1、高二月考试卷考试范围:选修六unit1-2 考试时间:120分钟满分:150分I.听力第一节听下面5段对话,从A.B.C中选出最佳选项。每段对话仅读一遍。1. What does the man think of the city?A. Its clean,butalittlenoisy.B. Its pretty,butalittlenoisy.C. Its beautiful, but a little polluted.2. How did the man go to the lake?A. By bus.B.Bybike.C.Onfoot3. What time is it now?A
2、. 9:15.B.9:45.C.10:15.4. What is the woman trying to do?A. Make a promise.B. Make an explanation.C. Make an encouragettienL5. How long is a day on Mars?A. Less than 24 hours.B. 24 hours and 37 minutes.C. 37 hours.第二节(共15小題:每小題1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白,每段对话或独内后有几个小题,从题中所给的A、B.C.D个选项 中选出最佳选项.并标在试卷的相应位置。
3、听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每 小题5秒钟,听完后,各小題将绐出5秒钟的作答时间.每段对话或独白读两遍.听第6段材料.回答第6、7题.6 When did the woman arrive here?A. Nearly a year ago.B. Nearly half a year ago.C. Nearly two y.7. What does the woman plan to do next year?A. Teach in a primary school.B. Study in a language school.C. Go to a university for
4、a degree.听第7段材料.回答第8-10题8.Why does the man like black and white?A. They are special.B.Theyrepresentpurity.C.Heissimple-minded.9.What does RED present in Western cultures?A. Passion. B. Happiness C. Joy.10. What determines ones preference to colors?A. Personalities. B. Cultures. C. Languages.听第8段材料.问
5、答第11- 13题. 11. What is the mans mother?A. A doctor B. A lawyer C. A teacher.12.What made the man decide to get into computers?A.The good salary. B.Personal interest. C.The influence of his family.13.When did the man get his doctors degree?A. 5 years ago.B.10yearsago.C.15yearsago.听第9段料料HUIDA 第14- 16题
6、14.What was the purpose of the ing?A.To ask about the womans family.B.To find out why the womans recent work was poor.C.To fire the woman for her absence .15.What happened to the womans mother?A.She died of stomach cancer.B.She had a car accident.C.She was seriously sick.16.What was Mr. Travers atti
7、tude to the woman in the end?A. Kind.B.Critical.C.Angry.听第10段材枓问答第-20题.17. Where did congressman (国会议员)Haines like to talk with his close friends?A. In the kitchen. B. In 1990. C. In 1915.19. In addition to being a congressman, what else was Haines?A. A professor.B.Ajudge. C. A governor.20. What did
8、 Mrs. Haines love to do?A. Write letters.B.Play theviolin.C.Growplants.II.阅读理解第一节(共30分) AI never had friends at school because of my colorful clothes I always wore .My parents always said,“If you want to have friends,you have to be a friend.” I did that,but it didnt work .I was still ignored .I didn
9、t want it to be the same way this year.It was the first day of school when I knew it .I got dressed,packed my lunch,and walked to the bus stop. I sat in the cold air,with my nose feeling more like a snowflake(雪花)Then,the bus slowly pulled up. The door opened,and I saw many eyes staring at me .I walk
10、ed to the back of the bus. As I passed the other kids,they would whisper and laugh. The bus trip seemed to take forever before we reached the school .When we arrived,I walked to my classroom and sat at the desk in the very back of the classroom. It wasnt that I disliked school,but I wasnt a big fan
11、of the kids at school. I enjoyed listening to the teacher talk,but I didnt like it when the bell rang for lunch. I hid in the crowd of kids,and walked to an empty table. I opened my lunch bag,and began to eat uncomfortably. A girl with long red hair came over to my table and sat down. I got scared,b
12、ut she had a friendly smile on her face.“Whats your name?” she asked.“Rachel,” I whispered.“I am Monica,” she said. She kept talking to me,and I talked to her a little bit.“No one likes me,” I said after a while of dead silence.“I do,” she replied.“I learned after a while of being lonely that you ha
13、ve to be friends with people that look lonely too. Then,no one will ever be lonely in this world,” she said.Ever since those words have been said to me,I have lots of true friends. I will never forget the day my friend gave me advice that would last a lifetime.21.In the eyes of other kids,the clothe
14、s Rachel wore were _.A. beautiful B. strange C. expensive D. fit22. Which of the following is TRUE according to Paragraph 2?A. Rachel didnt like talking with other kids.B. Rachel used to expect the class to be over quickly.C. Rachel was tired of learning at school.D. Rachel wasnt very popular at sch
15、ool.23. What lesson did Rachel learn in the end?A. We can live without a brother,but not without a friend.B. Making friends with lonely people makes a happier world.C.A friend to everybody is a friend to nobody.D.A friend is never known. B American schools do not have separate classes for boys and g
16、irls .If boys want to cook or to sew , they can learn these things in classes that are no longer just for girls. If girls want to repair cars, they can now learn this in school. Most students like to have boys and girls on the same baseball team. Many boys and girls dress alike in school. They were
17、blue jeans and sport shirts. Some have long hair and some have short hair. Sometimes a boy has longer hair than a girl.Even the language is different. Students learn to say fire fighter instead of fireman, police officer instead of policeman ,and letter carrier instead of mailman. A person does not
18、need to be a man to fight a fire or to deliver the mail. Most people think that these changes are good. They give all people an equal chance to be happy and to do what they want to do with their lives. Fathers like to tell their sons that they can grow up to be president. Today, mothers can tell the
19、 same things to their daughters.24. Students in American schools learn to say police officer instead of policeman because_.A. boys dont like to be a policemanB. girls dont like to be a policemanC. police officer sounds better than policemanD. a police officer can be a policeman or a policewoman25. W
20、e may infer from the text that in the past in American schools_.A. there were many differences between boys and girlsB. boys could do everything but girls couldntC. boys and girls were the same in everythingD. girls only learned how to sew and cook26. What does “mailman” mean?A. Milkman. B. Postman.
21、 C. Writer. D. Reporter.27.The underlined word “ They” in the last paragraph refers to _.A .American schools B. these changes C. most people D. American students28.What do most people think of the changes in American schools?A. Surprising. B. Strange. C. Good. D. Bad. C “Tipping”(给小费)is always a dif
22、ficult business. You do not want to give too much or too little,or tip the wrong person. In Britain and America,people usually tip waiters in restaurants,porters,taxi drivers and hairdressers. They do not tip people in offices,cinemas,garages or airports.Do you invite your friend to the restaurant?T
23、hen you pay the bill. Does your friend invite you?Your friend pays. If there are men and women in the party,the men usually pay. These days,men and women are equal in many ways. If you work in Britain or America,your boss could be a man or a woman. There are increasing numbers of women in important
24、positions in politics,law,medicine and in the business world. But it is still polite for men to open doors for women and to ask them to go first. And it is polite for men to stand up when they are introduced to women.本文主要介绍了有关给小费的习俗。29.In this passage,the writer tells us _.A. not to give any tip to
25、othersB. only to give tip to womenC. only to give tip in restaurantsD. to give tip to the right person30.If you have had a meal with your friend in a restaurant,_.A. you should pay the billB. your friend should pay the billC. the person who invites the other person should pay the billD. you should a
26、sk your friend to pay the bill31.Today in Britain and America _.A. women are completely equal to menB. men hold all the important positions in politicsC. women hold all the important positions in businessD. women have changed their conditions in many ways32.It is impolite for a man to _.A. open a do
27、or for a woman and to go first himselfB. stand beside a womanC. let a woman go firstD. stand up when he is introduced to a woman D Tom saw an advertisement in a newspaper for a beautiful,modern bicycle which cost 54.99,so he went to the shop which had put up the advertisement and asked to see one of
28、 their beautiful bicycles.The shopkeeper was happy to show one to Tom.He examined it carefully and then turned to the shopkeeper,saying:“There is not a lamp on the bicycle,but there was one on the bicycle in your advertisement.” “Yes,sir,”answered the shopkeeper,“But the lamp isnt included in the pr
29、ice of the bicycle.It is an extra.” “Not included in the price of the bicycle!”Tom said angrily,“But thats not honest. If the lamp is in the advertisement,it should have been included in the price you gave there.” “Well,sir,”answered the shopkeeper calmly.“There is also a beautiful girl on the bicyc
30、le in our advertisement,but we dont supply one of them with the bicycle either.”33.The story most probably takes place in _.A. America B. Britain C. Russia D. Japan34.The shopkeeper was happy to show a bicycle to Tom because _.A. Tom was the first customer who came to buy the bicycleB. Tom examined
31、the bicycle carefullyC. another bicycle might be soldD. the bicycle was wonderful35.After the shopkeeper said that the lamp was an extra,Tom was angry because _.A. the lamp was expensiveB. the shopkeeper was impolite to say soC. he thought he was cheatedD. the bicycle wasnt beautiful without a lamp第
32、二节.七选五(共10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。A lot of benefits can be seen from getting enough rest,but for many of us,falling asleep can be challengingTheres plenty of advice about what to do to fall asleep_1_ Herere some pre-bedtime activities that could be hurting your chance of sleeping
33、well1ExerciseTake a hot showerExercise is a vital activity for your healthIt can actually contribute to getting better-quality sleepThe problem,though,is that exercising within three hours of bedtime or taking a bath too close to the bedtime can raise your body temperature,and make it more difficult
34、 to fall asleep_2_2Watch TVSurf the web _3_ The bright lights of these screens can hold back the development of what promotes sleepSo close that laptop and turn off the TV about an hour before bed3_4_Whatever schoolwork it is,it can certainly wait until morningGetting work down stimulates(刺激)your br
35、ain and can cause you unneeded stresspretty much the opposite of what you want to feel if youre trying to fall asleep!4Read interesting storiesMany people have done this:youre reading a really interesting novel and suddenly its 2:00 am!Reading an interesting book before bed will make it difficult to
36、 fall asleep_5_APerhaps you need the most boring thing imaginable to read!BScreen time before bed can disturb your ability to fall asleepCExercising or bathing,then,is best left for earlier in the dayDRealize the power of a good nights sleepESolve conflicts before you go to bedFBut what about not to
37、 do?GBusy yourself with workIII完形填空(共30分)Jenny likes her work with computers and can do a lot of clever things with them. “Computers are really like (41) to me nowadays,”Jenny told her mother one day. “I can ask them questions,and they (42) just like people,but more politely and without arguing(争论),
38、and you dont have to (43) whether you are going to hurt their feelings.And they never lie!” “I should hope not!”her mother answered.“It (44) a nice thing,doesnt it?But can (45) of them think for themselves?” “Im afraid (46) ,”Jenny said,“you can get no more out of them than what youve put in.Its cal
39、led programming.But its wonderful what you can (47) them to do.” “Well,”Jennys mother said.“Id like to (48) whether you can programme one of them to give me some advice.” “I hope so,”answered Jenny.“Ill try it (49) .What do you want advice about?” “Well,”her mother answered,“I have (50) watches:one
40、of them gains(走快)one second every minute,and the other has stopped and (51) start again.I would feel pleased if I know which I should (52) .Do you (53) to ask one of your computers?” Jenny laughed and answered,“Thats (54) to ask a computer,but Ill do so.Ill ask Donald.Hes my best (55) .” The next ev
41、ening when Jenny got home from (56) ,she said to her mother, “Donald advised you to keep (57) has stopped.” “Really?” Jennys mother said.“ (58) did he advise that?” “Because he pointed out that watch will (59) right time once every twelve hours, (60) the other one will be right only once every five
42、years.”(41)A.teachers B.children C.friends D.partners(42)A.answer B.work C.talk D.try(43)A.think B.find C.be afraid D.wonder(44)A.seem to be B.looks as C.sounds like D.is(45)A.one B.any C.everyone D.some(46)A.so B.of that C.not D.it doesnt(47)A.have B.get C.make D.let(48)A.know B.tell C.work out D.l
43、ook for(49)A.out B.down C.up D.to(50)A.many B.a few C.two D.three(51)A.mustnt B.may not C.didnt D.wont(52)A.keep B.repair C.sell D.wear(53)A.mind B.hope C.care D.like(54)A.a pleasant thing B.a strange thing C.a terrible D.an easy thing(55)A.dictionary B.job C.clock D.computer(56)A.school B.work C.sh
44、opping D.outside(57)A.one B.which C.the one that D.which one(58)A.Why B.How C.When D.What(59)A.say B.speak C.tell D.talk(60)A.so B.for C.but D.sinceIV.语法填空(共15分)阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或者括号中词语的正确形式填空。Sally:HelloMike:Hi, Sally This is MikeSally:Oh,its you,Mike How have you been doing?M
45、ike:To tell you the 1_ (true), Im very worried about our final examinations next monthI cant sleepSally:Thats too bad I went through 2_ same thing last yearMike:Thats exactly 3_ Im calling you Do you have any 4_(suggest) for dealing with anxiety? You know how I hate examsSally:Well,last year,the uni
46、versity 5_ (offer) a special course about how to get rid of 6_ (anxious) at about this time Have you been in contact 7_ the Student Help Services?Mike:No I havent had timeSally:Funny, isnt it? Just 8_ we students need help most,we cant afford the time to get itMike:Well,perhaps I should find out mor
47、e about this course Things have got to get 9_ (good)Sally:I suggest you call the Help Services tomorrow Here is the number They open at nine in the morningMike:Thanks, Sally Ill let you know how 10_ goesV、短文改错(共10分)下面短文中共有10处错误,每句中最多有两处,请你对其进行修改。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏词符号(),并在此符号下面写出该加的词。删除:把多
48、余的词用斜线(划掉。修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Last Saturday I went to the library as usually.At about noon,I was enjoying my reading near a lake while suddenly I hear someone crying for help.I went up to see what was happened and I was shocking to find a little chil
49、d struggling in the water in the distance while many peoples were standing by without doing anything.Without any hesitation,I had pushed through the crowd as I took off my coat,but jumped into the water quickly.I managed to reach him and carried him back to safety.To his great relief,the kid was sav
50、ed.I was proud what I had done.I hope everyone can give a hand when someone else is in need.VI.书面表达(共25分)假设你是李华,你的英国朋友Peter来信向你咨询如何才能学好中文。请你根据下列要点写封回信。 要点:1.参加中文学习班;2.看中文书刊、电视;3.学唱中文歌曲;4.交中国朋友。注意:1.词数120左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯。June 8 Dear Peter,_ Best wishes! Yours,Li Hua高二月考答题纸IV.语法填空(共15分)1._ 2._ 3._
51、4._ 5._6._ 7._ 8._ 9._ 10._V、短文改错(共10分)Last Saturday I went to the library as usually.At about noon,I was enjoying my reading near a lake while suddenly I hear someone crying for help.I went up to see what was happened and I was shocking to find a little child struggling in the water in the distance
52、 while many peoples were standing by without doing anything.Without any hesitation,I had pushed through the crowd as I took off my coat,but jumped into the water quickly.I managed to reach him and carried him back to safety.To his great relief,the kid was saved.I was proud what I had done.I hope eve
53、ryone can give a hand when someone else is in need.VI.书面表达(共25分)June 8 Dear Peter,_ Best wishes! Yours,Li Hua 参考答案一.听力1-5 BCACB 6-10 BCCAA 11-15 BBABC 16-20 ACCBC二、阅读理解A.答案:BDB组解析:(21)推理判断题。根据第一段第一句“I never had friends at school because of my colourful clothes I always wore.”可知,作者没有朋友是因为自己的穿着,因此可推断出
54、其他的孩子认为她穿着奇怪。(22)细节理解题。根据第二段“It wasnt that I disliked school,but I wasnt a big fan of the kids at school.”可知,雷切尔在学校里不太受欢迎。(23)推理判断题。结合倒数第二段“.you have to be friends with people that look lonely too.Then,no one will ever be lonely in this world.”可知答案为B 项。B答案:DABBC组解析:(24)确认该题答案的信息为第三段末句:A person does
55、not need to be a man to fight a fire or to deliver the mail.(25)全文论述了今日美国学校男生与女生的平等,同时也就暗示了昔日并非如此。第一段中的 “no longer”、最后一段中的 “changes” 等词也是确定该答案的重要依据。(26)根据前面的 “letter carrier”,可推断 “mailman” 为“邮递员”。(27)根据语境,“They” 指上文中的 “these changes”。(28)确认该题答案的信息为第四段首句:Most people think that these changes are good.
56、C.答案:DCDA组解析:(29)主旨大意题。由第一段第二句“You do not want to.tip the wrong person.”以及第二段的内容可知给小费时,不要给错了对象,故选D项。(30)细节理解题。由第三段“Do you invite your friend to the restaurant?Then you pay the bill.Does your friend invite you?Your friend pays.”可知谁请客就由谁付小费,故选C项。(31)推理判断题。由最后一段第二、三句“If you work in Britain or America,y
57、our boss could be a man or a woman.There are increasing numbers of women in important positions in politics,law,medicine and in the business world.”可知妇女的地位得到了很大的改变,因此D项正确。(32)细节理解题。由本文倒数第二句“But it is still polite for men to open doors for women and to ask them to go first.”可知男同志自己先走是不礼貌的,故选A项。D.答案:B
58、CCA组解析:(33)推理判断题。由第一句的“54.99”可知此处用了英镑表价钱,可推出这个故事极有可能发生在英国,故选B项。(34)推理判断题。由前文登了广告可知,店主是希望卖自行车的,当有人来看自行车,这意味着又有一辆自行车可能被卖出,故选C项。(35)细节理解题。由倒数第二段“But thats not honest.”可知他认为这是不诚实的,也就是说他认为自己被欺骗了,故选C项。七选五语篇导读:充足的睡眠有许多好处,本文介绍了几种可能影响睡眠的睡前活动。答案:FCBGA解析:36.由空后的句子Herere some pre-bedtime activities that could b
59、e hurting your chance of sleeping well可知答案为F。37.第一点建议主要是关于ExerciseTake a hot shower的,故C项最合适。38. Watch TVSurf the web和Screen有关,故答案为B。39.主旨概括句。本段内容与睡前工作有关,故选G。40.前一句说睡前读有趣的书会使入睡困难,A项与读书有关,建议睡前读无聊的书,故选A。三、完形填空答案:CADCB CBAAC DACBD BCACC组解析:(41)根据后面的“有礼貌”排除A项,因为老师本身就有礼貌;她也不可能问孩子问题,因此B项也被排除;有问题问“朋友”而不是问“搭
60、档”。 (42)提出的问题就需要对方“回答”。(43)根据后面的whether“是否”可知,前面应该是“弄不准”的意思。 (44)孩子的叙述“听起来”不错。 (45)在疑问句中经常用any。句意为:有电脑会自己思考吗? (46) Im afraid not“恐怕不行”。 (47)根据短语搭配,只有get后接带to的不定式。 (48)母亲听了孩子的话说:我想知道你能不能给电脑设计一个程序,给我一些建议。 答案:A(49)try out“试验”;try up“校准”;try to“尽力”。 (50)从下面的one of them.and the other可知是两块表。 (51) didnt st
61、art“不走了”,强调结果;wont start“无论如何也不走了(可能是经过了一番努力也不行)”。 (52) keep“留下”;repair“修理”;sell“卖掉”;wear“戴(表、花等)”。从上面的叙述来看:母亲给女儿提出了难题,即两块表,一块走得快,一块不走。母亲想让电脑告诉她留下哪一块表。 (53)mind后接动名词;B、D项不合题意;care后接不定式。 (54)这样的事要问电脑简直是怪事。 (55)此句仍在谈论电脑。 (56)从文章开始交代Jenny喜欢和电脑打交道的工作可知,是下班回来。 (57)从语法判断即可。the one后面是定语从句。 (58)母亲想知道原因,因此问道
62、:为什么留下那块不走的? (59)say“叙述”;speak“讲话”;tell“告诉”;talk“谈话”。这块手表每十二小时告诉一次正确时间,tell的特殊用法之一,用于提供信息。 (60)和前面是转折关系。而另一块每五年告诉一次正确时间。四.语法填空语篇导读:迈克给莎莉打电话,征求有关考前焦虑方面的意见。答案及解析:1truth根据语境可知,此处填提示词的名词形式。to tell (you) the truth意为“说实话”。2the根据语境可知,此处应该填定冠词the。3why分析句子结构可知,此处应该填一个连接词,引导表语从句,上句是我给你打电话的原因,故填连接副词why。4sugges
63、tions此处应该填一个名词,作动词have的宾语,故填提示词的名词形式,用复数。5offered此处应该填谓语动词,根据last year可知用一般过去时。6anxiety此处填提示词的名词形式,作宾语。7with “与保持联系” be in contact with是固定搭配。8when分析句子结构可知,此处应该填一个连词,引导时间状语从句。9better根据语境可知,此处应该填提示词的比较级形式。10it此处应该填代词it,表示“情况”。五、短文改错8.答案:第一句:usuallyusual第二句:whilewhen第二句:hearheard第三句:happenedhappening第三
64、句:shockingshocked第三句:peoplespeople第四句:去掉had第四句:butand第六句:hismy第七句:proud后面加of六、书面表达范文June 8Dear Peter, Im glad to receive your letter asking for my advice on how to learn Chinese well.Here are a few suggestions.First,it is important to take a Chinese course,as youll be able to learn from the teacher
65、and practice with your fellow students.Then,it also helps to watch TV and read books,newspapers and magazines in Chinese whenever possible.Besides,it should be a good idea to learn and sing Chinese songs,because by doing so youll learn and remember Chinese characters more easily.You can also make more Chinese friends.They will tell you a lot about China and help you learn Chinese.Try and write to me in Chinese next time. Best wishes!Yours,Li Hua