章最后两段的内容可知,人工智能能够快速识别癌症,并且将应用到各种癌症之中。由此可推知,作者对人工智能的未来持乐观的态度。答案:A11解析:标题判断题。根据对文章的整体理解可推知,人工智能作为一种工具可以帮助医生更好地诊断和治疗癌症。答案:CD(2020泰安高三检测)In the land of the Sagas,it isnt Christmas if there isnt a fl

32、ood of books under the treeliterally. The Jolabokaflod,or Christmas Book Flood,is a muchloved tradition that has been celebrated in Iceland since 1945.Its a bit like Britains Super Thursday,when hundreds of hardbacks hit the shelves on the first Thursday of October,but much bigger:Twothirds of books

33、 in Iceland are published in November and December.Hundreds of new titles go on sale in bookshops and supermarkets at reduced prices,a Yuletide (圣诞季) custom that has also become vital for the publishing industrys survival. On Christmas Eve,Icelanders traditionally exchange books and spend the evenin

34、g reading booksperhaps curling up by the fireside with the latest crime novel by Arnaldur Indridason.Almost seven out of 10 Icelanders buy at least one book as a Christmas gift,according to the Icelandic Publishers Association.“Literature is very important in Iceland and it is,I guess,the art form t

35、hat is something the whole public can relate to,” said Sigrun Hrolfsdottir,an artist and mother of two children.Her daughter and son have already picked the books they want out of the Bokatidindi,an 80page catalog of novels,poetry and childrens books distributed free to all households. Icelands lite

36、rary tradition was born about 900 years ago with the Icelandic Sagas,widely seen as a gem in world literature and still studied in school by Icelandic children today.The Jolabokaflod started during World War ,when paper was one of the few things not rationed in Iceland.Because of this,Icelanders gav

37、e books as gifts while other commodities were in short supply,turning them into a country of bookaholics to this day,according to jolabokaflod,org.In fact,a 2013 study conducted at Bifrost University found that 50 percent of Icelanders read more than eight books a year and 93 percent read at least o

38、ne.12How do Icelandic people celebrate Christmas each year?AGiving books as gifts and reading.BPurchasing smaller gifts for children.CHolding large family parties on Christmas Eve.DComposing stories for family members.13Why does the author give the example of Sigrun Hrolfsdottir?ATo advertise Christ

39、mas Book Flood.BTo tell us how clever her two children are.CTo publicize the grand Christmas occasion in Iceland.DTo show the importance of reading in Icelandic culture.14What does the underlined word “gem” in the last paragraph most probably mean?AA fine tradition. BThe best work. CA great event. D

40、An important subject.15What does the last paragraph mainly talk about?AThe history of Iceland. BThe origin of the Jolabokaflod. CThe activities on Christmas Eve. DThe impact of the Jolabokaflod.【语篇解读】文章主要介绍了冰岛人钟爱的一项传统“圣诞书潮(Jolabokaflod)”。它起源于1945年,全国2/3的图书都集中在十一月和十二月发售。各地书店里、超市中,数百种新书全都折价促销。冰岛人习惯在圣诞

41、节前夜互赠图书作为礼物并一起在阅读中度过美好的圣诞节时光。这一圣诞节传统如今还关系到出版业的生死存亡。12解析:细节理解题。根据第三段中的“On Christmas Eve,Icelanders traditionally exchange books and spend the evening reading books.Almost seven out of 10 Icelanders buy at least one book as a Christmas gift.”可知,冰岛人通过赠送书籍作为礼物和读书来庆祝每年的圣诞节。故选A。答案:A13解析:推理判断题。根据第四段中的“Lite

42、rature is very important in Iceland and it is,I guess,the art form that is something the whole public can relate to, said Sigrun Hrolfsdottir,an artist and mother of two children.Her daughter and son have already picked the books.”可知,作者给出Sigrun Hrolfsdottir的例子是为了表明阅读在冰岛文化中的重要性。故选D。答案:D14解析:词义猜测题。根据画

43、线词所在句子“Icelands literary tradition was born about 900 years ago with the Icelandic Sagas,widely seen as a gem in world literature and still studied in school by Icelandic children today.”可知,冰岛的文学传统是在大约900年前伴随着冰岛萨迦诞生的,萨迦属于文学,至今仍然被冰岛的孩子学习。由此可知,画线词的意思为“最好的作品”。故选B。答案:B15解析:段落大意题。根据最后一段中的“The Jolabokaflo

44、d started during World War ,when paper was one of the few things not rationed in Iceland.Because of this,Icelanders gave books as gifts while other commodities were in short supply,turning them into a country of bookaholics to this day,according to jolabokaflod.org.”可知“圣诞书潮”开始于第二次世界大战期间,当时纸张是冰岛少数不限量

45、供应的东西之一,所以冰岛人在其他商品供应不足的时候把书作为礼物送给别人。由此可知,最后一段主要讲述的是“圣诞书潮”的起源。故选B。答案:B.阅读七选五(2020福建三校联考)Everyone complains.Even if you argue that you are the happiest person in the world,you still complain sometimes.Sometimes you complain without even realizing it,but rarely is it ever helpful._1_Here are some tips

46、to stop complaining and give up the negative thoughts. _2_When you find yourself thinking or saying a negative comment about something or someone,stop and force yourself to say something positive instead.Seek the help of a cheerful friend to change you when you complain and help you to see the posit

47、ive in the situation. Make a list of things you are grateful for.You often complain about the things you dont have without noticing those things you already have.Be grateful for what you have in your life because you are lucky simply for being yourselves._3_Learn to adapt to the changes.There are ma

48、ny things you cant change._4_Always find the positive side of each situation,regardless of however difficult the situation is.With parents and friends support,you can survive any life changes.Allow yourself to vent(发泄) your feelings every once in a while.Constantly ignoring negative thoughts could a

49、dd up.If you are really going through a rough time,dont be afraid to share your feelings with a close friend or family member or see a therapist. Find what makes you happy._5_Maybe it is time to make the hard decision to move on to another job or career.Uncover what your biggest complaints are about

50、 and see if you can change the situation to make you happy.Choose happiness,focus on the positive,and be kind always!AChange the way you think.BMake friends with positive people.CThe best and only thing you can do is to accept them.DAre you constantly complaining about your present job?ESometimes th

51、is list can be easy,full of hobbies you enjoy.FSo how can you manage to force yourselves to end complaining?GSet down things you are thankful for and youll see that you dont have any reason to complain.【语篇解读】本文主要介绍了停止抱怨的方法和策略。1解析:根据下文“Here are some tips to stop complaining and give up the negative t

52、houghts”可推知,空处应是表述如何停止抱怨,所以选用F选项。答案:F2解析:根据文章结构及空处所在位置可知,空处为本段的标题。根据下文“When you find yourself thinking.say something positive instead”并结合对本段的整体理解可知,本段主要讲的是改变思考方式,所以选用A选项。答案:A3解析:根据本段的标题Make a list of things you are grateful for,并结合对本段的整体理解可推知,G选项“把你所感激的事情写下来,然后你就会发现没有理由抱怨了”符合语境。答案:G4解析:根据上文“There are many things you cant change”,并结合下文“Always find the positive side.the situation is”可推知,在不能改变的情况下,接受并适应改变才是上策,与本段标题Learn to adapt to the changes呼应,所以选用C选项。答案:C5解析:根据下文“Maybe it is time to make the hard decision to move on to another job or career”并结合本文的关键词complain可推知,此处表示对自己的工作不满。所以选用D选项。答案:D

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1