收藏 分享(赏)

山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc

上传人:a**** 文档编号:520737 上传时间:2025-12-09 格式:DOC 页数:24 大小:102KB
下载 相关 举报
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第1页
第1页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第2页
第2页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第3页
第3页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第4页
第4页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第5页
第5页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第6页
第6页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第7页
第7页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第8页
第8页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第9页
第9页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第10页
第10页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第11页
第11页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第12页
第12页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第13页
第13页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第14页
第14页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第15页
第15页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第16页
第16页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第17页
第17页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第18页
第18页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第19页
第19页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第20页
第20页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第21页
第21页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第22页
第22页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第23页
第23页 / 共24页
山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析).doc_第24页
第24页 / 共24页
亲,该文档总共24页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、山西省晋中市平遥中学2019-2020学年高一英语下学期在线学习质量检测试题(含解析)第二部分 阅读理解(共两节,满分60分)第一节 (共15小题;每小题3分,满分45分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项A、B、C、D中选出最佳选项。AThe dream to travel the world has always been in the mind of many. The national geographic and Discovery Channel videos are just not enough. You can only feel the excitement of expe

2、riencing all those fascinating wildlife, countryside or adventure tourism documentaries by traveling the world. Here are the best destination countries based on safety, culture, ease of transportation, and accommodation for single travelers in 2018.Bali Island, IndonesiaThe cheapest of all countries

3、 to visit. Living in a comfortable room, having three meals a day and a few beers for only 25 dollars per day! Accommodation and goods are cheap everywhere, especially when you move further to the north.ItalyLined with olive trees, hilltop towns, and wonderful beaches, Italy is one of the most sough

4、t-after destinations; Not forgetting the wine and wine-cooked barbecues. All the cities of Italy are always full of tourists all year around.VietnamVietnam suburbs or the city of Hanoi is just where you need to be. Amazing landscapes, friendly locals, cheap food and affordable services, Cab services

5、 are a mere 10 dollars or less compared to cab services in the States which can get as high as 30 dollars for a couple of blocks away.FranceYou dont talk of France without mentioning Eiffel tower. At night, it gives the most incredible view of France. Avoid the long lines to the tower and book your

6、trip earlier For Catholics or historians, the Notre Dame and its surroundings will attract you with its ancient mummified (制成木乃伊的) cats, while Les Invalides military museum has all types of the world war weapons.1. Which country will probably be your choice if you like beaches?A. Indonesia.B. Vietna

7、m.C. FranceD. Italy.2. What can you do in Bali Island?A. See mummified animals.B. Appreciate splendid scenery.C. Buy cheap things.D. Have wine-cooked barbecues.3. What can you infer from the text?A. You can take a taxi at only 25 dollars in Vietnam.B. You can see different kinds of weapons in France

8、.C. You can taste wine and barbecues from all over the world in Italy.D. You can spend only 10 dollars to have a comfortable day in Indonesia.【答案】1. D 2. C 3. B【解析】本文属于说明文,介绍了2018年最适宜单个旅行者旅行的地方,分别是巴厘岛、意大利、越南、法国。【1题详解】细节理解题。根据第三段Lined with olive trees, hilltop towns, and wonderful beaches, Italy is o

9、ne of the most sought-after destinations可知,意大利有很美妙的沙滩,橄榄树以及山顶小镇,故选D。【2题详解】细节理解题。根据第二段The cheapest of all countries to visit. Living in a comfortable room, having three meals a day and a few beers for only 25 dollars per day!可知,巴厘岛的消费是四个中最低的,一天只需要花费25美元,故选C。【3题详解】推理判断题。根据最后一段while Les Invalides milit

10、ary museum has all types of the world war weapons可知,法国的Les Invalides军事博物馆陈列着世界上各种各样的世界战争的武器,故选B。BThough sometimes we may lose our ability to do something we love, passions dont have to end. Suzelle Poole of Dallas, Texas is living proof of that. The 79-year-old has been dancing for more than seven d

11、ecades.Suzelle started ballet when she was just 7 years old, and her devotion only grew stronger as her talent increased in the following years. In fact, Suzelle was so talented that she went to perform all around the world! Like most professional ballerinas (芭蕾舞女),Suzelle expected a short-lived car

12、eer. “When I was about 26,1 knew I only had a few years left,”she said. Its simply the nature of the art form because the movements are so hard on peoples bodies. But Suzelles body didnt wear out at 26 or even 56! At one point, she broke her arm but she was dancing again by the following week.Nowada

13、ys she focuses on teaching the next generation of ballerinas at the Royale Ballet Dance Academy, where she and her students regularly perform for senior residents in assisted living facilities.Suzelle has become such an inspiration that CBS News reporter Steve Hartman and his 5-year-old daughter Mer

14、yl recently traveled to Dallas to interview her. Steves little girl couldnt wait to meet and dance with the woman she wants to become.During the interview, Suzelle shared a piece of wisdom: “Ballet helps everything,” she said. “If youre not feeling very well, you go to a ballet class, and you feel b

15、etter after.” Meryl nodded knowingly. She also added, “Ballet could always cheer me up whenever I feel depressed.”Its no wonder Suzelle has no plans to hang up her pointed shoes. Why would she give up something that brings her so much joy?4. Why did Suzelle at her 26 think her career would end soon?

16、A. The nature of the body didnt allow lasting performance.B. The audience didnt like her performance.C. She injured her arm in a training course.D. She had to look after her family.5. Why did Steve Hartman take his daughter Meryl to meet Suzelle?A. To help Meryl with her problems.B. To make Meryl ex

17、perience a reporters work.C. To inspire Meryl to pursue her dancing dream.D. To realise Meryls dream of dancing with famous people.6. In Suzelles opinion, ballet dance _.A benefits peoples mental healthB. should be taught at primary schoolC. is less attractive to the youngD. raises peoples interest

18、in art7. What does the underlined part in the last paragraph probably mean?A. Suzelle will go to find other joy of life.B. Suzelle will carry on her ballet career.C. Suzelle will put away her ballet shoes.D. Suzelle will devote herself to art teaching.【答案】4. A 5. C 6. A 7. B【解析】本文是记叙文,讲述了一个7旬芭蕾舞者追梦的

19、故事。【4题详解】推理判断题。根据第二段中“Its simply the nature of the art form because the movements are so hard on peoples bodies. ”可知,因为有些舞蹈动作对人的身体要求比较高,所以Suzelle在26岁的时候以为她的身体不适宜长期跳舞。因此可以推测,是人身体的特性不允许她长期跳舞,所以26岁时她以为自己的舞蹈生涯马上就会结束。故选A项。【5题详解】推理判断题。根据第四段中“Suzelle has become such an inspiration that CBS News reporter St

20、eve Hartman and his 5-year-old daughter Meryl recently traveled to Dallas to interview her.”可以推断,Suzelle 的故事激励了很多人,因此Steve Hartman带5岁的女儿去采访她,是想激励他的女儿追逐芭蕾舞梦想。故选C项。【6题详解】细节理解题。根据第5段Suzelle 在采访中所说的话“Ballet helps everything,” “If youre not feeling very well, you go to a ballet class, and you feel better

21、 after.”可知,Suzelle认为跳芭蕾舞有益于人们的心理健康。故选A项。【7题详解】词义猜测题。根据划线部分的后一句“Why would she give up something that brings her so much joy?”既然芭蕾舞给她带来了很多快乐,她不会放弃。因此可以推测,划线句的意思为“她打算继续她的芭蕾舞事业。”故选B项。CCamping is a good way to spend time along with your kids and to show them how wonderful nature can be. Through camping,

22、children can discover new things about nature, such as flowers, birds, and other small animals. Camping gives kids time to get away from all the electronics (电子) of todays culture. So it is necessary to plan exciting and enjoyable family camping trips with your children while they are young.When pla

23、nning your family camping trip, consider the activities your kids like: games, hiking, swimming, boating, bicycling, etc. Select a camping place that has some of the activities the kids are interested in. Meal planning is an important part of your camping trip. Plan the meals together, and kids love

24、 to choose what they want to eat.When starting to pack for your trip, let the kids pack their own items (物品) . Each person should have his/her own sleeping bag with a luggage (行李) bag to put it in. Personal items should be packed with their sleeping bags. Encourage the kids to put their items in a c

25、ertain place and always return it when they have finished using it.When you have arrived at your campsite, make all the camping activities a family activity, which will help children to realize how important team-work is. Everyone can have his/her own job sitting up the campsite. Meal time can be a

26、fun time. So let the older ones help with the cooking on your outdoor camping stove while the younger ones get the picnic table ready.8. Which of the following is the best place for a family camping?A. A place covered with forests.B. A place with a river and wild animals.C. A place where kids can fi

27、nd various foods they like.D. A place which provides many interesting activities.9. What does the author advise parents to do while planning a family camping trip?A. Encourage the children to take care of their own things.B. Keep the children away from animals.C. Take more food to meet the childrens

28、 need.D. Let the children learn by watching.10. When at the campground, it is necessary to _.A. allow the children to cookB. give children enough time to playC. make everyone have work to doD. keep the picnic table full of food11. For whom is the passage most probably written?A. TeachersB. Parents.C

29、. Kids.D. Teenagers.【答案】8. D 9. A 10. C 11. B【解析】本文是一篇议论文,论述了野营的好处,同时对野营提出了一些建议。【8题详解】细节理解题。根据第二段中的“When planning your family camping trip, consider the activities your kids like: games, hiking, swimming, boating, bicycling, etc. Select a camping place that has some of the activities the kids are in

30、terested in.”可知,在计划你的家庭野营旅行时,考虑孩子们能在那开展喜欢的活动:游戏、远足、游泳、划船、骑自行车等等。选择一个有孩子们感兴趣的活动的野营地。故选D。【9题详解】细节理解题。根据第三段“When starting to pack for your trip, let the kids pack their own items (物品) . Encourage the kids to put their items in a certain place and always return it when they have finished using it.”可知,要鼓

31、励孩子们打理好自己的物品。故选A。【10题详解】细节理解题。根据最后一段中的“When you have arrived at your campsite, make all the camping activities a family activity,Everyone can have his/her own job sitting up the campsite.”可知,在野营地的时候,有必要让每个人都有事可做,即让大家者参与进来。故选C。【11题详解】推理判断题。根据文中多处出现的“your kids”及“your family camping trip”可知可能是父母写的,故选B。

32、DFrom the first use of the rocket to carry satellites into space to the setting up of space stations, human beings have been putting great effort into space research And so far, we have achieved many successes But there are still numerous tasks in front of us and we should not stop trying to progres

33、sThe international space station (ISS) is an important step we should take in space exploration It is not only helpful but also essential It provides a proper space environment for many experiments that we have wanted to do for a long time It is also a base for the observations of the earth and the

34、universe It could also be an important base for later travel to the moon and Mars In a word, if we want to explore space more, the first thing we should do is to set up a space stationAs the space station costs a lot of money, it is hard for one country alone to establish one The USA seem to be the

35、only country that has the ability to build a space station alone, and it has tried to do so, but not very successful So it aggregated many other countries to work on it together Though it is still extremely expensive, it is much cheaper than doing it alone It is really a job that needs everyones eff

36、ort and will benefit everyoneLed by the US and Russia, the ISS is a joint project between six space agencies involving 16countries Called the greatest achievement in human cooperation, the ISS has come to the end of a tenyears hard work in construction China has applied for participation in (taking

37、part in) the project many times Unfortunately all the applications were rejected, which drove China onto the path of independent development As the Long March F/T1 carrier rocket blasted off (leave the ground) and successfully carried the Tiangong1into space on September 29, 2011, China takes a big

38、step toward its Space Station EraSome West media suggested that the successful launch of Tiangong1 would disturb the balance of global space power, raising concerns about China threat Chinas space project is not designed for military purpose but for developing space technology to explore space resou

39、rces and make use of them for mankinds wellbeing12. From Paragraph 2we learn that A. the necessity of building the international space station is not realized nowB. many experiments have been done in the international space stationC. the international space station is necessary for people to explore

40、 space moreD. people have traveled to Mars from the international space station13. Which of the following is NOT a reason for countries cooperation in building the international space station?A. That it requires a lot of moneyB. That it needs everyones effortC. That it will benefit every participati

41、ng countryD. That it is too far away from the earth14. The underlined word aggregated in Paragraph 3 can be replaced by A. unitedB. scoldedC. allowedD. forbade15. China wants to build its space station in order to A. break the balance of global space powerB. show that China can build space station a

42、loneC. raise international concerns about China threatD. make use of space peacefully for mankinds wellbeing【答案】12. C 13. D 14. A 15. D【解析】文章介绍了国际空间站的建设问题。【12题详解】段落大意题。根据第2段最后一句In a word, if we want to explore space more, the first thing we should do is to set up a space station可知要想探索太空,建空间站是必要的。【13

43、题详解】细节题。根据文章第三段可知ABC都是原因,只有D不是。【14题详解】猜测词义题。根据上文可知单独靠一个国家,建空间站是非常困难的,那么很多国家联合起来,一起建空间站。故A正确。【15题详解】细节题。根据文章最后三行Chinas space project is not designed for military (军事的) purpose but for developing space technology to explore space resources and make use of them for mankinds well-being.可知D正确。第二节(共5小题,每小

44、题3分,满分15分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Do you remember those times when your mother told you to avoid talking to strangers? But now youre not a child anymore. In fact, there are many advantages of talking to strangers.You can meet a really great person.Talking to a stranger is a good hab

45、it because you never know whom you may meet. _16_ You can also meet someone who will give you a chance to get your dream job._17_You have some opinion about different subjects and you know your friends and relatives points of view about them, too. But there are millions of other people who think dif

46、ferently and can give you unpredictable yet smart ideas that will broaden your horizons.You can improve your social skills._18_ Asking appropriate questions and attentive listening are two skills that many of us dont have. You can better these skills when talking to a stranger.You can offer someone

47、comfort.The thing youll definitely like about talking to strangers is that you can make someones day better. _19_ Praise people and they will think something pleasant about you. Having a sweet short dialogue is one of those perfect chances to make people cheerful.You can find the solutions you didnt

48、 know about.Talking to someone you dont know is all about finding out something you didnt know. You may have some problems that you cant solve for a long time. However, someone you suddenly meet can figure out the right solution you didnt even think about before. _20_A. It may be a help you needed t

49、o get a long time ago.B. You can expand your world view.C. You can meet a person who will become your best friend in future.D. Smile and people will smile in return.E. Whatever social skills you have, you can make them better when talking to strangers.F. You shouldnt miss these unexpected chances of

50、 meeting people.G. Why not speak to someone until your turn comes?【答案】16. C 17. B 18. E 19. D 20. A【解析】本文主要介绍了与陌生人交谈的好处,每一个小标题就是一个好处。因此,学生在解答七选五题型时,要注意小标题,这是解题的关键。【16题详解】You can meet a person who will become your best friend in future.根据本段标题“You can meet a really great person.”以及后面的“You can also mee

51、t someone who will give you a chance to get your dream job.”可知,前面谈论的是遇见一个“很棒”的人。C选项,“你可能遇见一个将来与你成为挚友的人”,符合语境,故选C.【17题详解】You can expand your world view.根据“there are millions of other people who think differently and can give you unpredictable yet smart ideas that will broaden your horizons.”可知,本段谈论的是

52、与陌生人交谈可能会给你意想不到的观点,开阔你的视野。作为本段标题,需要指出本段中心内容。B选项“You can expand your world view.”符合语境,故选B.【18题详解】Whatever social skills you have, you can make them better when talking to strangers.根据本段标题“You can improve your social skills.”可知,本段讨论的是“与陌生人交谈对提高社交技能的作用”。E选项“Whatever social skills you have, you can make

53、 them better when talking to strangers.”,“不管你有什么社交能力,你都能通过与陌生人交谈提高这一能力”,符合语境,故选E.【19题详解】 Smile and people will smile in return.本段的标题是“You can offer someone comfort.”,因此本段谈论的是,与陌生人交谈可以给他人安慰。D选项“Smile and people will smile in return.“给人微笑,他人也会报之微笑”,符合语境。故选D.【20题详解】It may be a help you needed to get a

54、long time ago.根据前面的“However, someone you suddenly meet can figure out the right solution you didnt even think about before.”可知,一个陌生人可能针对你问题找到一个你从没考虑过的解决方案。A选项“It may be a help you needed to get a long time ago.”,“这可能是你很早之前就需要的帮助”,承接上一句,符合语境,故选A.【名师点睛】七选五题型旨在考查学生对全文的整体理解和对信息辨析的能力。做此题时首先需要了解全文大意。这是一篇介

55、绍与陌生人交谈能带来哪些好处的文章,文章在结构上使用的是总分方式,每个小的标题就是接下来介绍的一个好处。如果在七选五题型中出现了小标题,学生要特别关注小标题的信息,这对解题特别有帮助。例如,第一小题,根据给出的小标题,“You can meet a really great person.”就可以选出正确的选项。根据小标题“You can improve your social skills.”也可以正确解答出第三小题。第三部分 英语知识运用(共两节,满分55分)第一节(共20题;每题2分,满分40分)阅读下面短文,从短文后面各题所给出的四个选项A, B, C和D四个选项中,选出可以填入空白处

56、的最佳选项。I had driven home to celebrate my 38th birthday with my mother. When I arrived, I found her _21_ proudly at the kitchen table, a chocolate cake and two boxes wrapped orange ribbon (丝带) in front of her. “Happy birthday!” she said, _22_ at the boxes. “Open them.”As she knows me _23_ than anyone,

57、 shed gotten me exactly what I wantedrunning clothes. I _24_ her and thanked her and proceeded(接着) to eat the cake.“Too many _25_,” I said, not really caring.“Youll run them off tomorrow,” Mom said.Many adult children with a parent suffering from _26_ memory will tell you there was one day that _27_

58、 to them that their relationship with their mother or father would be forever changed.For me that day _28_ two weeks later, when I drove back for another short _29_. I came upon exactly the same _30_: my mom sitting at the kitchen table; a chocolate cake resting next to two _31_ wrapped in curly rib

59、bon. The ribbon was green this time. That was the only _32_ “Happy birthday!” my mom said.I was totally _33_. “Whats going on?” I asked.Mom smiled. “Cant I celebrate my daughters birthday?”This was no _34_. This was real life, and since my mother clearly only wanted to make me _35_, I pushed aside m

60、y fear and fulfilled my role as the _36_ daughter. I hugged her, thanked her and _37_ the clothes I did not mention to her that wed done all this two _38_ ago.My house is her world now. My mother and I have the _39_ conversation roughly 10 times a day. _40_, I consider it a pleasure, because every m

61、inute is new for her.21. A. cookingB. sittingC. singingD. dancing22. A. shoutingB. runningC. staringD. gesturing23. A. earlierB. longerC. betterD. less24. A. paidB. huggedC. comfortedD. ignored25. A. caloriesB. presentsC. decorationsD. candles26. A. sadB. lastingC. failingD. past27. A. signaledB. ad

62、dedC. appealedD. contributed28. A. endedB. cameC. changedD. disappeared29. A. memoryB. birthdayC. partyD. visit30. A. dayB. ideaC. sceneD. celebration31. A. boxesB. bagsC. dressesD. hats32. A. colorB. choiceC. attractionD. difference33. A. movedB. confusedC. embarrassedD. excited34. A. pleasureB. tr

63、oubleC. trickD. end35. A. happyB. shockedC. puzzledD. upset36. A. friendlyB. successfulC. forgetfulD. grateful37. A. admiredB. washedC. declinedD. wrapped38. A. daysB. weeksC. monthsD. years39. A. previousB. annoyingC. onlyD. same40. A. ThereforeB. InsteadC. HoweverD. Moreover【答案】21. B 22. D 23. C 2

64、4. B 25. A 26. C 27. A 28. B 29. D 30. C 31. A 32. D 33. B 34. C 35. A 36. D 37. A 38. B 39. D 40. C【解析】分析】本文是一篇记叙文,作者的母亲在为作者精心筹备完38 岁的生日后不久患上了记忆障碍,记忆力减退,在两周后准备了同样的礼物为作者再次庆祝生日。面对生病的母亲,作者用实际行动回报母亲的爱。【21题详解】本题考查语境判断之逻辑关系和对应原文。句意:当我到达时,我发现她正得意地在餐桌前唱歌,一个巧克力蛋糕和两个盒子在她面前,用橙色的丝带包着。A. cooking烹饪,做饭;B. sitting

65、坐;C. singing唱歌;D. dancing跳舞。根据第六段中my mom sitting at the kitchen table作者对再次回家探望母亲时看到的情景的描述,可知母亲是在坐在餐桌旁,故选B。【22题详解】本题考查语境判断之逻辑关系。句意:当我到达时,我发现她正得意地在餐桌前唱歌,“生日快乐!”她指着盒子说。“打开。”A. shouting喊;B. running跑;C. staring分享;D. gesturing打手势。母亲在说“生日快乐!”的同时,应该是“用手指向”装礼物的盒子,并告诉作者“打开它们”,故选D。【23题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:因为她比任

66、何人都了解我,她给我买了我想要的东西运动服。A. earlier更早的/地;B. longer更长的;C. better更好的/地;D. less更少的/地。根据下文shed gotten me exactly what I wantedrunning clothes.可知,母亲买给“我”的礼物正是“我”想要的,可见母亲比任何人都“更了解我”。well可与know搭配,可表示程度,故选C。【24题详解】本题考查语境判断之逻辑关系。句意:我拥抱了她,谢谢她,然后开始吃蛋糕。A. paid支付;B. hugged拥抱;C. comforted安慰;D. ignored忽视。此处的hugged与后面

67、的thanked相呼应,表达了作者对母亲为她筹备生日的感激之情。故选B。【25题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:“卡路里太多了,”我说,其实并不在乎。A. calories卡路里;B. presents礼物;C. decorations装饰;D. candles蜡烛。根据母亲的答语Youll run them off tomorrow可知,此处作者说的是蛋糕中的卡路里。故选A。【26题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:许多成年子女的父母都患有记忆力衰退,他们会告诉你,会有那么一天示意着他们,他们与母亲或父亲的关系将永远改变。A. sad悲伤的;B. lasting持久的;C. f

68、ailing衰退的,下降的;D. past过去的。根据下文母亲忘记了已经给女儿过完生日,以及最后一段母亲可能每天跟作者说上十遍左右同样的对话,可看出母亲记忆力衰退。故选C。【27题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:许多成年子女父母都患有记忆力衰退,他们会告诉你,会有那么一天示意着他们,他们与母亲或父亲的关系将永远改变。A. signaled发信号;示意;B. added增加;C. appealed吸引,呼吁;D. contributed贡献,有助于。结合语境来看,可知是指会有那么一天,那一天的到来示意他们与父母的关系将永远发生变化。故选A。【28题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:

69、对我来说,那一天在两周后的一天到来了,那天我又开车回去做了一次短暂的拜访。A. ended结束;B. came来;C. changed改变,变化;D. disappeared消失。空前的that day指的就是上一段中提到的one day,这样一个日子在两周后到来了。故选B。【29题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:对我来说,那一天在两周后的一天到来了,那天我又开车回去做了一次短暂的拜访。A. memory记忆,记忆力;B. birthday生日;C. party宴会;D. visit参观,拜访。根据上下文判断,这里应该是作者再次回家看望母亲。故选D。【30题详解】本题考查语境判断之其他

70、线索。句意:我看到了完全相同的一幕:妈妈坐在厨房的桌子旁;一个巧克力蛋糕放在两个用卷带包裹的盒子旁边。A. day天,日子;B. idea观点,主意;C. scene场面,情景;D. celebration庆祝。作者这次到了母亲家看到了与生日那天同样的场景。选C。【31题详解】本题考查语境判断之逻辑关系和对应原文。句意:我看到了完全相同的一幕:妈妈坐在厨房的桌子旁;一个巧克力蛋糕放在两个用卷带包裹的盒子旁边。A. boxes箱子,盒子;B. bags包,袋;C. dresses衣服;D. hats帽子。该空与第一段中提到的boxes相呼应,故选A。【32题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意

71、:这次丝带是绿色的。这是唯一的区别。A. color颜色;B. choice选择;C. attraction吸引力,魅力;D. difference差异,不同。根据该段与第一段中对作者到母亲家看到的场景的描述可看出,母亲两次准备的生日礼物几乎相同,唯一的差异这次丝带是绿色的,故选D。【33题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:我完全糊涂了。“发生什么事了?”我问。A. moved感动的;B. confused困惑的;C. embarrassed尴尬的;D. excited激动的。根据下文“Whats going on?”可看出,面对眼前的一幕,作者一开始不知发生了什么,所以感到很困惑。故选

72、B。【34题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:这不是恶作剧。A. pleasure愉快;B. trouble麻烦;C. trick诡计,技巧;D. end结尾,末端。根据作者在第五段提到的记忆力衰退问题及该空后的This was real life可看出,此时作者意识到是母亲的记忆力出现了问题,而非母亲为捉弄自己而搞的恶作剧。故选C。【35题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:这是真实的生活,因为我的母亲显然只是想让我快乐,我抛开了忧虑,履行了作为一个感恩的女儿的职责。A. happy高兴的,快乐的;B. shocked震惊的;C. puzzled迷惑的;D. upset不安的,心烦

73、的。虽然当天并不是作者生日,但作者知道记忆力出现问题的母亲也是一片好心,为使自己开心,才准备了这么多礼物。故选A。【36题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:这是真实的生活,因为我的母亲显然只是想让我快乐,我抛开了忧虑,履行了作为一个感恩的女儿的职责。A. friendly友好的;B. successful成功的;C. forgetful健忘的;D. grateful感激的。根据上下文可知,作者当时尽力平复心情,努力扮演好一个对母亲为自己所做的一切表示感恩的女儿的角色,故选D。【37题详解】本题考查语境判断之逻辑关系。句意:我拥抱她,感谢她,称赞着衣服A. admired称赞;赞扬;B.

74、washed洗;C. declined下降,拒绝;D. wrapped包裹。根据上文作者说母亲在生日那天送她的衣服正是她想要的,可看出作者非常喜欢该礼物,此处作者应该是装作像生日当天样欣喜地称赞衣服,故选A。【38题详解】本题考查语境判断之逻辑关系和对应原文。句意:我没有告诉她我们两个星期前就做了这一切。A. days天;B. weeks周;C. months月;D. years年。此处two weeks ago与第六段中的 two weeks later相呼应,故选B。【39题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:我母亲和我每天大概会进行10次同样的对话。A. previous以前的;B.

75、 annoying令人烦恼的;C. only唯一的;D. same同样的。根据上文母亲的症状可看出母亲容易忘事,做过的事或说过的话很快就会忘记,所以此处应该是作者一天要陪着母亲一遍遍地重复同样的对话。故选D。【40题详解】本题考查语境判断之逻辑关系。句意:然而,我认为这是一种乐趣,因为每一分钟对她来说都是新的。A. Therefore因此;B. Instead反之,代替;C. However但是;D. Moreover而且。根据上下文可看出前后两句是转折关系,尽管因母亲记忆力衰退的问题,作者一天要陪着母亲一遍遍地重复同样的对话 ,但作者不但没有不耐烦,反而把此事当作乐事 , 因为每一次对话、每

76、一刻对于母亲来说都是新的。故选C。【易错分析】“Happy birthday!” she said, _2_ at the boxes. “Open them.”2. A. shouting B. running C. staring D. gesturing第二小题容易误选C项,盯着盒子看,但根据生活常识,应该是边说边指着盒子,故选D。第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)The Great Wall of China is more than 6,000 kilometres long. It winds _41_ (it) way from west to cast, acr

77、oss deserts, over mountains, through valleys _42_at last it reaches the sea. The Great Wall has a history of over twenty centuries. The first part of it _43_ (build) during the Spring and Autumn period. During the Qin Dynasty, _44_ (keep) the enemy out of his empire, Emperor Qin Shi Huang had all th

78、e walls _45_ (join) up. Thus, the Great Wall came into being. The Great Wall is wide enough at _46_top for five horses or ten men to walk side by side. Along the wall are watchtowers, _47_soldiers used to keep watch. Fires were lit on the towers as a _48_ (warn) when the enemy came.It was _49_ (extr

79、eme)difficult to build such a wall in the ancient days without any modern machines. All the work was done _50_hand. Thousands of men died and were buried under the wall they built. The Great Wall was made not only of stone and earth, but of the flesh and blood of millions of men.【答案】41. its 42. till

80、/until/and 43. was built 44. to keep 45. Joined 46. the 47. where 48. warning 49. extremely 50. by【解析】考查词汇和语法运用能力。41题详解】考查形容词性物主代词。wind ones way意为“曲折蜿蜒”,故这里填its。【42题详解】句意:它自西向东,穿过沙漠,越过山脉,通过山谷曲折蜿蜒,(直到)最后到达海洋。根据句意可知,上下句是并列关系,故填till/until/and。【43题详解】句意:它的第一部分在春秋时期建造。根据语意可知,长城是被建造的,春秋时期是过去,用一般过去时的被动语态,故

81、这里填was built。【44题详解】考查不定式作状语。句意:在秦朝,为了阻止敌人入侵,秦始皇命人把所有城墙连接起来。这里用不定式作目的状语,故填to keep。【45题详解】考查固定用法。have something done“使被做”(别人做),这里秦始皇命人把所有城墙连接起来,符合语境,故填joined。【46题详解】考查冠词。at the top“在顶部”,这里用定冠词指在长城的上面。句意:长城的顶部足够宽可供5只马或者10个人并排走。故这里用the。【47题详解】考查定语从句关系词。句意:一路上都是眺望塔,士兵们过去站岗的地方。这里构造非限制性定语从句,用where在定语从句中作地

82、点状语。故填where。【48题详解】句意:当敌人来时,塔上会点火作为警报。这里需要用名词,warning“警告,警报,预兆”。【49题详解】句意:在古代,没有任何现代化的机器,建造这样的城墙是非常困难的。这里用副词extremely修饰形容词difficult,故这里填extremely。【50题详解】句意:所有工作都是手工完成。by hand“手工,用手的,亲自的”。故填by。【名师点睛】辨析have sb. do sth. ,have sbdoing sth.和have sth. done 1.“ have + sth (宾语) + 过去分词(宾语补足语)”意为“让 / 叫 / 使 /

83、请别人做某事”。宾语 sth 后面用过去分词作宾语补足语,说明 sth 与过去分词表示的动作之间是被动关系。例如:We had the machine mended just now. 我们刚才请人把机器修好了。He has had his hair cut. 他(请人给他)理发了。The patient is going to have his temperature taken. 这个病人准备请 / 叫 / 让人量体温。2. have sb do sth “ have + sb (宾语) + do sth (宾语补足语)”意为“让 / 叫 / 使某人做某事”。此结构中的 have 是使役动

84、词, sb 作宾语,其后的 do sth 是省去 to 的动词不定式作宾语补足语。例如:The boss often has them work for 14 hours a day. 老板经常要他们一天工作14个小时。Ill have someone repair the bike for you. 我会让人为你修理自行车的。3. have sb. / sth. doing“ have +sb. / sth. (宾语)+ 现在分词(宾语补足语)”意为“叫 / 让 / 使某人做某事或让某种情况发生”。宾语 sb./sth.后面用现在分词作宾语补足语,表示宾语与现在分词表示的动作之间为主动关系,

85、且动作正在进行。例如:Dont have the baby crying! 不要让婴儿啼哭!Dont have the dog barking much, Lilin. 李林,别让狗狂吠不停。Youd better have your car running slowly. 你最好把车子开慢点。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的

86、词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。One day, Dad and I was taking a walk by the lake while a boy rode by at a very high speed. Suddenly, we heard the loud scream. We turned around and saw the boy struggling in the lake, crying out help, Daddy an

87、d I ran towards him quickly and had pulled him out of the water. However, the boy rode away immediate without saying “Thank you”. I felt disappointing at his behavior. To my surprises, the boy came back with hot drinks and dry towels several minutes late. Seeing this, I knew I had misunderstood him

88、and felt ashamed of me.【答案】1. waswere2. whilewhen3. thea4. help前加for5.删除had6. immediate immediately7. disappointing disappointed8. surprises surprise9. late later10. me myself【解析】【分析】本文属于记叙文,讲述作者与父亲在湖边散步,救了一个落水男孩,结果却不辞而别,让作者很失望,最后男孩回来带着热饮和干毛巾,作者误解了男孩。【详解】第一处:考查主谓一致。本句主语为Dad and I为复数,故谓语动词也应用复数,故把was

89、改为were。第二处:考查连词。句意:我和父亲在湖边散步的时候,一个男孩飞快地从我们旁边骑车经过。本句为结构be doing sth. when正在做某事的时候突然,是固定句型,故把while改为when。第三处:考查冠词。句意:突然我们听到一声尖叫。分析句子可知,loud scream尖叫为可数名词,第一次提及,故用不定冠词,故把the改为a。第四处:考查介词。句意:我们转身一看,发现男孩正在湖里挣扎,大声求救。分析句子可知,crying out的目的是为了求救,故在help前加for。第五处:考查时态。句意:我和父亲快速跑过去,把他从湖里拉上来。分析句子可知,本文陈述作者救人的事情,故用一

90、般过去时,故去掉had。第六处:考查副词。修饰动词rode away用副词,故把immediate改为immediately。第七处:考查形容词。本句为描述作者的感受,用ed形式形容词,故把disappointing改为disappointed。第八处:考查固定短语。句意:让我惊讶的是,几分钟之后,男孩回来了,带着热饮和干毛巾。本句为短语to ones surprise 令某人惊讶的是,故把surprises改为surprise。第九处:考查副词。几分钟之后,用later,late“迟;晚”,故把late改later。第十处:考查代词。句意:看到这,我知道误解了他,因此感到很愧疚。由于主语为I

91、,宾语与主语人称一致,故用反身代词作宾语,故把me改为myself。【点睛】反身代词的用法。1.作宾语,通常表示反身代词与句中的主语是同一人。例如: Jane is too young to look after herself.简年纪太小,以至于不能照看自己。He didnt hurt himself, thank goodness.他未伤了他自己,谢天谢地。2.作同位语,用来加强某个名词或者代词的语气,可译成“亲自”、“本人”。此时,在句中作同位语。例如:You must do it yourself. 你必须自己做。 I myself did the homework last nigh

92、t. 昨晚是我自己做了家庭作业。3.固定短语,与by搭配,意为:单独地,没有人帮助的。例如:We must finish it all by ourselves.我们必须全靠自己去完成。He can swim all by himself. 他能独自一个人游泳。比如第十处,由于主语为I,宾语与主语人称一致,故用反身代词作宾语,故把me改为myself。第二节 书面表达(满分25分)52.假如你是李华,你的美国网友Peter参加中国象棋网络挑战赛获得了一等奖。请根据以下提示写一封英文电子邮件向他表示祝贺。1) 祝贺他获奖;2) 肯定他付出的努力;3) 询问何时方便,在网上切磋棋艺。注意:1)词数

93、100左右;2)可以适当增加细节,以使行文连贯;3)开头和结尾已为你写好。参考词汇:the Chinese Chess Network ChallengeDear Peter,I am writing to offer my sincere congratulations_Congratulations again.Yours,Li Hua【答案】Dear Peter,I am writing to offer my sincere congratulations to you on your winning the first prize in the Chinese Chess Netwo

94、rk Challenge. As your friend, I just want you to know how glad I am at your success.“Everything comes to him who waits.” For these years, youve shown great interest in Chinese chess and kept on practicing it every day. Not only have you read many books about Chinese chess strategy, but also you have

95、 competed in all kinds of Chinese chess contests. Finally, you succeeded in winning the online competition!So Im so happy that you become champion of this network challenge. At last, I hope to play Chinese chess with you so that we can make progress together. Please tell me when you have time.Congra

96、tulations again.Yours,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求写一封祝贺信。【详解】第一步:审题:祝贺信 祝贺Peter参加中国象棋网络挑战赛获得了一等奖人称:第一、二人称 时态:一般现在时 结构:总分法,分三部分,第一部分祝贺Peter获奖,第二部分肯定Peter付出的努力,第三部分想与他在网上切磋棋艺,询问何时方便,并再次表示祝贺。要点:1. 祝贺Peter获得中国象棋网络挑战赛一等奖2肯定Peter付出的努力每天坚持练习阅读有关象棋策略的书籍 参加各种中国象棋比赛;3想与他在网上切磋棋艺,询问何时方便4.再次表示祝贺第二步:列提纲(重点词汇、短语)c

97、ongratulations to sb. on ;win the first prize;be glad at;show interest in;keep on doing;chess strategy;compete in;contest;succeed in;win the competition; champion;play Chinese chess;make progress第三步:连词成句(1)I am writing to offer my sincere congratulations to you on your winning the first prize in the

98、 Chinese Chess Network Challenge. (2) Youve shown great interest in Chinese chess.(3) You keep on practicing it every day. (4) You have read many books about Chinese chess strategy. (5) You have competed in all kinds of Chinese chess contests.(6) You succeeded in winning the online competition!(7) Y

99、ou become champion of this network challenge. (8) I hope to play Chinese chess with you.(9)We can make progress together. 根据提示和关键词进行遣词造句,适当地运用句型,注意时态和主谓一致问题。第四步:连句成篇(衔接词)表示时间顺序: first of all; to begin/start with , in the beginning firstly. secondly . lastly / finally/in the end 表示并列或补充关系: what is mo

100、re; besides, moreover, apart from;in addition, as well as;not onlybut(also), meanwhile, in the meantime, somesomeothers表示转折对比关系:but, however, although, though, yet, whileon one handon the other hand , 表示因果关系:because, as, therefore, as a result, as a consequence , consequently, thus 连句成文,运用恰当的衔接词进行句子

101、之间的衔接与过渡,使句与句之间逻辑性更强、段与段之间结构清晰。【点睛】范文要点全面,结构清晰,层次分明,上下文连贯,在表达时用到了很多高级词汇,如 congratulations to sb. on ;win the first prize;be glad at;show interest in;keep on doing;compete in;succeed in;win the competition;champion;play Chinese chess;make progress等;复杂句式的运用提升了文章层次,如not onlybut also 的倒装句式的运用 Not only have you read many books about Chinese chess strategy, but also you have competed in all kinds of Chinese chess contests. ;so that引导的状语从句的运用I hope to play Chinese chess with you so that we can make progress together等。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1