收藏 分享(赏)

2021高考英语二轮专题复习 专题强化练(七)阅读理解之词义猜测题(含解析).doc

上传人:a**** 文档编号:525321 上传时间:2025-12-09 格式:DOC 页数:6 大小:51KB
下载 相关 举报
2021高考英语二轮专题复习 专题强化练(七)阅读理解之词义猜测题(含解析).doc_第1页
第1页 / 共6页
2021高考英语二轮专题复习 专题强化练(七)阅读理解之词义猜测题(含解析).doc_第2页
第2页 / 共6页
2021高考英语二轮专题复习 专题强化练(七)阅读理解之词义猜测题(含解析).doc_第3页
第3页 / 共6页
2021高考英语二轮专题复习 专题强化练(七)阅读理解之词义猜测题(含解析).doc_第4页
第4页 / 共6页
2021高考英语二轮专题复习 专题强化练(七)阅读理解之词义猜测题(含解析).doc_第5页
第5页 / 共6页
2021高考英语二轮专题复习 专题强化练(七)阅读理解之词义猜测题(含解析).doc_第6页
第6页 / 共6页
亲,该文档总共6页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、专题强化练(七)阅读理解之词义猜测题A(2020广东化州第一次模拟)Nature is like a great magician,performing wonders on Earth.One of them is the Amazon rainforest,the worlds largest and home to millions of plants and animals.Nicknamed “the lungs of our planet”,it generates about onefifth of Earths oxygen.However,this wonderful nat

2、ural wonder is currently in danger. Thousands of fires have broken out in Brazil,endangering much of the rainforest.These blazes have lasted several weeks and are believed to be the “most intense” in almost a decade,according to BBC News.The Amazon has seen a large number of fires in 2019.Between Ja

3、nuary and August,there were over 74,000 fires,the highest number since 2013,the BBC reported. Forest fires are common during the dry season,which runs from July to October.They are usually caused by natural events,such as lightning strikes.However,most of the fires this year are believed to be cause

4、d by farmers,who use fire as a traditional part of tropical agriculture to clean land,reported CNN. The disaster has raised concern around the world.The Amazon rainforest is important for preventing climate change,said the BBC,absorbing millions of tons of carbon annually.When trees are cut down or

5、burned,the rainforests capacity (能力) to absorb carbon is reduced. Brazilian climate expert Carlos Nobre told Reuters hes worried.If more than 20 percent of the ecosystem is destroyed,the Amazon rainforest could reach a tipping point (临界点) where the thick jungle will turn into a tropical savannah (大草

6、原). Nobre warned that it is not far off,with between 15 and 17 percent of the rainforest having already been destroyed. The Brazilian government has sent soldiers to fight the fires.Many people have offered their support and called for recovery efforts.For example,Tim Cook,CEO of Apple,said he wante

7、d to donate money and US Actor Leonardo DiCaprios environmental charity,Earth Alliance,created a donation fund to help deal with the crisis.The public are also encouraged to donate to charities concerned with rainforest preservation (保护)“Every little bit helps in a tragic situation like this,” comme

8、nted Gizmodo.1The underlined word “intense” in Para.2 probably means_AnaturalBfierceCcommon Dunexpected2What is the main cause of forest fires in the Amazon rainforest this year?ALightning strikes. BHot weather.CAgricultural activities.DGarbage left by tourists.3What was Nobre worried about in the a

9、rticle?AGlobal temperatures will rise.BThe Amazon rainforest is close to disappearing.CAnimals in the Amazon rainforest are under threat.DIt will take decades for the Amazon rainforest to recover.4What are the last two paragraphs mainly about?AWhat the Brazilian government has done to fight fires.BC

10、elebrities who care about rainforest preservation.CThe possible future of the Amazon rainforest.DEfforts made to save the Amazon rainforest.【语篇解读】这是一篇说明文。世界上最大的雨林亚马逊雨林,也是数百万动植物的家园,它被称为“地球的肺”,然而,这个奇妙的自然奇观目前正处于危险之中。火灾危及大片雨林。1解析:词义猜测题。根据上文“These blazes have lasted several weeks”可知,这些大火持续了几周,时间过长,在这十年内,

11、应该是“最凶猛的”。故选B。答案:B2解析:细节理解题。根据第四段“However,most of the fires this year are believed to be caused by farmers,who use fire as a traditional part of tropical agriculture to clean land”可知,今年大部分火灾被认为是由农民引起的,他们把火作为热带农业的传统来清洁土地。故选C。答案:C3解析:细节理解题。根据第六段“Brazilian climate expert Carlos Nobre told Reuters hes w

12、orried.If more than 20 percent of the ecosystem is destroyed,the Amazon rainforest could reach a “tipping point(临界点)”where the thick jungle will turn into a tropical savannah(大草原)”可知,卡洛斯诺布雷担心如果超过20%的生态系统被破坏,亚马逊雨林可能会达到一个“临界点”,茂密的丛林将变成热带大草原。所以他是担心雨林会灭绝,故选B。答案:B4解析:主旨大意题。根据最后两段中描述government,many people

13、,the public所做的贡献,可知,这都是为了保护雨林做的努力。故选D。答案:DB(2020山东烟台高三阶段性测试)Every year,the brightest young scientists from around the globe come together to participate in the worlds largest precollege science competition,the Intel International Science and Engineering Fair (ISEF). They demonstrate their knowledge

14、of science and engineering to improve the way we work and live.One of 2019s winners,Katie Lu,found a method for removing oil from water.This concept can also be applied to the removal of microplastics from our oceans as well. Here is what Katie told reporters:My experience at Intel ISEF was amazing!

15、I remember on judging day,walking the exhibit hall and looking at the people gathered outside waiting to get in.My teacher turned to me and said,“Thats the future right there.” It was so amazing to spend time with all of these participants who are going to do amazing things in the future. My scienti

16、fic career has taught me not to fear failure and not to be afraid to ask for help.Its really easy to be overwhelmed(挫败) and wonder if what youre doing is going to work out,but even if it doesnt,its OK!Always look on the positive side!A failure now doesnt mean youre a failure forever. Failure makes s

17、uccess feel earned when it comes.Also,asking for help is good when youre struggling.You learn how to do things a lot faster and more efficiently.Im shocked that some people are still skeptical about climate change.It is real,it is dangerous and it is one of the most important issues of our generatio

18、n. Reducing carbon emissions isnt a “should”;it is a “must” to continue living on the planet.Additionally,people arent really worried about their personal impact on the earth in terms of littering,overusing plastic or wasting resources.If we dont curb harmful human activity before its too late,it wi

19、ll be a problem that affects all humans,not just those that contribute.5What seems to concern Katie most?AOcean exploration.BThe overpopulation on the earth. CEnvironmental problems.DThe shortage of natural energy.6What can we learn from what Katies teacher said?ANo Intel ISEF,no future.BAll the tal

20、ents are at the Intel ISEF. CThe participants will make the future amazing.DKatie should try to do better than the other participants.7What does Paragraph 5 mainly tell us?AThe setbacks Katie experienced in her science. BThe relationship between failure and success. CSeeking help is a short cut to d

21、oing things well. DWhat Katie has gained from her scientific career.8What does the underlined word “curb” in the last paragraph most probably mean?APunish. BControl.CDeny. DMeasure. 【语篇解读】Katie是2019年英特尔国际科学与工程大奖赛(Intel ISEF)的获胜者之一。Katie发现了一种从水中去除油的方法,而这一概念也可用于从海洋中去除微塑料。同时,Katie呼吁人们要注意自己的行为对环境的影响。5解析

22、:推理判断题。根据第二段的内容及最后一段中的“Im shocked that some people are still skeptical about climate change.It is real,it is dangerous and it is one of the most important issues of our generation.”可知,Katie最关心的是环境问题。故选C。答案:C6解析:细节理解题。根据第四段中的“My teacher turned to me and said.Thats the future right there.It was so ama

23、zing to spend time with all of these participants who are going to do amazing things in the future.”可知,Katie认为花时间和所有这些参赛者在一起很棒,因为他们将来会做一些令人惊奇的事情。即参赛者将使未来充满惊喜。故选C。答案:C7解析:段落大意题。根据第五段中的“My scientific career has taught me not to fear failure and not to be afraid to ask for help.”可知,本段主要介绍的是Katie从其科学生涯中

24、学到的东西。故选D。答案:D8解析:词义猜测题。根据画线词后的“it will be a problem that affects all humans.”可知,此处表达的是在还不是太晚之前控制人类的有害活动。由此可知curb是“控制”的意思。故选B。答案:BC(2020陕西高三年级第二次联考)Have you ever caught yourself saying “I hate small talk!”the minute you walk into a party? If so,you might be an introvert(内向的人)Introverts hate to chat

25、about “small” subjects with people.They are fine when you talk oneonone but seem to get lost in the crowd when theres a group around.If youre talking to an introvert,you might find that your first few conversations go one of two ways.Either theyll seem to get bored and not say much or theyll seem to

26、 skate over small talk in favor of more indepth topics.What you need to know is that the introvert are not being rude.Its just that they dont like small talk.Heres why. Small talk serves as a gateway toward deeper conversations. Some introverts dont realize that small talk will actually help them ge

27、t to the bigger topics.You dont need to stay on small talk forever.However,sometimes introverts feel that even the short amount of time it takes to get into the real conversation is a waste of time.Small talk is very fast.Someone says something and this should be followed up with a quick response.Bu

28、t introverts like to chew on their words before saying them aloud.Before they answer,theyll mull over different thoughts. Small talk by its very nature invites more people to join in.The more people who join the conversation,the more the introvert will tend to step back.As a result,theyll be quiet.

29、Small talk is about throwing out subjects in the hope that one or more of them can be turned into a common point of interest.The listening involved with small talk is not indepth.The purpose is about listening “lightly” so you can figure out the right topics to spend some time on.Introverts tend to

30、be great listeners,but they use active listening rather than light listening.This makes them wonderful friends,but can also make it difficult for new people to understand why theyre so quiet.9How do introverts respond to a chat?AThey try to avoid it. BThey get excited about it.CThey give it their fu

31、ll attention.DThey focus on unimportant topics.10What do we know about small talk?AIt goes slowly.BIt costs people a lot of time.CIt contributes to deeper topics.DIt provides much useful information.11What does the underlined phrase“mull over” in Paragraph 3 probably mean?AGive up. BThink over.CWrit

32、e down. DForget about.12How can we become a good talker in small conversations?AFigure out the deep meaning of questions.BThink twice before answering questions.CTry to find shared topics.DBe a quiet listener.【语篇解读】文章介绍了内向的人不喜欢闲聊及其原因,引导我们正确地认识闲聊的作用并理解内向的人。9解析:细节理解题。根据第二段中的“Either theyll seem to get

33、bored and not say much or theyll seem to skate over small talk in favor of more indepth topics.”可知,性格内向者要么很厌烦不想多说,要么避免闲谈。故选A项。答案:A10解析:细节理解题。根据第三段中的“Small talk serves as a gateway.get to the bigger topics.”可知,闲聊有助于引出更深层次的话题。故选C项。答案:C11解析:词义猜测题。根据第三段中的“But introverts like to chew on their words before saying them aloud.”可知,内向的人喜欢在说话前仔细斟酌,也就是说,他们回答前会仔细考虑不同的想法。think over意为“认真考虑”,符合语境。故选B项。答案:B12解析:推理判断题。根据倒数第二段“Small talk is about.a common point of interest.”可知,想要成为一个健谈的人,需要找到共同的话题。故选C项。答案:C

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1